Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć?
21.04.2022 15:39 Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą 2 proste kroki

Fasola jest smacznym i cennym warzywem, które na naszych talerzach powinno gościć zdecydowanie częściej. Odpowiednie przygotowanie tego strączkowego specjału pozwoli uniknąć nam nieprzyjemnych dolegliwości. Wystarczy, że namoczymy ziarna przed gotowaniem i nie przykryjemy garnka, a będziemy cieszyć się smakiem bez przeszkód.Fasola jest zdrowa i bogata w białko. Warto więc włączyć ją do swojej diety. By ustrzec się przed dyskomfortem związanym z jej spożyciem, warzywo należy odpowiednio ugotować. Dobrze je wcześniej namaczając i pozostawiając garnek bez przykrycia, zapewnimy sobie smak i maksimum komfortu. Z instrukcją krok po kroku wszystko się uda.

Jak wykorzystać w kuchni szczaw?
21.04.2022 08:43 Jak wykorzystać w kuchni szczaw? Warto pamiętać o 1 zasadzie

Szczaw jest jednym z wiosennych warzyw, po które zdecydowanie warto sięgnąć. Jednak, by w pełni skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, nie należy łączyć go z innymi, pojawiającymi się wiosną, produktami takimi jak botwina, szpinak i rabarbar. Wszystkie bowiem zawierają kwas szczawiowy, który w nadmiarze nie przysłuży się naszemu zdrowiu. Podpowiadamy jak najlepiej wykorzystać szczaw.Szczaw jest wyrazistym i pełnym charakteru warzywem. Na sklepowych półkach zaczyna pojawiać się już w kwietniu, by cieszyć nas swoim smakiem jedynie do czerwca. Jego nadmiar nie jest wskazany, lecz sięganie po niego na zmianę z innymi sezonowymi warzywami przyniesie same korzyści. Zobaczcie, jak włączyć go do swojej diety.

Pasta kanapkowa
18.04.2022 18:46 Pasta jajeczna z rzodkiewką i ogórkiem kiszonym. Idealna na wiosenne kanapki

Pasta jajeczna w wiosennym wydaniu powinna charakteryzować się świeżym smakiem oraz intensywnym kolorem. Nasza propozycja zawiera dwa dodatki, które gwarantują uzyskanie idealnego, wiosennego smaku. Mowa o rzodkiewkach oraz ogórkach kiszonych. Wystarczy posiekać produkty, wymieszać je i od razu można cieszyć się doskonałymi kanapkami. Pasta jajeczna z rzodkiewkami i ogórkiem kiszonym zachwyca intensywnością oraz pięknymi kolorami. Najlepiej smakuje w towarzystwie ciemnego, razowego chleba, który wyciąga z pasty to, co najlepsze. W naszej recepturze składniki są drobno siekane, lecz jeśli preferujesz gładszą konsystencję i mniejszą ilość pracy, zetrzyj je na tarce. Wszystko zależy tak naprawdę od Twoich preferencji kulinarnych.

Zamrażarka
18.04.2022 15:02 Które dania wielkanocne można mrozić? Odpowiedź nie jest taka oczywista

Święta Wielkanocy co roku generują ogromną ilość jedzenia, którego często nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. Aby temu zaradzić, większość z nas decyduje się na mrożenie potraw, takich jak sałatka jarzynowa. Jeśli chcesz ją włożyć do zamrażalnika, upewnij się, że nie zawiera majonezu. Zamrażanie sałatki z majonezem jest ogromnym błędem, ponieważ tłusty sos szybko się psuje - nawet w minusowej temperaturze. Nadwyżka wielkanocnego jedzenia to trudny do rozwiązania problem. Niekiedy ilość żywności jest tak duża, że nie wiadomo co z nią zrobić. Jeśli chcesz ją zamrozić, niżej zdradzamy jak zabrać się za to w odpowiedni sposób. Najwięcej ostrożności trzeba zachować wobec potraw tłustych, które źle znoszą zamrażanie. Tłuszcz może bowiem doprowadzić do zepsucia jedzenia, co może generować duże koszty, kiedy chce zachować się potężne objętości żywności.

