Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

promocje w Lidlu i Biedronce
21.03.2023 12:10 Lidl i Biedronka prześcigają się w promocjach. Uwielbiane produkty za ułamek ceny

Lidl i Biedronka są sklepami, w których Polacy uwielbiają robić zakupy. Markety co chwilę przygotowują nowe promocje i obniżają ceny uwielbianych produktów spożywczych, w tym mięsa, warzyw, nabiału i owoców.

schab gotowany w sosie
20.03.2023 20:19 Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad

Schab można przygotować na wiele sposobów. Zwykle robimy z niego kotlety, ale łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne będzie mięso gotowane w sosie. Tak przyrządzona wieprzowina doskonale nadaje się na obiad, a po wystudzeniu można ją kroić w plasterki i serwować na pieczywie.

Piotr Ogiński obiera pomidora
14.03.2023 22:12 Ogiński pokazał, jak obiera się pomidory w najlepszych restauracjach na świecie

Obieranie pomidorów wydaje się niewykonalne? Piotr Ogiński zna najlepszy na to sposób. Popularny kucharz pokazuje, jak obrać pomidor ze skórki wzorem najlepszych specjalistów. Zdziwicie się, jak banalna jest to czynność.

Sok z cytryny
12.03.2023 08:02 Jak wycisnąć z cytryny więcej soku? 3 najlepsze patenty

Sok z cytryny świetnie podkreśli smak niejednej potrawy. Warto wiedzieć, jak podejść do wyciskania owocu, by wydobyć go jak najwięcej. Masowanie, przecinanie wzdłuż i ogrzewanie będą bardzo skuteczne. Raz spróbujecie i nie wrócicie do miażdżenia cytryn dłonią. 

Rozmrażanie ryby
10.03.2023 17:12 Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić ryby? 4 najlepsze sposoby

Ryba ma delikatne mięso i jej rozmrożenie wymaga większej ostrożności. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na jej przyrządzenie, warto skorzystać z jednej z 4 skutecznych metod szybkiego doprowadzenie mięsa do temperatury pokojowej. Z naszymi wskazówkami wyjdzie pyszne. 

ryby w promocji tylko w Biedronce
07.03.2023 09:01 Biedronka rzuciła na półki zdrową rybę w dobrej cenie. Konkurencja dla mintaja i dorady

Wybierasz się na zakupy? Koniecznie zajrzyj do Biedronki. Od 6 marca sieć sklepów wprowadziła totalne promocje na wiele produktów spożywczych, w tym świeży filet z halibuta. Ryba jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa.

Pierogi gotowane
05.03.2023 16:02 Jak długo gotować pierogi? Z tym farszem 2 minuty i ani chwili dłużej

Pierogi będą smaczne, gdy ich ciasto będzie miękkie, a farsz soczysty, pozbawiony grudek i dość zwarty. W uzyskaniu dobrych efektów ogromną rolę odgrywa czas gotowania. Zbyt długie przyrządzanie może zaowocować np. utratą przyjemnie kremowej konsystencji twarogu. Danie z tym nadzieniem nie może być gotowane dłużej niż 2 minuty. A jak jest w przypadku innych wariantów? 

wstaw cebulę do lodówki, a nie podrażni oczu podczas krojenia
02.03.2023 18:55 Dlaczego warto wstawić cebulę do lodówki? Dietetyk podał ważny powód

Płaczesz podczas krojenia cebuli? Zastosuj prostą sztuczkę dietetyka klinicznego. Michał Wrzosek zdradził świetny sposób na krojenie warzyw bez łez. Wystarczy wstawić cebulę na kilka minut do lodówki. Schłodzona nie będzie uwalniać związków siarki, które podrażniają oczy.

Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu?
25.02.2023 12:53 Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu

Gotujesz rosół na obiad? Nie zapomnij dodać do niego kawałka kapusty włoskiej. Warzywo sprawi, że wywar będzie miał orzechowy aromat i będzie smakować jeszcze lepiej. Sprawdź, jak ugotować najsmaczniejszy rosół.

Jak usmażyć idealne kotlety schabowe?
05.02.2023 13:03 Chrupiące, bez odpadającej panierki. Jak usmażyć idealne kotlety schabowe? Mistrz kuchni wyjaśnia

Kotlety schabowe będą smaczne i soczyste, gdy będą otoczone chrupiącą panierką. Co jednak, gdy panierka odpada w czasie smażenia? Kucharz Piotr Ogiński zdradził, jak temu zaradzić i co zrobić, by uzyskać zadowalające efekty. Kluczowe jest obtaczanie w mące pszennej i dwukrotne smażeniu. Soczysty i z chrupiącą panierką — taki jest idealny kotlet schabowy. Przygotowanie dania nie będzie skomplikowane. Musimy jedynie zadbać o dwa szczegóły wskazane przez szefa kuchni, Piotra Ogińskiego.

