MAX Premium Burgers, szwedzka rodzinna sieć restauracji, zaprezentowała swój najnowszy Raport zrównoważonego rozwoju za 2023 rok. Jednym z kluczowych osiągnięć było wprowadzenie na wszystkich rynkach Supreme Green menu o niskiej emisji CO2. To działanie przybliżyło firmę do osiągnięcia celu, by co najmniej co drugi sprzedawany posiłek nie zawierał czerwonego mięsa. W Polsce do osiągnięcia tego wyniku brakuje już jedynie kilku procent.
Kapusta kiszona to nie lada rarytas. Chętnie stosujemy ja w kuchni i doceniamy wartości dla naszego zdrowia. Niestety, kapusta kiszona może się też zepsuć. Podpowiadamy, w jaki sposób można to sprawdzić.
Podczas zimy nie zapomnij o budowaniu odporności. Najlepszym sposobem będzie jedzenie owoców. Dowiedz się, jakie owoce należy jeść zimą oraz jakich witamin ci dostarczą.
Liście laurowe i sodę oczyszczoną ma chyba w kuchni każdy z nas. Dlatego warto tę popularną przyprawę włożyć do sody. Ten trik będzie pomocny w wielu domach. Dzięki niemu pozbędziesz się pewnego problemu.
Zaczęła się jesień i wielu z nas rusza do lasu na grzybobranie. Gdzie zbierać grzyby, by zapełnić kosze po brzegi? Podpowiedź znajdziecie w naszym artykule. Są bowiem miejsca w naszym kraju, gdzie grzybów jest pod dostatkiem.
Boczek to przysmak, który uwielbia każdy z nas. Niestety ten w plastrach jest podatny na sklejanie, a do tego szybko się psuje. Poznaj lepszą metodą przechowywania tego produktu, a na pewno wykorzystasz ją w swojej kuchni. Sposób jest po prostu genialny.
Jajka dla wielu są niezastąpionym składnikiem każdego śniadania. Jednak mało kto umie rozpoznać i kupić najzdrowsze jajka. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jakie wybrać, aby zawierały cenne składniki odżywcze i były przeznaczone tym smaczne.
Śliwki lubię za ich smak i chętnie po nie sięgam. Jednak, co zrobić, gdy owoce są niedojrzałe? Stawiam na pewien trik, który każdemu polecam. Śliwki dzięki niemu będą w sam raz do jedzenia.
Ser często gości na naszym stole. Jadamy go z chlebem i dodajemy do wielu potraw. Jednak czasem warto zrezygnować z jedzenia tego produktu. Szczególnie jeśli jest to najgorszy rodzaj sera. Podpowiadamy, jaki ser należy omijać szerokim łukiem.
Zupy warto włączyć do diety nie tylko ze względu na ich smak, ale też właściwości. Dlatego często gotuję zupę, która jest pyszna i bardzo zdrowa. Syci na długie godziny i sprawia, że jem w wartościowy sposób.
Sezon na borówki trwa. Okazuje się jednak, że ten pyszny owoc nie jest dla każdego. Borówka zjedzona przez osobę, która nie powinna go spożywać może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Czytaj dalej, a dowiesz się, kto nie powinien jeść borówki i dlaczego.
Dietetyk - Michał Wrzosek - pokazał, jak za 20 złotych przygotować aż cztery dania. Zakupy zrobił w popularnych Lidlu i zdradził swój przepis. Czy tani obiad wciąż jest możliwy?
W czwartek (15 sierpnia) obowiązuje święto kościelne - Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny. Czy w związku z tym wydarzeniem w najbliższy piątek obowiązuje post? Głos w tej sprawie zabrali biskupi i rozwijali wszelkie wątpliwości.
Lubisz rzodkiewkę? Jeśli tak, to pamiętaj, by nie pozbywać się liści z tego smacznego i chrupkiego warzywa. Zrobisz z nich sałatki, które będą pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Przyrządzaj je nie tylko latem.
Oto przepis na ciekawe i nietypowe naleśniki inspirowane dietą ketogeniczną. Dieta ta opiera się na niewielkiej ilości węglowodanów, a znacznej – białek i tłuszczów. Naleśniki te nie mają więc nie tylko mąki – nie mają żadnych jej zamienników.
Właśnie rozpoczęły się igrzyska olimpijskie. Kibiców ciekawią nie tylko wyniki sportowców, ale też… jedzenie na olimpiadzie. Dowiedzieliśmy się, na jakie posiłki mogą liczyć zawodnicy. O wszystkich dowiesz się z artykułu.
Wiele jest na świecie rzeczy pysznych, ale wśród nich mało jest zdrowszych niż zupa ze świeżych warzyw. Ten przepis mojej babci pozwala przygotować ją właśnie taką. Chwytajmy się chwili, kiedy warzywa są w sklepach tanie, wszechobecne i pełne smaku.
Czy zastanawiałaś się, jak przechowywać cytrynę, aby zachować jej świeżość? Wystarczy ją zamrozić, ale zupełnie inaczej niż inne produkty. Dzięki temu sposobowi owoc nie tylko zachowa doskonały smak, ale i stanie się genialnym produktem do wielu dań. Poznaj sposób, a już nigdy nie przechowasz cytryny inaczej.
Nadchodzi fala upałów, a z nią pragnienie, które musimy ugasić. Jaki jest najlepszy napój na upały? Prosty i pyszny! Do tego zrobisz go samodzielnie w domu z korzyścią dla swojego zdrowia.
Choć służby sanitarne dwoją się i troją, nie udaje się wyeliminować wszystkich ognisk zatruć pokarmowych. W jednym z nadmorskich ośrodków grupa osób dotkniętych tą przypadłością przechodzi izolacje w swoich pokojach.
Diety gwiazd rozpalają wyobraźnię tłumów, zwłaszcza jeśli wiążą się z zauważalną przemianą. Jedną z takich metamorfoz przeszła znana z serialu „M jak Miłość” Dominika Ostałowska, która zawdzięcza powrót do formy nietypowemu planowi żywieniowemu, znanemu jako dieta jaskiniowców.
Z początkiem czerwca rozpoczął się sezon na czarny bez. Poznaj przepis na syrop z jego kwiatów i przygotuj go sama. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do letnich napojów i przyniesie pożądane orzeźwienie. Przygotowanie jest banalnie proste.
Nie wyrzucaj ogonków z czereśni, tylko przygotuj z nich cenny wywar. To niezwykle prosty sposób, a przyniesie więcej korzyści, niż myślisz. Dowiedz się, na co wpłynie napar z ogonków czereśni i wypróbuj go sama.
Grzyby w maju? Jak najbardziej! Już teraz w niektórych regionach Polski można zbierać borowiki i kurki. Sezon na grzyby zapowiada się obiecująco, a grzybiarze zacierają ręce.
Czarne, czerwone i białe – nie wszystkie porzeczki są sobie równe. Choć każda odmiana ma swoją „specjalizację”, można pokusić się o wskazanie tej, którą warto jadać najczęściej. Oto próby wyłonienia zwycięzcy.
Czy Kościół odbiera swoim wiernym okazję do celebrowania długiego weekendu kiełbaską z grilla? Obowiązujące dziś zasady są inne od tradycyjnych. Dlatego biskupi wydali dokument, który potwierdza zwyczaj.
Idzie lato, a wraz z nim sezon na plażowanie. Chcesz zgubić kilka kilogramów? Skorzystaj z przepisu na pyszny i zdrowy koktajl warzywny. Piję go i chudnę w smaczny sposób, dlatego każdemu polecam tę recepturę.
Przygotowanie tej ekspresowej sałatki zajmuje tyle co ugotowanie jajek na twardo. Tymczasem efekt jest piorunujący, jest ona bowiem nie tylko bardzo smaczna, lecz także sycąca i zarazem niskokaloryczna. Warto dołączyć ten przepis do swojego zbioru sposobów na lżejsze i mniej kaloryczne jedzenie.