Zapiekanka ziemniaczana
18.04.2022 14:04 Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy

Jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie produktów spożywczych, które zostały po świętach Wielkanocy, jest przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej. Niżej zdradzamy przepis na zapiekankę z jajkami na twardo i białą kiełbasą. To także idealna propozycja dla osób, którym świąteczne potrawy już się przejadły. Zapiekanka ziemniaczana charakteryzuje się przede wszystkim prostotą przygotowania. Poza wstępnym połączeniem wszystkich składników resztę pracy wykonuje za nas piekarnik - trzeba jedynie uważać, aby zapiekanka nie przypaliła się. Niezależnie od rodzaju białej kiełbasy, którą masz pod ręką, z powodzeniem możesz ją wykorzystać. Surowe mięso warto jednak wcześniej nieco podsmażyć, aby mieć pewność, że dojdzie w piecu.

Rosół w garnku
18.04.2022 12:01 Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny

Rosół za sprawą swojej dużej uniwersalności może być ugotowany na najróżniejszych rodzajach mięsa. Dzisiaj prezentujemy przepis na prosty rosół z dodatkiem białej kiełbasy. Takie danie idealnie pasuje na drugi dzień świąt. Dodatkowo wykorzystać można przy jego pomocy resztki jedzenia, których nie udało się zjeść. Rosół na białej kiełbasie stanowi pyszne rozwiązanie problemu dużych ilości resztek. Po Wielkanocy zostaje mnóstwo niedojedzonych potraw i produktów. Bulion na białej kiełbasie charakteryzuje się pysznym smakiem oraz prostotą wykonania.

Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach?
17.04.2022 19:09 Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent

Wędliny i mięsa, które pozostały wam ze świątecznego śniadania nie muszą się zmarnować. Forszmak jest regionalnym specjałem opartym o wykorzystanie pozostałych kawałków mięsnych smakołyków. Z łatwością przygotujecie go w domowym zaciszu. Koniecznie spróbujcie.Końcówki wędlin i mięs nasze babcie często wykorzystywały do przygotowywania sałatek, jajecznicy czy rozmaitych potrawek. Forszmak łączy w sobie pyszne kawałki pieczeni, wędlin czy kiełbas oraz delikatny bulion z dodatkiem pomidorów i ogórków kiszonych. Smak regionalnego rarytasu pozostanie z wami na długo. Jeszcze nie raz go przyrządzicie.

Jak przygotować jedzenie na Wielkanoc?
16.04.2022 21:39 Jak przygotować jedzenie na Wielkanoc? Garść babcinych porad

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dla tych z was, którzy jeszcze gotują i pieką, przygotowaliśmy garść babcinych porad, które ułatwią wam przygotowanie najpopularniejszych specjałów. Zobaczcie, co zagwarantuje wam sukces i zachwyty gości.Wielkanocne potrawy zawsze wyjdą. Wystarczy jedynie oprzeć ich przygotowanie o sprawdzone receptury i nie zapomnieć, by w skupieniu podążać za instrukcjami. Najwięcej wskazówek zawierają babcine przepisy, które nierzadko przechodziły z pokolenia na pokolenie. Warto zaufać wieloletniemu doświadczeniu.

Pieczeń rzymska
16.04.2022 21:21 Jak zrobić pieczeń rzymską bez mięsa? Wyjaśniamy krok po kroku

Pieczeń rzymska jest jednym z wielkanocnych klasyków, który pojawi się w wielu domach. W wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna i sycąca dzięki zastosowaniu aromatycznej soczewicy i jajek. Z przepisem krok po kroku jej przygotowanie nie sprawi wam problemów. Spróbujecie?Pieczeń rzymska albo klops jest soczystym i pełnym smaku mięsnym specjałem, który wielu smakoszy przyprawia o szybsze bicie serca. Pyszne danie można jednak przygotować również w wersji wegetariańskiej. Jeśli nie sięgacie po mięso, oparta o soczewicę i pieczarki potrawa jest dla was. Koniecznie ją wypróbujcie.

