Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Cytryna

pieczony kurczak
23.11.2021 01:00 Jak upiec idealnie soczystego kurczaka?

Pieczony kurczak potrafi być naprawdę smaczny. Trzeba tylko wiedzieć, jak go upiec by był idealnie soczysty i miękki. Przygotuj więc kurczaka według naszego przepisu, a domownicy z pewnością będą zachwyceni jego smakiem. Przypraw możesz użyć takich, jak lubisz.Kurczaka pieczonego w całości możesz podać na rodzinnym spotkaniu czy zaserwować domownikom na obiad. Jest prosty w przygotowaniu i dość tani. Możesz go przyprawić, tak jak lubisz, np. ziołami, czosnkiem, papryką. Tajemnicą jego soczystości pozostaje bowiem odpowiednie pieczenie.

Ania Starmach, pierniczki
23.11.2021 01:00 Mięciutkie bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem z przepisu Ani Starmach

Idą Święta, czas więc zabrać się za robienie pierniczków. Dziś podamy wam przepis Ani Starmach na mięciutkie, bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem. Możesz je przygotować już teraz. Zamknięte w ceramicznym naczyniu czy słoiku spokojnie doleżą do Świąt. Pierniczki wprowadzają w domu świąteczną atmosferę. Raz swoim zapachem i smakiem, dwa niezwykłym wyglądem. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Są doskonałe na przekąskę, można dołączyć je do prezentu czy powiesić na choince.

Mandarynki
22.11.2021 01:00 Jak wybrać słodkie mandarynki?

Mandarynki zdecydowanie kojarzą się ze świętami - wystarczy zacząć obierać je, a po całym pokoju rozchodzi się zapach wigilii. Sporą zagwozdką może być jednak sposób wybrania najsłodszych owoców. Aby cieszyć się słodkim i soczystym miąższem należy dobrze obejrzeć wygląd mandarynek, poczuć ich zapach, a także zwrócić uwagę na kształt. Mandarynki zaskakują intensywnym cytrusowym smakiem, który jednoznacznie przywodzi na myśl świąteczne ciepło. Dodatkowo po wgryzieniu się w ustach wybucha ogromna ilość soku, który nie tylko jest pyszny, lecz również potrafi ugasić pragnienie. Niestety w sklepach często można kupić mandarynki niedojrzałe, które mają nijaki, a często wręcz kwaśny smak. Jest kilka sposobów, które pozwalają już na etapie zakupów ocenić, czy dane owoce są gotowe do jedzenia, czy może potrzebują jeszcze kilku dni na dojrzenie.

kapusta pekińska
19.11.2021 01:00 Kultowy przepis z lat 90-tych na surówkę z kapusty pekińskiej

Surówka do obiadu rzecz obowiązkowa. Jeśli nie macie pomysłu, jaką przygotować, mamy dla was propozycję. Przygotujcie surówkę z kapusty pekińskiej. Podamy wam kultowy przepis z lat 90-tych, dzięki któremu ten dodatek podbije podniebienia waszych bliskich. Kapusta pekińska zagościła w naszych sklepach na dobre w latach 90-tych. Razem z dużym napływem Wietnamczyków, którzy w swoich barach surówkę z tej kapusty serwowali do wszystkich dań. Posmakowała nam na tyle, że zaczęliśmy ją też chętnie przyrządzać w domach. Dziś warto wrócić do tego przysmaku.

konfitura z buraków
18.11.2021 01:00 Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni

Jeśli jesteście poszukiwaczami ciekawych smaków, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie konfiturę z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. Ma słodko-pikantny smak, który doskonale pasuje do drobiu i serów. Jest w sam raz na chłodniejsze dni. Buraki należą do jednych z najzdrowszych warzyw. Działają na nasz organizm wzmacniająco i oczyszczająco. Warto więc po nie sięgać częściej. Tymczasem zwykle robimy z nich zasmażane buraczki, ewentualnie barszcz.Dzisiejsza propozycja z pewnością ucieszy koneserów wyjątkowych smaków. Bo przecież wytrawna konfitura nie co dzień gości w waszej kuchni. A jak się przekonacie, potrafi wnieść do naszych potraw nutę orzeźwienia i zaskoczenia.

