Arbuz jest smakowitym, pełnym orzeźwiającego soku owocem. Idealnie sprawdzi się jako przekąska w ciepły dzień. Słodycz w nim zawartą doskonale podkreśli szczypta soli. Nieoczywisty dodatek sprawi, że owoc posmakuje wam jeszcze bardziej. Spróbujcie koniecznie. Arbuz obfituje w wiele cennych składników m.in. witaminy A i C, wapń, żelazo, potas czy magnez. Zawiera też likopen. Związek ten ma właściwości antyoksydacyjne i jest cenny w profilaktyce wielu chorób. Niezwykle wartościowa jest też zdolność do orzeźwiania i schładzania organizmu od wewnątrz. Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu. Warto zawczasu dowiedzieć się jak wybrać smakowite okazy, rozwikłać zagadkę dotyczącą jedzenia pestek owocu i zapoznać się z prostymi sposobami podania tego słodkiego rarytasu. Będzie niezastąpiony, gdy temperatury za oknem wzrosną.
Magda Gessler wyznaje zasadę, że jedzenie ma być dobre, jak u mamy. Restauratorka do rosołu dodaje również kilka goździków, które zdecydowanie wzmacniają smak i aromat całego dania. Dowiedz się, jak zrobić najbardziej kultowy rosół z przepisu Magdy Gessler, błyskawicznie zniknie z talerzy.Rosół to już nasza tradycyjna potrawa. Zupa gotowana na mięsie i warzywach ma rewelacyjny smak, jest bardzo aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. Rosół przygotowujemy na święta, specjalne okazje i większe imprezy okolicznościowe, ale również w niedzielę, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu dla całej rodziny.Sekret idealnego rosołu? Dwa rodzaje mięsa, duża ilość warzyw i przyprawy- lubczyk i kurkuma. Magda Gessler dodaje do wywaru również kilka goździków, które podkreślają jego smak i nadają zupie przyjemnej, korzennej nuty. Tak przygotowany rosół nie ma sobie równych.Magda Gessler słynie z przepysznej kuchni. Tradycyjne gołąbki, gulasz, bigos, zupa grzybowa i wiele innych dań smakują jeszcze lepiej, kiedy przygotujemy je według przepisu restauratorki. Gessler doskonale wie, jak podkreślić smak i aromat każdej potrawy.
Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia? Wystarczy jeden, prosty trik babci, aby gorący tłuszcz nikogo nie poparzył i nie pobrudził ścian. Wsyp odrobinę soli na suchą patelnię, a będziesz zachwycony efektem. Dowiedz się, jak smażyć na patelni bez pryskania oleju.Koniec z pryskającym olejem podczas smażenia mięsa, placków i innych dań. Wystarczy zastosować stary i sprawdzony trik, aby sprawnie przygotowywać potrawy bez poparzeń i bez plam. Bardzo ważne, aby patelnia byłą zupełnie sucha, podobnie jak produkty, które będziemy smażyć.Pryskającym olejem możemy się poważnie poparzyć, ponieważ rozgrzany tłuszcz osiąga dużo wyższą temperaturę, niż wrząca woda. Plamy po oleju są również trudne do umycia. Jeśli nie masz zabezpieczonej ściany przy kuchence, olej nie zejdzie z farby lub tapety.Dowiedz się również, jak pielęgnować drewniane akcesoria kuchenne. Wystarczy odpowiednio je zaimpregnować w produkcie, który z pewnością masz w domu. Deski, wałki, stolnice i inne utrzymasz również w idealnej czystości.
Bób jest doskonałym warzywem strączkowym, które zawiera mnóstwo białka, błonnika i witamin. Warto przygotować go prosto — na patelni, z dodatkiem cebuli i czosnku. W tej odsłonie jest naprawdę smaczne. Spróbujecie?Bób, choć jest wyjątkowo zdrowy, nie każdemu posłuży. Podpowiadaliśmy już, kto powinien go unikać i wyjaśnialiśmy, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupach, by wybrać świeżą porcję warzywa. Tym razem mamy dla was smaczną i prostą recepturę, która przekona największych sceptyków. Skusicie się?