Jak długo można przechowywać jajka na twardo?
16.04.2022 17:01 Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę

Jajka ugotowane do świątecznych posiłków nie zawsze zostają od razu zjedzone. Na szczęście nadmiar możemy przechować w lodówce. Jeżeli nie obierzemy ich ze skorupki, będą zdatne do spożycia nawet po tygodniu. Trzeba jednak spełnić kilka dodatkowych warunków, by zapewnić sobie pełne bezpieczeństwo. Sprawdźcie, jakich.Jajka ugotowane na twardo pojawią się na niemalże każdym wielkanocnym stole. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, lecz i tak — z obawy przed tym, że ich zabraknie — zdarza nam się ugotować ich zbyt wiele. Co zrobić z nadmiarem? Jak go bezpiecznie przechować? Znamy odpowiedzi na te pytania.

Wielkanocne faszerowane jajka
16.04.2022 16:36 Jajka faszerowane z papryką. Idealne na Wielkanoc

Jajka faszerowane z papryką marynowaną i cebulką to pomysł na niecodzienną kolację, przystawkę, a także dodatek do zimnej płyty na wielkanocnym, świątecznym stole. Jajka przygotujesz błyskawicznie, a będą prawdziwym hitem. Poznaj przepis na jajka faszerowane z papryką.Jeśli szukasz pomysłu na danie z jajek, to jajka faszerowane są idealnym pomysłem. Farsz do jajek przygotujesz z wielu składników, w tym boczku, czy tuńczyka. Dzisiaj poznasz przepis na wegetariańską wersję jajek faszerowanych, czyli jajka z marynowaną papryką i cebulką.Jajka ugotuj w osolonej wodzie, sól sprawi, że skorupki łatwo odejdą od ugotowanych jajek, a białka będą miały ładny, estetyczny kształt. Jajka gotuj 8-10 minut od momentu wrzenia, w zależności od wielkości, jajka M- 8 minut, L- 10, wtedy będziesz mieć pewność, że jajka będą idealnie ugotowane i ścięte w środku.Jeśli szukasz pomysłu na zimną płytę na wielkanocny stół- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny ze śliwką. Nie może zabraknąć również wielkanocnej sałatki jarzynowej, przygotuj ją, a goście będą zachwyceni.

Pasta jajeczna
16.04.2022 14:58 Ekspresowa pasta jajeczna bez dodatku majonezu. Ideał dla zabieganych

Zdarza się, że czasem brakuje czasu nawet na najbardziej podstawowe przepisy - w takich sytuacjach idealnie sprawdzi się poniższa pasta jajeczna bez dodatku majonezu. Jest nie tylko szybka w przygotowaniu, lecz również mniej kaloryczna od oryginalnej wersji. Niżej wyjaśniamy sporządzenie jej krok po kroku. Pasta jajeczna bez majonezu ma bardzo zredukowaną kaloryczność, bowiem to właśnie majonez wnosi najwięcej kalorii. Zamiast niego jajka miesza się z twarożkiem, a kremową konsystencję uzyskuje się dzięki połączeniu musztardy i oliwy z oliwek. Pasta doskonale pasuje do szybkiego trybu życia, gdyż zrobienie jej zajmuje bardzo mało czasu. Jeśli więc spieszysz się do pracy, skorzystaj z naszej receptury.

Chrzan tarty
16.04.2022 12:27 Jak uratować zbyt gorzki chrzan? Nie wpadaj w panikę, jest prosty sposób

Chrzan jest wszechobecny w czasie Wielkanocy i na jego bazie przygotowuje się wiele potraw. Jeśli borykasz się z problemem gorzknienia tego produktu, nie panikuj - mamy rozwiązanie. Wystarczy nie podgrzewać sosów chrzanowych po dodaniu startego korzenia. W wysokiej temperaturze produkt ten nabiera bowiem gorzkiego smaku. Chrzan jest obowiązkowym elementem każdego wielkanocnego ucztowania. Dodaje się go do żurku, sosów czy podaje do stołu jako zwykły składnik do maczania wędlin i innych przystawek. Aby uniknąć efektu gorzknienia chrzanu, wystarczy pamiętać, aby po dodaniu go to potrawy, więcej jej nie podgrzewać. W taki sposób chrzan zachowa swój specyficzny i ostry aromat.

