Dorada jest smaczną i niezwykle cenną rybą. Choć porcja potrafi kosztować zaledwie 4 złote, wiele osób po nią nie sięga, wybierając inne, często obfitujące w mniej korzystnych dla zdrowia składników, gatunki. Wyjaśniamy, dlaczego warto zmienić podejście.
Popularny dietetyk wziął pod lupę kawę rozpuszczalną i sypaną. Zdradził, jak są przygotowywane i który rodzaj jest zdrowszy. Okazuje się, że lepszym wyborem jest kawa rozpuszczalna. Nie zawiera chemii, a jest łagodniejsza dla żołądka.
Katarzyna Bosacka wpadła na trop kolejnej afery. Za sprawą zdjęcia przesłanego przez jedną z obserwujących obnażyła najnowszy sposób producentów na nabijanie nas w butelkę. Tym razem sprawa dotyczy sosu sojowego. A raczej przyprawy o smaku tego sosu, która się pod niego podszywa.
Banany są owocami, które na dobre zadomowiły się w naszej świadomości. Uwielbiamy je głownie ze względu na ich charakterystyczny, słodki smak. Poza walorami kulinarnymi te żółte owoce niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Jedząc 2 sztuki dziennie w zauważalny sposób poprawisz funkcjonowanie całego organizmu.
Kawa kuloodporna, czyli napar podany z odrobiną masła, budzi wiele skrajnych emocji. Entuzjaści przekonują, że jego spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie. Wśród nich jest Anna Lewandowska, która podzieliła się swoim przepisem na ten wyjątkowy napój. Sprawdziliśmy, czy warto po niego sięgać.
Wolisz jajka na miękko, czy na twardo? Okazuje się, że jajka na miękko są o wiele zdrowsze niż gotowane na twardo. Są łatwiej przyswajalne, ponieważ poddaje się je krótkiej obróbce termicznej. A im dłużej jajko się gotuje, tym więcej wartości odżywczych traci.Dr Bartek Kulczyński jest dietetykiem klinicznym, który dzieli się swoją wiedzą na portalach społecznościowych. Jego kanał Dr Bartek Kulczyński na YouTube śledzi kilkaset tysięcy osób. Dietetyk ostatnio opublikował film, w którym tłumaczył, jaka jest zalecana dawka jajek dziennie i które jajka są najzdrowsze.Jajka spożywamy w przeróżnej postaci. Gotujemy na twardo, na miękko, smażymy. Dodajemy je również do ciast, sałatek, mielonych, robimy z nich panierkę. Dietetyk zaleca spożywanie śniadania złożonego z jajek, ponieważ dodają one energii na wiele godzin.Jajka są bogate w białko i wiele cennych związków, w tym witaminy z grupy B, witaminy A, K oraz minerały, jak potas, wapń, żelazo, selen i wiele innych. Spożywanie jajek uzupełnia niedobory oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Materiał i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.
Zrezygnuj z porannej kawy. Zamiast niej wypij koktajl kawowy od Ewy Chodakowskiej, który nie tylko Cię pobudzi, ale i dostarczy wielu cennych witamin. Koktajl jest energetyczny i bardzo pożywny. Doskonale sprawdzi się więc na drugie śniadanie.Ewa Chodakowska zdradziła przepis na koktajl, który często pije z rana. Popularna trenerka personalna przygotowuje go zamiast tradycyjnej kawy. Napój z banana, kawy, orzechów i kakao smakuje doskonale, dodaje energii i wielu cennych składników odżywczych.Koktajl kawowy od Ewy Chodakowskiej zrobisz błyskawicznie. Wystarczy zblendować wszystkie składniki przy pomocy blendera kielichowego lub blendera ręcznego. Napój jest gęsty, pożywny i pyszny. Trenerka dosładza koktajl miodem. Dodaje do niego również cynamon i kakao.Przepis na drugie śniadanie od Chodakowskiej jest przepisem podstawowym. Do koktajlu kawowego możesz dodać również odrobinę mleka krowiego, kokosowego lub migdałowego. Orzechy laskowe możesz zamienić na płatki migdałowe lub suszoną żurawinę. Stwórz swój ulubiony napój z kawy.
Pączki na Tłusty Czwartek w tym roku będą drogie. Kuba Wojewódzki zaoferuje je jednak w rekordowo wysokiej cenie. Za jedną sztukę rarytasu w jego restauracji zapłacimy aż 49 złotych. Internauci nie kryli oburzenia. O rosnących kosztach przygotowywania wypieków, w tym także pączków na Tłusty Czwartek, pisaliśmy już wcześniej. Zdradzaliśmy także jaką kwotę przyjdzie nam zapłacić za przysmak w niektórych lokalach m.in. u Magdy Gessler. Choć u gwiazdy Kuchennych Rewolucji już było ekstremalnie drogo, Kuba Wojewódzki zdołał przebić.
