Ciepła poobiednia przekąska jest dobrym pomysłem na chłodniejsze dni. Do zrobienia szybkiego i smacznego posiłku wcale nie potrzeba wiele czasu i wyszukanych produktów. Cukinia i kilka prostych dodatków wystarczą.
Cukinię można wykorzystać na wiele sposobów. Od dawna już wykraczam poza robienie leczo i bigosu z kabaczka. Proste danie z dodatkiem jajek jest jednym z ulubionych w moim domu. Rodzina prosi o nie nieustannie.
Cukinia po meksykańsku zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Przepis dostałam od szwagierki, a okazał się tak prosty, że od razu zaplanowałam zrobienie zapasów.
Obiad na piątek w wielu domach jest bezmięsny. Prosta zapiekanka z cukinii i ziemniaków sprawdzi się doskonale. Robię ją już od dawna, a rodzina jest zachwycona. Przepis dostałam od najlepszej koleżanki.
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców. Warto sięgać po cukinie i włączać ją swojego jadłospisu. Polecam kotlety z cukinii. Dodatek pewnego smacznego produktu do panierki sprawia, że są one prawdziwym rarytasem. Przepis na te kotlety z cukinii dostałam od znajomej kucharki.
Cukinia po kaszubsku jest prosta w wykonaniu i pyszna. Spodoba się zwłaszcza tym, którzy nie wyobrażają sobie marynowania warzyw w occie. Robię ją już od dawna i jestem więcej niż zachwycona.
Sierpień wykorzystuję na robienie przetworów: z pomidorów, papryki i cukinii. Wśród nich nie może zabraknąć domowego lecza. Robi się je bardzo szybko. A zimą nie zastanawiam się, co podać na obiad. Gdy nie mam sił na długie stanie przy kuchni, idę do spiżarni i sięgam po słoik z leczem.
Sałatka z cukinii jest idealna na gorące dni. Pierwszy raz spróbowałam jej podczas pobytu w Grecji. Tak mi posmakowała, że postanowiłam przygotować ją również w domu. Wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil i zdecydowanie warto spróbować.
Pasztet z cukinii na głowę bije mięsne odpowiedniki. Wykonany z taniego, letniego warzywa rarytas idealnie nadaje się na kanapki lub jako przystawka. Jeżeli szukacie pomysłu na sprytne wykorzystanie kabaczka, właśnie go znaleźliście.
Cukinia kojarzy się z latem i delikatnym smakiem. Jednak sprawdzi się również jako przekąska na jesień i zimę. Polecamy przepis na cukinię po indyjsku. Jest tak smaczna i aromatyczna, że może nie doczekać zimy. Przygotujcie ją według przepisu od mojej koleżanki, a też z pewnością się nią zachwycicie.
Cukinia nie musi być tylko dodatkiem do letnich surówek czy lądować jedynie na naszych grillach. Można z niej przygotować pyszny pasztet. Dawniej jadałam go latem na wakacjach u babci. Ostatnio znalazłam jej notatkę z przepisem na pasztet z cukinii. Receptura z dawnych lat zachwyci każdego.
Czy szukacie może pysznego przepisu na surówkę do letniego obiadu? Polecamy znakomitą niemiecką surówkę z cukinii. Wykorzystaj to smaczne oraz zdrowe warzywo i przygotuj orzeźwiający przysmak, który zachwyci całą rodzinę.
Upały mają wpływ na nasz apetyt i na to, co trafia na nasze talerze. Na gorące dni polecamy smażoną cukinie w cieście. To pyszne i szybkie danie znika z talerzy w mgnieniu oka. Rodzina chce jeść tylko cukinię w takim wydaniu. Nie ma się, co dziwić- jest pyszna.
Cukinia jest smaczny warzywem o delikatnym orzechowym smaku. Pasuje do zapiekanek, sałatek oraz na grilla. Jednak my polecamy przepis na obiad z cukinii. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłeś. To proste i pożywne danie smakuje nie tylko dorosłym, ale przepadają za nim też dzieci.
Placki ziemniaczane warto urozmaicać. Latem jednym z ciekawszych pomysłów będzie dodanie do ziemniaków startej cukinii. Przepis, który w mojej rodzinie przechodził z pokolenia na pokolenie, jest prosty, a efekty zachwycają nawet wybrednych. Musicie spróbować.