Dbanie o drewniane akcesoria kuchenne jest kluczowe, aby wyglądały ładnie i służyły nam w kuchni przez wiele lat. Najważniejszym elementem jest impregnacja, która zapobiega przedostawaniu się wody wgłąb drewna, dzięki czemu wszystkie akcesoria kuchenne przez lata wyglądają jak nowe.Drewniane akcesoria kuchenne cieszą się ogromną popularnością. Nic dziwnego, są trwałe, mocne, a przy odpowiedniej pielęgnacji, możemy korzystać z nich przez wiele lat. Niezależnie od tego, czy używasz drewnianego wałka, deski, chochli, wszystkie akcesoria musisz zaimpregnować.Do impregnacji i pielęgnacji drewnianych akcesoriów wykorzystasz oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sól, sok z cytryny i sodę oczyszczoną. Te produkty skutecznie pomogą Ci zaimpregnować i pielęgnować drewno w kuchni, zupełnie naturalnie i bez chemicznych środków.Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie myć drewnianych akcesoriów w zmywarce do naczyń. Wysoka temperatura, woda i środek do mycia, będą agresywnie działać na delikatną strukturę drewna i przyczynią się do szybszej degradacji.
Sprawdźcie, co zrobić, aby ryż po ugotowaniu był sypki. Zdradzamy najważniejsze zasady, dzięki którym unikniecie tego problemu. Jedna z nich mówi o tym, by przed gotowaniem ziarna ryżu dokładnie wypłukać. Poznajcie też inne podpowiedzi, które pozwolą wam przygotować idealny ryż do sałatki czy zapiekanki.Ryż króluje w kuchni azjatyckiej, ale na naszych stołach też jest całkiem popularny. Są nawet tacy, którzy wybierają ten dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Do jego ugotowania zachęca fakt, że ryżu nie trzeba obierać tak jak kartofli. Jednak ryż może stanowić nie tylko dodatek do dań obiadowych, ale też do sałatek czy zapiekanek. I wtedy zależy nam na tym, by był sypki, bo łatwiej będzie go wymieszać z innymi składnikami. Co więc należy zrobić, by po ugotowaniu ryż był sypki?
Makaron jest jednym z często przygotowywanych dodatków do dań. Jego ugotowanie, choć wydaje się proste, wcale takie nie jest. Niektórzy, chcąc uniknąć sklejenia się nitek, wlewają do wody olej. Taki dodatek sprawia, że sos spływa z klusek, utrudniając jego zjedzenie. A nie daje wcale gwarancji, że makaron łatwo się rozdzieli. Sprawdźcie, na co jeszcze trzeba uważać. Z makaronu bardzo szybko przygotujemy pyszny obiad lub kolację. Polecaliśmy wam już proste przepisy na makaron ze śmietaną oraz serem. Tym razem rozwiewamy wątpliwości dotyczące gotowania tego popularnego mącznego dodatku. Poznajcie najczęstsze błędy, jakie można popełnić podczas jego przyrządzania.
Truskawki lada moment zagoszczą na naszych talerzach. Wydawać by się mogło, że przygotowanie ich do spożycia jest proste. Wystarczy przecież opłukać je pod bieżącą wodą i pozbawić zielonych ogonków. Okazuje się jednak, że w ten sposób usuniemy jedynie kurz i niejadalne elementy. Poprawne mycie truskawek jest nieco bardziej złożone.Truskawki sprawdzą się zarówno jako dodatek do deserów takich jak np. naleśniki, jak i jako smaczne towarzystwo dla grillowanych szparagów z sałatą i winegret. Aby jednak w pełni cieszyć się tym rarytasem, należy go starannie umyć przed spożyciem. Nie wystarczy opłukanie pod bieżącą wodą.
Rzodkiewki są smacznym wiosennym warzywem, które można podać na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych wariantów jest przygotowanie z nich kiszonki. W tej formie nabierają charakteru i dostarczają wiele cennych składników odżywczych. Przygotowanie rarytasu jest niezwykle proste i warto spróbować. Kiszone rzodkiewki w smaku przypominają ogórki przyrządzone tą metodą. Bogate są w liczne witaminy i minerały, przede wszystkim wzmacniającą odporność witaminę C. Pasować będą zarówno do kanapek ze świeżym domowym chlebem, jak i do obiadu czy lekkiej sałatki. Koniecznie spróbujcie.
