Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Zupa szczawiowa z ryżem
01.03.2022 01:00 Zupa szczawiowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Zupa szczawiowa z ryżem to pomysł na pyszną, lekką i zdrową zupę, którą ugotujesz w zaledwie pół godziny. Zupa podana z ryżem i jajkiem na twardo jest pożywna, a sam wywar warzywny ze szczawiem bardzo aromatyczny. Poznaj przepis na szybką zupę szczawiową z ryżem.Zupa szczawiowa to zupa, którą doskonale znamy z dzieciństwa. Gotowana na siekanym, świeżym szczawiu lub przecierze szczawiowym, zawsze podawana była z jajkiem na twardo i chlebek, ziemniakami lub ryżem. Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem to genialna, letnia zupa, którą przygotujesz błyskawicznie. Szczaw kupisz w sezonie w każdym warzywniaku, zimą i wiosną szczaw kupisz w marketach w postaci przecieru. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, żeby miała jeszcze lepszy smak.Sezon na szczaw zaczyna się pod koniec maja, kończy w sierpniu. Jeśli mieszasz w małej miejscowości lub niedaleko masz łąki, które położone są daleko od drogi, gorąco zachęcam do spaceru i poszukania dziko rosnącego szczawiu- jest przepyszny.Tu dowiesz się, jak przygotować szczaw do słoików na zimę, zachowa świeżość i smak do kolejnego sezonu.

Omlet bez jajek
28.02.2022 01:00 Zachwycający delikatnością omlet bananowy bez jajek

Ciężko o lepszą śniadaniową pozycję, niż puszysty omlet, który pysznie komponuje się z poranną kawą. Co ciekawe, wcale nie potrzeba do niego żadnych jajek. Zachwycający delikatnością omlet można wykonać przy użyciu 3 tanich składników - banana, odrobiny mąki oraz szklanki mleka. Praktycznie każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść na śniadanie puszysty jak chmurka omlet, który dosłownie rozpływa się w ustach. Zwykle jego podstawą są jajka, do których wrzuca się resztę dodatków. Istnieją jednak metody, aby całkowicie zrezygnować z konieczności korzystania z jajek. Omlet na słodko można bowiem przyrządzić ze zgniecionego banana, wymieszanego z mąką oraz mlekiem. Takie śniadanie warto podać z szerokim wachlarzem dżemów i świeżych owoców do wyboru.

rosół
27.02.2022 01:00 Dlaczego warto dodać do rosołu jabłko?

Rosół jest popularną zupą, na którą jednak każdy ma swój tajemny przepis. Jedni gotują go na mieszance mięs, inni uwielbiają rosół na wiejskiej kurze, niektórzy dodają opieczoną cebulę, inni przeróżne przyprawy. A wiecie, dlaczego warto dodać do rosołu jabłko? Choć składnik ten jest zaskakujący, to naprawdę warto dorzucić go w czasie gotowania. Klasyczny rosół gotuje się na mięsie i warzywach. Jeśli chodzi o przyprawy, większość osób dodaje do niego sól i pieprz. Jednak z tą łagodną w smaku zupą, naprawdę można poeksperymentować. Dzięki temu nabierze charakteru albo co najmniej zmieni nutę smakową.

program kulinarny
27.02.2022 01:00 Syn znanego piłkarza poprowadzi swój program kulinarny

Programy kulinarne cieszą się dużym zainteresowaniem na całym świecie. Wiadomo, nawet jak ktoś nie lubi gotować, to jednak jest to codzienna, niezbędna czynność. Czasem warto też podpatrzeć, jak gotują inni i jakie mają pomysły na dania. Co ciekawe, swój program kulinarny poprowadzi nawet syn znanego piłkarza. Programy telewizyjne mają dużą oglądalność. Rozsławiły już niejedną osobę. Z drugiej strony celebryta prowadzący taki program, potrafi też przyciągnąć widzów swoją osobą. A jak już się złoży, że gotowanie jest pasją kogoś znanego i lubianego, i będzie on prowadził własny program, sukces jest gwarantowany.

Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby
27.02.2022 01:00 Obłędnie puszysta jajecznica na mleku na 2 sposoby

Lubicie, gdy jajecznica jest puszysta i delikatnie kremowa? Przygotujcie ją z mlekiem. Dodatek tego płynu sprawi, że wyjdzie niesamowicie smaczna, a jej konsystencja zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Podpowiadaliśmy wam już jak przygotować jajecznicę, korzystając z mikrofalówki i zdradzaliśmy jak ją wykonać bez dodatku tłuszczu. Tym razem mamy dla was niezawodny patent na uzyskanie niezwykle delikatnej jajecznicy na mleku. Wybierzcie jedną z metod i koniecznie spróbujcie.

Obierki ziemniaków
26.02.2022 01:00 Rosół na obierkach z ziemniaków według przepisu Ewy Wachowicz

Obierki z ziemniaków stanowią duży procent odpadków, które codziennie produkowane są przez gospodarstwa domowe. Nie warto ich jednak wyrzucać, gdyż można zrobić przy ich pomocy pyszny bulion. Przepis na wywar zaprezentowała Ewa Wachowicz, a niżej zdradzamy cały krok po kroku. Ziemniaki najczęściej obiera się bezpośrednio nad koszem na śmieci, aby ułatwić sobie sprzątanie. Znane osobistości, takie jak Ewa Wachowicz, zachęcają jednak do zbierania ich, ponieważ cały czas mają dużą wartość kulinarną. Na ich bazie można bowiem ugotować pyszny i esencjonalny wywar warzywny, który w smaku bardzo przypomina klasyczny rosół. Już jedna miska wystarcza, aby poczuć przyjemne nasycenie.

Doskonała pasta na kanapki z warzyw z rosołu
26.02.2022 01:00 Doskonała pasta na kanapki z warzyw z rosołu

Zrobiliście rosół i zastanawiacie się jak wykorzystać warzywa? Zróbcie z nich smaczną pastę do kanapek. Wystarczy dodać nieco fasoli i przypraw, by ze zwykle wyrzucanych składników wyczarować naprawdę dobry kanapkowy rarytas. Kuchenny recykling to nie tylko przyrządzanie kopytek z ugotowanych wcześniej ziemniaków, które pozostały z obiadu czy nóżki z mięsa po rosole. Warzywa, których użyliśmy do przyrządzania tej tradycyjnej zupy, także można ponownie wykorzystać. Zobaczcie jak zrobić z nich pastę do chleba.

Dlaczego warto dodać do kawy skorupki z jajek?
26.02.2022 01:00 Dlaczego warto dodać do kawy skorupki z jajek?

Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych pobudzających napojów. Smak naparu często jednak jest nieprzyjemnie gorzki i nieco kwaskowy. Poprawić go możemy, stosując prosty patent polegający na parzeniu ziaren z dodatkiem skorupek jaj. Aromatyczna kawa z dodatkami, takimi jak cynamon czy kardamon, nie będzie smaczna, jeśli mimo wsypania przypraw wyczujemy w niej kwaśne nuty lub gorycz. Okazuje się, że problem ten łatwo można rozwiązać, wsypując do zmielonych ziaren odrobinę rozdrobnionych skorupek kurzych jaj.

Skorupki jajek
25.02.2022 01:00 Co można zrobić ze skorupkami po jajkach?

Jajka są istotną częścią naszej codziennej diety, dlatego ilość pozyskiwanych z nich skorupek potrafi być dość duża. Nie warto wyrzucać ich do kosza, ponieważ można wykorzystać je na wiele sposobów. Jednym z nich jest poprawienie właściwości bulionu, poprzez wrzucenie do niego skorupek. Podczas gotowania oddają swoje wartości odżywcze do wywaru. Większość ludzi bez wahania wyrzuca skorupki po jajkach do kosza na śmieci, myśląc, że nie mają one już żadnych korzyści. Największą uwagą darzy się w końcu to, co jest przez skorupkę chronione. W skorupkach znajduje się mnóstwo mikroelementów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Niżej zdradzamy metody, dzięki którym już zawsze będziesz je gromadzić.