Gotowanie jajek
16.04.2022 09:14 Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Wystarczy dodatkowy składnik

W czasie Wielkanocy jajka są bardzo istotnym elementem kulinarnych przygotowań - najczęściej są to jajka gotowane na twardo. Aby ich skorupka nie pękała po wrzuceniu do wrzątku, warto dodać do wody nieco soku z cytryny. Kwas zawarty w soku sprawia, że skorupka staje się bardziej elastyczna. Gotowanie jajek może wydawać się zajęciem banalnym, o którym wszystko już wiadomo. W praktyce okazuje się, że nawet tak podstawowa czynność może zostać w łatwy sposób usprawniona.

Zachwycająca pasta jajeczna z dodatkiem suszonych pomidorów
14.04.2022 21:51 Zachwycająca pasta jajeczna z dodatkiem suszonych pomidorów. Ideał do kanapek

Pasta jajeczna jest smacznym i sycącym pomysłem na urozmaicenie kanapek. Do ugotowanych jajek dodajcie suszone pomidory ze słoika, a stanie się niezwykle aromatyczna. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca. Spróbujcie, a już nigdy nie zrezygnujecie z tego dodatku.Pasta jajeczna jest tylko jedną — lecz jakże pyszną — możliwością przygotowania jajek. Jeżeli szukacie odmiany, zróbcie ją zamiast jajecznicy czy jajek sadzonych. Także nasyci, a dodatki podkreślą wyjątkowy smak jajek. Kanapek z proponowanym przez nas smarowidłem długo nie zapomnicie. Skusicie się?

Jajka faszerowane
14.04.2022 19:01 Pyszne jajka faszerowane szynką - ekspresowa przekąska na Wielkanoc

Faszerowane jajka są klasyką, bez której wielkanocny stół nie może się obejść. Są nie tylko piękną i, nierzadko, kolorową ozdobą, lecz również doskonale smakującą przekąską. Dzisiaj zajmiemy się przepisem na jajka faszerowane szynką, majonezem i chrzanem. Niżej wyjawiamy wszystkie konieczne kroki, potrzebne do przygotowania jajek. Jajka faszerowane szynką, majonezem i chrzanem stanowią lekko pikantną alternatywę dla zwykłych jajek. Chrzan nadaje im charakteru, co podbija smak i jeszcze bardziej intensyfikuje doznania. Dużą zaletą jest krótki czas przyrządzenia, co pozwala zabrać się za nie bezpośrednio przed wielkanocnym śniadaniem. Dzięki temu przekąska będzie idealnie świeża i najsmaczniejsza.

Jajka faszerowane chrzanem
14.04.2022 08:20 Jajka faszerowane z chrzanem. Prosty przepis na wielkanocny specjał

Jajka faszerowane chrzanem to pomysł na pyszne śniadanie, przekąskę lub przystawkę. Potrawa wygląda elegancko i wiosennie, będzie więc pięknie wyglądać na wielkanocnym stole. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane chrzanem.Jajka faszerowane to świetne danie, zarówno na Wielkanoc, spotkania w rodzinnym gronie, kolację, śniadanie, a także, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Jajka z chrzanem przygotujesz bardzo szybko, a ich wygląd i smak urozmaici każdy posiłek.Jajka do faszerowania zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki z łatwością odejdą od białek. Jajka M gotuj 8 minut od wrzenia, większe jajka 10 minut, żółtka do farszu muszą być idealnie ścięte, żeby były najsmaczniejsze.Na Wielkanoc przygotuj jajka faszerowane w buraczanej zalewie, będą miały oryginalny kolor, a goście oniemieją z zachwytu.

Jak gotować białą kiełbasę , żeby nie pękała?
13.04.2022 16:32 Jak gotować białą kiełbasę , żeby nie pękała? Sprawdzony sposób

Gotowanie białej kiełbasy wydaje się proste. Jednak odrobina nieuwagi wystarczy, by specjał popękał i oddał smak do wody. Wystarczy delikatnie naciąć kiełbasę, by uniknąć przykrej niespodzianki. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić, by wyszła miękka i soczysta.Biała kiełbasa jest ważnym elementem wielkanocnego posiłku. Doskonale smakuje doskonale zarówno w żurku, jak i z sosem chrzanowym. Dobrej jakości specjał będzie zachwycał nawet po samym podgrzaniu. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad.

