Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Danie

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
04.10.2021 02:00 Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym idealna na lekką kolację

Szukasz pomysłu na warzywa do drugiego dania lub zdrową, pożywną kolację? Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to prosta potrawka, którą przygotujesz w 20 minut. Jest wyjątkowo smaczna, sycąca i mało kaloryczna. Sprawdź, jak przygotować fasolkę szparagową w sosie pomidorowym.Sezon na fasolkę szparagową przypada na przełom czerwca i lipca. W tym czasie warto ją również zamrozić, aby cieszyć jej jej smakiem cały rok. Jeśli nie zamroziłeś fasolki z pomocą przyjdą gotowe mrożonki, które kupisz w każdym markecie. Fasolka szparagowa duszona w sosie pomidorowym jest lekka, mało kaloryczna i niezwykle smaczna. Pomidory przesmażone z czosnkiem i ziołami dodają jej wyjątkowego aromatu. Jeśli chcesz przygotować fasolkę na kolację, możesz dodać do niej cukinię lub paprykę, aby urozmaicić jej smak i zwiększyć porcje. Doskonałym pomysłem na kolację jest również fasola smażona z sezamem- tu znajdziesz przepis na niezwykłe wydanie fasolki szparagowej, która może być również dodatkiem do wielu orientalnych i tradycyjnych dań.

Rosół Anny Lewandowskiej
03.10.2021 02:00 Rosół pięciu przemian wg. przepisu Anny Lewandowskiej

Rosół pięciu przemian Anny Lewandowskiej jest specjalną zupą, która rozgrzewa i syci, jak żadna inna. W jej przypadku bardzo istotne jest dodawanie składników w określonej kolejności. Dzięki temu ma ona jeszcze więcej właściwości. Rosół pięciu przemian wspomaga w walce z jesiennymi infekcjami, na które jesteśmy w tym okresie bardzo podatni. Częste jedzenie go poprawia pracę układu odpornościowego. Anna Lewandowska uczy, aby każdy składnik dodawany był podług ścisłej kolejności, a sam wywar gotował się długi czas. Tak osiąga się najlepszy efekt. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wylewanie ciasta na patelnie
03.10.2021 02:00 Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały i nie rwały się na patelni?

Podczas smażenia naleśników zauważyłeś, że bardzo przywierają do patelni? Posyp ją szczyptą soli, a ciasto nigdy więcej nie przywrze do rozgrzanego metalu. Dzięki temu każdy naleśnik wyjdzie idealny. Naleśniki to częsty wybór nie tylko w Polsce, lecz również na całym świecie - cienkie placki są bowiem doskonałym sposobem na przygotowanie mnóstwa dań na słodko, jak i na słono. Z powodu popularności naleśników mogłoby się wydawać, że są banalnie proste do zrobienia. Wystarczy jednak odrobina nieuwagi, aby cała partia placków wylądowała w koszu na śmieci. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Żeberka
03.10.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste żeberka z piekarnika

Pieczone żeberka są jednym z najczęściej wybieranych dań obiadowych. Ich przygotowanie jest banalnie proste i łatwe, choć trzeba chwile zaczekać, aż mięso się upiecze. Kluczem do soczystości jest dobra marynata oraz odpowiednia temperatura pieczenia. Żeberka można sporządzić na najróżniejsze sposoby. Najczęściej obsypuje się jednak jedynie przyprawami, a następnie wstawia do pieca. Marynowanie pozwala znacznie zwiększyć intensywność smaku, a także wilgotności mięsa. Poniższy przepis opiera się na marynacie miodowo-musztardowej, która swoim słodkim, lekko pikantnym i kwaśnym smakiem świetnie komponuje się z żeberkami oraz innymi dodatkami.

