Z kapusty ugotujemy wiele pysznych potraw. Niestety zapach gotującego się warzywa jest bardzo nieprzyjemny i szybko rozprzestrzenia się po całej kuchni. Wystarczy jednak prosty trik, dzięki któremu warzywo nie będzie uwalniać przykrych oparów.Kapusta jest uniwersalnym warzywem, z którego przygotujemy wiele wyśmienitych dań, między innymi kapuśniak, kwaśnicę, gołąbki, czy bigos. Duszona i zasmażana kapusta jest również pysznym dodatkiem do obiadu. Niestety zapach gotującej się kapusty może skutecznie zniechęcić do przygotowywania tych smacznych potraw.Mało kto wie, że przykrego zapachu gotującej się kapusty można łatwo uniknąć, a jeśli już się pojawił, zniwelować go innymi, naturalnymi zapachami. Najlepszym sposobem jest dodanie skórki chleba razowego do garnka z kapustą, można również dodać orzechy włoskie.Gdy zapach gotującej się kapusty rozprzestrzeni się po całej kuchni, mamy dwa wyjścia - albo będziemy wietrzyć mieszkanie przez pół dnia, co nie jest łatwym zadaniem, kiedy na zewnątrz jest zimno, albo przygotujemy naturalny pochłaniacz zapachu.
Szukasz pomysłu na smaczny i pożywny obiad jednogarnkowy? Koniecznie wypróbuj przepis na niezwykły bigos cygański. Aromatyczny sos warzywny i mięsne klopsy łączą się w pyszną całość, która na dodatek doskonale nadaje się do odgrzewania. Danie jest wprost wymarzone na chłodne, jesienne dni. Bigos zwykle przygotowujemy z kapusty białej, kiszonej, mięsa i grzybów suszonych. Dodajemy również suszone śliwki, a nawet rodzynki. Bigos cygański jest daniem, które z pewnością zachwyci każdego. Danie przygotujemy bez grama kapusty i suszonych grzybów. Za to z klopsami z mięsa mielonego i z mnóstwem warzyw. Do bigosu cygańskiego dodamy pieczarki, pomidory, paprykę i sporo aromatycznych przypraw. Gęsty sos duszony z mięsnymi klopsikami posmakuje wszystkim domownikom. Całe danie przygotujemy w niecałą godzinę.Bigos cygański to danie jednogarnkowe, szybkie i bardzo sycące. Z podanego przepisu w prosty sposób zrobimy obiad na kilka dni dla całej rodziny. Do przygotowania klopsów wykorzystajmy mięso wołowe i wieprzowe, które następnie zmielimy w maszynce. Takie klopsy będą o wiele smaczniejsze, niż z gotowego mięsa mielonego.
Każdy, kto choć raz był na górskiej wędrówce, doskonale zna wyborny smak kwaśnicy. Ta tradycyjna góralska zupa swój niezwykły charakter zawdzięcza gotowaniu na dwóch rodzajach mięsa - żeberkach wędzonych oraz surowych. Dzięki temu połączeniu zupa jest zarówno pożywna jak i niezwykle aromatyczna.Podstawą prawdziwej góralskiej kwaśnicy, poza żeberkami, jest dobrej jakości kapusta kiszona. Przed zakupem upewnij się, że sprzedawca nie próbuje wcisnąć Ci kapusty kwaszonej. Kwaszenie jest sztucznie przyspieszaną ekspresową metodą kiszenia. Z takiego produktu żadna szanująca się kwaśnica nie powstanie.
Gołąbki bez zawijania są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Gołąbki są proste w przygotowaniu i o wiele szybsze od tradycyjnego dania. Gołąbki obsmażamy na oleju i zapiekamy w aromatycznym sosie pomidorowym, nikt im się nie oprze.Gołąbki bez zawijania to danie, które przygotujemy również na święta i większe uroczystości, kiedy będziemy gotować obiad nie tylko dla najbliższych. Gołąbki nie są czasochłonne, nie musimy parzyć kapusty i zawijać w nią farszu. Gołąbków nie dusimy, a obsmażamy i pieczemy w piekarniku.Do gołąbków bez zawijania gorąco polecam domowy sos pomidorowy gotowany na naturalnym wywarze warzywnym lub rosołu z poprzedniego obiadu. Zrezygnujmy z gotowania sosu na kostkach rosołowych, ponieważ nie będzie już tak smaczny, kostki to sama sól i konserwanty.Gołąbki bez zawijania muszą być przygotowane z mięsa najwyższej jakości. Do potraw tego typu polecam łopatkę lub szynkę wieprzową, które mają przerosty tłuszczu, tłuszcz jest nośnikiem smaku, z chudego mięsa nie zrobimy najlepszych gołąbków.