śledzie w śmietanie
11.11.2021 01:00 Śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek zamiast klasycznych jabłek

Śledź jest doskonały na przekąskę. W oleju, w śmietanie, każdy. Śledzie w śmietanie zwykle łączy się z cebulą i jabłkiem. My mamy dla was jednak smaczniejszą propozycję. Przygotujcie śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek. Smakują o wiele ciekawiej niż z dodatkiem klasycznych jabłek. Na przekąski zwykle przeznaczamy matiasy, czyli solone filety śledziowe. Są dość uniwersalne w zastosowaniu, jednak ich słony smak jest zawsze mniej lub bardziej wyczuwalny. Oczywiście zależy to od tego, jak długo je moczyliśmy i z jakim dodatkami je zestawimy. Słony smak warto przełamać czymś słodkawym. Te smaki wzajemnie się wydobywają i podkreślają. Dlatego idealnym dodatkiem do śledzi są gotowane buraki, jabłko czy właśnie gruszka. Zresztą sami spróbujcie.

Projekt bez tytułu - 2021-11-09T151548.012
09.11.2021 01:00 Domowe sposoby na błyskawiczne czyszczenie czajnika

Czajnik jest jednym z najbardziej eksploatowanych sprzętów użytku codziennego. Włączamy go nawet kilka razy dziennie, by zaparzyć sobie herbatę czy kawę. Często jednak na jego ściankach i dnie gromadzi się kamień, który potrafi zmącić wodę. Poznaj domowe sposoby na błyskawiczne czyszczenie czajnika.Osad w czajniku pojawia się, gdy jesteśmy użytkownikami twardej wody. A taką właśnie wodę większość z nas ma w kranie. Woda ta zawiera dużo wapnia i magnezu, które wytrącają się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Możesz je zauważyć w przegotowanej wodzie, ale też po jakimś czasie w postaci osadu na ściankach czajnika.Wytrącony osad z wapnia czy magnezu nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Potrafi jednak odebrać apetyczny wygląd zwłaszcza herbacie. Poza tym znajdujący się na dnie czajnika kamień utrudnia jego działanie i spowalnia podgrzewanie wody. Z czasem może nawet doprowadzić do awarii urządzenia. Dlatego warto raz w miesiącu wyczyścić czajnik z osadu.

Projekt bez tytułu - 2021-11-08T123330.803
08.11.2021 01:00 Prosty przepis na syrop do herbaty z cytryny i imbiru

Zarówno cytryna, jak i imbir mogą wesprzeć nas w sezonie jesiennym, kiedy nietrudno o przeziębienie. Warto przygotować z nich pyszny syrop, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciepłej herbaty i uczyni napar jeszcze bardziej rozgrzewającym.

skórka z pomarańczy
07.11.2021 01:00 Praktyczne zastosowania skórki pomarańczy w domu

Cytrusy kuszą orzeźwiającym smakiem i dużą porcją zdrowia. Jesienią i zimą jemy ich więcej niż zwykle, bo mają przystępniejsze ceny i bardziej dbamy o swoją odporność. A gdy już zjecie, taką pomarańczę, nie wyrzucajcie jej skórki. Poznajcie praktyczne zastosowania skórki pomarańczy w domu. Skórka z pomarańczy, podobnie zresztą, jak i z innych cytrusów, nie tylko ładnie pachnie, ale ma też właściwości bakteriobójcze. Zamiast więc ją wyrzucać, można wykorzystać w kuchni i nie tylko. Na bazie skórki z pomarańczy warto przygotować środki czyszczące osady i plamy, a także dobrze radzące sobie z pleśnią.

korzeń chrzanu
04.11.2021 01:00 Jak zrobić syrop chrzanowy?

