Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Jak pozbyć się drobnych ości z ryb?
02.12.2022 20:26 5 prostych sposobów na pozbycie się z ryb drobnych ości. 2 metody dodają też potrawie smaku

Czy wiecie jak pozbyć się drobnych ości z ryb? Technik, które będą pomocne, jest aż pięć, lecz jedynie skorzystanie z octu lub soku z cytryny pozwoli jednocześnie pozbyć się problemu i nadać rybiemu mięsu znakomitego smaku. Sprawdźcie koniecznie — efekty Was zachwycą.Rybę z ośćmi trudno jest zjeść w komfortowy sposób. Drobne ości mogą stanowić spore zagrożenie dla nieuważnych smakoszy. Warto zawczasu zadbać o to, by usunąć je z mięsa. Dzięki temu jedzenie rybnych potraw będzie prawdziwą przyjemnością.

Jak pozbyć się ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają 1 sprawdzony sposób
30.11.2022 14:35 Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają 1 sprawdzony sposób

Karp pieczony lub smażony jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Ryba ma jednak wiele ości, dlatego należy ją odpowiednio przyrządzić. Poznaj prosty sposób mistrzów kuchni na filetowanie karpia. Ryba nie będzie miała żadnych ości. Wiele osób zastanawia się, jak pozbyć się ości z karpia przed przyrządzaniem go na uroczystą kolację. O ile grubych i dużych ości pozbędziemy się bez problemu kilkoma sprawnymi nacięciami, tak zostają jeszcze cienkie ości bezpośrednio w filecie. Jest na to jednak skuteczny sposób.Mistrzowie kuchni zdradzili, jak pozbyć się ości z karpia. Na początku odcinają głowę, płetwy i filetują rybę. Później filety nacinają w odpowiedni sposób, żeby pod wpływem wysokiej temperatury dosłownie się rozpuściły. Smażony lub pieczony karp wigilijny będzie zachwycał soczystym mięsem bez ani jednej ości.Karpia po filetowaniu moczymy w mleku i odpowiednich przyprawach. To skuteczny sposób na aromatyczną i delikatną rybę, która nie będzie pachnieć i smakować mułem. Nie wyrzucajmy głowy, ogona i kręgosłupa po filetowaniu. Ugotujemy na nich esencjonalny wywar na wigilijną zupę rybną lub karpia w galarecie.

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość
28.11.2022 12:56 Dlaczego warto namoczyć suszone owoce? Nie chodzi tylko o ich miękkość

Suszone owoce są pysznym dodatkiem do ciast i dań głównych, nie tylko świątecznych. Suszone jabłka, figi, daktyle, morele, śliwki, żurawina i inne będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze, kiedy przed dodaniem ich do wypieków i potraw, namoczymy je w gorącej wodzie. Dzięki temu zmiękną, ale też zostanie z nich wymyta część konserwantów. Suszone owoce są wyśmienitym dodatkiem do domowych wypieków. Dodajemy je do masy makowej, keksa, sernika. Dekorujemy nimi drożdżówki, pączki, dodajemy je do świątecznej kutii. Niektóre owoce, np. suszone śliwki, warto wrzucić również do bigosu, ponieważ podkręcą jego smak.Suszone owoce są dość twarde, dlatego też warto namoczyć je w ciepłej wodzie zanim dodamy je do ciasta, masy makowej, bigosu lub innych dań. Nie tylko zmiękczenie produktu jest jednak powodem, dla którego powinniśmy moczyć suszone owoce.

Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem
28.11.2022 12:12 Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem

Zapomnij o gotowanym kalafiorze z wody. Kalafior pieczony jest pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, podwieczorek i kolację. Warzywo obtocz w panierce z parmezanu, bułki tartej i aromatycznych przypraw i zapiecz. Kalafior błyskawicznie zniknie z talerzy.Niektórzy podają kalafior ze stopionym masłem i bułką tartą. Inni pieką go w całości lub w sosie śmietanowym. Kalafior pieczony w chrupiącej panierce bije na głowę wszystkie inne. Sekretem smaku jest parmezan i aromatyczne przyprawy: curry, czosnek granulowany i słodka, papryka mielona.Kalafior pieczony w niezwykłej panierce będzie doskonałym dodatkiem do głównego dania. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Pieczony kalafior będzie również pyszną przekąską, podwieczorkiem lub kolacją na ciepło. Kalafior zyska jeszcze pełniejszy smak, kiedy przed podaniem oprószysz go posiekaną natką pietruszki. Świeża natka pachnie przepięknie i wzmacnia walory smakowe oraz zdrowotne całej potrawy. Tak przygotowane warzywo zniknie z talerzy błyskawicznie.

Syrop ze skórki mandarynki
27.11.2022 14:39 Przenigdy nie wyrzucaj skórki mandarynki. Wykorzystasz ją w zaskakująco smaczny sposób

Skórki mandarynki zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Tymczasem odrobina wysiłku wystarczy, by przygotować z nich doskonały syrop, który pomoże w walce z objawami przeziębienia. Oprócz owocowego odpadu potrzebne będą tylko 3 inne produkty, które na pewno macie w kuchni. Spróbujecie?Syrop przygotowany ze skórek owocu ma korzystny wpływ na drogi oddechowe. Pomoże zwalczyć kaszel i uśmierzy towarzyszący mu ból. Domowy lek jest prosty w przygotowaniu, a sięganie po łyżeczkę przez kilka dni szybko poprawi wasz stan. Warto spróbować.

kompot z suszonych owoców
27.11.2022 10:24 Jak zrobić kompot z suszonych owoców? Mamy przepis na wigilijny klasyk

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć miejsca dla tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Jego charakterystyczny zapach roznosi się tego wieczoru po całym mieszkaniu. Z naszą pomocą świąteczny specjał przygotujesz bez najmniejszej trudności.Przepis na kompot z suszonych owoców składa się z suszu oraz przypraw. Suszone owoce możesz kupić osobno, lub poszukać w sklepach dedykowanej ich mieszanki. Przyrządzenie tradycyjnego napoju jest niezwykle szybkie i bezproblemowe.

kurkuma do rosołu
26.11.2022 22:11 Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu? Powód zachwyca

Rosół, mimo zmieniających się trendów kulinarnych, pozostaje niekwestionowanym królem zup w naszych domach. W prosty sposób możemy sprawić, że ta uwielbiana zupa stanie się jeszcze lepsza. Wszystko to za sprawą dodatku kurkumy.Rosół z kurkumą różni się nieco od klasycznej postaci tej zupy. Poza pięknym złocistym kolorem, przyprawa nadaje mu także wyjątkowych walorów smakowych. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że kurkuma posiada cenne właściwości przynoszące korzyści dla naszego zdrowia. Więcej na ten temat dowiesz się z poniższego tekstu.

Omlet z szynką
25.11.2022 22:49 Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

Omlet z szynką będzie idealnym pomysłem na sycące śniadanie. Przykrywając patelnię w trakcie przyrządzania, nie będziemy musieli przewracać smażonego dania. Zachowa ono swoją strukturę, a my będziemy mogli spokojnie przygotować w tym czasie ciepły, poranny napój. Warto wypróbować ten prosty trik.Jeśli nie robiliście do tej pory omleta z obawy, że się rozpadnie podczas obracania, mamy dla was prosty przepis. Postawimy w nim na powolne smażenie pod przykryciem i nie będziemy zmieniać strony smażenia. Wierzch się zetnie dzięki gorącemu powietrzu, które pokrywka zatrzyma tuż nad omletem.