Uniwersalna surówka "na miesiąc" jest surówką przygotowaną z kapusty, kilku warzyw i zalewy. Surówka im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsza. Gotowy dodatek obiadowy będzie świeży przez wiele tygodni i posmakuje wszystkim domownikom.Surówka z kapusty w wyraźnej zalewie jest świetnym dodatkiem obiadowym. Surówka smakuje wyśmienicie z pieczenią, mięsem duszonym, smażonym, a także z kotletami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Surówkę polecam również do pyz z mięsem i klusek parowych podanych na wytrwanie.Do przygotowania surówki "na miesiąc" potrzebujemy kapusty, marchewki, cebuli i papryki. To wszystkie warzywa, które znajdą się w tym rewolucyjnym dodatku obiadowym. Jaki jest sekret surówki? Warzywa zalewamy przygotowaną zalewą z cukru, octu i oleju i pieprzu.Surówkę przekładamy do słoików i wstawiamy do lodówki, z każdym dniem będzie smakować jeszcze lepiej. Warzywa zanurzone w wyraźnej, słodko- kwaśnej zalewie są wyraźne i niezwykle aromatyczne. Przed przygotowaniem surówki pamiętajmy o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików i zakrętek, w przeciwnym razie może się zepsuć.
Szukasz pomysłu na jesienne danie obiadowe, kolację na ciepło lub spotkanie w większym gronie? Koniecznie przygotuj rozgrzewający, złocisty bigos z dodatkiem mielonej kurkumy i suszonych grzybów. Danie jest absolutnym hitem, bo dodatkowo wzmacnia odporność.Bigos jest pożywnym daniem, idealnym na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Bigos będzie jeszcze smaczniejszy na następny dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą przegryzą. Bigos możemy również zamrozić i cieszyć się jego smakiem, kiedy tylko mamy na niego ochotę.Najsmaczniejszy bigos przygotujemy, kiedy rozłożymy gotowanie na dwa dni. Pierwszego dnia podduszamy dwa rodzaje kapusty z marchewką i przyprawami, namaczamy również suszone grzyby. Następnego dnia przygotowujemy wkładkę mięsną i łączymy ją z miękką kapustą, dusimy wolno na małym ogniu i doprawiamy aromatycznymi przyprawami.Jesienią dodajmy do bigosu łyżeczką mielonej kurkumy, tak, jak robi to ciocia Asia. Mielona przyprawa nie jest wyczuwalna w potrawie, a dzięki niej bigos będzie miał rozgrzewające i wzmacniające właściwości. Tak przygotowane danie jest idealne na jesienne słoty.
Surówka z czerwonej kapusty będzie o wiele smaczniejsza, kiedy dodasz do niej soczystą gruszkę. Aromat zdrowego dodatku podkreśli sos z płynnym miodem. Surówkę przygotujesz w kilka minut, będzie wyśmienitym uzupełnieniem każdego dania obiadowego.Jesienna surówka z czerwonej kapusty z gruszką pasuje do każdego obiadu. Smakuje doskonale z roladami wołowymi, wieprzowymi, pieczonym kurczakiem, kaczką, schabem i kotletami, również wegetariańskimi. Surówka jest delikatna i bardzo aromatyczna. Nie można jej też odmówić niezwykle apetycznego wyglądu. Do surówki z kapusty w jesiennej wersji przygotowuję sos z oliwy z oliwek, płynnego miodu i soku z cytryny. Składniki doskonale podkreślają smak warzyw, soczystej gruszki i suszonej żurawiny. Całą surówkę po wymieszaniu doprawiam solą i mielonym pieprzem.Wiele osób do czerwonej kapusty dodaje również majonez. Osobiście wolę lżejszą wersję na słodko. Surówka jest lekka i pełna smaku, a gruszka, żurawina i miód dodają jej charakteru. Surówkę przechowuję w lodówce maksymalnie 24 godziny od przygotowania.
Prosta surówka z kapusty potrafi ożywić niejeden obiad. Tym razem proponujemy wam dodanie pora i kiszonych ogórków, które doskonale uzupełnią delikatną słodycz warzywa. Kompozycja zachwyca bardziej niż niejedna propozycja wprost z dobrej restauracji. Spróbujecie? Surówki z kapusty często stanowią dodatek do drugiego dania. Zazwyczaj kapustę łączymy z marchewką i jabłkiem, a całość doprawiamy sosem na bazie jogurtu czy majonezu. Dziś proponujemy wam połączenie warzywa z porem i ogórkiem kiszonym, a wyraziste składniki zrównoważymy dodatkiem dobrze przyprawionej oliwy. Będzie pysznie.
