Wypiliście kompot z suszu i nie wiecie, co zrobić z owocami? Nie wyrzucajcie ich. Istnieje prosty patent na przygotowanie z nich smakowitych powideł. Wystarczy tylko pół godziny, a smak zachwyca na długo. Spróbujecie? Miękkie owoce suszone z kompotu nie muszą trafiać do odpadów. Chwila gotowania i doprawienie sprawią, że będą jeszcze zdatne do spożycia. Przygotowane z nich powidło zamknąć można w słoiczkach, zachowując piękny aromat na dłużej.
Po Wigilii zostały Ci kawałki karpia? Koniecznie odgrzej je w piekarniku, a wcześniej skrop delikatnie sokiem z cytryny. Dzięki prostym trikom ryba nie wyschnie, a będzie soczysta i pełna smaku. Dowiedz się również, jak przygotować i doprawić rybę przed świętami.Karp jest rybą, którą jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Wszystko przez charakterystyczny smak i zapach mułu oraz duże ości, które potrafią skutecznie uprzykrzyć jedzenie. Są na to jednak skuteczne sposoby. Na początku odetnij głowę, płetwy i oczyść miejsce po skrzelach. Mięso oddziel od ości zaraz przy kręgosłupie.Filety z karpia ponacinaj delikatnie poprzecznie, namocz w mleku, następnie osusz i solidnie skrop sokiem z cytryny. Karpia smaż na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Sok z cytryny i gorący tłuszcz wytopią malutkie ości z filetów, a karp będzie smakował wyśmienicie.Jak odgrzać karpia? Zrezygnuj z odgrzewania ryby na patelni, ponieważ panierka się przypali, a ryba wysuszy i najdzie tłuszczem. Nie podgrzewaj go również w mikrofalówce. Najlepszym sposobem jest piekarnik. Aby karp był smaczny, należy go solić w odpowiednim momencie, zaraz przed obróbką termiczną, inaczej będzie suchy.
Czy wiecie, jak gotować zamrożone pierogi? Wigilijne danie nie wyjdzie smaczne, jeśli zapomnimy o jednej ważnej regule. Produkt z zamrażarki wcale nie musi być przyrządzany dłużej niż świeży. Podpowiadamy, jak uniknąć błędu.Wcześniejsze przygotowywanie dań świątecznych i ich mrożenie jest doskonałą strategią, by uniknąć spędzania całego okresu przedświątecznego w kuchni. W przypadku pierogów trzeba jednak szczególnie ostrożnie podejść do ich odgrzania. Jeśli przesadzimy z czasem gotowania, nie będą zachwycały smakiem tak, jak tuż po przyrządzeniu.
Co zrobić żeby barszcz był czerwony? Tradycyjną potrawę wigilijną gotuj na wolnym ogniu. Bardzo ważny jest również czas gotowania. Zupę gotuj wyłącznie do momentu, kiedy warzywa zrobią się miękkie. Do wywaru dodaj łyżkę octu lub soku z cytryny. Barszcz czerwony jest tradycyjną potrawą wigilijną. Podajemy go z uszkami, pasztecikami, krokietami, czy drożdżowym kulebiakiem. Barszcz jest prostą w przygotowaniu zupą. Wystarczy jednak jeden błąd, a straci kolor i smak. Co zrobić, żeby barszcz był czerwony?Sekretem doskonałego barszczu jest odpowiednia długość gotowania i moc palnika. Nigdy nie gotuj wywaru przez kilka godzin i na największym ogniu, ponieważ nie będzie smaczny i zrobi się brązowy. Co zrobić, żeby barszcz był czerwony? Do barszczu dodaj również ocet lub sok z cytryny. Te produkty zapobiegają utracie koloru. Warto dodać je więc do wywaru.W wigilijnym barszczu kluczowe są dodatki. Potrawę dopraw zakwasem z buraków i wywarem z suszonych grzybów. Możesz wrzucić również kilka grzybów bezpośrednio do zupy. Bardzo ważne są również przyprawy i świeży czosnek. Dzięki nim barszcz wyjdzie za każdym razem.
Nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Przygotujesz z nich świetny syrop, który wykorzystasz do ciast, deserów i herbaty zimowej. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Gotujące się skórki skutecznie neutralizują również zapach smażonej ryby i innych potraw.Skórki mandarynek są pysznym dodatkiem do domowych wypieków i świątecznych deserów. To jednak nie jest jedyne zastosowanie. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Dodaj je również do zimowej herbaty rozgrzewającej razem z rozmarynem, miodem i konfiturą.Mało kto wie, że skórki mandarynek świetnie sprawdzą się podczas smażenia ryb i innych potraw, które intensywnie pachną, np. kapusty, grochu, czy kalafiora. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Skórki w syropie przełóż do rondla i gotuj na wolnym ogniu. Skórki uwolnią świąteczny aromat, a przykre zapachy po smażeniu ryb znikną błyskawicznie.Przed przygotowaniem skórek z mandarynek koniecznie mocz je przez dwie doby w zimnej wodzie, następnie ugotuj i pozbądź się białej, gorzkiej warstwy wewnętrznej. Mandarynki przed obieraniem zawsze dokładnie umyj gorącą wodą z mydłem. Cytrusy pryskane są środkami grzybobójczymi.
Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni zdradzają prosty sposób na pozbycie się i grubych i cienkich ości. Wystarczy kilka odpowiednich nacięć i sok z cytryny. W pozbyciu się resztek ości pomoże również gorący tłuszcz. Karp jest tradycyjną potrawą wigilijną. Niezależnie od tego, czy chcesz usmażyć, czy upiec rybę, zawsze musisz ją dobrze oczyścić i przygotować filety. Karp ma wiele grubych i cienkich ości, które przeszkadzają w jedzeniu. Jest jednak na nie skuteczny sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się ości z karpia.Filetowanie karpia jest naprawdę bardzo proste. Potrzebujesz jedynie dużej deski, ostrego, większego noża i soku z cytryny. Po usunięciu głowy, ogona, płetw i kręgosłupa, grube ości należy usunąć ręcznie. Jak pozbyć się ości z karpia? Cienkie ości rozpuszczą się w soku z cytryny i podczas obróbki termicznej.Jeśli planujesz przyrządzić smażonego karpia, zrezygnuj z tradycyjnej panierki. Zastąp ją mąką krupczatką, a efekt zachwyci każdego. Rybę polecam smażyć na sporej ilości masła klarowanego. Masło doda filetom aromatu i będą jeszcze smaczniejsze.
Przygotowanie wigilijnej kapusty z grochem jest nie lada wyzwaniem. Wszystko to przez moczenie grochu, które może zająć nawet całą noc. Znamy jednak 1 prosty trik, dzięki któremu można ten etap pominąć. Groch ugotuj w osolonej wodzie, a będzie miękki i pyszny już po 60 minutach.Okazuje się, że moczenie grochu nie jest konieczne do przygotowania klasycznej świątecznej potrawy. Fakt ten ucieszy wszystkie osoby, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu. W zapomnienie może też odejść problem fermentowania moczonego całą noc grochu. Już nigdy nie przygotujesz tego dania inaczej.
Barszcz wigilijny będzie miał piękny kolor i będzie pełen smaku, kiedy ugotujesz go w odpowiedni sposób. Barszcz gotuj zawsze na wolnym ogniu, wyłącznie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Bardzo ważne jest również zakwaszenie świątecznej zupy.Barszcz, zupa rybna, zupa grzybowa. To trzy tradycyjne potrawy, od których zaczynamy uroczystą kolację wigilijną. Jeśli w tym roku gotujesz barszcz wigilijny, zawsze pamiętaj o kilku zasadach, dzięki którym danie będzie bardzo aromatyczne i będzie miało ładny, apetyczny kolor.Barszcz wigilijny podaj z uszkami, kulebiakiem, pasztecikami lub krokietami. Nie ma lepszego farszu do tych dodatków od kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Nie wylewaj wody po moczeniu leśnych przysmaków. Doprawisz nim tradycyjny barszcz. To sekret najlepszych kucharzy.W barszczu wigilijnym nie może zabraknąć zakwasu z buraków. Jeśli nie przygotowałaś go samodzielnie w domu, koniecznie wybierz produkt, który ma najmniejszy skład. W zakwasie nie powinno być octu i środków konserwujących. Wtedy barszcz będzie pełen smaku.