Odgrzewanie pierogów jest proste
25.11.2022 15:58 3 proste sposoby odgrzewania pierogów. 1 przebija pozostałe, wszyscy go kochają

Pierogi nieraz kupujemy gotowe, czasem zostaną nam z poprzedniego dnia. Odgrzewania pierogów nie unikniemy też z pewnością w czasie świąt. Stajemy wtedy przed wyzwaniem, jak je odgrzać, by były smaczne. Doskonałym wyborem jest odsmażenie pierogów, bo wtedy zyskują chrupiącą skórkę. Pierogi można jednak odgrzać również innymi sposobami. Też będą smaczne. Pierogi zwykle przygotowujemy w większych ilościach. Nierzadko też zamrażamy je, by móc cieszyć się smakiem jeszcze dłużej. Odgrzewanie dania już ugotowanego wymaga odrobiny wprawy. Tylko dbając o szczegóły, uzyskamy przysmak, który zachowa swój wyjątkowy smak i nie rozpadnie się.

Jak poprawnie gotować rosół?
24.11.2022 10:59 Gotujesz rosół pod przykryciem? Szefowie kuchni podpowiadają kiedy ją stosować. Warto ich posłuchać

Rosół powinien być gotowany na małym ogniu. Niektórzy uważają, że również pod przykryciem. Inni z kolei pokrywkę pozostawiają w kuchennej szafce. Kto ma rację? Kwestię rozstrzygają szefowie kuchni. Zdradzamy, jaki jest ich patent na idealną zupę. Pokrywka odgrywa w nim istotną rolę, lecz czasami jest zbędna. Uwielbiany rosół każdy gotuje nieco inaczej. Jedni wierzą, że najlepiej wychodzi, gdy do jego przygotowania zawsze używa się jednego garnka. Inni są w tej kwestii mniej restrykcyjni, ale korzystają z pokrywki. Są też tacy, którzy jej stosowanie uznają za zbędne. Doświadczeni kucharze zalecają używać pokrywki z umiarem.

Dlaczego rosół wyszedł zbyt słodki?
20.11.2022 09:50 Rosół wyszedł zbyt słodki? Powód może nieźle zaskoczyć

Rosół wyszedł wam bardzo słodki? Przyczyną są nieodpowiednie proporcje składników. Dodatek zbyt dużej ilości marchewki czy pietruszki sprawia, że słodki smak wybija się wyraźniej niż pozostałe. Wiemy jakie ilości warzyw zastosować i zachować przy tym piękny kolor zupy.Chcąc przygotować złocisty rosół, wiele osób sięga po większe ilości marchewki. To niebezpieczny krok, który może zaowocować uzyskaniem zupy o słodkim smaku. Ilość pomarańczowego warzywa, jaka pasuje do dania, jest dokładnie określona i jej zwiększanie utrudni zbalansowanie. Jakie proporcje są właściwe?

Domowe mieszanki przypraw - proste przepisy
19.11.2022 19:32 Domowe mieszanki przypraw. Zaoszczędzisz pieniądze, nie tracąc smaku. Mamy aż 4 przepisy

Przyprawy są niezbędne do przygotowania pysznych dań. Często, chcąc sobie ułatwić gotowanie, sięgamy po gotowe mieszanki. Tymczasem wiele z nich z łatwością przygotować można w domu, oszczędzając pieniądze i zyskując pewność, że dodawany produkt nie zawiera zbędnych składników. Sprawdźcie 4 proste przepisy na najpopularniejsze dodatki do potraw. Proste domowe mieszanki przypraw będą idealne w codziennym gotowaniu. Kupując poszczególne składniki większych ilościach i miksując je według własnych upodobań, zaoszczędzimy pieniądze. W gotowych produktach płacimy bowiem za odpowiednie wymieszanie. Zadbamy też o swoje zdrowie. Nie użyjemy nic, co zawierałoby nadmiar soli, zbędny cukier czy aromaty lub wzmacniacze smaku. Przy okazji przyczynimy się tez do powstania mniejszej ilości plastikowych odpadów. Same korzyści.

Krojenie cebuli bez łez
18.11.2022 14:35 Jak kroić cebulę bez łez? Mistrzowie kuchni zawsze stawiają na 1 niezawodny trik

Zastanawiacie się jak pokroić cebulę i nie uronić ani łzy? Wystarczy, że pozbędziecie się korzenia warzywa, a o przykrym doświadczeniu możecie zapomnieć. Warzywo rozdrobnicie sprawnie, a żadne okulary nie będą potrzebne. Spróbujecie?Cebula jest niezbędna do przygotowania wielu dań, a konieczność jej obierania i krojenia mało kogo wprawia w dobry humor. Na szczęście szefowie kuchni podzielili się znakomitym patentem na szybkie i pozbawione nieprzyjemnych doznań rozdrobnienie warzywa.

