Jeśli zastanawialiście się jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę? Okazuje się, że wybór owocu ma ogromne znaczenie. Zbyt soczyste odmiany, których miąższ szybko ciemnieje, sprawią, że wypiek nie będzie smaczny albo po prostu się nie uda. Podpowiadamy jak błędów. Szarlotka musi mieć kruchy spód i dobrze doprawione nadzienie. Aby uzyskać właściwe efekty, konieczny jest wybór odpowiednich owoców. Nie można po prostu kupić losowego produktu. Taka taktyka może skończyć się przygotowaniem niedopieczonego ciasta, którego nikt nie zje, a przecież zupełnie nie o to nam chodzi. Jak więcej podejść do zakupów?
Masz ochotę na szarlotkę, ale nie masz czasu na pieczenie spodu i przesmażanie jabłek? Przygotuj błyskawiczne ciasto na maślanych herbatnikach z dodatkiem serka mascarpone. Szarlotka z 4 składników jest pysznym deserem do kawy dla każdego smakosza.Maślane herbatniki wykorzystujemy zwykle do spodu na sernik bez pieczenia i inne ciasta, np. z masą kajmakową lub z budyniem. Szarlotkę natomiast pieczemy tradycyjnie na kruchym cieście, ewentualnie na cienkim biszkopcie. Często ciasto wykorzystujemy również do zrobienia kruszonki lub pasków, które układamy na szarlotce zaraz przed pieczeniem.Szarlotkę możemy zrobić również w wersji bez kruchego ciasta i biszkoptu. Wystarczy, że przełożymy ją kruchymi herbatnikami. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i tak smaczne, że błyskawicznie znika z talerzy. Szarlotka bez pieczenia jest doskonałym pomysłem na ciasto, kiedy goście wpadną na kawę z niezapowiedzianą wizytą.Masę do szarlotki bez pieczenia przygotujemy z kwaśnych jabłek, cukru pudru i kremowego serka mascarpone. Same jabłka możemy dodatkowo oprószyć cukrem i cynamonem, żeby były słodsze, a deser nabrał jesiennego charakteru. Szarlotkę możemy również polać polewą czekoladową, jednak nie jest ona niezbędna.
Surówka z kiszonej kapusty pasuje do wielu dań. Zrobienie klasycznego warzywnego dodatku nie jest trudne. Nie zapomnijcie o wrzuceniu startego na tarce jabłka, które doskonale zbalansuje kwaśny smak kiszonki, a wyjdzie idealna i zniknie z talerzy w okamgnieniu. Babcina receptura na prostą, soczystą i niezwykle smaczną surówkę do obiadu nie ma sobie równych. Połączenie kiszonej kapusty, jabłka, marchewki i cebulki jest tak dobre, że do jego podkreślenia wystarczy zaledwie odrobina soli, pieprzu i dobrej oliwy lub oleju o neutralnym smaku. Koniecznie spróbujcie.
Sałatka na zimę siostry Anastazji podbiła serca Polaków. Połączenie smaków wytrawnych, ostrych, słodkich i kwaskowatych okazało się strzałem w dziesiątkę. Poza wyśmienitym smakiem, sałatkę siostry Anastazji cechuje duża zawartość witamin.Sałatkę na zimę siostry Anastazji przygotowuje się na bazie czerwonej kapusty. Warzywo to jest doskonałym źródłem witaminy C oraz K. Również pod względem zawartych przeciwutleniaczy, czerwona kapusta deklasuje inne warzywa. Ta sałatka na zimę jest pysznym sposobem na wzmocnienie organizmu.
Jabłecznik jest smacznym deserem. Pełen aromatycznych owoców wypiek będzie idealny na pierwsze dni jesieni. Zaproponowana przez Ewę Wachowicz odsłona z dodatkiem delikatnego lukru na pewno spodoba się domownikom. Spróbujecie?Jabłecznik sprawi, że w waszych domach zrobi się przytulniej. Delikatny jabłkowy smakołyk złożony z obłędnego musu z dodatkiem cynamonu oraz lekkiego i rozpływającego się w ustach ciasta skradnie niejedno serce. Deser bije na głowę tradycyjną szarlotkę — musicie go skosztować.
