Puszyste racuchy sprawdzą się zarówno jako pyszny podwieczorek, jak i słodka kolacja. Delikatne placuszki o budyniowym smaku są proste w przygotowaniu, a soczyste jabłko świetnie komponuje się ze smakiem śmietanki. Ta banalna potrawa bije na głowę klasyczne kanapki. Nie ma chyba smakosza, który odmówi sobie smacznych racuchów. Lekkie niczym chmurka drożdżowe placki o śmietankowym smaku uzupełnimy soczystym jabłkiem. Nabiorą słodyczy i będą miały bogatszą teksturę. Warto skosztować.
Szarlotka 3 szklanki jest dziecinnie prosta. Przygotowanie ciasta polega na połączeniu suchych składników i przełożeniu ich jabłkami. Po upieczeniu otrzymamy delikatny i przyjemnie słodki deser, który z talerzy zniknie ekspresowo. Spróbujecie?Macie ochotę na szarlotkę, ale nie chcecie wyrabiać ciasta i smażyć jabłek? Nasz przepis z pewnością wam się spodoba. Wystarczy kilka chwil i cierpliwość podczas pieczenia, by przygotować przysmak, który zachwyci domowników niesamowitym smakiem i aromatem.
Syn Magdy Gessler zdecydowanie odziedziczył kulinarny talent po matce. Co i raz zaskakuje swoimi oryginalnymi pomysłami. Tym razem zaprezentował nowatorską surówkę z pora. Jej wyjątkowy charakter kryje się w niecodziennych dodatkach, chrupiącym chruście i aromatycznym sosie.W wizjonerskiej surówce Tadeusza Mullera znaleźć możemy ugotowaną fasolę Jaś. Przyznać trzeba, że nie na co dzień widuje się takie połączenie. Dodajcie do tego podsmażone kurki i sos z pikantną musztardową nutą. Brzmi obłędnie, a jak smakuje!
Deska serów jest wykwintnym i eleganckim sposobem zaserwowania zimnej przekąski. Wbrew pozorom do jej stworzenia nie wystarczy losowe pokrojenie i rozłożenie kilku rodzajów serów. Przygotowanie tej przystawki rządzi się określonymi zasadami, które przybliżył Jakub Kuroń. Warto się z nimi zapoznać.Znany kucharz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu na portalu Instagram, podkreśla, że w desce serów liczą się 3 żelazne zasady. Pierwsza to krojenie wszystkich serów od razu po wyjęciu z lodówki, dzięki czemu łatwiej będzie nadać im odpowiedni kształt. Druga mówi o sposobie krojenia poszczególnych gatunków- sery pleśniowe w trójkąty, sery twarde w słupki a sery miękkie w większą kostkę. Trzecia wymaga trzymania deski serów w temperaturze pokojowej przynajmniej na godzinę przed podaniem, dzięki czemu wszystkie sery będą miały szansę uwolnić swoje aromaty. Do stworzenia idealnej deski serów najlepiej wybrać kilka ich gatunków, aby zachować różnorodność. Dozwolone, a nawet wskazane jest mieszanie ze sobą serów nie tylko o różnej konsystencji, ale też różnego pochodzenia. Na desce nie powinno zabraknąć owoców, zarówno świeżych jak i suszonych, oraz bakalii. Do tej przystawki pasuje także pesto, miód, konfitura oraz oliwki.
Buraki na co dzień są nieco niedocenianymi warzywami, a szkoda. Zawierają w sobie mnóstwo składników mineralnych i witamin, które warto wprowadzić do codziennej diety. Mamy niezawodny pomysł na odczarowanie buraka, mianowicie przyrządzenie z niego wzmacniającego koktajlu. Dodaj do niego jabłka i marchewki, aby uzyskać prawdziwie odżywczą i smakowitą miksturę.W codziennym życiu kojarzymy buraki przede wszystkim z barszczem lub dodatkiem do obiadu. Wykorzystywane są także w przemyśle cukrowym, oraz jako pasza dla zwierząt. A gdyby ktoś powiedział Wam, że buraki wykazują iście lecznicze właściwości? Niezwykły eliksir na bazie tego warzywa potrafi zdziałać cuda.
