Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Jajka

ciasto drożdżowe
07.01.2022 01:00 Cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili

Ciasto drożdżowe jest niby słodkie, ale nie za bardzo. A jak nie wzbogacimy go dodatkami, będzie przypominało smakiem słodką bułkę. Jedząc je, nie mamy więc dużych wyrzutów sumienia, jeśli chodzi o kalorie. Dziś zdradzimy wam przepis na cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili. Będzie idealne do kawy i na podwieczorek.Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką doskonale smakuje samo, ale można je też jeść posmarowane masłem czy dżemem. Wszystko zależy od tego, jak mocno słodkie ciasta lubicie i czy właśnie liczycie kalorie. Jednak domowej roboty drożdżówka daje możliwość przygotowania jej tak, by była lekka nie tylko dla oka, ale też dla żołądka.

schab
06.01.2022 01:00 Soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy

Smak kotletów schabowych można odmienić na wiele sposobów. Wystarczy oprószyć je niecodzienną przyprawą lub zamarynować w ciekawej mieszance. Dziś proponujemy ten drugi sposób. Dzięki niemu otrzymacie soczyste, zachwycające schabowe z nutą musztardy. Najprostszym sposobem przygotowania kotletów schabowych, jest oprószenie rozbitych płatów mięsa pieprzem i solą. Potem wystarczy je panierować i usmażyć. Jeśli jednak chcesz odkryć schabowe w nowej wersji, możesz je wcześniej zamarynować. W czym? Możliwości jest wiele. Do marynowania plastrów schabu można użyć składników mniej lub bardziej płynnych. Warto jednak postawić na te o kwaśnym smaku, bo kwas doskonale kruszy mięso. Dzięki temu po usmażeniu kotlety będą delikatne i soczyste. Dobrze jest dodać składnik o wyrazistym smaku, taki jak na przykład musztarda.

Jajka
06.01.2022 01:00 Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?

Jajka są bardzo ważną częścią diety człowieka - jako jeden z niewielu produktów posiadają, w większość substancji odżywczych. Od lat ludzie zastanawiają się, który kolor skorupki jest najzdrowszy i najsmaczniejszy. Okazuje się, że kolor w żadnym wypadku nie zmienia jakości jajka i nie ma większego znaczenia. Jajka przybierają różne wielkości i kolory, choć w Polsce najpopularniejsze są dwie barwy - biała i brązowa. Polacy wybierają zwykle brązowe jajka, ponieważ uważa się, że kury je znoszące są hodowane w naturalny sposób. Biała skorupka daje z kolei znak, że kury nie miały odpowiednich warunków, a niektórzy twierdzą nawet, iż biały kolor to znak modyfikacji genetycznych. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości i niżej wyjaśniamy, od czego zależy kolor skorupki.

jajecznica
06.01.2022 01:00 Kremowa, konkretna jajecznica z wybornym dodatkiem

Jajecznica jest prostym daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Jeśli marzysz o kremowej, konkretnej jajecznicy, dodaj do niej wyborny składnik, dzięki któremu rzeczywiście taka będzie. Bez problemu znajdziesz go w swojej lodówce, a twoja jajecznica będzie smakować tak, jak lubisz. Jajecznica to pożywne danie do przygotowania w kilka minut. Jest chyba jednym z najlepszych pomysłów na śniadanie dla zabieganych. Może być jednak na tyle smaczna, że warta będzie nawet dnia odświętnego. Wszystko zależy od tego, jak ją przygotujesz i co do niej dodasz.Dziś proponujemy wam dodać do jajecznicy majonez. Ten produkt w swoim składzie zawiera już jajko i olej, jednak potrafi sprawić, że jajecznica wyjdzie niezmiernie kremowa. Oczywiście pod warunkiem, że nie zetniecie jej zbyt mocno. Bo jednak najsmaczniejsze jajka to te, które pozostają nie do końca ścięte.

