Jajka sadzone bez tłuszczu to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych na smalcu, maśle lub oleju. Jajka na wodzie są lekkostrawne, smaczne i zdrowe. To również prawdziwe źródło energii, jajka są więc idealne na śniadanie i obiad. Sprawdź, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu- lekko i smacznie. Jajka to źródło białka i wielu witamin i minerałów. Z jajek przygotujesz wiele smacznych dań, które dodadzą Ci energii na cały poranek i resztę dnia. Mój pomysł na pyszne, pożywne i lekkie śniadanie? Jajka sadzone na wodzie z kromką pełnoziarnistego pieczywa i awokado. Taki posiłek dostarcza energii na wiele godzin.Obiad z jajkiem sadzonym również nie musi być nudny. Zamiast ziemniaków i kefiru podaj jajka z ulubioną kaszą, szparagami, chipsami z boczku lub sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona prostym, ale niezwykle smacznym i pożywnym obiadem.
Sałatka z pieczarkami marynowanymi i seler to pomysł na pyszne i wyraźne danie, zarówno na lunch, kolację, jak i spotkania w większym gronie. Sałatka z jabłkiem, papryką, jajkami otulona majonezem smakuje doskonale i z pewnością każdy poprosi Cię o przepis. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z pieczarkami marynowanymi i selerem.Sałatka warzywna z dodatkiem marynowanych pieczarek i selerem to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest wyraźna w smaku, lekko pikantna, słodka, a majonez rewelacyjnie łączy się ze wszystkimi składnikami, sprawiając, że sałatka znika jeszcze tego samego dnia.Marynowane pieczarki są pysznym dodatkiem do sałatek. Są miękkie, dobrze przyprawione, lekko octowe i świetnie łączą się z innymi warzywami. Aby przełamać ostry smak, dodaj również słodką kukurydzę i kwaśne jabłko, a sałatka będzie hitem na Twoim stole. Na imprezy i przyjęcia w większym gronie doskonale sprawdzi się również prosta, ale pyszna sałatka z kurczakiem i selerem naciowym.
Kotlety z kalafiora i jajek to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. wegetariańskie Potrawa jest smaczna, pożywna i lekka, jest idealna na lunch, kolację i obiad dla całej rodziny. Kotlety dopraw ulubioną zieleniną i czosnkiem, takie są najlepsze. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i jajek.Kotleciki z kalafiora i jajek są miękkie w środku, ale mają lekko przypieczoną skórkę, są wyśmienite. Dopraw je koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki, nie zapomnij również o cebuli i czosnku, które wzmacniają smak i sprawiają, że danie jest wyraźne i pyszne.Jeśli planujesz ugotować obiad z kotletami z kalafiora i jajek, koniecznie przygotuj do nich surówkę z kapusty pekińskiej, której delikatny smak świetnie łączy się z daniem. Ugotuj również ziemniaki lub pieczone frytki z batatów, a bezmięsny obiad zachwyci największych miłośników schabowych. Szukasz pomysłu na wegetariańskie kotleciki? Przygotuj równie smaczne kotlety z ciecierzycy z dodatkiem świeżej natki pietruszki, idealne na obiad.
Dopiero minęły Święta, a za chwilę koniec roku. Już dziś zaplanuj więc, co podasz domownikom lub zaproszonym gościom. Może będą to parówki zapiekane w cieście francuskim? Niewątpliwie są one idealną przekąską na Sylwestra. Proste do przygotowania, wszystkim smakują i szybko znikają z półmiska.Parówki same w sobie może nie kojarzą się z przyjęciem. Jednak jeśli przygotujemy potrawę z ich udziałem, zaprezentują się zupełnie nie śniadaniowo. A wcale nie trzeba wielkiego wysiłku. Wystarczy zawinąć je w ciasto francuskie. To połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta z pożywną parówką jest naprawdę smaczne.