Przedstawiamy prawdziwe hity z Biedronki. Dominika z kanału Dietetyk Powszechny wyszukała na sklepowych półkach zdrowe i smaczne produkty. Znajdują się wśród nich zarówno słodkie przekąski, jak i produkty, które z powodzeniem mogą stanowić podstawę obiadu czy kolacji. Każdy znajdzie coś dla siebie.Dietetyczka youtubowego kanału Dietetyk Powszechny (z którego pochodzi jej powyższe zdjęcie) baczną uwagę zwracała na skład poszczególnych produktów. Nie bez znaczenia pozostawała również cena. Wybrane przez nią hity z Biedronki dostępne są na każdą kieszeń. Którego chcielibyście spróbować w pierwszej kolejności?
Jedzenie owoców na noc nie jest popularnym zwyczajem. Lekarze i dietetycy niejednokrotnie ostrzegali, że taki posiłek może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wyjątkiem od tej reguły jest banan. Ze względu na swój skład może on bowiem pomóc nam cieszyć się dobrym snem.Owoce są bogatym źródłem węglowodanów, które dostarczają nam energii. Stąd nie zwykło się spożywać ich przed snem, gdyż wtedy dodatkowe pobudzenie jest nie tylko niepotrzebne, ale wręcz niewskazane. Banan zawiera w sobie jednak dużo potasu i magnezu, który może ułatwić nam zasypianie. Sprawdźmy z czego to wynika.
Nawet nie wiesz, jak prosto możesz przygotować pyszny, domowy budyń. W dodatku będzie on dużo zdrowszy, niż jego sklepowy odpowiednik z torebki. Nie potrzebujesz do tego przepisu ani mąki, ani cukru. Wystarczy kasza jaglana, ulubiony owoc i odrobina mleka roślinnego.Domowy budyń na bazie kaszy jaglanej jest deserem bez dodatku cukru. Nie zawiera też glutenu, ani laktozy. Oznacza to, że mogą spożywać go również osoby zmagające się z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi. Niezdrowy biały cukier zastąpiony jest owocową słodyczą. Wybierz swój ulubiony smak i ciesz się rewelacyjnym i zdrowym deserem.
Anna Lewandowska ma zdrowy sposób nawet na Tłusty Czwartek. Nad tradycyjne smażone pączki przedkłada swoje własne- pieczone. Dzięki temu jej przysmaki mają obniżoną zawartość tłuszczu i są mniej tuczące. Celebrytka zaręcza, że są przy tym wyjątkowo pyszne.Pączki Anny Lewandowskiej nie zawierają w sobie także mąki pszennej ani białego cukru. Zamiast tego żona słynnego piłkarza używa zdrowych zamienników. Do środka wkłada domowe powidła z jabłkami. Warto sprawdzić ten zdrowy i smakowity patent.Anna Lewandowska poważnie podchodzi do kwestii żywienia siebie i członków swojej rodziny. Unika uzależniających jej zdaniem tłuszczów cukierniczych oraz cukru białego. Na odstępstwa od diety nie pozwala sobie nawet na takie okazje, jak Tłusty Czwartek. Dzięki temu możemy poznać jej pomysłowe patenty na zdrowe alternatywy na rozmaite przysmaki.
Czy parówki mogą być zdrowe? Na to pytanie odpowiada dietetyczka Anna Reguła, a jej werdykt jest jednoznaczny. Parówki w diecie powinniśmy ograniczyć do minimum, sięgając jedynie po te drobiowe. Aby ułatwić nam zadanie, wskazała konkretne produktu dostępne w popularnych sieciach handlowych Lidl oraz Biedronka.Parówki należą do grupy produktów wysoko przetworzonych. Oznacza to, że nie mają zbyt wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Głównym problemem w parówkach zdaniem dietetyczki jest również zbyt duża zawartość sodu, która powodować może między innymi zatrzymywanie nadmiaru wody, nudności i nadmierną senność. Za wszelką cenę powinniśmy unikać zaś parówek wytworzonych na bazie czerwonego mięsa.IARC czyli Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem ustaliła związek pomiędzy spożywaniem czerwonego mięsa, a ryzykiem zachorowania na nowotwór. Nadmiar wieprzowiny, wołowiny i innych gatunków czerwonego mięsa zwiększa to ryzyko aż o 17 procent, ze szczególnym narażeniem jest jelita grubego, trzustki oraz gruczołu krokowego. Zdaniem naukowców mięso czerwone powinniśmy ograniczyć do 500 g na tydzień. Najlepiej jest je dusić, gotować lub upiec, aby unikać zbyt wysokiego przetworzenia produktu.Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez parówek, zdaniem dietetyczki najlepiej postawić na te drobiowe. Dodatkowym atutem będzie maksymalnie prosty i czytelny skład, oraz właściwe proporcje takich wartości jak białko, tłuszcz oraz sód. Anna Reguła podkreśla, że parówki drobiowe nie są zdrowe ani rekomendowane, a jedynie mniej szkodliwe niż ich wieprzowy odpowiednik. Najlepiej spożywać je w towarzystwie dużej ilości warzyw, z razowym pieczywem, czyli z produktami mającymi odpowiednie ilości składników odżywczych.
Jeśli kiedykolwiek mieliście w tym temacie jakiekolwiek wątpliwości, raz na zawsze je rozwiewamy. Brokuł można jeść na surowo. Warzywo to nie wymaga obróbki termicznej, aby było bezpieczne i zdatne do spożycia. Co więcej w surowej postaci cieszy świeżym smakiem oraz chrupką konsystencją.Brokuł najczęściej jemy w postaci gotowanej. Dodajemy go do sałatek, zup, zapiekanek i dań z patelni. Przygotowany we właściwy sposób może stanowić wyśmienity posiłek. Jeśli lubisz chrupiące warzywo, możesz go jedynie zblanszować, a nawet zjeść na surowo. Brokuł spożywany na surowo ma szereg zalet zdrowotnych. Skutecznie wzbogaca naszą dietę w cenną witaminę C oraz przeciwutleniacze. Warzywo to wykazuje także działanie antynowotworowe. Te zaskakujące właściwości niwelowane są w procesie gotowania.W jaki sposób można spożywać surowy brokuł? Warzywo należy dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do jedzenia nadają się zarówno kwiaty jak i łodygi. Te drugie mogą być nieco włókniste, dlatego im drobniej się je pokroi, tym przyjemniejsze będą w konsumpcji.
Dieta Polaków jest bardzo uboga w ryby. Ceny ryb, między innymi dorsza, czy łosia stale rosną, jednak w sklepach dostaniemy również o wiele tańszą rybę. Makrela wędzona jest jedną z najzdrowszych ryb i ma wiele wartości odżywczych. Przygotujemy z niej nie tylko pasty na kanapkę, ale i pyszny obiad dla całej rodziny.Makrela wędzona nie cieszy się w Polsce dużą popularnością. Mało kto wie, że ryba jest nie tylko tania, ale i bardzo zdrowa. Makrela wędzona jest zaliczana do jednych z najzdrowszych ryb, a porcja kosztuje około 10 zł.Z makreli wędzonej przyrządzamy głównie pasty kanapkowe lub jemy jako dodatek do pieczywa. Pasty z twarogiem lub jajkami są smaczne, ale mogą się przejeść. Rybę możemy przyrządzić również na ciepło. Zrobimy z niej kotlety, farsz do pierogów i pyszne zapiekanki.Według badań Polacy wciąż jedzą zbyt mało ryb. W naszym menu króluje przeważnie wieprzowina, drób i białe pieczywo, dopiero później warzywa, owoce, nabiał. Ryby są absolutnie niezbędne w naszej diecie. Ich składniki odżywcze mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Śmietana i śmietanka nie są tym samym produktem, choć niektórzy ich nazw używają zamiennie. Co prawda obie są przetworami mlecznymi, jednak ich zastosowanie, smak i parametry znacznie się różnią i nie zawsze da się ich używać zamiennie. Wyjaśniamy, jak powstają i jak można je wykorzystać w kuchni. Wiele osób stosuje zamiennie nazwy śmietana i śmietanka. Terminy te opisują jednak dwa różne produkty, których zastosowanie też jest odmienne. Wskazujemy najważniejsze różnice i podpowiadamy, jak wybrać właściwy nabiał do przyrządzanego dania.