Jak błyskawicznie rozmrozić rybę? Mamy niezawodny patent
02.02.2023 20:52 Ryba zmrożona w kość? Nie panikuj, genialny trick rozmrozi ją w 5 minut

Rozmrażasz rybę w gorącej wodzie? Nigdy tak nie rób. Są o wiele lepsze sposoby na rozmrożenie filetów i dzwonków. Jednym z nich jest letnia woda i mleko. Rybę możemy ogrzać delikatnie w piekarniku. Będzie gotowa w kilka minut.Filety rybne zwykle sprzedawane są jednak w postaci mrożonej. Niektórzy rozmrażają rybę w zimnej wodzie i wstawiają miskę do lodówki. To dobry sposób, jednak proces rozmrażania trwa kilka godzin. Jak rozmrozić rybę?Wiele osób popełnia błąd, wstawiając zamrożony filet go gorącej wody. W ten sposób nie rozmrozimy ryby, a zagotujemy mięso, które po usmażeniu lub upieczeniu nie będzie smaczne. Jak rozmrozić rybę? Świetnym sposobem jest rozmrażanie ryby w letniej wodzie i mleku w temperaturze pokojowej.Mało kto wie, że rybę możemy rozmrozić także w piekarniku. Urządzenie musi być jednak zimne, a rybę rozmrażamy dosłownie chwilę, zanim piekarnik się nagrzeje. Gwałtowne zmiany temperatury nie służą nie tylko rybom, ale i każdemu rodzajowi rozmrażanego mięsa.

Kiedy należy solić rosół?
19.01.2023 20:08 Kiedy należy solić rosół? Odpowiedni moment ma ogromne znaczenie

Czy wiecie, kiedy należy solić rosół? Doświadczone kucharki podpowiadają, że dodatek podstawowej przyprawy nie może nastąpić zbyt szybko. Inaczej wywar nie będzie miał pełnego smaku i aromatu. W przypadku tradycyjnej zupy sprawdzi się więc podejście polegające na doprawianiu dania pod koniec jego gotowania. Przyrządzanie rosołu wydaje się proste, ale jeden błąd może zaważyć na smaku zupy. Zbyt wczesne dodanie soli spowoduje, że uzyskamy nijaką i mdłą potrawę, która nikomu nie będzie smakowała. Dowiedzcie się, jak tego uniknąć.

patelnia
19.01.2023 16:00 Jak łatwo wyczyścić przypaloną patelnię? 2 potrzebne produkty znajdziesz w kuchni

Wiele osób zastanawia się, jak wyczyścić patelnię i pozbyć się zaschniętych plam, zacieków z tłuszczu i przypalonego jedzenia. Zamiast tracić pieniądze na chemiczne środki, wykorzystajmy produkty, które mamy w domu, czyli sodę oczyszczoną i biały ocetSoda oczyszczona i ocet to idealny duet do taniego i ekologicznego sprzątania. Kurze i podłogę ścieraj wodą z odrobiną octu. Nie dość, że brud szybko i kurz szybko zejdą, to jeszcze zdezynfekujesz wszystkie powierzchnie. Po sprzątaniu wywietrz mieszkanie, ocet nie będzie długo się utrzymywał. Soda i ocet będą idealne do umycia pralki, lodówki i garnków. Jak wyczyścić patelnię? Patelnia będzie wyglądać jak nowa już po kilku minutach. Soda i ocet dosłownie rozpuszczą brud, a Ty unikniesz agresywnego szorowania, które niszczy powierzchnię garnków.Mało kto wie, że patelnię wyczyścić również mniej znanymi i naturalnymi sposobami. Jak wyczyścić patelnię? Wykorzystując połączenie sody i cytryny lub ziemniaka i soli. Przetestuj każdy sposób i sprawdź, który najbardziej Ci odpowiada.

Delikatne kopytka z ziemniaków
17.01.2023 11:55 Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka? Pamiętaj o 2 najważniejszych zasadach

Delikatne kopytka skuszą każdego. Przygotowanie znakomitego rarytasu wymaga trzymania się dwóch zasad — zawsze dodajemy mąkę ziemniaczaną, a ziemniaki gotujemy dzień wcześniej. Koniecznie spróbujcie — takie kluski was zachwycą.Kopytka pasują do wielu dań i warto wiedzieć jak je przygotować, by stanowiły dla nich świetne towarzystwo. Mięciutki i rozpływający się w ustach ziemniaczany przysmak uzyskamy, używając mąki ziemniaczanej oraz dobrze już przestudzonych ziemniaków — najlepiej takich, które gotowane były dzień wcześniej.