Zimowy wieczór aż prosi się o pyszny podwieczorek. A co powiesz na puszyste racuchy? Chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem? Sprawdź jak zrobić idealnie pulchne racuchy. Nawet jeśli nie masz drożdży, możesz je zastąpić innym składnikiem. Wyjdą idealnie pulchne i pyszne.Zwykle do racuchów dodajemy drożdże. Jednak jest to składnik, który dość szybko traci swoją świeżość. Jeśli więc nie masz drożdży, możesz je zastąpić proszkiem do pieczenia. Ma tę zaletę, że ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Dla zwiększenia pulchności racuchów dodaj do nich ubitą pianę z białek.
Sylwestrowa noc jest najlepszym czasem na cieszenie się z pasztecików z ciasta francuskiego, które wypełnione są pieczarkami. Ich intensywny smak, wilgotny farsz i chrupiąca skórka umilają spędzanie wieczoru ze znajomymi. Ich przygotowanie jest szybkie i zaskakująco proste, a niewielka ilość potrzebnych składników jedynie ułatwia cały proces. Paszteciki z ciasta francuskiego można sporządzić od zupełnych podstaw własnoręcznie, jednak taka decyzja wiąże się z wieloma godzinami spędzonymi na robieniu trudnego ciasta francuskiego. Znacznie sprawniejszą metodą jest kupienie gotowego zamrożonego ciasta, którego jakość wcale nie jest zła. Farsz wykonany jest z pieczarek i cebuli, co pozwala uzyskać bardzo wilgotną konsystencję. Dodatkowo dodaje się do wnętrza pasztecików żółty ser, który podczas pieczenia roztapia się i wypełnia wszystkie zakamarki ciasta. Taka przekąska na Sylwestra z pewnością wywoła pozytywne reakcje wśród imprezowiczów.
Jajecznica jest częstym śniadaniowym wyborem głównie z powodu dużej uniwersalności - można przygotować ją z najróżniejszymi dodatkami. Dzisiaj prezentujemy wersję z serem żółtym oraz pomidorem. Całość gotowana jest głównie na mleku, co ogranicza ciężkość potrawy, a także nadaje jej wyjątkowej delikatności oraz kremowości. Jajecznica z serem żółtym może z początku wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak wystarczy spróbować pierwszego kęsa, aby całkowicie zmienić zdanie. Lekko ciągnący się ser pysznie uzupełnia jajka, a soczysty pomidor dostarcza orzeźwienia i pięknych kolorów, które kontrastują z jajkami oraz serem. W ostatnich dniach świętowaliśmy, jedząc potężne ilości jedzenia, dlatego dzisiaj duża część osób preferuje lżejszą kuchnię. Poniższa receptura pozwala ugotować delikatną jajecznicę, która jednak da energię na cały poranek.
Planujesz przygotować na Sylwestra zimne nóżki? Sprawdź, co zrobić, by wyszły klarowne. Mętna galareta też jest smaczna, jednak o wiele mniej apetyczna. Dlatego dołóż wszelkich starań, by danie zachęcało, a nie odpychało gości. A żeby osiągnąć ten cel, naprawdę nie trzeba dużego wysiłku. Zimne nóżki czy inaczej wieprzowa galareta to danie znane zwłaszcza starszym pokoleniom. Bez nóżek nie mogła odbyć się kiedyś żadna domowa impreza. I co by nie mówić ta zimna galareta jest naprawdę smaczna. Zwłaszcza jeśli podamy ją dobrze schłodzoną, z dodatkiem soku z cytryny lub octu, ewentualnie chrzanu. Choć przygotowanie zimnych nóżek nie jest trudne, to jednak mogą pojawić się małe problemy. Zwłszacza, jeśli wywar wyjdzie mętny. To niestety będzie oznaczało, że po zastygnięciu galareta nie będzie klarowna. Na szczęście można temu zaradzić.
Macie ochotę na proste, pyszne danie jak za dawnych lat? Przygotujcie domowy makaron według przepisu siostry Anastazji. Będzie smakował o niebo lepiej od kupnego. A żeby zamienić go w danie, wystarczy polać śmietaną lub lekkim, mięsnym sosem. Taki makaron możecie też podać do rosołu. Czasy, gdy makaron do rosołu robiło się własnoręcznie, w większości domów odeszły w niepamięć. Teraz mamy bowiem w sklepach do wyboru przeróżne rodzaje gotowych klusek. To oczywiście ujęło nam pracy, ale makaronowi też niestety smaku. Bowiem żaden kupny makaron nie zrówna się smakiem z tym zrobionym w domu.Niektórzy do krojenia makaronu wykorzystują specjalne maszynki, w których można ustawić szerokość krojonych klusek. Jednak bez problemu krajankę czy wstążki pokroisz też przy pomocy noża.