Biszkopt z trzech składników
05.01.2022 01:00 Idealny, obłędnie puszysty biszkopt z 3 składników

Biszkopt powinien wyjść lekki i puszysty. Tylko taki będzie dobrą bazą do przygotowania tortu. Jego zrobienie nie będzie trudne, jeśli zadbamy o odpowiednie składniki. Oryginalny przepis wykorzystuje tylko 3 produkty — mąkę, jaja i cukier. Sprawdźcie jak przemienić je w to klasyczne ciasto. Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, aby biszkopt nie opadał i zdradzaliśmy przepis na pyszny tort migdałowo-czekoladowy z dodatkiem malin przygotowywany na bazie tego prostego ciasta. Tym razem przedstawiamy wam sposób na idealnie puszysty i lekki biszkopt, który zachwyci najbardziej wybrednych.

Projekt bez tytułu - 2022-01-05T203332.816
05.01.2022 01:00 Kultowe, uwielbiane od pokoleń śledzie w buraczkach pod pierzynką

Szuba jest klasycznym śledziowym rarytasem, który skradł już serca wielu smakoszy. Tym razem proponujemy wam przygotowanie urozmaiconej wersja tej słynnej sałatki. Zamiast marchewki używamy w niej buraków i ziemniaków, czyli sezonowych warzyw zimowych. Jest równie pysznie. Skusicie się? Podpowiadaliśmy wam już jak odróżnić matiasy od innych śledzi i jaki olej będzie najlepszy do przygotowania tej ryby w marynacie. Tym razem zdradzamy przepis na wyjątkowo pyszne i efektowne śledzie pod pierzynką. Dodatek buraczków i ziemniaków wspaniale podkreśla smak rybnego mięsa.

Biszkopt orzechowy siostry Anastazji
05.01.2022 01:00 Biszkopt orzechowy siostry Anastazji - sprawdzony przepis

Biszkopt orzechowy siostry Anastazji jest prostym przepisem na puszysty spód do ciasta. Spód jest delikatny, dobrze wyrośnięty i mocno orzechowy, doskonale sprawdzi się również do przekładania pysznymi kremami. Poznaj przepis na biszkopt orzechowy siostry Anastazji, idealny do ciast.Korzenny, zimowy biszkopt z miodem i orzechami włoskimi jest prostym i szybkim wypiekiem, dzięki któremu stworzysz wiele wyjątkowych ciast, np. miodownik. Biszkopt jest dobrze wyrośnięty, dlatego też możesz go przekroić i przełożyć dżemami, kremem śmietanowym lub czekoladowym, oprószyć migdałami i podać jako pyszne ciasto do kawy lub herbaty. Pamiętaj, że biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania i studzenia, w przeciwnym razie nie urośnie, pojawi się zakalec lub opadnie zaraz po upieczeniu. Biszkopt studź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Nagła różnica temperatur spowoduje, że biszkopt opadnie i zacznie pękać.Przygotuj równie smaczny biszkopt kawowy, który przełożysz ulubionym kremem i stworzysz wyśmienite ciasta.

Jajka
05.01.2022 01:00 Z czym nie podawać jajek?

Jajka zwykle przygotowujemy na śniadanie, choć nierzadko można spotkać się również z podawaniem ich na obiad czy kolację. Jeśli chcesz, aby zachowały swoje cenne właściwości i dobrze się wchłaniały, nie należy dodawać do nich kilku produktów. Mowa, chociażby o żółtym serze czy majonezie, czyli bardzo popularnych dodatkach do jajek. Jajka wypełnione są praktycznie wszystkimi potrzebnymi do funkcjonowania wartościami odżywczymi, jakich organizm człowieka wymaga. Nic więc dziwnego, że ludzie na całym świecie opracowali tysiące przepisów, aby zrobić je w smaczny sposób. Niestety niektóre z nich, jak chociażby sadzone jajka z kartoflami, nie powinny być wybierane, a przynajmniej niezbyt często. Wszystko przez to, że takie połączenie negatywnie wpływa na wchłanianie wartości odżywczych z obu produktów, a także znacznie spowalnia proces trawienia i metabolizmu.

Jak długo smażyć kanie?
05.01.2022 01:00 Jak długo smażyć kanie?