Czy wiecie, jak smażyć rybę bez nieprzyjemnego zapachu rozchodzącego się po całej kuchni? Proste kulinarne sztuczki sprawią, że uchronicie się przed koniecznością wietrzenia mieszkania. Warto spróbować — są wysoce skuteczne.Jeśli smażenie ryb na wigilijną kolację kojarzy wam się z nieprzyjemną wonią rozchodzącą się po całym domu, tym razem będziecie mogli uniknąć niepożądanej sytuacji. Przedstawiamy kilak prostych sposobów na przyrządzenie jej w przyjemnej atmosferze. Są niezawodne.
Mało osób miało okazję skosztować własnoręcznie przygotowanego kisielu. Tymczasem domowy kisiel żurawinowy jest niezwykle prosty do przyrządzenia. Wystarczą owoce, mąka, cukier i wrząca woda. Nadchodzące święta są idealną okazją do zaserwowania tego przysmaku.Aby nieco podkręcić domowy kisiel żurawinowy, warto dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Poprawi on nie tylko smak, ale również nada deserowi intensywnej barwy. Kolejnym opcjonalnym składnikiem jest cukier wanilinowy. Jeśli akurat masz go w swojej kuchni, wzbogać kisiel kuszącą nutką wanilii.
Powiedzenie "proste jak barszcz" nie jest w 100% prawdziwe. Przygotowanie tej zupy, choć pozornie łatwe, może zakończyć się kuchenną katastrofą. Najczęstszą bolączką jest utrata przez danie intensywnego buraczanego koloru. Aby temu zaradzić, należy dodać do niego ocet.Przy wigilijnym stole zależy nam, aby wszystko było idealnie. Uwielbiany przez wszystkich barszcze czerwony to prawdziwy sprawdzian naszych kuchennych umiejętności. Poznaj tajniki jego przygotowania i nigdy więcej nie martw się o prezencję tej potrawy.
Pierogi cieszą swoim smakiem od święta i na co dzień. To wyjątkowe danie zajmuje szczególne miejsce również w sercu Magdy Gessler. Z tego względu podzieliła się ona z internautami swoim sposobem na delikatne i apetyczne ciasto. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie 3 składników. Przepis na pierogowe ciasto Magdy Gessler jest przydatny zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt. Dzięki doskonale dobranym proporcjom, to ciasto nie rozkleja się, ani nie rozpada podczas gotowania. Przygotuj pierogi godne najsłynniejszej, polskiej restauratorki.
Rosół można przygotować na wiele sposobów, a niektóre jego składniki potrafią zaskoczyć. Babcia Irenka do tradycyjnej zupy wrzuca śliwki suszone i kapustę włoską. Danie dzięki nim nabiera lekko słodkiej, orzechowej nuty. Koniecznie musicie spróbować pysznej wersji klasycznej zupy. Dobry rosół wyjdzie nam tylko wtedy, gdy będzie długo gotowany na małym ogniu. Trzeba też pamiętać, by sól wsypać dopiero na koniec gotowania — wtedy wszystkie smaki przejdą do płynu i uzyskamy esencjonalną zupę. Za radą babci Irenki w połowie gotowania dodamy też śliwki suszone i włoską kapustę. Będzie pysznie.
Czy wiecie, dlaczego pierogi się nie lepią? Częstą przyczyną jest mało elastyczne ciasto. Wiele z nas korzysta tylko z mąki, wody i soli. Tymczasem dodatek odrobiny tłuszczu może znacznie ułatwić formowanie rarytasu. Warto spróbować.Pierogi powinny być miękkie i delikatne, a ich nadzienie nie może wypłynąć podczas gotowania. Sprawdzonym sposobem na uzyskanie właściwej konsystencji ciasta jest wzbogacenie go o porcję tłuszczu. Wybrać możemy zarówno masło, jak i olej — zależnie od preferencji.
