Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Babciny przepis na domowy dżem z moreli
09.05.2022 12:51 Babciny przepis na domowy dżem z moreli. Prawdziwy, naturalny smak

Morele są wyjątkowo przyjemnymi w smaku owocami sezonowymi, z których przyrządzić można wyśmienity dżem. Doskonały przepis babci Ewy jest gwarancją przygotowania wyrobu o idealnie zbalansowanym smaku, który pokochają wszyscy domownicy. Raz go spróbujecie, a już nigdy nie wybierzecie produktu ze sklepu. Morelowy dżem będzie doskonałym dodatkiem zarówno do świeżego chleba, jak i do wybornych i lekko słodkich budyniowych naleśników. Babcina receptura pozwoli wam na sprawne przygotowanie tego delikatnego i zachwycającego subtelnym smakiem rarytasu — koniecznie ją przetestujcie.

Jak zaparzyć pobudzającą herbatę?
09.05.2022 07:49 Jak zaparzyć pobudzającą herbatę? Kluczem jest czas

Herbata części smakoszy kojarzy się z ciepłym, lekko pobudzającym naparem. Okazuje się jednak, że wystarczy wydłużyć czas parzenia, by uzyskać zupełnie inne właściwości. Jeśli zależy nam na delikatnym orzeźwieniu bez sięgania po kawę, na przygotowanie susz nie powinien pozostawać w gorącej wodzie zbyt długo. Sprawdźcie jaki czas będzie optymalny. Herbata, zwłaszcza ta czarna, przez wielu uważana jest za słabszy odpowiednik kawy. Jeden prosty błąd — wydłużenie parzenia — może jednak potencjalnie pobudzający napój przemienić w nadal smaczną, lecz uspokajającą miksturę. Dowiedzcie się jak zaparzyć susz, by pomógł nam rozpocząć dzień.

Jak wyczyścić mocno zabrudzony piekarnik?
08.05.2022 22:19 Jak wyczyścić mocno zabrudzony piekarnik? Sięgnij po tani i niezawodny składnik

Wasz piekarnik zabrudził się podczas przygotowywania potraw? Z łatwością wyczyścicie go przy pomocy produktu, który z pewnością macie w kuchni. Przypalone resztki jedzenia posypcie sodą oczyszczoną zmieszaną z odrobiną wody. Po kilku godzinach plamy bez trudu usuniecie. Koniecznie sprawdźcie ten patent.Piekarnik jest przydatnym urządzeniem, dzięki któremu przygotujemy zarówno wyborny schab, jak i idealną na rodzinny obiad zapiekankę. Korzystanie z niego wiąże się jednak z pojawiającymi się tłustymi plamami, które z czasem staja się coraz trudniejsze do usunięcia. Znamy proste sposoby, dzięki którym zabrudzenia znikną niemalże w okamgnieniu.

Jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie?
07.05.2022 20:30 Jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie?

Szparagi są smakowitym warzywem sezonowym, po które warto sięgnąć nim znikną. Białe łodygi będą pozbawione nieprzyjemnej goryczki, jeśli do wody, w której je będziemy gotowali, wlejemy mleko. Wystarczy odrobina dodana po 3-5 minutach od rozpoczęcia podgrzewania. Koniecznie sprawdźcie nasz patent. Dzięki niemu pokochacie smak warzywa. Szparagi przyrządzić możemy na kilka różnych sposobów. Najprostsze będzie ugotowanie, zapieczenie lub zgrillowanie. Zdradzaliśmy już najlepsze pomysły na to, z czym je podać. Dziś podpowiemy jak je ugotować, by ustrzec się nieprzyjemnego gorzkiego smaku.

Jak należy przechowywać koperek?
07.05.2022 18:46 Jak należy przechowywać koperek? Zapomnij o mrożeniu

Koperek jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży i ma intensywny zielony kolor. Taki jednak będzie zaledwie w pierwszych dniach po zakupie. Czy możliwe jest, by przedłużyć jego świeżość? Podpowiadamy jak skutecznie przechować koperek. Koperek chętnie dodajemy do młodych ziemniaków czy ogórkowej. To aromatyczne zioło jest idealne na świeżo, tuż po posiekaniu. Co jednak zrobić, gdy już wiemy, że nie zdążymy go zjeść nim zżółknie czy utraci jędrność? Zdradzamy proste triki na zachowanie walorów dodatku.

