Robi się ciepło, więc zaczyna rosnąć między innymi rabarbar. Za chwilę można go będzie bez problemu kupić. A wiecie, czy rabarbar jest owocem, czy warzywem? Mnóstwo osób jest w błędzie, bo dodaje się go do ciast i robi z niego kompoty. Jednak dobrze też smakuje zrobiony na jego bazie sos do mięs. Zaraz rozwiejemy wszelkie wątpliwości dotyczące rabarbaru.Mniej lub bardziej czerwony rabarbar pojawia się w sprzedaży już w kwietniu. Oczywiście dużo zależy od pogody. Jednak to właśnie z dodatkiem rabarbaru robimy pierwsze, wiosenne wypieki. Rabarbar można dodawać do placka drożdżowego, świetnie też smakuje upieczony w cieście ucieranym. Wiele osób zastanawia się, czy rabarbar zalicza się do owoców, czy warzyw. Bo zwyczajowo używa się go w podobny sposób jak owoce, czyli dodaje do ciast, a także gotuje z niego kompoty. Jednak struktura rabarbaru jest daleka od soczystych owoców. Czym więc jest rabarbar?
Świąteczne ucztowanie ma jeden minus - po zjedzeniu tak dużej ilości jedzenia łatwo o wzdęcia czy problemy z trawieniem. Aby sobie z tym poradzić, polecamy przygotować prosty napar z tartych korzeni imbiru i kurkumy. Taki napój ułatwi trawienie i da ogromną ulgę w kilka chwil. Napar z kurkumy i imbiru wykazuje silne właściwości ułatwiające trawienie, zwiększające produkcję kwasu żołądkowego, a także poprawiające przyswajanie wartości odżywczych. Jego sporządzenie trwa zaledwie kilkanaście minut, a efekty są wspaniałe. Jeśli nie masz pod ręką świeżych korzeni, możesz posiłkować się suszonymi i sproszkowanymi wariantami. Trzeba jednak pamiętać, że działanie takiego naparu może nie być wystarczająco efektywne.
Przejedzenie po świątecznym ucztowaniu potrafi nieźle dać w kość, dlatego polecamy zaznajomić się ze sposobami, które temu zapobiegają. Jednym z najlepszych jest wypicie miętowego naparu z 1 łyżeczki suszu. Napój wspomaga trawienie, co zmniejsza wzdęcia i uczucie ciężkości na żołądku. Święta Wielkanocy, podobnie jak Boże Narodzenie, charakteryzuje ogromna ilość jedzenia. Mało kto posiada na tyle dużo silnej woli, aby powstrzymać się przed pochłonięciem jak największych porcji. Niestety taka praktyka jest prostą drogą do silnego uczucia przejedzenia, które stwarza mocny dyskomfort. Niżej zdradzamy kilka metod, aby załagodzić te nieprzyjemne doznania.
Dla wielu katolików dalej niewiadomą pozostaje, czy w Wielką Sobotę obowiązuje post i czy zjedzenie mięsa tego dnia oznacza grzech. Według przykazów kościoła katolickiego należy powstrzymywać się przed konsumpcją produktów mięsnych do Wielkiego Piątku. Księża zachęcają jednak do zachowania umiaru w jedzeniu aż do niedzielnego wielkanocnego śniadania. Wielki Post poprzedza święta Wielkanocy i rozpoczął się 2 marca. Wczoraj, czyli 15 marca, wypadł Wielki Piątek, podczas którego obowiązuje post ścisły. Z tego powodu mnóstwo Polaków nie wie, czy w Wielką Sobotę mogą już pozwolić sobie na nieco przyjemności.
Białą kiełbasę wykorzystujemy w wielkanocnych daniach, ale nie tylko. Warto mieć świadomość czym powinien się charakteryzować wyrób wysokiej jakości. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przy zakupach. Niezwykle istotny jest kolor białej kiełbasy.Biała kiełbasa smakuje najlepiej, gdy przyrządzimy ją samodzielnie. Jednak jeśli nie mamy na to czasu, szanse na przygotowanie smacznego żuru z jej dodatkiem nadal są duże. Wystarczy, że podczas zakupów będziemy kierowali się kilkoma prostymi zasadami.
Co można jeść w Wielki Piątek? Wielu Polaków nie do końca zdaje sobie sprawę, co tego dnia mogą spożywać, a jakich produktów powinni unikać. Dlatego rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjaśniamy, na czym powinien polegać post w Wielki Piątek.Dziś, 15 kwietnia, w kościele katolickim na pamiątkę męki i śmierci Jezusa Chrystusa obchodzony jest Wielki Piątek. Jest to przedostatni dzień Wielkiego Postu i tego dnia katolików obowiązuje post ścisły. Drugi dzień w roku, kiedy również obowiązuje post ścisły to Środa Popielcowa.
Myślisz, że o zastosowaniu majonezu wiesz już wszystko? Przetestuj majonez w kilku wariantach, a odkryjesz, że to założenie musisz ponownie rozważyć. Majonez wysokiej jakości sprawi, że odkryjesz zupełnie nowe oblicze tego sosu. Dopełnisz nim nie tylko zimne i wytrawne dania, ale też potrawy na ciepło czy desery.
Rozbiłeś jajko i zauważyłeś, że kolor żółtka ma nieco inny odcień, niż we wcześniej używanych jajkach? A wiesz, o czym świadczy kolor żółtka? Czy zależy od świeżości jajka, a może od jego wartości odżywczej? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Jajka są popularnym składnikiem używanym przez nas w kuchni. Zwykle sięgamy po kurze, choć można też kupić przepiórcze. Jednak porównując nawet jajka kurze, można w nich zauważyć różnice. Jedne są większe, drugie mniejsze, ich skorupki są białe, kremowe lub brązowawe. Różnić może się też kolor żółtka. Dziś powiemy wam właśnie, od czego zależy kolor żółtka.
Sernik zwykle przygotowywany jest z twarogu. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, nadal możemy przyrządzić ten smaczny deser. Lżejsza wersja klasyku na bazie jogurtu naturalnego powstanie niemalże ekspresowo i jedyny moment, kiedy należy się uzbroić w cierpliwość to jego pieczenie. Spróbujecie? Przyrządzenie sernika nie jest skomplikowanym zadaniem. O tym, jaki ser będzie najlepszy, już pisaliśmy. W tamtym artykule zdradzaliśmy, że twarogi z wiaderka niekoniecznie się sprawdzą. Jeżeli się spieszycie, sięgnijcie po recepturę, która umożliwi przygotowanie specjału z jogurtu. Na pewno macie go w lodówce, a efekt przyjemnie was zaskoczy.
Soczysta ryba smażona nie musi wcale być rzadkością. Wystarczy odpowiednio dobrać czas obróbki na patelni i na początku podgrzewać mięso na dość mocnym ogniu, by po przyrządzeniu wprost rozpływało się w ustach. Skorzystajcie z naszych rad, a już zawsze się uda. Ryby są źródłem wielu cennych składników i warto po nie sięgać, nawet jeśli zamierzamy je usmażyć. Odpowiednia obróbka na patelni sprawi, że zachowają swoje walory prozdrowotne i będę niezwykle smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by uzyskać najlepsze efekty.
Kluski leniwe lubi chyba każdy. Tradycyjnie przygotowuje się je z twarogu. Jeśli go akurat nie macie — nic straconego. Serek homogenizowany także się sprawdzi, a kluseczki wyjdą tak delikatne, że będą rozpływać się w ustach. Spróbujcie koniecznie. Po kluski sięga wielu smakoszy. Wytrawne czy słodkie zawsze są pyszne, gdy nie wyjdą zbyt twarde. Po smacznej recepturze na cepeliny z mięsem czy delikatne kopytka przyszedł czas na słodką odsłonę leniwych. Waniliowy serek homogenizowany nada specjałowi wyjątkowego aromatu i lekkości. Spróbujecie?
Mizeria pasuje do wielu dań. Delikatne ogórki w śmietanie i jogurcie nabiorą charakteru, gdy dodamy do nich octu. Tak robiły nasze babcie, a smak tej pysznej kompozycji pozostał w pamięci wielu z nas. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, przygotujcie ją choćby dziś. Jest doskonała. Mizeria ze świeżych ogórków jest obiadowym klasykiem, który w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już co zrobić, by wyszła niezwykle kremowa i polecaliśmy recepturę na ten specjał z cukinii i rzodkiewki. W nowej odsłonie sięgamy po produkt, który sprawi, że rarytas zyska na wyrazistości. Spróbujecie?
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że z rynku wycofane zostaną znane słodycze. Tym razem przyczyną jest możliwe powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych obecnością bakterii Salmonella Typhimurium. Podmiot odpowiedzialny za produkt procedurę przeprowadza dobrowolnie. Sanepid właśnie opublikował komunikat o nowym potencjalnym zagrożeniu związanym ze spożyciem niektórych słodyczy marki Kinder. Firma Ferrero Polska Commercial odpowiedzialna za wprowadzanie ich do obrotu podjęła szereg działań mających na celu ochronę konsumentów przed negatywnymi konsekwencjami sięgnięcia po te wyroby.
GIS wycofuje z rynku kolejny produkt spożywczy. Tym razem chodzi o mięso kurczaka. Znamy szczegóły, więc przeczytajcie nasz materiał, żeby dowiedzieć się dokładnie, o jaki produkt, jakiego producenta chodzi. Główny Inspektorat Sanitarny szybko reaguje na doniesienia dotyczące niebezpiecznych produktów spożywczych. Gdy tylko pojawi się w nich zanieczyszczenie czy wada, wydaje ostrzeżenia publiczne. Jest to skuteczny sposób, by zapobiec zatruciom pokarmowym i innym groźnym skutkom, które mogą pojawić się po zjedzeniu takiej żywności. Te ostrzeżenia powinny trafić do jak najszerszej grupy konsumentów, dlatego my też je przekazujemy.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej. Napój ten potrafi szybko obudzić i dodać energii. A wiecie, dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Już szczypta tej aromatycznej przyprawy działa cuda. Sprawdźcie, na czym one polegają.Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. Oczywiście po wodzie. Po kawę sięgamy, by odegnać sen i zwiększyć koncentrację. Pijemy ją też dlatego, że jest po prostu smaczna i pełna aromatu. Napój ten doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Zwykle jest to cukier, mleko lub śmietanka. Jednak warto do kawy dodać też przyprawy. Nie tylko dlatego, by odmienić jej smak, ale przede wszystkim po to, aby polepszyć jej walory.
Krupnik jest jedną z bardziej sycących zup, po które warto sięgnąć w chłodniejsze dni. Nasz nowy przepis pozwoli wam przyrządzić ten specjał niemalże ekspresowo i całkowicie bez dodatku mięsa. Lekka, a jednocześnie sycąca, potrawa jest na wyciągnięcie ręki. Spróbujecie? Krupnik — obok pomidorowej czy ogórkowej — jest jedną ze smaczniejszych zup w kuchni polskiej. Ten wyśmienity specjał z dodatkiem kaszy doskonale nasyci was w chłodne dni i cudownie rozgrzeje. Dowiedzcie się jak go zrobić. Jest naprawdę prosty i nieziemsko pyszny.
Czosnek niedźwiedzi jest aromatyczną i wyjątkowo zdrową rośliną. Zawiera nawet 15-krotnie więcej witaminy C niż cytryny. Warto zapoznać się z metodami hodowli tego niezwykłego składnika, by móc po niego sięgać jak najczęściej. Podpowiadamy jakie warunki trzeba spełnić, by wyrósł w waszym ogrodzie. Niektórzy twierdzą, że czosnek niedźwiedzi swoją nazwę zaczerpnął ze zwyczaju zapadającego w sen zimowy zwierzęcia, które po przebudzeniu często posilały się tą właśnie rośliną. Wierzono, że jest ona sekretem jego siły. Ponieważ ten wyjątkowy kulinarny rarytas jest niezwykle podobny do konwalii, warto założyć własną uprawę w przydomowym ogródku. Nie jest wcale taka trudna, a dzięki niej zielone listki nie raz posłużą nam jako baza do wyśmienitego pesto. Spróbujecie?
W okresie świąt Wielkanocy spożycie jajek dramatycznie wzrasta, dlatego warto wiedzieć, ile można zjeść ich dziennie. Według Światowej Organizacji Zdrowia zdrowy człowiek może w ciągu dnia bezpiecznie zjeść 1-2 jajka. Jak twierdzą eksperci, większa ilość może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Jajka to nieodłączny element świąt Wielkanocy, podczas których wykorzystuje się je do gotowania najróżniejszych potraw. Z tego powodu łatwo przekroczyć zalecany przez specjalistów limit. Jajka są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych, dlatego warto po nie sięgać. Dostarczają praktycznie wszystkich substancji, które organizm człowieka potrzebuje do optymalnego funkcjonowania.
Wiecie, jak ugotować kaszę gryczaną na sypko do kaszotto? Jeśli nie, zdradzamy najlepsze sposoby na osiągnięcie tego celu. Tak naprawdę wystarczy jeden prosty trik, by kasza w czasie gotowania nie posklejała się, lecz pozostała sypka. Trzeba ją wymieszać z białkiem jaja i krótko podpiec. Poznajcie też inne, ciekawe rozwiązania. Kaszotto jest polską wersją włoskiego risotto. Podstawą tego dania nie jest ryż, a wartościowa kasza. Zwykle sięgamy po kaszę gryczaną, która jest wyrazista i pełna smaku. Trzeba ją tylko odpowiednio ugotować, by się nie posklejała. Jak najlepiej to zrobić?
Prawdziwie smaczny aromat pieczonego schabu jest nie lada przyjemnością, za którą można wiele dać. Jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie idealnie soczystego i pachnącego schabu, jest natarcie go mieszanką przypraw gyros i zapieczenie w piekarniku. Taka pieczeń zniknie z talerzy w kilka chwil od podania. Niżej zdradzamy przepis. Schab pieczony w marynacie gyros jest banalnym w przygotowaniu daniem, który nie wymaga dodatkowo praktycznie żadnego wysiłku. Marynowanie i pieczenie zachodzi wszak bez konieczności czynnego udziału. Ta wersja pieczonego schabu jest wyjątkowa nie tylko dzięki charakterystycznym przyprawom, lecz także dzięki pokrojeniu schabu w plastry i zawinięciu je w rolady. W taki sposób aromat marynaty przenika do każdego zakamarka mięsa.
Z jajek korzysta się bardzo często, jednak do dzisiaj wielu osobom sprawia problem rozdzielanie żółtek od białek. Na szczęście istnieje bardzo prosta metoda, która znacznie całe zadanie ułatwia. Wystarczy mieć pod ręką pustą butelkę po napoju. Niżej zdradzamy kilka innych sprytnych sposobów. Jajka stanowią istotną część diety ludzi na całym świecie. Zawierają wszak większość wartości odżywczych potrzebnych do odpowiedniego funkcjonowania, a ich smak i uniwersalność są kolejnymi zaletami. Podczas obróbki jajek najczęściej największą trudnością jest wygodne oddzielenie żółtek od białek bez ryzyka rozlania żółtka. Dlatego wyjaśniamy genialny sposób, aby raz na zawsze rozwiązać ten problem.
Rzeżucha jest pysznym dodatkiem do kanapek, po który warto sięgać nie tylko przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Wysiejcie ziarenka na kilka dni przed świętami, a będą miały szansę trafić do faszerowanych jajek czy sosu do kiełbasy. W tym roku najlepiej zrobić to już 10 kwietnia. Rzeżucha symbolizuje budzenie się życia, a jej zielony kolor niewątpliwie ładnie prezentuje się zarówno w wielkanocnym koszyczku, jak i na świątecznym stole. Nieco pikantne listki warto wysiać samodzielnie. Nie sprawi wam to większych problemów, a już po kilku dniach zaobserwujemy efekty.
Domowy zakwas na żurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowany w przygotowaniu i każdy może się za niego zabrać. Aby mieć pewność, że w czasie fermentacji zakwas się nie zepsuł, wystarczy go dokładnie obejrzeć. Oznaką gnicia jest brązowa skorupka i pleśń na powierzchni, a także nieprzyjemny zapach. Niżej wyjawiamy najprostszy sposób na pyszny zakwas. Prawidłowo hodowany zakwas charakteryzuje się zapachem podobnym do kiszonych ogórków, z tym że mocniejszym. Aromat alkoholu czy acetonu, który ma silnie wyczuwalne gorzkie nuty, jest oznaką zepsucia. Dodatkowym wyznacznikiem dobrego zakwasu jest jego stan. Jeżeli cały czas produkuje gaz, a na jego powierzchni unosi się piana, nadaje się do wykorzystania.
Pewnie nie raz zastanawialiście się, czy można jeść surowe pieczarki? Dlatego rozwiewamy dziś wszelkie wątpliwości. Ta informacja z pewnością zaskoczy wielu Polaków, bo pieczarki można jeść bez wcześniejszej obróbki termicznej. Sprawdźcie, jednak na co zwrócić uwagę, by te grzyby były bezpieczne dla waszego zdrowia. Pieczarki to najpopularniejsze grzyby hodowlane. Często po nie sięgamy, bo są łatwo dostępne przez cały rok. Mają też niewygórowaną cenę. Pieczarki chętnie dusimy w śmietanie, dodajemy do zup, sosów i mięs. Robimy też z ich dodatkiem zapiekanki i nawet tutaj wiele osób ma obawy, czy na pewno są dopieczone. Na szczęście możemy was uspokoić — pieczarki można jeść na surowo. Wielu z was z pewnością będzie zaskoczonych tą informacją, bo przecież grzyby leśne trzeba wcześniej ugotować, udusić czy długo smażyć. Na czym więc polega różnica?
Lubicie popcorn? A wiecie, jak zrobić domowy popcorn z kaszy gryczanej? Mamy na niego prosty sposób — wystarczy wsypać garść kaszy do garnka z olejem i całość smażyć, aż zrobi się puszysta. Tak przygotowany popcorn jest zdrowy i niepowtarzalny w smaku. Popcorn to prażone ziarna kukurydzy, które po podgrzaniu do wysokiej temperatury pękają i robią się puszyste. Przekąskę w rodzaju popcornu można przygotować także z innych zbóż. My proponujemy sięgnąć po kaszę gryczaną, która jest wyjątkowo zdrowa. Gryczany popcorn można jeść na przekąskę, podobnie jak kukurydziany. Jednak można go też wykorzystać do innych potraw. Będzie świetnym dodatkiem do musli, sałatek, sprawdzi się też jako posypka do pieczonych warzyw i mięs. Oto jak go przygotować.
Sernik jest niezwykle smacznym ciastem, które uświetni niejedno spotkanie. Z recepturą wykorzystującą zaledwie trzy składniki jego przygotowanie stanie się niezwykle proste. Jeśli tylko macie twaróg, jajka i białą czekoladę pyszny specjał zdążycie przygotować jeszcze przed wizytą gości. Będzie lekki jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Przygotowanie sernika z kremowego twarogu z dodatkiem białej czekolady nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. Sekretem jego delikatności jest bowiem jedynie odpowiednie trójstopniowe pieczenie, które bez problemu przeprowadzimy z pomocą piekarnika elektrycznego. Jeżeli więc nie macie czasu, by przyrządzić ciasto Izaura albo klasyczny sernik krakowski, ten przepis powinien was zainteresować. Puszysty i lekki niczym chmurka deser powstanie niemalże ekspresowo. Doskonale smakuje wraz z popołudniową kawą.
Kalafior zazwyczaj zjadamy w postaci ugotowanej. Wielu z nas uważa, że tylko taki sposób jedzenia go jest bezpieczny. Tymczasem warzywo to podobnie jak marchewkę czy ogórka można z powodzeniem schrupać na surowo. Jeżeli dotychczas nie spróbowaliście go w tej postaci, nie zwlekajcie. Sposobów na ciekawe podanie jest kilka.Kalafior jest jednym ze zdrowszych warzyw i zdecydowanie powinien zagościć w naszym jadłospisie. Większość z nas gotuje go lub dodaje do zupy. Zdecydowanie jednak korzystniej jest zjeść go bez obróbki termicznej. Będzie bogatszy w składniki odżywcze.
Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie smacznych pulpetów. Dania smażone są jednak ciężkostrawne. Mamy rozwiązanie tego dylematu — przepis na smaczne i lekkie pulpety gotowane. Wyjdą soczyste, aromatyczne i tak pyszne, że już nie wrócicie do tradycyjnego sposobu przyrządzania. Skusicie się? Zdradziliśmy wam już smaczną recepturę na pulpety z dorsza. Pisaliśmy też jak przyrządzić ten specjał w sosie koperkowym. Tym razem mamy dla was patent na delikatne i niezwykle lekkie pulpety gotowane. Dodatek ziół i sposób przyrządzenia sprawiają, że mięsne kulki są soczyste i wyjątkowo smaczne.