Czy wiecie, jak długo namaczać groch? Przygotowanie dań z jego udziałem należy dobrze zaplanować. Ziarno wymaga starannej obróbki jeszcze przed rozpoczęciem gotowania potraw. Podpowiadamy, co zrobić by wigilijny groch z kapustą był lekki, pyszny i gotowy jeszcze szybciej.Jeśli na wigilijnej kolacji zamierzacie podać groch z kapustą, warto zawczasu dowiedzieć się jak przygotować go w sposób, który nie spowoduje przykrych dolegliwości trawiennych. Podpowiemy co zrobić, by stosowanie znanego z dobroczynnych właściwości kminku nie było konieczne.
Czy wiecie, w jakiej wodzie należy moczyć suszone grzyby? Nie w zimnej, nie w gorącej, a w ciepłej. Letnia woda sprawi, że grzyby szybko napęcznieją, nie tracąc przy tym aromatu. Warto mieć świadomość, nim ruszy się z przygotowywaniem wigilijnych potraw. Suszone grzyby są istotnym składnikiem wielu wigilijnych potraw. Korzystając z nich, musimy pamiętać, by nie tylko starannie je oczyścić, ale też zmiękczyć, nim wrzucimy je do przyrządzanego dania. Podpowiadamy, jaki jest najlepszy sposób postępowania.
Jak moczyć śledzie? Zapomnij o moczeniu w wodzie. Są o wiele lepsze sposoby, dzięki którym ryby będą o wiele delikatniejsze i smaczniejsze. Najskuteczniejsze jest moczenie śledzi w mleku. Już po 2 godzinach filety nie będą słone i będą miały delikatny zapach i smak.Śledzie są świetnym daniem wigilijnym i świątecznym. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz z nich sałatkę, czy chcesz podać w śmietanie, oleju lub innym sosie, zawsze pamiętaj o namoczeniu filetów. Jak moczyć śledzie? Moczenie płatów w wodzie nie da takiego efektu, jak moczenie w mleku.Śledzie moczone w wodzie potrzebują około 4- 5 godzin. Podczas moczenia powinniśmy co jakiś czas wymieniać wodę na świeżą. Śledzie będą w dalszym ciągu intensywne w smaku, jednak mniej słone. Jak moczyć śledzie? O wiele skuteczniejsze jest moczenie w mleku. Już po 2 godzinach filety będą mało słone, delikatne, miękkie i nie będą aż tak mocno pachnieć.Jak moczyć śledzie? Nie tylko mleko dobrze sprawdzi się do moczenia filetów. Wypróbuj również inne metody, np. moczenie śledzi w wodzie i occie, moczenie w soku z cytryny. Ryby możesz namoczyć nawet w jasnym piwie. To świetny patent, jeśli chcesz usmażyć filety.
Ania Starmach uwielbia pierogi pod każdą postacią. W grudniu jej myśli krążą wokół apetycznych kąsków z kapustą i grzybami. Popularna kucharka radzi, jak mrozić pierogi na święta, aby po odgrzaniu były równie pyszne, jak te świeżo przygotowane. Jej sekret tkwi w blanszowaniu.Mrożenie wcześniej przyrządzonych pierogów jest doskonałym sposobem na zaoszczędzenie czasu przy świątecznych przygotowaniach. Wystarczy je potem tylko wyjąć z zamrażarki i ugotować. Anna Starmach podpowiada nie tylko, jak mrozić pierogi na święta, ale również jak je później prawidłowo odgrzać.
Czy wiecie, jak szybko ugotować buraki? Doświadczone kucharki dodają cukier. Słodki produkt znacznie usprawnia proces, a przy okazji nadaje warzywu wspaniałego smaku. Prosty patent nie ma sobie równych. Jednak warto zwrócić uwagę na kilka istotnych detali.Gotowanie buraków jest czasochłonne. Ich przyrządzenie można jednak sobie ułatwić, stosując proste sztuczki, które zredukują czas potrzebny do uzyskania miękkiego warzywa. Jedną z nich jest dodawanie cukru do wody. Nieoczywista czynność znacznie zmienia sytuację.