Kanie to duże, sezonowe grzyby, które w chrupiącej, złocistej panierce smakują rewelacyjnie i są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów. Przygotujesz je na kolację, lunch lub nawet obiad z ulubionymi dodatkami. Jak oczyścić kanie przed smażeniem? Jak długo smażyć kanie?Kanie to smaczne grzyby, które możemy zbierać od lipca do października. Jeśli jednak nie jesteś zapalonym grzybiarzem i nie masz doświadczenia w zbieraniu kani i innych grzybów, lepiej kupić je w sprawdzonym miejscu. Kanie przypominają bowiem muchomory sromotnikowe, które stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.Kapelusze kani uchodzą za prawdziwy przysmak. Duże kawałki grzybów obtoczone w mące, jajku i bułce tartej, następnie podsmażone na oleju, są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są równie smaczne i bardzo pożywne. Przed smażeniem dokładnie oczyść grzyby. Kapelusze kani posiadają blaszki, dlatego też do czyszczenia wykorzystaj cienki pędzelek, aby dobrze wybrać ziarenka ziemi i piasku, które mogą znajdować się między płatami grzyba.Kanie smażone podaj z grzankami lub aromatycznym sosem cebulowym, który doskonale łączy się z ich smakiem.

dyniowe kluski śląskie
04.01.2022 01:00 Słoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią

Jeśli chcecie zrobić na obiad coś nieoczywistego i smacznego, mamy dla was dobry pomysł. Przygotujcie kluski śląskie z dynią. Ich słoneczny kolor rozjaśni ten ponury dzień, a smak klusek będzie po prostu zniewalający. Koniecznie przetestujcie naszą recepturę i zaskoczcie domowników.Dynia jest warzywem zdrowym i smacznym, choć wciąż dość mało popularnym na naszych stołach. Zwykle gotujemy z niej zupę, czasem też pieczemy ją z nadzieniem lub tylko ziołami. Jednak bardzo prosto można zrobić z niej purée, które będzie świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju ciast. Również tych na kluski.

Jajka sadzone w papryce
04.01.2022 01:00 Jajka sadzone w papryce - pomysł na nietypowe śniadanie

Jajka sadzone w papryce to rewelacyjna propozycja na lekkie i pożywne śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek. Jajka w papryce prezentują się wyśmienicie i są pyszną alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy. Sprawdź, jak przygotować jajka sadzone w papryce, idealne na śniadanie. Znudziły Ci się tradycyjnie sadzone jajka lub klasyczna jajecznica na śniadanie? Wprowadź do swojej kuchni świeży akcent i przygotuj jajka sadzone w papryce ze szczypiorkiem, które smakują genialnie i wyglądają tak ładnie, że oprócz energii, otrzymasz również sporą dawkę pozytywnych emocji. Brzmi jak dobry plan z rana, prawda? Do jajek sadzonych w papryce przygotuj grzanki, świeżą bagietkę, tosty francuskie lub tosty z szynką i serem. Każdy dodatek będzie smakował rewelacyjnie, a Ty stworzysz śniadanie jak z restauracji. Jajka w papryce możesz również usadzić na obiad, jako dodatek do ziemniaków i kefiru, aby urozmaicić całe danie. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie z jajkami- tu poznasz przepis na szakszukę, czyli tradycyjne danie krajów Bliskiego Wschodu na bazie jajek, pomidorów i orientalnych przypraw.

Jajka i kasza gryczana
04.01.2022 01:00 Jakie produkty wycofał Sanepid w ostatnim czasie?

