Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Dieta

pomidory
27.06.2022 08:43 Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana

Czy zdarzyło ci się, że po przekrojeniu pomidora zauważyłeś coś, co wygląda jak robaki? Z pewnością były to jednak kiełki. Zastanawiasz się, czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, który rozwiązał odwieczną zagadkę i uspokoił, że nie trzeba się obawiać takich warzyw. Pomidory zaliczane są do warzyw, choć botanicznie są owocami pomidorowych krzaków. Występują w wielu odmianach, które różnią się wielkością, kolorem, kształtem i smakiem owoców. Pomidory lubimy jeść na przekąskę, kłaść na kanapkach, dodawać do sałatek i zapiekanek. Na ich bazie można też robić pyszne zupy i sosy. Czasami jednak te popularne warzywa potrafią nas zaskoczyć. Zdarza się, że po ich przekrojeniu w środku można zauważyć kiełki, a nawet drobne, zielone listki. Czy trzeba się ich obawiać?

kwas chlebowy
25.06.2022 19:03 Niezwykły przepis na kwas chlebowy. Doskonały napój na upalne dni

Poznajcie niezwykły przepis na kwas chlebowy. Ten napój jest doskonały na upalne dni — świetnie orzeźwia, schładza, a przy tym jest naturalny i zdrowy. Przygotujecie go domowym sposobem bez większego wysiłku. Musicie tylko na niego poczekać 1,5 doby. Kwas chlebowy jest napojem znanym w Europie od Średniowiecza. Na Ukrainie i w Rosji uznawany jest za napój narodowy. Powstaje w wyniku fermentacji chleba. Zawiera nieco alkoholu, ale na tyle mało, że klasyfikuje się go jako napój bezalkoholowy. Kwas chlebowy korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, bo poprawia przemianę materii i odbudowuje naturalną florę jelit. Pozytywnie działa także na serce i układ krążenia, zwiększa również odporność naszego organizmu.

Ile gotować jajka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
23.06.2022 09:00 Ile gotować jajka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Jak i ile gotować jajka? Okazuje się, że znaczna część Polaków robi to źle, przez co jajka są niesmaczne i mają brzydkie, sine plamy. Jajka musimy gotować z ustawionym minutnikiem, wystarczy chwila nieuwagi i jajka będą do niczego.Jajka gotowane na miękko podane z kromką świeżego pieczywa są pysznym pomysłem na śniadanie. Jajka na twardo natomiast wykorzystamy jako dodatek do zup, sałatek. Przygotujemy z nich również kotlety, pasty kanapkowe i wiele innych dań. Ile gotować jajka, aby były smaczne i odpowiednio ścięte?Ugotowane jajka na twardo możemy przechowywać w lodówce maksymalnie przed tydzień. Jeśli obraliśmy już je ze skorupek, czas ten skraca się do dwóch godzin. Jeśli na jajku pojawiają się zielone naloty lub sine i ciemne plamy lub jajko zacznie nieładnie pachnieć, od razu je wyrzućmy.Jajka są źródłem białka i wielu cennych witamin i minerałów, między innymi witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, selenu i żelaza. Dostarczają więc energii i niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednio przygotowane jajka są idealne na posiłek w ciągu dnia- jak i ile gotować jajka?

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit
22.06.2022 18:11 Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy

Klopsiki w sosie koperkowym są smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Wystarczy, że będziecie je gotować w bulionie do wypłynięcia, a wyjdą delikatne i soczyste. Warto spróbować. Klopsiki są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Te drugie często przyrządza się na patelni, a nie każdy może sobie pozwolić na tak ciężkie danie. Gotowane w delikatnym bulionie mięso będzie znacznie lżejsze, a dzięki dodatkowi aromatycznego kopru zachwyci was również smakiem.

Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?
22.06.2022 16:30 Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Zdarzyło wam się kupić paprykę, w której wnętrzu znaleźliście małą jej wersję? Takie warzywo może być wykorzystane w kuchni. Co więcej, dodatkowy jego element też jest jadalny. Wyjaśniamy, skąd się bierze. Papryka stanowi bazę wielu pysznych dań. Część z nas kupując ją i odkrywając, że ma "lokatora" obawia się jednak ją zjeść i wyrzuca znaleziony „dodatek", a czasem nawet i całe warzywo. Okazuje się jednak, że wcale nie jest to konieczne.

lody
20.06.2022 12:12 Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

W ciepłe dni lodziarnie cieszą się wielkim powodzeniem. A wiecie, jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Prezentujemy wam listę najbardziej intrygujących pozycji z całego świata. Wśród nich nie zabrakło też niezwykłej propozycji z Polski. Możecie jej skosztować, będąc nad Bałtykiem. Sezon na lody ruszył z kopyta, co oczywiście wynika z obecnych upałów. W ciepłe dni każdy szuka orzeźwienia, najlepiej smacznego. I tu nasz wybór najczęściej pada na lody, które są zimne, a do tego występują w wielu smakach.Najpopularniejsze smaki lodów to oczywiście waniliowy, śmietankowy, czekoladowy i cała gama smaków owocowych. Jednak w małych, rzemieślniczych lodziarniach można spotkać też lody o nietuzinkowych smakach. Wytwórcy lodów maksymalnie uruchamiają swoją fantazję, by zaskoczyć i pozyskać klientów.Na całym świecie można spotkać lody w przeróżnych, najwymyślniejszych smakach. Często odwzorowują one regionalne produkty i upodobania. Na liście lodów o niezwykłym smaku znalazły się też te znad Bałtyku. Możesz ich spróbować w czasie zbliżających się wakacji.

Najprostszy domowy sok marchwiowy smakuje lepiej niż sklepowy. Zdradzamy przepis, nie potrzebujesz sokowirówki
15.06.2022 18:43 Najprostszy domowy sok marchwiowy smakuje lepiej niż sklepowy. Zdradzamy przepis, nie potrzebujesz sokowirówki

W sezonie sięgnijmy również po arbuza. To owoc, który doskonale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Lemoniada arbuzowa jest więc doskonałym pomysłem na szybki i pyszny napój w upalne dni.Domowy sok marchewkowy to totalna bomba witaminowa. Oprócz wielu cennych witamin zawiera solidną dawkę beta-karotenu, który między innymi nadaje ładny kolor skóry i znacznie przyspiesza opalanie, jest więc idealny przed i trakcie sezonu wakacyjnego.Zdrowy i smaczny sok posmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Smakuje o wiele lepiej niż gotowe soki, które możemy kupić w sklepie. Dodatkowym atutem jest również cena i fakt, że samodzielnie przygotowany sok nie zawiera żadnych konserwantów.Sok z marchewki jest świetnym pomysłem zarówno na ugaszenie pragnienia, jak i lekką przekąskę w ciągu dnia. Sok jest gęsty, przez co również sycący. Ma orzeźwiający smak i rewelacyjny kolor. Poznaj przepis na domowy sok marchwiowy, smakuje lepiej niż sklepowy.Sok, który przygotujemy samodzielnie w zaledwie kilka minut, wygląda fantastycznie, ma gęstszą konsystencję, piękny, pomarańczowy kolor i smakuje genialnie. Połączenie marchewki, kwaśnych jabłek, soczystej pomarańczy i słodkiego banana to gratka dla każdego smakosza.

Zapomnij o mięsie, obłędny pasztet zrobisz z jajek i warzyw. Obłędnie szybki śniadaniowy hit
14.06.2022 20:50 Szybki pasztet jajeczny z cebulą i papryką. Najdoskonalsze śniadanie

Pasztet jajeczny z cebulą i papryką jest doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie dla całej rodziny. Wystarczy, że połączysz ze sobą wszystkie składniki i zapieczesz w piekarniku, a gotowy pasztet zachwyci nawet najbardziej wymagającego smakosza.Potrawy z jajek zawsze są świetnym pomysłem na śniadanie. Przygotujemy z nich między innymi pyszną jajecznicę, lekkie placuszki, omlet i właśnie pasztet jajeczny. Pasztet z dodatkiem warzyw, żółtego sera i aromatycznego szczypiorku za każdym razem znika z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie, to pasztet z jajek jest właśnie dla Ciebie. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut, a sprawisz wszystkim pyszną niespodziankę. Oprócz jajek potrzebujesz kilku podstawowych składników i pasztet po około 40 minutach pieczenia będzie gotowy.Do pasztetu z cebulą i papryką możesz dodać również inne warzywa, np. pomidory, cukinię, oliwki. Wszystkie składniki doskonale komponują się z delikatnymi i puszystymi jajkami, tworząc rewelacyjne danie. Pamiętaj jednak, że nawet najbardziej starannie przygotowany pasztet nie będzie smaczny, kiedy przygotujesz go z nieświeżych jajek- poznaj 4 szybkie sposoby na sprawdzenie świeżości jajek.

ogórki
14.06.2022 17:33 Czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Łatwo popełnić błąd, lepiej wiedzieć

Zastanawialiście się, czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Lepiej wiedzieć, bo łatwo popełnić błąd. Powyższe produkty nie nadają się niestety do mrożenia. Pod wpływem niskiej temperatury tracą swoje walory i smak. Lepiej więc wybrać inną metodę ich utrwalania. Mrożenie jest doskonałą metodą konserwowania żywności. Zamrożone produkty zazwyczaj dobrze zachowują kształt, kolor, smak, a także cenne składniki. Na dodatek jest to bardzo prosta metoda utrwalania żywności. Niestety, nie sprawdza się ona w przypadku takich produktów, jak na przykład ogórki. Dlaczego?

fasolka szparagowa
12.06.2022 18:00 Wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Lepszej nie jadłaś

Naszą propozycją na dziś jest wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Ręczymy, że lepszej nie jedliście. A gdy jej raz spróbujecie, oniemiejecie z zachwytu i dojdziecie do wniosku, że zasmażka z bułki tartej jest już przeżytkiem. Pamiętajcie też, że w sezamie kryje się nie tylko smak, ale też moc zdrowia. Fasolka szparagowa jest jednym z tych warzyw, na które czeka się długie miesiące. Choć można ją kupić w wersji mrożonej, to jednak świeża smakuje nadzwyczajnie. Gotowaną można podać do obiadu, ale latem często jemy ją w ramach lekkiego posiłku czy na przekąskę. Gotowaną fasolkę zwykle polewamy tartą bułką zrumienioną na maśle. Jednak po pierwsze jest to dość kaloryczna i tucząca polewka. Po drugie wielu osobom już się znudziła. Dlatego mamy dla was dobre rozwiązanie — podajcie fasolkę szparagową z aromatyczną polewą z dodatkiem sezamu.

czereśnie
10.06.2022 19:58 Jak rozpoznać, czy czereśnie są robaczywe? Mamy najlepszy patent

Czereśnie są owocami, na które długo czekamy i możemy jeść je niemal bez ograniczeń. Jak jednak rozpoznać, czy czereśnie są robaczywe? Nie ulega bowiem wątpliwości, że lokatorzy tych owoców skutecznie potrafią nam odebrać apetyt. Na szczęście mamy najlepszy patent, na rozpoznanie robaczywych czereśni. Czereśnie to jedne z bardziej lubianych owoców lata. Są słodkie i soczyste, co sprawia, że możemy jeść je kilogramami. Zwykle jednak nasza chęć na dalsze jedzenie kończy się, gdy zauważymy w nich robaka. Fakt, że znaleźliśmy w czereśniach robaka, z jednej strony jest dla nas pozytywny. Świadczy bowiem o tym, że owoce nie były pryskane, więc nie ma w nich chemii. Jednak mało kto potrafi tak bez sprawdzania i zastanawiania się po prostu zjadać czereśnię za czereśnią. Zwłaszcza te ciemne.

arbuz
10.06.2022 17:00 Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź wcale nie jest oczywista

Czy waszym zdaniem arbuz jest owocem, czy warzywem? Choć większość osób zalicza go do owoców, odpowiedź wcale nie jest oczywista. Poznajcie więc za i przeciw temu twierdzeniu. Jednak niezależnie od tej informacji, dalej możecie gasić pragnienie, jedząc soczystego arbuza. W ciepłe dni chętnie sięgamy po sezonowe owoce i warzywa. Są lekkie i soczyste, więc doskonale gaszą pragnienie, a przy tym nie obciążają zbytnio żołądka. Dostarczamy więc energii, ale nie czujemy się przejedzeni. Latem dużą popularnością cieszą się arbuzy. Nic dziwnego, mało co, tak jak one potrafi orzeźwić, a przy tym są w pełni naturalne. Jemy je więc bez ograniczeń, na ile mamy ochotę. Czasami tylko zastanawiamy się, czy arbuz, który rośnie podobnie jak dynia, to owoc, czy jednak warzywo. Pomożemy wam rozwikłać tę zagadkę.

Jak gotować bób, żeby nie miał nieprzyjemnego zapachu i nie wzdymał?
10.06.2022 15:03 Jak gotować bób, żeby nie miał nieprzyjemnego zapachu i nie wzdymał?

Bób jest sycącą i smaczną rośliną strączkową, która właśnie zaczyna pojawiać się na straganach. Gotowanie jej z dodatkiem kminku sprawi, że będzie aromatyczna i lekkostrawna - idealna do letniej sałatki czy pasty kanapkowej. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Smażony bób czy kremowa i obłędnie pyszna pasta są jednymi z licznych smakowitych odsłon tego sycącego warzywa. Nie każdy jednak może się nimi cieszyć bez konsekwencji. Znamy proste sposoby, na ich uniknięcie, dzięki którym zapomnicie, że kiedykolwiek rezygnowaliście z tego rarytasu.

Jak przechowywać żywność w lodówce?
10.06.2022 11:02 Jak przechowywać żywność w lodówce? Większość z nas popełnia błąd

Lodówka jest nieoceniona w utrzymywaniu świeżości produktów spożywczych. Aby jednak dobrze spełniała swoją funkcję, należy kierować się kilkoma prostymi zasadami. Jedną z nich jest nieumieszczanie w niej ciepłych dań, które potrafią podnieść temperaturę w urządzeniu. Pamięta o tym niemal każdy. Jednak równie istotne jest odpowiednie rozmieszczenie produktów spożywczych. Sprawdźcie, na co warto zwrócić uwagę. W lodówce przechowujemy niemalże wszystko — od świeżych warzyw i owoców, przez wędliny i nabiał, po przygotowane dania obiadowe. Właściwe ułożenie i zadbanie o detale może przyczynić się do wydłużenia czasu przydatności do spożycia umieszczonego tam jedzenia. Z naszymi wskazówkami nic wam się nie zepsuje.

Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze
09.06.2022 15:55 Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze

Pomysł na tani i szybki obiad? Ekspresowe warzywa z patelni. Danie przygotujesz błyskawicznie z produktów, które masz w lodówce. Do warzyw z patelni możesz podać również kilka wspaniałych składników, dzięki którym ugotujesz szybki, zdrowy i pyszny obiad.Warzywa z patelni możesz podać samodzielnie, możesz również ugotować do nich ryż lub ulubioną kaszę. Do warzyw z patelni doskonale pasuje także pieczona lub gotowana na parze ryba, kawałek indyka lub kurczaka. Tak przygotowany obiad jest zbilansowany, mało kaloryczny, sycący i przede wszystkim zdrowy.Do przygotowania dania z patelni wykorzystaj również inne, ulubione warzywa. Podsmażone na oliwie warzywa to doskonały patent na porządki w lodówce. Jeśli przykładowo zostało Ci kilka pieczarek, fasolka, groszek, kukurydza, czy inne warzywo, koniecznie dodaj je do reszty składników.Danie możesz również doprawić na wiele sposób, w zależności od preferencji smakowych i dodatków. Świetnie sprawdzi się w całej potrawie curry, kurkuma, papryka mielona, czy kmin rzymski. Zamiast ziół prowansalskich, warzywa możesz również doprawić świeżym rozmarynem, koperkiem lub natką pietruszki. Doskonałym pomysłem na dania warzywne i porządki w lodówce, jest również wiosenna zupa jarzynowa, makarony z sosami na bazie warzyw i zapiekanki. W ten sposób otrzymamy wiele smacznych potraw, a i wykorzystamy całkowicie jedzenie, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Ile kaw dziennie można wypić?
08.06.2022 08:47 Ile kaw dziennie można wypić? Naukowcy podali liczbę

Kawę zwykle pijemy o poranku. Część z nas sięga po nią również w dalszej części dnia. Warto wiedzieć jaka ilość napoju ma szansę wspomóc naszą pracę i zdrowie, a jaka wręcz przeciwnie. Naukowcy w badaniach ustalili, jaki jest limit dziennego spożycia kawy. Sprawdźcie koniecznie.Kawa ma wiele smakowitych odsłon. Wspominaliśmy już, że dodawanie do niej kurkumy czy cynamonu potrafi podnieść liczne prozdrowotne walory naparu. Dziś skupimy się na temacie, wokół którego krąży wiele mitów, czyli zdrowej dziennej ilości spożycia. Nie jest ona tak mała jak niektórzy postulują.

Pasta kanapkowa z bobu. Więcej nie zjesz innej, jest tak dobra
07.06.2022 21:54 Pasta kanapkowa z bobu. Więcej nie zjesz innej, jest tak dobra

Pasta kanapkowa z bobu to pomysł na solidną dawkę energii z samego rana. Pasta jest lekka, zdrowa, ale i bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego chleba, kozim serem, pomidorem lub innymi, ulubionymi dodatkami, dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na wyśmienitą pastę kanapkową. Więcej nie zjesz innej.Bób jest przepysznym i zdrowym warzywem, a niedawno zaczął się sezon na strączki. Wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy wiele pysznych potraw z dodatkiem bobu. Jedną z moich ulubionych jest pasta kanapkowa z dodatkiem oliwy, czosnku i soku z cytryny, jest lekka, zdrowa i bardzo pożywna.Pastę kanapkową możemy podać solo do pieczywa lub grzanek ziołowych. Pasta z bobu doskonale smakuje również w towarzystwie koziego sera, mozzarelli, twarogu i wszystkich świeżych warzyw. Możemy przygotować z niej więc pyszne kanapki na śniadanie lub kolację.Bób czasem powoduje wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Jest na to jednak skuteczny sposób. Do gotującej się wody z bobem dodaj gałązki świeżego kopru lub łyżeczkę kminku. Możesz również przed gotowaniem zalać strączki gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny.Z bobu przygotujesz również pyszne puree, będzie idealne do drugiego dania zamiast ziemniaków, a także puszyste i lekkie kotleciki z bobu i jajek, są świetnym zamiennikiem tradycyjnych, mięsnych kotletów.

masło
07.06.2022 20:39 Jak szybko zmiękczyć masło? Mamy niezawodne patenty

Robisz kanapki i nie możesz rozsmarować masła na pieczywie? A może przygotowujesz ciasto ucierane, a masło jest twarde? Powiemy ci, jak szybko zmiękczyć masło. Mamy na to niezawodne patenty, w tym jeden wyjątkowy z użyciem papieru do pieczenia i wałka. Poznaj też inne, sprytne sposoby na zmiękczenie kostki tłuszczu.Mało który tłuszcz smakuje tak dobrze, jak prawdziwe masło. Wysoka zawartość tłuszczu pochodzenia mlecznego sprawia, że w czasie jego jedzenia czujemy na języku przyjemny chłodek i doskonały smak. Minusem masła jest niestety fakt, że przechowywane w lodówce mocno twardnieje. By uzyskało smarowną konsystencję, potrzebuje doprowadzenia do temperatury pokojowej. Jak przyspieszyć ten proces, by nie tracić zbyt dużo czasu? Oto kilka prostych rozwiązań.

Prosty obiad dla całej rodziny, czyli placek ze szczawiem
06.06.2022 13:57 Prosty obiad dla całej rodziny, czyli placek ze szczawiem. Smaku nadają mu różnorodne zioła

Placek na obiad? Proszę bardzo. Połączenie delikatnej masy z zielonymi warzywami i świeżymi ziołami będzie niesamowicie. Dodamy do niej pyszny sezonowy rarytas — szczaw. Rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie. Placek warzywny jest idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Lekka i pełna zdrowych, zielonych warzyw i ziół alternatywa dla zapiekanek — np. makaronowej z serem i pieczarkami czy ziemniaczanej z cebulą i kiełbasą — spodoba się każdemu. Skusicie się?

Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki?
06.06.2022 12:24 Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą

Mięso, które kupujecie ma w opakowaniu podkładkę? Nie ma się czego obawiać. Oznacza to tylko, że producent zadbał o zabezpieczenie produktu przed zepsuciem i dodał materiał, który zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii. Jak dokładnie działa taka wkładka? Wyjaśniamy tajemnicę plastikowego dodatku. Z mięsa można przygotować wiele smacznych dań m.in. pyszne schabowe czy doskonały gulasz. Aby jednak gotowanie zakończyło się sukcesem, ważne jest odpowiednie przechowywanie składników. To właśnie dlatego producenci wyrobów pakowanych dołączają do nich tajemnicze podkładki.

Czy można zjeść chleb po odkrojeniu kawałka pleśni?
05.06.2022 17:06 Czy można zjeść chleb po odkrojeniu kawałka pleśni?

Chleb jest jednym z podstawowych produktów w kuchni. Większość z nas stara się kupować go tylko tyle, ile będziemy w stanie zjeść. Niestety nawet przy takim podejściu zdarza się, że pleśnieje. Część z nas wyrzuca wtedy fragmenty wypieku z widocznymi oznakami zepsucia i zjada pozostałą porcję. To ogromny błąd. Wyjaśniamy, dlaczego lepiej tak nie robić.Chleb pozwala nam przygotować niezwykle smaczne kanapki w wielu wariantach. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzać smakowite pasty takiej jak np. jajeczny miks z suszonymi pomidorami czy smalec roślinny. Dziś wyjaśniamy jak uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia błędu związanego z podawaniem pieczywa.

fasolka szparagowa
05.06.2022 12:45 Czy powinno obierać się fasolkę szparagową?

Na straganach pojawiła się już pierwsza fasolka szparagowa. Do wyboru macie żółtą i zieloną. A zastanawialiście się, czy powinno obierać się fasolkę szparagową? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo zależy to od odmiany fasolki i stopnia jej dojrzałości. Fasolka szparagowa jest niezwykle smacznym warzywem. Najlepsza jest młoda, jedzona w sezonie. Jest wtedy delikatna, a po ugotowaniu wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy polać ją stopionym masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle, a niektórym wystarczy nawet za cały obiad. Fasolkę szparagową można jeść na przekąskę, ale też podawać ją do obiadu. Stanowi też doskonały dodatek do sałatek, zup i zapiekanek. Jej przygotowanie nie jest trudne. Zwykle wystarczy ją opłukać i odciąć końce. Ta ostatnia czynność zabiera jednak trochę czasu. Na szczęście i na to mamy radę.