Jesienny bigos ze śliwką jest pełen smaku. Zaproponowany przez babcię Danusie dodatek sezonowego owocu świetnie wzbogaca danie, sprawiając, że nabiera ono jeszcze więcej aromatu. Warto spróbować, bo mało kto mu się oprze.Dobry bigos skusi niejednego smakosza. Aromatyczny i sycący przysmak przyrządzony według receptury babci Danusi zachwyci was słodyczą, zapachem ziół i bogatą teksturą. Jest przy tym prosty w przygotowaniu. Musicie go skosztować.
Szukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę? Może tym razem przygotujesz śledzie z kiszoną kapustą w sosie majonezowym? Kiszonka rewelacyjnie łączy się ze smakiem ryb, jabłka i reszty składników, tworząc pyszne danie dla całej rodziny. Koniecznie przetestuj ten przepis. Śledzie najczęściej przygotowujemy w śmietanie lub oleju i dodajemy różne warzywa, np. cebulę, buraki, pomidory. Śledzie z kiszoną kapustą w sosie majonezowym to niezwykłe połączenie o zniewalającym smaku. Spraw najbliższym pyszną niespodziankę idealną na jesienne dni. Śledzie z nadzieniem z kiszonej kapusty zawijaj w rulony i zepnij wykałaczką. Tak przygotowana przekąska wygląda bardzo apetycznie i jest tak smaczna, że nikt nie może się jej oprzeć. Do śledzi możesz wykorzystać wyłącznie majonez lub wymieszać go z jogurtem naturalnym, jak w przepisie. Do śledzi wybieraj wyłącznie kapustę kiszoną, najlepiej przygotowaną samodzielnie lub kupioną z drewnianej beczki. Jeśli chcesz kupić kapustę w wiaderku lub woreczku, zawsze dokładnie czytaj skład. Kapusta, która zawiera ocet, jest kapustą kwaszoną i zepsuje nam całe danie.
Gołąbki z trzech rodzajów mięsa są pyszne. Zrobione na podstawienie sprawdzonej receptury Koła Gospodyń Wiejskich danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Jest proste w przygotowaniu. Spróbujecie?Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. Prosty przepis wprost od kucharek z Koła Gospodyń Wiejskich pozwoli wam przygotować pełne smaku i niezwykle sycące danie. Wymaga aż trzech rodzajów mięsa, ale rodzina na pewno będzie nim zachwycona.
Bigos ze świeżymi śliwkami jest daniem, które posmakuje wszystkim domownikom. Kapusta kiszona, trzy rodzaje mięs, aromatyczne przyprawy i soczyste owoce sezonowe są połączeniem, którego trzeba spróbować. Jesienna wersja kultowego dania zachwyca smakiem.Świeże śliwki węgierki wykorzystujemy głównie do słodkich przetworów na zimę, deserów i ciast. Nie każdy wie, że owoce sezonowe rewelacyjnie podkreślają smak mięsnych, wytrawnych potraw. Pieczeń w sosie śliwkowym i bigos z dodatkiem świeżych owoców to dania, które muszą pojawić się w Twojej kuchni podczas sezonu.Sekretem doskonałego bigosu jest kapusta kiszona i mięso. Kapusta musi gotować się przez 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do kapusty dodajemy łopatkę wieprzową, boczek i kiełbasę oraz pomidory i aromatyczne przyprawy. Do jesiennego bigosu świetnie pasuje też przyprawa curry i mielony cynamon.Bigos gotowany z dodatkiem słodkich, świeżych śliwek będzie jeszcze smaczniejszy na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Bigos po ugotowaniu ostawiamy do ostygnięcia, wstawiamy do lodówki i podgrzewamy np. na obiad na następny dzień.
Kotlety mielone z grzybami i kapustą kiszoną będą znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dwa produkty dodane oprócz namoczonej bułki i cebulki sprawią, że danie będzie soczyste i delikatne. Spodoba się nawet wybrednym. Spróbujecie? Prosty przepis na kotlety mielone z twistem przekona nawet sceptyków. Dzięki dodatkowi aromatycznych podgrzybków i lekko kwaśnej kapusty kiszonej mięso staje się pełne charakteru. Jest też niezwykle delikatne i soczyste. Musicie do skosztować.