Mało kto wie, że nawet w czasach kryzysu można jeść tanio i zdrowo. Z produktów spożywczych, które kosztują grosze, możemy ugotować pyszny i lekki obiad dla całej rodziny. Popularna dietetyczka, Dominika Hatala opublikowała na Instagramie film na temat tanich produktów z Lidla.Dominika Hatala jest dietetyczką, która chętnie udziela się w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie, dietetykpowszechny, obserwuje ponad 200 tysięcy osób. Dominika propaguje zdrowe odżywianie i dzieli się z fanami propozycjami na lekkie i smaczne dania na każdą okazję.Niedawno dietetyczka na Instagramie udostępniła film, na którym pokazała 4 zdrowe i tanie produkty spożywcze, które można kupić w Lidlu. Produkty te dostępne są w ofercie przez cały czas. Mało kto wie, że przyrządzimy z nich wiele smacznych, zdrowych i pożywnych dań i deserów.Tanie i dobre produkty z Lidla kupimy za nie więcej niż 6 zł. W ofercie sklepu znajdziemy między innymi warzywa mrożone, strączki gotowane i płatki owsiane. Produkty te są źródłem białka i błonnika. Są niskokaloryczne, lekkie i bogate w wiele witamin i minerałów.
Mnogość towarów na półkach może przyprawić o zawrót głowy. W kwestii zakupów warto zapoznać się z opinią eksperta. Przy doborze wędlin spieszy z pomocą dietetyk Łukasz Jank. Na swoim profilu w portalu Instagram pokazał te najbardziej warte uwagi dostępne w sieci handlowej Biedronka.Ekspert do spraw żywienia (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube) w wędlinach zwracał uwagę na konkretne kryteria. Liczył się skład, wysoka zawartość białka oraz kaloryczność. Dla osób robiących zakupy w Biedronce taka wiedza może być szczególnie przydatna. Sprawdź, czy ten asortyment dostępny jest w sklepie w Twojej okolicy.
Czosnek jest zdrowym i świetnie podkreślającym smak dodatkiem do potraw. Niestety jego zapach nie wszystkim odpowiada i są sytuacje, kiedy chcemy się go pozbyć. Zdradzamy proste sztuczki pozwalające poradzić sobie z tym częstym problemem.Wartości czosnku się nieocenione. Najważniejsze są właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz znakomity smak, który doda charakteru wielu daniom. Przyjęło się jednak, że w dobrym tonie jest, by zapach warzywa, jaki towarzyszy nam po spożyciu, nie był wyczuwalny dla otoczenia. Mamy kilka sposobów na wyjście z niekomfortowej sytuacji.
Czekolada w diecie nie ma dobrej sławy. Jednak można od czasu do czasu po nią sięgać. Wystarczy wybrać produkt o prostym składzie i niskiej zawartości cukru. Dietetyk wskazał, które produkty dostępne w Biedronce spełniają wspomniane warunki. Jeden z nich jest wyjątkowo tani. Nawet jeśli chcemy schudnąć, odrobina czekolady od czasu do czasu nam nie zaszkodzi. Ponieważ dla naszego zdrowia ilość produktu powinna być nieduża, warto postawić na wyroby smaczne i wysokiej jakości. Można je znaleźć nawet w popularnym dyskoncie.
MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie, jest składnikiem wielu produktów mięsnych. Spożywanie parówek, kiełbas i innych produktów, które na etykiecie posiadają informację o MOM grozi otyłością, chorobami serca, a nawet nowotworami. MOM może negatywnie wpłynąć również na rozwój płodu i przebieg ciąży. Wiele osób podczas robienia zakupów, nie zwraca uwagi na skład produktów, które zamierza kupić. Zwykle podczas wyboru produktów mięsnych kierują się również ceną, ponieważ mięso jest drogie. Mało kto wie, że w wielu produktach mięsnych, głównie tych tańszych, znajduje się MOM.MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie to najgorszy składnik, jaki znajdziemy w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w parówkach, pasztetach, konserwach i gotowych daniach, np. w pierogach, krokietach z mięsem, hamburgerach, nuggetsach. Nie dość, że w mięsie oddzielanym mechanicznie może być zmielone niemal wszystko, to jeszcze do masy dodawane są polepszacze i konserwanty. MOM to jeden ze składników, których powinniśmy unikać. Stawką jest nasze zdrowie.
Musztarda jest jednym z popularniejszych, gotowych sosów, po jakie sięgamy. Zwykle jednak nie zużywamy na raz całego słoiczka, tylko po zakręceniu wstawiamy go do lodówki. W niektórych opakowaniach, po pewnym czasie pojawia się płyn. Czy oznacza on, że musztarda jest już zepsuta i trzeba ją wyrzucić? Otóż nie, dowiedzcie się dlaczego. Kupując musztardę kierujemy się zwykle smakiem. Wielu z nas ceni gładkie sosy, więc pojawiająca się w gorczycowym przysmaku woda, może budzić niepokój. Jest on jednak nieuzasadniony, bo mniej atrakcyjny wizualnie stan musztardy wcale nie wiąże się z utratą walorów smakowych i zagrożeniem dla zdrowia.