Kiedy dodawać warzywa do rosołu?
18.11.2022 10:22 Kiedy dodawać warzywa do rosołu? Odpowiedź jest tylko jedna. Masa Polaków nie ma pojęcia

Czy wiecie, kiedy dodawać warzywa do rosołu? Wiele osób wrzuca je do wody wraz z mięsem. Efektem jest mało klarowny i pełen kawałków jarzyn bulion, który wizualnie nie zachwyca i wymaga starannego odcedzania. Takiej sytuacji łatwo można uniknąć. Podpowiadamy, jak właściwie ugotować tradycyjną zupę. Rosół świetnie sprawdzi się nie tylko na uroczystym obiedzie rodzinnym. Aby jednak zupa zachwyciła smakiem, wyglądem i aromatem konieczne jest zachowanie odpowiedniej kolejności dodawania składników.

Jak szybko pokroić kalafiora?
16.11.2022 14:15 Jak szybko pokroić kalafiora? Mistrzowie kuchni mają genialny sposób. Wystarczy 1 minuta

Czy wiecie jak szybko pokroić kalafiora? Prosty patent szefów kuchni polegają na rozkrojeniu warzywa na pół i usunięciu łodygi pozwoli wam rozdrobnić je sprawnie i bez zbędnego wysiłku. Warto spróbować - efekty cięcia przyjemnie was zaskoczą. Kalafior jest świetnym dodatkiem do dań. Często jednak rezygnujemy z jego przyrządzania ze względu na konieczność obierania warzywa i krojenia go na mniejsze kawałki. Znając prosty triki doświadczonych kucharzy, będziemy jednak mogli podzielić warzywo na mniejsze części w mniej niż minutę.

buraczki zasmażane
12.11.2022 23:25 Dawny przepis na zasmażane buraczki. Kiedyś nie mogło zabraknąć 1 składnika

Zasmażane buraczki są jednym z najbardziej popularnych obiadowych dodatków. Słodkawy smak serwowanych na ciepło warzyw przez laty uświetniało się dodatkiem podsmażonej słoniny. Dziś przypominamy ten nieco zarzucony dawny zwyczaj. Słoninę do zasmażanych buraczków dodaje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy stopić tłuszcz i na nim usmażyć warzywa. Przygotowanie takich klasycznych buraczków jest więc bardzo proste, a smakuje wybornie.

Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Patent jest hitem
10.11.2022 21:09 Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Patent jest hitem

Pomysł na niedzielny obiad? Pożywny rosół z dodatkiem dyni. Sezonowe warzywo doskonale smakuje z aromatycznym wywarem, a także wzmacnia jego prozdrowotne właściwości. Rosół w jesiennej wersji posmakuje całej rodzinie.Dynię głównie pieczemy z innymi warzywami lub mięsem w piekarniku. Gotujemy z niej również krem, przygotowujemy puree i przetwory na zimę. Mało kto wie, że jesienne warzywo możemy dodać również do tradycyjnego rosołu i podać z ugotowanym makaronem.Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Sezonowe warzywo nie dość, że dodaje smaku i aromatu, to jeszcze wzmacnia rozgrzewające i wzmacniające właściwości wywaru. Dynia jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, w tym witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu.W rosole w jesiennej wersji nie może zabraknąć również lubczyku i kurkumy. Kurkumę dodajemy pod sam koniec gotowania, kiedy dynię ugotujemy z wcześniej przygotowanym wywarem. Złota przyprawa wzmocni kolor, smak i właściwości lecznice dania. Kurkuma jest uważana za jedną z najzdrowszych przypraw, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.

domowy twarożek
08.11.2022 21:09 Czy z każdego mleka da się zrobić domowy twarożek? 1 rodzaj nie wchodzi w grę. Przypomnij sobie smak dawnego specjału

Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie domowego twarożku nie jest trudnym zadaniem. Nie ważne, czy mieszkasz w małej miejscowości, czy też w centrum wielkiego miasta - taki twaróg jest w zasięgu Twoich możliwości. Jedynym, o czym musisz pamiętać, jest wybór odpowiedniego mleka.Do przyrządzenia domowego twarożku najlepiej wykorzystać zsiadłe mleko. Powstaje ono w wyniku przechowywania mleka świeżego lub pasteryzowanego poza lodówką. Na twarożek zupełnie nie nadaje się mleko UHT. A to dlatego, że jest poddawane mocniejszej pasteryzacji, która pozbawia je wszelkich mikroorganizmów odpowiadających za zakwaszanie. Domowy twarożek można zrobić z mleka słodkiego, zsiadłego lub z mieszanki obu. Twarożek z mleka słodkiego wymaga nieco więcej czasu, niż jego kwaśny odpowiednik. Poniżej przedstawiamy podstawowy przepis na domowy twarożek.

kopytka
08.11.2022 16:04 Szybkie kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Unikaj 1 błędu, a wyjdą miękkie i delikatne

Zdarzyło się Wam kiedyś jeść niezbyt smaczne kopytka? Twarde i gumowate kluski potrafią zepsuć cały posiłek. Takie kopytka są efektem zbyt dużej ilości mąki dodanej do ziemniaczanego ciasta. Poniżej podpowiadamy, jak prawidłowo dobrać proporcje składników do tego dania.Domowe kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałych z poprzedniego obiadu ziemniaków. Ziemniaczane kluski można podawać na mnóstwo sposobów, dzięki czemu trudno się nimi znudzić. Dopilnuj, aby proporcja mąki do ziemniaków wynosiła 1:3. Dzięki temu kopytka wyjdą zawsze miękkie i apetyczne.

Kiedy dodawać majeranek do potraw? Błąd może zepsuć smak dania. Zawsze pamiętaj
07.11.2022 14:50 Kiedy dodawać majeranek do gotowanych potraw? Błąd może zepsuć smak dania. Zawsze pamiętaj

Majeranek jest jednym z najczęściej wykorzystywanych ziół w polskiej kuchni. Podkreśla smak zup, sosów i dań mięsnych. Nie wszyscy jednak wiedzą, że przyprawę należy dodawać do potraw pod koniec gotowania. W przeciwnym razie majeranek może zepsuć cały smak.Majeranek jest przyprawą, którą doprawiamy niemal wszystkie, tradycyjne dania. Żurek, zalewajka, fasolka po bretońsku, czy gulasz mięsny to tylko niektóre przykłady potraw, w których majeranek jest niezbędny. Przyprawa fantastycznie podkreśla smak i aromat mięs, ryb, sosów i zup z wkładką.Nie zaleca się jednak dodawania suszonego majeranku do zup gotowanych wyłącznie na warzywach, ponieważ przyprawa zabije smak pozostałych składników. W przypadku dań wegetariańskich, jak kotlety z kaszy lub ryżu, dodajemy majeranek w naprawdę minimalnych ilościach. Majeranek doskonale podkreśli również smak placków ziemniaczanych.Wiele osób mrozi natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, jednak nie wszyscy wiedzą, że świeży majeranek również nadaje się do mrożenia. Jeśli wykorzystujemy w kuchni suszoną przyprawę, koniecznie przechowujmy ją w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie szybko straci aromat i walory smakowe.

zupa pieczarkowa magdy gessler
06.11.2022 19:13 Kremowa zupa pieczarkowa Magdy Gessler. Prosta, tania i smaczna

Wyborna kuchnia nie musi być ani droga, ani skomplikowana. Najlepiej wie o tym znana restauratorka Magda Gessler, która podzieliła się przepisem na kremową zupę pieczarkową. Kilka prostych produktów zamienia w nim w pożywną i smaczną potrawę. Będziecie zaskoczeni jej wybornym smakiem.Sekretem tej wyśmienitej zupy pieczarkowej jest esencjonalny bulion gotowany na dużej ilości warzyw. Nie musisz jednak przygotowywać go wcześniej. Wywar robi się na bieżąco podczas przygotowywania zupy. Koniecznie sprawdź ten prosty i tani przepis.

Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku
06.11.2022 10:57 Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku

Staropolski rosół drobiowo-wołowy z dodatkiem suszonych grzybów zachwyca aromatem. Rosół jest o wiele ciemniejszy od wywaru drobiowego i zyskuje niepowtarzalny smak. Do rosołu przygotuj również domowy makaron jajeczny. Cała rodzina zje jesienny obiad ze smakiem.Niektórzy rosół gotują wyłącznie na porcji z kury, inni dodają indyka, kaczkę, a nawet podroby. Moją ulubioną wersją tradycyjnej zupy jest rosół drobiowo-wołowy, gotowany na ćwiartkach z kurczaka i prędze. Zamiast pręgi w przepisie możesz wykorzystać również szponder lub łatę wołową.Do staropolskiego rosołu, oprócz dwóch rodzajów mięsa, dodaję również sporą ilość warzyw korzeniowych, lubczyk i natkę pietruszki. Składnikiem nietypowym są suszone grzyby. To właśnie one odpowiedzialne są za niepowtarzalny smak, kolor i aromat wywaru. Suszone grzyby do rosołu zalewam zimną wodą i odstawiam do namoczenia.Odciśnięte grzyby kroję i dodaję do rosołu z resztą składników. Nie wylewam wody z moczenia grzybów. Wodę przesiąkniętą aromatem grzybów przelewam do woreczków na lód i mrożę. W ten sposób otrzymuję domowe, naturalne kostki do zup i sosów. Z warzyw i mięsa po rosole natomiast przygotowuję pasztet lub farsz do pierogów.

jak ugotować idealny rosół
05.11.2022 11:01 Jak ugotować idealny rosół? Bardzo łatwo o karygodny błąd. Koniecznie zapamiętaj

Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Może być samodzielnym daniem lub bazą do innych zup lub sosów. Aby smak potrawy był zawsze bez zarzutu, należy wystrzegać się jednak kilku powszechnych niestety błędów podczas przygotowywania wywaru. Poniżej podpowiadamy, jak ugotować idealny rosół. Absolutnie kluczowe jest wolne gotowanie zupy. Tylko wtedy będzie pełna smaku. O czym jeszcze należy pamiętać? Podpowiadamy.Gotowanie rosołu nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, jednak rządzi się pewnymi zasadami. Bez ich znajomości łatwo o potknięcie, a w efekcie o zepsute danie. Podpowiadamy, jakie są najgorsze błędy podczas gotowania rosołu i jak się ich ustrzec.

jak obrać paprykę
03.11.2022 20:42 Jak usunąć skórkę z papryki? 4 sprytne sposoby, które Cię nie zawiodą

Obieranie warzyw korzeniowych, owoców, a nawet pomidorów jest dość proste i oczywiste, ale jak usunąć skórkę z papryki? Okazuje się, że zdanie wcale nie jest trudne. Musimy jedynie wystawić paprykę na działanie wysokiej temperatury. Garnek, piekarnik, mikrofalówka czy palnik - wybór należy do nas.Obrana papryka znajduje swoje zastosowanie w zupach czy w sosach. Wiedza, jak usunąć skórkę z papryki przyda się na przykład do przygotowania domowego ajwaru. Obrana ze skórki papryka jest lżej strawna i mniej obciąża nasz układ pokarmowy.