Sezon infekcji w pełni. Jesienna pogoda niestety sprzyja przeziębieniom. Ciężko się przed nimi ustrzec, ale można spróbować zatrzymać ich rozwój. Najlepiej domowymi sposobami, bo nawet jak nie pomogą, to na pewno nie zaszkodzą. Zobacz jak zrobić syrop chrzanowy, który jest doskonały do walki z przeziębieniem. Choć w aptece można kupić mnóstwo leków, które pomogą przy przeziębieniu, spróbuj domowych sposobów. Będą o wiele tańsze, bezpieczniejsze dla zdrowia, a często też smaczniejsze. Nasz syrop chrzanowy, raczej nie należy do tych ostatnich, ale za to jest bardzo skuteczny.

Bosacka o myciu owoców
30.10.2021 02:00 Bosacka ostrzega przed niemytymi owocami

Owoce cytrusowe są dla nas zupełną codziennością, dlatego warto poświęcić im odrobinę więcej czasu. Katarzyna Bosacka, która od lat propaguje zdrowy styl życia, ostrzega, aby nie spożywać ich bez uprzedniego dokładnego umycia. Dziennikarka tłumaczy, że producenci pryskają powierzchnie owoców szkodliwymi przy spożyciu środkami chemicznymi, które mają za zadanie zapobiegać pleśnieniu. Niżej zdradzamy jak bezpiecznie się ich pozbyć. Pomarańcze i cytryny są najbardziej popularnymi cytrusami jedzonymi przez Polaków, którzy uwielbiają ich orzeźwiający smak, a także dużą zawartość witamin - szczególnie witaminy C. Katarzyna Bosacka ostrzega jednak przed spożywaniem ich bez umycia skórki. Bosacka znana jest ze swojego zamiłowania do zdrowego stylu życia, który stara się przeszczepić swoim fanom oraz czytelnikom. Niedawno na swoim Instagramie zamieściła post, w którym ostrzega obserwatorów przed jedzeniem nieumytych owoców. Co jest w nich takiego groźnego?

placki ziemniaczane
27.10.2021 02:00 Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały?

Ziemniaki królują w polskiej kuchni. Serwujemy je do obiadu, robimy z nich kluski, frytki i placki. A wiesz, co należy dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ściemniały. Niektóre z naszych tricków możesz też wykorzystać przy innych, ziemniaczanych potrawach. Obrane ziemniaki mają tendencję do ciemnienia. A im bardziej je rozdrobnimy, tym szybciej będą ciemnieć. To nie żadne czary-mary, a naturalna reakcja. Zachodzi ona między enzymem znajdującym się w ziemniakach a powietrzem. Im powierzchnia kontaktu ziemniaków z powietrzem jest większa (taka jest właśnie w startych ziemniakach), tym szybciej i mocniej ziemniaki ciemnieją. Ściemniałe ziemniaki nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ich ciemnienie nie wpływa też na smak potraw. Czasami tylko sprawia, że przygotowane kluski czy placki mogą wyglądać mniej apetycznie.

Ciasto z cukinią
25.10.2021 02:00 Szybkie ciasto cytrynowe z cukinią

Lubimy ciasta, choć często po zjedzeniu 1-2 kawałków mamy wyrzuty sumienia. Martwimy się, że przytyjemy, bo przecież ciasto zawiera głównie mąkę i cukier. Jeśli chcesz, możesz przygotować zdrowszą wersję domowego łakocia. Oto przepis na szybkie ciasto cytrynowe z cukinią.Ciasta z warzywami nie są zbyt popularne, ale naprawdę potrafią smakować. W sumie nie wyczuwa się w nich dodanych warzyw, a niewątpliwie w nich są. Dzięki temu ciasto z dodatkiem marchewki, dyni czy cukinii zawiera też trochę cennego błonnika, witamin i soli mineralnych. A przy tym ma przyjemną wilgotność.

buraki
23.10.2021 02:00 Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?