Cukinia jest warzywem o delikatnym, orzechowym smaku. To prawdziwa skarbnica witamin, którą warto włączyć do swojej diety. Polecamy prosty przepis na zapiekankę z cukinii. Taki pyszny obiad wystarczy nawet na trzy dni i będzie smakował całej rodzinie.
“Języki teściowej” to cukinia w ostrzejszym wydaniu. Będzie ona pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Szczególnie zimą przypomni nam o letnich smakach. Taką cukinię przygotujemy w prosty sposób. Warto wypróbować ten smaczny przepis na zdrowe warzywo.
Cukinia w koperkowej marynacie będzie pysznym dodatkiem do dań obiadowych i przekąsek. Przepis Karola Okrasy przypadnie do gustu wielbicielom przetworów i smakoszom nie tylko cukinii. Taki słoik otwarty zimą, będzie pysznym wspomnieniem lata.
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na lekki pasztet bez grama mięsa. Przyrządza go z cukinii, marchewki, przesmażonej na maśle cebuli i czosnku. Wszystkie składniki doprawia i wstawia do piekarnika. Pasztet podany z kromką chleba smakuje obłędnie.
Zapiekanka ziemniaczana jest prostym i wdzięcznym przepisem, z którem poradzi sobie każdy. Składniki wystarczy pokroić, zapiec pod aksamitnym sosem i pyszny obiad gotowy. Proponujemy nieco lżejszą wersję zapiekanki bez dodatku mięsa. Sytość zapewniają w niej ziemniaki oraz ciągnący się żółty ser.Warzywna zapiekanka ziemniaczana ma niezwykle bogaty smak. Ziemniaki idealnie łączą się z cukinią oraz soczystymi zielonymi pomidorami. Do tego odrobina czosnku, ziół i wyborne danie prawie gotowe. Nie zapomnijmy o pierzynce z zapieczonego żółtego sera.
Zapiekanka warzywna z serem feta jest pomysłem na pyszny, rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Kruche ciasto zapieczone z warzywami i sosem śmietanowo-jajecznym zachwyca smakiem. Stanowi też doskonałą odmianę od zwykle serwowanych dań. Naprawdę warto się na nią skusić. Zapiekanka warzywna na kruchym, wytrawnym cieście jest jednym z dań, które dość często przygotowuję na obiad. Ma same zalety, bo jest prosta, szybka i smakuje rewelacyjnie. Gotowa zapiekanka wygląda bardzo apetycznie, a jej zapach przyciąga wszystkich do kuchni.Ciasto na zapiekankę warzywną szybo nabiera odpowiedniej konsystencji. Musi być elastyczne, dzięki czemu z łatwością rozprowadza się po dużej, prostokątnej blasze. Ciasta nie obciążam grochem, nakłuwam jedynie widelcem, żeby się nie wybrzuszyło. Po około 15 minutach pieczenia ciasto na zapiekankę jest gotowe.Warzywa do zapiekanki przesmażam najpierw na oliwie z czosnkiem i cebulą, żeby miały pełniejszy smak i były idealnie miękkie. Warzywa przekładam na ciasto, polewam sosem z jajka i słodkiej śmietanki, dodaję fetę, pomidory, oliwki i wkładam do piekarnika. Zapiekanka za każdym razem znika z talerzy błyskawicznie.
Pomysł na tani obiad? Jesienna zapiekanka z cukinii i ziemniaków według przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz warzywa doprawia suszonymi ziołami, zalewa aromatycznym sosem i wstawia do piekarnika na 40 minut, efekt zachwyci każdego smakosza.Cukinię możemy przyrządzić na wiele sposobów. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube podzielił się swoim pomysłem na tani obiad z dodatkiem uniwersalnego warzywa. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Tomasz Strzelczyk cukinię zapieka z ziemniakami i aromatycznym sosem na bazie słodkiej śmietany i parmezanu. Jesienna zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i będzie gotowa po około 40 minutach pieczenia. Warzyw nie musimy wcześniej gotować, będą idealnie miękkie po przyrządzeniu w piekarniku.Strzelczyk zapiekankę doprawia świeżym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i świeżym szczypiorkiem. Obiad jest niezwykle aromatyczny i błyskawicznie znika z talerzy. Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA znajdziemy również wiele innych pomysłów na tani obiad dla całej rodziny.