Projekt bez tytułu - 2022-02-25T143507.215
25.02.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni rzeżuchę?

Rzeżucha jest niezwykle smaczną rośliną, często stosowaną zwłaszcza na wiosnę, kiedy pojawia się na wielkanocnym stole. Tymczasem z jej dobrodziejstw dobrze jest czerpać również zimą, kiedy wybór warzyw jest ograniczony. Dowiedzcie się jak ja wykorzystać w kuchni. Wiele jest mało popularnych a szczególnie cennych dla zdrowia warzyw. Wystarczy wspomnieć choćby cykorię czy białą rzodkiew. Rzeżucha również ma niewielu zwolenników. Zdecydowanie warto to zmienić, bo warzywo to łatwo włączyć do diety, a korzyści są ogromne.

ziemniaki
25.02.2022 01:00 Ziemniaki gotowane w mikrofali gotowe w 10 minut

Ziemniaki są ulubionym dodatkiem obiadowym. W sumie nie ma przy nich dużo pracy — trzeba je tylko obrać, a potem niestety dość długo czekać, aż się ugotują. Jednak mamy dla was idealne rozwiązanie — bez obierania i długiego gotowania. Zróbcie ziemniaki gotowane w mikrofali. Będą gotowe w 10 minut.Gotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do schabowych, mielonych, mięs duszonych, a także dań z drobiu, ryb i warzyw. Z ich przygotowania nieraz rezygnują osoby, którym się bardzo spieszy. Zastępują je wtedy makaronem lub ryżem. Mamy jednak dla was pocieszającą wiadomość — możecie ugotować ziemniaki znacznie szybciej. Wystarczy, że przygotujecie je w kuchence mikrofalowej. Jak? Już wyjaśniamy.

Dlaczego warto dodać do rosołu szczyptę kurkumy?
25.02.2022 01:00 Dlaczego warto dodać do rosołu szczyptę kurkumy?

Tradycyjny rosół jest smaczną i rozgrzewającą zupą, którą w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Mniej oczywistym, a wartym rozważenia dodatkiem jest kurkuma. Pikantny korzeń nada daniu pięknej złotej barwy i wzbogaci je o wiele cennych składników odżywczych. Istnieje wiele smacznych wersji rosołu. Wystarczy wspomnieć rozgrzewającą recepturę babci Tereski czy wyjątkowy bezmięsny rosół bogaty w nuty umami. Wsypując kurkumę, również uzyskamy niezwykle smaczną i zdrową porcję zupy. Sprawdźcie, dlaczego warto użyć akurat tej przyprawy.

ugotowane ziemniaki
23.02.2022 01:00 Dlaczego babcie wkładaly ziemniaki pod pierzynę?

Czy widzieliście kiedyś, jak wasza babcia, przed nałożeniem obiadu sięga pod pierzynę? Co tam się kryje? Zwykle ryż, kasza lub ziemniaki. A wiecie, dlaczego babcie wkładały, a niektóre i nadal wkładają, ziemniaki pod pierzynę? Może warto skorzystać z tego dobrego rozwiązania?W dzisiejszych czasach ugotowanie obiadu nie jest dużym wyzwaniem. Fakt, trzeba się przy tym trochę pokręcić, ale wszystko gotuje się błyskawicznie. Do dyspozycji mamy zwykle 4-palnikową kuchnię, więc równocześnie możemy gotować na niej zupę, mięso, ziemniaki i jarzynkę. Co więcej, nie mamy też problemu z odgrzewaniem. Z pomocą przychodzą nam kuchenki mikrofalowe, w których szybko możemy podgrzać talerz zupy czy drugiego dania. Z racji tych wygodnych rozwiązań, a także z braku czasu, zwykle każdy domownik jada obiad w innym czasie.

Rosół Anny Lewandowskiej
22.02.2022 01:00 Niezwykły rosół z przepisu Ani Lewandowskiej

Anna Lewandowska znana jest między innymi z nienagannej formy, której zazdroszczą jej tysiące Polaków. Aby ją utrzymać, gwiazda musi odżywiać się w odpowiedni sposób. Jednym z jej flagowych dań jest rosół inspirowany kuchnią pięciu przemian. Podczas gotowania Lewandowska stosuje się do szczegółowych zasad kolejności wrzucania pojedynczych składników do bulionu. Rosół Anny Lewandowskiej nie jest zwykłym wywarem, który po prostu długo pyrka na palniku. Dietetyczka gotuje go w ramach zasad kuchni pięciu przemian, opracowanej przez Annę Ciesielską. Poniższy rosół ma według Lewandowskiej lepiej wspomagać układ odpornościowy i zaleca go szczególnie sportowcom. Po dużym wysiłku fizycznych ich organizmy potrzebują odżywczego posiłku, który dostarczy całej gamy witamin, minerałów i innych składników pokarmowych potrzebnych do regeneracji.

Bulion wołowy - podstawowy przepis
22.02.2022 01:00 Bulion wołowy - podstawowy przepis

Bulion wołowy to mocny, esencjonalny wywar z kawałka wołowiny, włoszczyzny i aromatycznych ziół i przypraw. Zupa jest ciemna, wyraźna w smaku, rozgrzewająca, a podana z makaronem lub klopsikami smakuje rewelacyjnie. Bulion wykorzystasz również do duszenia mięsa, a także przygotowania domowych kostek rosołowych. Poznaj podstawowy przepis na bulion wołowy.Bulion wołowy to świetny pomysł na mocno rozgrzewające danie dla całej rodziny w mroźny, zimowy dzień. Bulion smakuje wyśmienicie z makaronem, kluseczkami lub klopsikami z mięsa mielonego. Wywar doprawiony lubczykiem, majerankiem i kurkumą ma wyraźny smak i pachnie pięknie.Bulion możesz również wykorzystać do duszenia mięsa wołowego w sosie własnym, znacznie poprawi jego smak. Wywar po ostudzeniu możesz odcedzić i przelać do woreczków na lód- w ten sposób otrzymasz naturalne kostki rosołowe, które wzmocnią smak każdej zupy i sosu.Jeśli masz ochotę na wołowinę w sosie własnym- tu poznasz przepis na bitki wołowe, duś je w aromatycznym bulionie, a będą przepyszne.

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz
21.02.2022 01:00 Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Rosół jest jedną z lepszych zup na chłody. Przygotowując ją w piekarniku, uzyskamy niezwykle aromatyczne danie, któremu mało kto się oprze. Koniecznie sprawdźcie wyjątkowy patent Ewy Wachowicz na rosół z piekarnika. Radziliśmy wam już jak wybrać mięso do przyrządzenia rosołu. Podpowiadaliśmy także jakich przypraw użyć, by najlepiej wydobyć smak tej klasycznej zupy. Dziś wracamy z recepturą Ewy Wachowicz, która wykorzystuje pieczone mięso i warzywa. Rosół wychodzi delikatny i niesamowicie aromatyczny. Skusicie się?

Gotowanie parówek
21.02.2022 01:00 Jak prawidłowo gotować parówki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Wrzucasz parówki do zimnej wody i gotujesz? Większość Polaków właśnie tak przyrządza parówki. Niestety nie jest to najlepsza metoda. Mięsny rarytas należy wkładać od razu do wrzątku i podgrzewać tylko przez chwilę. Dopiero wówczas parówki będą smaczne i nie pękną. Na temat poprawnego przygotowania parówek wypowiadał się nawet Robert Makłowicz. Element klasycznego angielskiego śniadania potrafi być wyjątkowo smaczny. Zwłaszcza gdy wybierzemy produkt dobrej jakości i oprzemy się pokusie długiego gotowania wyrobu.

Jak wykorzystać w codziennym gotowaniu jałowiec?
20.02.2022 01:00 Jak sprytnie wykorzystać w kuchni jałowiec?

Jałowiec powinien na stałe zagościć w waszej kuchni. Ten bogaty w składniki odżywcze i aromaty owoc sprawdzi się przy wielu okazjach, czyniąc posiłki smacznymi i lżejszymi. Dowiedzcie się, jak i dlaczego warto go stosować. Owoce jałowca, czyli szyszkojagody, dojrzewają przez dwa lata, by osiągnąć piękną, dobrze nam znaną głęboko granatową barwę z lekko sinym nalotem. Korzenne, słodko-żywiczne w smaku jagody o leśnym aromacie znajdą zastosowanie w wielu przepisach kulinarnych.

Masło
19.02.2022 01:00 Czy masło można mrozić? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Większość z nas przechowuje masło na co dzień w lodówce lub na blacie w maselniczce - są jednak lepsze metody, aby zachować jego świeżość na dłużej. Mrożenie masła w zamrażalniku jest zupełnie możliwe, trzeba jednak pamiętać o dwóch sprawach. Po pierwsze warto podzielić kostkę na mniejsze kawałki, aby łatwiej było z niego korzystać, a po drugie oddziel je od produktów z intensywnym zapachem. Masło stanowi jeden z podstawowych produktów, z którego korzysta się praktycznie każdego dnia. Niezależnie czy stosuje się je do gotowania, smarowania pieczywa czy sporządzania sosów, warto mieć je pod ręką. Niestety masło ma stosunkowo krótką przydatność do spożycia, jeśli trzyma się je w temperaturze pokojowej na blacie. Niżej zdradzamy najlepsze rozwiązanie, żeby masło wytrwało nawet rok bez psucia.

Babka wielkanocna gotowana. Prosto i pysznie
18.02.2022 01:00 Babka wielkanocna gotowana. Prosto i pysznie

Babka wielkanocna gotowana to świetna alternatywa dla pieczonych ciasto. Jeśli nie masz piekarnika lub pieczesz już jakieś potrawy, to przepis na gotowaną babkę jest idealny dla Ciebie. Babka gotowana jest puszysta, ładnie wyrośnięta i wilgotna. Sprawdź, jak zrobić babkę wielkanocną bez piekarnika.Przygotowania do świąt zawsze są stresujące, zakupy, sprzątanie i przygotowywanie ciast i potraw wielkanocnych zajmuje sporo czasu. Jeśli chcesz zrobić ciasto, a piekarnik jest już zajęty, ponieważ pieczesz np. schab, przygotuj gotowaną babkę wielkanocną, jest równie pyszna i zrobisz ją w dosłownie kilka minut.Do babki gotowanej wykorzystuje się specjalne formy, jednak jeśli masz formę do babki z kominem i duży garnek, to spokojnie poradzisz sobie bez specjalnej blachy. Babka po ugotowaniu jest puszysta, wyrośnięta i wilgotna, jest przepyszna. Ciasto po ostudzeniu polej domowym lukrem- podana w taki sposób wygląda i smakuje najlepiej. Szukasz pomysłu na pyszne ciasto wielkanocne? Tu poznasz przepis na mazurek chałwowy, czyli tradycyjne ciasto w nowej odsłonie, jest pysze i wygląda rewelacyjnie.

Rosół Pascala Brodnickiego
18.02.2022 01:00 Niesamowity przepis na rosół autorstwa Pascala Brodnickiego. Dodatki zachwycają

W polskich domach bez żadnych wątpliwości króluje tradycyjny rosół, którym zajadają się praktycznie wszyscy, lecz nawet tak klasyczne receptury można jeszcze ulepszyć. Zajął się tym Pascal Brodnicki, który zaprezentował swoją własną wersję rosołu w orientalnym wydaniu. Oszałamiający aromat uzyskuje się dzięki dodaniu goździków, cynamonu oraz imbiru. Rosół Pascala Brodnickiego nie jest zupą, jaką wszyscy doskonale znamy. Przyzwyczailiśmy się, że rosół jest raczej delikatnym daniem, którym zajadamy się w czasie choroby czy po zbyt intensywnym wyziębieniu organizmu, aby powróciły siły. Brodnicki swój bulion doprawia imbirem, goździkami oraz cynamonem, co nadaje wywarowi korzennego aromatu oraz jeszcze mocniejszych właściwości rozgrzewających. Niżej zdradzamy jak zrobić go krok po kroku.

mięso i warzywa z rosołu
17.02.2022 01:00 Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?

Rosół gotujemy na dużej ilości mięsa i warzyw. Niektórzy lubią je potem zjeść, innym gotowany kurczak czy wołowina nie bardzo smakują. Dlatego dziś powiemy wam, jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Będzie pyszny i doskonały na kanapki, a dzięki temu rozwiązaniu w waszej kuchni nic się nie zmarnuje. Jeśli często przyrządzacie rosół, gotowane mięso może się zwyczajnie przejeść domownikom. Nawet jeśli je lubią. Na szczęście, z takiego mięsa, a także z warzyw pozostałych po rosole, można przygotować kilka potraw. Jakich? Na przykład farsz do pierogów, pastę na kanapki czy właśnie pasztet.

Rosół podczas gotowania
17.02.2022 01:00 Niezwykły rosół z pieczonych warzyw

Klasyczny rosół swój smak nabiera dzięki długiemu gotowaniu warzyw, przypraw oraz mięs. Istnieje jednak sposób, aby jeszcze bardziej wzmocnić smak tej zupy. Niżej prezentujemy przepis na rosół z pieczonych warzyw, który zachwyca głębokim kolorem oraz wyjątkowo wyrazistym aromatem.Rosół z pieczonych warzyw to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą spróbować mocnego i esencjonalnego bulionu, a zarazem nie chcą jeść mięsa. Wykorzystanie pieczonych warzyw rozwiązuje problem braku drobiu czy wołowiny. Podczas pieczenia powierzchnia warzyw karmelizuje się i zachodzi reakcja maillarda, która sprawia, że wszystko smakuje i wygląda lepiej. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak uzyskać taki efekt.

Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pyszne
17.02.2022 01:00 Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pyszne

Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem z majonezem i szczypiorkiem to pyszna przystawka lub dodatek do zimnej płyty, np. na kolację lub rodzinne spotkania. Jajka faszerowane są proste w przygotowaniu, wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj przepis na jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pysznie. Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem zaskakują swoim smakiem. Lekki, orzeźwiający ogórek w połączeniu z podsmażonymi na maśle pieczarkami, cebulką, żółtkami i majonezem tworzą doskonały zestaw. Całość doprawiona jest posiekanym szczypiorkiem.Jajka zawsze gotuję w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki nie przyklejają się do białek i nie naruszam tym samym ich struktury. Farsz przygotowuję z ostudzonych już składników, ponieważ lepiej się wtedy łączą. Jajka faszerowane podaję jako dodatek do wędlin, pieczywa, sałatek- wszyscy są zachwyceni ich smakiem.Jeśli chcesz przygotować kolejną przystawkę cieszącą oczy i podniebienia- tu poznasz przepis na carpaccio z pieczonego buraka z gruszką i orzechami, wygląda pięknie i jest przepyszne.

Zupa dyniowa z pieczonej dyni. Przepis krok po kroku
17.02.2022 01:00 Zupa dyniowa z pieczonej dyni. Przepis krok po kroku

Zupa dyniowa z pieczonej dyni z rozmarynem, prażonymi pestkami i sosem balsamicznym to świetny pomysł na pożywny i bardzo aromatyczny obiad. Danie jest lekkie, świeże i sprawdzi się zarówno w chłodne, jak i upalne dni. Poznaj przepis krok po kroku na wyśmienitą zupę dyniową z pieczonej dyni. Zupa krem z pieczonej dyni to pomysł na błyskawiczny obiad, lunch lub kolację na ciepło. Dane wychodzi za każdym razem, a do zupy wykorzystuję tylko kilka prostych składników. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i jest totalną bombą witaminową.Dynię przed gotowaniem zupy piekę w piekarniku z rozmarynem i marynatą z oliwy, czosnku i imbiru, jest bardzo aromatyczna i nadaje świetny smak. Krem podaję z gałązkami rozmarynu, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni, w ten sposób dodaję zupie włoskiego, świeżego akcentu. Dynia jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, jeśli masz ochotę na kluski śląskie w nieco innej formie- tu poznasz przepis na pyszne kluski z dynią, są lekkie i pyszne. Dynię dodasz również do ciast i deserów- tu poznasz przepis na wyśmienitą szarlotkę z jabłkami, dynią i pomarańczą.

jajecznica
17.02.2022 01:00 Jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki?

Jajecznicę moglibyśmy jeść na śniadanie codziennie. Jest pożywna i szybka do zrobienia. Jeśli jeszcze bardziej chcecie przyspieszyć jej przyrządzanie, nie wyciągajcie patelni, tylko postawcie na popularne urządzenie. Zobaczcie, jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki. Wystarczą 3 minuty i będzie gotowa. Mikrofalówka jest w naszych domach bardzo pomocnym urządzeniem. Błyskawicznie można w niej podgrzać danie czy rozmrozić mięso. Rzadko jednak używamy jej do gotowania lub pieczenia. A jak najbardziej można.Dziś powiemy wam, jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki. Jest to bardzo proste, wymaga tylko wymieszania od czasu do czasu. W kuchence mikrofalowej nie zalecamy jednak gotować jajek, bo mikrofale rozsadzają skorupki.

Jak poprawnie przechowywać czosnek?
16.02.2022 01:00 Jak poprawnie przechowywać czosnek?

Spożycie czosnku potrafi przynieść wiele korzyści. W potrawach smakuje nieziemsko, dlatego też warto mieć pod ręką kilka świeżych ząbków tej wyrazistej przyprawy. Aby spełniła swoje zadanie, należy ją jednak dobrze przechować. Spróbujcie zalać ją oliwą, a z tak aromatycznego tłuszczu skorzystacie jeszcze nie raz. Czosnek potrafi nadać charakteru niejednemu daniu. Podpowiadaliśmy wam już jak go obrać i jak pokroić, by nie utracił swych cennych prozdrowotnych właściwości. Tym razem zdradzamy najlepsze sposoby na przechowanie warzywa.

Jak usunąć nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?
16.02.2022 01:00 Jak usunąć nieprzyjemny zapach podczas gotowania brokułów?

Lubicie brokuły, lecz niekoniecznie podoba wam się zapach, jaki pojawia się podczas ich gotowania? Dosypcie sodę oczyszczoną do garnka. Wystarczy łyżeczka tego środka, a problem zniknie. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić, by przyrządzanie zielonego warzywa stało się przyjemniejsze. Potrawy z dodatkiem brokuła potrafią być bardzo smaczne. Wystarczy wspomnieć delikatną śniadaniową jajecznicę czy rozgrzewający zimowy krem z tego warzywa. Brokuł jest bardzo zdrowy i bogaty w składniki odżywcze, dlatego nie powinniśmy z niego rezygnować. Przygotowanie zielonych różyczek do trudnych nie należy, ale eliminacja zapachu, jaki towarzyszy ich gotowaniu potrafi już przysporzyć nieco kłopotów. Znamy jednak proste sposoby, które uchronią was przed niepożądanymi zapachami.