Schab
03.10.2021 02:00 Obłędnie pyszny obiad z woreczka - schab z ziemniakami w kilka chwil

Pieczony schab w woreczku wraz z ziemniakami to jeden z najlepszych sposobów na soczyste mięso. Dzięki workowi cała wilgoć zostaje w mięsie, a jego smak przechodzi do ziemniaków. Każdy miłośnik mięsa będzie zachwycony móc posilić się takim specjałem. Schab pieczony w woreczku charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, kruchością oraz soczystością, co jest bezpośrednią zasługą sposobu pieczenia. Żadne aromaty czy soki nie są bowiem w stanie uciec. Jednym z ważniejszych kroków do sukcesu jest długie marynowanie kawałka schabu w przyprawach i czosnku, dzięki czemu może on naciągnąć smak ziół i innych składników, które jeszcze bardziej go ulepszą. Poza workiem do pieczenia, z powodzeniem użyć można folii aluminiowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kalafior z mięsem mielonym
02.10.2021 02:00 Kalafior z mięsem mielonym - w sam raz na obiad

Wszyscy doskonale znamy kalafiora w bułce tartej, jako dodatek do głównego dania, zup, sałatek. Zapieczony kalafior z mięsem mielonym to smaczny i bardzo pożywny pomysł na obiad. Kalafiora z mięsem przygotujesz w godzinę, a efekt zaskoczy całą rodzinę.Niezależnie od tego, czy gotujesz kalafiora na parze, czy w wodzie, zawsze gotuj go al dente. Przegotowany kalafior jest niesmaczny i traci wszystkie zdrowotne właściwości. Do przygotowania kalafiora z mięsem mielonym potrzebny będzie duży, świeży kalafior. Te najładniejsze i najświeższe dostaniesz jeszcze na bazarku warzywnym od lokalnych rolników. Mięso mielone podsmaż z oliwą i cebulką, dopiero później dodaj przyprawy. Sól dodana zbyt wcześnie znacznie osłabia smak i aromat mięsa. Kalafior z mięsem mielonym doskonale łączy z ziemniakami podsmażonymi na cebulce lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach.Jeśli szukasz pomysłu na obiad z mięsem mielonym - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kapustą kiszoną i mięsem mielonym.

Surówka z marchewki i pomarańczy
02.10.2021 02:00 Obłędna surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy

Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy charakteryzuje wyjątkowy, świeży smak i niezwykły aromat. Surówkę możesz przygotować jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich lub ryby. Możesz również wzmocnić jej smak rodzynkami, cynamonem i przygotować zdrową i pyszną przekąskę. Surówka z marchewki i jabłka jest tradycyjną, wszystkim znaną i prostą surówką obiadową. Jeśli dodamy do niej pomarańczę i skropimy cytryną, uzyskamy nowy, wspaniały i świeży smak. Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy pasuje do wielu mięsnych i wegetariańskich dań, jednak szczególnie polecam ją jako dodatek do ryb i drobiu. Smażony lub grillowany kawałek dorsza smakuje rewelacyjnie w towarzystwie świeżej, owocowej surówki obiadowej.Jeśli szukasz najlepszego przepisu na dorsza - tu znajdziesz pyszną inspirację na rybę z grilla.Surówkę możesz również przygotować jako zdrową przekąskę, dodając do niej rodzynki lub odrobinę cynamonu. Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy na pewno często będzie gościć na Twoim stole, ponieważ skradnie serce największemu niejadkowi.

Kotlety mielone z dynią
02.10.2021 02:00 Kotlety mielone z dynią i szczypiorkiem

Kotlety mielone są kolejną opcją obiadową, w której można wykorzystać sezonowe warzywa. Obecnie bardzo popularna jest dynia, która nadaje kotletom pięknego koloru. Wraz ze szczypiorkiem i czosnkiem tworzy pyszne połączenie. Kotlety mielone przygotowuje się stosunkowo szybko i prosto - wystarczy znać dobry przepis, aby móc praktycznie bez zastanowienia wykonywać wszystkie czynności. W tym przypadku przepis jest na tradycyjne kotlety mielone, do których dodaje się nieduży kawałek dyni. Warzywo to zmienia konsystencję gotowych mielonych, a także dodaje im więcej koloru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z marchewki i jabłka z majonezem
02.10.2021 02:00 Surówka z marchewki i jabłka z majonezem - przygotujesz ją w chwilę