Słodkie twarogowe placki będą wspaniale smakowały o poranku. Delikatne ciasto podane z owocami nie ma sobie równych. Dodajcie do niego łyżkę wiórków kokosowych, a nabierze przyjemnej konsystencji i zapachu. Nie możecie przegapić takiego rarytasu. Placki są doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie. Niezależnie od tego, czy sięgnięcie po te ziemniaczane, dyniowe czy może — tak jak tym razem proponujemy — twarogowe, będzie pysznie. Dzięki ubijaniu piany z białek placki wyjdą delikatne i puszyste. Trudno będzie się im oprzeć.
Składnikiem, który często zostaje z obiadu, są ugotowane ziemniaki. Nigdy nie chcesz, by ich zabrakło, a potem okazuje się, że nie każdy miał na nie wielką ochotę. A wiesz, co zrobisz z resztek ugotowanych ziemniaków? Czy będą to kluski, a może krokiety? Koniecznie je wykorzystaj, bo naprawdę szkoda marnować. Ziemniaki nie są niby drogie, ale jednak szkoda tak po prostu ich marnować. Wszak ugotowane bulwy, bez większego wysiłku można przerobić na wiele zupełnie nowych i pysznych potraw. Wybierz jedną z najlepszych propozycji dla ciebie i twojej rodziny.
Potrzebujesz odmiany od typowych, świątecznych potraw? Zaskoczymy cię czymś niezwykłym i smacznym. Proponujemy wyborne placuszki z dodatkiem kurczaka. Łączą w sobie cechy placków i kotletów, bo zawierają mąkę i jajko, ale też delikatne mięso. Wzbogać je warzywami, a zyskają na smaku i apetycznym wyglądzie. Filet z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. To delikatne mięso doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Dziś pojawi się w roli dodatku, jednak do niezwykłej potrawy. Placki z kurczakiem są naprawdę ciekawą propozycją obiadową. Sprawdzą się też na kolację.
Jajecznica jest bez wątpienia jednym z najczęściej przygotowywanych śniadaniowych dań na całym świecie. Zazwyczaj smaży się ją na maśle lub oleju - my jednak prezentujemy zupełnie inny sposób. Lekka i puszysta jajecznica może być usmażona także na mleku. Dzięki temu będzie wyjątkowo objętościowa i delikatna. Jajecznica przyrządzana jest na całym świecie z użyciem najróżniejszych dodatków, choć największą popularnością cieszą się wędliny, grzyby, cebulka czy pomidory. W Polsce zazwyczaj można zjeść ją z kiełbaską i kromką świeżego chleba. Poniższą metodę smażenia jajecznicy docenią głównie osoby, które preferują bardzo puszyste jajka. Z początku pomysł ugotowania jej na mleku może wydawać się niecodzienny, jednak efekty powalają. Taka jajecznica zachwyca lekkością oraz mocno napowietrzoną konsystencją.
Wigilijny karp w galarecie to jedna z tradycyjnych potraw podczas uroczystej kolacji. Kawałki karpia zalana esencjonalnym wywarem warzywnym z groszkiem i jajkiem to wyśmienite danie postne, które posmakuje wszystkim gościom. Poznaj sprawdzony przepis na karpia w galarecie wigilijnego.Galareta będzie miała najlepszy smak, kiedy przygotujesz ją z mocnego wywaru warzywnego, do którego dodasz głowę i ogon karpia. W ten sposób ugotujesz doskonałą bazę do dania. Wywar rybno-warzywny z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego będzie miał doskonały smak i wyjdzie za każdym razem.Kawałki karpia również obgotuj w wywarze, a całe danie przygotuj z groszkiem konserwowym, jajkiem gotowanym i natka pietruszki. Przed dodaniem żelatyny do wywaru namocz ją w odrobinie zimnej wody, następnie dokładnie wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej zupy. Wigilia nie może odbyć się bez karpia smażonego. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować najlepszego karpia wigilijnego przepisu Roberta Makłowicza.
