Doskonała pieczeń z soczystym i delikatnym mięsem, które rozpada się pod słabym naciskiem, to prawdziwa przyjemność. Jeśli chcesz uzyskiwać taki efekt za każdym razem, zastosuj się do poniższych wskazówek. Dzięki nim przesuszone i twarde jak podeszwa mięso nigdy więcej nie zagości na twoim stole. Pieczeń w wielu domach podawana jest najczęściej przy okazji ważnych wydarzeń i ich celebrowania. W końcu nie zawsze można sobie pozwolić na długie oczekiwanie, aż duży kawałek mięsa będzie gotowy. Gdy wybija jednak godzina pieczenia, warto znać kilka zagadnień, dzięki którym każda pieczeń, niezależnie od rodzaju mięsa, będzie idealnie soczysta i krucha. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to pomysł na szybki obiad, który zachwyci Twoich gości i rodzinę wyjątkowym smakiem i aromatem. Niezwykle delikatny sos śmietanowy i pieczarki w połączeniu z ziołami prowansalskimi i świeżym tymiankiem sprawią, że danie będzie często pojawiać się na Twoim stole.Tymianek jest ziołem wykorzystywanym głównie w kuchni śródziemnomorskiej. Jest ceniony za swój intensywny smak i aromat. Tymianek jest ziołem, które można hodować samodzielnie w doniczce lub ogrodzie. Na zimę wystarczy je tylko delikatnie przykryć, aby nie zmarzło. Świeże zioła są znacznie zdrowsze i bardziej aromatyczne, dlatego też są niezwykle cenione w kuchni.Do dania możesz wykorzystać nóżki, skrzydełka lub piersi kurczaka. Każda część mięsa będzie smakować równie dobrze. Kurczak w sosie śmietanowym doskonale łączy się z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi w mundurkach. Potrawę możesz podać również z sałatką ze świeżych warzyw lub gotowanymi jarzynami. Jeśli jesteś ciekawy jak stworzyć nietypowe danie z kurczaka - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy także, jak zrobić sycący makaron z kurczakiem w apetycznym sosie.
Wątróbkę zazwyczaj przygotowuje się na patelni, jednak można z równym sukcesem wykorzystać piekarnik. Jeśli nie znasz dobrego przepisu, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Poniżej zdradzamy, jak sporządzić ją pieczoną wraz z jabłkiem, cebulką oraz żurawiną. Aby cieszyć się smaczną wątróbką, nie wolno jej solić do samego końca gotowania. Sól wyciąga wilgoć z produktów, przez co te stają suche, żylaste i twarde, a nikt nie chce jeść takiej wątróbki. Bardzo istotne jest również nienakłuwanie wątróbki przy użyciu widelca czy noża. Przez dziurki ponownie wyciekną płyny z mięsa, przez co gotowa potrawa będzie mało smaczna. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym to pomysł na szybkie, jednogarnkowe danie dla całej rodziny, które przygotujesz w kilkanaście minut. Danie jest bardzo smaczne, doskonale zbilansowane i aromatyczne. Koniecznie musisz spróbować.Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym może być samodzielnym, dobrze zbilansowanym daniem. Zawiera białko, węglowodany i jest bombą witaminową. Jeśli chcesz przygotować danie w wersji light, możesz zrezygnować ze śmietany. Kurczaka możesz podać wyłącznie z warzywami z patelni lub z makaronem, ryżem, gotowanymi ziemniakami. Każda wersja smakuje doskonale.Do przygotowania kurczaka z warzywami wykorzystaj gotową mieszankę warzyw, w której znajdziesz między innymi marchewkę, groszek, paprykę, cebulkę, kukurydzę. Zrezygnuj z mieszanki z ziemniakami, ponieważ podczas gotowania zrobi się z nich mało apetyczna papka. Ziemniaki podaj ugotowane osobno. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne i szybkie danie z kurczaka w sosie śmietanowym - tu znajdziesz przepis na makaron ze szpinakiem i szafranem, które z pewnością podbije Twoje serce.
Zimne nóżki są imprezową klasyką, bez których żadna uroczystość nie może się udać. Potrawa z przepisu Ewy Wachowicz zachwyca pewnym niekonwencjonalnym dodatkiem. Mowa o przepiórczych jajach, które zachwycają smakiem i małą wielkością. Zimne nóżki mogą niektórych odtrącać nazwą oraz formą - nie każdy bowiem lubi jeść zimną galaretę. Fani jednak nie zważają na takie szczegóły i zajadają się przy każdej możliwej okazji. Ewa Wachowicz, jako jedna z najsławniejszych polskich ekspertów kulinarnych, zdecydowała się wprowadzić do tradycyjnej receptury zmianę. Zamiast zwykłych jajek kurzych, Wachowicz korzysta z przepiórczych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Im chłodniej, tym chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Krem z buraków to jedna z opcji — to warzywo jest jednym z najsmaczniejszych w sezonie jesienno-zimowym. Ania Lewandowska podkręca jego smak, dodając imbiru. Musicie tego spróbować.Burak to warzywo o dużym znaczeniu w dietetyce. Zawiera np. witaminy z grupy B, potas, fosfor czy żelazo. Warto więc po niego sięgać np. w postaci pysznej zupy. Dodatek imbiru, zaproponowany przez Annę Lewandowską, dodatkowo wzmocni naszą odporność. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Bigos kojarzy się z kapustą duszoną z mięsem. Jednak określenie bigos tyczy się nie tyle składników, ile ich mocnego rozdrobnienia. Jak się okazuje, potrawę można przygotować też z innych produktów. Polecamy wam jesienny bigos z dyni. Jesień obfituje w pełnowartościowe warzywa. Należy do nich między innymi dynia, która jest skarbnicą witamin i soli mineralnych. Jednak mimo wielu zalet wciąż pozostaje ona mało popularna w naszej kuchni. Czas to zmienić. Dlatego proponujemy wam przyrządzić z niej to, co tak bardzo lubicie — pożywny bigos.Na naszych stronach znajdziecie też więcej ciekawych przepisów na potrawy z dyni. Szczególnie polecamy leczo z dynią i soczewicą, a także dyniowe kopytka. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kluczowym elementem burgera jest odpowiednie mięso, jego przygotowanie i smażenie. Dzięki najlepszym kawałkom wołowiny smażonym na tłuszczu zwierzęcym otrzymamy doskonale wypieczone mięso: wilgotne w środku i spieczone na zewnątrz. Sprawdź, jak przygotować soczyste kotlety, które sprawią, że Twoje burgery będą idealne.Kiedyś burgery kojarzyły się wyłącznie ze starą budką gastronomiczną, spalonym olejem i tłustym, najgorszym jakościowo posiłkiem. Danie to jednak przeszło niewyobrażalną transformację. Burgery podawane są teraz w restauracjach i burgerowniach, a mięso i reszta składników są najwyższej jakości. Burgery podawane są z ogórkami konserwowymi, serem, boczkiem, krążkami cebulowymi, nachosami i wieloma innymi składnikami. W domu również możesz przygotować je z ulubionymi składnikami, sosami, z frytkami lub kulkami serowymi.
Kuchnia śląska słynie z wielu przysmaków. Wśród nich jest wołowa rolada — pyszna, ale wcale niełatwa do przygotowania. Dlatego podajemy wam przepis na idealnie kruchą roladę śląską. Z nami danie na pewno się uda. Wystarczy odpowiednio długo dusić mięso.Rolada śląska to inaczej zrazy zawijane. Przyrządza się je tradycyjnie z wołowiny. Z mięsa smacznego, ale dość wymagającego, jeśli chodzi o obróbkę kulinarną. Smaczna wołowina powinna być krucha i soczysta, często jednak wychodzi nam twarda i gumowata. Spróbujemy temu zaradzić. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gulasz jest jedną z bardziej lubianych potraw jednogarnkowych. Zwykle zawiera mięso i warzywa. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Właśnie one decydują o smaku dania i aromacie. A wiesz jakie przyprawy dodawać do gulaszu? Oto lista tych najlepszych.Doskonały gulasz powinien zawierać miękkie kawałki mięsa zanurzone w esencjonalnym sosie. Rodzaj mięsa przeznaczonego na gulasz wpływa na jego smak. Jednak decydującą rolę odgrywają przyprawy. To one mogą sprawić, że będzie mniej lub bardziej pikantny, ziołowy czy też korzenny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kurczak jest mięsem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Ziołowo czosnkowa marynata sprawi, że cały korpus będzie niezwykle delikatny i aromatyczny. Sprawdź, jak przygotować i upiec kurczaka, który zachwyci wszystkich doskonałym smakiem oraz chrupiącym, ale delikatnym mięsem.Do pieczenia kurczaka w całości koniecznie wybierz mięso z hodowli ekologicznej lub zagrodowej. Mięso pochodzące z takich miejsc nie zawiera w sobie sztucznych konserwantów oraz antybiotyków. Kurczaka musisz dokładnie obrać: należy odciąć szyję, gruczoł kuprowy, końcówki skrzydełek. Zdejmij też nadmiar tłuszczu przy skórze.Ważnym elementem pieczenia kurczaka jest jego stopniowe podlewanie mięsa wodą, aby nie było suche, a także marynata oraz zioła, którymi nafaszerujesz korpus. Kurczaka możesz podawać z ziemniakami, frytkami, ulubionymi warzywami na parze lub surówką. Ze wszystkim będzie smakował wyśmienicie.
Fasolka po bretońsku jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań na bazie fasoli w Polsce. Polacy po prostu uwielbiają tę sycącą potrawę, która rozgrzewa na długie godziny. Jeśli zamienisz kiełbasę na mięso mielone, uzyskasz znacznie smaczniejszą wersję. Fasolka po bretońsku to prawdopodobnie najlepsza potrawa na obecną porę roku. Jesienią jest zimno, a więc organizm potrzebuje większej ilości kalorii niż zwykle - poniższy przepis doskonale syci na cały dzień. Klasycznie w fasolce po bretońsku znajduje się wędzona kiełbasa, nadająca całości lekko dymnego aromatu. Zamieniając ją na mieloną wieprzowiną lub wołowiną, uzyskuje się znacznie lepszy smak oraz konsystencje.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dobrze wypieczona golonka, której mięso samo odchodzi od kości, to jeden z najlepszych obiadów, jaki można zjeść. Dzięki pieczeniu jej w miodzie i piwie ma głęboki smak i wspaniały aromat. Warto podać ją z surówką colesław oraz podpieczonymi łódeczkami z ziemniaków. Długie gotowanie golonki sprawia, że staje się ona wyjątkowo delikatna i rozpływająca w ustach. Połączenie słodkiego miodu o kwiatowym smaku, a także gorzkiego i chmielowego piwa sprawia, że już pierwszy kęs wywołuje niesamowitą przyjemność. Choć golonka nie jest najlżejszym daniem, jakie można zjeść, wbrew pozorom dostarcza także prozdrowotnych substancji. Zawiera bowiem sporą ilość kolagenu, elastyny, żelaza oraz witaminy B. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naleśniki są jednym z dań, które można zaserwować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W zależności od użytych składników możemy też wyróżnić naleśniki cienkie oraz wyjątkowo puszyste. Przedstawiamy wam recepturę na ten drugi typ. Sekret tkwi w dodatku sody oczyszczonej.Do tych naleśników będzie pasowało niemal wszystko. Równie dobrym wyborem będzie polanie ich syropem klonowym lub słodką śmietanką, jak i posmarowanie masłem orzechowym czy innym kremem z orzechów. Pyszną opcją jest też dodanie dżemu czy musu owocowego. Szczególnie polecamy prażone jabłka z tego przepisu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pasta z makreli to zdecydowanie najczęstszy rodzaj pasty kanapkowej, którą smaruje się pieczywo. Jej intensywny rybny i wędzony smak, złamany jest dodatkiem koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje na świeżo upieczonej bagietce. Zazwyczaj pasta kanapkowa jest przygotowana na podstawie jajek - tym razem jednak ten składnik został całkowicie pominięty. Zamiast niego, mięso makreli miesza się z warzywami oraz koncentratem pomidorowym. Dzięki takiemu połączeniu pasta przypomina w smaku nieco rybę z puszki w sosie pomidorowym. Jest to również wygodny sposób, aby wprowadzić do swojej diety odrobinę ryby.
Grochówka z wędzonką jest daniem idealnym na sezon jesienno-zimowy. Przygotowana według przepisu Jakuba Kuronia stanie się sycącą propozycją, która skusi niejednego smakosza kuchni polskiej. Zobaczcie jak ją przyrządzić. Nie zapomnij o dobrym wędzonym boczku i kiełbasie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjne węgierskie leczo ma w naszym kraju sporą rzeszę wielbicieli. Proste w przygotowaniu, jednogarnkowe danie jest smaczne i rozgrzewające. Wszystko za sprawą przypraw, którym zawdzięcza swój wyjątkowy charakter. Podpowiadamy, które z nich są najlepszym dodatkiem. Leczo często gości na naszych stołach, gdy robi się chłodniej. Zupełnie niesłusznie bowiem, jako danie bogate w warzywa, posiada szereg wartości odżywczych. Zwłaszcza wtedy, gdy zdecydujemy się przygotować je w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Polecamy sięgnąć do naszego prostego przepisu i spróbować wersji z cukinią. Zanim przystąpicie do gotowania, zerknijcie też koniecznie na kilka wskazówek od Roberta Makłowicza, zawartych w artykule dotyczącym tego dania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa pomidorowa cieszy się niesłabnącą popularnością, dlatego warto jeszcze bardziej ją udoskonalić. Jeśli chcesz uniknąć jedzenia tłustej zupy, zagęść ją blendując wszystkie składniki. Dzięki temu pomidorówka będzie gęsta, a przy okazji znacznie zdrowsza - w końcu nie doda się do niej innych tłustych składników. Zupa pomidorowa najczęściej jedzona jest zimą i jesienią, kiedy za oknem panuje nieprzyjemna i zimna pogoda. Gęsta zupa doskonale rozgrzewa i daje energię, aby stawiać czoła takiej aurze. Wlewając do pomidorowej śmietanę, sprawia się, że porcja staje się wyjątkowo tłusta i ciężkostrawna. Dlatego prezentujemy znacznie zdrowszy i smaczniejszy sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone z przepisu Jakuba Kuronia nie mają sobie równych. Kucharz dodaje bowiem do masy mięsnej pieczarki, przez co kotlety mają znacznie wyrazistszy smak. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, więc każdy będzie mógł ich spróbować. Kotlety mielone w tradycyjnej wersji mają intensywny smak, który uzyskuje się głównie poprzez dobre wysmażenie - dzięki niemu tworzy się chrupiąca i smakowita skórka. Aby jeszcze bardziej uwypuklić smak mielonych, dodaj do nich starte i podsmażone pieczarki. Poza smakiem grzyby wpłyną na wilgotność kotletów, które po usmażeniu będą bardzo soczyste. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Flaczki są zupą uwielbianą głównie przez starsze pokolenie Polaków, które nie obawia się podrobów. Sporym problemem jest jednak ugotowanie ich w taki sposób, aby nie były twarde. Rozwiązaniem jest solenie po gotowaniu - zbyt wczesne dodanie soli sprawi, że flaki będą twarde i niesmaczne. Flaki oryginalnie gotowane są na żołądku krowim, co nie podoba się wielu przeciwnikom tej zupy. Ma ona jednak wielu wielbicieli, którym ten składnik niestraszny. Nawet najwięksi znawcy flaczków mogą spotkać się niekiedy z ich dużą twardością. Mało kto jednak wie, co tak naprawdę spowodowało tę wpadkę - dlatego zdradzamy, jak jej uniknąć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Naleśniki są daniem uniwersalnym, które sprawdza się jako śniadanie, kolacja, a nawet obiad. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Niestety naleśniki niekiedy przywierają do patelni. Unikniemy takiego scenariusza dzięki babcinej sztuczce. Wystarczy posypać patelnię odrobiną soli.
Sałatka z paluszków surimi to doskonały pomysł na szybkie danie na imprezę. Sałatka jest lekka, smaczna i niezwykle pożywna. Paluszki surimi w połączeniu ze świeżymi warzywami i sosem na bazie i jogurtu sprawią, że sałatkę będziesz przygotowywać nie tylko dla gości. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z paluszków surimi.Surimi to paluszki produkowane z ryb morskich, głównie z mintaja i dorsza. Surimi zawierają również aromaty krabowe, dzięki czemu paluszki są niezwykle delikatne i smaczne. Mintaj i dorsz są źródłem kwasów omega-3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dodatkowym atutem surimi jest ich mała kaloryczność: 100 g produktu to tylko 100 kcal.Surimi możesz kupić w wersji głęboko mrożonej lub świeżej. Świeże surimi są jednak lepsze jakościowo i dużo smaczniejsze. Sałatka z paluszkami jest mało kaloryczna (130 kcal na 100g potrawy), ale możesz przygotować ją zupełnie w wersji light bez majonezu, na bazie gęstego, naturalnego jogurtu.
Kotlety rybne są idealnym pomysłem na piątkowy obiad. Wykonane według przepisu Jakuba Kuronia są soczyste w środku. Oprócz tego mają piękną, rumianą i chrupiącą skórkę. Wypróbujcie koniecznie. Kotlety rybne wyjdą perfekcyjnie, jeśli masa nie będzie zimna.Niezwykle chrupiące kotlety przygotowujemy z filetu rybnego. Warto sięgnąć po świeżą rybę — mrożona będzie zawierała w sobie wodę i bez odpowiedniego jej osuszenia, kotlety mogą się rozpadać przy smażeniu. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami z wody oraz sałatą i rzodkiewką z dodatkiem kwaśnej śmietany.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierś z kurczaka smażona w sezamie to niezwykle popularna potrawa stir fry. Metoda ta polega na szybkim smażeniu i mieszaniu mięsa i warzyw w woku, czyli głębokiej, chińskiej patelni z grubym dnem. Dzięki tej metodzie smażenia kurczak i warzywa są chrupkie i niezwykle aromatyczne. Sprawdź, jak przygotować pierś kurczaka smażoną w sezamie.Stir fry jest niezwykle popularną metodą przygotowania potraw w krajach azjatyckich. W Chinach na każdym rogu znajdziesz malutką gastronomię, która oferuje mięso, warzywa i makaron krótko podsmażany w woku. Dania te są niezwykle smaczne, świeże i aromatyczne. Przygotuj kurczaka smażonego w sezamie i zafunduj sobie kulinarną wyprawę do Azji w domowym zaciszu.Do przygotowania dania niezbędny będzie wok, czyli gruba, najczęściej żeliwna patelnia o wysokich brzegach. Wok doskonale nadaje się do krótkiego smażenia potraw w bardzo wysokiej temperaturze, bez ryzyka przypalenia.
Marchewka jest świetna nie tylko na surówkę. Z marchewki zrobisz też lekkie i zdrowe kotleciki. Będą delikatne, słodkawe i bez krzty cholesterolu. Z pewnością posmakują dzieciom, a dorośli przełamią nimi mięsną klasykę. A więc do dzieła.Jedz marchewkę będziesz zdrowy. Jedz marchewkę to urośniesz. Marchewka jest dobra dla oczu. Te najprawdziwsze prawdy, słyszysz już od dzieciństwa. Czas w nie uwierzyć i zastosować w życiu. Zamiast schabowego czy mielonego przygotuj więc czasem marchewkowego.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Grochówka to jedna z polskich, tradycyjnych zup. Niezwykle pożywna, gęsta i smaczna od lat cieszy się dużą popularnością. Polska grochówka przygotowywana jest na wywarze z żeberek, z dodatkiem boczku, warzyw i zasmażką. Nie należy więc do niskokalorycznych zup, jednak warto co jakiś czas przygotować niezwykle aromatyczne i proste danie dla całej rodziny.Tradycyjna grochówka gotowana jest na żeberkach i boczku, ale możesz do niej dodać również pokrojoną w kostkę kiełbasę, która dodatkowo podkręci smak. Grochówkę można zaliczyć do dania jednogarnkowego, ponieważ posiada mięso, ziemniaki i inne warzywa. Jest niezwykle gęsta i pożywna, dostarczając energii na wiele godzin.Zupa jest mocno mięsna, grochowa, a majeranek i inne zioła nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu. Grochówka doskonale smakuje podana ze świeżym chlebem. Pieczywo moczone w wywarze z grochu i żeberek ma niepowtarzalny smak. Koniecznie musisz spróbować.
Rybę możemy podać na wiele sposobów, ale każdy z ich wymaga odpowiedniej oprawy. Warto więc wiedzieć, jaka surówka będzie idealnie pasowała do naszego dania. Wypróbujcie dwie receptury na te pyszne, warzywne dodatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki z soczewicą to pyszna wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy polskiej. Dzięki dodatkowi ziemniaków i fety, w smaku przypominają pierogi ruskie. To danie z pewnością skradnie serce każdego smakosza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: