Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Dieta

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
26.12.2022 15:31 Dlaczego warto pić zakwas z buraków? Korzyści są nie do przecenienia

Zakwas z buraków wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Zazwyczaj stosowany jedynie przy okazji przygotowywania barszczu produkt warto włączyć do swojej codziennej diety. Regularne spożywanie przyniesie nam same korzyści. Jeśli po przyrządzaniu barszczu znów pozostał nam zakwas z buraków, warto po prostu go wypić. Smak nie każdemu może przypaść do gustu, ale raczenie się fermentowanym napojem dobrze wpływa na nasz organizm na wielu polach. Dobrze jest choć spróbować - być może nam posmakuje.

Jak mrozić karpia?
26.12.2022 07:54 Jak mrozić karpia? Jeden szczegół jest absolutnie kluczowy, trzeba mieć świadomość

Karp wigilijny zagości w wielu domach. Jeśli po kolacji pozostanie Wam jeszcze spora ilość potrawy, można z powodzeniem ją zamrozić. Trzeba jednak trzymać się kilku zasad. Podpowiadamy, jak bezpiecznie mrozić rybę.Mrożenie karpia jest świetnym sposobem na przedłużenie jego zdatności do spożycia. Przechowywanie w chłodzie pomoże zarówno w bezpiecznym spożyciu już przyrządzonych potraw z ryby, jak i w przechowaniu wcześniej kupionych porcji do wigilijnej kolacji.

Jak mrozić krokiety?
26.12.2022 04:00 Jak mrozić krokiety? Jeden szczegół jest kluczowy, od niego wszystko zależy

Zrobiliście za dużo krokietów? Możecie je zamrozić. Jeśli włożycie je do chłodziarki przed panierowaniem i smażeniem, później w smaku będą niemal jak świeżo zrobione. Prosta taktyka uchroni danie przed zmarnowaniem. Krokiety często goszczą jako dodatek do świątecznego barszczu. Przygotowując wigilijne potrawy, zdarza się przecenić możliwości domowników. W takich sytuacjach mrożenie bywa świetnym rozwiązaniem. Krokiety jak najbardziej mogą być w ten sposób przechowywane.

Czy można mrozić barszcz czerwony?
25.12.2022 20:01 Czy można zamrozić barszcz czerwony? Łatwo o błąd

Przygotowaliście dużo barszczu czerwonego i zastanawiacie się jak go bezpiecznie przechować? Tradycyjną świąteczną zupę bez dodatków można zamrozić. Trzeba jednak zadbać o kilka szczegółów. Podpowiadamy, jak bezpiecznie schłodzić danie.Jeśli po wigilijnej kolacji zostało wam sporo barszczu czerwonego, macie kilka opcji na jego przechowanie. Wystudzoną zupę można po prostu wstawić do lodówki. Tak zabezpieczona będzie zdatna do spożycia jeszcze około 48 godzin. Jest jednak lepszy sposób.

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie?
25.12.2022 16:44 Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków jest w ogromnym błędzie

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Wielu z nas zimą korzysta z balkonu czy parapetu zaokiennego jak z lodówki. Trzeba mieć jednak świadomość, że wiąże się to z pewnym ryzykiem. Wyjaśniamy dlaczego.Choć przechowywanie dań za oknem jest popularną praktyką, do dobrych pomysłów nie należy. Warunki panujące na zewnątrz są zupełnie inne niż w chłodziarce. Różnice są na tyle istotne, że jedna z metod przechowywania ma znacznie więcej zalet.

Który majonez jest najlepszy?
22.12.2022 11:31 Winiary czy Kielecki? Pora zakończyć odwieczny spór. Zwycięzca może być tylko jeden

Zastanawiacie się jaki majonez wybrać do świątecznych potraw? Jeśli co roku w waszych domach trwa dyskusja o tym, czy lepszy jest Winiary, czy Kielecki, nasz poradnik z pewnością okaże się pomocny. Porównujemy w nim skład produktów najczęściej spotykanych w polskich sklepach spożywczych i podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas zakupów.Na wielu świątecznych stołach pojawi się sałatka jarzynowa, którą w zdecydowanej większości przypadków podaje się z majonezem. Decydując się na dodatek gotowego sosu jajecznego, warto dokładnie sprawdzić jego skład i kupić możliwie najzdrowszy produkt.

Moczenie suszonych grzybów we wrzątku
20.12.2022 19:36 Przenigdy nie mocz w nim suszonych grzybów. Nie ma gorszego wyboru

Suszone grzyby są elementem wielu wigilijnych potraw. Namaczanie jest kluczowe, bo pozwala wydobyć ich smak i aromat. Proces ten jest jednak długi, a niektórzy — chcąc go przyspieszyć — sięgają po wrzątek. Niestety jest to spory błąd, który skutkuje utratą walorów produktu.Nie ma nic gorszego niż pozbawione smaku i rozpadające się po namoczeniu suszone grzyby. Aby odpowiednio zmiękczyć skarby lasu, należy przestrzegać jednej prostej zasady — grzybów nigdy nie moczymy we wrzątku. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy, jak zrobić to poprawnie.

Jaką rybę wybrać zamiast karpia?
19.12.2022 14:25 Zapomnij o karpiu. Podczas Świąt znacznie lepiej sprawdzi się inna ryba. Jest smaczniejsza i zdrowsza

Czy wiecie, jaką rybę wybrać zamiast karpia? Tradycyjny świąteczny rarytas do najzdrowszych nie należy, a wiele osób nie przepada za jego smakiem. W tym roku nie jest już nawet korzystniejszy cenowo. Warto zapoznać się z innymi możliwościami.Smaczna wigilijna ryba skusi niemal każdego. Aby jednak nasze potrawy były udane, jakość produktów musi być możliwe najwyższa. Świąteczne przysmaki powinny obejść się bez karpia. Nie jest on zdrowy, a podobnej cenie znaleźć można znacznie zdrowsze opcje.

budyń anny lewandowskiej
16.12.2022 13:22 Lewandowska podała przepis na świąteczny budyń. Robi go ze zdrowego składnika

Anna Lewandowska od zawsze przykłada baczną uwagę do swoich posiłków. Zdrowy sposób odżywiania nie oznacza jednak rezygnacji ze smacznego jedzenia. Aby tego dowieść, podzieliła się przepisem na świąteczny budyń. Słodki przysmak przyrządzony jest z kaszy jaglanej.Kasza jaglana jest bogatym źródłem żelaza. Zawiera w sobie również sporą dawkę witamin z grupy B. Zamiast zwykłego cukru, Anna Lewandowska używa zdrowego cukru kokosowego. Taki budyń można pałaszować bez żadnych wyrzutów sumienia.

Jak długo namaczać groch?
15.12.2022 21:25 Jak długo namaczać groch do kapusty z grochem? Chodzi nie tylko o skrócenie czasu gotowania

Czy wiecie, jak długo namaczać groch? Przygotowanie dań z jego udziałem należy dobrze zaplanować. Ziarno wymaga starannej obróbki jeszcze przed rozpoczęciem gotowania potraw. Podpowiadamy, co zrobić by wigilijny groch z kapustą był lekki, pyszny i gotowy jeszcze szybciej.Jeśli na wigilijnej kolacji zamierzacie podać groch z kapustą, warto zawczasu dowiedzieć się jak przygotować go w sposób, który nie spowoduje przykrych dolegliwości trawiennych. Podpowiemy co zrobić, by stosowanie znanego z dobroczynnych właściwości kminku nie było konieczne.

Zakwas na barszcz czerwony z 1871 roku
12.12.2022 15:00 Dawniej zakwas z buraków robiono zupełnie inaczej. Mamy przepis z 1871 r. Potrzebujesz tylko 2 składników

Zakwas na barszcz czerwony przygotowany według przepisu z 1871 roku będzie fantastyczny. Do jego zrobienia potrzebne będą jedynie buraki i woda, a kluczowa będzie cierpliwość i zakupienie warzyw wysokiej jakości. Warto spróbować. Do przyrządzenia zakwasu często polecane są przeróżne dodatki. Tymczasem dawny przepis, do którego dotarliśmy, przewiduje jedynie zastosowanie świeżych warzyw i wody. Buraki umieszcza się w kamionkowym naczyniu i odstawia w ciepłe miejsce. Nie potrzeba nic więcej, by uzyskać świetną bazę do wigilijnego barszczu.

Dobroczynna kawa Anny Lewandowskiej
04.12.2022 04:00 Ania Lewandowska zdradziła recepturę na odchudzającą kawę. Wszystko dzięki 3 dodatkom

Kawa słynie z dobroczynnych właściwości. Pobudzający napój z niektórymi dodatkami stanie się też sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Tak przynajmniej twierdzi Anna Lewandowska, która proponuje połączenie naparu z pełną smaku mieszanką miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Przepis jest bardzo prosty i warto go wypróbować.Żadna dieta odchudzająca nie będzie skuteczna i bezpieczna, jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki składników odżywczych, jednocześnie wytwarzając deficyt kaloryczny. Zamiast jednak sięgać po suplementy diety, warto włączyć w swój plan dnia odpowiednią dawkę ruchu.Anna Lewandowska poleca też znakomitą małą czarną z dodatkiem miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Pszczeli produkt nada kawie smaku, a nam doda energii. Cynamon zaś pozytywnie wpłynie na trawienie, podkręcając metabolizm. Połączenie ich z olejem kokosowym sprawi, że składniki odżywcze w nich zawarte będą się świetnie wchłaniać.

Zdrowe chipsy na mundial
27.11.2022 22:44 Zdrowe chipsy na mundial. Zapomnij o ziemniakach, dwa inne warzywa będą o niebo lepsze

Chrupiące chipsy na mundial możecie zrobić w piekarniku. Zamiast kupować przekąskę w sklepie zaopatrzcie się w dwa sezonowe warzywa — buraki i jarmuż. Po upieczeniu smakują obłędnie i z pewnością umilą wam oglądanie sportowego widowiska. Spróbujecie? Macie ochotę na lekkie chipsy? Sycące ziemniaki zastąpcie jarmużem i burakiem i przygotujcie je w piekarniku. Oba warzywa obfitują w szereg cennych składników odżywczych, a pieczenie nie spowoduje ich utraty. Z odrobiną przypraw i zdrowego oleju rzepakowego będą znakomite.

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?
23.11.2022 08:41 Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości

Czy wiecie, jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Dokładne obejrzenie skorupki wystarczy. Chropowata i matowa powierzchnia otoczki świadczyć będzie o dobrym stanie produktu. To jeden z kilku testów, jakim poddać możemy jajo, by upewnić się, że jego zjedzenie będzie bezpieczne.Jajka często trafiają na nasze śniadaniowe talerze. Aby zjedzenie sadzonego czy jajecznicy nie skończyło się źle, warto zadbać o świeżość składników. Dobrą praktyką jest kupowanie mniejszych ilości produktów, by uniknąć ich zepsucia. Jak jednak zorientować się, czy do niego nie doszło? Podpowiadamy.

anna lewandowska pasztet
21.11.2022 21:37 Anna Lewandowska robi aromatyczny pasztet z uwielbianego warzywa. Idealny na kanapki

Warzywne pasztety są nie tylko smaczną, ale i zdrową propozycją na kanapki. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska. Popularna sportsmenka podzieliła się swoją recepturą na wyborny pasztet z buraka. Taki dodatek sprawdzi się nie tylko na święta.Anna Lewandowska swój pasztet przygotowuje na bazie kaszy jaglanej oraz buraków. Tak dobrane produkty gwarantują solidną porcję żelaza, a także cennych witamin i minerałów. Do tego dodajmy starannie dobrane zioła i przyprawy. Smaku tego pasztetu nie zapomnisz przez długi czas.

Jak przechowywać jabłka?
20.11.2022 13:37 Jak przechowywać jabłka? Poradnik krok po kroku

Czy wiesz jak przechowywać jabłka, by dłużej zachowały świeżość i nie psuły się kilka dni po zakupie? Podpowiadamy, jaka jest właściwa temperatura i miejsce, w którym owoce będą się czuły wyśmienicie, a ich smak będzie znakomity. Trudno wyobrazić sobie sezon jesienno-zimowy bez sięgania po słodkie, winne lub kwaskowe jabłka. Różnorodność odmian i smaków oraz niska zachęca do zaopatrzenia się w większą ilość owocu. Aby jednak przez długi czas cieszyły nasze podniebienie, musimy zapewnić im odpowiednie warunki.

Jak zrobić napar z goździków?
19.11.2022 17:54 Jak zrobić napar z goździków? Mamy niezawodny przepis

Napar z goździków jest aromatyczny i zdrowy, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a regularne sięganie przynosi wiele korzyści. Podpowiadamy, jak skorzystać z dobroczynnych właściwości przyprawy. Regularne spożywanie naparu z goździków niesie ze sobą szereg korzyści. Zawarty w przyprawie eugenol wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Napój będzie, więc pomocny podczas przeziębienia czy grypy. Substancje, w które obfitują goździki są w stanie łagodzić bóle i wspierać działanie układu pokarmowy m.in. poprawiając stan żołądka czy wątroby. Spożycia naparu jednak powinny wystrzegać się kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby z nadciśnieniem tętniczym.

 Jajko sadzone bez tłuszczu
13.11.2022 22:47 Jak usmażyć jajko sadzone bez dodatku tłuszczu?

Jajko sadzone bez tłuszczu jest lekkie i pełne smaku. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Olej lub masło zastępujemy wodą i smażymy na małym ogniu, aż się zetnie. Spróbujcie koniecznie — nic nie pryska, a jeszcze zachwyca delikatnością. Jeśli lubicie jajka z patelni, a jednocześnie staracie się dbać o linię, usmażenie sadzonego bez tłuszczu będzie świetnym rozwiązaniem. Warto przygotować niewielką patelnię i przyrządzać jaja pojedynczo. Wtedy będziecie mieli pełną kontrolę nad procesem.

Prozdrowotny syrop z czosnku
13.11.2022 16:41 Zapomnij o syropie z cebuli. Ten z czosnku jest jeszcze lepszy

Syrop z czosnku jest znakomitą alternatywą dobrze znanego wyrobu z cebuli. Bogaty w wiele cennych składników wzmacniających organizm produkt wesprze nas w sezonie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie nietrudno. Jego zrobienie jest bardzo proste, a koszta mniejsze niż w przypadku zakupu gotowych mieszanek. Spróbujecie? Czosnek słynie ze swoich dobroczynnych właściwości. Zawarta w warzywie allicyna, która powstaje po jego rozdrobnieniu, może być uznawana za naturalny i bezpieczny antybiotyk. Warto skorzystać z jej działania, gdy pojawią się u nas pierwsze objawy przeziębienia. W połączeniu z imbirem, cytryną i miodem, które również dostarczą naszemu organizmowi witamin i związków wspierających go w walce z bateriami i wirusami, uzyskamy miksturę, która umożliwi nam sprawny powrót do formy. Pamiętajmy tylko, by sięgnąć po wysokiej jakości naturalne składniki.

Dlaczego herbata ma biały osad?
11.11.2022 18:30 Zauważyłeś biały osad na herbacie? Warto mieć świadomość, co oznacza

Wasza herbata ma na powierzchni dziwny biały osad? Wiemy, dlaczego powstaje. Warto mieć świadomość i wiedzieć, jak przeciwdziałać pojawianiu się niepożądanego dodatku do napoju. Zachowamy zarówno zdrowie, jak i atrakcyjny wygląd naparu. Na powierzchni herbaty, zwłaszcza czarnej, po zaparzeniu nierzadko obserwujemy powstawania przeźroczystego białawego osadu. Świadczy on o przebiegu reakcji chemicznych pomiędzy związkami zawartymi w herbacianych liściach i wodzie bieżącej. Czy należy się go obawiać?

Jak przedłużyć świeżość sałaty?
02.11.2022 20:45 Jak przedłużyć świeżość sałaty? Poznaj 3 sprytne sposoby na ograniczenie jej więdnięcia

Sałata więdnie w kilka godzin po zakupie? Znamy proste patenty, by temu zapobiec. Stosowanie kilku zasad sprawi, że warzywo dłużej będzie świeże i apetyczne. Będziecie zdziwieni, jak niewiele wymaga uwagi. Poznajcie kilka prostych trików. Sałaty są ważnym elementem diety. Dostarczają wielu cennych witamin i minerałów i stanowią bazę do przygotowania pysznych sałatek. Kupując główkę, warto zadbać o kilka szczegółów podczas przechowywania. Dzięki nim zjemy ją w całości, ciesząc się jej doskonałym smakiem.

Jak przechowywać imbir?
29.10.2022 21:14 Jak przechowywać świeży imbir? Koniecznie wybierz 1 miejsce

Czy wiecie jak przechowywać imbir? Wiele z nas trzyma przyprawę na blacie kuchennym lub w szafce. Tymczasem aromatyczny korzeń powinien znaleźć się w zupełnie innych warunkach. Podpowiadamy, co zrobić, by długo cieszył nas swoim smakiem. Imbir jest szczególnie cenny jesienią i zimą. Świeży korzeń zawiera bowiem związki, które wspierają odporność i pomagają w walce z przeziębieniem. Aby jednak mieć pewność, że skorzystamy z niego w pełni, warto zadbać o odpowiednie warunki przechowywania.

 Jak gotować buraki?
29.10.2022 19:44 Jak gotować buraki, aby zachowały idealny kolor?

Czy wiecie, jak gotować buraki, by zachowały smak oraz intensywny kolor? Odpowiednie przygotowanie warzyw sprawi, że zachwyci nas od pierwszego kęsa. Kluczowe jest odpowiednie dobranie czasu gotowania. Zdradzamy również kilka innych szczegółów, o które warto zadbać. Buraki są smacznym i zdrowym warzywem. Stanowią bogate źródło składników takich jak żelazo, potas czy kwas foliowy, a oprócz tego dostarczają szeregu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witamin m.in. A, C i K. Zawarte w nich dobroczynne związki czynią je ważnym elementem diety.

Fasolka po bretońsku
29.10.2022 18:46 Fasolka po bretońsku wyszła za twarda? Powód może zaskoczyć

Fasolka po bretońsku jest sycącą i smaczną potrawą. Czasem jednak, mimo starannego przygotowania, warzywo wychodzi twarde, przez co jedzenie dania do przyjemnych nie należy. Wiemy, dlaczego tak się dzieje. Ciepłej, rozpływającej się w ustach fasolce po bretońsku mało kto jest w stanie się oprzeć. Gdy danie przygotuje się z dobrze namoczonych strączków i odpowiednio doprawi, nie tylko przyjemnie rozgrzeje, ale też ba długo nasyci. Czasem jednak nawet najlepszy przepis zawodzi. Spróbujemy znaleźć przyczynę.

jak przechowywać ziemniaki
27.10.2022 22:47 Jak należy przechowywać ziemniaki? Przestrzegaj tych warunków, a długo pozostaną jędrne i smaczne

Ziemniaki są podstawą naszej kuchni, bo są niezbędne do przygotowywania wielu dań. Dlatego zawsze warto mieć ich mały zapas. Oczywiście jeśli chodzi o jesień i zimę, zapas może być większy, jeśli tylko mamy na niego miejsce. Dziś powiemy Wam, co zrobić, by mimo upływu czasu bulwy były jędrne i pełne smaku. Poprawne przechowywanie ziemniaków pozwoli przedłużyć ich świeżość. Warzywa trzymane w odpowiednich warunkach mogą przetrwać nawet całą zimę. Warto wiedzieć, co korzystnie wpłynie na jakość tego produktu.

 Koktajl z pigwą od żony Macieja Stuhra
27.10.2022 11:55 Żona Macieja Stuhra robi jesienią wyjątkowy koktajl. W roli głównej uwielbiane owoce

Szukacie pomysłu na smaczny koktajl? Przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr z dodatkiem pigwy może przypaść wam do gustu. Jest zdrowy, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie — dostarczy wielu cennych składników odżywczych. W diecie każdego z nas powinno być miejsce na warzywa i owoce. Jednym z łatwiejszych sposobów na wprowadzenie ich do jadłospisu jest przyrządzenie zdrowego koktajlu. Zaproponowany przez żonę Macieja Stuhra miks z pigwą będzie idealny. Kwaśny sezonowy owoc sprawia, że napój przyjemnie orzeźwia. Spróbujecie?

Zdrowe kokosanki - prosty przepis
25.10.2022 12:02 Zdrowe kokosanki bez masła i cukru. Pyszne ciasteczka przygotowujesz w kilka chwil

Kokosanki są pysznym deserem. Dziś proponujemy wam prosty przepis na zdrową wersję rarytasu z małym twistem. Do masy dodamy czekoladę, a oprócz niej 3 inne składniki. W zaledwie 30 minut zrobicie lekkie ciasteczka, po które sięgnąć może każdy. Spróbujecie?Zdrowe kokosanki bez dodatku cukru i masła spodobają się wszystkim łasuchom. Bazę — podobnie jak w przypadku tradycyjnego przepisu — stanowić będą jajka i wiórki kokosowe. Zamiast popularnego słodzika wykorzystamy jednak pozbawiony kalorii erytrytol, a tłuszcz dodamy w formie odrobiny gorzkiej czekolady. Tyle wystarczy.Jedna porcja kokosanek w takiej odsłonie dostarczy wam zaledwie około 200 kcal. Po przysmak można zatem sięgać nawet będąc na diecie. Czekolada gorzka zaserwowana w takiej ilości zaspokoi apetyt na słodkie i pozwoli wytrwać w zdrowych nawykach.

Jak mrozić grzyby?
24.10.2022 14:45 Jak mrozić grzyby? Jedna czynność ma kluczowe znaczenie

Zastanawiacie się jak mrozić grzyby leśne? Zebrane przysmaki trzeba starannie przygotować przed włożeniem do zamrażarki. Szczególnie istotne jest ich blanszowanie. Potraktowanie skarbów lasu wrzątkiem sprawi, że przy rozmrażaniu nie rozmiękną i nadal będą ładnie wyglądać. Mrożenie grzybów jest świetnym sposobem ich przechowywania. W ten sposób możemy zabezpieczyć skarby lasu nawet na kilka miesięcy. Wystarczy pamiętać o kilku prostych czynnościach.