Składniki na naleśniki trzeba dodawać we właściwej kolejności
14.01.2023 22:46 W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny

Ciasto na naleśniki często ma grudki? Najprawdopodobniej nieodpowiednio je przygotowujecie. Istnieje jedna poprawna kolejność łączenia produktów, która będzie gwarantowała uzyskanie właściwej konsystencji. Naleśniki będą najsmaczniejsze, gdy będą rozpływać się w ustach. Takie danie uzyskamy tylko wtedy, gdy ciasto przygotujemy zgodnie ze sztukę. Kluczowe będzie mieszanie składników w kolejności, która ułatwi ich połączenie.

Ceny cukru wzrosły o ponad 80 procent
13.01.2023 14:54 GUS opublikował najnowsze dane. Inflacja nie odpuszcza. Cukier podrożał o ponad 80 procent

Inflacja w Polsce nie zmniejsza się. W grudniu wyniosła 16,6 proc. w ujęciu rok do roku, a badania pokazują, że Polacy nastawiają się, że ceny jeszcze długo nie spadną. Najbardziej szokuje nas cena cukru — jest teraz droższy o ponad 80 proc. Ceny jedzenia szybują w górę, a większość z nas nie spodziewa się szybkiej poprawy sytuacji. Tak przynajmniej wynika z przedstawionych przez GUS danych i wyników badania przeprowadzonego na zlecenie Business Insider Polska.

domowy budyń
12.01.2023 22:41 Najlepszy przepis na domowy budyń. Wypróbujesz i nie będziesz chciał słyszeć o kupnych mieszankach

Budyń jest deserem, który uwielbiają wszyscy, niezależnie od wieku. Najczęściej kupujemy gotową mieszankę w sklepie, dodajemy ją do mleka i gotowe. Warto pokusić się jednak o samodzielne przygotowanie domowej wersji budyniu. Jego smak jest bez porównania lepszy.Do przyrządzenia domowej wersji budyniu potrzebujesz zaledwie kilku składników. W zależności od dodatków możesz stworzyć popularny deser w wielu smakach. My przedstawiamy klasyczny przepis na budyń waniliowy. To idealna baza do dalszych eksperymentów z tym smakołykiem.

Jak przygotować doskonałe kluski śląskie? Wyjaśnia rodowita Ślązaczka
08.01.2023 15:00 Jak przygotować doskonałe kluski śląskie? Wyjaśnia rodowita Ślązaczka

Robisz kluski śląskie do obiadu? Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie z Górnego Śląska. Rodowita Ślązaczka wyjaśnia też, na co warto zwrócić uwagę, przygotowując słynne kluski. Oczywiście najlepiej podać je z duszonym mięsem i modrą kapustą. Do klusek śląskich zawsze dodaje się mąkę ziemniaczaną. Najlepiej odmierzyć ją w prosty sposób: przeciśnięte przez praskę ziemniaki przełożyć do miski i wygładzić łyżką. Następnie wyjąć 1/4 masy i w jej miejsce wsypać mąkę. Wtedy będziemy mieć pewność, że kluski wyjdą idealnie i nie będą się kleić.Rodowita Ślązaczka podpowiada też, by kluski śląskie robić zawsze ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Wiele osób wykorzystuje ziemniaki z poprzedniego dnia, jednak kluski nie wychodzą takie delikatne, jak należy. Wbrew niektórym, krążącym informacjom, do masy na kluski zawsze dodaje się też jajko. Pomaga ono lepiej scalić składniki. Obowiązkowym dodatkiem jest też sól w ilości płaska łyżeczka na 1 kg ziemniaków. Co ciekawe, na Śląsku kluski śląskie nie zawsze robi się z dziurką. Mogą być po prostu kuliste. Jednak niemal zawsze podaje się je z roladą wołową i modrą kapustą. Kluski śląskie raczej nie są serwowane np. z podsmażoną cebulką, jako samodzielne danie. Jednak oczywiście, jeśli komuś smakuje taka wersja, to czemu nie.