Sanepid często przedstawia ogłoszenia publiczne dotyczące produktów spożywczych, które nie nadają się do spożycia. Tym razem na oficjalnej stronie instytucji umieszczono kilka ostrzeżeń, dotyczących, chociażby kaszy gryczanej czy jajek. Klienci najpopularniejszych sklepów muszą być ostrożni - spożycie któregoś z poniższych produktów może być niebezpieczne. Sanepid bez przerwy nadzoruje rynek sklepów spożywczych, aby skutecznie wykrywać nieścisłości mogące zaszkodzić Polakom. Niedawno na swojej oficjalnej stronie Główny Inspektorat Sanitarny wstawił aż cztery ostrzeżenia o popularnych produktach, które każdy z nas mógł kupić.

mięso na kotlety
04.01.2022 01:00 Znany od pokoleń trick na soczyste kotlety mielone

Jakie powinny być kotlety mielone? Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku i po prostu smaczne. Dziś przypomnimy wam znany od pokoleń trick, dzięki któremu kotlety mielone zawsze wychodzą soczyste. Na smak kotletów wpływ ma też tłuszcz, na którym je smażycie. Kotlety mielone w każdym domu znajdują się na liście ulubionych dań obiadowych. Nic dziwnego, łatwo i szybko się je przyrządza i są bardzo smaczne. Na dodatek lubią je wszystkie pokolenia, bo kotlety te stanowią połączenie tradycji i nowoczesności. Tradycji, bo są znane od wielu lat, nowoczesności, bo od kiedy bez problemu można kupić mielone mięso, stały się ulubionym daniem ludzi zabieganych.Smaczne kotlety mielone powinny być soczyste. Tę właściwość gwarantuje im znany od pokoleń trick, a mianowicie dodatek bułki namoczonej w mleku. Niektórzy uważają ją za wypełniacz, ale kotlety bez dodatku bułki są po prostu niesmaczne. Mięso jest zbyt zwarte i suche, a kotlety twarde i mało soczyste. Tajemnicą naszych babć było też to, że smażyły kotlety mielone na smalcu. Tłuszcz zwierzęcy bowiem lepiej pasuje smakowo do mięsa.

smażenie kotletów
03.01.2022 01:00 Soczyste i delikatne kotlety z filetów z kurczaka

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad, sięgnij po filet z kurczaka. Z niego przygotujesz na przykład kotlety z piersi kurczaka. Podobne nieco do schabowych, ale bardziej delikatne i soczyste. Będą doskonałe z ziemniakami lub ryżem oraz z dużą porcją surówki. Filet z piersi kurczaka lubią ci, co dbają o linię i ci, co nie chcą marnować czasu na gotowanie. Pierś kurczaka jest delikatną i bardzo chudą częścią mięsa i można ją przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia i zapiekania, a także do gotowania na parze. Najszybciej jednak zrobisz z niej danie z patelni. Na przykład takie jak chrupiące kotlety.

Paluszki do barszczu siostry Anastazji
03.01.2022 01:00 Paluszki do barszczu siostry Anastazji

Paluszki do barszczu siostry Anastazji to pyszna alternatywa dla ziemniaków, uszek i bułeczek z farszem. Paluchy drożdżowe są łatwe w przygotowaniu, wyrośnięte i smaczne. Dodaj do nich kminek i sól morską, a barszcz już zawsze będziesz podawał z paluchami. Poznaj przepis na wyśmienite paluchy do barszcz siostry Anastazji.Ciasto drożdżowe- delikatne, puszyste, wyrośnięte i smaczne ciasto, z którego przygotujesz wiele smacznych potraw. Paluchy z ciasta drożdżowego to pomysł na świetny dodatek do czerwonego barszczu, sałatek i jako przekąska dla całej rodziny, a najlepiej smakują z kminkiem i solą morską.Pamiętaj, aby jajko i masło było w temperaturze pokojowej. Masło musi być twarde, ale już nie zimne. Mleko przed wyrabianiem ciasta delikatnie podgrzej, aby było letnie, dzięki czemu drożdże szybciej się ruszą. Jeśli dodasz zimne składniki do ciasta, zabijesz drożdże, a ciasto nie urośnie i powstanie zakalec.Przygotuj również paluchy a'la pizza dla całej rodziny- tu poznasz przepis na paluszki pizzowe z serem, idealne na przekąskę. Świetnie smakują z sosami i dipami.

Placki z banana
03.01.2022 01:00 Jak zrobić puszyste placki bananowe?

