Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

Sprytny trik na pękające jajka podczas gotowania
16.02.2022 01:00 Sprytny trik na pękające jajka podczas gotowania

Skorupka jajka znowu pękła podczas gotowania? Następnym razem do wody wlejcie łyżeczkę soku z cytryny, a ustrzeżecie się przed tym problemem. Babciny sposób jest prosty i niezawodny. Sprawdźcie go koniecznie. Sok z cytryny ma w kuchni wiele zastosowań. Jest zarówno skutecznym środkiem do wyczyszczenia piekarnika, jak i doskonałym dodatkiem do biszkoptu, który podkreśla jego smak i sprawia, że wypiek staje się bardziej delikatny. Odrobina soku potrafi też ustrzec nas przed problemami podczas gotowania jaj.

 Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym
16.02.2022 01:00 Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym, idealne na śniadanie

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym to pomysł na szybką i smaczną przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Farsz z żółtek, ogórków, szynki z dodatkiem majonezu i musztardy jest aksamitny, gęsty i podany w białku ugotowanym na twardo smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym.Szukasz pomysłu na pyszną przystawkę lub dodatek do kolacji? Przygotuj jajka faszerowane, a wszyscy będą zachwyceni smakiem i wyglądem potrawy. Jajka faszerowane sprawdzą się również doskonale podczas większych, uroczystych kolacji i świąt. Jajka faszerowane przygotujesz w niecałe pół godziny ze składników, które z pewnością masz w domu. Jajka do faszerowania muszą być ugotowane zupełnie na twardo, jajka M gotuj 8 minut L 9-10, żółtko musi być całkowicie ścięte i zwarte. Jajka faszerowane przygotujesz na wiele sposobów, w zależności od tego, na jakie smaki masz akurat ochotę- tu poznasz przepis na jajka faszerowane pomidorami suszonymi, w tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić jajka faszerowane brokułem.

Jak należy jeść owoce kaki?
15.02.2022 01:00 Jak należy jeść owoce kaki?

Kaki jest jadalnym, słodkim owocem, który coraz częściej spotkać można w naszych sklepach. Najlepiej smakuje, gdy jest dojrzałe. Wystarczy je wtedy obrać i pokroić. Spróbujcie koniecznie — ma wiele zalet. Kaki, nazywane też inaczej persymoną czy sharon, to kolejny ciekawy owoc, który spotkać możemy podczas zakupów. Podobnie jak pomelo czy kiwi, bogate jest w wiele cennych składników odżywczych. Warto po nie sięgać zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy przypada sezon na ten egzotyczny rarytas.

Dlaczego należy myć warzywa i owoce przed jedzeniem?
15.02.2022 01:00 Dlaczego należy myć warzywa i owoce przed jedzeniem?

Każde warzywo czy owoc jedzone na surowo powinno zostać umyte — niezależnie od tego, czy usuwamy skórkę, czy też nie. Zaniechanie może się dla nas źle skończyć. Dowiedzcie się, dlaczego i co zrobić, by uniknąć przykrych konsekwencji. Pisaliśmy już o tym, że mięsa nie powinno się myć przed obróbką termiczną. Wspominaliśmy też, jak dbać o deski do krojenia. Tym razem podpowiadamy jak prawidłowo przygotować warzywa i owoce, które mają zostać zjedzone bez gotowania czy pieczenia.

Dlaczego warto wlać do rosołu sos sojowy?
15.02.2022 01:00 Dlaczego warto wlać do rosołu sos sojowy?

Rosół jest tradycyjną zupą, która gości w niemalże każdym domu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że do jej przygotowania warto użyć sosu sojowego. Przyprawa nada zupie głębokiego smaku i sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu. Wielu smakoszy rosół doprawia przy pomocy maggi. To duży błąd. Sos ten nie tylko zawiera wzmacniacze smaku, które nie są obojętne dla naszego zdrowia, ale też całkowicie zdominuje smak dania. Zdecydowanie lepiej jest użyć sosu sojowego, który tylko uzupełni warzywno-mięsną kompozycję.

Jak rozpoznać dobrą białą kiełbasę?
14.02.2022 01:00 Jak rozpoznać dobrą białą kiełbasę?

Biała kiełbasa jest specjałem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Większość sklepów jednak oferuje niezbyt smaczne i pełne konserwantów wyroby. Wiemy jak wybrać te najlepsze. Wystarczy spojrzeć na mięso i ocenić jego kolor oraz strukturę. Wiadomo, że najsmaczniejszą kiełbasą zawsze będzie ta, którą zrobimy w domu. Nie zawsze jednak mamy na to czas, a po soczystą kiełbaskę z cebulką wielu z chęcią sięgnie. Na co więc warto zwrócić uwagę przy zakupach tego specjału?

Rosół drobiowo- wołowy
13.02.2022 01:00 Jak zrobić rosół drobiowo- wołowy?

Rosół drobiowo- wołowy z lubczykiem, suszonym majerankiem i kurkumą to najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny rosół, jaki jadłam. Mocny, ciemny bulion z wołowiny, indyka i kurczaka gotowany z włoszczyzną i ziołami to doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Poznaj przepis na rosół drobiowo- wołowy.Rosół z kurczaka jest bardzo smaczny, jednak nie może równać się z rosołem gotowanym również z indykiem i wołowiną. Kilka rodzajów mięsa sprawia, że bulion ma wyraźny smak i jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Do dania koniecznie dodaj świeżą włoszczyznę i podsmażoną cebulę, oddaje wtedy więcej smaku.Do rosołu dodaj również świeży lubczyk, suszony majeranek i kurkumę. Lubczyk nadaje zupie ciekawego aromatu, ma smak lekko zbliżony do maggi. Majeranek suszony uwalnia z mięsa jeszcze więcej nut smakowych, a kurkuma nadaje lekkiej ostrości i pięknego koloru. Mięso i warzywa z rosołu wykorzystaj później do zrobienia pysznego pasztetu. Z samego mięsa przygotujesz również pyzy lub kotlety mielone. Jeśli zostanie Ci rosół, ugotuj na nim pomidorową z lanymi kluskami.

Hiszpański omlet
12.02.2022 01:00 Przepis na hiszpański omlet z ryby

Polacy chętnie sięgają po ryby. Często pozostają po nich resztki, które można wykorzystać w doskonały sposób następnego dnia do zrobienia śniadania. Poniżej pokazujemy jak sporządzić śniadaniowy omlet z ryby z wczoraj, który syci i wygląda tak pięknie, że każdy będzie chciał go spróbować. Kuchnia hiszpańska wypełniona jest wieloma daniami rybnymi - szczególnie w regionach położonych blisko akwenów wodnych. To właśnie stamtąd wywodzi się klasyczna potrawa "Tortilla de patatas", która jest niczym innym, jak hiszpańską wersją omleta z ziemniakami i innymi produktami. Można do niego dodawać praktycznie wszystkie składniki, jakie ma się w lodówce, lecz tym razem zdradzamy recepturę na wersję z resztek ryby. Jeśli dzień wcześniej jadłeś ją na obiad, nie wyrzucaj kawałków niedojedzonego mięsa, lecz zachowaj je na poranek.

rosół
12.02.2022 01:00 Dlaczego warto dodać do rosołu pomidora?

Rosół jest klasyczną polską zupą, którą gotujemy zwykle według sprawdzonych, rodzinnych receptur. Czasem jednak warto coś zmienić, by ulepszyć smak, aromat czy wygląd potrawy. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać do rosołu pomidora. Wrzućcie go w całości do garnka z gotującą się zupą, a zauważycie różnicę. Idealny rosół powinien być esencjonalny, aromatyczny i klarowny. Tylko wtedy mamy ochotę go zjeść i smakuje wybornie. Kluczem do tego sukcesu jest powolne gotowanie wywaru przez ok. 3 godziny. Oczywiście trzeba na niego przeznaczyć dobrej jakości składniki i w sporych ilościach, tak by rosół miał pełen smak.

Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem
11.02.2022 01:00 Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem - klasyka w najlepszym wydaniu

Żurek z kiełbasą i jajkiem jest prostą, aromatyczną zupą gotowaną na zakwasie z dodatkiem suszonego majeranku i włoszczyzny. Żurek jest tradycyjną, polską, kwaśną zupą, podawaną głównie na Wielkanoc, jednak zdecydowanie powinniśmy jeść ją częściej. Poznaj prosty przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem.Podstawą doskonałego w smaku żurku jest zakwas żytni. Zakwas powstaje w procesie fermentacji mąki żytniej, wytwarzane są dodatkowo bakterie oraz drożdże. zakwas to również niezbędny dodatek do wypiekania chleba, bez niego pieczywo nie urośnie.Zakwas kupisz w każdym markecie i mniejszym, osiedlowym sklepie i jest to dobra opcja, jeśli akurat złapie Cię ochota na domowy żurek. Jeśli natomiast masz zamiar ugotować zupę na konkretną okazję lub w konkretny dzień, przygotuj zakwas samodzielnie, a żurek będzie najlepszy pod słońcem - tu poznasz przepis na idealny zakwas na żurek.Do żurku zawsze dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszony majeranek, zioła są absolutną konieczność, żeby ugotować najlepszą zupę. Żurek ugotuj z ziemniakami lub czysty i podaj go z kromką świeżego pieczywa. Żurek bardzo ładnie wygląda i smakuje podany w specjalnym chlebku do żurku, kupisz go w każdej piekarni. Jeśli masz ochotę na tradycyjną, polską i wyśmienitą zupę- w tym artykule dowiesz się, jak ugotować perfekcyjny kapuśniak, cały garnek zniknie w jeden dzień.

Jak zrobić idealne jajka na twardo?
11.02.2022 01:00 Jak zrobić idealne jajka na twardo?

Jajka na twardo to pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań, np. zup, sałatek, past kanapkowych. Gotowanie jajka, w teorii proste, w praktyce jednak często problematyczne, ponieważ skorupki pękają i wychodzi przeciągnięte lub niedogotowane jajko na miękko. Ile gotować jajka na twardo? Jajka wrzucać do wrzątku czy do zimnej wody? Jak zrobić idealne jajka na twardo?Jajka na twardo to genialny, zdrowy dodatek do zimnej płyty, kanapek, zup. Idealnie ugotowane jajka są bardzo smaczne i wyglądają naprawdę apetycznie- zachowują swój kształt, białko jest równe, gładkie, żółtko jest zwarte, mocno ścięte i się nie kruszy. Jeśli zamiast jajka na twardo ugotowałeś jajko na miękko lub jajko z zieloną obwódką, które straciło smak, to koniecznie sprawdź, w którym miejscu popełniłeś błąd podczas przygotowywania.Dlaczego jajka są zdrowe? Ponieważ zawierają duże ilości białka i protein. Jajka to źródło wapnia, żelaza, fosforu, potasu i wielu witamin, w tym witaminy A, E, D oraz K. Jajka dostarczają nam więc nie tylko solidnej dawki energii, dbają również o nasze kości, zęby, serce i koncentrację.Szukasz pomysłu na podanie jajek? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce. Tutaj natomiast poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone.

Jajka sadzone z piekarnika
10.02.2022 01:00 Jajka sadzone z piekarnika - idealne na lekkie śniadanie

Jajka sadzone z piekarnika, inaczej cloud egg, czyli jajko chmurka, to doskonały pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Jajka smakują doskonale, a wyglądem przypominają lekką, puszystą chmurkę. Poznaj przepis na jajka sadzone z piekarnika.Jajka sadzone z piekarnika to pomysł na jajka w zupełnie nowej odsłonie. Cloud egg wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Jajka przygotowane w ten sposób położysz na kanapkę, podasz z kaszą, ziemniakami, fasolą, ryżem, szparagami. Jajka będą pasować do każdego dodatku.Przepis na jajka sadzone z piekarnika jest przepisem podstawowym, możesz urozmaicić go o tarty parmezan, pokrojoną w kostkę szynkę lub wędzony, podsmażony boczek. Dodatki włóż na piankę białkową w tym samym momencie, co żółtko, aby delikatnie się zapiekły.Jajko chmurka to również świetny pomysł na przekonanie małego niejadka do jedzenia jajek. Jeśli Twoja pociecha nie lubi jajek, podaj mu jajko na chmurce z jego ulubionymi dodatkami. Jeśli szukasz pomysłów na podanie jajek- w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i kolację.

lodówka
09.02.2022 01:00 Jak przechowywać jedzenie w lodówce, żeby dłużej było świeże?

Lodówka jest niewątpliwym centrum kuchni. Właśnie w niej trzymamy bowiem większość najsmaczniejszych produktów spożywczych. A wiecie, jak przechowywać jedzenie w lodówce, żeby dłużej było świeże? Podamy wam zaraz kilka wskazówek, których warto się trzymać. Dzięki temu nic z waszych zakupów się nie zmarnuje i długo zachowa pożądane walory. Jedna z najważniejszych zasad jest stosowanie się do FIFO.Lubimy robić zapasy, bo dzięki nim możemy zaoszczędzić czas. Nie musimy biec do sklepu, za każdym razem, gdy postanowimy coś ugotować czy upiec. Sztuką jest jednak nie przesadzić z ilością kupionej żywności i umiejętne jej przechowywanie. Bo marnowanie i wyrzucanie jedzenia nie jest ani ekologiczne, ani ekonomiczne.

Ewa Wachowicz, rosół
09.02.2022 01:00 Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Jeśli chcecie spróbować rosołu innego niż wszystkie, będziecie mieli ku temu dobrą okazję. Zapraszamy was na pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz. Jest niezwykle aromatyczny i smaczny, co jest zasługą wcześniej podpieczonego mięsa. Podstawą rosołu jest mięso i warzywa. Trzeba je odpowiednio dobrać i użyć w niemałej ilości, by rosół był esencjonalny i pyszny. Istotne dla dobrego smaku rosołu jest też jego odpowiednie gotowanie. Wywar ten trzeba gotować długo na niedużym ogniu. Tylko wtedy zyska pełen smak.

Sałatka jarzynowa
08.02.2022 01:00 Jak zrobić błyskawiczną sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa tradycyjnie wymaga nieco wysiłku i zainwestowanego czasu, aby przygotować ją od początku do końca. Nie zawsze ma się jednak wolną chwilę, aby zająć się długim gotowaniem - w takiej sytuacji z pomocą przychodzi poniższy przepis. Prezentowana przez nas receptura na ekspresową sałatkę z 5 głównych składników pozwala sporządzić ją w mniej niż 10 minut. Sałatka jarzynowa gości na stołach Polaków podczas każdej uroczystości - święta, urodziny czy wykwintny obiad bez okazji przyzwyczaiły nas do obecności miski z sałatką. Konieczność długiego gotowania warzyw jest jednak stresująca, więc mamy znacznie lepsze rozwiązanie. Dzisiejszy przepis wymaga zarezerwowania jedynie kilku minut na pichcenie, które i tak w większości składa się jedynie z krojenia produktów. Dzięki temu zaoszczędzony czas można przeznaczyć na inne obowiązki.

Co oznaczają numery na jajkach?
08.02.2022 01:00 Co oznaczają numery na jajkach?

Czy zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają numery, które znajdują się na skorupkach jaj? Okazuje się, że cyfry, które można tam znaleźć, nie są umieszczane przypadkowo. Oznaczają one rodzaj hodowli, z jakiej wyrób pochodzi. Zdradzamy, co się z tym wiąże. Mało kto odmówi sobie zjedzenia jajecznicy czy jaja sadzonego od czasu do czasu. Jakość posiłku zależna będzie od wybranego przez nas jaja. W sklepach możemy spotkać jaja oznakowane cyframi od 0 do 3. Wiemy jakie informacje niosą ze sobą te oznaczenia.

Jakich warzyw nie jeść na surowo?
07.02.2022 01:00 Jakich warzyw nie jeść na surowo?

Warzywa są zdrowe i powinniśmy po nie często sięgać, najlepiej w postaci surowej. Niektóre z nich jednak obowiązkowo należy ugotować. W przeciwnym wypadku będą szkodliwe dla zdrowia. Sprawdźcie, czy wiecie, które warzywa mogą być niebezpieczne. Część warzyw zawiera substancje, których szkodliwy wpływ na ludzki organizm jest niwelowany dopiero podczas obróbki termicznej. O ile więc większość z nich korzystniej jest spożywać na surowo, niektóre po prostu trzeba ugotować lub upiec.

Jajecznica
07.02.2022 01:00 Konkretna i przepyszna jajecznica po chłopsku z mąką

Jajecznica sama w sobie jest sycącą potrawą, dlatego często jest standardowym śniadaniowym wyborem. Jajecznica po chłopsku, czyli z dodatkiem mleka oraz mąki jest znacznie bardziej sycąca i odżywcza. Połączenie mąki oraz mleka sprawia, że całość zachowuje wilgotność i nabiera ciekawej, zbitej konsystencji. Niżej zdradzamy, jak zabrać się za jej przygotowanie. Jajecznica to prawdopodobnie najczęściej przygotowywany z rana posiłek. Jajka wypełnione są większością wartości odżywczych potrzebnych do funkcjonowania, a także charakteryzują się pysznym smakiem. Mało kto jednak wie o istnieniu jajecznicy po chłopsku. Danie charakteryzuje się dużym poziomem wilgotności i delikatną fakturą. Jest to świetny sposób na błyskawiczne gotowanie, gdy ma się pod ręką jedynie podstawowe produkty spożywcze. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego pokrojone warzywa, grzyby lub mięso, co da jeszcze smaczniejszy efekt.

Smażenie naleśników
06.02.2022 01:00 Delikatne i puszyste naleśniki bez jajek

Niekiedy domowe zapasy są uszczuplone, sklepy zamknięte i zwyczajnie nie ma możliwości zrobienia dodatkowych zakupów - w takiej sytuacji idealnie sprawdzą się naleśniki bez jajek. Nie potrzeba do nich wielu produktów, a mimo wszystko wychodzą delikatne i puszyste. Sekretem objętości jest dodanie do ciasta odrobiny gazowanej wody. Naleśniki bez jajek są idealnym przepisem na błyskawiczny obiad z najbardziej podstawowych produktów. Mleko, mąka i woda gazowana w zupełności wystarczają, aby uzyskać wspaniałe efekty. Po połączeniu ze sobą wszystkich składowych pozwól ciastu odpocząć nieco przed smażeniem. Dzięki temu woda nawilży mąkę i naleśniki po usmażeniu staną się elastyczne i wytrzymałe, a zarazem puszyste.

rosół
05.02.2022 01:00 Czy rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez?

Rosół zalicza się do trzonu polskiej gastronomii, gotowany jest w praktycznie każdym domu przynajmniej raz w tygodniu. Mimo to wiele osób nie wie, jak należy go gotować: pod przykryciem czy bez? Najlepsi kucharze uważają, że przykrywka znajduje się na garnku tylko do momentu zagotowania wody - reszta procesu przebiega bez przykrycia. Rosół najczęściej jedzony jest jako samodzielne danie, bądź zupa do głównej potrawy, choć niekiedy stosuje się go też jako bazę do sosu lub innej zupy. Tak duża uniwersalność i obłędny smak sprawiły, że wywar z kury króluje na polskich stołach. Aby rosół mógł zostać uznany za udany, kucharz musi wykazać się znajomością tajników jego gotowania. Poniżej zdradzamy najważniejsze z nich, dzięki czemu zawsze podasz na obiad idealną zupę.

Projekt bez tytułu - 2022-02-02T192544.027
02.02.2022 01:00 Cudowne domowe pączki bez jajek i mleka

Wiele z was z pewnością szuka już receptury na pyszne pączki. Tradycyjny specjał nie wszystkim jednak będzie odpowiadał. Dla tych, którzy unikają spożywania nabiału mamy nie lada gratkę — przepis na pączki bez mleka i jaj. Spróbujcie koniecznie, a nie wrócicie do klasyki. Desery bez nabiału potrafią być naprawdę pyszne. Z pewnością wielu z wa próbowało już ciasta drożdżowego w takiej wersji czy śniadaniowego omletu na słodko. Tym razem pokażemy wam jak przygotować wegańskie pączki. Inspirowany recepturą Jadłonomii przepis skradnie niejedno serce.

Buraczki z czosnkiem i śmietaną
02.02.2022 01:00 Niezawodny przepis na buraczki z czosnkiem i śmietaną

Znudziły wam się klasyczne zasmażane buraczki? Przyrządźcie warzywo z dodatkiem czosnku i śmietany, a odkryjecie jego nowe oblicze. Zaskoczcie bliskich tym wyjątkowym specjałem przy najbliższym obiedzie. Polecaliśmy wam już buraki smażone z porem czy z dodatkiem wyrazistego w smaku octu balsamicznego. Tym razem proponujemy do miękkiego warzywa dorzucić nieco czosnku. Delikatny sos z majonezowo-śmietanowy z jego dodatkiem idealnie skomponuje się ze słodyczą czerwonej bulwy.

Jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce?
02.02.2022 01:00 Jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce? Rozwiewamy wątpliwości

Jajka w koszulce to jajka gotowane na wodzie bez skorupki. Jajka mają ścięte, zaokrąglone białko i płynne żółtko, wylewające się po przekrojeniu. Jajka w koszulce to doskonały dodatek do wielu dań. Jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce? Jak sprawdzić świeżość jajek?Jajka w koszulce to świetny pomysł na podanie jajek w inny sposób. Jajka w koszulkach są bardzo popularne, ponieważ wyglądają bardzo estetycznie, są pyszne i pasują do naprawdę wielu dań, w tym zwykłych kanapek, urozmaicając śniadania.Aby białko stworzyło zwartą chmurkę otaczającą płynne żółtko, jajko w koszulce wymaga odpowiedniego sposobu gotowania. Technika i zakwaszenie wody sokiem z cytryny lub octem ma tutaj kluczowe znaczenie. Jajka w koszulce nie wyjdą tak, jak powinny, jeśli jajka nie będą świeże. Sprawdź również, jak zrobić idealne jajko sadzone do obiadu, jak smażyć, czym je doprawić i z czym podawać.

Jak za pomocą soli wyczyścić przypalony garnek?
01.02.2022 01:00 Jak za pomocą soli wyczyścić przypalony garnek?

Przypalenie garnka może zdarzyć się nawet najlepszym kucharzom. Wystarczy chwila nieuwagi, by konieczne było usunięcie dość uciążliwego zanieczyszczenia. Podpowiadamy jak domowymi sposobami uratować kuchenne naczynie. Będziecie zaskoczeni, jak skuteczne środki do tego celu macie już w kuchni. Czyszczenie przypalonych garnków wcale nie musi wymagać zaangażowania specjalistycznych środków. Istnieją sprawdzone metody, by wyczyścić bez zbędnej i drogiej chemii. Wystarczy sięgnąć po sól kuchenną.

Jak zrobić idealną owsiankę?
01.02.2022 01:00 Jak zrobić idealną owsiankę?

Owsianka na śniadanie to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia, jest sycąca, zdrowa i pyszna. Owsianka na wodzie lub mleku podana z jabłkami, truskawkami, śliwkami, miodem, orzechami, cynamonem i innymi składnikami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i solidna dawka energii i dobrego humoru z rana. Jak zrobić idealną owsiankę?Płatki owsiane dostarczają nam energii na wiele godzin, wzmacniają naszą koncentrację, a dzięki pysznym dodatkom poprawiają również nastrój, dzięki czemu jesteśmy gotowi do działania już od samego rana. Owsianka pobudzi Cię lepiej niż kawa, sprawdź, jak ją przygotować i dlaczego warto na stałe włączyć ją do diety.Owsianka to pełna dowolność łączenia dodatków. Przygotujesz ją z wieloma pysznym składnikami, przyprawami, dosłodzisz miodem, syropem klonowym czy czekoladą. Owsiankę możesz gotować również swoim dzieciom, z pewnością słodkie dodatki i owoce oczarują ich swoim smakiem, a całe danie dostarczy im niezbędnych witamin i minerałów.Miód miodowi nierówny- w tym artkule dowiesz się, po czym rozpoznać dobry miód o doskonałym smaku i cennych dla zdrowia właściwościach.

Ja wyczyścić palniki w kuchence?
31.01.2022 01:00 Jak wyczyścić brudne, zalepione tłuszczem palniki w kuchence?

Szukasz taniego, szybkiego i przede wszystkim skutecznego sposobu na umycie palników kuchni gazowej? Zaopatrzcie się w biały ocet. Ten podstawowy produkt sprawdzi się doskonale, pozostawiając palniki czyste i pomagając utrzymać ich sprawność. Sprawdźcie, jak prosta jest domowa metoda mycie tego elementu kuchni. Ostatnio podpowiadaliśmy wam jak skutecznie oczyścić płytę indukcyjną. Część z was ma jednak w domach kuchenki gazowe, które również wymagają dokładnego posprzątania. Domowymi sposobami jesteśmy w stanie zadbać o palniki. Dowiedźcie się, czego potrzebujecie, by to zrobić.

Omlet
31.01.2022 01:00 Prosty przepis na bananowy omlet bez jajek i mleka

Klasyczny omlet na jajkach jest standardowym wyborem Polaków na szybkie i pożywne śniadanie. Niestety z uwagi na zdrowie, niektórzy nie mogą jeść jajek i pić mleka - wtedy z pomocą przychodzi banan, z którego można przygotować lekki i pyszny omlet. Taki posiłek jest lekkostrawny, niskokaloryczny i szybki, a po podaniu z owocami dodatkowo pięknie wygląda. Omlet bez jajek z pozoru może wydawać się czymś, co zwyczajnie nie jest możliwe. Jajka są w końcu niejakim fundamentem tego dania. Na szczęście w prosty sposób można zastąpić je innym popularnym składnikiem, który jest uwielbiany przez wszystkich. Mowa oczywiście o bananach, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Radzimy użyć owocu o ciemnej skórce, który jest miękki w dotyku - im bardziej dojrzały banan, tym omlet będzie słodszy. Zielony banan może mieć za małą zawartość cukru i omlet wyjdzie niesmaczny.

Biała rzodkiew w kuchni
30.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść białą rzodkiew i jak ją przygotować?

Biała rzodkiew jest mniej popularnym, lecz bardzo zdrowym warzywem korzeniowym Warto po nią regularnie również ze względu na jej atrakcyjny, wyrazisty smak. Sprawdźcie jak ją przyrządzić i koniecznie spróbujcie. Mylona jest często z rzepą, a kształtem przypomina przerośniętą pietruszkę. Biała rzodkiew to pyszne i zdrowe warzywo o wyrazistym i ostrym smaku. Spokrewniona z dobrze nam znaną rzodkiewką bulwa powinna nas zainteresować.