Pyszną szarlotkę możesz przygotować w kilka chwil. Wystarczy wcześniej zaopatrzyć się w gotowy mus jabłkowy, którym przełożysz kruche ciasto. Być może taki przetwór masz nawet w swojej spiżarni. Ekspresowa receptura będzie idealna dla zabieganych. Prostą i smaczną szarlotkę można przygotować także z wcześniej przyrządzonych jabłek. Wykorzystanie domowego lub kupionego w sklepie musu znacznie skróci czas przyrządzania ulubionego deseru. Przed dodaniem gotowca polecamy sprawdzić smak i konsystencję, w razie potrzeby dodając więcej cynamonu czy cukru i odparowując nadmiar soku.
Magda Gessler przygotowuje surówkę z marchewki jak nikt inny. Dodaje do niej składnik, który intrygująco podkreśla jej smak. Mowa tutaj o odrobinie tartego chrzanu. Sprawdź, jak idealnie łączy się on z pozostałymi składnikami.Surówka Magdy Gessler poza marchewką i chrzanem zawiera w sobie również jabłka. Owocowy słodko-kwaśny smak idealnie równoważy ostrość chrzanu. Do tego kilka łyżek śmietany oraz podstawowe przyprawy. Wykwintności dodaje surówce dekoracja z włoskich orzechów.
Znamy wyśmienity przepis na obiadową surówkę. Jej podstawę stanowi chrupiąca cykoria oraz soczyste jabłko. Charakterystyczny smak liści idealnie współgra ze słodko-kwaśną, owocową nutą. Surówka znakomicie komponuje się z drobiem oraz rybami.Jeśli obawiasz się, że cykoria w surówce będzie zbyt gorzka, możesz przed przyrządzeniem wymoczyć ją w wodzie. Nadmiar goryczki bez trudu wyciągniesz także za pomocą soli. Surówkę serwuje się z aksamitnym, musztardowo-śmietanowym sosem. Na samą myśl, aż cieknie ślinka.
Uwielbiasz smak makowca, ale wizja pieczenia spędza Ci sen z powiek? Z pomocą przychodzi obłędna makowa szarlotka. To proste ciasto bez pieczenia łączy w sobie wszystkie zalety dwóch uwielbianych deserów. Zachęcamy do spróbowania.Makową szarlotkę przygotowuje się na herbatnikowym spodzie. Dzięki temu przygotowanie ciasta jest szybkie i bezproblemowe. Makowa szarlotka, której powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Weronika Domogród, przed podaniem wymaga spędzenia kilku godzin w lodówce. Zaplanuj przygotowanie deseru i ciesz się jego smakiem.
Kompot z suszu według przepisu Magdy Gessler jest wyśmienitą potrawą wigilijną. Napój doprawiony mielonym cynamonem i goździkami zachwyca smakiem i aromatem. Gessler kompot doprawia płynnym miodem.Kompot z suszu tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych owoców i wędzonych śliwek. Nie każdy jednak przepada za jego intensywnym smakiem i aromatem. Kompot można ugotować w nieco inny sposób, jest orzeźwiający i z zimową nutą. Kompot posmakuje całej rodzinie.Do przygotowania kompotu z suszu według przepisu Magdy Gessler potrzebujemy jabłek, gruszek, pomarańczy i suszonych śliwek. Wędzone śliwki mają intensywny smak. Suszone owoce podkreślą aromat kompotu. Do kompotu dodajemy również cynamon, goździki i miód. Aromatyczne dodatki podkreślą smak kompotu. Miód dodajemy do kompotu dopiero, gdy przestygnie. Jeśli dodamy miód do gotującego się napoju, straci wszystkie wartości odżywcze. Zrezygnujmy z dosładzania kompotu cukrem.
Tomasz Strzelczyk jest niebywałym autorytetem, jeśli chodzi o kuchnię polską. Tym razem podzielił się sposobem na kruchy i soczysty pieczony schab. Elegancko podany kawałek mięsa zniewala swoim smakiem i aromatem. Wypróbuj koniecznie patent popularnego kucharza.Pieczony schab Tomasza Strzelczyka ,którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, należy przed przygotowaniem obwiązać sznurkiem. Dzięki temu po upieczeniu mięso zachowa odpowiedni kształt, oraz będzie dobrze się kroiło. W tym celu najlepiej sprawdzi się naturalny sznurek wędzarniczy lub bawełniana nić.
Bigos litewski z kaczką i jabłkami jest świetnym pomysłem na świąteczne danie. Potrawa z kapusty, wieprzowiny i drobiu doprawiona ziarnami jałowca jest niezwykle aromatyczna i zaskakująca w smaku. Bigos najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.Bigos jest jednym z dań, które przygotowujemy na Boże Narodzenie. Tradycyjnie danie z kapusty gotujemy z mięsem i suszonymi grzybami. Niektórzy gotują bigos na kapuście białej, inni na kiszonej. Bigos litewski jest potrawą przygotowywaną w nieco inny sposób.Do bigosu litewskiego, oprócz karkówki i kiełbasy podsuszanej, dodaj mięso z kaczki. Ten rodzaj drobiu jest bardzo aromatyczny i doskonale wpłynie na smak całej potrawy. W bigosie nie może zabraknąć również soczystych i kwaśnych jabłek oraz ziaren jałowca. Bigos litewski ugotujesz w ciągu jednego dnia. Potrawa, żeby była idealna, musi być gotowana na małym ogniu łącznie kilka godzin. Gotowy i doprawiony bigos odstaw, żeby całkowicie ostygł i wstaw do lodówki. Danie najlepiej smakuje następnego dnia.
Ocet jest doskonałym produktem, który może podkręcić smak rozmaitych potraw. Dobrze wie o tym syn Magdy Gessler, który ten składnik przygotowuje własnoręcznie. Do jego przyrządzenia potrzebne jest zaledwie kilka składników oraz nieco cierpliwości.Domowy ocet jabłkowy Tadeusza Mullera jest dużo zdrowszy, niż jego przemysłowe pasteryzowane odpowiedniki. Duża zawartość pektyn wspomaga pracę nasze układu pokarmowego i chroni przed miażdżycą. Do przygotowania octu jabłkowego najlepiej wybrać słodkie odmiany jabłek. Dzięki znaczącej ilości cukru proces fermentacji przebiegnie szybciej, a smak otrzymanego octu będzie mocniejszy
Kompot z suszu zwykle wychodzi Wam zbyt intensywny w smaku? Dodajcie do niego świeże jabłko i sok z pomarańczy. Świeże owoce złagodzą smak napoju i dodadzą mu orzeźwiających nut. Jeśli do tej pory nie przepadałeś za wigilijnym kompotem, teraz, dzięki wskazówkom babci Marty z pewnością go polubisz. Wielu smakoszy nie lubi kompotu z suszu. Zwykle przyczyną jest wyrazisty i charakterystyczny smak tego specjału. Niektórzy bowiem używają sporej porcji suszonych owoców, nierzadko też sięgając po śliwki wędzone. Owoce te mają silny aromat i wyrazisty smak, co nie wszystkim odpowiada. Receptura babci Marty nie tylko nie przewiduje dodawania wędzonych śliwek, ale też wprowadza dwa inne smakołyki, które sprawią, że smak kompotu będzie o wiele łagodniejszy. Jeśli macie ochotę dać szansę temu wigilijnemu rarytasowi — skorzystajcie z jej patentu.
Kto z Was nie przepada za racuchami? Dziś proponujemy przygotować je na śmietanie, z odrobiną mielonego cynamonu. Przyprawa doskonale podkreśli smak dodanych jabłek i sprawi, że szybka potrawa będzie smakować prawie jak szarlotka. Sprawdzi się w roli podwieczorku lub słodkiej kolacji. Lekkie i aromatyczne placki na słodko, czyli dobrze znane racuchy, przygotujecie, dodając do ciasta śmietanę i cynamon. Dwa tanie składniki sprawią, że konsystencja ciasta będzie znakomita, a szarlotkowy zapach skusi nawet najbardziej wybrednych. Warto skosztować tak przyjemnej w odbiorze wersji rarytasu.
Prezentujemy błyskawiczny i sprawdzony przepis na makowiec. Ta wersja wersją pełna jest smakowitych bakalii oraz owoców. Makowiec japoński, o którym mowa, nie potrzebuje pieczenia spodu, dzięki czemu jego przygotowanie zajmuje minimalną ilość czasu. To idealne ciasto na nadchodzące święta.Makowiec japoński zawsze wychodzi bajecznie wilgotny. Cała w tym zasługa jabłek, które w naturalny sposób nawilżają ciasto. Dzięki użyciu gotowej masy makowej możesz skrócić czas przygotowania do minimum. Z pewnością docenisz szybkość pieczenia makowca podczas przedświątecznej gorączki.
Dodatek jabłek do barszczu czerwonego nie jest już żadną tajemnicą. Anna Lewandowska w owocowej kwestii poszła o krok dalej. Znana sportsmenka do swojego barszczu dodaje także śliwki i gruszki. Dzięki temu jej zupa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem.Owoce w barszczu czerwonym Anny Lewandowskiej występują w postaci suszonej, dzięki czemu nie musimy ich obierać ani kroić. Takie owoce wystarczy jedynie namoczyć przed dodaniem do zupy. Najlepiej zrobić to na klika godzin przed przystąpieniem do gotowania.
Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką główkę czerwonej kapusty? Możesz z niej przygotować pyszną i wyjątkowo zdrową surówkę. Dodaj do niej tylko jabłko, rodzynki i pestki słonecznika. Wymieszaj wszystko z lekkim sosem, a otrzymasz dodatek pasujący do wielu dań obiadowych. Czerwona kapusta jest idealna do przyrządzenia szybkiej i wyjątkowo smacznej surówki. Wystarczy wcześniej namoczyć trochę rodzynek i dodać je do połączonego z jabłkiem i pestkami słonecznika warzywa. Z lekkim sosem o kwaśnym smaku dodatek będzie smakował obłędnie.
Nie potrzebujesz jajek, aby upiec przepyszne świąteczne ciasto. Makowiec bez jajek jest idealną propozycją dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać tego akurat produktu. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz swoich najbliższych na święta.Aromatyczny makowiec bez jajek zachwyca bogactwem dodatków. Orzechy, owoce oraz słodka czekoladowa polewa z całą pewnością wyróżniają to ciasto na tle innych. Kropkę nad i stawia intensywny zapach cynamonu. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Anna Lewandowska powraca z kolejnym niebanalnym pomysłem. Tym razem podzieliła się przepisem na pierogi z mąki kasztanowej. Bezglutenowy specjał z apetycznym słodkim nadzieniem z pewnością znajdzie niejednego amatora. Czy dasz się skusić?Mąka kasztanowa jest bogatym źródłem potasu oraz żelaza. Dodatkowo pierogi wykonane z jej użyciem są niezwykle sycące. Mąkę do pierogów według Anny Lewandowskiej możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Koniecznie wypróbuj jej patent.
Przedstawiamy fenomenalny sposób na szarlotkę. Ekspresowe ciasto bez trudu przygotujesz na patelni. Wystarczy pokroić owoce i utrzeć składniki ciasta. Przyrządzenie deseru jeszcze nigdy nie było tak proste.Nasza błyskawiczna szarlotka nadaje się idealnie na szybki deser. Z podanych składników przygotujesz porcję w sam raz dla jednej osoby. Dzięki temu całe ciasto możesz spałaszować od razu po zdjęciu z patelni. Świeżutki, ciepły specjał powala na kolana.
Dzień Ciasta jest idealną okazją, by upiec prosty, a zarazem smakowity placek ucierany z owocami. Zrobienie deseru z dodatkiem jabłek nie zajmie wiele czasu, a produkty znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.Ciasta w historii kulinariów pojawiły się już dawno, bo ponad 5 tysięcy lat temu. Po raz pierwszy świętowany w Stanach Zjednoczonych Dzień Ciasta, który przypada 26 listopada, może być pretekstem do umilenia sobie popołudnia słodkim wypiekiem. Tym razem proponujemy wam przygotowanie prostego jabłkowego rarytasu.
Surówka jest tak naprawdę najwartościowszym składnikiem obiadu. Z niej bowiem otrzymujemy mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Nie powinniśmy więc z tego dodatku rezygnować. Dziś polecamy Wam surówkę z pora i jabłka w lekkim sosie z jogurtu naturalnego. Jej słodko-pikantny smak doskonale komponuje się z wieloma daniami. A przygotujecie ją w 10 minut. Surówka z pora jest surówką, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut. Por ma wyrazisty smak, który wiele osób uwielbia. Warto go jednak przełamać słodkim, delikatnym i soczystym składnikiem. A takim właśnie jest jabłko.Surówkę z pora i jabłka skrop sokiem z cytryny. Sok nie tylko podkreśli smak potrawy, ale sprawi również, że starte jabłko będzie wyglądać świeżo i apetycznie. Cytryna zapobiega bowiem ciemnieniu owoców, w tym właśnie jabłek i bananów.Surówka z pora doprawiona solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i gęstym jogurtem naturalnym jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu. To tani dodatek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci każdego domownika.
Pomysł na smaczną, lekką i zdrową surówkę obiadową? Przygotuj fit surówkę z ogórków kiszonych i jabłka. Surówka doprawiona solą, pieprzem i natką pietruszki jest dodatkiem obiadowym, który pasuje do każdego dania głównego. Surówkę zrobisz w kilka minut bez grama majonezu.Surówka z ogórków kiszonych i jabłka jest surówką obiadową, która świetnie łączy się z każdym daniem. Podkreśla smak czerwonego mięsa, drobiu, ryb oraz potraw wegetariańskich. W surówce nie ma ani majonezu, ani śmietany, ani jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki łączy odrobina oleju rzepakowego, który dodatkowo wzmacnia smak.Do przygotowania surówki z ogórków kiszonych i jabłka wykorzystaj domowe przetwory. Kiszonki będą już kwaśne, soczyste i chrupiące. Jeśli nie masz w tym roku zapasów na zimę, zawsze wybieraj ogórki z beczki lub takie, które mają jak najmniejszy skład i nie posiadają octu. Tarte jabłka szybko ciemniejszą. Jeśli chcesz temu zapobiec, skrop je odrobiną soku z cytryny. Niewielka ilość soku nie zmieni smaku całej potrawy, a dzięki niemu surówka z ogórków kiszonych i jabłka będzie wyglądać świeżo i bardzo apetycznie.
Szarlotka rozpadajka jest wyśmienita. Kwaśne jabłka tym razem poddusimy i połączymy z ciastem rozcieranym w palcach, które przygotujemy płatków owsianych, mąki i margaryny. Będzie prosto i pysznie, a w waszym domu zagości cudowny zapach owoców z cynamonem. Spróbujecie? Prosta w przygotowaniu szarlotka rozpadajka inspirowana jest kalifornijskim deserem apple crumble, przez niektórych nazywanym też jabłkowymi okruchami. Najważniejszym elementem tego przysmaku są płatki owsiane tworzące smakowitą - a po upieczeniu pysznie rumianą i chrupiącą — kruszonkę. Aromatyczny jabłkowy wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty, a najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych. Możecie oczywiście podać go z bitą śmietaną czy rodzynkami. Wybierzcie, co lubicie.
Puszyste racuchy z jabłkami są nie lada przysmakiem. Słodkie placki przygotujemy o niebo szybciej, jeśli zetrzemy jabłko na tarce. Prosty patent babci Wiesi pozwoli wam przygotować bardziej delikatną i pełna smaku wersję dobrze znanego deseru z patelni. Spróbujecie?Racuchy jak u babci będą idealne na chłodne popołudnie. Słodkie placuszki z dodatkiem tartego jabłka są proste w przygotowaniu, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych domowników. Warto się skusić.
Jesteście wielbicielami szarlotki? Wypróbujcie recepturę Ani Starmach na tartę odwracaną. Również robi się ją z ciasta kruchego oraz z jabłek. Jednak sposób wykonania jest zaskakujący. Jabłka najpierw karmelizuje się, dzięki czemu deser zyskuje niezwykły smak. Potem przykrywa się je ciastem i całość piecze. Trochę odwrotnie niż zwykle, ale efekt jest naprawdę pyszny. Ania Starmach na stornie internetowej aniastarmach.pl dzieli się z fanami ciekawymi przepisami na wyśmienite dania główne i przepyszne ciasta. Ostatnio zdradziła przepis na tartę odwracaną z karmelizowanymi jabłkami. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.Do przygotowania tarty odwracanej potrzebujesz kilku podstawowych składników. Większość z nich z pewnością masz w domu. Kruche ciasto upieczone z karmelizowanymi jabłkami smakuje rewelacyjnie, wszyscy będą prosić o dokładkę. Tartę podaj z gałką lodów waniliowych lub z ulubionym sosem do deserów, a błyskawicznie zniknie z talerzyków.Kruche ciasto na tartę odwracaną wyrabiaj szybko, żeby się nie zagrzało. Jeśli ciasto będzie miało zbyt wysoką temperaturę, po upieczeniu będzie twarde. Ciasto koniecznie wstaw do lodówki przed pieczeniem, żeby odpoczęło i się schłodziło. Przed pieczeniem ponakłuwaj je również widelcem. W ten sposób unikniesz nieestetycznego wybrzuszenia.
Czy wiesz jak przechowywać jabłka, by dłużej zachowały świeżość i nie psuły się kilka dni po zakupie? Podpowiadamy, jaka jest właściwa temperatura i miejsce, w którym owoce będą się czuły wyśmienicie, a ich smak będzie znakomity. Trudno wyobrazić sobie sezon jesienno-zimowy bez sięgania po słodkie, winne lub kwaskowe jabłka. Różnorodność odmian i smaków oraz niska zachęca do zaopatrzenia się w większą ilość owocu. Aby jednak przez długi czas cieszyły nasze podniebienie, musimy zapewnić im odpowiednie warunki.