Placki ziemniaczane przywierają się do patelni
07.01.2023 20:02 Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez za małą ilość tego składnika

Placki ziemniaczane przywierają wam do patelni? Najprawdopodobniej wlaliście na nią zbyt mało oleju. Właściwa ilość tłuszczu i dobre rozgrzanie go są kluczowe w uzyskaniu zadowalających efektów. O błąd nietrudno, więc podpowiadamy, jak poprawnie przyrządzić rarytas z ziemniaków.Smażenie placków ziemniaczanych nie może odbywać się na suchej patelni. Chrupiące i pełne smaku danie niestety do lekkich nie należy, lecz, chcąc je w ten sposób odchudzić, wcale nie uzyskamy dobrych rezultatów. Przysmak musi być przyrządzany na solidnej porcji tłuszczu.

jajka
06.01.2023 21:23 Jesz jajka na twardo, czy miękko? Okazuje się, że jedne są o wiele lepsze dla naszego organizmu

Jajka są produktem chętnie spożywanym przez Polaków. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, wiodąc prym wśród pozycji śniadaniowych. Wśród nas możemy rozróżnić miłośników jajek na twardo oraz na miękko. Okazuje się, że ci drudzy dostarczają do organizmu więcej wartości odżywczych.Sposobów na przygotowanie jajek śniadaniowych jest cała masa. Poszczególne metody różnią się przede wszystkim rodzajem oraz długością obróbki termicznej. Warto wiedzieć, że nie pozostaje to bez wpływu na korzystne składniki, którymi raczą nas jajka. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.

jak przechowywać rosół
05.01.2023 21:27 Jak przechowywać rosół? Nie każdy wie, ile może stać w lodówce

Gotowanie rosołu jest niemal naszym sportem narodowym. Królową polskich zup przyrządzamy z najlepszych składników z należytą troską. Czy wiesz, jak przechowywać rosól, aby zachował swój smak i aromat? Przybliżymy tę kwestię, od lodówki zaczynając, a na zamrażaniu kończąc.Nawet najlepsza potrawa może się znudzić. Jedzenie rosołu przez wiele dni z przyjemności zamieni się w przymus. Jeśli macie nadmiar tej, możecie z łatwością zachować ją na później. Zachęcamy do zapoznania się ze skutecznymi metodami przechowywania rosołu.

Jak odświeżyć makaron?
05.01.2023 09:52 Jak odświeżyć wczorajszy makaron? Znamy kilka skutecznych sposobów

Czy wiecie, jak odświeżyć makaron, by smakował jak dopiero ugotowany? Istnieje kilka metod ponownego odgrzania mącznego produktu, które nie spowodują utraty konsystencji i smaku. Podpowiadamy Wam, na co warto zwrócić uwagę. Dania z makaronem są proste i smaczne. Jeśli ugotujemy zbyt dużą ilość klusek, wcale nie musimy nastawiać się na jedzenie niesmacznego i suchego wyrobu w kolejnych dniach. Kilka prostych technik sprawi, że odgrzewany makaron też będzie smakował wyśmienicie.

Co zrobić z olejem po smażeniu kotletów czy pączków?
04.01.2023 12:35 Co zrobić z olejem po smażeniu kotletów czy pączków?

Smażysz pączki, placki lub kotlety na obiad? Przenigdy nie wylewaj zużytego oleju do zlewu lub kanalizacji. Możesz uszkodzić lub zapchać rury, a z pewnością przyczynisz się do zanieczyszczenia środowiska. Zużyty olej zawsze więc utylizuj w odpowiedni sposób. Wiele osób zastanawia się, co zrobić ze zużytym olejem. Olej, na którym smażyłaś już mięso, pączki i inne dania nie nadaje się do ponownego smażenia. Nigdy więc nie pozostawiaj go do następnego użycia. Olej musisz zutylizować, jednak nie wylewaj go do kanalizacji, czy zlewu.Co zrobić z olejem pozostałym po smażeniu? Olej wlej do szklanej butelki lub słoika. Zakręć i wyrzuć do kosza na odpady zmieszane. To najlepszy sposób na pozbycie się zużytego produktu. Olej nie zanieczyści wtedy wody, a zostanie zutylizowany.

kran-woda-kichnia-iberion-biznesinfo (1)
01.01.2023 20:44 Zdarza Ci się gotować drugi raz tę samą wodę na herbatę? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Woda na herbatę powinna być gotowana tylko raz. Wiele osób popełnia błąd, gotując ją ponownie. Woda podczas gotowania zmienia swój skład. Jeśli zagotujesz ją drugi lub trzeci raz, wypijesz herbatę z dodatkiem szkodliwych osadów.Zapomniałaś o nastawionej wodzie na herbatę, więc ponownie włączasz czajnik? Popełniasz bardzo duży błąd, który kosztować Cię może nie tylko osadzającym się kamieniem w środku czajnika. Ponowne gotowanie wody powoduje wytrącanie się szkodliwych substancji chemicznych.Wodę na herbatę zawsze gotuj tylko raz. Jeśli o niej zapomnisz, przelej ją do innego naczynia i wypij po ostudzeniu. Nie gotuj jej ponownie. Mało osób wie również, w jakiej temperaturze powinno się parzyć herbatę. Wrzątkiem zalewamy wyłącznie herbatę czarną lub owocową.Jeśli dodajesz miód do czarnej herbaty, zaparz ją i odczekaj, aż przestygnie. W przeciwnym razie z miodu pozostanie tylko smak. Wszystkie witaminy i aktywne związki zostaną zniszczone przez wysoką temperaturę. Tak dzieje się również w przypadku niektórych herbat.

parówki
01.01.2023 17:10 Podgrzewasz parówki? Sprawdź, kiedy należy zdjąć z nich osłonki

Gotujesz parówki w osłonkach? Popełniasz duży błąd, który może Cię kosztować utratę zdrowia. Wybierając parówki zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Zrezygnuj z produktu, jeśli ma mniej niż 90% mięsa, zawiera sztuczne składniki i mięso oddzielane mechanicznie.Parówki są świetnym pomysłem na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Podane z kromką świeżego chleba, musztardą, ketchupem są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Parówki możemy zapiec również w cieście francuskim i w ten sposób przyrządzić imprezową przekąskę.Niektóre parówki zawinięte są w foliowe osłonki. Wiele osób gotuje je w opakowaniu. To poważny błąd, który może przyczynić się do powstania groźnych chorób i problemów zdrowotnych. Sztuczne osłonki zawsze należy zdejmować przed gotowaniem. Wybierając parówki, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. W sklepach znajdziesz parówki wysokiej jakości, ale są również i takie, które z mięsem mają niewiele wspólnego. Nigdy nie kupuj parówek z mięsa oddzielanego mechanicznie i takiego, które w składzie ma mniej niż 90% mięsa. Zwróć też uwagę na substancje chemiczne.

Czym doprawić rosół?
01.01.2023 15:31 Najlepsi kucharze zdradzili, czym doprawić rosół. Te przyprawy wydobędą głębie jego smaku

Czy wiecie, czym doprawić rosół, by był aromatyczny? Kilka przypraw świetnie wpłynie na smak tradycyjnej zupy niezależnie od tego, na jakim mięsie ją przygotujemy. Sprawdźcie, w co warto się zaopatrzyć, nim zaczniecie gotować.Sekretem dobrego rosołu jest nie tylko odpowiednio długie gotowanie mięsa w minimalnej ilości wody, ale też właściwe doprawienie. Poza solą i pieprzem trafić do niego powinny również zioła i wyraziste warzywa. Podpowiadamy, co się sprawdzi.

liście laurowe
27.12.2022 20:51 Dlaczego należy zawsze usuwać liście laurowe z potraw? Mało kto zna powód

Liście laurowe są w powszechnym użyciu w naszej kuchni. Żadna tradycyjna zupa czy gulasz nie mogą obyć się bez ich dodatku. Przyprawę jednak zawsze należy usunąć z potrawy po zakończeniu gotowania. Ich pozostawienie może poskutkować przypadkowym spożyciem liścia, co jest bardzo niepożądane.Liście laurowe nadają subtelny ziołowy smak. Dodaje się je do potraw długo gotowanych. W przeciwieństwie do innych przypraw zaleca się, aby nie pozostawiać liści w garnku z gotowym daniem. Dowiedz się dlaczego.

Ryba w galarecie
25.12.2022 21:59 Jaka jest najlepsza ryba do ryby w galarecie? Mistrzostwie kuchni wskazują na niedrogą opcję

Ryba w galarecie w niejednym domu pojawi się podczas świąt. Wielu z nas decyduje się, by do jej zrobienia wykorzystać karpia. Kulinarni eksperci zachęcają jednak, by wybrać mintaja. Jest o wiele zdrowszy, niedrogi i niezwykle delikatny. Doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznego bulionu.Jeśli nie macie ochoty na galaretę z karpia, warto rozważyć propozycję doświadczonych szefów kuchni, którzy do zrobienia przysmaku wybierają mintaja. Rarytas wyjdzie znakomity, a zakupy nie zrujnują portfela. Bliscy także go pokochają Skusicie się?