Surówkę z marchewki z jabłka i majonezem możesz podać do wielu dań mięsnych. Doskonale komponuje się również z rybami. Surówkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, jest więc prosta, szybka, ale też wyjątkowo smaczna. Sprawdź przepis na surówkę z marchewki i jabłka z majonezem.Surówka z marchewki i jabłka to bardzo ciekawe, słodko-kwaśne połączenie. Polana sosem majonezowym, z odrobiną cukru, pieprzu i soli smakuje wprost rewelacyjnie i sprawi, że zniknie z talerza każdego niejadka. Surówkę możesz podać do każdego rodzaju mięs i ryb, a nawet do gulaszu i gołąbków. Z każdym daniem komponuje się idealnie.Marchewka i jabłko to klasyczne i zdrowe połączenie. Marchewka pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, trawienny, wzmacnia wzrok. Jabłko natomiast przyspiesza procesy regeneracyjne, wzmacnia organizm i pomaga pozbyć się toksyn. Warto wspomnieć również, że wprowadzenie małego jabłka do codziennej diety znacząco obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Jeśli szukasz pomysłu na zdrową surówkę obiadową - tu znajdziesz pyszną i prostą inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować surówkę z marchewki i jabłkiem z chrzanem.

Jesienny rosół
01.10.2021 02:00 Jesienny rosół z dodatkiem dyni i imbiru

Rosół można przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od dostępnych sezonowych produktów. Obecnie w sklepach można kupować już dynie, dlatego warto dodać ją do wywaru. Łącząc ją z odrobiną imbiru, można cieszyć się pysznym jesiennym rosołem. Doskonały rosół charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, głębokim kolorem, a także lekko gęstą konsystencją - po schłodzeniu w lodówce, wywar powinien zamienić się w galaretę dzięki dużej zawartości żelatyny. Warto przygotować bardzo duży zapas rosołu, aby móc na jego podstawie przygotowywać inne zupy, sosy czy gulasze. Wlanie odrobiny esencjonalnego wywaru potrafi znacznie poprawić smak wielu dań. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kalafior zapiekany z serem
01.10.2021 02:00 Kalafior zapiekany z serem - szybkie i pyszne danie

Kalafior zapiekany z serem jest świetnym pomysłem na lunch lub jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Kalafior zapiekany jest niezwykle smaczny, chrupiący i zdrowy, a ser i sos śmietanowy idealnie komponują się z warzywem. Sprawdź, jak przygotować kalafior zapiekany z serem.Do kalafiora zapiekanego z serem możesz wykorzystać goudę, cheddar lub parmezan. Każdy ser doskonale rozpuści się w wysokiej temperaturze, jednak różni je smak: gouda jest serem delikatnym, parmezan i cheddar natomiast to sery intensywne, które, moim zdaniem, najlepiej pasują do zapiekanek i makaronów.Kalafior zapiekany z serem przygotujesz w godzinę, z czego połowa czasu to pieczenie. Danie jest więc szybkie i sprawdzi się w najbardziej zabiegany dzień. Kalafior doskonale smakuje zapieczony ze szczypiorkiem, jednak możesz użyć również natki pietruszki lub bazylii. Do przygotowania dania użyj świeżego kalafiora. Mrożone tracą smak i wszystkie wartości odżywcze. Warzywo przed pieczeniem gotuj jedynie 5 minut, aby nie rozgotować różyczek. Kalafior ma być delikatnie podgotowany. Nie wyrzucaj liści i łodyg - tu znajdziesz ciekawe pomysły, jak wykorzystać liście kalafiora.

Projekt bez tytułu - 2021-10-01T175256.490
01.10.2021 02:00 Jak przyrządzić kalafior w bułce tartej?

Kalafior jest warzywem, po które często sięgam do obiadu. Niezależnie od tego, czy przygotuję go w piekarniku, na parze, czy w wersji z bułką tartą, zawsze smakuje wyśmienicie. Sprawdź, jak przygotować kalafior w bułce tartej, który posmakuje nawet największym niejadkom.Najważniejszym elementem przygotowania kalafiora w bułce tartej jest jego odpowiednie ugotowanie. Pamiętaj, że przegotowane warzywo traci swój smak i wygląd - zamienia się w brzydką papkę. Przeciągnięcie kalafiora powoduje również zabicie wszystkich związków odżywczych znajdujących się w warzywie, w tym antyoksydantów i witamin. Aby kalafior był idealny w smaku i zachował wszystkie wartości prozdrowotne i smakowe, gotuj go od 5 do 10 minut. Jeśli po tym czasie warzywo wciąż jest twarde, wyłącz gaz i zaczekaj, aż dojdzie w gorącej wodzie, następnie opłucz pod bieżącą wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zmiękczania warzywa.Kalafior w bułce tartej smakuje wyśmienicie. Podsmażona bułka z masełkiem jest pyszna i znacznie poprawia smak kalafiora. Nie jest niestety najzdrowsza, ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie przecież na odrobinę szaleństwa.Jeśli lubisz kulinarne rewolucje - tu znajdziesz pomysł na pyszny kalafior w cieście naleśnikowym. Jest szybki, a smakuje rewelacyjnie.