Moczenie karpia w mleku jest dość popularną praktyką. Pozwala ona na usunięcie posmaku mułu z mięsa i nadaje mu delikatności. Podpowiadamy, jak przygotować rybę, by zachwyciła nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W tym roku Wasze potrawy z karpia oczarują wszystkich gości. Jeśli świąteczne dania z karpiem kojarzą Wam się jedynie z nieprzyjemnym posmakiem i nieatrakcyjnym zapachem, najpewniej nie próbowaliście jeszcze namaczania ryby w mleku. Procedura jest prosta, a wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Mięso wychodzi o niebo smaczniejsze. Spróbujecie?
Świąteczny barszcz czerwony powinien mieć intensywny kolor. Jeśli jednak podgrzejemy go zbyt mocno, zupa zblednie. Na szczęście zjawisku można w prosty sposób zapobiec, wlewając trochę soku z cytryny lub octu. W mig przywrócą daniu atrakcyjny wygląd. Nie ma nic mniej apetycznego niż brunatno-różowy, mdły barszcz czerwony podany na wigilijnej kolacji. Kolor często ma mniejszą intensywność, gdy zbytnio go podgrzejemy. Wlanie octu lub soku z cytryny może jednak w prosty sposób przywrócić właściwą barwę zupy.
Pomarańcze są pyszne i zdrowe. Chętnie jedlibyśmy je częściej, gdyby nie trzeba było ich obierać. A przynajmniej, gdyby ich obieranie było łatwiejsze. Na szczęście istnieją proste triki, które pozwolą szybko cieszyć się smakiem soczystego miąższu. Koniecznie musisz je poznać. Sezon na pomarańcze i mandarynki w naszych sklepach już w pełni. Od kilku tygodni możemy cieszyć się smakiem soczystych i słodkich owoców. Pomarańcze są świetną i zdrową przekąską oraz dodatkiem do ciast, deserów i koktajli. Jak szybko obrać pomarańczę?Znamy trzy skuteczne sposoby na obieranie pomarańczy. Wystarczy, że natniesz owoc w odpowiednim miejscu, a miąższ będzie na wyciągnięcie ręki. Pomarańcze są nie tylko smacznym dodatkiem do owocowych koktajli. To również niezbędny składników świątecznych potraw i domowych wypieków.Pomarańcze to nie tylko smaczny dodatek do ciast i deserów. To również bardzo zdrowa przekąska. Owoce są bogatym źródłem witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i chroni przed wirusami i bakteriami. Pomarańcze i inne cytrusy szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym.
Jak ugotować kompot z suszu? Kompot będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy doprawisz go korzennymi przyprawami. Do kompotu dodaj również skórkę startą z pomarańczy i miód. Cała rodzina zachwyci się smakiem wigilijnego specjału. Tradycyjnie przygotowany kompot z suszu ma dość intensywny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Kompot będzie o wiele delikatniejszy, kiedy przygotujesz go z suszonych jabłek, gruszek i moreli. Zrezygnuj z wędzonych śliwek. Zamiast nich możesz dodać śliwki suszone, daktyle, rodzynki.Do kompotu dodaj również korzenne przyprawy. To sekret doskonałego smaku. Kompot z suszu zawsze gotuj według następujących proporcji: na 2 l wody dodaj 500 g suszonych owoców. Do gotującego się kompotu dorzuć również cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i kardamon.Nie zapomnij również o skórce startej z pomarańczy i płynnym miodzie. Miód dodaj do kompotu, kiedy już przestygnie. Wtedy będziesz cieszyć się jego wspaniałym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami. Miód traci swoje wartości w temperaturze powyżej 40 stopni C.
Czy wiecie, jak uratować przypalony bigos? Dania nie trzeba wyrzucać. Wystarczy zastosować prosty babciny patent — przełożyć danie do czystego garnka. Podpowiadamy, co jeszcze sprawi, że po przykrym zdarzeniu nie będzie śladu.Gotowanie bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Ponieważ zwykle jest ono długie, nietrudno zapomnieć, że potrawa wciąż jest na kuchence. Jeśli doszło już do przypalenia, wcale nie trzeba zaczynać przygotowań od nowa. Wystarczy przełożyć danie do czystego garnka. Babcina sztuczka nie jest jedynym sposobem na uratowanie składników.