Jak szybko ugotować ziemniaki? Wystarczy dosypać do wrzątku 1 produkt
07.05.2022 11:05 Jak szybko ugotować ziemniaki? Wystarczy dosypać do wrzątku 1 produkt

Koniec z długim gotowaniem ziemniaków. Wystarczy, że do wrzątku dosypiesz szczyptę uwielbianego produktu. Bulwy będą miękkie już po 10 minutach. Jak szybko ugotować ziemniaki? Sięgnij po sodę oczyszczoną, jednak to nie jedyne rozwiązanie.Ziemniaki to standardowy dodatek do obiadu. Oprószone szczypiorkiem lub koperkiem, podane z odrobiną masła smakują wyśmienicie w towarzystwie każdego rodzaju mięsa i ryb. Niestety ziemniaki gotują się zwykle 20- 30 minut, ziemniaki w mundurkach nawet 40 minut.Jeśli chcesz znacznie przyspieszyć czas gotowania, wsyp do garnka szczyptę sody oczyszczonej. Ten trik skróci czas o ponad połowę. Ziemniaki możesz również przygotować w mikrofalówce, to kolejny sposób na ekspresowo ugotowane bulwy. Ziemniaki w mundurkach będą gotowe w 5-7 minut.

brokuły
06.05.2022 18:00 Czy można jeść surowe brokuły? Nie każdy ma świadomość

Wielu z was z pewnością zastanawiało się kiedyś, czy można jeść surowe brokuły. Nie każdy ma świadomość, że i owszem można. Surowe warzywa są zwykle zdrowsze, jednak każdy przepis na potrawę z brokułów każe je najpierw obgotować. Jak więc jest z tym apetycznie wyglądającym warzywem?Brokuł podobnie jak kalafior, czy kapusta należą do roślin krzyżowych. I mimo tego wspólnego pochodzenia, a też i podobnego smaku, widać jednak różnicę w podejściu do tych warzyw. Często robimy bowiem surówkę z kapusty, potrafimy też schrupać świeżego kalafiora. Brokuł jednak nie bardzo zachęca nas swoją surowizną.

Jak przygotować czosnek, aby nie tracił cennych właściwości?
05.05.2022 12:08 Jak przygotować czosnek, aby nie tracił cennych właściwości?

Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw, które dodatkowo doskonale wzmacnia smak niemal każdego dania, nadając mu wyraźnej nuty i niezwykłego aromatu. Niewiele osób wie jednak, że niewłaściwa obróbka czosnku powoduje utratę zarówno smaku, jak i właściwości leczniczych. Jak przygotować czosnek, aby nie tracił cennych właściwości?Czosnek- warzywo niezastąpione w każdej kuchni. Dodanie kilku ząbków do wytrawnych dań zamienia potrawy w prawdziwy rarytas. Czosnek jest wyraźny w smaku, ma mocny aromat i przede wszystkim jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.Podczas przygotowywania dań z dodatkiem czosnku wystarczy niestety jeden błąd, a warzywo stanie się gorzkie i straci bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, jak prawidłowo przygotować czosnek, aby był smaczny i skutecznie chronił organizm przed bakteriami i innymi drobnoustrojami.

Jak gotować żywność na parze?
04.05.2022 20:38 Jak gotować żywność na parze? Najważniejsze zasady

Gotowanie na parze jest zdrową techniką przyrządzania potraw, która pozwala zachować w produktach cenne wartości odżywcze. Posiadanie w domu parowaru z pewnością ułatwi wam zrobienie smacznych i lekkich posiłków. Zdradzamy tajniki korzystania z tego urządzenia. Gotowanie na parze będzie dobrym rozwiązaniem nie tylko dla osób, które chcą zadbać o linię czy wrócić do formy po chorobie. Ten sposób obróbki termicznej jest idealny dla każdego, kto chciałby dostarczyć sobie maksymalną ilość zawartych w spożywanych produktach witamin i minerałów. Znamy najistotniejsze zasady przyrządzania potraw tą techniką.

Czy trzeba nacinać kiełbasę na grilla?
03.05.2022 12:43 Czy trzeba nacinać kiełbasę na grilla? Odpowiedź nie jest taka oczywista

Po kiełbasę z grilla sięga wielu smakoszy. Jej przyrządzanie wydaje się bardzo proste. Wystarczy bowiem naciąć wyrób i położyć go na ruszcie. Tylko czy na pewno? Jeśli nie zastanawialiście się nigdy, po co nacięcia są robione, informacja, że nie jest to konieczne, może być dla was zaskakująca. Ubogie w tłuszcz kiełbaski powinny jednak być pieczone w całości. Sprawdźcie dlaczego. Kiełbasa z grilla jest doskonała zarówno w towarzystwie chrupiącego domowego chleba i ketchupu, jak i z delikatnymi grillowanymi szparagami czy inną lekką surówką. Okazuje się jednak, że popularny zabieg nacinania może znacznie wpłynąć na smak upieczonego rarytasu.

Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania
03.05.2022 10:31 Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj

Grillowanie jest zdrową i przyjemną formą przygotowania posiłków. Warunkiem jednak jest przestrzeganie zasad, które zapewnią bezpieczeństwo. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wykorzystywanie tych samych sztućców do mięsa surowego i upieczonego. Takie działanie może mieć przykre konsekwencje. Wystrzegajcie się go. Grillowanie będzie bezpieczne, jeśli zachowamy pewne środki ostrożności. Wspominaliśmy już, jakie produkty na ruszt trafić nie powinny i w jakich miejscach lepiej grilla nie rozpalać. To jednak niejedyne zagrożenia, jakie wiążą się z tą formą przygotowania posiłków i spędzania czasu. Wiemy jak wyeliminować najpoważniejsze błędy.

Kawa z tonikiem
03.05.2022 08:55 Najlepsza kawa na zimno z dodatkiem toniku. Pobudza i orzeźwia zarazem

Kawa potrafi doskonale pobudzić. W cieplejsze dni będzie również w stanie nas orzeźwić. Wystarczy połączyć świeżo zaparzoną porcję czarnego naparu z tonikiem, by uzyskać smaczny i niezwykle aromatyczny napój. Dodajcie odrobinę cytrusów, a smak będzie naprawdę zachwycający. Gorąca kawa w upalny dzień nie brzmi jak spełnienie marzeń. Choć udowodniono, że spożywanie ciepłych napojów przy letniej aurze jest korzystne, mało kto jest w stanie z przyjemnością się nimi delektować. Rozwiązaniem, które pozwoli nam czerpać korzyści czarnego napoju i schłodzić się jest przyrządzenie jej na zimno. Co jednak jeśli nie mamy ochotę na mleko? Okazuje się, że istnieje jeszcze jedna opcja i kawa na zimno nie musi ograniczać się do przyrządzanego na lodzie specjału z nabiałem. Dodatek toniku sprawi, że ulubiony napój nabierze przyjemnej słodko-gorzkiej nuty. Cytrusy będą do niej idealnie pasowały. Skusicie się?

Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
02.05.2022 12:41 Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie

Unikasz jedzenia bobu, ponieważ cierpisz później na problemy układu trawiennego? Dowiedz się, jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć. Jeden prosty trik sprawi, że na zawsze pożegnasz się z dolegliwościami po zjedzeniu strączków.Bób to przepyszne warzywo strączkowe, które możemy jeść z samym masłem, dodać do sałatek, a także podać jako jarzynkę do obiadu. Bób rewelacyjnie łączy się z innymi warzywami i mięsem.Bob jest bardzo zdrowy, reguluje ciśnienie krwi, wspiera układ nerwowy i serce, a także przyspiesza metabolizm. Wiele osób jednak rezygnuje z jedzenia strączków ze względu na nieprzyjemne problemy ze strony układu pokarmowego.

Jak przyrządzić szparagi z grilla?
30.04.2022 20:48 Jak przyrządzić szparagi z grilla? Najprostszy patent

Szparagi właśnie zaczynają pojawiać się na warzywnych straganach. To delikatne w smaku warzywo idealnie nadaje się na grilla. Wystarczy je umyć, posmarować oliwą i posolić, a po kilku minutach cieszyć się będziemy doskonałym zielonym dodatkiem do innych grillowych frykasów. Koniecznie sprawdźcie. Szparagi pasują do wielu dań. Doskonale smakują zarówno w sałatce, jak i z jajkiem w koszulce czy sadzonym — koniecznie z sosem holenderskim. W pysznej odsłonie wprost z grilla również wam się spodobają. Przygotujecie je zaledwie w kilka chwil. Spróbujecie?

Rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez?
30.04.2022 17:34 Rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez? Drobny szczegół ma znaczenie

Rosół jest jedną z częściej przygotowywanych w naszych domach zup. Wiele osób przykrywa garnek, w którym ją gotuje. To spory błąd, który kosztować nas może utratę walorów smakowych i wizualnych dania. Sprawdźcie dlaczego. Rosół można przygotować na wiele sposobów. Niektórzy do zupy dodają ostre przyprawy takie jak imbir czy papryka chilli, by wzbogacić jej smak. Najlepsze dodatki jednak nie pomogą, jeśli zapomnimy o podstawowych zasadach jej gotowania. Jedną z istotnych kwestii jest zastosowanie pokrywki.

Czym różni się pietruszka od pasternaka?
29.04.2022 20:12 Czym różni się pietruszka od pasternaka? Nie każdy ma świadomość

Pasternak jest niezwykle podobną do pietruszki rośliną z rodziny selerowatych. Istnieje kilka drobnych szczegółów, które pomogą nam w ocenie, z których z tym warzyw się zetknęliśmy. Koniecznie sprawdźcie, bo po to zapomniane warzywo zdecydowanie warto sięgnąć. Dawniej pasternak stanowił jeden z głównych produktów spożywczych, które wykorzystywała przede wszystkim ludność uboga. Podobny do pietruszki korzeń obecnie stracił na znaczeniu. A szkoda, bo jest nie tylko smaczny, ale tez pełen cennych składników odżywczych. Dowiedzcie się jak go odróżnić przy zakupach.

Ścieranie jabłka
28.04.2022 18:57 Pyszna surówka Waldorf. Idealny dodatek do dań z grilla

Do każdego majówkowego grilla warto podać chociaż jedną surówkę - dlatego poniżej prezentujemy przepis na surówkę Waldorf. Składa się ona z tartego na dużych jabłka i selera z dodatkiem orzechów oraz rodzynek. Słodki i słony smak idealnie się ze sobą komponują. Dressing majonezowy dopełnia cały zestaw. Surówka Waldorf jest bardzo prosta w wykonaniu, szybka i tania. Składniki potrzebne do jej zrobienia kosztują bowiem niewielkie pieniądze. Powyższe cechy, w połączeniu z doskonałym smakiem, tworzą idealny dodatek do grilla.

Rosół
28.04.2022 17:22 Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają

Rosół sam w sobie jest bardzo wartościową zupą ze względu na walory smakowe, jak i jej wartości odżywcze. Dzięki dodaniu do niego soku z kiszonej kapusty nabiera bogatszego i głębszego smaku, a także zwiększa się jego działanie prozdrowotne. Sok z kiszonki ułatwia w końcu walkę z różnymi infekcjami. Niżej zdradzamy przepis. Rosół z sokiem z kiszonej kapusty jest prawdziwym hitem w kontekście smaku. Charakterystyczna wytrawna zupa staje się przy pomocy soku lekko kwaśna, co wiosną wspaniale orzeźwia i dodaje energii. Sok z kiszonej kapusty jest skarbnicą witamin i minerałów, co pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Ten w obecnej porze roku potrzebuje nieco wzmocnienia, aby sprawnie wykonywał swoją pracę.

Jak Lewandowska robi placki ziemniaczane?
27.04.2022 15:45 Jak Lewandowska robi placki ziemniaczane? Przepis może zaskoczyć

Placki ziemniaczane są jedną z ulubionych potraw przyrządzanych z rodzimej bulwy. Anna Lewandowska proponuje urozmaicenie tego rarytasu poprzez dodatek tartej dyni i podanie ich z pastą z pieczonego czosnku. Delikatnie słodkie placuszki zachwycą was swoją delikatnością i niecodziennym aromatem. Spróbujecie? Placki ziemniaczane można przyrządzić z wieloma dodatkami. Przedstawialiśmy wam już pyszny sposób na ten rarytas faszerowany pieczarkami i serem. Zdradzaliśmy też, dlaczego warto jajko i mąkę zastąpić śmietaną. Tym razem zachęcamy was do przetestowania wersji z dodatkiem dyni. Smak pozytywnie zaskakuje.

Grillowanie bez mięsa - przepis na jarski stek z kalafiora
26.04.2022 12:36 Grillowanie bez mięsa - przepis na jarski stek z kalafiora. Zasmakuje nawet mięsożercom

Choć grillowanie zazwyczaj kojarzy się z przyrządzaniem marynowanych mięs, wegetarianie również znajdą coś dla siebie. Jarski stek z kalafiora jest niebanalną propozycją na smaczne roślinne danie, którego niejeden mięsożerca z przyjemnością spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Grillowanie bez mięsa jest możliwe. Zamiast karkówki czy piersi z kurczaka na ruszt można wrzucić warzywa. Pokrojony w plastry i zanurzony w aromatycznych przyprawach kalafior posmakuje nawet największym sceptykom. Spróbujcie i przekonajcie się jak smaczna potrafi być roślinna kuchnia.

młode ziemniaki
25.04.2022 21:58 Jak gotować młode ziemniaki? Kluczowe są 4 zasady

W niektórych sklepach już pojawiają się młode ziemniaki. Sprawdźcie, jak gotować młode ziemniaki, by były smaczne i pełne wartości odżywczych. Tak naprawdę kluczowe są cztery zasady. Jednak z nich mówi o tym, by wrzucać ziemniaki na wrzącą wodę. Poznajcie też inne wskazówki.Młode ziemniaki są na tyle smaczne, że wystarczy je posypać koperkiem i podać ze zsiadłym mlekiem. Zachwycą prostotą i smakiem. Można je ugotować lub upiec, co wcale nie jest trudne, ani nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.

szparagi
24.04.2022 17:59 Jak wykorzystać w kuchni szparagi? Garść inspiracji

Kojarzysz warzywo ze zdjęcia? Właśnie zaczyna się na nie sezon. Sprawdź, jak wykorzystać szparagi w kuchni. Przekazujemy garść inspiracji, bo możliwości przyrządzenia szparagów jest naprawdę dużo. Kupując je, zawsze zwracaj uwagę na to, by nie były zwiędnięte. Poznaj też inne, cenne wskazówki. Szparagi przez wiele osób uważane są za warzywo luksusowe. I rzeczywiście, godne są nawet najbardziej eleganckich stołów. Jednak w sezonie można je kupić bez problemu niemal w każdym sklepie i za nieduże pieniądze. Dlatego warto po nie sięgnąć i przyrządzić z nich niezwykły przysmak.

Mięso z rosołu
24.04.2022 14:48 Zapiekanka makaronowa z mięsa po rosole. Prosty i przepyszny obiad - Nic się nie zmarnuje

Zapiekanka jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie zalegających w lodówce warzyw, kasz czy makaronów. Tym razem proponujemy wam danie, które pomoże wam wykorzystać mięso z przygotowanego wcześniej rosołu. Wystarczy je doprawić i połączyć z pozostałymi składnikami. Zapieczone pod serową pierzynką będzie wyśmienite. Spróbujecie?Zapiekanki są pysznymi daniami, których przygotowanie nie sprawi wam większych trudności. Po wyśmienitej kompozycji z ziemniakami, boczkiem i cebulą oraz specjale z mięsem mielonym, prezentujemy wam znacznie prostszy — ale wciąż smaczny — sposób na zapiekankę makaronową. Resztki z rosołu się nie zmarnują.

Jak usmażyć jajka sadzone z idealnie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem?
24.04.2022 09:06 Jak usmażyć jajka sadzone z idealnie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem? Wyjaśniamy krok po kroku

Jajka sadzone sprawdzą się zarówno jako sycące śniadanie, jak i pyszny dodatek do obiadu. Odpowiednie smażenie sprawi, że uzyskamy idealnie ścięte białko i płynne żółtko. Wystarczy przykryć ustawioną na niewielkim ogniu patelnię po chwili od wbicia jaj i poczekać, aż białko w całości się zestali. Dzięki tej prostej sztuczce jajo zawsze się uda.Jajka sadzone są kolejną — po specjale w koszulce i omlecie — pyszną odsłoną kurzego specjału. Z pozoru proste danie będzie jeszcze lepsze, gdy skorzystacie z naszych wskazówek. Efektem będzie delikatne płynne żółtko i idealnie ścięte białko. Koniecznie sprawdźcie tę metodę.

Tani patent na pyszny rosół
23.04.2022 13:15 Tani patent na pyszny rosół. W roli głównej obierki

Rosół jest wyjątkowo aromatyczną zupą, po którą często sięgamy. Zazwyczaj przyrządzana jest z mięsa drobiowego i warzyw korzeniowych. Istnieje jednak równie smaczna wersja, która sprawdzi się, gdy nasza lodówka świeci pustkami. Bogaty wywar można bowiem przyrządzić nawet z warzywnych obierek. Nie warto ich wyrzucać.Rosół może być bezmięsny, a jednocześnie pełen smaku. Sekretem udanej zupy jest bowiem bogactwo dodatków, a nie popularny białkowy składnik, który wcale nie jest tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać. Zbierzcie resztki z warzyw i przekonajcie się, jak przy odrobinie wysiłku zamienią się w aromatyczną i rozgrzewającą kompozycję.

Jak zrobić chrupiącą smażoną wątróbkę?
22.04.2022 18:24 Jak zrobić chrupiącą smażoną wątróbkę? Nie ma prostszej metody

Wątróbka drobiowa z patelni jest rarytasem, którego przyrządzenie wymaga pewnej uważności. Wyjątkowo chrupiące podroby uzyskamy, smażąc je dopiero po obtoczeniu w mące z dodatkiem przypraw, lecz nie soli. Dzięki temu zabiegowi specjał będzie przyjemnie kruchy z zewnątrz, a jednocześnie soczysty wewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent.Wątróbka drobiowa z cebulką skusi niejednego amatora podrobów. Po pysznych przepisach na delikatne ozorki w sosie chrzanowym czy kultowe cynaderki przedstawiamy wam recepturę na niezwykle chrupiący drobiowy przysmak. Z dodatkiem cebulki zrumienionej smakuje fenomenalnie. Skusicie się?

Błyskawiczna pasta kanapkowa z liści rzodkiewki
22.04.2022 17:40 Błyskawiczna pasta kanapkowa z liści rzodkiewki. Nic się nie zmarnuje

Liście rzodkiewki bardzo często trafiają do kosza. Tymczasem ten element pysznej nowalijki też jest jadalny. Warto przygotować z niego zdrową pastę do chleba lub makaronu. Receptura jest nieskomplikowana, a smak pozytywnie was zaskoczy. Koniecznie przygotujcie na kolację — większość składników z pewnością macie już w swojej w kuchni.Pasta z liści rzodkiewki jest wyjątkowo smacznym i prostym w przygotowaniu dodatkiem, który pozwoli wam wzbogacić smak kanapek, klusek czy makaronów. Zamiast wyrzucać zdrowe i lekko pikantne zielone części warzywa, zblendujcie je z orzechami oliwą i ser i dobrze doprawcie. Będziecie zachwyceni.

Co można zrobić z wiosennych grzybów?
22.04.2022 15:10 Co można zrobić z wiosennych grzybów? Garść pysznych pomysłów

Smardze są smacznymi wiosennymi grzybami, które już teraz znaleźć można w lasach. Ich delikatny, orzechowo-korzenny smak przypadnie do gustu wielu smakoszom. Podpowiadamy co przyrządzić z tego charakterystycznie wyglądającego grzyba. Zerknijcie koniecznie — opcji jest wyjątkowo dużo.Smardze wielu grzybiarzy porównuje do trufli. Te charakterystyczne grzyby w lesie pojawiają się już w kwietniu. Z łatwością znajdziecie ich beżowo-brązowe, wyrastające na 15 cm w górę, kapelusze. Warto się za nimi rozejrzeć, bo pasują do wielu dań i mogą urozmaicić niejeden posiłek.