Faszerowane jajka bez grama majonezu
13.04.2022 14:35 Faszerowane jajka bez grama majonezu. Prosty, smaczny i tani patent

Jajka faszerowane są wielkanocnym klasykiem. Najczęściej wypełnia się je warzywami i majonezem. Tym razem mamy dla was lżejszą bez jajecznego sosu. Specjał podany z tuńczykiem i olejem jest równie smaczny, a przyrządza się go niezwykle szybko. Spróbujecie?Jajka faszerowane można przygotować na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już wyborne farsze z suszonych pomidorów i fety czy pieczarek. Teraz czas na lekką, a jednocześnie smakowitą świąteczną propozycję z tuńczykiem. Receptura spodoba się zwłaszcza tym z was, którzy nie lubią majonezu.

Lekki jak chmurka biszkopt Ewy Wachowicz
13.04.2022 11:38 Lekki jak chmurka biszkopt Ewy Wachowicz. Sekretem smaku jest 1 składnik

Biszkopt stanowi podstawę wielu deserów przekładanych kremami. Ewa Wachowicz wzbogaca skład tego delikatnego ciasta o łyżkę oliwy z oliwek. Dzięki temu staje się ono puszyste i lekkie niczym chmurka. Taki specjał przełożony masą śmietanową skradnie serce każdego łasucha. Spróbujecie?Biszkopt występuje w wielu wariantach. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić orzeźwiającą cytrynową wersję i niezwykle smaczną kompozycję z galaretką. Tym razem proponujemy wam niezawodną recepturę Ewy Wachowicz na specjał nasączany amaretto, przełożony kawową masą śmietanową z dodatkiem dżemu malinowego. Skusicie się?

Jak zrobić smakowity chrzan na wielkanocny stół?
12.04.2022 19:44 Jak zrobić smakowity chrzan na wielkanocny stół? Koniecznie pamiętaj o kluczowym dodatku

Chrzan podkreśli smak niemalże każdej wielkanocnej potrawy. Warto przygotować go samodzielnie, wzbogacając smak korzenia o ulubione dodatki. Najważniejszym jest sok z cytryny, który zapobiegnie ciemnieniu warzywa. Sprawdźcie nasze porady i podajcie gościom wyśmienity domowy chrzan. Chrzan pasuje zarówno do białej kiełbasy czy schabu, jak i do buraków czy żurku. Z powodzeniem wykorzystacie go też w domowych sosach i obiadowych dodatkach. Warto przyrządzić większą ilość specjału, by cieszyć się nim jeszcze dłużej.

Jak wykorzystać fusy po herbacie?
12.04.2022 17:47 Jak wykorzystać fusy po herbacie? Mają cenne zastosowania, nigdy ich nie wyrzucaj

Fusy po herbacie najczęściej po prostu wyrzucamy. Tymczasem ten organiczny odpad może stanowić bazę do przygotowania domowych zapachów, czyściwa czy peelingu. Korzystając z fusów w ten sposób, zaoszczędzicie sporo pieniędzy. Zdradzamy jak zmienić odpad w wartościowych specyfik.Fusy po herbacie, podobnie jak resztki po zaparzeniu kawy, znajdą jeszcze zastosowanie w naszej kuchni czy łazience. Zanim je wyrzucicie, sprawdźcie proste patenty, które sprawią, że oszczędzicie na zakupie specjalistycznej chemii. Zastosowań jest więcej niż można by się spodziewać.

Cudowna warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i kurczakiem
10.04.2022 12:05 Cudowna warstwowa sałatka wielkanocna z jajkiem i kurczakiem. Smaczna i efektowna

Sałatka warstwowa z jajkami i kurczakiem jest pożywną, pełną kolorów propozycją, która z pewnością sprawdzi się na niejednym wielkanocnym stole. Przyrządzicie ją równie sprawnie co jarzynową, a smak będzie zdecydowanie bogatszy. Spróbujcie, a na dłużej zagości w waszym kulinarnym repertuarze. Sałatki warstwowe są doskonałe do podania na imprezach czy uroczystościach. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić popularny gyros, a także specjał ze śledziem. Tym razem mamy dla was idealną na Wielkanoc kompozycję z jajkami. Podajcie ją podczas spotkania z bliskimi, a wszyscy będą zachwyceni.