Gotowanie makaronu pod przykryciem jest jednym z najczęściej popełnianych błędów kulinarnych. Przez jeden błąd makaron jest papkowaty i traci swoją strukturę i smak. Jak gotować makaron? Poznaj kilka przydatnych informacji.Makaron jest świetnym pomysłem na obiad. Niezależnie od tego, czy dodajemy go do warzyw, sosu, mięsa, czy do zupy, musimy go odpowiednio ugotować. W przeciwnym razie makaron będzie niesmaczny i będzie miał papkowatą konsystencję. Jak gotować makaron?Wiele osób popełnia podstawowy błąd podczas gotowania makaronu. Makaronu nie gotujemy pod przykryciem, ponieważ nie będzie smakował tak, jak powinien. Jak gotować makaron? Zrezygnujmy również z dodatku oleju lub oliwy. Nitki i kluski faktycznie się nie posklejają, jednak przygotowany przez nas sos nie będzie trzymał się makaronu.Gotowanie makaronu wymaga również odpowiedniego garnka i czasu. Nie przyspieszymy procesu gotowania, jeśli makaron będzie bulgotał na najwyższej mocy palnika. Garnek musi być dopasowany do ilości i rodzaju makaronu. Jeśli będzie zbyt mały, makaron nie ugotuje się tak, jak powinien.
Bez suszonych grzybów nie wyobrażamy sobie tradycyjnej polskiej kuchni. Zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt produkt ten będzie królował w wielu domach. Czy wiesz jednak, jak długo gotować suszone grzyby przed dodaniem ich do klasycznych wigilijnych potraw? Samo gotowanie to 15 minut, jednak poza precyzyjnie odmierzonym czasem liczą się również inne kwestie.Właściwe przygotowanie suszonych grzybów jest kluczowe, jeśli chodzi o smak potraw. Uszka, pierogi, czy kapusta nie mogą się obejść bez tego aromatycznego składnika. Podpowiadamy zatem, jak długo gotować suszone grzyby.
Czy wiecie, która ryba najlepiej nadaje się do galarety? Wybór jest szeroki i nie trzeba się ograniczać do karpia. Warto postawić na inne gatunki. Specjał będzie równie smaczny i dostarczy nam sporo cennych składników odżywczych. Sprawdźcie nasze propozycje. Rybna galareta gości na wielu świątecznych stołach. Najczęściej jednak jest przyrządzana z karpia. Zamiast niego z powodzeniem można jednak wybrać inne gatunki polskich ryb słodkowodnych i nie tylko. Przygotowaliśmy krótki przewodnik, który podpowie Wam, na co zamienić już nie tak tanią, jak kiedyś rybę.
Niektórzy płuczą kaszę jaglaną, inni sparzają ją wrzątkiem, jeszcze inni wsypują ją od razu do garnka, zalewają wodą i gotują. Kasza to nic innego, jak rozdrobione części jadalne zbóż, dlatego zawsze należy je opłukać, żeby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.Kaszę jaglaną można również zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, jednak sposób z płukaniem pod bieżącą wodą jest o wiele szybszy. Kasza jaglana bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, miedź i białko. Substancje te zostaną w większym stopniu przyswojone z potrawy, jeśli kaszę przed gotowaniem opłuczemy. W kaszy znajduje się również kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie witamin, białka i minerałów. Wystarczy jednak opłukać ziarna, aby skutecznie się go pozbyć. Kasza jaglana jest bardzo uniwersalnym produktem, który wykorzystamy nie tylko jako dodatek do obiadu.Z kaszy jaglanej możemy upiec zdrowe ciasta, np. szarlotkę. Możemy przygotować na niej jaglankę, czyli danie na słodko podobne do klasycznej owsianki. Dodajemy do niej banany, kakao, ulubione owoce. Kaszę możemy ugotować nawet w mleku kokosowym lub migdałowym. Możemy dodać ją również do ulubionej sałatki.