Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Jajka

Faworki bez smażenia
26.01.2022 01:00 Prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia

Faworki są typową słodkością karnawałową. Kochamy je za niepowtarzalny smak i kruchość. Jednak nie jemy ich zbyt często i zbyt dużo, bo są kaloryczne. Niestety taki efekt przynosi smażenie na głębokim tłuszczu. Mamy jednak dla was prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia. Przygotujcie je w ten sposób, a będą zdrowsze. Jak karnawał, to pączki i faworki. Jedne i drugie smażone, jedne i drugie kaloryczne. Powiecie, jak szaleć, to szaleć. Jednak niektórzy ze względów zdrowotnych nie mogą sobie pozwolić na takie szaleństwo. Co wtedy? Nie, nie musicie rezygnować z przyjemności. Możecie po prostu przygotować faworki pieczone.

jajka sadzone
26.01.2022 01:00 Jak zrobić jajka sadzone na wodzie?

Jajka są dobrym pomysłem na śniadanie. Jak je przygotować? Możesz je ugotować lub usmażyć. Dziś pokażemy ci, jak zrobić jajka sadzone na wodzie. Będą kombinacją między smażonymi a gotowanymi, bo co prawda przyrządzimy je na patelni, ale nie użyjemy kropli tłuszczu. Zaoszczędzisz trochę kalorii, a żołądek ci podziękuje. Sadzone jajka są jedną z szybszych metod przyrządzenia jajek. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać na nią trochę tłuszczu, wybić jajka i smażyć je, aż odpowiednio się zetną. Potrawa jest bardzo prosta, jednak dla niektórych danie to jest dość ciężkostrawne. To za sprawą użytego tłuszczu i procesu smażenia. Na szczęście sadzone jajka można uzdrowić.

zapiekanka
25.01.2022 01:00 Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad i zostało Ci trochę wczorajszego chleba? Możesz zatem przygotować prostą i pyszną zapiekankę z czerstwego chleba. Nasz patent na niedrogi obiad, będzie też doskonałym sposobem na niemarnowanie żywności i zjadanie jej do ostatniego okruszka. Proponowana przez nas potrawa doskonale wpisuje się w styl Zero waste. Jest to dążenie do generowania jak najmniejszej ilości odpadów, a dzięki temu dbanie o środowisko. Nasze danie jest więc ukłonem w stronę ekologii, ale dobrym rozwiązaniem ekonomicznym. Możemy się bowiem najeść, wykorzystując to, co mamy w domu pod ręką.

Piernik z herbatą
25.01.2022 01:00 Przepis na piernik z herbatą - rozkoszny, prosty deser

Piernik z herbatą to doskonały pomysł na ciasto, nie tylko na Boże Narodzenie. Mocno korzenne, wyraźne ciasto przełożone delikatnym kremem waniliowym z kaszy manny jest tak smaczne, że znika błyskawicznie. Poznaj prosty przepis na obłędny piernik z herbatą, doskonały do kawy w chłodne, zimowe dni.Piernik z herbatą to jedno z moich ulubionych ciast. Jego korzenny smak w połączeniu z delikatną masą waniliową, polewą czekoladową, migdałami i orzechami tworzy doskonałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Herbata sprawia, że piernik jest bardzo wilgotny.Masa do przełożenia piernika ma bardzo ciekawy smak i dobrze łączy się z całym ciastem. Kasza manna gotowana na mleku z cukrem z prawdziwą wanilią ma delikatny smak, sok z cytryny natomiast nadaje masie świeżej nuty i doskonale przełamuje jej słodycz.Jeśli masz ochotę na tort idealny na zimę- tu poznasz przepis na mocno korzenny tort z kremem waniliowym i żurawiną, doskonały do kawy, na święta i urodziny.

pasta rybna
25.01.2022 01:00 Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

Jeśli szukasz smacznej propozycji śniadaniowej, przygotuj pastę kanapkową. Z czego? Możesz wykorzystać szprotki, jajka i ogórki kiszone. Wystarczy, że ryby odsączysz z zalewy, rozdrobnisz widelcem i wymieszasz z dodatkami. Tą boską pastą możesz posmarować kromki chleba, podać ją na pieczywie chrupkim lub na krakersach.Pasty kanapkowe są doskonałą alternatywą dla klasycznych dodatków do pieczywa. Możesz je kupić, ale nie ma takiej potrzeby. Bez trudu i większej straty czasu przygotujesz je własnoręcznie. Dobry składnik past stanowią ryby. Są bardzo zdrowe, ale też smaczne i aromatyczne. Możesz sięgnąć po ryby wędzone, np. makrelę, a także z puszki, np. tuńczyka, szprotki. My wybraliśmy tę drugą opcję i trzeba przyznać, że ta pasta naprawdę kusi i smakuje.