Prosty patent na złocisty rosół. 1 tani składnik załatwi sprawę. Będziesz zachwycony
03.11.2022 12:51 Prosty patent na złocisty rosół. 1 tani składnik załatwi sprawę. Będziesz zachwycony

Rosół będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy dodasz do niego opaloną cebulę. Nie obieraj jej jednak ze wszystkich, złotych łupinek. Usuń jedynie wierzchnią warstwę, ponieważ właśnie łupinki kryją w sobie wiele dobrego. Żeby rosół miał złożony i pełny smak, zawsze gotuj wywar na kilku rodzajach mięsa. Oprócz kurczaka dodaj porcję wołowiny z kością. Szponder, łata, pręga, czy goleń to najlepsze kawałki mięsa wołowego na rosół. Do wywaru możesz dodać również kawałek indyka lub kaczki.Oprócz mięsa bardzo ważne są również warzywa i przyprawy, nadające smak i aromat. Rosół będzie zachwycał smakiem, kiedy dodasz do niego odpowiednio przygotowaną cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por. Niektórzy dodają do rosołu również kawałek kapusty włoskiej lub pekińskiej, a także suszone grzyby.Do rosołu koniecznie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę świeżego lubczyku i solidną porcję natki pietruszki. Możesz wykorzystać suszony lubczyk - wsyp łyżeczkę przyprawy do gotującego się wywaru. Pod koniec gotowania do rosołu możesz dodać również niewielką szczyptę kurkumy, która wzmocni smak i kolor.

gołąbki
31.10.2022 11:13 Jak uniknąć zapachu gotującej się kapusty? Dorzuć składnik, który z pewnością masz w kuchni

Z kapusty ugotujemy wiele pysznych potraw. Niestety zapach gotującego się warzywa jest bardzo nieprzyjemny i szybko rozprzestrzenia się po całej kuchni. Wystarczy jednak prosty trik, dzięki któremu warzywo nie będzie uwalniać przykrych oparów.Kapusta jest uniwersalnym warzywem, z którego przygotujemy wiele wyśmienitych dań, między innymi kapuśniak, kwaśnicę, gołąbki, czy bigos. Duszona i zasmażana kapusta jest również pysznym dodatkiem do obiadu. Niestety zapach gotującej się kapusty może skutecznie zniechęcić do przygotowywania tych smacznych potraw.Mało kto wie, że przykrego zapachu gotującej się kapusty można łatwo uniknąć, a jeśli już się pojawił, zniwelować go innymi, naturalnymi zapachami. Najlepszym sposobem jest dodanie skórki chleba razowego do garnka z kapustą, można również dodać orzechy włoskie.Gdy zapach gotującej się kapusty rozprzestrzeni się po całej kuchni, mamy dwa wyjścia - albo będziemy wietrzyć mieszkanie przez pół dnia, co nie jest łatwym zadaniem, kiedy na zewnątrz jest zimno, albo przygotujemy naturalny pochłaniacz zapachu.

 Jak gotować buraki?
29.10.2022 19:44 Jak gotować buraki, aby zachowały idealny kolor?

Czy wiecie, jak gotować buraki, by zachowały smak oraz intensywny kolor? Odpowiednie przygotowanie warzyw sprawi, że zachwyci nas od pierwszego kęsa. Kluczowe jest odpowiednie dobranie czasu gotowania. Zdradzamy również kilka innych szczegółów, o które warto zadbać. Buraki są smacznym i zdrowym warzywem. Stanowią bogate źródło składników takich jak żelazo, potas czy kwas foliowy, a oprócz tego dostarczają szeregu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witamin m.in. A, C i K. Zawarte w nich dobroczynne związki czynią je ważnym elementem diety.

Fasolka po bretońsku
29.10.2022 18:46 Fasolka po bretońsku wyszła za twarda? Powód może zaskoczyć

Fasolka po bretońsku jest sycącą i smaczną potrawą. Czasem jednak, mimo starannego przygotowania, warzywo wychodzi twarde, przez co jedzenie dania do przyjemnych nie należy. Wiemy, dlaczego tak się dzieje. Ciepłej, rozpływającej się w ustach fasolce po bretońsku mało kto jest w stanie się oprzeć. Gdy danie przygotuje się z dobrze namoczonych strączków i odpowiednio doprawi, nie tylko przyjemnie rozgrzeje, ale też ba długo nasyci. Czasem jednak nawet najlepszy przepis zawodzi. Spróbujemy znaleźć przyczynę.