Ewa Wachowicz przygotowuje szarlotkę inaczej niż wszyscy. Do ciasta dodaje nie kwaśną śmietanę, a jogurt naturalny, dzięki któremu kruche ciasto jest delikatniejsze. Wachowicz do szarlotki przygotowuje również lekką piankę z białek. Całość doskonale łączy się z jabłkami i dosłownie rozpływa się w ustach. Kruche ciasto na szarlotkę i inne wypieki przygotowujemy głównie z mąki, zimnego masła, cukru i żółtek. Niektórzy do ciasta dodają całe jajka, inni kwaśną śmietanę. Ewa Wachowicz natomiast szarlotkę przygotowuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. To sekret doskonałego ciasta kruchego.Wyrobione ciasto należy podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto kruche na szarlotkę musi być dobrze schłodzone, w przeciwnym wypadku po upieczeniu będzie twarde. Podczas wyrabiania ciasta ważny jest również czas. Nie należy zbyt długo łączyć wszystkich składników.Szarlotka z przesmażonymi jabłkami, pianką z białek i kruszonką smakuje rewelacyjnie. Jabłka w połączeniu z cynamonem i cukrem waniliowym zyskują niepowtarzalny aromat. Przysłowiową wisienką na torcie jest delikatna piana z białek oraz słodka kruszonka. Tak przygotowana szarlotka posmakuje wszystkim domownikom.
Deser z jabłkami według przepisu Katarzyny Cichopek jest deserem, który zrobisz w kilka chwil. To świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą lub kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy.Domowe ciasta z jabłkami, śliwkami i orzechami to desery, bez których nie wyobrażam sobie kawy w chłodny, jesienny dzień. Nie zawsze jednak jest czas na pieczenie, dlatego wtedy sięgam po desery, których przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Takim deserem jest właśnie deser z jabłkami według przepisu Katarzyny Cichopek.Kasia Cichopek zdradziła przepis na rewelacyjny deser z jabłkami, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze niż pieczenie tradycyjnej szarlotki. Ciasto francuskie zapieczone z prażonymi z cynamonem jabłkami to połączenie, które smakuje całej rodzinie. Gotowe ciastka znikają w mgnieniu oka.Do przygotowania deseru z jabłkami potrzebujemy ciasta francuskiego, jabłek, cukru i cynamonu. Jabłka przesmażamy na maśle, a gotowe już ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy cukrem waniliowym. Przygotowane w ten sposób wstawiamy do piekarnika.
Poniższy przepis jest doskonałym dowodem na to, że z kilku prostych składników można przygotować eleganckie danie, które z powodzeniem można postawić na stole przy wielu okazjach. Surówka z jabłek podana z aromatycznym orientalnym dressingiem wprawi w zdumienie niejednego gościa. Polecamy ten przepis nie tylko od święta.Sos do tej surówki z tartych jabłek przyprawiony jest nieoczywistymi aromatami kuminu, kolendry i cynamonu. Dodatek zmielonych orzechów włoskich skutkuje prawdziwą eksplozją smaków. Zaserwuj tę surówkę przy najbliższej okazji a przekonasz się, że każdy będzie błagał o przepis.
