Szukasz pomysłu na szybki, tani obiad dla całej rodziny? Ugotuj ziemniaki, wymieszaj je z innymi składnikami i ugotuj. Kopytka polej nie bułką tartą, czy skwarkami, a masłem z dodatkiem świeżych ziół. Będą lżejsze i smaczniejsze.
Nie w pomidorowej, nie w rosole. Tomasz Strzelczyk kultowe zacierki gotuje razem z domowym sosem pieczarkowym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Jest sycące i zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz całą potrawę doprawia świeżymi ziołami. Efekt powala.
Nie bez powodu kartofle są jednym z najbardziej popularnych warzyw w naszym w kraju. Można z nich wyczarować rozmaite smakołyki. Dziś pokażemy Wam, jak z pomocą jajek i kilku ogólnodostępnych składników przyrządzić doskonały obiad z ziemniaków. Popularny sposób od niedawna podbija internet.
Zapiekankę można podać na śniadanie. Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotować smaczną i sycącą wersję z jajem. Wystarczy podsmażyć nabiał wraz z cebulką i szynką i całość zapiec pod pierzynką z sera. Przysmak skusi niemal każdego. Spróbujecie?
Po świętach zostały Ci jajka na twardo? Nie martw się, możesz je jeszcze wykorzystać. Prawidłowo przechowywane jajka można bezpiecznie zjeść w ciągu nawet 7 dni. Ich świeżość ulegnie znacznemu przedłużeniu, gdy pozostawimy je w skorupce.
Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Czy nadal obowiązuje post? W ten dzień wierni udają się do kościołów poświecić pokarmy. Nie wszyscy jednak mają pewność, czy oznacza to zezwolenie na jedzenie mięsa. Potwierdzamy, że w Wielką Sobotę post już nie obowiązuje.
Pasta jajeczna nie musi być nudna. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek rzeżuchy sprawi, że pyszne smarowidło nabierze charakteru. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Malowanie jaj jest wielkanocną tradycją. Wiele osób w tym celu używa takich przyborów, jak flamastry i farby. Po co jednak kupować niepotrzebne narzędzia, skoro całą paletę barw możemy znaleźć w obrębie własnej kuchni? Będziecie zadziwieni, jakie kolory wyczarujecie z pomocą naturalnych produktów.
Jajeczne koszyczki będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Smaczny faszerowany rarytas z dodatkiem dekoracji ze szczypiorku nie jest trudny w wykonaniu, a nadzienie zachwyci smakiem nawet wybrednych. Spróbujecie?
Aby upiec babkę wielkanocną nie trzeba spędzać połowy dnia w kuchni. Ania Bardowska pokazała, jak zrobić to ciasto sprawnie i prosto. Jej wypiek cieszy smakoszy idealnie wilgotną strukturą i wybornym smakiem. Gwiazda programu „Rolnik Szuka Żony" doskonale zna się na pieczeniu.
Zrezygnuj z sałatki jarzynowej. Zamiast niej na Wielkanoc przygotuj warstwową sałatkę z tuńczykiem. Danie jest o wiele szybsze w przygotowaniu od jarzynowej. Zrobisz je z kilku składników, których nie trzeba gotować i obierać. Wszyscy będą zachwyceni.
Już za chwilę w naszych domach zagości Wielkanoc. Obok żurku i białej kiełbasy nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Jeśli nie macie pomysłu jak je przyrządzić spieszymy z pomocą. Podajemy przepis na prosty, szybki i niezwykle smaczny farsz do jajek.
Już za chwilę jajka gotowane na twardo zagoszczą na naszych stołach w ogromnych ilościach. Podczas ich przyrządzania wielu z nas zapewne natknie się na charakterystyczna, siną obwódkę wokół ściętego żółtka. Co ona oznacza i jak możemy uniknąć takiego nieestetycznego efektu? Kluczową kwestią jest właściwy czas gotowania.
Zastanawiacie się czasem, jak smakuje jedzenie w restauracji, która przeszła Kuchenne Rewolucje? Youtuber z kanału KSIĄŻULO postanowił sprawdzić to na własnej skórze. Okazało się, że nie wszystko wygląda tak różowo, jak Magda Gessler obiecywała na antenie. Za skórę zalazła smakoszowi szczególnie klasyczna, włoska carbonara.
Kupiłaś jajka i w jednym znalazłaś czerwoną plamkę? Nie wyrzucaj go. Czerwonka plamka w jajku jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Nie jest zarodkiem, jak myśli większość osób, a jedynie smużką krwi, która przedostała się do wnętrza skorupki.
Omlet z białej kapusty jest błyskawicznym daniem. Sprawdzi się więc na szybki obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Omlet doprawiony białym sezamem, czosnkiem posmakuje każdemu. Sprawdź, jak zrobić tani obiad z kilku podstawowych składników.
Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.
Nie wyrzucaj zwarzonego majonezu. Rozwarstwiony produkt możesz błyskawicznie uratować przy pomocy wrzątku. Sprawdź również, dlaczego majonez nie gęstnieje i się warzy. Kluczowe są proporcje i temperatura składników, a nawet wysokość i szerokość naczynia.
Zaskocz swoich bliskich podczas nadchodzących świąt. Uracz ich pyszną, zupą, jakiej nigdy wcześniej nie jedli. Jajowa ze szczawiem pomysłu Magdy Gessler jest godną konkurencją dla klasycznego żurku. Jej smak każdy będzie rozpamiętywał przez długi czas.
Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.
Rzeżucha kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy. Pikantne listki warto jednak podjadać zdecydowanie częściej. Są bardzo zdrowe, a ich pozyskanie niesamowicie proste. Podpowiadamy, jak wyhodować ją w domu. W najbliższym tygodniu jest najlepszy moment, jeśli chcemy nią udekorować świąteczny stół.
Sałatka jajeczna jest prosta i niesamowicie smaczna. Kilka produktów połączonych ze sobą smakuje tak dobrze, że nawet amatorzy jarzynowej czy bankietowej będą zachwyceni. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować.
Kto powiedział, że kotlety muszą być zawsze z mięsa? Są na tę potrawę smaczniejsze i znacznie tańsze sposoby. Wypróbujcie koniecznie przepis na obłędne kotlety z kapusty. Większość niezbędnych składników zapewne masz już w domu.
Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Wszystko za sprawą genialnej sałatki śledziowej. Banalny przepis, proste wykonanie i łatwo dostępne składniki stanowią zaledwie początek jej zalet. Spróbujcie jej, a zrozumiecie w pełni fenomen tej potrawy.
Sernik według receptury Roberta Makłowicza jest prosty w przygotowaniu i pięknie rośnie podczas pieczenia. Ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Pan Robert do sera dodaje ugotowane ziemniaki. Dzięki nim kultowe ciasto jest wilgotne i smakuje obłędnie.
Tomasz Strzelczyk pokazał patent na genialne kotleciki. Nie użył do nich nawet grama mięsa. Jego kotlety z ziemniaków i jajek to doskonały pomysł na tani obiad. Za każdym razem wychodzą delikatne i puszyste.
Szukacie sposobu na idealne racuchy? Siostra Aniela zna sprawdzoną recepturę. Serowe racuchy pomysłu zakonnicy rozpływają się w ustach. Są też na tyle sycące, że bez trudu zaspokoją większy i mniejszy apetyt.
Jajko sadzone lubi wielu smakoszy. Śniadaniowy klasyk można bez trudu przyrządzić w niesamowicie lekkiej wersji bez masła. Wystarczy wlać na patelnię wodę i wbić jajo. Efekt będzie zaskakująco dobry. Musicie spróbować.