Jesienią warto zadbać o odporność. Jednym ze smaczniejszych sposobów będzie zrobienie pysznego naparu z dodatkiem sezonowych owoców. Skuście się na wykonanie pigwy do herbaty, a nie pożałujecie.
Ziemniaki z masłem lub polane tłuszczem z kotletów są ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Zamiast puree warto wybrać lżejszy dodatek z innego składnika. Jest równie smaczny, a w moim domu okazał się prawdziwym hitem.
Orzechy włoskie to pyszny składnik wielu ciast i deserów. Można je też dodawać do mięs, makaronów i naleśników. Jednak jak przygotować orzechy przed ich przechowywaniem? Ważne jest użycie piekarnika. Dowiedz się, dlaczego warto to zrobić.
Przygotowanie soku z pigwowca nie musi wymagać specjalnego sprzętu. Niedawno znalazłam patent, dzięki któremu wykonanie wzmacniającego odporność napoju będzie niesamowicie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.
Początek jesieni to dobry moment, by przygotować ucierane ciasto ze śliwkami. Teraz te lubiane owoce smakują najlepiej. Polecam przepis na wyjątkowy wypiek ze śliwkami, który zawsze się udaje. Recepturę dostałam od mojej babci.
16-letnia Marysia z Lubna chciała odłożyć pieniądze na szkolną wycieczkę. Dziewczyna zebrała wiśnie z sadu dziadka i sprzedawała je przed jego sklepem. Jednak sprzedaż owoców przez nastolatkę zakłócił przyjazd policji i sanepidu. Dlaczego służby przerwały sprzedaż wiśni przez nastolatkę?
Czy wiecie, jak odróżnić kanię od muchomora? Zwracając uwagę na szczegóły, można uchronić się przed przykrym w skutkach zjedzeniem trującego grzyba. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć pomyłki.
Doda od zawsze budziła zachwyt swoją sylwetką. Teraz dobrze wiemy w czym tkwi sekret jej diety. Artystka chętnie wypowiada się na tematy jedzenia w swoich mediach społecznościowych. Jej zdaniem kluczowe dla idealnego kobiecego wyglądu jest zrezygnowanie z 1 konkretnego produktu.
Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na pomysłowe śniadanie. Od kiedy go spróbowałam, wracam do niego regularnie. Nie dość, że pysznie smakuje, to jeszcze pomaga schudnąć. W mojej codziennej diecie sprawdza się idealnie.
Podczas ostatniej wizyty u babci natknęłam się u niej na ciekawą książkę. Pełna była przepisów, choć daleko jej do standardowej książki kucharskiej. Receptury w niej zawarte wyszły spod ręki znanego i cenionego zakonnika, ojca Grande. Wśród nich szczególnie zaciekawiła mnie zupa „przeciw starości”.
Warto jeść ryby, bo są one doskonałym źródłem białka i z powodzeniem mogą zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie. Jednak, która ryba z polskiego morza jest najzdrowsza? Dietetyk wskazał tę, po którą warto sięgać. Jest świetnym źródłem selenu i wapnia.
Jak Zakopane to Krupówki, a jak Krupówki to oscypki. Jednak sposób sprzedaży tych lubianych serów często woła o pomstę do nieba lub interwencję Sanepidu. Oscypki całymi dniami leżą na drewnianych ladach bez względu na to, czy leje deszcz, czy praży słońce. Sprawą biznesu wartego miliony postanowił zająć się Sanepid.
Najlepsze porzeczki znaleźć można właśnie teraz. Dotychczas myślałam, że wszystkie są równie cenne. Sąsiadka jednak poradziła mi, bym częściej kupowała czarne owoce. Wszystkie są smaczne, ale to z najciemniejszych wyciśniemy najwięcej.
Dokonując wyboru lodówki, należy wziąć pod uwagę takie aspekty, jak klasa energetyczna, wymiary zewnętrzne, pojemność, a także oczywiście funkcje. Warto jednak pamiętać o tym, że aby urządzenie prawidłowo funkcjonowało i było wytrzymałe na dłużej, musi być ono odpowiednio wypoziomowane i podłączone. Właśnie taką usługę proponuje marka Haier wraz zakupem lodówki w promocyjnej cenie. Jakie modele objęte są akcją promocyjną?
Czarna porzeczka ma wielu wiernych fanów. Te sezonowe owoce mają charakterystyczny smak i wiele właściwości leczniczych. Czarną porzeczkę warto wykorzystać do przygotowania wyjątkowego dżemu. Moja babcia robi go najlepiej. Sekret smaku tkwi w proporcjach słodko-kwaśnego smarowidła.
Agrest od zawsze pojawiał się w ogródku dziadka w wakacje. Lekko kwaśny owoc niespecjalnie mi smakował, dopóki nie wypróbowałam go w wersji mrożonej. Chłód sprawia, że staje się przyjemnie orzeźwiający i doskonale pasuje do wielu potraw, a także do letnich napojów.
Porzeczki są pysznymi letnimi owocami, które zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu. Występują w kilku odmianach, a każda z nich ma nieco inną zawartość składników odżywczych. Które zatem wybrać? Każde będą smaczne, ale najwięcej korzyści przyniosą nam czarne.
W Bieszczadach doszło do tragedii. Wśród uczestników kolonii doszło do poważnego zatrucia. 20 dzieci wymaga hospitalizacji. Sprawę bada Sanepid.
Polacy jedzą za mało mięsa z ryb. Na tę kwestię dietetycy zwracają uwagę już od lat. Chcąc zmienić ten stan rzeczy, wiele osób sięga po ryby, które wcale są źródłem cennych wartości odżywczych. Niektóre z nich, jak chociażby łosoś hodowlany, mogą przynieść więcej szkody, niż pożytku.
Zdrowy sen to właściwe funkcjonowanie naszego organizmu, dobre samopoczucie i sprawny umysł. Dieta i styl życia wpływają na jakość snu. Co zatem jeść, by spać jak suseł i następnego dnia być wypoczętym? Należy wybierać produkty lekkostrawne, ale nie przesadnie niskokaloryczne.
Jagody są prawdziwym skarbem polskich lasów. Warto je jeść, bo są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Jagodzianki z przepisu Babci Stasi to rarytas, jakiego nie znajdziesz w cukierniach. Spróbuj koniecznie i ciesz się smakiem tych pysznych bułeczek.
Iga Świątek po raz kolejny wygrała ważny turniej. Polska tenisistka zdobyła puchar na prestiżowym turnieju Rolanda Garrosa. Niebagatelny wpływ na fenomenalną kondycję Igi ma zapewne także jej dieta. O szczegółach jadłospisu sportowczyni informowała na swoim koncie na Instagramie.
Grzyby wkrótce pojawią się w lasach. Już teraz warto zapoznać się z ograniczeniami związanymi z ich zbieraniem. Nieznajomość prawa nie zwolni nas bowiem z ponoszenia konsekwencji jego nieprzestrzegania. W przypadku leśnych skarbów mogą być one bardzo nieprzyjemne.
Pierwszy bób z polskich upraw zaczął pojawiać się na straganach. Cena jednak nie jest jeszcze na tyle atrakcyjna, byśmy mogli tłumnie ruszyć na zakupy. Ma jednak niebawem spaść. Sprzedawcy zdradzili, kiedy można się spodziewać obniżek.
W całej Polsce głośno o przypadkach zakażenia bakterią Salmonelli. Z nagłówków nie schodzi temat rzeszowskiej restauracji, która naraziła na niebezpieczeństwo nawet kilkadziesiąt osób. Niewiele się mówi jednak o zamykanych na terenie kraju przedszkolach. Obecnie znamy przynajmniej 2 takie przypadki.
Anna i Robert Lewandowscy zachęcają Polaków do budowania zdrowych nawyków i dbania o siebie. Wszystko w nowej kampanii Lidla, której słynna para jest ambasadorem. Celem jest wspieranie zdrowia Polaków.
Zakupy spożywcze online stały się prawdziwym błogosławieństwem dla smakoszy, którzy pragną cieszyć się wykwintnymi potrawami, ale nie mają czasu na długie wędrówki po sklepowych alejkach. Dzięki temu rozwiązaniu mogą zamawiać potrzebne produkty z wygodą, siedząc w domowym zaciszu. Wystarczy jedynie kilka kliknięć, aby zyskać dostęp do szerokiej gamy przysmaków, które zaspokoją nawet najbardziej wyrafinowane gusta.
Makrela wędzona jest bogata w kwasy omega-3, witaminy i minerały. Oprócz tego jest pyszna i można ją wykorzystać z powodzeniem w kuchni. Jednak ta smaczna ryba wciąż zbyt rzadko gości na stołach Polaków. Warto ją jeść, to samo zdrowie.