Kluski leniwe
25.01.2022 01:00 Nietypowe kluski leniwe z niezwykłym, słonym dodatkiem

Kluski leniwe tradycyjnie jedzone są na słodko z podprażoną bułką tartą, roztopionym masłem oraz kryształkami cukru. Okazuje się, że nie trzeba ograniczać się tylko do takiego sposobu podania - leniwe z serem feta są słone, sycące i pyszne. Kluski przygotowuje się kilka chwil, dlatego są dobrą opcją na błyskawiczny obiad. Kluski leniwe są typowo nostalgicznym daniem, które większość z nas kojarzy z czasami dzieciństwa i beztroski. Wtedy nie było nic lepszego niż dzień spędzony na zabawie z przyjaciółmi, zakończony pysznymi słodkimi i delikatnymi kluskami zrobionymi przez mamę lub babcie. Leniwe z serem feta do złudzenia przypominają klasyczną wersję, jednak wystarczy jeden kęs, aby zauważyć dużą różnicę. Feta dodaje ciastu dużo słoności i charakterystycznej faktury, dlatego poniższe kluski są twardsze i bardziej zbite. Jeśli uwielbiasz słodki wariant, wytrawna receptura również przypadnie ci do gustu.

Jajecznica
25.01.2022 01:00 Puszysta jak chmurka jajecznica na mleku

O poranku większość osób decyduje się na zrobienie śniadania zawierającego jajka - są pożywne, łatwe w obróbce i stosunkowo tanie. Jeśli chcesz raczyć się wyjątkowo puszystą jajecznicą, nie smaż jej na maśle czy oleju, a zamiast nich użyj mleka. Dzięki temu potrawa będzie lekka jak chmurka, a dodatkowo znacznie mniej kaloryczna. Jajecznica może przybrać wiele różnych form. Wszystko zależy od regionu świata, preferencji kulinarnych lokalnych mieszkańców, a także dostępu do określonych produktów spożywczych. Jeśli masz pod ręką mleko, możesz zabrać się za gotowanie pysznego śniadania. Klasyczna jajecznica smażona jest na tłuszczu, jednak taka metoda generuje bardzo dużo niepotrzebnych kalorii. Aby zacząć dzień od zdrowego posiłku, który dostarczy dużo energii i wartości odżywczych, przetestuj poniższą recepturę.

Kotlety z kalafiora i ziemniaków
24.01.2022 01:00 Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Kotlety z kalafiora i ziemniaków to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad lub lunch. Danie doprawione ziołami prowansalskimi i koperkiem ma świetny smak i aromat. Kotlety warzywne w chrupiącej, złocistej panierce to absolutny hit. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków.Kotlety z kalafiora i ziemniaków przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia. Kalafior do kotletów może być świeży lub mrożony.Do kotletów z kalafiora i ziemniaków zwykle podaję puree z zielonego groszku lub zieloną i żółtą fasolkę szparagową. Danie świetnie smakuje również polane grzybowym lub pomidorowym sosem.Kotlety warzywne to doskonały pomysł na obiad, także dla największych miłośników mięsa i niejadków. Kotlety wychodzą za każdym razem i są tak smaczne, że cała porcja znika w mgnieniu oka. Przygotuj również kotlety dyniowe ze szczypiorkiem, słodkie, smaczne, idealne na bezmięsny obiad.

naleśniki
24.01.2022 01:00 Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Idealne naleśniki powinny być delikatne i wilgotne. Jeśli nie wychodzą wam takie, zamiast mleka dodajcie uwielbiany napój. Naleśniki wyjdą tak doskonałe, że już zawsze będziecie je robić w ten sposób. Oto jak przygotować delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy rozmieszać ciasto z mąki, jajek i mleka i usmażyć z niego cienkie placki. Jak się jednak okazuje, dodatek mleka wcale nie jest najlepszym wyborem. O wiele smaczniejsze naleśniki wychodzą bowiem, gdy mleko zastąpicie kefirem.

Ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji
24.01.2022 01:00 Ciasto ucierane z jabłkami według siostry Anastazji

Przepis na jabłecznik inaczej? Upiecz ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji. Kruchy spód, jabłka przełożone marmoladą i ciasto biszkoptowe to doskonałe połączenie, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Sprawdź, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji.Ciasto ucierane z jabłkami to świetna alternatywa dla tradycyjnego jabłecznika lub szarlotki. Biszkopt w połączeniu z kruchym, ucieranym ciastem i pokrojonymi jabłkami z marmoladą owocową to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto siostry Anastazji zawsze błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o przepis i dokładkę.Ciasto z jabłkami możesz oprószyć cukrem pudrem lub oblać je polewą czekoladową bez masła. Całe ciasto jest wilgotne w środku, słodkie, delikatne i bardzo puszyste i smaczne. Przygotujesz je w kilkanaście minut, ciasto będzie upieczone po niecałej godzinie, więc jest prostym i szybkim deserem dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe ciasto z jabłkami- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami, orzechami, kremem i czekoladą.

Projekt bez tytułu - 2022-01-24T165148.416
24.01.2022 01:00 Jak zrobić pączki bez smażenia?

Pączki są bardzo smaczne, ale wiele osób ich sobie odmawia, bo są kaloryczne. Dlaczego? Niestety w czasie smażenia chłoną sporo tłuszczu. A wiecie, jak zrobić pączki bez smażenia? Możecie je po prostu upiec. Dzięki temu będą nie bardziej tuczące, niż zwykłe, drożdżowe ciasto. Pączki robi się z ciasta drożdżowego. Po nadzianiu ich konfiturą lub dżemem formuje się z nich kulki. Gdy pączki wyrosną, kładzie się je na rozgrzany tłuszcz i smaży, aż będą rumiane. Tak wygląda tradycyjny sposób przygotowania pączków. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić kalorii, zamiast smażyć, możecie je upiec.

ciasto drożdżowe
23.01.2022 01:00 Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz

Kochamy ciasto drożdżowe za jego puszystość i delikatność. Jednak nie koniecznie lubimy je przygotowywać, bo wymaga długiego wyrabiania. Dziś jednak podamy wam przepis Ewy Wachowicz na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Jest bosko wyrośnięte i naprawdę lekkie. Proces przygotowania ciasta drożdżowego potrafi zniechęcić zwłaszcza początkujące panie domu. Ciasto wymaga długiego wyrabiania, a do tego często jest kapryśne i nie wyrasta. Specjalnie dla was podajemy więc rewolucyjny przepis Ewy Wachowicz. Składniki ciasta wystarczy tylko umieścić warstwowo w misce i upiec, gdy wyrosną. Prawda, że proste?

Sałatka z pieczarkami i jajkiem i serem
22.01.2022 01:00 Pyszna i banalnie prosta sałatka z pieczarkami i jajkiem i serem

Pomysł na szybką i prostą sałatkę? Sałatka z pieczarkami, jajkiem i serem. Do sałatki dodaj również cały pęczek szczypiorku, majonez i jogurt naturalny, a odkryjesz jej doskonały smak. Sałatka jest idealną sałatką na pożywny lunch, kolację i wizytę gości. Poznaj przepis na wyśmienitą i prostą sałatkę z pieczarkami i jajkiem i serem.Sałatka z podsmażonymi na maśle pieczarkami, jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojoną w kostkę Goudą wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje wszystkim. Sałatkę doprawiam przygotowanym wcześniej majonezem bez oleju, aby obniżyć jej kaloryczność. Domowy majonez bez oleju jest znacznie lżejszy od gotowego produktu, a jest równie smaczny. Pieczarki, ser i jajka doskonale smakują również ze szczypiorkiem, dlatego też w sałatce jest cały pęczek zieleniny. Szczypiorek nadaje lekkiej ostrości i wyraźnego smaku. Sałatka równie dobrze smakuje z natką pietruszki i koperkiem, możesz ją więc doprawić według własnego uznania, a na pewno będzie pyszna. Przygotuj również torcik warzywny, czyli sałatkę z pieczarkami- tu poznasz przepis na wyśmienitą, warstwową sałatkę warzywną, idealną na spotkania w większym gronie.