Rozgrzewające leczo jest idealne na jesienne chłody. Lekką wersję potrawy przygotujecie jeszcze szybciej niż tradycyjną. Wystarczy poddusić warzywa i doprawić do smaku. Nie potrzebny jest dodatek wędlin, ani podsmażanie. Przygotowanie potrawy nie zajmie więcej niż 30 minut. Spróbujecie? Klasyczne leczo łączy w sobie paprykę i pomidory oraz dość tłuste wędliny. Dziś proponujemy wam zdecydowanie lżejszą wersję, której głównym składnikiem będzie cukinia. Przygotujecie je znacznie szybciej, a smak z pewnością was zachwyci.
Pełna charakteru surówka z cukinii ożywi niejeden obiad. Rozgrzewający dodatek czosnku i ostrej papryki sprawi, że warzywo będzie smakowało obłędnie. Koniecznie spróbujcie — na chłodniejsze dni będzie znakomita i ekspresowo zniknie z talerzy. Szukacie prostej i wyrazistej surówki do niedzielnego obiadu? Specjał z cukinii z pikantnym sosem na bazie oliwy z oliwek będzie w sam raz. Przyjemnie rozgrzewa i chrupie — każdemu posmakuje. Warto skosztować.
Leczo jest pyszną, aromatyczną potrawą doskonałą na obiad lub kolację. Dziś powiemy Wam, jak zrobić leczo z dodatkiem cukinii i kiełbasy. Przepis jest dziecinnie prosty, a danie przyjemnie chrupiące i pełne smaku. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona. Proste i smakowite leczo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, a następnie podsmażyć je z dodatkiem kiełbasy i przypraw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.
Nie masz pomysłu na obiad? Możesz szybko przygotować placki z cukinii. Są szybkie, smaczne i pożywne. My dodamy do nich trzy niezwykłe składniki, dzięki którym szybciej niż zwykle znikną z talerzy. Wzbogacimy je mianowicie serem feta, szczypiorkiem i przyprawą curry. Będzie pysznie.Placki z cukinii zwykle doprawiamy cebulą, czosnkiem, koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, warto jednak spróbować nowych smaków i przyrządzić je nieco inaczej. Potrawa z fetą, szczypiorkiem i przyprawą curry będzie hitem na Twoim stole.Na placki z cukinii najlepsza będzie świeża, młoda cukinia. Młode warzywo zetrzyjmy całe. Jeśli jednak mamy w domu starszą cukinię, najpierw obierzmy ją z twardej skóry. Cukinia jest warzywem wodnistym, dlatego też po starciu oprószmy ją solą i odstawmy na 15-20 minut, a wtedy wypłynie z niej nadmiar soku. Odsączenie cukinii z nadmiaru wody to kluczowy etap podczas przygotowywania placków z cukinii. Jeśli nie odciśniemy jej dokładnie, ciasto rozwarstwi się na patelni. Bardzo ważne jest również tarcie cukinii — warzywo trzemy na małych oczkach, cukinia starta inaczej również niekorzystnie wpłynie na ciasto.
Cukinia marynowana po francusku zachwyca słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie mięs, a także jako dodatek, na przykład do kanapek. Jest przetworem, po który z największa przyjemnością sięgniesz w zimowe miesiące.Marynowana cukinia w stylu francuskim wymaga użycia francuskiej musztardy. Przyprawa ta jest charakterystyczna, dzięki zawartości całych ziaren gorczycy. Taka musztarda wydobędzie z cukinii jej naturalną słodycz, a dodatkowo nada jej pikantnej nuty.
Wytrawna tarta z cukinią jest pysznym pomysłem na prostą i sycąca kolację dla całej rodziny. Wystarczy ułożyć na cieście pokrojone warzywa, zalać je delikatną masą z jaj i śmietanki oraz obficie posypać serem. Po upieczeniu danie smakuje wyśmienicie. Tarta z cukinią na cieście francuskim jest pysznym daniem, które zrobicie w kilka chwil. Połączenie lekkich letnich warzyw, aromatycznego sera żółtego i delikatnej masy śmietanowo-jajecznej skradnie serce niejednego smakosza. Skusicie się?