Kalafior na parze
01.10.2021 02:00 W jaki sposób przygotować kalafior na parze?

Gotowanie na parze to świetna alternatywa dla klasycznego gotowania warzyw w wodzie. Kalafior na parze zachowuje swoją strukturę, jest chrupiący i ma bardziej wyrazisty smak. Gotowanie na parze jest szybką i łatwą metodą przygotowywania warzyw. Sprawdź, jak przygotować pysznego kalafiora na parze.Kalafior gotowany na parze doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i wegetariańskimi. Świetnie podkreśla smak wołowiny, wieprzowiny, sprawdzi się również jako dodatek do zapiekanek czy sałatek na zimno.Kolejną zaletą gotowania kalafiora na parze jest mniej intensywny zapach, wydobywający się podczas gotowania. Możesz zupełnie go wyeliminować, dodając łyżeczkę sody oczyszczonej do wody.Jeśli szukasz ciekawej inspiracji na danie gotowane na parze - tu znajdziesz przepis na przepyszne gołąbki od Anny Lewandowskiej

Kiszony kalafior
01.10.2021 02:00 Przepyszny kiszony kalafior - prosty i niezawodny przepis

Kiszony kalafior jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiszonych ogórków, czy kapusty. Kalafior kiszony jest delikatny w smaku, lekko słodki, kwaśny i bardzo chrupiący, a proces jego fermentacji to zaledwie 3 dni, jest więc prosty i szybki do przygotowania. Kiszony kalafior sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, kanapek, a nawet jako samodzielna przekąska - kalafior smakuje obłędnie prosto ze słoika. Proces kiszenia kalafiora wynosi od 3 do 7 dni. W tym czasie sprawdzaj, czy stopień ukiszenia Ci odpowiada. Jeśli tak - konieczna jest pasteryzacja słoików, aby zatrzymać fermentację.Kiszony kalafior, podobnie jak inne kiszonki, bogaty jest w kwas mlekowy oraz bakterie, które są niezbędne dla naszego układu trawiennego. Kiszonki szczególnie polecane są osobom po antybiotykoterapii oraz cierpiącym na przewlekłe biegunki - bakterie i kwas mlekowy odbudowują naturalną florę jelitową i przyspieszają regenerację wyjałowionego układu trawiennego.Jeśli szukasz ciekawe inspiracji na kiszonki - tu znajdziesz przepis na kiszone ogórki inaczej, z dodatkiem igieł sosnowych.

Kalafior w cieście naleśnikowym
01.10.2021 02:00 Kalafior w cieście naleśnikowym - prosta i smaczna przekąska

Kalafior w cieście naleśnikowym jest szybkim i prostym sposobem na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Kalafior w cieście naleśnikowym smakuje nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami. Jeśli Twoja pociecha broni się przed kalafiorem - przygotuj go w cieście. Złota, smaczna panierka sprawi, że na pewno zje go ze smakiem. Podobnie jak brokuł, kalafior to bogactwo witamin i związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo to tylko niektóre z nich. Najważniejszym jednak związkiem aktywnym kalafiora jest sulforafan - najsilniejszy naturalny antyoksydant. Sulforafan zwalcza komórki nowotworowe, zapobiega ich powstawaniu i rozprzestrzenianiu, dlatego też powinniśmy włączyć kalafiora do codziennej diety. W kalafiorze znajdują się związki siarki, które odpowiadają za brzydki zapach podczas gotowania. Możesz go jednak skutecznie zneutralizować, dodając do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub pół szklanki mleka. Składniki wzmocnią biały kolor warzywa i sprawią, że będzie jeszcze smaczniejszy.Jeśli szukasz inspiracji na pyszny, wegetariański obiad - tu znajdziesz pomysł na rewelacyjne steki z kalafiora.

Ryba w panierce
01.10.2021 02:00 Sprawdzony przepis na smażoną rybę w panierce

Ryba w panierce podczas smażenia wydziela charakterystyczny zapach, który często można poczuć na klatkach schodowych w polskich blokach. Jeśli chcesz smażyć ją w najlepszy sposób, sprawdź poniższy przepis. Przy jego pomocy zrobisz soczystą i delikatną rybę w chrupiącej panierce. Ryba w panierce z bułki tartej nie jest żadnym odkryciem roku, w końcu danie to jest bardzo powszechne i popularne. Jednak połączenie doskonałego smaku z chrupkością sprawia, że ciężko się od tego oderwać. Ważną zasadą jest zrezygnowanie z rozmrażania filetów rybnych w ciepłej wodzie lub mikrofalówce. Takie szybkie zmiany temperatury negatywnie wpływają na strukturę mięsa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka
30.09.2021 02:00 Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka, smaczna dawka witamin

Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka jest podstawą wielu obiadowych surówek. Przygotowana wyłącznie z dodatkiem cukru i doprawiona solą i pieprzem, stanowi uniwersalny i bardzo smaczny dodatek do wielu dań, w tym gulaszu, dań jednogarnkowych, czy smażonej ryby. Sprawdź, jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka.Surówka z marchewki i jabłka jest surówką znaną i lubianą, przede wszystkim za swoje walory smakowe i uniwersalność, dzięki której możemy ją łączyć z dowolnymi daniami obiadowymi. Surówka doskonale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska dla dzieci, które pokochają ją za swój świeży i słodki smak.Zaletą tradycyjnej surówki z marchewki i jabłka jest jej niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny: 100 g produktu to zaledwie 47 kcal. Surówka może być więc spożywana w dużych ilościach nawet przez osoby cierpiące na cukrzycę. Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka to nie tylko wspaniały smak. To przede wszystkim bomba witaminowa, która wzmocni nasz organizm. Beta-karoten i witaminy z grupy B szczególnie polecane są dzieciom w okresie rozwoju i intensywnego wzrostu. Zawarte w jabłku przeciwutleniacze natomiast zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, w tym raka jelita grubego. Dbajmy więc o zdrowie nasze i naszych dzieci i wprowadźmy surówkę z marchewki i jabłka do codziennej diety.Jeśli szukasz inspiracji na zdrowy i pożywny dodatek do dań - tu znajdziesz przepis na najlepszą surówkę jesienną.

placki ziemniaczane
30.09.2021 02:00 Rozkosznie miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane

Jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego dnia, mamy pomysł na to, jak smacznie je wykorzystać. Przygotuj z nich miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane. Gdy podasz je z sosem i surówką, bezmięsny obiad masz już gotowy. Każdemu zdarza się przesadzić z ilością obranych ziemniaków. Nieraz się zagapimy, nieraz apetyty domowników są mniejsze niż przewidywaliśmy. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, potraktuj to je jako ułatwienie w przygotowaniu kolejnego obiadu. Zamień te ziemniaki w nowe, pyszne danie. Oczywiście placki ziemniaczane możesz też przygotować, nawet jeśli nie masz gotowanych ziemniaków. Tyle że musisz doliczyć czas potrzebny na ich ugotowanie, a potem wystudzenie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

knedle
30.09.2021 02:00 Knedle od Okrasy z twarogowym farszem - jarskie marzenie

Knedle kojarzą się większości osób z ciastem ziemniaczanym i ukrytą w środku śliwką. Jednak Karol Okrasa lubi łamać tradycyjne przepisy i proponuje wyjątkowe knedle z twarogowym farszem. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz już ziemniaków. Ciasto na knedle robi się zwykle z gotowanych ziemniaków, można też z twarogu. Jednak Karol Okrasa proponuje je przygotować z fasoli. Dzięki temu ciasto, jak i całe knedle zyskają niepowtarzalny smak i będą pełne wartościowego białka. Zwłaszcza że wytrawne nadzienie przygotowuje z twarogu. Takie knedle zadowolą szczególnie jaroszy, ale posmakują na pewno wszystkim. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Z czym jeść brokuły
29.09.2021 02:00 Z czym jeść brokuły? Najlepsze propozycje

Brokuł jest warzywem uniwersalnym, dzięki czemu świetnie komponuje się z wieloma produktami, tworząc pyszne, zdrowe i oryginalne dania. Jest popularny zarówno w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i wielu kuchniach świata. Brokuł niezwykle ceniony jest w Azji, gdzie dodawany jest niemal do każdego dania. Sprawdź, z czym możesz przygotować i jeść brokuły.Brokuły gotuj na parze lub w osolonej wodzie, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Pamiętaj, że wyłącznie świeże brokuły, ugotowane al dente posiadają najlepszy smak i zachowują antynowotworowe właściwości. Świeży brokuł dostępny jest w sklepach przez cały rok, dlatego też nie musisz z niego rezygnować na rzecz głęboko mrożonych warzyw.Z brokułów możesz przygotować pyszny i pożywny krem z grzankami, ulubiony makaron, zapiekankę, drugie danie. Brokuły możesz przygotować na wiele sposobów: możesz je smażyć w cieście naleśnikowym, serowej panierce. Możesz również ukisić warzywa, a także przygotować z nich sałatkę.

Naleśniki maślankowe
29.09.2021 02:00 Przepis na naleśniki maślankowe

Cienkie i delikatne. Takie naleśniki lubimy najbardziej. Jednak tym, którzy w naleśnikach szukają też aksamitnego smaku, polecamy przepis na naleśniki maślankowe. Przekonaj się, jak mała modyfikacja receptury może zdziałać cuda.Naleśniki kochają mali i duzi. Gotujący cenią je za łatwość przygotowania, jedzący za ich doskonały smak. Wszystkim pasuje to, że ten sam naleśnik można posmarować wytrawnym farszem albo słodkim dżemem. Jeden i drugi będzie smakował doskonale. Jeśli jednak chcesz nieco poeksperymentować z ciastem naleśnikowym, masz co najmniej kilka możliwości. Gdy marzą ci się bardziej puszyste naleśniki, dodaj do nich oddzielnie ubite białka. Jeśli chcesz, by były mniej kaloryczne mleko zastąp gazowaną wodą. Natomiast bardziej aksamitne naleśniki otrzymasz, zastępując mleko maślanką.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brokuły w panierce
29.09.2021 02:00 Brokuły w panierce - szybki i wyborny specjał

Brokuły w panierce to szybka i wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek do drugiego dania. Delikatne, upieczone warzywa doskonale komponują się z panierką z bułki tartej, parmezanu i cheddara. Sprawdź, jak przygotować brokuły w panierce, które posmakują nawet największemu niejadkowi.Brokuły są jednym z najszlachetniejszych warzyw. Cenione są od wieków za swoje walory smakowe i przede wszystkim prozdrowotne właściwości. Brokuły szczególnie polecane są dzieciom w okresie wczesnoszkolnym, jednak nasze pociechy niechętnie sięgają po to warzywo. Panierka z bułki tartej i żółtego sera sprawią jednak, że odczarujesz brokuła i Twoja pociecha zje go ze smakiem.Do panierowanych brokułów przygotuj sos jogurtowy z czosnkiem, koperkiem lub szczypiorkiem. Brokuły możesz podać samodzielnie lub jako smaczny dodatek do gotowanych ziemniaków i ulubionego mięsa.Jeśli szukasz pomysłu na szybką, zdrową i smaczną zupę - tu znajdziesz pyszną inspirację. Zupa brokułowa z kurczakiem na rosole posmakuje wszystkim.

Fasolka po bretońsku
29.09.2021 02:00 Idealnie gęsta fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest świetnym pomysłem na pożywne danie. By rzeczywiście taka była, nie może być zbyt rzadka. Podpowiemy wam więc, co najlepiej do niej dodać, żeby fasolka po bretońsku była idealnie gęsta. Fasolkę po bretońsku zaliczamy do dań jednogarnkowych. Jest to więc pełne danie, które gotuje się w jednym naczyniu. Z powodzeniem jest w stanie zastąpić cały obiad. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że domownicy nasycą się tą potrawą, zadbaj o to, by była odpowiednio gęsta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brokuły w cieście
29.09.2021 02:00 Brokuły w fantastycznym cieście - prośby o dokładkę są pewne

Brokuły w cieście naleśnikowym to szybka przekąska, która sprawi, że warzywo często będzie pojawiać się na Twoim stole. Delikatny brokuł w złocistej panierce może być również dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub warzywnych. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite brokuły w cieście.Brokuły często pomijane są w naszym menu. Jeśli nie lubisz smaku gotowanych brokułów, przygotuj je w delikatnym cieście naleśnikowym i panierce. Doskonale doprawione ciasto i krucha, złocista panierka sprawi, że przekonasz do brokułów nawet największego niejadka.Pamiętaj, że brokuły są źródłem wielu witamin i związków, które wzmacniają organizm i zapobiegają powstaniom nowotworów. Nie może ich więc zabraknąć w Twojej diecie.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, ale szybki obiad - tu znajdziesz przepis na brokuły zapiekane z serem. Przygotowanie dania zajmie Ci kilkanaście minut.