kotlety schabowe
21.01.2022 01:00 Soczyste i delikatne kotlety schabowe w majonezie

Chcesz ulepszyć smak klasycznego schabowego? Chyba nie ma łatwiejszego sposobu niż nasz. Proponujemy przygotowanie soczystych i delikatnych kotletów schabowych w majonezie. Są pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach, a wystarczy je obtoczyć w kilku łyżkach tego sosu. Trudno wyobrazić sobie tydzień, a zwłaszcza weekend bez schabowego. Te kotlety na dobre wpisały się w polską tradycję, bo są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Dziś zdradzimy wam trick na to, by za każdym razem wychodziły soczyste i delikatne.

ciasto jabłkowo-orzechowe
20.01.2022 01:00 Najlepsze z najlepszych - jabłkowo-orzechowe ciasto siostry Anastazji

Macie ochotę na smaczne, niezwykłe i apetyczne ciasto? Zapraszamy was na najlepsze z najlepszych — jabłkowo-orzechowe ciasto siostry Anastazji. Do jego przygotowania wykorzystacie składniki, które zimą z pewnością macie pod ręką. Jest przy nim trochę pracy, ale smak ciasta i zadowolenie najbliższych wam wszystko wynagrodzi. Jabłka doskonale komponują się z orzechami. Pierwsze są słodko-kwaśne i soczyste, drugie chrupiące i aromatyczne. Jak pokazuje siostra Anastazja, z tego duetu można wyczarować coś naprawdę pysznego i kuszącego. Zobaczcie zresztą na zdjęciu, jak apetycznie wygląda to ciasto. Pochodzi ono z kanału Słodka Cukierenka na YouTube.

pasztet
20.01.2022 01:00 Jak uratować zbyt suchy pasztet?

Domowy pasztet przewyższa zwykle smakiem kupny. Wiadomo, do jego przygotowania używamy składników najwyższej jakości i nie dodajemy żadnej chemii. Czasami jednak pojawiają się małe problemy, na które na szczęście można coś zaradzić. Dziś powiemy wam jak uratować zbyt suchy pasztet. Sprawa jest bardzo prosta. Pasztet można robić z różnych rodzajów mięs, ryb czy warzyw. Zasada jest w sumie podobna — ugotowane składniki trzeba zemleć i wymieszać z przyprawami i innymi dodatkami. Jakimi? Zwykle jest to bułka tarta lub namoczona w wodzie albo w mleku, a także cebula. Jeśli chodzi o pasztet mięsny, zazwyczaj dodaje się do niego też wątróbkę. Nadaje ona charakterystycznego smaku, ciemniejszego koloru i kremowej konsystencji. Oczywiście pod warunkiem, że nie została zbyt mocno sparzona.

Babka ajerkoniakowa
20.01.2022 01:00 Zaskakująca smakiem babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa to pomysł na błyskawiczne i pyszne ciasto w nowej odsłonie. Babka z olejem i ajerkoniakiem jest puszysta i wilgotna w środku, ma również świetny smak likieru jajecznego i wanilii. Poznaj przepis na babkę ajerkoniakową.Babka to ciasto, które zwykle gości na naszych stołach w okresie wielkanocnym. Babka to proste, puszyste ciasto, które upieczesz na wiele sposób: z dodatkiem cytryny, kakao, migdałów, a także ajerkoniaku. Babkę oprósz cukrem pudrem lub przygotuj do niej lukier.Babka ajerkoniakowa jest najsmaczniejszą wersją ciasta. Przygotowanie i pieczenie babki zajmuje łącznie godzinę, dlatego też ciasto jest często moim słodkim dodatkiem do weekendowej kawy. Każdy jest zachwycony jej niecodziennym smakiem i puszystym, wilgotnym ciastem.Ajerkoniak jest świetnym dodatkiem do ciast. Likier jest delikatny o ładnym, jajecznym kolorze. Ajerkoniak dobrze łączy się z czekoladowymi deserami, ciastami kokosowymi i lodami w formie polewy. Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z ajerkoniakiem- tu poznasz przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia na herbatnikach, idealne do kawy i na wizytę gości.

Ciasto naleśnikowe
20.01.2022 01:00 Najczęstszy błąd podczas smażenia naleśników

Z pozoru może wydawać się, że większość z nas wie już wszystko na temat naleśników - w praktyce wielu Polaków cały czas popełnia jeden błąd podczas ich gotowania. Po wymieszaniu ciasta należy odstawić je na około 30 minut, aby dobrze się nawodniło i napęczniało. Bez tego etapu masa może nie być aksamitnie gładka i delikatna. Naleśniki są świetnym rozwiązaniem dla rodzin, które nie mogą wybrać, co będą jadły na obiad. Można je bowiem przygotować na wiele różnych sposobów, z niecodziennymi, jak i powszednimi dodatkami - dzięki uniwersalności każdy ma szansę czerpać dużą przyjemność z jedzenia naleśników. Nawet pomimo tak dużej popularności, niektórzy dalej nie wiedzą, że ciasto naleśnikowe powinno zostać odłożone po sporządzeniu na 30 minut. Wilgoć dokładnie przenika drobinki mąki, co pozwala uzyskać znacznie lepszą konsystencję, smak oraz puszystość po usmażeniu na patelni.

Jak zrobić idealny biszkopt?
20.01.2022 01:00 Jak zrobić idealny biszkopt za każdym razem?

Biszkopt to puszyste, delikatne ciasto, z którego przygotujesz torty i wyśmienite desery z kremami, owocami, galaretką. Biszkopt można jednak łatwo zepsuć, dodając złą ilość produktów, niewłaściwie łącząc składniki i studząc w zły sposób. Jak zrobić idealny biszkopt, żeby nie opadł i nie popękał?Nie ma bardziej uniwersalnego ciasta od biszkoptu, idealnie sprawdzi się do przygotowania wysokich, pysznych tortów i ciast z owocami i galaretką. Słodki, puszysty, wyrośnięty, łatwo kroi się na dwa blaty, dzięki czemu szybko przygotujesz wyśmienity deser dla całej rodziny. Jeśli Twój biszkopt opadł, pokruszył się lub popękał zaraz po upieczeniu, ten artykuł jest właśnie dla Cebie. Dowiesz się, jaką mąkę dodać do ciasta, jak mieszać składniki i jak studzić biszkopt, aby był puszysty i nie popękał. Nie ma lepszego ciasta na letnie, gorące dni od biszkoptu z truskawkami przełożonego bitą śmietaną. Ciasto jest tak smaczne, że cała blacha znika w ciągu jednego dnia. Jeśli lubisz truskawki, koniecznie upiecz ciasto z truskawkami i galaretką, dzieci i dorośli pokochają deser już od pierwszego kęsa.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity, mocno czekoladowy tort- tu poznasz przepis na tort wiśniowo-czekoladowy z ciemnym biszkoptem z dodatkiem klasycznego kakao. Tort przełożony jest kremem czekoladowym i konfiturą wiśniową, jest doskonały zarówno na deser do kawy, jak i ciasto urodzinowe.

Babeczki śniadaniowe z warzywami
19.01.2022 01:00 Wprost stworzone na śniadanie jajeczne babeczki z warzywami

Wytrawne babeczki jajeczne są efektowną i pyszną formą śniadaniowych omletów. Wystarczy trochę warzyw - na przykład tych, które zostały z przygotowania sałatki — by śniadanie nabrało wyjątkowego charakteru. Ciepły posiłek tuż po obudzeniu będzie idealnym pomysłem na zimowy weekendowy poranek. Skusicie się? Zaletą tego pysznego pomysłu jest to, że do przygotowania babeczek można wykorzystać dowolne warzywa — zawsze wyjdzie pysznie. Zerknijcie zatem, co zostało wam w lodówce i zrobicie własną wersję tego przysmaku, poniższe składniki, traktując jako inspirację, albo od razu nastawcie się, że warzywa użyjecie do kolejnego posiłku. Z brokuła zrobicie tę pyszną jajecznicę, a papryka i cebula będą doskonałe jako składnik tostów na kolację. Dobrym pomysłem będzie też zrobienie podwójnej ilości tych pysznych zapiekanych jaj. Nic się nie zmarnuje.

