Jeżeli w tym roku nie udało ci się zebrać grzybów w sezonie, nic straconego. Istnieje grzyb, który można hodować w domu i zbierać go praktycznie przez cały rok. Wykorzystasz go, podobnie jak te zebrane w lesie, do przyrządzenia znakomitych dań i innych pyszności.
Niewiele trzeba, by odmienić oblicze zupy pieczarkowej. Wystarczy zamienić proste składniki i dodać ciekawą posypkę. Kontrast faktur to coś, co zawsze urozmaica tego typu dania.
Zamrożone uszka, które zostały po kolacji wigilijnej nie muszą wcale czekać, aż po raz kolejny ugotujemy aromatyczny barszcz. Możemy wykorzystać je wcześniej, tym bardziej, że jest okazja. To sylwestrowe danie będzie totalnym hitem na twoim stole, goście będą zachwyceni.
Oto prosty i szybki przepis na domowe paszteciki z kapustą i grzybami. Mogą odjąć wiele pracy zajętym przygotowaniami do świąt. Będą też świetnym awaryjnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy nieoczekiwany wigilijny wędrowiec okaże się bardziej żarłoczny, niż zakładaliśmy.
Suszone grzyby wymagają namoczenia przed przygotowaniem z nich potraw. Wielu kucharzy używa do tego mleka, ale to nie najlepszy pomysł. Czytaj dalej, a dowiesz się, w czym moczyć suszone grzyby, aby wydobyć z nich pełnię smaku.
Marzy Ci się szybki obiad? Jeśli masz w kuchni cebulę i makaron, to pyszne danie przyrządzisz w mgnieniu oka. Wyjdzie obiad wyjątkowo smaczny, który szybko zniknie z talerzy.
W Internecie pojawił się nowy trend na niebezpieczny gatunek grzybów. Polacy dzielą się przepisami na przygotowywane z nich dania. Mają posiadać niezwykłe prozdrowotne właściwości, co tylko napędza popyt. W sprawie głos zabrał także GIS, który planuje zakazać sprzedaży szkodliwych grzybów.
Ta świetna potrawa wykorzystuje do maksimum kurkowy smak. Używamy w niej gotowych klusek. Te włoskie kopytka, gnocchi, można dziś kupić gotowe w dobrej jakości w wielu sklepach.
Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na kotlety z ziemniaków. Potrawa ta kojarzy się raczej kryzysowo, jednak w tym wydaniu jest inaczej. Kotlety takie, z kapustą i grzybami, stają się prawdziwą ucztą dla miłośników rodzimej kuchni.
Choć Polska jesienią jest rajem dla grzybiarzy, nie jest dzikim zachodem, gdzie wszystko wolno. Warto pamiętać o kilku zasadach prawnych związanych ze zbiorem grzybów. Ich łamanie może słono kosztować.
Marynowane grzyby łączą umami i kwasowość w postaci niezwykłej zakąski. Jednak wzbogacone o ostrość ukazują swoje nieznane oblicze. Ewa Wachowicz ma sposób, by je odsłonić.
Obiad z grzybami to nie tylko sosy i zupy. Poznaj wyjątkowy przepis na smaczne danie, które zachwyci nawet tych, którzy za grzybami szczególnie nie przepadają. Potrawa zachwyci domowników na tyle, że poproszą, abyś przyrządzała ją częściej. Z tym sposobem przygotowanie trwa chwilę i jest banalne.
Sezon na grzyby kończy się za pasem, więc to dobry powód, aby poznać sposób na ich przechowywanie. Już nie tylko suszenie i mrożenie, bo swoimi radami podzielił się znany kucharz - Tomasz Strzelczyk. Przechowywanie grzybów jego metodą gwarantuje nie tylko zachowanie świeżości, ale też doskonały smak.
Wielu z nas zupa grzybowa kojarzy się tylko ze świętami, kiedy zajadamy się tym przysmakiem. Jednak z tym prostym przepisem możemy cieszyć się nią nawet codziennie. W kilka minut wyczarujemy codzienną zupę o mocnym grzybowym aromacie. Wszystko dzięki niezawodnej recepturze, którą znajdziesz poniżej.
Czy obiad na piątek bez dodatku mięsa może być smaczny? Tak, ale tylko wtedy, gdy przygotujesz danie z tego przepisu. Niecodzienne połączenie ziemniaków i grzybów zachwyci każdego. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować smaczny obiad z grzybami.
Flaczki z kani to niezwykła zupa, która do złudzenia przypomina swój mięsny odpowiednik. Nie jest typową zupą grzybową, ma jednak bardzo ciekawą strukturę dzięki ugotowanym paskom kapeluszy tego niezwykłego, „mięsnego” grzyba. Warto spróbować przyrządzić taką zupę tej jesieni.
Ponad siedem tysięcy euro – tyle zapłaciła za kilka kilogramów grzybów grupa turystów w Niemczech. Nie chodzi jednak o cenę sprzedaży, a o karę, jaką dostali za nieprzestrzeganie miejscowych regulacji. Są one zupełnie inne niż w Polsce.
Czy istnieją kotlety lepsze od schabowych? Tak, to kotlety z Kani. Wyglądem przypominają nam schabowe, ale smakiem biją je na głowę. Dlatego rusz do lasu, a potem do kuchni. Wypróbuj przepis na doskonałe kotlety z tych okazałych grzybów.
Zaczęła się jesień i wielu z nas rusza do lasu na grzybobranie. Gdzie zbierać grzyby, by zapełnić kosze po brzegi? Podpowiedź znajdziecie w naszym artykule. Są bowiem miejsca w naszym kraju, gdzie grzybów jest pod dostatkiem.
Warto ruszyć czym prędzej na grzyby. W polskich lasach mamy szansę znaleźć okaz, który jest najdroższy na świecie. Płacą za niego krocie. Wyjaśniamy, skąd cena tego niezwykłego grzyba i jak na niego trafić.
Na sezon grzybowy ostrzą sobie zęby dziesiątki tysięcy polskich grzybiarzy. W ostatnich dniach września wciąż jednak obywają się smakiem. Kiedy można spodziewać się wysypu leśnych grzybów?
Grzybiarze już zacierają ręce. Deszcze, a po nich piękna, słoneczna pogoda to zapowiedź obfitych zbiorów. W lasach już niedługo zaroi się od dużych, pysznych borowików, podgrzybków i innych okazów. Grzybiarze od lat spierają się o prawidłową technikę zbierania grzybów. Głos w sprawie zabrali leśnicy.
Szybka przekąska z gotowego ciasta, która świetnie sprawdzi się jako kolacja na ciepło – zarówno w kameralnym gronie, jak i podczas imprezy. Zapieczony ser, pieczarki i ciasto francuskie na nowo ukazują dobrze nam znaną kompozycję.
Szukasz pomysłu na szybki obiad? Ugotuj zupę, która rozgrzeje w chłodne, deszczowe dni. Aromatyczną zupę przygotujesz w 15 minut z ziemniaków i uwielbianych grzybów. Będzie prosto, szybko i bardzo smacznie.
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Z tych aromatycznych grzybów możemy przygotować wiele pysznych dań. Jednym z moich ulubionych jest zupa. Zupa kurkowa jest prosta w przygotowaniu, pożywna i lekka. Sprawdzi się doskonale na szybki obiad.
Suszenie grzybów to chyba najlepsza metoda przechowania na dłużej pełni ich aromatu. Warto jednak pamiętać, że nie zawsze takie konserwowanie jest dobrym pomysłem. Niektóre gatunki grzybów po prostu nie zostały stworzone do suszenia.
Niedrogi i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy potrafi zmienić najbardziej codzienne danie w wykwintny obiad. Z tym przepisem taki sos wychodzi za każdym razem, a przygotowuje się go błyskawicznie.
Grzyby w maju? Jak najbardziej! Już teraz w niektórych regionach Polski można zbierać borowiki i kurki. Sezon na grzyby zapowiada się obiecująco, a grzybiarze zacierają ręce.