Smaczna pasta może być doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa. Warto urozmaicić śniadanie, sięgając po delikatną jajeczną kompozycję z dodatkiem suszonych pomidorów. Przyrządzicie ją błyskawicznie, a smak na długo zapadnie wam w pamięć. Spróbujcie koniecznie. Podpowiadaliśmy wam jak przygotować pyszną pastą jajeczną z dodatkiem papryki czy duszonych pieczarek. Teraz na tapet bierzemy inny wyrazisty dodatek, który doskonale podkreśli smak jajek. Suszone pomidory nadadzą paście wyjątkowego aromatu i pięknych akcentów kolorystycznych.
Najzdrowszą wersją jajecznicy jest ta, w której białka są dobrze ścięte, a żółtka wciąż płynne. Przygotowanie potrawy w takiej postaci wymaga uważnego mieszania podczas smażenia. Zacznijcie od białka, a wszystko się uda. Jaja wbrew popularnej opinii o byciu niezdrowym produktem, mają pozytywny na nasz organizm. Wszystko dlatego, że żółtko stanowi doskonałe źródło witaminy E, karotenoidów, luteiny czy zeaksantyny. Składniki te pełnia istotną funkcję m.in. w utrzymaniu zdrowych oczu. Żeby w pełni skorzystać z jego dobrodziejstw, żółtko należy spożyć w postaci możliwie jak najbardziej płynnej. Dobrym wyborem będzie zatem zjedzenie jaja na miękko czy zrobienie delikatnie ściętej jajecznicy. Podpowiadamy jak przyrządzić ją tak, by wyciągnąć z niej jak najwięcej.
Mikrofalówka potrafi znacznie przyspieszyć podgrzewanie jedzenia. Aby bezpiecznie z niej skorzystać, jedzenie należy umieścić w odpowiednim naczyniu. Sprawdźcie, na co należy uważać. Koniecznie należy wystrzegać się korzystania z niektórych opakowań z tworzyw sztucznych. Niedawno pisaliśmy o skutecznym sposobie na oczyszczenie mikrofalówki z brudu i przykrych zapachów. Tym razem na tapet bierzemy naczynia, które wykorzystujemy do odgrzewania potraw. Okazuje się, że tylko niektóre z nich pozwolą nam przeprowadzić proces bez szkody dla zdrowia.
Pasty kanapkowe są doskonałym pomysłem na przygotowanie bogatego w smaki i kolory śniadania. Nikt nie oprze się chrupiącemu pieczywu podanemu z delikatnym jajeczno-warzywnym miksem. Spróbujcie koniecznie — ten smak skradnie wasze serca. Prezentowaliśmy wam już przepis na wyśmienitą pastę kanapkową z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek oraz na smaczne smarowidło z cukinii. Dziś powracamy do klasyki, czyli do pasty na bazie jajek. Tym razem proponujemy, by dodać do nich posiekana czerwoną paprykę. Specjał urozmaici kanapki i przyjemnie zaskoczy rozmaitością tekstur. Skusicie się?
Tradycyjne przepisy często pozwalają osiągnąć najlepsze efekty. Tak będzie również w przypadku tej przedwojennej receptury na biszkopt. Delikatne ciasto z prodiża zachwyci każdego, kto go spróbuje. Jeżeli dysponujecie tym sprzętem, koniecznie sprawdźcie, jak smakuje. Zdradzaliśmy wam już, dlaczego warto użyć oleju do zrobienia biszkoptu i podpowiadaliśmy jak przyrządzić ten specjał z trzech podstawowych składników. Tym razem na tapet bierzemy sprawdzony sposób na przyrządzenie klasycznego ciasta w prodiżu. Przedwojenna receptura zaowocuje wypiekiem, który nie opadnie i zbierze masę komplementów.