Kiedy wejdzie w życie kaucja za butelki?
04.06.2022 18:18 Kiedy wejdzie w życie kaucja za butelki?

Polska doczekała się ustawy dotyczącej wprowadzenia kaucji na puste butelki plastikowe, szklane i puszki aluminiowe. Program ma na celu poprawę jakości środowiska. Kiedy wejdzie w życie kaucja za butelki i gdzie będziemy mogli je zwrócić?Po wielu latach w końcu doczekaliśmy się projektu ustawy dotyczącej kaucji na butelki plastikowe, szklane i aluminiowe puszki. Polska niestety jest jednym z nielicznych krajów Unii Europejskiej, w których do tej pory kaucja obejmuje wyłącznie nieliczne butelki szklane.Wprowadzenie kaucji ma za zadanie zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska. Śmieci i puste butelki w Polsce znajdziemy praktycznie na każdym chodniku, w parku, placach zabaw, skwerach i lasach. Zwrot kaucji ma dodatkowo zachęcić wszystkich do sprzątania po sobie.W krajach, w których wprowadzono i kaucję i segregację plastików, szkła i aluminium, nie spotkamy małego wysypiska w lesie. Ustawa dotycząca kaucji to więc ogromny krok w kierunku poprawy stanu naszego środowiska, o które powinniśmy dbać.

Czwartkowe promocje w Biedronce. Na co mogą liczyć klienci?
03.06.2022 11:44 Czwartkowe promocje w Biedronce. Na co mogą liczyć klienci?

Co nowego dla klientów Biedronki? Już od 2 czerwca w popularnej sieci sklepów kupimy wiele produktów spożywczych w bardzo okazyjnych cenach. Promocja obejmuje między innymi pieczywo, mięso, ryby, warzywa, owoce. To również tydzień greckich smaków. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Poznaj czwartkowe promocje w Biedronce.Biedronka jest najbardziej popularną siecią sklepów w Polsce. Sieć co chwilę organizuje nowe promocje, a także przygotowuje tematyczne tygodnie, w których kupimy wiele pysznych produktów niemal każdej kuchni świata. W tym tygodniu przyszła pora na Grecję. Biedronka oferuje greckie produkty, z których przygotujemy wiele wyśmienitych dań. Papryki marynowane, oliwki, ser feta, halloumi i wiele innych produktów, w tym gotowych dań, jak moussaka, są w bardzo atrakcyjnych cenach.Szczególnie polecam ser halloumi, który urozmaici każdą sałatkę. Grillowany ser nie ma sobie równych. Dowiedz się, jak podawać ser halloumi i poznaj dwie propozycje wiosennych i lekkich sałatek.

supermarket
02.06.2022 12:15 Sanepid ogłosił pilny komunikat. W popularnym produkcie stwierdzono obecność alergenu

Sanepid ogłosił dziś pilny komunikat. W popularnym produkcie stwierdzono bowiem obecność alergenu. Przekazujemy wam szczegółowe informacje dotyczące niebezpiecznego produktu, którym są popularne pierniki. Przeczytajcie, bo wszyscy klienci powinni być świadomi, ewentualnego zagrożenia. Ostrzeżenia publiczne są regularnie i szybko wydawane przez Główny Inspektorat Sanitarny. Czas ma tu duże znaczenie, bo szybki przekaz może zapobiec zatruciom pokarmowym, alergiom czy innym niepożądanym skutkom zjedzenia zanieczyszczonego produktu. Sprawdźcie, jaki produkt jest obecnie wycofywany z rynku.