Rosół jest zupą, po którą często sięgamy. Tradycyjne danie zazwyczaj powstaje na bazie drobiu i wołowiny. Karola Okrasa stawia jednak na dodatek kaczych ud i pieczonych warzyw. Dzięki temu uzyskuje pełną smaku i niezwykle aromatyczną zupę. Tak Przepis jest bardzo prosty — koniecznie wypróbujcie. Rosół można przyrządzić na wiele sposobów. Niedawno zdradzaliśmy wam sprawdzoną recepturę na wersję warszawską z baraniną. Podpowiadaliśmy też jak przygotować tę pełną głębokiego smaku zupę, wykorzystując prosty, babciny patent. Tym razem mamy dla was wyjątkowo smaczną odsłonę z dodatkiem kaczki i pieczonych warzyw wprost od kulinarnego autorytetu. Skusicie się?
Rabarbar jest kwaśnym sezonowym warzywem, które często gości w deserach. Można z niego jednak przygotować również pyszny wytrawny dodatek, czyli chutney. W tej wersji pasował będzie m.in. do mięs i serów. Spróbujcie koniecznie, ten delikatnie pikantny i ziołowy, słodko-kwaśny sos skradnie wasze serca. Z rabarbaru z łatwością przyrządzicie smaczne racuchy czy wyborny, orzeźwiający kompot. Większego trudu nie sprawi wam też wykonanie pysznego chutney, który — po zapasteryzowaniu — z powodzeniem przechowacie do zimy i będziecie mogli cieszyć się wyborną kompozycją na bazie tego warzywa w chłodne zimowe popołudnia. Skusicie się?
A może jajka na śniadanie? A wiecie, jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty, dzięki którym tym razem ten przysmak wyjdzie wam perfekcyjnie. Naszym doskonałym rozwiązaniem jest użycie do tego celu kawałka folii spożywczej. Poznajcie też inne sprytne sposoby. Jajko w koszulce, zwane z języka francuskiego jajkiem poszetowym, to jajko ugotowane bez skorupki. Po rozbiciu delikatnie wlewa się je do gotującej się wody i całość podgrzewa do czasu, aż białko zetnie się, zamykając w środku płynne żółtko. Przysmak ten jest bardzo elegancki, można nawet powiedzieć, że wykwintny. Godny nawet najbardziej znamienitych stołów. Jednak ze względu na łatwość przygotowania, możesz go jeść, kiedy tylko ci się zamarzy.
Bakłażan jest jednym z sezonowych warzyw, które już niebawem pojawi się na straganach. Choć można z niego przyrządzić wiele pysznych dań, wielu z nas nie decyduje się na jego zakup. Powodem jest goryczka. Łatwo ją jednak wyeliminować. Jeden prosty trik sprawi, że przykry posmak nie pozbawi nas przyjemności z jedzenia. Bakłażan, zwany przez niektórych gruszką miłosną czy oberżyną, jest wyśmienitym warzywem, które niejednej potrawie potrafi nadać charakteru. Będzie smakował wybornie zarówno wtedy, gdy zostanie zamarynowany jak i po wypełnieniu delikatnym farszem z pieczarek. Jedzenie bogatego w potas, magnez czy wapń warzywa dostarczy nam przyjemności, jeśli będziemy pamiętać o jednej sztuce, która uchroni nas przed goryczką. Przykry smak często towarzyszy nieprawidłowej obróbce bakłażana polegającej na nieposoleniu go przed dalszym przyrządzaniem.
Poznajcie niezawodny przepis na delikatną golonkę. Jej sekret tkwi w dwóch etapach przygotowania, a mianowicie na wstępnym gotowaniu mięsa, a potem jego upieczeniu. Dzięki temu golonka wychodzi miękka i rozpływająca się w ustach. Ma też chrupiącą, apetyczną skórkę. Sprawdźcie, jak dokładnie przygotować ten specjał. Golonka to dość tłusty kawałek mięsa. Z pewnością nie należy do zdrowych i dietetycznych potraw, jednak smakuje obłędnie. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się ją przyrządzi. Apetyczna i smaczna golonka powinna miękka i mieć chrupiącą skórkę. W osiągnięciu miękkości pomoże gotowanie porcji mięsa, zaś chrupkość zapewni pieczenie.
Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista i jednoznaczna. Obie fasolki różnią się nieco smakiem i wartością odżywczą. Jednak każda jest pyszna i z pewnością warto ją jeść. Zwłaszcza teraz, gdy w sklepach można kupić świeże i wyborne strączki.Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale podbiła już cały świat. Doskonale smakuje ugotowana i polana masłem lub zrumienioną bułką. Można ją też dodawać do sałatek, dań pieczonych, gotowanych i duszonych. Przez cały rok można kupić fasolkę mrożoną, jednak najsmaczniejsze są świeże strąki. Wyróżniają się one delikatnością i drobnymi nasionkami. Odpowiednio przyrządzone są chrupiące i przepyszne. Już teraz można kupić fasolkę szparagową pochodzącą z cieplejszych krajów. Sezon na naszą przypada na lipiec i sierpień.
Przetwory na zimę to nie tylko ogórki kiszone, czy marynowane grzyby. To również nasze, polskie owoce, które wygrzane w letnim słońcu, mają fenomenalny smak. Koniecznie przygotuj więc czereśnie w syropie, to prosty przepis bez gotowania i drylowania owoców, to smak dzieciństwa.Świeże, tyle, co zerwane z drzewa czereśnie to smak mojego dzieciństwa, podobnie jak kompot z tych owoców i przetwory w postaci czereśni zalanych słodkim syropem. Do tej pory uwielbiam zimą dodać owoce do herbaty, zrobić z nich kompot, czy wyjeść łyżeczką pół słoiczka. Czereśnie bez drylowania, wyłącznie zalane syropem z wody i cukru to błyskawiczny sposób na zatrzymanie obłędnego smaku na cały rok. Pamiętaj jednak, aby czereśnie wkładać do wyparzonych słoików, a po zakręceniu wieczek koniecznie pasteryzuj przez kilka minut. Dzięki pasteryzacji czereśnie będą idealnie soczyste, świeże i pyszne aż do następnego sezonu. Moja babcia, oprócz tradycyjnych przetworów, dżemów i czereśni w syropie, robiła również sok z aronii, sok z malin. Syropem z wody i cukru zalewała również świeże truskawki, które później były świetną bazą do kompotu, czy zupy owocowej z makaronem. Słodką zupę pochłaniałam w dzieciństwie w hurtowych ilościach. Koniecznie przygotuj owocową swojemu dziecku, będzie zachwycone.
Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Powód zaskakuje, jednak warto go znać, aby lepiej zorganizować sobie przestrzeń w urządzeniu. Deska do krojenia doskonale sprawdzi się jako dodatkowa półka, a dzięki niskiej temperaturze nie namnażają się na niej bakterie. Jak zabezpieczyć drewnianą deskę?Deska do krojenia na dłużej zachowa swój wygląd i funkcjonalność, jeśli zaimpregnujemy ją w prosty sposób. Wystarczy, że po umyciu i dokładnym wysuszeniu wysmarujemy ją gorącą oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i odstawimy.Czynność należy powtórzyć, aby tłuszcz dobrze związał się z drewnem, dzięki czemu do środka deski nie dostanie się woda. Woda powoduje stopniowe niszczenie drewnianych desek, dlatego też powinniśmy je dokładnie suszyć i nie możemy ich myć w zmywarce.Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Nie chodzi wyłącznie o bakterie, chociaż to niewątpliwy plus. W niskiej temperaturze drobnoustroje namnażają się dużo wolniej, dzięki czemu nie musimy szorować i sparzać deski po krojeniu mięsa. Wystarczy ją umyć, osuszyć i wstawić do urządzenia.Dowiedz się również, jak przechowywać tłuszcze i oleje, aby zachowały świeżość na wiele tygodni.
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? To pytanie bardzo często pojawia się na forach internetowych. Świeżość jajek możemy sprawdzić w domu na 4 proste i skuteczne sposoby. Dowiedz się, jak sprawdzić, czy jajka nadają się do jedzenia.Jajka kurze są produktem bardzo uniwersalnym, które wykorzystujemy do wielu różnych dań, zup, deserów i ciast. Jajka, niezależnie od tego, czy smażone, gotowane, czy dodawane do pieczenia, muszą być idealnie świeże, aby nie zepsuły całej potrawy.Jajka na dłużej zachowają świeżość, kiedy będziemy przechowywać je w lodówce lub w suchym, ciemnym i stosunkowo chłodnym miejscu. Już powyżej 6 stopni C bakterie salmonelli, które mogą być na skorupkach, zaczynają się namnażać, dlatego też jajka muszą być przechowywane w niższej temperaturze.Zjedzenie nieświeżego jajka może również skutkować poważnym zatruciem pokarmowym. Są jednak proste sposoby, w tym potrząsanie, dzięki którym możemy sprawdzić, czy jajko na pewno jest świeże i czy nie zepsuje dania i nie wywoła problemów żołądkowych.Dowiedz się również, jak uratować przesoloną zupę. Poznaj 5 prostych sposobów, dzięki którym danie błyskawicznie odzyska smak.
Ryba jest zdrowym i produktem. Jej charakterystyczny i dość intensywny zapach sprawiają jednak, że część z nas rezygnuje z przyrządzania dań, w których występuje. Dzięki prostemu patentowi, polegającemu na wymoczeniu mięsa w mleku, w łatwy sposób pozbędziemy się niemiłej woni. Przyrządzenie ryby nie musi być równoznaczne z przykrym zapachem roznoszącym się po całym domu. Znamy kilka prostych sposobów, dzięki którym będziecie mogli sięgać po nią częściej i cieszyć się delikatnym smakiem tego mięsa. Koniecznie sprawdźcie.
Przygotowujecie mięso na obiad, a potem okazuje się, że jest twarde i suche? Wiemy, co zrobić, by to zmienić. Warto wypróbować na przykład dodatek octu czy marynowanie w nabiale. Skorzystajcie z naszych porad, a już zawsze uzyskacie smaczne i soczyste potrawy. Po mięso sięga wielu smakoszy. Choć jego obróbka termiczna wydaje się prosta, zdarza się, że mimo starań, efekt nie zachwyca. Sposobów na uzyskanie delikatnego i smacznego specjału jest kilka. Są one banalnie proste. Koniecznie spróbujcie.
Jak powinno się gotować młode ziemniaki? Mamy sprawdzony trik, który sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze i wartościowsze. Nie popełniaj więcej błędu i nie zalewaj ich zimną wodą, stracą bowiem wiele cennych składników. A i smak nie będzie taki, jak trzeba. W sklepach i na straganach już pojawiły się młode ziemniaki. Czekaliśmy na nie z utęsknieniem, pamiętając smak zeszłorocznych. Młode ziemniaki potrafią doskonale smakować. Wystarczy je tylko ugotować i podać np. z koperkiem i zsiadłym mlekiem. Choć gotowanie ziemniaków jest bardzo proste, trzeba jednak wiedzieć, jak najlepiej to zrobić.
Dziś niedziela, więc z pewnością w wielu polskich domach gotuje się właśnie rosół. A wiecie, co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek, dzięki którym wywar będzie nie tylko smaczny, ale też uzyska wymarzony kolor. Jednym z dobrych sposobów jest dodanie do garnka kawałka buraka. Poznajcie też inne triki.Rosół to prosta zupa będąca wywarem z mięsa i warzyw. Jednak by wyszła smaczna i apetyczna, nie wystarczy po prostu wrzucić składników do garnka i czekać, aż będą miękkie. Trzeba wiedzieć jakich składników użyć, kiedy je dodać i jak gotować. Dziś poruszymy temat barwy rosołu. Bo nie ma co ukrywać, że blady rosół bardziej przypomina wodę niż esencjonalny wywar i nie zachęca do jedzenia. Co więc zrobić, by rosół nabrał apetycznej, złocistej barwy?
Maj to idealny czas na przygotowanie domowego soku z aronii. Owoce to bogactwo cennych witamin, minerałów i antyoksydantów, a sok z dodatkiem laski wanilii jest przepysznym dodatkiem do napojów i herbaty. Poznaj najlepszy przepis na sok z aronii.Sok z aronii jest dość cierpki w smaku, jednak wystarczy dodać do niego laskę wanilii, aby był delikatniejszy. Przygotowany sok rozcieńczam letnią lub gazowaną wodą, a także dodaję do gorącej herbaty. Aronia latem jest idealna na ugaszenie pragnienia i nawodnienie organizmu. Zimą natomiast doskonale wzmacnia układ odpornościowy, rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.Domowy nektar zawiera przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B, a także żelazo, potas, jod, wapń i bor. Sok to również bogate źródło antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.W maju pojawia się już młoda pokrzywa, nie pozbywaj się jej z ogródka- tu poznasz przepis na wyśmienitą, lekką zupę z pokrzywy, jest idealna na wiosenny obiad.
Śledzie są smakołykiem, po który z chęcią sięgnie niejeden smakosz. Dodając do ryby bogaty w rzodkiewkę i szczypiorek sos na bazie śmietany, stworzycie niezwykle lekką kompozycję, której mało kto się oprze. Zróbcie od razu podwójną porcję — wiosenna odsłona śledzia znika z talerzy ekspresowo. Śledzie przygotować można na wiele sposobów. Jeśli próbowaliście już sałatki z buraczkami, koniecznie sprawdźcie, jak smakują z innym sezonowym dodatkiem. Chrupiąca rzodkiewka i szczypiorek dodadzą rybie charakteru. Danie z pewnością skradnie serce niejednego amatora rybnego rarytasu. Spróbujecie?
Gotowanie makaronu wydaję się czynnością prostą. Istnieje jednak jeden błąd, który sprawi, że smakołyk sklei się, przyjmując nieestetyczną zbitą formę. Wystarczy dodać odpowiednią ilość wody, by zapobiec przykrej sytuacji. Dowiedzcie się, co jeszcze zapewni wam sukces. Makaron jest doskonałym dodatkiem do dań. Domowy specjał będzie idealny do rosołu czy pysznego sosu na bazie pomidorów. Aby jednak w pełni zachwycił jedzących, nie może się skleić podczas gotowania. Wiemy, co pomoże w poprawnym ugotowaniu mącznego wyrobu.
Rosół jest smaczną i pożywną zupą, do której często wracamy. Dobrze przyrządzona zachwyci swoim aromatem i przejrzystością. Znamy proste i niezawodne patenty na uzyskanie klarownego dania. Jednym z nich jest dodanie do zupy białka kurzego. Ścinający się produkt wiąże obecne w rosole drobinki i sprawia, że zupa odzyskuje przejrzystość. Sprawdźcie, co jeszcze będzie pomocne. Rosół ma wiele pysznych odsłon. Mięsny specjał można przyrządzić np. z dodatkiem wyrazistych przypraw takich jak papryka chilli czy imbir. W takiej wersji będzie przyjemnie rozgrzewający — w sam raz na chłodny wieczór. Nasze starania zniweczyć mogą jednak drobne błędy w gotowaniu, które spowodują, że zupa zmętnieje. Podpowiadamy jak sobie z tym poradzić.
Szparagi zaczynają pojawiać się w warzywniakach. Amatorzy rarytasu rokrocznie zastanawiają się, czy można je zamrozić, by cieszyć się ukochanym smakiem nawet w środku zimy. Okazuje się, że wystarczy szparagi umyć i pozbawić je 1/3 zdrewniałej łodygi, by po przechowywaniu w chłodzie nadal były jędrne i pyszne. Szparagi z grilla czy zupa krem nie muszą być daniami kojarzącymi się z wczesnym latem. Ukochane warzywo wielu smakoszy dobrze zniesie mrożenie, jeśli zadbamy o kilka szczegółów podczas ich zabezpieczania. Najważniejsze jest usunięcie końcówek.
Tarka, której używacie w kuchni, nie jest już tak ostra, jak kiedyś? Zamiast kupować nowy sprzęt, wykorzystajcie papier ścierny. Z jego pomocą sprawicie, że urządzenie znowu stanie się funkcjonalne. Zdradzamy szczegóły przeprowadzenia domowej renowacji. Tarka kuchenna często przydaje się w kuchni. Używamy jej, gdy przyrządzamy placki ziemniaczane, zupę ogórkową czy zapiekanki z serem. Zależy nam zatem, by korzystanie z niej było jak najbardziej wygodne. Gdy tarka się stępi, pomocny będzie papier ścierny. Koniecznie wypróbujcie nasz prosty patent — zaoszczędzicie sporo pieniędzy.