Przygotowaliście już warzywa do sałatki jarzynowej, ale nie wiecie czym ją doprawić? Wiemy jakie dodatki są niezbędne, by wydobyć smak tego specjału. Sprawdźcie koniecznie, czy nie popełniacie błędu na tym etapie. Sałatka Olivier, sałatka stołeczna, ale też sałatka francuska — to inne nazwy tradycyjnego rarytasu, który często gości na wielu polskich stołach, czyli sałatki jarzynowej. Kultowa warzywna kompozycja złożona przede wszystkim z marchewki, pietruszki, selera i jajek nie jest bardzo wymagającym daniem. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach.
Jajka są dobrym pomysłem na śniadanie. Jak je przygotować? Możesz je ugotować lub usmażyć. Dziś pokażemy ci, jak zrobić jajka sadzone na wodzie. Będą kombinacją między smażonymi a gotowanymi, bo co prawda przyrządzimy je na patelni, ale nie użyjemy kropli tłuszczu. Zaoszczędzisz trochę kalorii, a żołądek ci podziękuje. Sadzone jajka są jedną z szybszych metod przyrządzenia jajek. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać na nią trochę tłuszczu, wybić jajka i smażyć je, aż odpowiednio się zetną. Potrawa jest bardzo prosta, jednak dla niektórych danie to jest dość ciężkostrawne. To za sprawą użytego tłuszczu i procesu smażenia. Na szczęście sadzone jajka można uzdrowić.
O poranku większość osób decyduje się na zrobienie śniadania zawierającego jajka - są pożywne, łatwe w obróbce i stosunkowo tanie. Jeśli chcesz raczyć się wyjątkowo puszystą jajecznicą, nie smaż jej na maśle czy oleju, a zamiast nich użyj mleka. Dzięki temu potrawa będzie lekka jak chmurka, a dodatkowo znacznie mniej kaloryczna. Jajecznica może przybrać wiele różnych form. Wszystko zależy od regionu świata, preferencji kulinarnych lokalnych mieszkańców, a także dostępu do określonych produktów spożywczych. Jeśli masz pod ręką mleko, możesz zabrać się za gotowanie pysznego śniadania. Klasyczna jajecznica smażona jest na tłuszczu, jednak taka metoda generuje bardzo dużo niepotrzebnych kalorii. Aby zacząć dzień od zdrowego posiłku, który dostarczy dużo energii i wartości odżywczych, przetestuj poniższą recepturę.
Parówki są delikatnymi kiełbaskami, po które chętnie sięgamy rano. Trzeba je tylko podgrzać, a pożywne śniadanie będzie w mig gotowe. Wiele osób popełnia tu jednak błąd. Wystarczy chwila nieuwagi, a nie wyjdą ci na zdrowie. Dowiedz się, jak prawidłowo gotować parówki. Parówki przygotowuje się z mięsa, tłuszczu, wody i przypraw. W zależności od proporcji tych składników są bardziej lub mniej wartościowe. Oczywiście im więcej zawierają mięsa, tym lepiej, bo to oznacza, że mają mniej tłuszczu, wody i wiążących dodatków. Parówki są bardzo lubiane przez dzieci, ze względu na stopień rozdrobnienia mięsa. Jest ono poddawane homogenizacji, a więc bardzo mocnemu zmieleniu. W rezultacie po ich wyglądzie trudno się zorientować, ile zawierają mięsa, a ile tłuszczu. Dlatego najlepiej czytać etykiety.
Pasztetowa swojego czasu często była wybierana przez Polaków jako główny dodatek do kanapek. Dawniej większość osób przygotowywała ją własnoręcznie, lecz teraz można kupić ją z łatwością w sklepach. Domowa pasztetowa jest jednak znacznie smaczniejsza, co udowadnia poniższy przepis. Dzięki niemu zrobisz pasztetową bez jelita - zamiast niego wystarczy słoik. Pasztetowa wywodzi się z kuchni niemieckiej, austriackiej i czeskiej, skąd przybyła do Polski i podbiła nasze kubki smakowe. Jej najważniejszym składnikiem jest wątróbka, która odpowiada za charakterystyczną konsystencję wędliny, dlatego warto kupić ją w najlepszej jakości. Klasyczna pasztetowa wymaga użycia jelita, aby zmielone produkty mogły zostać wygodnie zapakowane. Mamy na szczęście przepis, dzięki któremu można pozbyć się osłonek, co ułatwia przechowywanie i wydłuża przydatność do spożycia.