Kapusta kiszona z kminkiem smakuje jak u babci i jest pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięs i dań wegetariańskich. Duszona kapusta ma delikatny smak, jednak kminek nadaje jej charakteru. Kapusta podsmażona z cebulką i marchewką posmakuje całej rodzinie.Duszona kapusta z kminkiem jest niezwykle aromatyczna. Doskonale pasuje do kotletów schabowych, polędwiczek, pieczonego mięsa oraz dań wegetariańskich, jak placki ziemniaczane, czy zapiekanki. Kapusta jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, dlatego powinniśmy włączyć ją do naszej diety.Przed przygotowaniem kapusty kiszonej z kminkiem musimy dokładnie odsączyć i poszatkować kapustę. Dodajmy do niej również startą na tarce marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Duszona z odpowiednimi przyprawami nabierze fantastycznego smaku. Wisienką na torcie jest kminek przesmażony z cebulą na maśle. To doskonały dodatek do kapusty.Do przygotowania kapusty kiszonej z kminkiem potrzebujemy dobrej kiszonki. Zawsze sprawdzajmy etykiety na produktach, które chcemy kupić. Uwaga na kapustę kwaszoną, to produkt z dodatkiem octu. Nie smakuje jak kapusta kiszona i zepsuje nam całe danie. Osobiście polecam przygotowanie kiszonki w domu, wtedy będziemy mieć pewność, że jest świeża, smaczna i kwaśna, czyli taka, jaka powinna być.
Surówka colesław jest powszechnie znana i lubiana. Przez łatwy dostęp do gotowego produktu, często zdarza się nam kupować ją w supermarkecie. Surówkę colesław możesz jednak łatwo i szybko przygotować domowymi sposobami. Dodatek chrzanu sprawi, że będzie o niebo lepsza niż jej sklepowy czy restauracyjny odpowiednik.Surówka colesław składa się zaledwie z kilku składników. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać je z kremowym sosem na bazie majonezu. Jeśli do sosu dodamy odrobinę chrzanu, sprawimy że nasza surówka colesław nabierze wyjątkowego, nieco pikantnego charakteru. Serdecznie polecamy.
Bigos jest lubianym przysmakiem. Zazwyczaj jego gotowanie zajmuje sporo czasu. Karol Okrasy zdradził jednak sposób na niemalże ekspresowe przyrządzenie kultowej potrawy. Kucharz dodaje sos Worcestershire, który sprawia, że danie szybciej nabiera głębokiego smaku. Spróbujecie?Do bigosu trafić może wiele składników. Karol Okrasa stawia na sos Worcestershire. W jego składzie znajduje się między innymi sos pochodzący z fermentacji filecików anchois, czyli sardeli europejskiej. Ryba ma wyrazisty smak i zapach, dodanie bazującego na niej specjału do kapusty jest zaskakująco dobrym posunięciem.
Gołąbki z prodiża są pysznym daniem, które część z was z pewnością pamięta z domu rodzinnego. Przygotowana w popularnym w dawnych latach urządzeniu potrawa jest pełna smaku i wprost rozpływa się w ustach. Podpowiadamy jak ją zrobić.Faszerowana delikatnym mięsem mielonym i ryżem kapusta w sosie pomidorowym spodoba się amatorom kuchni polskiej. Przygotowanie jej w prodiżu sprawi, że farsz wyjdzie niezwykle soczysty, a jednocześnie — dzięki dodaniu jajka — pozostanie w gołąbku. Będzie prosto i smacznie. Skusicie się?
Gołąbki staropolskie są pysznym jarskim daniem. Przyrządzony według przepisu Tomasza Strzelczyka przysmak z pewnością skradnie niejedno serce. Kucharz sięgnął po dawną recepturę, która jest prosta i jednocześnie pozwala uzyskać znakomite efekty. Skusicie się?Staropolski przepis na gołąbki wykorzystuje niemalże same roślinne składniki. Zawinięty w kapustę farsz z ziemniaków i pieczarek jest wyjątkowo smaczny. Tomasz Strzelczyk odnalazł dawny przepis na ten rarytas i podzielił się nim z odbiorcami na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Posiłek jest prosty w przygotowaniu. Warto spróbować.
Kiedy brak jest pomysłu na obiad, a w lodówce są same podstawowe produkty, z pomocą przychodzi patent na smażone placki z kapusty. Wykonanie ich jest bardzo łatwe a rezultat wprost zachwyca. Do tego prosty jogurtowy sos i pyszna zdrowa przekąska jest gotowa.Placki z kapusty robi się podobnie do tych z ziemniaków, jednak wykonanie ich zajmuje dużo mniej czasu. W przypadku kapusty odchodzi żmudny proces obierania i tarcia ziemniaków, gdyż to warzywo wystarczy jedynie posiekać. Te placki z kapusty zaspokoją głód nie tylko w domowym zaciszu, ale są świetną przekąską do szkoły czy pracy.