Jak można wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach?
07.04.2022 12:40 Jak można wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach? Jest cenniejsza niż myślisz

Ziemniaki bardzo często podajemy o ugotowaniu. Wodę, która do ich przyrządzenia wykorzystujemy, zazwyczaj po prostu wylewamy. Wraz z nią pozbywamy się cennych składników, które warto wykorzystać w kuchni. Dowiedzcie się jak zastosować ten wyjątkowy płyn. Ziemniak jest warzywem o wielu zastosowaniach w naszej kuchni. Pisaliśmy już, że sprawdzi się w ratowaniu przesolonej zupy. Teraz czas na krótki poradnik, który pomoże wam wykorzystać zalety płynu pochodzącego z gotowania tej smacznej bulwy. Być może was to zaskoczy, lecz nie powinien trafiać do zlewu. Sprawdźcie dlaczego.

Wyborne tosty francuskie z chałki
07.04.2022 08:35 Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie

Tosty francuskie są idealnym pomysłem na zagospodarowanie nieco już zapomnianego pieczywa. Tym razem do ich przygotowania wykorzystamy słodką chałkę. Puszysta masa skąpana będzie w jajeczno-mlecznym sosie i okraszona słodkimi owocami. Skradnie serca wielu łasuchów. Tosty francuskie są delikatnym, często słodkim daniem śniadaniowym, które przygotowuje się naprawdę sprawnie. Wykorzystując chałkę zamiast pieczywa tostowego, uzyskamy świetną, słodką bazę, która z owocami smakować będzie obłędnie. Koniecznie spróbujcie — tosty stanowią pyszną alternatywę dla omletu biszkoptowego i racuchów śniadaniowych.

Rewolucyjny krupnik bez grama mięsa
06.04.2022 14:56 Rewolucyjny krupnik bez grama mięsa. W sam raz na chłodniejsze dni

Krupnik jest jedną z bardziej sycących zup, po które warto sięgnąć w chłodniejsze dni. Nasz nowy przepis pozwoli wam przyrządzić ten specjał niemalże ekspresowo i całkowicie bez dodatku mięsa. Lekka, a jednocześnie sycąca, potrawa jest na wyciągnięcie ręki. Spróbujecie? Krupnik — obok pomidorowej czy ogórkowej — jest jedną ze smaczniejszych zup w kuchni polskiej. Ten wyśmienity specjał z dodatkiem kaszy doskonale nasyci was w chłodne dni i cudownie rozgrzeje. Dowiedzcie się jak go zrobić. Jest naprawdę prosty i nieziemsko pyszny.

Zaskakująca przekąska z liści z kalafiora
06.04.2022 12:10 Zaskakująca przekąska z liści z kalafiora. Przenigdy ich nie wyrzucaj

Kalafior w naszej kuchni zazwyczaj pojawia się jako element zupy czy obiadowa surówka. Liście zwykle wyrzucamy. Jeśli po raz kolejny wpadną nam w ręce — nie róbmy tego. Zielone fragmenty warzywa bardzo łatwo bowiem przekształcić pyszną przekąskę. Wystarczy posmarować je łyżką ostre pasty harissa i zapiec. Kalafior zapiekany czy pyszna zupa to tylko wybrane dania, jakie przyrządzicie z białego warzywa z różyczkami. Warto jednak wiedzieć, że liście też da się wykorzystać w kuchni. Co więcej, można z nich przyrządzić niezwykle smaczną i zdrową przekąskę, która z powodzeniem zastąpi chipsy czy frytki. Będzie idealna dla fanów pikantnych specjałów.

Dlaczego warto dodać do żurku chrzan?
06.04.2022 11:07 Dlaczego warto dodać do żurku chrzan? Powody zachwycają

Chrzan jest wyrazistym i niezwykle aromatycznym warzywem, które podkreśli niejedno danie. Żurek również nabierze charakteru, gdy listę jego składników rozszerzymy o ostry dodatek. Wystarczą 3 łyżki, by smak nabrał głębi. Sprawdźcie nasz nowy przepis, a zachwytom nie będzie końca. Chrzan jest wielkanocnym klasykiem. Podajemy go do jaj, pasztetów czy białej kiełbasy. Także żurek zyska na smaku, jeśli dodamy do niego trochę świeżo startego, charakternego korzenia. Tradycyjny specjał stanie się wyrazisty i nieco pikantniejszy. Podpowiadamy jak go zrobić.