Jak podawać ser halloumi? Przysmak cieszy się coraz większą popularnością
01.06.2022 21:37 Jak podawać ser halloumi? Przysmak cieszy się coraz większą popularnością

Jak podawać ser halloumi? Cypryjski przysmak cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, jego wyjątkowy smak podkreślony suszoną miętą jest doskonałym dodatkiem niemal do każdego dania. Dowiedz się, z czym podawać halloumi i poznaj 2 przepisy na wyśmienite, wiosenne sałatki.Halloumi jest tradycyjnym serem cypryjskim, który produkowany jest z mleka owczego lub koziego, czasem również z połączenia obu rodzajów mleka. Do sera dodaje się również sól oraz liście mięty cypryjskiej, która sprawia, że ser jest niezwykle aromatyczny.Ser halloumi jest coraz bardziej popularny w Polsce. Niemal w każdej restauracji możemy dostać danie z cypryjskim przysmakiem. Ser kupimy również w każdym, większym markecie spożywczym i podamy na wiele sposobów.W cypryjskich restauracjach również najczęściej spotkamy ser serwowany po obróbce termicznej, ponieważ właśnie wtedy uwalnia najlepszy smak. To również główny składnik regionalnego ravioli.Halloumi możemy podać na śniadanie, jako dodatek do jajek i wędlin. Grillowany ser jest pysznym dodatkiem do burgerów, sałatek, makaronów, zapiekanek. Smażony w panierce z jajka i bułki tartej doskonale zastępuje mięso w daniu obiadowym.

Hitowe ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka. Szybciej się nie da
01.06.2022 20:46 Hitowe ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka. Szybciej się nie da

Ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na błyskawiczne przetwory. Już po kilkunastu godzinach ogórki będą gotowe do jedzenia, a ich smak oczaruje każdego. Sprawdź, jak zrobić hitowe ogórki małosolne przepisu Tomasza Strzelczyka, zachwyty gwarantowane.Na wideoblogu Tomasza Strzelczyka możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest właśnie sposób na ogórki małosolne, które już po 8-10 godzinach będą nadawały się do jedzenia. Jest to niewątpliwie najszybszy sposób na przygotowanie wyraźnych w smaku i chrupiących pikli.Ogórki małosolne doskonale sprawdzą się jako dodatek do zimnej płyty, sałatek i wielu dań głównych, np. pieczonego i grillowanego mięsa. Pikle na sucho znacznie skracają czas przygotowania, nie musimy robić zalewy, studzić, pasteryzować. Jedyne, czego potrzebujemy, to ogórki, aromatyczne dodatki i większe woreczki foliowe, np. z zapinaniem strunowym.Do ogórków tradycyjnie dodajemy koper, czosnek, sól niejodowaną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Jeśli chcesz, aby pikle były bardziej pikantne, dodaj również mieloną papryczkę chili.Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, jednogarnkowe danie z patelni- tu poznasz przepis Tomasza Strzelczyka na patelnię rolnika, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i aromatycznymi ziołami, prosto i pysznie.

Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego?
01.06.2022 11:24 Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? Wystarczy spojrzeć na 1 szczegół

Czosnek ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Chińska odmiana jest jednak nieco łagodniejsza niż rodzima. Jeśli w sklepie nie ma informacji o kraju pochodzenia, jedno spojrzenie na warzywo wystarczy, by dowiedzieć się, z jakim produktem mamy do czynienia. Każdy z nich ma bowiem inny kolor osnówki. Czosnek jest wyrazistą przyprawą, która sprawdzi się w niejednym daniu czy dodatku — od prostego ziemniaczanego purée, po aromatyczne masło, idealne do kotletów de volaille. Zakup smacznej główki nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Bez odpowiedniej wiedzy czasami można się pogubić. W dobie powszechnej dostępności produktów z całego świata — nierzadko w niskich cenach — znalezienie najwyższej jakości wyrobów bywa trudne. Czosnek może zawierać nawet 200 różnych związków leczniczych. Warto więc poświęcić czas, by znaleźć możliwie najlepszy egzemplarz. Naszym zdaniem rodzimy produkt ma mnóstwo zalet.