Kaczka pieczona z jabłkami z dodatkiem korzennych przypraw jest świetnym pomysłem na uroczysty, jesienny obiad. Karol Okrasa pieczone mięso podaje z aromatycznym sosem, który sporządza na bazie nadzienia. Dodaje do niego trochę musztardy, miodu i białego wina. Smak całości jest rewelacyjny. Lepszej kaczki jeszcze nie jedliście.Karol Okrasa znany jest z tego, że lubi łamać tradycyjne przepisy i przygotowywać dania w nieco zmienionej formie. Kaczka pieczona z jabłkami według jego receptury zachwyca delikatnością, smakiem i aromatem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi ze strony kuchnialidla.pl, na której znany kucharz publikuje swoje przepisy.Sekretem smaku kaczki pieczonej z jabłkami są korzenne przyprawy. Okrasa mięso naciera mielonym imbirem i kardamonem. Przyprawy dodaje również do nadzienia z owoców, cebuli i czosnku. Kaczka po upieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz, w środku ma bardzo delikatne i soczyste mięso. Okrasa kaczkę pieczoną z jabłkami podaje z sosem, który przygotowuje z nadzienia, miodu, musztardy i białego wina. Słodki sos rewelacyjnie łączy się z mięsem drobiowym. Całe danie podajmy z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami opiekanymi i lekką surówką.
Racuchy z jabłkiem i orzechami włoskimi będą znakomitym deserem. Chrupiące orzechy przyjemnie kontrastują z miękkim i słodkim słodyczą jabłkiem, nadając plackom niepowtarzalnego charakteru. Musicie ich spróbować.Słodkie placki z patelni skuszą niejednego smakosza. Tym razem proponujemy wam dodanie do nich orzechów włoskich. Ponieważ zdrowy produkt znakomicie komponuje się z jabłkami, uzyskamy przyjemnie chrupiący i niesamowicie aromatyczny przysmak. Mało kto mu się oprze. Skusicie się?
Kto powiedział, że sałatkę jarzynową serwuje się jedynie na Wielkanoc i Boże Narodzenie? Nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to równie dobra okazja, aby przygotować ten klasyk polskiej kuchni. Aby dodać sałatce jarzynowej nieco jesiennego charakteru, do dobrze znanych składników dodajemy apetyczną pomarańczową dynię. Dzięki temu nabiera zupełnie nowego wymiaru.Dynię przed dodaniem do sałatki jarzynowej należy oczyścić i upiec. Najlepiej zrobić to równolegle do gotowania warzyw korzeniowych. Z wstępnie przygotowanych półproduktów, sałatkę można przygotować niemalże błyskawicznie. Spróbuj raz, a nie pożałujesz.
Smakowita szarlotka imbirowa skusi niejednego łasucha. Już niewielka ilość korzenia imbiru sprawi, że kruche ciasto nabierze niezwykłego aromatu. Jego smak będzie świetnie pasował do kwaskowych jabłek. Koniecznie spróbujcie — goście poproszą o dokładki.Ostry w smaku, intensywnie pachnący imbir będzie świetnym dodatkiem nie tylko do dań kuchni orientalnych. Bogaty w witaminy — m.in. C, E i K — oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo czy miedź składnik przyjemnie podkręci też kruche ciasto stanowiące bazę szarlotki.Imbirowa wersja wypieku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Już niewielki dodatek aromatycznego korzenia sprawia, że ciasto przyjemnie „szczypie” w język. Doskonale pasuje to do kwaskowych jabłek, których smak i wygląd podkreślimy odrobina soku z cytryny. Będzie pysznie.
Kawa szarlotka smakuje niemal identycznie jak dobrze znany deser. Połączenie pobudzającego napoju z podprażonymi jabłkami z cynamonem z pewnością spodoba się amatorom urozmaiceń. Przygotowanie jest proste, a smak niezapomniany. Jesienią trzeba spróbować.Ciasta świetnie smakują w towarzystwie filiżanki małej czarnej. A gdyby tak, zamiast kawałka szarlotki przyrządzić kawę z jabłkiem i cynamonem? Wystarczy ułożyć przyprawiony owocowy mus na dnie szklanki, zalać go pobudzającym naparem oraz przyozdobić mleczną pianką lub bitą śmietaną. Będzie pysznie.