Wędliny dla wielu z nas są stałym elementem śniadań czy kolacji. Ich zakup jednak w ostatnich latach wiąże się z koniecznością szybkiego spożycia produktu. Dlaczego tak się dzieje? Znamy odpowiedź.Rezygnacja z wędlin powoli zaczyna być koniecznością. Coraz trudniej bowiem o dobrej jakości produkty, które nie są przesadnie drogie, a jednocześnie nie psują się w dzień po zakupie. Producenci wyrobów wędliniarskich niestety kierują się zyskiem i do wyrobów dodają składniki, których nikt świadomie nie chciałby spożywać.
Zasmażka jest popularnym dodatkiem do wielu zup czy sosów. Ma za zadanie dodać potrawie smaku, koloru, a także ją nieco zagęścić. Najczęściej zasmażkę przyrządza się z mąki i tłuszczu, dlatego jest dość kaloryczna. Proponujemy więc postawić na jej lżejszą wersję i zamiast tłuszczu dodać wodę lub bulion. Będzie równie smaczna.Wiele dań kuchni polskiej wzbogaca się o zasmażkę. Smażona na tłuszczu mąka pozwala szybko je zagęścić, lecz sprawia, że potrawy tracą na lekkości. Prosty wariant beztłuszczowy pozwoli odpowiednio wprowadzić mąkę do sosu czy zupy. Podpowiadamy, jak go przygotować i wyjaśniamy, czym różni się od innych wersji.
Rozmrażanie mięsa nie musi zajmować wiele czasu. Dzięki prostej sztuczce polegającej na włożeniu produktu w folii do zimnej wody, będzie on gotowy do użycia w dość krótkim czasie. Wyjaśniamy, na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę. Przechowywanie mięsa w zamrażarce jest doskonałym sposobem na zachowanie jego świeżości przez długi czas. Jednak nieprawidłowe rozmrażanie może sprawić, że spożycie produktu będzie równie niebezpieczne, co sięgnięcie po przeterminowany. Podpowiadamy, jak uniknąć ryzyka.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast tradycyjnego ciasta lub babeczek, upiecz fit muffinki bez grama mąki i innych, kalorycznych składników. Fit muffinki są słodyczami przygotowanymi z czerwonej fasoli, banana, kakao i syropu klonowego. Są lekkie i pyszne.Ciasto na tradycyjne muffinki przygotowujemy z mąki, cukru, jajek i oleju. Dodajemy również sporą ilość czekolady. Babeczki są pyszne, ale bardzo kaloryczne. Możemy jednak zrobić kultowy deser w o wiele lżejszej wersji. Poznaj przepis na fit mufiinki i jedz bez wyrzutów sumienia.Bazą na ciasto do fit muffinek jest czerwona fasola. Zblendowana z dojrzałym bananem, syropem klonowym, oryginalnym kakao i masłem orzechowym tworzy gęstą, pyszną masę. Muffinki po upieczeniu są wilgotne w środku i pełne smaku. Są słodkie, puszyste i błyskawicznie znikają z talerzy.Fit muffinki przed pieczeniem oprószamy wiórkami czekolady. Wystarczą dwie kostki czekolady na wszystkie babeczki. Domowe słodycze są bardzo proste w przygotowaniu. Będą pysznym dodatkiem do kawy oraz pożywną przekąską w ciągu dnia.
Czy czosnek, który kiełkuje, jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Spożycie wyrazistej przyprawy z zielonymi fragmentami może budzić pewne obawy. Dowiedziono jednak, że warzywo w tej postaci nie jest trujące. Nie warto zatem go wyrzucać. Nie tak dawno natknąć można było się na opinię, że kiełkujący czosnek jest szkodliwy. Z szeregu badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej wynika jednak, że powtarzana informacja jest błędna i warzywo nie wykazuje cech trucizny.
Dobrych mandarynek mało kto sobie odmówi. Co, jednak jeśli kupione przez nas owoce są kwaśne? Nie trzeba ich wcale wyrzucać. Wystarczy wymoczyć owoce w wodzie. Prosty trik poprawi ich smak. Zdradzamy, dlaczego jest skuteczny.Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło wam się spróbować kwaśnej mandarynki, wiecie, że nie należy ona do najsmaczniejszych i nawet amatorzy mało słodkich przysmaków raczej nie zjedzą takiego owocu z radością. Na szczęście, znając jedną sztuczkę kulinarną, unikniecie wyrzucania go.