Buraki należą do jednych z najwartościowszych warzyw. Można z nich przygotować pyszną zupę, jarzynkę czy sałatkę. Na dodatek wyglądają bardzo apetycznie, co jest zasługą ich pięknego koloru. Zobaczcie, jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor. O zaletach buraków można mówić długo. Zawarty w nich barwik to silny przeciwutleniacz, który jest ceniony w walce z wolnymi rodnikami. Ma więc swój udział w zapobieganiu nowotworom i spowalnianiu procesów starzeniowych. Stanowią też dużo błonnika, kwasu foliowego, witaminy C i B6, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Składniki te sprawiają, że buraki obniżają ciśnienie krwi, poprawiają trawienie i działają wzmacniająco.Buraki można kisić, robić z nich sok, gotować zupy. Choć buraki można jeść surowe, to jednak o wiele smaczniejsze są jedzone po ugotowaniu lub upieczeniu. Można je wtedy dodać do sałatek, przekąsek, a nawet deserów. Zobacz, jak należy gotować buraki, aby nie straciły rubinowej barwy.

kawa z cytryną
23.10.2021 02:00 Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny?

Kawa jest nie tylko smaczna, ale też pozytywnie na nas działa. Często ratujemy się nią, gdy szybko potrzebujemy się obudzić i zachować lepszą koncentrację. A wiecie, dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny? Ta to dopiero ma moc, przekonajcie się sami. Cudowne działanie kawy jest zasługą kofeiny. To właśnie ona działa pobudzająco, dodaje energii, podnosząc nieco ciśnienie krwi. Kawa zawiera też dużo przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami nowotworowymi, a także spowalniają procesy starzenia się. Cytryna to jak wiadomo doskonałe źródło witaminy C. Potrafi wzmocnić organizm, by lepiej stawiał czoła przeziębieniom i innym infekcjom. Działa też oczyszczająco na nasz organizm. Gdy zaś dodacie do kawy cytrynę, ich pozytywne właściwości zsumują się.

konfitura z jabłek
21.10.2021 02:00 Łatwy przepis na korzenną konfiturę z jabłek

Jabłka są dostępne przez cały rok, ale nie zawsze są tak smaczne i w miarę tanie, jak teraz. Jeśli więc kupiłaś ich nieco więcej albo masz owoce z własnego drzewa, możesz zrobić z nich zapasy na zimę. Oto łatwy przepis na korzenną konfiturę z jabłek. Będzie idealna do ciast, naleśników czy gofrów. Na przetwory najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka. Jednak one zazwyczaj rozpadają się w czasie duszenia czy gotowania. A my chcielibyśmy, żeby kawałki jabłek pozostały w całości. Dlatego proponujemy sięgnąć po odmianę Idared, Bojken czy Delicious.

pańska skórka
21.10.2021 02:00 Przepis na pańską skórkę

Pańska skórka jest słodkim przysmakiem znanym w Warszawie i w okolicach. Można ją kupić na przycmentarnych straganach i na odpustach. Była znana już przed wojną, a receptura na nią była strzeżona. Dziś możecie ją przygotować sami, dzięki naszemu przepisowi na pańską skórkę. Pańska skórka jest zwykle sprzedawana w postaci białej, różowej lub biało-różowej kostki zawiniętej w kawałek pergaminu. Jest bardzo słodka, twarda, ale ciągnąca. Konsystencją przypomina nieco rozpuszczalną gumę. Według zaleceń powinna być na tyle miękka, aby wbić w nią zęby, ale na tyle twarda, by nie udało się jej odgryźć.

jarzębina
11.10.2021 02:00 Delikatna konfitura z jarzębiny i jabłek

Jarzębina nie tylko pięknie wygląda, ale też potrafi doskonale smakować. Warto sięgnąć po owoce rosnące w ogrodzie czy na bezdrożach i przygotować z nich przetwory. Proponujemy delikatną konfiturę z jarzębiny i jabłek. Będzie idealna do pieczywa, ale też do mięs.Przetwory z jarzębiny nie są dość popularne, mimo że drzewka jarzębinowe rosną dość powszechnie. A szkoda, bo są bogate w witaminy i inne, cenne składniki. Za ich sprawą jarzębina dobrze radzi sobie ze wzdęciami i zaparciami. Ma też właściwości moczopędne i pomaga przy kamicy nerkowej oraz nadciśnieniu.Owoce jarzębiny przeznaczone na przetwory wcześniej należy przemrozić. To dlatego, by zmniejszyć ich goryczkę, a także rozłożyć kwas parasorbowy. Kwas ten może wywoływać biegunki oraz wymioty, na szczęście jest unieszkodliwiany w czasie mrożenia i dalszego przetwarzania jarzębiny. Przed zamrożeniem owoce trzeba umyć, osuszyć i wsypać do foliowego woreczka. W zamrażarce najlepiej trzymać je co najmniej 3 dni. Można też zerwać owoce po przymrozkach, efekt będzie ten sam.