Surówka z pora jest wyrazista i pełna smaku. Tym razem proponujemy wam przygotowanie jej z dodatkiem, ogórka konserwowego i jabłka, które doprawimy odrobiną majonezu. Musicie spróbować — będzie pysznie. Surówka z pora jest prostym i dobrze znanym wielu smakoszom dodatkiem do obiadu. Pasuje do kotletów mielonych, lekkich kotlecików z kaszy, czy tradycyjnych schabowych, a jej przygotowanie jest banalne. Zdradzamy niezawodną recepturę.
Buraczki na ciepło przygotujesz w kilka minut, a ich niepowtarzalny smak bije na głowę klasyczne dodatki obiadowe. Buraczki przesmażone z jabłkiem i czerwoną cebulą będą wyśmienitym uzupełnieniem mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Jesienią i zimą do obiadów zwykle przygotowuję surówki z kiszonek lub warzywa na ciepło, żeby wzmocnić odporność i rozgrzać organizm. Jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu są buraczki na ciepło z jabłkiem. Sezonowy owoc rewelacyjnie podkreśla smak warzywa.Buraki na ciepło podaję do dań mięsnych i wegetariańskich. Smakują rewelacyjnie z kotletami mielonymi, schabowymi i pieczonym drobiem. Buraczki gorąco polecam również do kopytek i pyz z mięsem, a także do placków warzywnych.Przed przygotowaniem buraków z jabłkiem warzywa myję i gotuję w skórkach, wtedy buraki mają jeszcze lepszy smak. Warzywa po ugotowaniu studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie smażę z resztą składników. Buraki doprawiam do smaku nie tylko solą i pieprzem, dodaję do nich również ocet jabłkowy i cukier.
Szukasz pomysłu na pyszny podwieczorek lub kolację na słodko? Proponujemy ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Zapiekanka jest już kultowym daniem, które wszyscy doskonale znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Lekka i słodkawa potrawa będzie doskonałą odmianą od klasycznych posiłków. Uwielbiam obiady i podwieczorki na słodko. Racuchy, naleśniki, owsianka, czy właśnie ryż zapiekany z jabłkami to jedne z moich ulubionych posiłków z dzieciństwa, do których bardzo często wracam. Gdy byłam mała, moja mama robiła ryż zapiekany z jabłkami w prodiżu. Był przepyszny.Sekretem smaku tej potrawy jest sposób gotowania ryżu i aromatyczne dodatki. Ryżu nie gotuję na wodzie, a na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do jabłek natomiast dodaję solidną porcję cynamonu, cukier waniliowy i rodzynki lub suszoną żurawinę. Tak przygotowany ryż zapiekany z jabłkami smakuje rewelacyjnie, jak u mamy.Ryż zapiekany z jabłkami często przyrządzam jesienią. To idealna pora na wykorzystanie w kuchni korzennych przypraw, najlepszych jabłek i suszonych owoców. Zapiekanka będzie gotowa po około 20 minutach pieczenia. Słodki posiłek wychodzi za każdym razem i wszyscy jemy go ze smakiem.
Pyszne, świeżutkie rożki z jabłkami posmakują nie tylko dzieciom. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż pół godziny, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Koniecznie spróbujcie — będą idealne, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub gdy goście wpadną bez zapowiedzi. Chrupiące i rumiane rożki z jabłkami będą szybko znikać z talerzy. Prosty przepis na słodką przekąskę z gotowego ciasta francuskiego i sezonowego owocu z pewnością umili wam jesienne popołudnia. Pięknie pachnie i znakomicie smakuje. Spróbujecie?
Kurczak z jabłkami i cebulą jest pysznym daniem obiadowym. Niedroga potrawa dzięki prostej sztuczce, polegającej na podsmażeniu mięsa przed upieczeniem, wyjdzie wyjątkowo soczysta. Koniecznie spróbujcie — zachwyca od pierwszego kęsa. Udka kurczaka w jesiennej odsłonie smakują obłędnie. Wyraziste w smaku dodatki nadadzą charakteru pieczonym udkom z kurczaka. Mięso będzie delikatne i soczyste, jeśli nie zapomnimy o podsmażeniu go przed upieczeniem. Taki obiad z pewnością spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
W babcinych zapiskach często można natrafić na prawdziwe skarby. Jednym z nich właśnie się z Wami dzielimy. To pyszne ciasto z jabłkami pięknie wyrasta i obłędnie pachnie. Wystarczy kilka podstawowych składników i chwila w piekarniku, aby cieszyć się jego niezwykłym smakiem i aromatem.To ciasto według przepisu babci nie wymaga użycia proszku do pieczenia. Dzięki użyciu papieru do pieczenia, zaoszczędzisz sobie kłopotu smarowania tortownicy. To ciasto znika z formy, zanim jeszcze zdąży porządnie ostygnąć. Polecamy zrobienie dużej porcji.
Upiekłaś szarlotkę i zostały Ci obierki z jabłek? Nigdy ich nie wyrzucaj. Są nie tylko pełne smaku i aromatu, ale też wartościowych składników. Mało kto wie, że z jabłkowych obierek zrobimy nie tylko ocet, ale też kompot czy dodatek do herbaty. Poznaj też inne zastosowanie obierzyn z jabłek. Zero waste jest coraz bardziej popularnym nurtem kulinarnym, który promuje wykorzystywanie w całości produktów spożywczych, aby nic w kuchni się nie zmarnowało. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego też wykorzystuję nawet obierki z jabłek, innych owoców i warzyw.O ile z obierek po warzywach można ugotować domowy bulion, który będzie doskonałą bazą do zup i sosów, tak wiele osób zastanawia się, co można zrobić z obierek z jabłek i innych owoców. Mamy naprawdę wiele możliwości na wykorzystanie tej niezwykle cennej części owoców. Wszak w skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej wartościowych składników. Obierki po owocach najlepiej wysuszyć i wykorzystać je do herbaty. Obierki z jabłek i gniazda nasienne wykorzystujemy głównie do przygotowania domowego octu jabłkowego. Ocet zrobiony samodzielnie z resztek soczystych i zdrowych jabłek jest świetnym dodatkiem do wielu dań głównych i sosów. Na tym jednak nie koniec. Obierki z jabłek możemy wysuszyć i dodać do herbaty. Mogą też być pyszną przekąską czy dodatkiem do kompotu.
Domowa, waniliowa szarlotka jest doskonałym deserem na chłodne popołudnia. Ciasto podane z filiżanką mocnej, czarnej kawy lub ulubionej herbaty błyskawicznie wprawi nas w dobry nastrój. A gdy podasz ją na ciepło z gałką lodów poczujesz się naprawdę błogo. Szarlotka z waniliową nutą wprost rozpływa się w ustach.Jesienią, kiedy dni są szare, pochmurne i deszczowe, często czujemy się przemęczeni i dopada nas spadek nastroju. Każdy łasuch wie, że na jesienną chandrę najlepsze jest domowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców. A waniliowa szarlotka podana na ciepło z gałką lodów to rewelacyjny sposób na zastrzyk pozytywnej energii. Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami i cukrem waniliowym smakuje rewelacyjnie. To jeden z tych deserów, które znikają jeszcze tego samego dnia. Waniliowa szarlotka, moim zdaniem, jest o wiele smaczniejsza i delikatniejsza od klasycznej szarlotki z solidną porcją cynamonu.Przygotowanie waniliowej szarlotki jest bardzo proste. Wiele osób szarlotkę piecze pod kruszonką, tutaj wierzch przygotujemy z kruchego ciasta pokrojonego w paski. Kawałki ciasta układamy w taki sposób, aby utworzyły kratkę. Tak przygotowana szarlotka prezentuje się bardzo ładnie i smakuje jak z najlepszej cukierni.
Ciasto bez cukru z orzechami włoskimi, jabłkami i cynamonem jest doskonałym deserem na deszczowe, jesienne dni. Ciasto smakuje obłędnie i możesz je jeść bez wyrzutów sumienia. Lekki placek o korzennym smaku z pewnością zachwyci każdego łasucha.Lubię przepisy na ciasta, które smakują rewelacyjnie, wychodzą za każdym razem, a do ich przygotowania nie potrzebuję dużego nakładu czasu i pracy. Takim ciastem jest właśnie ciasto bez cukru z korzenną nutą. Tu nie ma żadnego kremu, przekładania, warstw. Wszystkie składniki wystarczy połączyć w odpowiedni sposób i upiec.Ciasto bez cukru z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi jest moim ulubionym deserem, kiedy za oknem wieje wiatr i pada deszcz. Ciasto umili każdy dzień, jest słodkie, puszyste i pełne smaku. W moim domu cała blacha keksowa ciasta znika jeszcze tego samego dnia, nikt nie może mu się oprzeć.Ciasto bez cukru dekoruję przed pieczeniem. Na początku kroję mniejsze jabłko w kostkę i układam na przygotowanej masie, którą wcześniej przekładam na blachę. Całe ciasto posypuję delikatnie cynamonem i kakao i dopiero wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ciasto udekorowane w ten sposób wygląda bardzo apetycznie.
Mamy niebanalny pomysł na pyszny podwieczorek lub zdrowy deser. Są nim jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Delikatne, miękkie i pełne smaku. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Wykorzystajcie więc pełnię jabłkowego sezonu, sięgnijcie również po miód, orzechy i inne bakalie i sprawcie najbliższym słodką niespodziankę. Jesienią, kiedy na zewnątrz jest deszczowo i pochmurnie, chętnie sięgamy po korzenne przyprawy, orzechy i owoce sezonowe, czyli jabłka, gruszki i śliwki. To właśnie z nich możemy przygotować wiele wyśmienitych deserów i ciast, które umilą nam chłodną porę roku. Zapiekane jabłka ze słodkim farszem będą w czołówce Twoich ulubionych przekąsek.Do zapiekanych jabłek w piekarniku przygotujmy słodką niespodziankę, czyli farsz z orzechów włoskich, suszonej żurawiny, płynnego miodu i cynamonu. Przed pieczeniem jabłka oprószmy dodatkowo szczyptą cukru waniliowego, który doda wspaniałego aromatu. Deser zachwyci każdego łasucha - jest lekki, zdrowy i pyszny.Zapiekane jabłka z nadzieniem to jesienny deser, który będzie świetną alternatywą dla klasycznych słodyczy. Jabłka pieczone w piekarniku są lekkie, a słodkie dodatki bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Do pieczenia wybierajmy większe jabłka, w których zmieści się dużo więcej farszu.
Kaczka z jabłkami jest wyśmienita. Delikatne mięso w połączeniu z soczystym i słodkim owocem skusi niejednego smakosza. Z przepisem Moniki Richardson danie przygotujecie z łatwością. Sekretem jego smaku jest powolne pieczenie. Spróbujecie?Mięso kaczki jest niezwykle delikatne, a jego przyrządzenie wymaga staranności. Monika Richardson dodaje do niego jabłko i pomarańcze. Ostatnio pokazała tak upieczoną kaczą pierś na swoim Instagramie - z którego również pochodzi jej zdjęcie - wspominając, że jest to jedno z jej ulubionych jesiennych dań.
Macie ochotę na szybką szarlotkę? Przygotowanie wypieku nie zajmie wam wiele czasu, jeśli macie pod ręką mus owocowy i schłodzone składniki na kruche ciasto. Koniecznie sprawdźcie nasz prosty przepis — bliscy będą zachwyceni takim deserem. Szarlotka jest jednym ze sztandarowych jesiennych wypieków. Pierwsze chłodne dni zbiegają się w czasie z momentem pojawienia się na targu idealnych do przygotowania tego wypieku jabłek, czyli antonówek i szarej renety. Warto kupić większą ilość owoców i zamknąć je w słoikach na zimę. Taki patent zastosujemy dzisiaj, proponując wam sprawne przygotowanie ciasta na kruchym spodzie z użyciem wcześniej uprażonych jabłek. Polecamy zawsze mieć w lodówce podstawowe składniki — nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie was ochota na ten przysmak.
Surówka z pora jest prostym i smacznym dodatkiem do obiadu. Charakterystyczny, lekko pikantny smak pora idealnie łączy się z chrupkością kukurydzy oraz słodkością jabłka. Całość spaja dodatek kwaśnej śmietany. Jednym słowem, surówce trudno się oprzeć. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Aby przygotować surówkę z pora, wystarczy zaledwie kilka składników. Surówka doskonale komponuje się z daniami obiadowymi, ale z powodzeniem można jeść ją jako dodatek do kanapek. Z naszą surówką z pora każdy obiad będzie smakował doskonale.
Beata Pawlikowska podzieliła się przepisem na domową herbatę zimową. Napar to nie tylko pomarańcza i goździki. Znana podróżniczka, pisarka i dziennikarka do herbaty dodaje jabłko i przyprawy korzenne, które słyną z prozdrowotnych i rozgrzewających właściwości.Sezon na zimową herbatę i kawę zbliża się wielkimi krokami. Gdy na zewnątrz robi się szaro i pochmurnie, koniecznie sięgnijmy po domowe napoje, które nie dość, że błyskawicznie nas rozgrzeją, to jeszcze wprawią nas w dobry nastrój.W swojej książce pt. „Szczęśliwe garnki. Extra", Beata Pawlikowska zamieściła przepis na napar z jabłka, pomarańczy i korzennych przypraw. Domowa herbata rozgrzewa o wiele lepiej niż herbata czarna z miodem i cytryną. Kurkuma, imbir, kardamon, cynamon i goździki to sekret rewelacyjnego smaku i wspaniałego aromatu.Pawlikowska herbatę gotuje około 20 minut. Bardzo ważna jest kolejność dodawania poszczególnych składników i czas gotowania. Napar po ugotowaniu jest bardzo mocny, możemy go więc rozcieńczyć wrzątkiem. Jeśli mamy ochotę na słodką herbatę, dodajmy do niej miód.
Babcia Ula zdradziła przepis na domowy ocet jabłkowy z jabłek, miodu i wody. Ocet po kilku tygodniach fermentacji będzie pełen smaku. Jest delikatny dla żołądka, więc warto nim zastąpić ocet spirytusowy. Babcia Ula do octu wykorzystuje również skórki jabłek, dzięki czemu w jej kuchni nic się nie marnuje.Domowy ocet jabłkowy przygotujemy z trzech składników w naprawdę prosty sposobów. A jest o wiele tańszy od gotowego produktu, a także zdrowszy i smaczniejszy od octu spirytusowego. Ocet zawiera około 5% kwasu octowego, a dodatek miodu nadaje mu przyjemnej słodyczy. Miód dodajemy zawsze do ugotowanej i przestudzonej wody, nigdy do wrzątku, ponieważ straci wszystkie wartości odżywcze.Do przygotowania octu jabłkowego wykorzystajmy jabłka ekologiczne, niepryskane. Jabłka muszą być jędrne, zdrowe, nie mogą być obite i robaczywe. Ocet musi fermentować w umytym i wyparzonym słoiku, w przeciwnym razie może się zepsuć. Łyżka do mieszania octu również musi być dokładnie umyta i wyparzona.Po włożeniu jabłek do słoika zalejmy je wodą z miodem tak, aby jabłka były dokładnie przykryte zalewą. Musimy docisnąć owoce, ponieważ jeśli nawet kawałek jabłka będzie wystawał, pojawi się na nim pleśń, a ocet jabłkowy się zepsuje.