W każdym polskim domu rosół gotuje się odrobinę inaczej - wszystko zależy od rodzinnego przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Aby zupa ta była pyszna i zdrowa, zrezygnuj z kostek rosołowych na rzecz sosu sojowego. Przyprawa wypełniona jest smakiem umami i sprawdza się jako wzmacniacz aromatu, który nadaje bulionowi głębi i pięknego koloru. Rosół jada się na całym świecie i choć jest prawdopodobnie najpopularniejszą zupą świata, nie trudno o zaliczenie wpadki. Mdły smak, zły kolor, brak przejrzystości czy zbyt dużo soli są jedynie kilkoma problemami, które spotykają miłośników rosołu. Jedna przyprawa może rozwiązać je w kilka chwil. Mowa o sosie sojowym, którego słony smak umami sprawdza się w setkach dań kuchni azjatyckiej. Nie musisz obawiać się, że sos drastycznie zmieni aromat potrawy - wystarczy niewielka ilość, aby pozytywnie wpłynąć na rosół, jednocześnie bez ryzykowania, że wywar nagle smakować będzie nie tak, jak powinien.
Mało kto w ogóle wyobraża sobie, że sernik można przyrządzić bez mielenia sera twarogowego, ponieważ masa byłaby wtedy zbyt zbita. Okazuje się jednak, że istnieje sposób, aby cieszyć się tym ciastem bez pracochłonnej czynności. Potrzebujesz do tego tylko praski do ziemniaków. Przeciśnięcie przez nią sera da podobny efekt, co mielenie. Sernik w Polsce jest jednym z najważniejszych ciast i bez problemu można kupić je w każdej cukierni i większości sklepów spożywczych. Warto mieć jednak na uwadze, że żaden kupny wypiek nie dorówna w smaku domowemu sernikowi - szczególnie, jeśli zastosujesz się do poniższych porad. Podczas mieszania składników, nie zapomnij pod żadnym pozorem o dobrym ubiciu białek na sztywną pianę. Bez niej sernik nie będzie puszysty. Dodatkowo taka wpadka zwiększa szansę na opadnięcie ciasta po upieczeniu.
Pożywne i smaczne śniadanie jest podstawą dobrze rozpoczętego dnia - bez niego brakuje energii oraz ochoty do działania. Zapiekane w bułce jajka stanowią idealną propozycję dla osób, które chcą zjeść dobrze, a przy okazji szybko. Takie jajka przygotowuje się bowiem w kilka chwil i śniadanie dla całej rodziny jest gotowe. Jajka zawierają w sobie praktycznie wszystkie potrzebne do funkcjonowania substancje odżywcze, dlatego ciężko o lepszy produkt na śniadanie. Łącząc je z pieczywem, boczkiem, serem żółtym i cebulą tworzy się proste, aczkolwiek obłędnie pyszne danie. Podstawą dobrego smaku poniższych zapiekanych jajek jest jakość pojedynczych składników. Nie warto kupować taniego boczku i żółtego sera - na takich składnikach nie ma co oszczędzać. Lepiej jeść je trochę rzadziej, lecz cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, czego przy tanich produktach można nie uświadczyć.
Rosół stanowi bardzo ważny element polskiej sztuki kulinarnej, dlatego opracowanych zostało wiele trików, ułatwiających gotowanie zupy. Jeden z nich polega na wlaniu do gotującego się bulionu białka jaja. Ścinając się pod wpływem temperatury, zbierze w sobie szumowiny i pozwoli uzyskać bardziej klarowny wywar. Rosół przyrządzany jest na całym świecie w bardzo podobny sposób - różnią się jedynie użyte komponenty smakowe. Finalnie jest to po prosty wygotowany z warzyw, przypraw, mięs i niekiedy owoców wywar, który zawiera wszystkie substancje smakowe i odżywcze z produktów użytych do gotowania. Jednym z największych mankamentów gotowania rosołu, jest uzyskanie idealnej klarowności bez żadnego cienia mętności. Jeśli chcesz zrobić rosół przejrzysty niczym woda, poniżej mamy triki idealne dla ciebie.
Estragon jest aromatycznym ziołem znajdującym zastosowanie zarówno w kulinariach, jak i w lecznictwie. W postaci suszonej dostępny jest niemalże w każdym sklepie. Sprawdźcie, do jakich dań będzie pasował i koniecznie spróbujcie. Draganek wykazuje skuteczne działanie w zwalczaniu wielu schorzeń powiązanych z układem pokarmowym. Przynosi ulgę we wzdęciach oraz wspiera organizm w przypadku braku łaknienia czy w niedostatecznym wytwarzaniu żółci. Jego ogromną zaletą jest fakt, że stosując go jedynie w formie przyprawy, bardzo trudno o przedawkowanie.
Domowy pasztet świetnie smakuje na kanapkach. Jeśli do mięsnej masy dodamy pianę z białek, uzyskamy wyrób tak puszysty i delikatny jak nigdy wcześniej. Babciny sekret jest jedną z kilku wskazówek, które pomogą wam zrobić pasztet, który zachwyci waszych gości. Dowiedźcie się, o co jeszcze warto zadbać. Pożywna przekąska, która dobrze komponuje się z wieloma dodatkami takimi jak np. ogórek kiszony czy pomidor doczekała się już wielu wersji, także wegańskich z żurawiną czy kaszą pęczak. Tradycyjny przepis oparty jest jednak o mięsa, a sekretem idealnej konsystencji takiego pasztetu są dobrze zastosowane składniki.
Kawa jest lubianym przez wielu smakoszy pobudzającym napojem. Nie zawsze jednak jej smak wpisuje się w nasze upodobania. Zbyt kwaśną kawę można uratować, wsypując do niej sodę oczyszczoną. Ten prosty trik to tylko jedno z zastosowań tego uniwersalnego proszku, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Funkcja sody oczyszczonej w kuchni nie kończy się na zastosowaniu jej do przygotowywania wypieków czy przyrządzeniu środka zdolnego wyczyścić przypalony garnek lub pełen kamienia czajnik. Mniej oczywistym użyciem będzie m.in. dodanie odrobiny proszku do kawy w celu poprawy jej smaku.
Lubimy śledzie nie tylko od święta. Są smaczne i zdrowe, więc chętnie jemy je na przekąskę. A czy zdarzyło wam się, że przyrządzone śledzie z cebulą były niezbyt smaczne, bo gorzkawe? A wiecie, co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak? Za chwilę zdradzimy wam kilka skutecznych sposobów na ten problem. Najpopularniejszymi śledziami, po które sięgamy, są solone filety, czyli matiasy. Można je bowiem przygotować na wiele sposobów — dodać do sałatki czy wymieszać z aromatycznym sosem. Jednak najczęściej przygotowujemy śledzie z cebulą. Nic dziwnego — robi się je szybko i są bardzo smaczne. No może nie zawsze, bo czasami wychodzą gorzkie.
Robiąc zakupy na targowisku, często spotykamy się z nieco mniej popularnymi warzywami, których smak potrafi zaskoczyć. Jednym z produktów, na które warto się zdecydować, jest cykoria. Odpowiednio przyrządzona będzie pyszna, a korzyści ze spożycia niebagatelne. Spróbujcie koniecznie. Pamiętajcie jednak o obmyciu liści wodą z sokiem z cytryny. W ten sposób pozbędziecie się goryczy.Niektóre warzywa, takie jak np. brukiew czy topinambur, nie trafiają na nasze talerze zbyt często. Wynikać to może z faktu, że nie znamy ich smaku lub nie wiemy, do czego je wykorzystać. Podobna sytuacja występuje w przypadku cykorii. Warzywo to słynie z gorzkiego smaku, który łatwo można usunąć. Nie powinniśmy z niego rezygnować.
O tym, że brukselka jest bardzo zdrowa, słyszało pewnie wielu z was. Jednak i tak, mało kto sięga po tę drobną kapustę. Dlaczego? Jej przygotowanie jest niby proste, ale efekt nie zawsze zadowala. Dlatego dziś powiemy wam, jak przygotować brukselkę, aby zachwycała nas swoim smakiem. Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół. Kapusta brukselska, czyli inaczej brukselka to zimowa odmiana kapusty. Jest to też najdrobniejsza z kapust. Małe jej główki wyrastają w dużej ilości na dość grubej łodydze. Kapusta ta dobrze znosi przechowywanie, doskonale nadaje się do gotowania, zapiekania i smażenia.Brukselka, jako warzywo ciemnozielone, ma wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim zawiera dużo beta-karotenu, witamin C, E i K, a także magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Za sprawą tych składników korzystnie wpływa na układ odpornościowy, poprawia pracę serca i trawienie. Ułatwia też oczyszczanie organizmu z toksyn.
Wielu smakoszy chciałoby uzyskać puszystą i delikatną jajecznicę. Niektórzy, by to osiągnąć, dodają do jajek wodę, mleko lub śmietanę. Efekt jest jednak przeciwny od zamierzonego i danie staje się gumowate. Jakich jeszcze błędów powinniśmy się wystrzegać? Przygotowanie jajecznicy, choć nie wydaje się skomplikowane, potrafi zaskoczyć. Często mimo, że korzystamy ze świeżych jaj, potrawa nie wychodzi taka, jak byśmy chcieli. Na ten stan wpływa wiele czynników. Przybliżamy najpopularniejsze z nich.
Ryż jest świetnym dodatkiem zarówno do zup, jak i do sałatek czy dań obiadowych. Może też być podstawą pysznych deserów czy smażonych potraw z warzywami. Jednak, by tak się stało, musimy go odpowiednio przyrządzić. Zdradzamy sprawdzony patent.Ryż jest nie tylko uniwersalnym produktem spożywczym, ale też świetnym przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dodaje energii, syci, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych takich jak potas, magnezu czy cynk. Dobrze przyrządzony będzie smakował każdemu.
Kotlety jajeczne kojarzą się wielu osobom z czasami jedzenia obiadów w szkolnych stołówkach. Kotlety z jajka stanowiły wtedy bardzo często drugie danie - są bowiem tanie, proste i sycące. Jakub Kuroń dodaje do nich odrobinę zrumienionego boczku. Dzięki temu gotowe kotlety stają się soczyste, aromatyczne i jeszcze bardziej intensywne. Kotlety jajeczne dawniej wywoływały w nas raczej mieszane uczucia, ponieważ jako dzieci mnóstwo potraw wydawało nam się niejadalnymi. Dzisiaj z pewnością nostalgia weźmie górę i smakosze zabiorą się za gotowanie kotletów jajecznych. Szczególnie z przepisu Jakuba Kuronia. Jakub Kuroń podaje swoje kotlety jajeczne wraz z sosem chrzanowym, który intensywnym smakiem podkreśla całe danie. Do samej masy wrzuca z kolei pokrojony w kostkę i podsmażony na chrupko wędzony boczek. Ten trik pozwala uzyskać lekko dymny aromat, a także ciekawą konsystencję.
Rosół jest najpopularniejszą, polską zupą. I choć wszyscy go lubią, to każdy gotuje go w nieco inny sposób. A wiecie, na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Rodzaj i ilość użytych składników wpływa na smak i aromat tego wywaru. Liczy się też oczywiście czas gotowania. Podstawowymi składnikami rosołu jest mięso i warzywa. Zestaw warzyw używamy w zasadzie ten sam. Jest to zwykle marchewka, pietruszka, seler, por, cebula. Niektórzy dodają jeszcze kawałek kapusty włoskiej. Jeśli zaś chodzi o mięso, tu pole do popisu jest o wiele większe.
Zmywarka jest urządzeniem, które znacznie ułatwia sprzątanie po kulinarnych ucztach. Są jednak naczynia, które nie powinny być myte w ten sposób. Jeśli chcecie dłużej cieszyć się ulubionym sprzętem, sprawdźcie, czy przypadkiem nie narażacie go na uszkodzenie, umieszczając go w zmywarce. Podpowiadaliśmy wam już jak wyczyścić i rozmrozić lodówkę. Tym razem wracamy z poradnikiem dotyczącym zmywania, w którym zdradzamy, jakie naczynia pod żadnym pozorem nie powinny być myte w zmywarce. Sprawdźcie, czy poprawnie typujecie, co można umyć w popularnym urządzeniu domowym.
Uważacie, że rosół bez mięsa nie będzie smaczny? Przygotujcie go według naszego nowego przepisu. Dodatek grzybów i suszonych śliwek sprawi, że smak umami będzie dobrze wyczuwalny. Nie tylko nie będzie wam brakowało mięsa, ale też zachwycicie się aromatem zupy i jej delikatnym smakiem.Wegański rosół będzie pełen smaku, jeśli użyjecie odpowiednich dodatków. Koniecznie wrzućcie do niego kilka grzybów i suszonych śliwek, które nadadzą umami i przyjemnej słodyczy. Nie zapomnijcie też o karmelizowanej cebuli, która nada nieco dymnego aromatu i podkreśli smak wywaru.
Ziemniaki są w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, bo takie ich przygotowanie jest najłatwiejsze. Czy jednak wiecie, jak powinno się je gotować? Czy ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody, czy na wrzątek? Zwróć też uwagę na odmianę ziemniaków, bo nie każde nadają się do gotowania. Ziemniaki obiadowe można przygotować na wiele sposobów. Zwykle je gotujemy, ale można je też smażyć albo piec. Gotowanie ziemniaków jest najłatwiejszym rozwiązaniem, bo ziemniaki wystarczy tylko obrać i ugotować. Takie ziemniaki są lekkostrawne i dość neutralne w smaku. Doskonale pasują do wielu dań. Jeśli chcesz podać gotowane ziemniaki do obiadu, zwróć też uwagę na ich odmianę. Jeśli wybierzesz ziemniaki typu A, po ugotowaniu będą zwięzłe i dość twarde. Te lepiej wykorzystaj do sałatki. Ziemniaki typu C, zawierają najwięcej skrobi i w czasie gotowania najprawdopodobniej się rozpadną. Na talerzu nie będą się więc prezentować zbyt elegancko, za to do klusek będą jak znalazł. Najbardziej uniwersalne w zastosowaniu będą ziemniaki typu B. Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozsypujące się.
Na dobre pierogi składają się zarówno pyszny farsz, jak i delikatne i rozpływające się w ustach ciasto. Korzystając z masła i mleka, stworzymy idealną masę do nadziania. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie te dwa produkty sprawią, że smak pierogów zachwyci każdego i pozwolą ulepić pierogi idealne.Polecaliśmy wam już pyszne przepisy na pierogi ze smacznym, nieco słodkim twarogiem oraz bardziej tradycyjne z farszem z kapusty i grzybów. Tym razem przygotowaliśmy poradnik, w którym wyjaśniamy, dlaczego ciasto na pierogi warto wykonać z dodatkiem mleka i masła.