Brokuły zapiekane z serem
29.09.2021 02:00 Brokuły zapiekane z serem

Brokuły to jedno z moich ulubionych warzyw. Jego uniwersalny, delikatny smak sprawia, że wykorzystuję go do wielu dań mięsnych, wegetariańskich, makaronów i zapiekanek. Brokuły zapiekane z serem przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zaskoczy całą Twoją rodzinę i znajomych.Do przygotowania dania wykorzystaj świeżego brokuła. Mrożone warzywa tracą smak i przede wszystkim są pozbawione wszystkich wartości odżywczych. Brokuły zapieczone z serem gouda są bardziej delikatne. Ser cheddar natomiast jest intensywnym serem, który znacząco wzmocni smak całej potrawy.Jeśli szukasz pomysłu na obiad z brokułami - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować doskonałą rybę z pieca z brokułami, czosnkiem i migdałami.

Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami
28.09.2021 02:00 Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami to szybkie danie, które możesz przygotować zarówno na obiad w tygodniu, jak i spotkanie ze znajomymi. Delikatny, śmietanowy sos doskonale komponuje się z kurczakiem, a suszone pomidory dodają mu charakteru i intensywnego smaku. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami.Kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami możesz przygotować z ziemniakami i sezonowymi warzywami, np. szparagami lub pieczoną dynią. Duże kawałki mięsa duszone w sosie na bazie śmietany, czosnku i pomidorów z każdym dodatkiem smakują rewelacyjnie.Suszone pomidory, oprócz mięsa, są kluczowym składnikiem dania. Suszone na słońcu i zalewane oliwą posiadają wyjątkowo słodki i intensywny smak. Suszone pomidory zawdzięczamy Włochom, którzy szukali skutecznego sposobu na przechowywanie pomidorów w okresie zimowym. Suszone pomidory doskonale pasują do dań mięsnych, makaronów, szpinaku, pizzy i wielu innych dań.Jeśli jesteś ciekawy, jak jeszcze możesz przygotować kurczaka - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśnimy, jak upiec filety w sosie śmietanowym z pieczarkami i aromatycznym tymiankiem.

Zupa w misce z chlebem
28.09.2021 02:00 Jak uratować przesoloną zupę?

W przepisach często spotykamy się ze stwierdzeniem, że danie należy doprawić solą, używając jej w ilości „do smaku". Nie zawsze jednak udaje się właściwie ocenić, ile faktycznie tej soli należy użyć. Podpowiadamy co zrobić, by zupa, którą przesoliliśmy, znów stała się smaczna.Dzięki prostym trikom wyrzucanie przesolonej zupy nie będzie koniecznie. Wbrew pozorom nie są one przesadnie skomplikowane. Wręcz przeciwnie — często oparte są o wykorzystanie składników, które każdy ma w kuchni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kurczak z brokułami i śmietaną
28.09.2021 02:00 Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym to proste, jednogarnkowe danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut. Jest niezwykle pożywne, aromatyczne i smaczne. Delikatny sos śmietanowy doskonale komponuje się z mięsem i brokułami, a podsmażony czosnek z natką pietruszki dodają daniu wyrazistego, głębokiego smaku. Kurczak podsmażony i duszony w sosie śmietanowym jest delikatny, miękki i niezwykle smaczny. Jest daniem zbilansowanym, o dużej zawartości białka, może być więc pysznym urozmaiceniem diet, np. diety keto. Dodatkowym atutem dania jest jego przygotowanie: kurczak z brokułami to potrawa, którą przygotujesz w jednym garnku, nie musisz więc tracić czasu na sprzątanie. Kurczaka z brokułami w sosie śmietanowym ugotujesz w 30 minut, danie jest więc idealnym pomysłem na szybki obiad. Jeśli jesteś ciekawy, jak przygotować jednogarnkowe danie z kurczaka w sosie pomidorowym - tu znajdziesz pyszną inspirację na szybki i zdrowy obiad.