Jajka zapiekane w bułce
18.01.2022 01:00 Rozkoszne śniadanie dla całej rodziny - jajka pieczone w bułce z dodatkiem sera

Pożywne i smaczne śniadanie jest podstawą dobrze rozpoczętego dnia - bez niego brakuje energii oraz ochoty do działania. Zapiekane w bułce jajka stanowią idealną propozycję dla osób, które chcą zjeść dobrze, a przy okazji szybko. Takie jajka przygotowuje się bowiem w kilka chwil i śniadanie dla całej rodziny jest gotowe. Jajka zawierają w sobie praktycznie wszystkie potrzebne do funkcjonowania substancje odżywcze, dlatego ciężko o lepszy produkt na śniadanie. Łącząc je z pieczywem, boczkiem, serem żółtym i cebulą tworzy się proste, aczkolwiek obłędnie pyszne danie. Podstawą dobrego smaku poniższych zapiekanych jajek jest jakość pojedynczych składników. Nie warto kupować taniego boczku i żółtego sera - na takich składnikach nie ma co oszczędzać. Lepiej jeść je trochę rzadziej, lecz cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, czego przy tanich produktach można nie uświadczyć.

Jajka sadzone na boczku
18.01.2022 01:00 Jajka sadzone na boczku - energetyczny początek dnia

Jajka sadzone na boczku to świetny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie, które doda Ci energii na wiele godzin. Do jajek sadzonych podaj awokado i świeżą, chrupiącą bagietkę, a oprócz odpowiedniej dawki kalorii, otrzymasz również ogromną ilość pozytywnej energii. Poznaj przepis na jajka sadzone na boczku, idealne na pyszne śniadanie.Szukasz pomysłu na pyszne i niecodzienne śniadanie? Przygotuj jajka sadzone na boczku, oprószone świeżą pietruszką lub szczypiorkiem. Danie podaj z awokado i świeżym pieczywem, a odkryjesz genialne śniadanie dla całej rodziny.Jajka sadź z boczkiem na patelni pod przykryciem, aby równomiernie się ścięły. Długość smażenia uzależniona jest od tego, jaki stopień ścięcia żółtka preferujesz. Według mnie najsmaczniejsze są jajka z lejącym żółtkiem, a takie właśnie uzyskasz smażąc danie przez około 2-3 minuty. Jajka sadzone przygotujesz również w papryce, będą idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Tu poznasz przepis na jajka w papryce, idealne na lekkie i pożywne śniadanie.

smażenie jajecznicy
18.01.2022 01:00 Czego nie robić podczas przyrządzania jajecznicy?

Przygotowanie jajecznicy jest niby banalnie proste, jednak mogą nas spotkać niesmaczne niespodzianki. Niektórzy z nas popełniają co najmniej jeden błąd, który źle wpływa na smak i konsystencję tej potrawy. Sprawdź więc, czego nie robić podczas przyrządzania jajecznicy. Najgorszym błędem jest wbijanie jajek wprost na patelnię. Jajecznica jest jedną z najprostszych potraw, którą chętnie zjadamy na śniadanie. Wystarczy bowiem rozbić jajka i smażyć je patelni do odpowiedniego ścięcia. I pewnie nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, że wykonując te proste czynności, można popełnić wiele błędów. Jakich? Na przykład takich, że lepiej nie wybijać jajek bezpośrednio na rozgrzaną patelnię. Dowiedz się dlaczego.

racuchy
18.01.2022 01:00 Puszyste i delikatne racuchy na maślance

Planujesz zrobić dzisiaj racuchy? Jeśli chcesz, by wyszły pyszne, jak nigdy dotąd, dolej do ciasta szklankę popularnego napoju. Niżej podajemy dokładny przepis na puszyste i delikatne racuchy na maślance. Będą doskonałe na podwieczorek albo kolację. Świetnie też smakują na zimno.Smaczne racuchy, to puszyste racuchy. Dobrze też, by nie były sztywne, tylko delikatne. W osiągnięciu takiego efektu pomoże spulchniacz, a jego działanie wspomoże maślanka. Ten fermentowany napój nie tylko poprawia smak racuchów, ale też ich miękkość.

faworki
17.01.2022 01:00 Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?

Faworki są typową słodkością karnawałową. Robi się je z ciasta zbijanego i właśnie wybijaniu ciastka zawdzięczają niezwykłą kruchość. Dziś zdradzimy wam jednak, jak zrobić kruche faworki bez ubijania. Będzie przy nich mniej pracy, a efekt was zachwyci. Najsmaczniejsze faworki, to te, które rozpływają się w ustach, a tak naprawdę rozpadają się już po wzięciu w dłoń. Faworki powinny być bowiem kruche i delikatne. Efekt ten uzyskuje się dzięki długiemu wybijaniu ciasta wałkiem. Niektórych zniechęca ten etap przygotowania faworków, dlatego znaleźliśmy dla nich dobre rozwiązanie. Dziś proponujemy wam przygotowanie faworków w uproszczonej wersji. Ciasto tylko zagniata się, a potem wałkuje, formuje i smaży. Kruchość faworkom zapewnia dodatek śmietanki do ciasta, a także jego leżakowanie.

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami
17.01.2022 01:00 Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami - idealne na obiad

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami to bardzo aromatyczne i pożywne danie, zwykle podawane podczas świąt i większych uroczystości. Krokiety są świetnym pomysłem również na obiad, kiedy masz ochotę na niecodzienne i smaczne danie. Poznaj przepis na krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami.Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, które najczęściej jemy na weselach i przygotowujemy na święta i wizyty gości. Tradycyjną potrawę możesz jednak przygotować w bardzo prosty sposób i zrobić smaczną niespodziankę dla całej rodziny. Krokiety z farszem z mięsa i pieczarek zawsze podaję z barszczem czerwonym, ponieważ buraki genialnie uzupełniają smak smażonych naleśników w panierce. Aromatyczny farsz zrobisz naprawdę bardzo szybko z podstawowych składników. Do farszu koniecznie dodaj solidną porcję posiekanej natki pietruszki, która dodaje świeżości, lekkości i genialnego aromatu. Pietruszka jest niezbędna do przygotowania najlepszego farszu na bazie mięsa mielonego i pieczarek.Jeśli masz ochotę na krokiety bez zawijania- tu poznasz przepis na błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami, równie proste i bardzo smaczne.

Ciasto “wesoły słonecznik” od siostry Anastazji
17.01.2022 01:00 Ciasto “wesoły słonecznik” od siostry Anastazji

Ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji to pyszne i proste ciasto dla całej rodziny. Delikatny, puszysty biszkopt, masa słonecznikowo-krówkowa i polewa czekoladowa tworzą genialny deser na zimę. Poznaj przepis na ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji- idealny do kawy i herbaty rozgrzewającej. Ciasto "wesoły słonecznik" piekę zarówno na wizytę gości, jak i bez okazji, kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy. Biszkopt z słodko-słoną masą i gęstą polewą czekoladową wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy. Ciasto, mimo, iż proste w przygotowaniu, wymaga jednak zachowania kilku zasad. Pamiętaj, aby nigdy nie wyciągać biszkopta z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Biszkopt musi chłodzić się w ciepłym, wyłączonym piecu, wtedy będzie puszysty, wyrośnięty i śliczny.Siostra Anastazja słynie z doskonałych dań i ciast. Ciasto chałwowe to absolutny hit. Delikatne ciasto przełożone kremem, jabłkami i oblane masą z chałwy smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Biszkopt z patelni
17.01.2022 01:00 Lekki jak obłok biszkopt z patelni bez pieczenia

Istnieje mnóstwo wersji klasycznych ciast, które nie wymagają pieczenia, lecz mało kto zdaje sobie sprawę, że można przygotować puszysty biszkopt bez piekarnika. Poniżej zdradzamy recepturę na biszkopt z patelni, który zachwyca delikatnością i puszystością. Idealnie nadaje się jako sposób na szybkie i smaczne śniadanie - możesz podać go z owocami, jogurtem oraz odrobiną miodu. Biszkopt z patelni może z początku wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak warto mieć go w zanadrzu z dwóch powodów. Po pierwsze można zrobić go w błyskawicznym tempie i nie potrzeba do tego ciasta dużej ilości pracy - w skrócie jest idealnym śniadaniem nawet dla zabieganych, którzy mają ochotę przy okazji na coś nowego. Co więcej, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, nie wymaga wsypania mnóstwa cukru. Jeśli więc chcesz ograniczyć jego obecność w swojej diecie lub zwyczajnie słodzisz ciasto innym słodzikiem, biszkopt z patelni przychodzi z pomocą. W smaku i fakturze jest nierozpoznawalny od zwykłego wypieku.