Kruche paszteciki wigilijne to pomysł na wyśmienitą potrawę wigilijną. Delikatne, kruche i cienkie ciasto zapieczone z farszem z kiszonej kapusty i grzybów posmakują wszystkim, nawet najmłodszym członkom rodziny. Poznaj przepis na wyśmienite kruche paszteciki wigilijne.Paszteciki postne to doskonały pomysł na szybkie i wyjątkowo smaczne danie wigilijne. Paszteciki z kruchego ciasta nie potrzebują drożdży, dzięki czemu przygotowanie zajmie Ci bardzo mało czasu. Paszteciki możesz dodatkowo oprószyć kminkiem lub czarnuszką.Dzień przed przygotowywaniem pasztecików koniecznie namocz suszone grzyby w szklance zimnej wody, aby zmiękły, a woda nabrała grzybowego aromatu. Wodę wykorzystasz do duszenia grzybów i przygotowania całego farszu, dlatego tez jej nie wylewaj. Robienie pasztecików zacznij od przygotowania farszu, ponieważ musi ostygnąć zanim będziesz zawijać go w ciasto. Ciasto na pasztety po wyrobieniu odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby odpoczęło i ładnie wyrosło.Paszteciki podaj jako kolejną potrawę wigilijną lub jako dodatek do barszczu czerwonego, zamiast uszek. Smakują równie dobrze, a Ty zachwycisz wszystkich oryginalnym i smacznym daniem.
Racuchy wigilijne to pomysł na prostą i smaczną potrawę na słodko, idealną również dla najmłodszych. Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z cukrem pudrem i żurawiną wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na racuchy wigilijne.Racuchy to obok domowych kluseczek z makiem i tradycyjnych makówek pyszna, słodka potrawa na wigilijną kolację. Racuchy są puszyste, dobrze wyrośnięte, a podane z żurawiną i solidnie oprószone cukrem pudrem posmakują nawet najmłodszym domownikom podczas wigilijnej wieczerzy.Jajka do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, mleko natomiast lekko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie za gorące. Zimne lub gorące produkty zabiją delikatne drożdże, a ciasto na racuchy nie urośnie. Na Wigilię ugotuj również kompot z suszonych owoców, słodki i doskonały w smaku.
Jeśli lubicie sernik, zdradzimy wam przepis na najszybszy z możliwych. Dzięki temu nawet jeśli dysponujecie małą ilością czasu, własnoręcznie przygotujecie na święta sernik z rodzynkami. Ten puszysty i delikatny deser z pewnością spotka się z uznaniem waszych najbliższych. Naprawdę warto go upiec. Przepisów na sernik jest naprawdę dużo. Niektóre przewidują jego pieczenie na kruchym cieście. Inne są czystą masą serową. No może tak jak nasz, masą serową z dodatkiem rodzynek. Gdy polejecie ten delikatny deser polewą czekoladową, zamieni się w niezwykle apetyczny łakoć.
Masz ochotę na niezwykłe, pyszne śniadanie? Jeśli lubisz jajka, proponujemy omlet. Możesz go zjeść na słodko, np. z dżemem lub na wytrawnie, np. z wędzonym łososiem. Podpowiemy ci jak zrobić puszysty omlet bez proszku do pieczenia. Wyjdzie taki, jeśli będziesz pamiętać o jednej zasadzie.Omlet łączy w sobie cechy jajecznicy i naleśnika. Z jednej strony, do jego przygotowania można użyć wyłącznie jajek, z drugiej — po rozmieszaniu, masę wylewa się na patelnię i smaży niczym naleśnik. Omlet kusi swą lekkością i puszystości, a zadowoli w równym stopniu wielbicieli słodkich i wytrawnych dodatków. Tak bowiem, jak naleśnik, omlet możesz zjeść z tym, co lubisz.
Od ciasta drożdżowego oczekujemy, że będzie puszyste i wilgotne. Wtedy bowiem jest najsmaczniejsze. Dlatego dziś podamy wam przepis na wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie. Dopełnieniem całości może być kruszonka. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić nieco kalorii, możecie ją pominąć. Ciasto drożdżowe należy do tych delikatniejszych i mniej tuczących. Nie ma w nim bowiem zbyt dużo tłuszczu i cukru. To ciasto kusi swoim zapachem, miękkością i maślanym smakiem. Lubimy, kiedy jest wilgotne, bo wtedy rozpływa się w ustach. Taki efekt można osiągnąć, dodając do niego jogurt i sezonowe owoce.
Chętnie korzystamy z gotowych przepisów, jednak często sami je ulepszamy. Wraz z doświadczeniem dochodzimy bowiem do wniosków, jaka wersja jest dla nas lepsza. Ewa Wachowicz też sporo czasu spędza w kuchni, dlatego sporo może nam podpowiedzieć. Zdradziła na przykład sekret idealnego ciasta na pierogi. Koniecznie go poznajcie.Udane ciasto na pierogi to tak naprawdę udana cała potrawa. Farsz oczywiście może wyjść bardziej lub mniej smaczny, jeśli jednak będzie wypływał, z ciasta z pierogów będą nici. Dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by pierogowe ciasto nas nie zawiodło. Prosty trick zdradziła nam Ewa Wachowicz.
Uwielbiamy racuchy, bo jakże ich nie kochać. Są chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku i doskonale smakują posypane cukrem pudrem. A wiesz, jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe? Takie, które są dobrze wyrośnięte i po prostu chce się je jeść? Zdradzimy ci prosty patent, by rzeczywiście się udały.Racuchy to tak naprawdę placki, które mają dodatek środka spulchniającego. Dzięki niemu nie są płaskie i zwarte, a wyrośnięte i puszyste. Do spulchniania można użyć proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub drożdży. My sięgnęliśmy właśnie po drożdże, bo takie racuchy są najbardziej klasyczne i naturalne.Jest jednak istotna różnica między racuchami na drożdżach, a na pozostałych spulchniaczach. Te na proszku do pieczenia czy sodzie można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Ciasto na racuchy drożdżowe musi wcześniej wyrosnąć, inaczej placki nie będą miękkie ani smaczne.
Pyszne smarowidło do pieczywa może sprawić, że na nowo pokochamy kanapki. Z serem czy wędliną są już nudne, bo jemy je dość często. Przygotujcie więc wyborną pastę kanapkową z makreli, jajek i ogórka kiszonego. Kwaśny składnik doda paście smaku i wyrazu. Domownicy będą zachwyceni. Pasta rybna należy do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Zwłaszcza jeśli przygotujemy ją z tłustej ryby, takiej jak wędzona makrela czy tuńczyk z puszki. Wraz z pastą dostarczamy organizmowi pełnowartościowego białka, a także witamin, soli mineralnych i cennych kwasów tłuszczowych. Gdy wzbogacimy pastę jajkiem i kiszonym ogórkiem, będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza. Czy na śniadanie trzeba czegoś więcej? No tak, dobrego chleba, bo wraz z nim pasta rybna smakuje najlepiej.
Jeśli zwykle robisz kotlety ze schabu, dziś dla odmiany przygotuj je z karkówki. Panierowane i usmażone będą wyglądać niczym schabowe. Jednak będą od nich bardziej soczyste, a dzięki temu smaczniejsze. Przekonasz się, że karkówka doskonale sprawdza się nie tylko na grillu.Klasyczny schab to inaczej schab środkowy. Jest delikatny i niemal pozbawiony widocznego tłuszczu. Karkówka zwana jest też schabem karkowym. Wyróżnia się ciemniejszą barwą i wyraźnymi przerostami tłuszczu.To z nich w czasie pieczenia czy smażenia wytapia się tłuszcz, który dodaje soczystości potrawie. Jeśli więc zdarza ci się zrobić zbyt suche kotlety schabowe, te z karkówki na szczęście nigdy takie nie będą.
Biedronka kusi przedświątecznie. Czym? Oferuje sporo produktów, które przydadzą się w czasie Wigilii i Świąt. Jednak najatrakcyjniejszy wydaje się voucher za karpia, który otrzymasz w Biedronce. Koniecznie wybierz się do tego sklepu dziś lub jutro, a nie pożałujesz.Święta Bożego Narodzenia kosztują nas zawsze sporo. W tym roku, po licznych podwyżkach, wydamy na nie naprawdę dużo. Zamiast więc przepłacać, warto skorzystać z okazji i kupić najpotrzebniejsze produkty o wiele taniej. Wystarczy wybrać się do sieci sklepów Biedronka. Tam właśnie trwa festiwal przedświątecznych okazji.
Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, przygotujcie placki ziemniaczane. Możecie do nich dodać cebulę lub tak jak my, zrobić placki ziemniaczane z porem zamiast cebuli. Są wyraziste w smaku, ale delikatniejsze niż klasyczne. Doskonale smakują podane ze śmietaną i szczyptą soli. Placki ziemniaczane w wielu domach są dyżurnym daniem. Jeśli nie ma pod ręką rozmrożonego mięsa, lepszego pomysłu lub czasu na długie gotowanie, sięgamy po ziemniaki. Te zwykle mamy w swoich zapasach. Wystarczy je więc obrać, zetrzeć, wymieszać z kilkoma dodatkami i już można smażyć. A po kilku minutach danie jest gotowe. Na placki ziemniaczane najlepsze są mączyste odmiany ziemniaków. Mogą być też dość uniwersalne w zastosowaniu, popularne odmiany takie jak Irys, Irga czy Gala. Z takich ziemniaków placki mają szansę wyjść chrupiące. Trzeba je tylko odpowiednio usmażyć.
A może naleśniki na śniadanie? Nie z dżemem ani czekoladą, ale wytrawne, więc zdrowsze. Jeśli narobiliśmy wam smaku, zapraszamy na śniadaniowe naleśniki z twarogiem i pomidorami. Są sycące, pożywne, smaczne i orzeźwiające. Idealne na dobry początek dnia. Naleśniki kochają wszyscy. Stwarzają bowiem tak szerokie pole do popisu, że każdy może przygotować dokładnie takie naleśniki, jak lubi. Jeśli ktoś nie przepada za dżemem, może zjeść naleśnik z twarożkiem i owocami, a jeśli ktoś nie lubi słodkiej wersji, może zrobić wytrawną. Właśnie taką jak proponujemy lub nieco inną. My przygotowaliśmy farsz z twarogu i pomidorów, ale równie dobrze twarożek możecie połączyć z samym szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem, papryką czy dowolną ich mieszanką. Zróbcie po prostu taki farsz, jaki wam odpowiada.
Strucla makowa jest jednym z najpopularniejszych ciast, które pieczemy na Święta Bożego Narodzenia. Lubimy połączenie puszystego ciasta ze słodką, wilgotną masą makową. Jednak upieczenie eleganckiej, zwartej strucli jest prawdziwym sukcesem. A wiesz, dlaczego w makowcu robi się dziura?Strucla makowa łączy w sobie delikatne ciasto drożdżowe z nadzieniem przygotowanym z maku, miodu i bakalii. Niestety ta różnica wilgotności i ciężkości obu części składowych tego ciasta skutkuje często nieapetyczną dziurą. Makowiec oczywiście nadal jest smaczny, jednak kruszy się przy pokrojeniu, a potem przy jedzeniu.
Cwibak jest pyszną odmianą keksu. Tradycyjnie oprócz bakalii dodaje się do niego skórki z cytryny, a wyrosnąć powinien nawet mimo braku proszku do pieczenia w składzie. Wykonajcie wypiek według przepisu Ani Starmach a na pewno się uda. Domownicy poproszą o dokładkę.Świąteczne wypieki to nie tylko piernik, makowiec czy szarlotka. W wielu domach piecze się również keks. Ciasto to pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie przyrządza się je właśnie na Boże Narodzenie. W Polsce również rozgościło się ono na dobre i ma nawet swoje warianty. Wypróbujcie koniecznie tego lekkiego i słodkiego specjału.