dżem z pomarańczy i dyni
05.10.2021 02:00 Wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy

Dynia jest doskonała nie tylko na zupy i do pieczenia. Świetnie sprawdza się też w ciastach i deserach. Proponujemy wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Dzięki niemu poznacie zupełnie nowe oblicze dyni.Dżem z dyni jest gęsty i kremowy. Jego smak warto przełamać orzeźwiającą, cytrusową nutą. Taki dżem będzie doskonały do pieczywa, naleśników czy do przekładania ciast. Jest całkiem prosty do przygotowania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak odświeżyć zapach w lodówce
27.09.2021 02:00 Jak pozbyć się przykrych zapachów z lodówki?

Lodówka jest centrum naszej kuchni. To skarbnica zapasów i różnych przysmaków. Jednak czasami, nawet mimo dbania o higienę, potrafi z niej mało zachęcająco pachnieć. Oto kilka sposobów jak pozbyć się przykrych zapachów z kuchni.W lodówce przechowujemy wędliny, nabiał, warzywa czy gotowe potrawy. Niektóre z nich czasami mają na tyle intensywny zapach, że nie znika on z lodówki nawet po wyjęciu wonnego produktu. Co gorsza, sery czy masło mają zdolność pochłaniania obcych zapachów, w wyniku czego robią się po prostu nieapetyczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

śledzie
24.09.2021 02:00 Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Najchętniej kupowany jest przez nas śledź solony w postaci filetów, czyli matiasów. Śledzie marynowane też mają swoich zwolenników, ale niektórzy unikają ich ze względu na dodatek octu. A wiesz jak zrobić marynowane śledzie bez octu? Oto dwa proste sposoby.Marynowanie i marynata kojarzy się zwykle z octem. I to najtańszą jego wersją, a więc octem spirytusowym. Ocet ten jest dość silnym kwasem, który daje rybom czy mięsu miękkość i kruchość. Nie jest on niestety zbyt zdrowy, bo podrażnia przewód pokarmowy, a nawet niszczy czerwone krwinki. Dlatego warto poszukać jego zdrowszych zamienników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sałatka z buraków
21.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji

Robienie przetworów na zimę nie jest tak popularne, jak kiedyś, bo wiele produktów można kupić. Jednak niektóre warto zrobić, bo nie znajdziesz ich w żadnym sklepie. Takie są na przykład buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Smakują naprawdę obłędnie. Buraki są dostępne w zasadzie przez cały rok. I wydaje się, że nie ma potrzeby zamykania ich w słoiku. Jednak jesienią buraki są najwartościowsze i o wiele smaczniejsze niż zimą czy wiosną. Poza tym sałatka w słoiku to gotowiec do obiadu. Teraz poświęcisz na nie trochę czasu, ale potem w każdej chwili będziesz mogła po nie sięgnąć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

starta marchewka
20.09.2021 02:00 Surówka z marchewki jak z restauracji

Surówka z marchewki to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Pasuje do dań z mięs, drobiu i ryb. Możesz ją przygotować na kilka sposobów. Zobacz jak zrobić surówkę z marchewki, która będzie smakować jak z restauracji. Surówkę z marchewki znamy od dziecka. Najpierw podawano nam marchewkę wymieszaną ze startym jabłkiem, potem przyszła pora i na ostrzejsze połączenia. Niezależnie od tego, co dodamy do startej marchewki, otrzymamy jednak wartościową i smaczną surówkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

biszkopt
15.09.2021 02:00 Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Biszkopt to podstawa niemal każdego tortu. Ważne więc by był udany i wyrośnięty. Dróg do osiągnięcia tego celu jest kilka, ale czy wiecie, dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny? Jeśli nie, przetestujcie poniższy przepis, a zobaczycie, jakie są z tego korzyści.Podstawą biszkoptu są dobrze ubite białka. To właśnie one stanowią jakby rusztowanie dla całego ciasta. Potem łączymy je z żółtkami i mąką. Niektórzy dodają mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, są też tacy co dolewają trochę oleju lub octu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z selera
11.09.2021 02:00 Przepyszna surówka z selera z jesiennym dodatkiem

