Ogórki kiszone są lubianym przez wielu smakoszy rarytasem. Część z nas w sezonie letnim przyrządza je samodzielnie. Niektórzy zastanawiają się, czy domowy wyrób — podobnie jak inne przetwory sezonowe — powinien zostać zapasteryzowany przed dłuższym przechowywaniem. Znamy odpowiedź na to pytanie.Jeśli kiedykolwiek przyszedł wam do głowy pomysł pasteryzowania ogórków kiszonych, spróbujcie przypomnieć sobie, jak wyrób przygotowywały nasze babcie. Kamienne naczynie wypełnione świeżo nastawioną kiszonką i przykryte talerzykiem dość trudno włożyć do garnka czy piekarnika. Nie tylko nie jest to niemożliwe, ale też zupełnie niepotrzebne.
Uprawa pomidorów potrafi zaskoczyć. Czasami zamiast dorodnych warzyw o pięknym czerwonym zabarwieniu, na naszych krzaczkach znajdujemy zwiędnięte i zielone mimo upływającego czasu okazy. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy. Pomidory są smakowitym warzywem sezonowym, które część z nas z uprawia w przydomowym ogródku, na balkonie czy w szklarni. Nie zawsze jednak efekty działań są zadowalające i zdarza się, że mimo starań roślina pozostaje zielona albo więdnie. Znamy przyczyny takiej sytuacji.
Papryka jest pyszna i zdrowa. Warzywo występuje jednak w kilku kolorach, a każdy z wariantów ma nieco inną zawartość witamin. Sprawdziliśmy, która dostarcza najwięcej tych cennych związków. Warto wiedzieć — ułatwi to zakupy i komponowanie posiłków.Sezon na paprykę właśnie trwa. Smaczne i zdrowe warzywo jest w tej chwili najtańsze i warto po nie sięgnąć. Którą odmianę jednak wybrać? Lepsza będzie t najpopularniejsza — czyli czerwona — czy też może zielona albo żółta. Odpowiadamy na to pytanie.
Herbata jest napojem, który kojarzy się z rozgrzewającym działaniem. Tymczasem, o czym część z nas może nie wiedzieć, są herbaciane napary, które będą w stanie pobudzić nas równie mocno co kawa. Dlaczego skoro nie zawierają kofeiny? Wyjaśniamy tę zagadkę. Herbatą raczymy się dość często. Nierzadko wybieramy ją zamiast kawy, zakładając, że nie będzie pobudzająca. Tymczasem ona także zawiera substancję o działaniu zbliżonym do kofeiny. Teina — bo o niej mowa — występuje w naparach w mniejszej ilości.
Klasyczną mizerię zawsze przygotowujemy z dużą ilością śmietany, jednak możemy również pominąć dość ciężki i kaloryczny składnik i zrobić mizerię bez śmietany przepisu Ewy Wachowicz. Tak przygotowana mizeria podbije serce każdego smakosza.Mizerię bez śmietany charakteryzuje wyraźny, ogórkowo- koperkowy smak. Do ogórków dodajemy odrobinę cukru pudru i soku z cytryny, następnie całość mieszamy z oliwą z oliwek. Lekka sałatka z ogórków jest świetną alternatywą dla tradycyjnej mizerii na śmietanie.Do mizerii bez śmietany możemy dodać również posiekaną cebulkę czerwoną lub szczypiorek, możemy również zamiast pieprzu dodać szczyptę chili, jeśli wolimy pikantne dania. Tak podana mizeria ma rewelacyjny smak i jest doskonałym dodatkiem do obiadu.Mizerię bez śmietany możemy podać praktycznie z każdym daniem. Świetnie łączy się z kotletami schabowymi, mielonymi, filetami z kurczaka czy indyka. Potrawa urozmaica również dania z grilla, pieczone ryby i dania wegetariańskie. Mizeria bez śmietany to również pomysł na szybką i smaczną przekąskę.Przepis na mizerię bez śmietany według Ewy WachowiczSkładniki na 4-5 porcji:2 ogórkipęczek koperkusól, pieprz do smaku2 łyżeczki soku z cytrynyszczypta cukru pudru2-3 łyżki oliwy z oliwek
Pieczarki są popularnymi grzybami, które często goszczą w naszej kuchni. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do leśnych, można je spożyć na surowo. Trzeba jednak zachować pewną dozę ostrożności oraz być świadomym, że w tej formie są mniej wartościowe. Wyjaśniamy dlaczego.
Zastanawialiście się kiedyś, co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Okazuje się, że wystarczy zadbać o jedną tylko kwestię. Jeśli ukisicie warzywo od razu po zakupie, wyjdzie doskonałe w smaku, a wewnątrz nie będzie dziur. Zdradzamy, co jeszcze może przyczynić się do sukcesu podczas przyrządzania rarytasu.Ogórki kiszone lubi wielu smakoszy. Część z was pewnie też przygotowuje je w domu. Jeśli kiedykolwiek zdarzyło wam się, że wyszły puste w środku, przy kolejnej próbie ich przyrządzenia zadbajcie o zakup świeżych warzyw.
Zauważyliście pianę na miodzie? Nieczęsty widok sprawia, że część z nas zastanawia się, czy taki produkt można spożyć. Okazuje się, że wystąpienie osadu wcale nie jest wskazaniem do wyrzucenia wyrobu. Wyjaśniamy dlaczego.Piana na miodzie nie jest zjawiskiem częstym. Jego rzadkie występowanie wynika z faktu, iż częściej w sklepach natrafiamy na produkty przetworzone, nie zaś miód wytwarzany metodami rzemieślniczymi, w których obecność piany jest naturalna.
Czy wiecie, jak przechowywać ogórki? Większość z nas trzyma je na kuchennym blacie lub w lodówce. Jednak nawet gdy zadbamy o brak wilgoci i odpowiednią temperaturę, sąsiedztwo niektórych warzyw i owoców może sprzyjać szybszemu dojrzewaniu i psuciu się produktu. Wiemy, dlaczego tak się dzieje.Zarówno trzymanie ogórków w lodówce, jak i na blacie ma swoje zalety. Warzywa nie powinny znajdować się w miejscu o bardzo niskiej lub bardzo wysokiej temperaturze przez długi czas. Wybór warunków przechowywania powinien być dokonywany z uwzględnieniem temperatury. Na świeżość ogórków ma jednak wpływ jeszcze jeden inny szczegół.
Czy wiecie, jak przechowywać grzyby? Część z nas mrozi je, inni suszą, a jeszcze inni po prostu wkładają je do lodówki. Każdą z tych metod jest dobra, wszystkie mają pewne ograniczenia. Najkorzystniejsze jest suszenie skarbów lasu — w takiej formie można je przechowywać bardzo długo.Grzyby lubi wielu smakoszy. Odpowiednie przechowywanie rarytasu przedłuży czas, w jakim będzie zdatny do spożycia i uchroni nasze zdrowie. Wiemy, że nie należy zbierać wątpliwych egzemplarzy, ale czy jesteśmy świadomi, jak niebezpieczne może być trzymanie grzybów w niewłaściwych warunkach?
Lubicie owoce jagodowe? Jeśli chcecie cieszyć się nimi przez cały rok, możecie je utrwalić. Dziś podamy wam zasady mrożenia jagód i borówek. Nasze cenne wskazówki przydadzą się każdemu, bo dzięki nim owoce zachowają swoje najlepsze walory, w tym smak. Lato to czas, kiedy zajadamy się leśnymi jagody i borówkami amerykańskimi. Tymi drugimi można się cieszyć nieco dłużej. Owoce te doskonale smakują jedzone świeże. Stanowią także doskonały dodatek do ciast i deserów. Jednak sezon na nie nie trwa zbyt długo. Dlatego warto zrobić sobie z nich mały zapas na zimę. Jeśli macie trochę wolnego miejsca w zamrażarce, przeznaczcie je na te wyjątkowe owoce.
Wiecie, jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Jeden prosty zabieg potrafi zrobić różnicę i znacząco wpływa na jej smak. Chodzi o przepłukanie kaszy przed gotowaniem. Jednak warto też zwrócić uwagę na inne szczegóły. Gdy odpowiednio przygotujecie kaszę jaglaną, zachwycicie się jej smakiem. Kasza jaglana należy do jednych z najwartościowszych kasz. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz w mnóstwo składników mineralnych. I co bardzo istotne, nie zawiera glutenu. Jest na tyle delikatna, że mogą jeść ją już 6-miesięczne dzieci. Niestety kasza jaglana nie jest zbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj gotujemy ją na mleku i serwujemy jako zupę mleczną. Jednak można ją też podawać do dań obiadowych, dodawać do zapiekanek, sałatek i zup. Niektórych zraża nieco jej gorzkawy smak. Jednak da się ją przygotować tak, by była smaczna. Oto kilka wskazówek, jak należy gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka.
Orzechy włoskie są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Niestety bez dokładnego usunięcia skórki w smaku bywają pełne goryczki. Jeden prosty patent pozwoli je sprawnie oczyścić. Mowa o blanszowaniu, czyli krótkim gotowaniu we wrzątku.Orzechy są istotnym elementem diety, gdyż dostarczają zarówno białka, jak i tłuszczu. Są też po prostu smaczne. Z niektórych jednak dość jest trudno zdjąć gorzką skórkę. Na szczęście nie trzeba ograniczać się do kupowania już obranych smakołyków. Domowym sposobem można bowiem poradzić sobie z nieprzyjemnym urozmaiceniem.
Pomidory są smakowitym i dość prostym w uprawie warzywem. Wielu z nas hoduje je na swoich działkach czy w przydomowych szklarniach. Prosty patent dziadka pomoże uzyskać lepsze zbiory. Wystarczy połączyć ze sobą zaledwie trzy produkty — czerstwy chleb, wodę i roztwór jodu. Efekty mile was zaskoczą. Spróbujecie?Nawóz do pomidorów na bazie chleba sprawdzi się nawet w przypadku małych sadzonek. Będą one miały szansę wzmocnić się i dać lepsze plony. Podlewanie nim większych krzaczków sprawi, że warzywa będą rosły szybciej, a ich system korzeniowy lepiej się rozwinie.Co ciekawe, przygotowany z czerstwego chleba na bazie drożdży dodatek do roślin sprawdzi się też do nawożenia ogórków czy papryki. Najlepiej jednak stosować go zgodnie z przeznaczeniem i pryskać pomidory. Dziadek sugeruje, by zastosować mieszankę trzy razy z 10-dniową przerwą między kolejnymi dawkami. Spróbujecie?
Zastanawialiście się kiedyś czy tacki do grilla są szkodliwe? Okazuje się, że są dwie sytuacje przyrządzanie potraw kwaśnych i marynowanych — w których popularny produkt może nie być bezpieczny dla zdrowia. Wyjaśniamy dlaczego. Grillowanie przy użyciu specjalnych tacek aluminiowych jest praktyczne i wygodne. Niestety w dwóch przypadkach może też nie być do końca bezpieczne. Główną przyczyną jest zawarty w produkcie glin, który w specyficznych warunkach może przechodzić do żywności. Warto być świadomym tego ryzyka.
Wielu smakoszy lubi ogórki kiszone. Przysmak warto przygotować w domu. Oprócz kopru chrzanu czy czosnku dodajcie jeszcze liście wiśni, porzeczki czy dębu, a rarytas będzie zdrowszy. Wspomniane dodatki nie pozwalają na rozwój szkodliwych bakterii w kiszonce, czyniąc ją tym samym bezpieczniejszą. Przy okazji ciekawie podbijają smak. Spróbujecie? Letnie miesiące są idealnym czasem na przygotowanie ogórków kiszonych. Warzywa są tanie i świeże. Nietrudno też zaopatrzyć się w pozostałe niezbędne składniki. Niektórzy sprzedawcy wręcz oferują pełne zestawy do kiszenia. Warto się skusić.
Sprawdź, dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora. Korzyści są naprawdę ogromne, bo dzięki temu składnikowi warzywo wychodzi smaczne i apetyczne. Zobacz, czym możesz zastąpić sok z cytryny i na co jeszcze warto zwrócić uwagę, gotując kalafior. Kalafior jest pysznym warzywem, które najczęściej gotujemy i podajemy do obiadu lub na przekąskę. Doskonale smakuje polany zrumienioną na maśle tartą bułką. By jednak był smaczny, nie należy gotować go zbyt długo. Najlepiej, gdy pozostanie lekko twardawy, wtedy jest smaczniejszy i lżejszy dla żołądka. Sprawdź, na co jeszcze warto zwrócić uwagę, gotując kalafior. Co do niego dodać, by polepszyć jego smak i inne walory.
Lubisz kalarepę? Kiedyś przyrządzano ją w wyjątkowy sposób. I dziś możesz przygotować kalarepę w śmietanie po staropolsku. Będzie idealną przekąską na lato. Możesz ją też podać do obiadu. Zachwyci wszystkich smakiem, chrupkością i doskonałym sosem.Kalarepa jest warzywem, za którym jedni przepadają, a inni mało je znają. Ci pierwsi cenią jej lekko pikantny smak, soczystość i wyjątkową chrupkość. Jak jeść kalarepę? Zwykle się ją obiera i chrupie na przekąskę. Można ją też dodawać do sałatek i zup, a także zapiekać. Dziś podamy wam przepis na staropolską kalarepę w śmietanie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a warzywo wzbogacone kremowym sosem bardzo zyskuje na smaku. Taka przekąska będzie wprost idealna na upał.
Kupiliście ogórki do kiszenia, a okazały się gorzkie? Nie wyrzucajcie ich. Okazuje się, że taki smak warzywa nie świadczy o jego zepsuciu. Nadal można je ukisić, a goryczka z czasem znika. Wystarczą dwa tygodnie, by przyprawy sprawiły, że ogórki będą smaczne. Gorzkie ogórki nie są smaczne. Nic więc dziwnego, że jeśli takie przypadkiem kupimy, myślimy, że są zepsute. Często je wtedy wyrzucamy. Niestety jest to niepotrzebne marnotrawstwo żywności. Takiego warzywa na surowo nie zjemy, lecz nadal możemy go ukisić, uzyskując zadowalające efekty.
Mnóstwo Polaków przy mrożeniu fasolki szparagowej popełnia duży błąd. Zapominają nie tylko o blanszowaniu, ale też o dokładnym osączeniu strąków. Niestety skutkuje to kulinarną katastrofą, bo fasolka robi się niesmaczna i mało apetyczna. Zobacz krok po kroku, jak przygotować fasolkę do mrożenia.
Kasia pokazała najlepszy sposób na krojenie arbuza. Jest błyskawiczny, kawałki wyglądają bardzo estetycznie i są takiej wielkości, że łatwo się je je. Jak kroić arbuza? Nie ma łatwiejszego i lepszego sposobu.
Babcia Irenka ma niezawodny przepis na sok z jagody kamczackiej. Przygotujcie go i wy, bo sok jest najlepszą odsłoną tego hitowego owocu. W ten sposób można zatrzymać moc wartościowych i zdrowych składników, które zawierają te wciąż mało popularne jagody. Jagoda kamczacka rośnie podobnie jak borówka amerykańska na sporych krzakach. Jej owoce też mają granatowy kolor z niebieskim nalotem, jednak zdecydowanie różnią się kształtem. Jagody kamczackie są wydłużone, gruszkowate, tzn. węższe z jednej strony. Inny jest też smak tych jagód — słodko-kwaśny, z cierpką nutą. Jednak warto sięgać po świeże jagody kamczackie i przygotowane z nich przetwory, ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Owoce te są doskonałym źródłem antyoksydantów, a także witaminy C, fosforu i potasu.
Sprawdźcie, jak najlepiej ugotować fasolkę szparagową, by była smaczna i wartościowa. Przedstawiamy wszystkie najważniejsze zasady w jednym miejscu. Koniecznie z nich skorzystajcie, a warzywo zachwyci was smakiem, jak nigdy. Dostarczy też więcej składników odżywczych.Fasolka szparagowa największym wzięciem cieszy się w sezonie, czyli właśnie teraz, latem. Bo oczywiście zimą można kupić fasolkę mrożoną, ale nie smakuje tak, jak świeża, a poza tym często jest dość droga. Fasolka szparagowa występuje w dwóch wersjach — zielona i żółta. Pierwsza ma wyraźniejszy smak i jest nieco twardsza, druga jest delikatna w smaku i konsystencji.Fasolkę szparagową można dodawać do zup, zapiekanek i potrawek. Jednak najpopularniejsza jest gotowana, serwowana z masłem lub polana zrumienioną na maśle tartą bułką. Dziś powiemy wam, jak należy gotować fasolkę szparagową, by zachwyciła smakiem.
Poznajcie przepis na przepyszny syrop z mięty do słoików na zimę. Jest on prawdziwym hitem wśród przetworów, bo robi się go prosto i szybko, a jest smaczny i aromatyczny. Taki syrop można dodać do napojów zimnych i gorących, a także do deserów. Szybkie orzeźwienie gwarantowane.Syrop z mięty można kupić gotowy. Zwykle jest bardziej zielony, niż to przewidziała natura. Ale i w smaku jest wyraźniejszy i taki jakby mniej naturalny. Czemu więc samemu nie zrobić domowego, miętowego syropu? O tej porze roku w wielu ogródkach mięta rośnie jak szalona. Można ją więc przerobić na coś smacznego, co z pewnością zimą będzie cieszyło nasze podniebienia.
Dziś powiemy wam, jak mrozić cukinię, bo warto przetworzyć ją w ten sposób. Teraz jej ceny są dość niskie, można więc zrobić mały zapasik tego warzywa na zimę. A do mrożenia cukinia nadaje się doskonale i można ją mrozić w wielu formach. Nie każdy też wie o jednej nietypowej metodzie, a mianowicie o możliwości zamrożenia zblendowanej cukinii. Zajmuje wtedy mało miejsca w zamrażarce, a jest jak znalazł na zupę czy do sosu. Cukinia jest warzywem pospolitym, ale też niezwykłym. W sezonie można ją kupić po naprawdę niskich cenach w każdym warzywniaku, spożywczym, czy na straganie. A niezwykłe jest w niej to, że dzięki mało wyrazistemu smakowi, doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Można ją dodawać do wielu potraw — zup, zapiekanek, potrawek, dań duszonych.Cukinia też bardzo dobrze nadaje się do utrwalania. Można z niej robić różne przetwory w słoikach, ale świetnie nadaje się do mrożenia. Wcześniej trzeba tylko ją umyć i odpowiednio rozdrobnić, tak, by potem od razu można ją było dodać do potrawy.
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak mrozić grzyby, nasz poradnik z pewnością wam się przyda. Korzystanie z takiego produktu wymaga pewnej ostrożności — raz rozmrożone skarby lasu trzeba zjeść. Dlatego też warto je porcjować przed umieszczeniem w chłodziarce. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić. Mrożenie jest doskonałym sposobem na zabezpieczenie jedzenia przed zepsuciem. W chłodzie przechowywać można wiele produktów, nie tylko grzyby. Dziś jednak to na nich się skupimy, bo w niektóre z nich warto zaopatrzyć się właśnie teraz, a zachowanie ich do zimy może być naprawdę kuszące.
Zastanawialiście się pewnie nie raz, dlaczego sałata ma gorzki smak i czy można ją bezpiecznie jeść. Postanowiliśmy więc rozwiać wasze wątpliwości i wyjaśnić przyczyny goryczki w sałacie. Sprawdźcie też, w jaki sposób można się pozbyć nieprzyjemnego smaku z tego warzywa. Sałata jest smacznym, niskokalorycznym warzywem. Niska kaloryczność sałaty wynika z tego, że zawiera ona dużo wody. Sałata zwykle ląduje na naszych kanapkach lub w sałatkach. Występuje w wielu odmianach, które różnią się smakiem, delikatnością, a nawet kolorem. Młode, szybko rosnące warzywo ma kruche liście o delikatnym smaku. Oczywiście kruchość i smak są też uwarunkowane odmianą, bo niektóre sałaty mają raczej elastyczne liście, a smak dość ostry, jak np. rukola. W niektórych warunkach zmienia się jednak smak sałaty i jej delikatność.
Lato sprzyja wypadom za miasto. Sprawdźcie, co warto zabrać ze sobą na piknik z najbliższymi. O jednym produkcie, z pewnością nie należy zapomnieć. Są nim kanapki — proste do zrobienia, a jednocześnie zdrowe i sycące. Oczywiście trzeba je tylko odpowiednio skomponować, wziąwszy też pod uwagę panującą na zewnątrz temperaturę.Nawet jeśli nie masz w najbliższym czasie urlopu, możesz wybrać się na piknik za miasto albo w niedalekiej okolicy. Wystarczy tylko trochę zieleni położonej z dala od zgiełku i miejskiego ruchu. Do tego kosz z jedzeniem, napoje i kocyk. Nawet kilka godzin takiego relaksu potrafi doskonale poprawić nastrój. Na piknik może pozwolić sobie każdy. Nawet ten, co nie ma nadmiaru pieniędzy i urlopu. Wystarczy wolny dzień czy popołudnie. Na piknik najwygodniej wybrać się samochodem, bo wtedy bez problemu można spakować co potrzebne. Jednak dobrym środkiem transportu będzie też rower, a nawet autobus. Bo w sumie to, co przyda się na pikniku to z pewnością koc, jedzenie i dobry nastrój.