Przygotowanie bananowych placków śniadaniowych jest banalnie prostym zajęciem, które daje niesamowite efekty. Placuszki sporządzone wedle poniższego przepisu są delikatne w fakturze, a przy okazji mają intensywny bananowy smak. To także idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych owoców, których normalnie by się nie zjadło. Placki na śniadanie zawsze są dobrą opcją - nie trzeba długo czekać na efekt, a wysiłek potrzebny do ich zrobienia jest niewielki. Dlatego, nawet jeśli się spieszysz i obawiasz się, że nie zdążysz ze swoimi sprawami, znajdziesz chwilę na proste i pożywne śniadanie. Przejrzałe banany nie zachęcają swoim wyglądem. Czarna skórka, obity i miękki miąższ z brązowymi plamami nie pobudzają produkcji śliny. Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać, gdyż stanowią idealną bazę pod ciasto. Podawaj je ze zwykłym cukrem pudrem czy sosem do lodów.

Jajka
03.01.2022 01:00 Jak rozpoznać czy jajka są świeże?

Rozpoznanie świeżości jajek na pierwszy rzut oka nie jest zadaniem prostym - skorupka wszystko dobrze ukrywa. Na szczęście istnieje łatwy sposób, aby bez rozbijania skorupki przekonać się, czy jajko nadaje się do spożycia. Wystarczy włożyć je do wysokiego naczynia z wodą i obserwować czy zostaje na dnie. Jeśli tak, możesz bez przeszkód je zjeść. Jajka stanowią ogromną część naszej diety. Jako doskonałe źródło praktycznie wszystkich wartości odżywczych, których człowiek potrzebuje do funkcjonowania, jada się je praktycznie cały czas. Dlatego tak ważna jest znajomość metod na sprawdzenie ich świeżości. Dzięki nim można uchronić się przed przykrą niespodzianką rozbijania zepsutego jajka. Wtedy natychmiast po rozbiciu skorupki unosi się zapach zepsutego jajka, którego nie można z niczym pomylić.

biszkopt
02.01.2022 01:00 Banalnie prosty 4-składnikowy biszkopt wg. przepisu siostry Anastazji

Jeśli chcesz przygotować tort, nie musisz kupować biszkoptu. Bez problemu zrobisz go w domu. Podajemy ci przepis siostry Anastazji na banalnie prosty, 4-składnikowy biszkopt. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne, wystarczy je nasączyć i przełożyć kremem. Biszkopt stanowi zwykle podstawę tortu. To dość suche ciasto można też łączyć z owocami, kremem budyniowym czy galaretką, dzięki czemu zyska na smaku i wilgotności. Przygotowanie biszkoptu nie jest trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników i dobre ubicie jaj lub białek. Zresztą sami zobaczcie.

Omlet
02.01.2022 01:00 Puszysty omlet bez jajek

Omlet bez jajek może wydawać się propozycją niecodzienną, jednak poza naszymi granicami takie przepisy są bardzo popularne. Sprawdzają się przede wszystkim tym, którzy z jakichś powodów nie mogą spożywać jajek.Na śniadanie często decydujemy się przyrządzać jajka - można je bowiem podać na wiele sposobów, między innymi jako omlet. Okazuje się, że istnieje sposób na zrobienie go bez jajek i tylko z 3 składników. Zamiast nich bazą są banany, które skutecznie tworzą zwartą strukturę i pyszny smak. Poniżej pokazujemy krok po kroku, jak go łatwo przygotować.

Jajecznica po góralsku
01.01.2022 01:00 Sycąca jajecznica po góralsku

Po mocno zakrapianej imprezie nie ma nic lepszego na śniadanie niż pokaźna porcja jajecznicy z dużą ilością dodatków. Jajecznica po góralsku, którą prezentujemy poniżej, zawiera wędzony boczek oraz wędzony ser. Takie połączenie gwarantuje idealny smak, doskonałe właściwości sycące oraz duży zastrzyk energii. Jajecznica po góralsku w swoim oryginalnym przepisie zawiera tradycyjny góralski oscypek, jednak dostęp do niego w reszcie kraju może być nieco utrudniony. Wystarczy zamienić go jednak na wędzony ser, który sprawdza się równie dobrze. Przed wlaniem na patelnię jajek upewnij się, że boczek jest należycie zrumieniony i wytopiony. Tłuszcz, który z niego wyciekł, nada jajecznicy pysznej konsystencji, a chrupiące kawałki boczku będą tworzyć ciekawy kontrast dla delikatnych jajek.

Śniadanie
01.01.2022 01:00 Co najlepiej jeść na kaca?

Po zabawowej nocy na drugi dzień mogą być odczuwane objawy kaca - ból głowy, nudności czy suchość w ustach nie są niczym niecodziennym. Aby temu zaradzić, należy jeść odpowiednie produkty. Podstawą jest pełnoprawne pożywne śniadanie. Pomocnie działają także tłuste dania, które pozytywnie w tym przypadku wpływają na działanie układu pokarmowego. Kac po sylwestrowej nocy dotyka wielu imprezowiczów i każdy z nich chce znać sposób na szybką ulgę. Dojmujący ból głowy, wrażliwość na głośne dźwięki i światło, a także nudności skutecznie zabierają radość z dobrze spędzonego wieczoru. Na całym świecie ludzie radzą sobie z tymi objawami na różne sposoby. Niektórzy zalecają wysiłek fizyczny, inni saunę, a kolejni proponują pożywny posiłek - ze wszystkich opcji trzecia ma zdecydowanie najlepszy efekt.

róże karnawałowe
31.12.2021 01:00 Jakie zrobić róże karnawałowe?

Sylwestrem zaczyna się okres karnawałowy. Będzie więc sporo okazji do towarzyskich spotkań i zabawy. Imprezy z rodziną czy znajomymi z pewnością umili smaczne jedzenie i słodkości. Prawdziwym klasykiem tego okresu są róże karnawałowe. Wiesz jak je zrobić? Podajemy przepis.Róże karnawałowe w smaku przypominają faworki, bo robi się je z tego samego ciasta zbijanego. Różnią się jednak zdecydowanie kształtem. Róże wyglądają jak kwiaty, są bardzo okazałe, a w ich środku spoczywa konfitura lub wiśnia z syropu.Zbijanie ciasta polega na uderzaniu go wałkiem, dzięki czemu robi się bardziej elastyczne, a w jego masę wtłaczane jest dużo powietrza. Po usmażeniu takie ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche.

pożywna kanapka
31.12.2021 01:00 Jakie jest najlepsze śniadanie na kaca?

Dziś Sylwester, dlatego pomyślcie nie tylko o tym, co zaserwować gościom, ale też o jutrzejszym śniadaniu. Jest bowiem duża szansa, że wieczorem poleje się nie tylko szampan. A to może oznaczać, że jutro nie będziecie się czuć najlepiej. A wiecie, jakie jest najlepsze śniadanie na kaca?Picie alkoholu dość mocno obciąża naszą wątrobę i cały organizm. A to właśnie wątroba odpowiada za usuwanie toksyn i innych, szkodliwych związków. Trzeba więc zregenerować ten organ i oczyścić organizm. Pomogą w tym witaminy, minerały i antyoksydanty.

Gotowanie jajek
30.12.2021 01:00 Ile czasu gotować jajka na miękko i na twardo?

Wolisz ugotowane jajka z płynnym żółtkiem czy całkowicie ścięte? A wiesz ile czasu gotować jajka na miękko i na twardo? Gotowanie jajek nie jest wielką sztuką, jednak ugotowanie ich do pożądanej konsystencji, wcale nie jest proste. Stopień ścięcia jajek wpływa nie tylko na ich smak, ale też na walory zdrowotne. Mało osób wie, że jajek nie powinno gotować się dłużej niż 9 minut. Gotowanie jajek wydaje się prostą sprawą. Wystarczy włożyć je do wody i gotować kilka minut. Jednak kilka to znaczy ile? I od jakiego momentu liczyć czas gotowania? Ponieważ jajka są materią dość wrażliwą, jedna minuta w prawo czy w lewo robi różnicę. A co dopiero mówić o kilku minutach. Czas gotowania decyduje o konsystencji jajek, ich właściwościach i wartości odżywczej. Im dłużej gotujesz jajka, tym bardziej się ścinają. W pierwszych minutach ścina się białko, w dalszych żółtko, które znajduje się w środku jaja. Jajko ugotowane na miękko jest lżejstrawne dla naszego żołądka i zachowuje więcej cennych składników niż ugotowane na twardo.

Magda Gessler, mięso mielone
30.12.2021 01:00 Czym Magda Gessler doprawia kotlety mielone?

Wielbiciele kotletów mielonych z pewnością nieraz zastanawiają się, jak można odmienić ich smak. Czym je doprawić, by były jeszcze lepsze. Czasami w takich kwestiach warto odwołać się do kulinarnych autorytetów. Jednym z nich z pewnością jest Magda Gessler. Wiecie, czym znana restauratorka doprawia kotlety mielone? Będziecie zaskoczeni.Magda Gessler jest postacią kontrowersyjną, jednak właśnie za to ją lubimy. I co by nie mówić, jej przepisy zawsze spotykają się z dużym zainteresowaniem. Słynna restauratorka potrafi bowiem zaskoczyć smakiem i niezwykłym dodatkiem. Jednak nie w kotletach mielonych. Tu Magda Gessler stawia na klasykę — jeśli chodzi o przyprawy do mięsa na kotlety, stosuje jedynie sól i pieprz.

Sernik bez sera
30.12.2021 01:00 Delikatny sernik bez sera

Sernik należy do jednych z bardziej lubianych ciast. Można go przygotować na wiele sposobów, jednak zawsze jest wilgotny i pożywny. Jak się okazuje, można go też zrobić bez dodatku sera. Prezentujemy przepis na delikatny sernik bez sera. Będziecie zaskoczeni jego smakiem i konsystencją.Jedni wolą sernik na kruchym spodzie, inni wybiorą wiedeński, czyli bez dodatku ciasta. Jeden i drugi sernik jest bardzo smaczny, bo jego podstawą jest wilgotny i sycący ser. My zrobimy jednak sernik, bez użycia sera. Sięgniemy jednak po śmietanę, która podobnie jak ser również otrzymywana jest z mleka. Finalnie produkt będzie wyglądał podobnie, jednak będzie miał bardziej kremową strukturę.

Klarowny rosół
30.12.2021 01:00 Jak uratować mętny rosół?

Rosół jest jedną z najprostszych zup do ugotowania. Co nie oznacza jednak, że zawsze wychodzi idealny. Przygotowanie aromatycznego, klarownego wywaru jest jednak sztuką. Dziś podpowiemy ci jak uratować mętny rosół. Obiecujemy, że dzięki naszym trickom, odzyska apetyczny wygląd. Choć gotując rosół, wystarczy włożyć do wody mięso, warzywa i przyprawy, to jednak trzeba wiedzieć jak je przygotować, kiedy je włożyć, do jakiej wody i jak gotować. Niby nic, a jednak ma to wpływ na smak, aromat i klarowność tego tradycyjnego wywaru.

Sałatka grecka z jajkiem
30.12.2021 01:00 Sałatka grecka z jajkiem

Sałatka grecka z jajkiem to sałatka idealna na lunch, kolację, spotkania z przyjaciółmi. Sałatka jest pożywna, zdrowa, wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. Sałatę możesz również podać do dań mięsnych i ryb. Poznaj przepis na sałatkę grecką z jajkiem.Sałatka grecka z jajkiem to pomysł zarówno na samodzielne danie, jak i dodatek do potraw z grilla. Szaszłyki wieprzowe smakują genialnie w jej towarzystwie. Do sałatki możesz również podać świeże pieczywo, skropioną oliwą bagietkę lub zrobić grzanki czosnkowe. Do sałatki wybieraj oryginalny ser feta, produkowany z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego z krowim. Sery sałatkowe lub sery typu feta wytwarzane są wyłącznie z mleka krowiego i nie mają już takiego smaku, co tradycyjny ser grecki. Grecką sałatkę możesz również wzbogacić o ulubione warzywa, w tym kurczaka. Tu poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na pożywny lunch lub obiad.