Jeśli masz ochotę na oryginalną surówkę nie sięgaj po marchewkę albo kapustę. Kup korzeń selera, jabłko i trochę orzechów włoskich. Ten ostatni, jesienny dodatek doskonale komponuje się z selerem. Zwiększy też chrupkość i wartość odżywczą surówki. Surówka z selera charakteryzuje się dość łagodnym, słodkawym smakiem. Warto do niej dodać trochę soku z cytryny, bo stanie się bardziej wyrazista, a poza tym nie ściemnieje seler i jabłko. Sok z cytryny, podobnie jak starte jabłko to składniki zwiększające soczystość tej surówki. Dopełnieniem surówki z selera jest oczywiście sos. A tak naprawdę kilka łyżek śmietany lub naturalnego jogurtu. Surówka doskonale pasuje do potraw o delikatnym smaku, np. dań z kurczaka, indyka, schabu lub polędwiczki wieprzowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sok z pigwy
06.09.2021 02:00 Wyborny sok z pigwy z dodatkiem miodu

Owoce pigwy wyglądem przypominają małe cytrynki. Są jednak od nich o wiele bardziej aromatyczne. Zawierają też wiele wartościowych składników. To dlatego tak chętnie robimy z nich przetwory. Dzisiaj proponujemy prosty sok — doskonały dodatek do jesiennej herbaty.Owoce pigwy mają niezwykły smak i aromat. Zawierają też sporo pektyn, które działają oczyszczająco na nasz organizm. Dzięki pektynom z pigwy można też łatwo zrobić dżem czy galaretkę. Bardzo popularna i smaczna jest również nalewka. Jednak bardziej uniwersalnym napojem będzie sok z pigwy — idealny dla całej rodziny.Pigwa jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne. W jej składzie można znaleźć witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, a także wapń, potas, siarkę, fosfor, magnez i żelazo. Nie trać więc okazji i jeśli tylko zdobędziesz owoce pigwy przygotuj z nich zdrowe przetwory.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

tarte buraki
05.09.2021 02:00 Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem

Buraki są smaczne, buraki są zdrowe. Choć można z nich przygotować sporo potraw, to i tak większości osób kojarzą się z dodatkiem do obiadu. My przedstawimy wam przepis na buraki z chrzanem, które świetnie podkreślają smak wędlin, ale też można je podać do dań mięsnych. Z czerwonych buraków przygotujesz pyszny barszcz i zupę-krem, zrobisz jarzynkę do obiadu, a także apetyczną sałatkę. Jednak niektórym buraki ćwikłowe kojarzą się tylko i wyłącznie z ćwikłą. Ćwikła to nic innego jak starte buraczki połączone ze startym chrzanem i przyprawami. Chrzan dodaje całości ostrości, ale też walorów zdrowotnych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dzika róża
05.09.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży

Dzika róża pięknie wygląda jak kwitnie i gdy dojrzewają jej owoce. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży nadają się na przetwory. I to bardzo wartościowe przetwory. Prezentujemy wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży.Dzika róża rośnie zwykle w zaroślach i przydrożach. O tej porze roku łatwo ją dostrzec, bo ma czerwone owoce. Warto zrobić z nich przetwory, ponieważ są niezwykle bogate w witaminę C. Zawierają też witaminy z grupy B, witaminę A, E i K, a także flawonoidy i garbniki. Ten skład sprawia, że przetwory z owoców dzikiej róży świetnie sprawdzą się przy przeziębieniu, stanach zapalnych układu moczowego czy w wahaniach nastroju. Owoce dzikiej róży można wysuszyć i parzyć z nich herbatki. Idealnie nadają się też na konfiturę i dżem. Dziś chcielibyśmy was namówić do przygotowania tego ostatniego. Ma oryginalny smak i jest bardzo zdrowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: