Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Grzyby

zalewanie pieczarek jajkami
28.05.2024 16:04 Pokrój pieczarki, podsmaż i zalej jajkami. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Prosty przepis na omlet z pieczarkami zachwyci każdego. Będzie z niego świetne i pożywne śniadanie na dobry początek długiego dnia albo doskonałe późne śniadanie w leniwą niedzielę, kiedy nie mamy ochoty zbyt długo stać w kuchni.

zupa pieczarkowa
31.03.2024 19:44 Moja mama zachwyciła się zupą z przepisu znanego kucharza. Jest prosta i smaczna

„Takie proste, a takie pyszne” – mówi Tomasz Strzelczyk o tej zupie pieczarkowej i ma mnóstwo racji. Wydobywa ona to, co najlepsze z tych prostych grzybków.

Gołąbki postne
11.12.2023 16:29 Co roku na Wigilię podaję takie gołąbki. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Gołąbki można podać podczas wigilijnej kolacji. Wypełnione bezmięsnym farszem kapuściane paczuszki przygotujecie sprawnie, a zachwycą was równie mocno, co moich bliskich. Co roku pytają, czy i tym razem je przygotuję. Warto spróbować. 

Pierogi babci
30.11.2023 10:49 Przepis na te pierogi dostałam od babci. Co roku robię je na święta, znikają ze stołu jako pierwsze

Pierogi na święta można zrobić z wyprzedzeniem. Co roku korzystam z przepisu mojej babci, który pozwala mi uzyskać znakomite rezultaty. Jeden dodatek sprawia, że danie zachwyca. Polecam spróbować.

Grzyby panierowane w słoikach
15.11.2023 13:41 Opanieruj, usmaż i włóż do słoika. Te marynowane grzyby to w górach prawdziwy hit

Grzyby panierowane od razu kojarzą się z kotletami. Podczas wyjazdu w Bieszczady dowiedziałam się, że niektórzy ten przysmak wkładają do słoików. Zdobyłam przepis i postanowiłam spróbować. Smakołyk od razu przypadł mi do gustu. 

Gęsina na św. Marcina
07.11.2023 12:21 Zaskakujące danie z gęsiną. Pierożki z mielonym mięsem i sosem kurkowym

Pierogi ze zwykłego ciasta z niezwykłym nadzieniem. Gęsina to nie tylko całe fragmenty drobiu, mielona smakuje równie dobrze. Mielone gęsie mięso nadaje tej potrawie zaskakujący smak a kurki znakomicie do niej pasują.

grz`yby
04.11.2023 12:40 Podała gościom danie z trującymi grzybami. 3 osoby zmarły w szpitalu. 49-latka usłyszała zarzuty

49-letnia kobieta przyrządziła posiłek z trującymi grzybami, po którym 4 osoby trafiły do szpitala. Troje z jej gości zmarło. To byli teściowie oskarżonej kobiety i ich znajomy. Śledczy zarzucają też Australijce, że czterokrotnie próbowała pozbawić życia swojego męża.

Marynowane grzyby
18.10.2023 10:25 Marynowane grzyby od mojej cioci nigdy nie wychodzą oślizgłe. Słyną w całej rodzinie, każdy by chciał słoiczek

Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób. 

Zupa pieczarkowa Tomasza Strzelczyka
12.10.2023 22:30 Mama zrobiła dziś pieczarkową według pomysłu znanego kucharza. Taki przysmak na jesień mogłabym jeść na okrągło

Zupa pieczarkowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy moja mama powiedziała mi, że zrobiła ją z nowego przepisu, byłam zachwycona. Spróbowałam i już wiem, że jeszcze nie raz o nią poproszę.

Jak odróżnić kanię od muchomora
28.08.2023 14:55 Jak odróżnić kanię od muchomora? Te szczegóły są wręcz kluczowe

Czy wiecie, jak odróżnić kanię od muchomora? Zwracając uwagę na szczegóły, można uchronić się przed przykrym w skutkach zjedzeniem trującego grzyba. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć pomyłki.

Grzyby zebrane
18.08.2023 10:05 Zanim wybiła 12:00, wypełnił bagażnik po brzegi. Ogromny wysyp grzybów, tu jest ich najwięcej

Grzyby obrodziły. W ostatnim czasie amatorzy wypraw do lasu publikowali nagrania ze swoich wypraw. Jeden z nich pokazał, jak w niedługim czasie wypełnił nimi cały bagażnik. Powiedział, gdzie można znaleźć najlepsze grzyby.

obiad z kurczaka w 15 minut
28.07.2023 08:27 Kucharz włączył stoper i zaczął gotować. Pokazał wszystkim, jak zrobić obiad w 15 minut

Nie musisz spędzać całego dnia w kuchni, by przygotować pyszny posiłek. Z pomocą zawodowego kucharza w łatwy sposób przyrządzisz obiad w 15 minut. Filety z kurczaka podane z aksamitnym sosem z dodatkiem ryżu zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wszystko to powstaje w dosłownie kwadrans.

kurki
26.06.2023 16:05 Nie smaż, ani nie sól kurek. Lasy Państwowe wyjaśniają powód

Kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów w Polsce. Dodajemy je do jajecznicy, przyrządzamy również w sosach i omletach. Posolone i z dodatkiem pieprzu smakują wyśmienicie. Jednak jak się okazuje - nie należy ich w taki sposób przyrządzać. Lasy Państwowe wyjaśniają dlaczego.

Grzyby trzeba zbierać rozważnie
12.06.2023 13:03 Zbieranie grzybów może skończyć się mandatem lub więzieniem. Lepiej być świadomym, czego nie robić

Grzyby wkrótce pojawią się w lasach. Już teraz warto zapoznać się z ograniczeniami związanymi z ich zbieraniem. Nieznajomość prawa nie zwolni nas bowiem z ponoszenia konsekwencji jego nieprzestrzegania. W przypadku leśnych skarbów mogą być one bardzo nieprzyjemne. 

koźlarze w maju
27.05.2023 13:20 Poszedł w maju do lasu i zebrał ich cały kosz. Wiosną warto rozglądać się za tymi grzybami

Grzybobranie w maju? Jak najbardziej! Grzybiarzowi z Wielkopolski udało się dwa dni temu nazbierać cały kosz grzybów. Mężczyzna znalazł koźlarze, a swoim zbiorem pochwalił się w sieci. Co ciekawe koźlarze zwyczajowo pojawiają się w lipcu, ale już w maju można się natknąć na pierwsze okazy.

Sanepid bada sprawę trujących grzybów
04.05.2023 21:12 Niebezpieczna sytuacja na warszawskim targowisku. Sprzedawano trujące grzyby

Na bazarze Olimpia na warszawskiej Woli sprzedawano trujące grzyby. Niebezpieczne piestrzenice kasztanowate opisane były jako smardze. Po wielu dniach poszkodowana kobieta doczekała się w końcu reakcji Sanepidu. Mogłoby jej się nie udać, gdyby nie post w internecie.

kosz pełen grzybów
30.04.2023 16:39 Przenigdy go nie depcz, jest wart fortunę. Najdroższy grzyb świata po 100 latach pojawił się w Polsce

W Polsce odnotowano obecność grzybów niezwykle cennego gatunku. Ostatni raz widziano je u nas ponad 100 lat temu. Gąska sosnowa, bo o niej właśnie mowa, należy o najbardziej cenionych grzybów na świecie. Koszt ich zakupu osiąga nawet 2 tysiące euro za kilogram.

Grzyby dostępne w kwietniu
18.04.2023 11:31 Polacy ruszyli do lasów z koszykami. Uwielbiane grzyby znajdziesz już w kwietniu

Grzyby zaczynają pojawiać się w lasach. Choć najpopularniejsze gatunki znajdziemy tam dopiero w lecie i na jesieni, już w kwietniu podczas spacerów można natknąć się m.in. na smardze. Częściowo chroniony grzyb jest nie lada rarytasem i warto się za nim rozejrzeć.

miska z sałatką ziemniaczaną
03.03.2023 21:16 Żadna jarzynowa. Sałatka ziemniaczana siostry Anastazji bije ją na głowę

Siostra Anastazja na dobrze zadomowiła się w świadomości Polaków. Tysiące osób odtwarza jej proste, aczkolwiek pomysłowe przepisy. Nie stroni od nieoczywistych połączeń, które trafiają bez pudła w gusta wielu smakoszy. Dziś przedstawiamy jej pomysł na sałatkę ziemniaczaną.

sałatka jarzynowa z Leśna Polana
20.02.2023 20:03 Kultowa sałatka Leśna Polana jest idealna na ostatki. Mamy przepis jak za dawnych lat

Zachęcamy do ostatnich kulinarnych rozkoszy przed Wielkim Postem. Niezapomnianych wrażeń smakowych dostarczy przepyszna sałatka jarzynowa. Jej skład wzbogaca mięso z kurczaka oraz marynowane pieczarki. Każdy zapyta o przepis. 

surówka
14.01.2023 17:06 Syn Gessler robi niezwykłą surówkę z pora. Postawisz na stole i zadziwisz gości

Syn Magdy Gessler zdecydowanie odziedziczył kulinarny talent po matce. Co i raz zaskakuje swoimi oryginalnymi pomysłami. Tym razem zaprezentował nowatorską surówkę z pora. Jej wyjątkowy charakter kryje się w niecodziennych dodatkach, chrupiącym chruście i aromatycznym sosie.W wizjonerskiej surówce Tadeusza Mullera znaleźć możemy ugotowaną fasolę Jaś. Przyznać trzeba, że nie na co dzień widuje się takie połączenie. Dodajcie do tego podsmażone kurki i sos z pikantną musztardową nutą. Brzmi obłędnie, a jak smakuje!

Czy trzeba obierać pieczarki? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
12.01.2023 08:03 Czy trzeba obierać pieczarki? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami, dostępnymi przez cały rok. Chętnie po nie sięgamy i jak się okazuje mają wielką zaletę, bo nie musimy ich obierać. Oczywiście niektórzy skrupulatnie ściągają z nich skórkę, tracąc swój cenny czas. Jednak tak naprawdę wystarczy je umyć pod bieżącą wodą. Wyjątkiem jest jedzenie pieczarek na surowo - wtedy faktycznie lepiej je obrać. Grzyby leśne musimy bardzo dokładnie oczyścić i pokroić, żeby sprawdzić, czy nie mają robaków. Niektórzy w podobny sposób chcą też traktować pieczarki. Jednak w przypadku tych grzybów, sytuacja wygląda nieco inaczej. Trzeba przyznać, że są szybsze i wygodniejsze w przyrządzaniu. Pieczarki, w przeciwieństwie do leśnych przysmaków, są grzybami hodowlanymi. Oznacza to, że rosną w szklarniach i halach produkcyjnych, w których musi być zachowana odpowiednia higiena i zasady bezpieczeństwa. Pieczarki nie mają robaków i nie musimy ich obierać, jeśli chcemy je poddać obróbce cieplnej.Pieczarki warto jednak obrać, kiedy chcemy zjeść je na surowo, np. w sałatce. Obierki z grzybów hodowlanych, warzyw i owoców zwykle trafiają do kosza. Wykorzystajmy je w naszej kuchni do przyrządzenia chipsów, aromatycznego bulionu i domowych kostek rosołowych.

Aromatyczne flaczki bez mięsa
31.12.2022 19:04 Aromatyczne flaczki bez mięsa i brzydkiego zapachu. Rewolucja w kuchni

Flaczki w wersji bezmięsnej skuszą każdego. Pyszne i sycące danie przygotowane na bazie boczniaków jest niesamowicie aromatyczne. Zapomnicie o charakterystycznym przykrym zapachu towarzyszącym przygotowaniu potrawy, a rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie? Nie ma nic smaczniejszego niż delikatne flaczki z boczniaków. Danie o głębokim aromacie jest przesycone smakiem umami i z pewnością spodoba się niejednemu zdeklarowanemu mięsożercy. Bogato doprawiony rarytas podajcie z kaszą jęczmienną — będzie znakomity.

smażone pieczarki
30.12.2022 04:00 Obtocz pieczarki w chrupiącej panierce i wrzuć na patelnię. Sylwestrowi goście je pokochają

Smażone pieczarki w złocistej panierce stanowią smakowity kąsek. Doskonale sprawdzą się podczas sylwestrowej imprezy. Smakowite grzybki z dodatkiem ciągnącego sera po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a nie zawiedziesz się.Przygotowanie smażonych pieczarek jest bardzo proste. Wystarczy nadziać je serem, opanierować i usmażyć. Do tego przepisu potrzebne są jedynie kapelusze grzybów. Nóżki możesz wykorzystać do zupy, sosu lub zapiekanki.

Paszteciki z bigosem
29.12.2022 10:06 Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików

Paszteciki drożdżowe z farszem z bigosu posmakują nawet wybrednym smakoszom. Pozostałe po wigilijnej uczcie danie doskonale sprawdzi się w roli nadzienia do puszystych, wytrawnych bułeczek. Przygotowanie rarytasu jest bardzo proste — każdy sobie poradzi. Nie wiecie, co zrobić z nadmiarem świątecznego bigosu, a w zamrażalniku już brakuje miejsca? Upieczcie paszteciki. Delikatne ciasto drożdżowe z kapuściano-grzybowym farszem będzie smakowało obłędnie, a goście zjedzą przysmak w mgnieniu oka. Warto spróbować.

suszone grzyby
27.12.2022 20:04 Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie

W niektórych domach po świętach zostały zapasy suszonych grzybów. Wiemy doskonale jak je spożytkować. Jajecznica z ich dodatkiem będzie idealnym początkiem dnia. Zachwycisz się jej smakiem.Do przygotowania jajecznicy według tego przepisu nie musisz używać tłuszczu. Możesz z powodzeniem zastąpić go wodą pozostałą po moczeniu suszonych grzybów. Tym sposobem danie będzie miało mniejszą zawartość tłuszczu, a także intensywny grzybowy aromat. Czy można chcieć czegoś więcej?

smażenie pieczarek
27.12.2022 19:19 Błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda

Borykasz się z wodnistymi pieczarkami z patelni? 1 błąd powoduje, że możemy zapomnieć o chrupiących i rumianych grzybach z patelni. Zbyt wczesne dodanie soli sprawia, że pieczarki wydzielają bardzo dużą ilość płynu, przez co duszą się, zamiast smażyć. Smakiem pieczarek można cieszyć się przez cały rok. Łatwo dostępny i niedrogi produkt z chęcią dodajemy do rozmaitych potraw. Dowiedz się jak sprawić, by zawsze wychodziły apetyczne i chrupiące. Po momentem solenia jest kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę.

paszteciki z ciasta francuskiego
27.12.2022 16:40 Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra

Paszteciki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak wyśmienity. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonaj się, jak szybko znikają z półmisków.Aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego kryją w sobie nadzienie z kapusty i pieczarek. Dzięki temu przypasują zarówno osobom jedzącym mięso, jak i wegetarianom. Oczywiście skład farszu możesz modyfikować według własnych upodobań. Przekąska wychodzi obłędnie pyszna za każdym razem.