Gołąbki są jedną ze smaczniejszych potraw kuchni polskiej. Zaproponowany przez Roberta Makłowicza wariant wykorzystujący kiszoną kapustę z pewnością będzie miłą odmianą od klasycznych kapuścianych roladek w sosie pomidorowym. Spróbujcie koniecznie — smak jest niepowtarzalny.Gołąbki inspirowane sarmą, czyli bałkańską wersją roladek z liści winogronach lub kiszonej kapusty, spodobają się nie tylko amatorom kulinarnych urozmaiceń. Pyszny mięsno-ryżowy farsz doskonale współgra ze smakiem fermentowanego warzywa, a przygotowanie go wcale nie jest trudniejsze. Skusicie się?
Gołąbki Wachowicz to tradycyjne gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Farsz z ziemniaków, podsmażonej na maśle cebuli i suszonego majeranku jest bardzo aromatyczny. Jarska wersja pieczonych gołąbków to pomysł na pyszny, rodzinny obiad.Ewa Wachowicz na swojej stronie ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na wiele wyśmienitych potraw, w tym aromatyczne zupy, dania główne, a także ciasta i desery. Wachowicz zdradziła niedawno przepis na gołąbki z ziemniaczanym farszem, które posmakują największym miłośnikom mięsa. Przepis na gołąbki Wachowicz wykorzystany został w artykule.Gołąbki Wachowicz zachwycają delikatnym farszem i miękką kapustą. Gołąbki pieczemy w piekarniku, danie zabezpieczamy zewnętrznymi liśćmi kapusty, dzięki czemu nic się nie przypali. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.Jesienią postawmy na sos z grzybów leśnych, będzie bardzo aromatyczny. Zimą, wiosną i latem możemy przyrządzić sos z suszonych grzybów, pieczarek lub kurek. Gołąbki Wachowicz podane z domowym sosem smakują rewelacyjnie.
Placki z kapusty zrobisz szybko i za nieduże pieniądze. A możesz je podać nawet na obiad. Uwielbiane warzywo w połączeniu z mąką i jajkami zamieni się w smaczne danie. Zaserwuj je na przykład z sosem jogurtowo-czosnkowym, a wszyscy się nim najedzą. Kapuściane placki są ciekawą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych.Wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane, jednak warto również próbować nowych potraw. Jednym z lepszych warzyw do przygotowania placków jest kapusta. To właśnie dzięki niej i kilku dodatkom przygotujemy pożywne danie dla całej rodziny.Placki zrobimy z kapusty, jajek i mąki. Małe placki możemy smażyć partiami albo całą masę przełożyć na patelnię i smażyć pod przykryciem, aż otrzymamy duży, puszysty placek o wyśmienitym smaku.Placki z kapusty możemy podać np. z kwaśną śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Możemy przygotować również do nich ulubiony sos. Placek będzie nie tylko doskonałym daniem obiadowym. Sprawdzi się też jako pożywny podwieczorek lub ciepła kolacja.
Klasyczne gołąbki są daniem, za którym wprost przepadamy. Chociaż klasyki ponoć nie należy poprawiać, to Tomasz Jakubiak ma na ten temat odmiennie zdanie. Do tradycyjnego farszu do gołąbków dodaje on pora. Zapraszamy do zapoznania się z tym zaskakującym przepisem.Gołąbki z dodatkiem pora nabierają przyjemnego, pikantnego smaku. Nie bez znaczenia jest też chrupiąca przyjemnie tekstura tego warzywa. Kiedy raz spróbujesz gołąbków z porem, już nigdy nie wrócisz do tradycyjnego przepisu.Poza porem, w gołąbkach Tomasza Jakubiaka napotkamy czarne oliwki. A nawet nie tyle w gołąbkach, co w pysznym pomidorowym sosie, który je otacza. Gołąbki z porem i oliwkami to prawdziwa rewolucja.
Bigos dość często gości w wielu polskich domach. Magda Gessler zdradziła jaki składnik jej zdaniem sprawi, że danie nie będzie smaczne. Dodawany przez wiele osób koncentrat pomidorowy zdaniem celebrytki jest zbędny. Dobry bigos bowiem powinien bazować na kapuście, mięsach i aromatycznych przyprawach. Zgadzacie się? Przyrządzając bigos staropolski, nie używało się koncentratu pomidorowego. Tą regułą kieruje się także Magda Gessler, która uważa, że właściwie doprawiony i przyrządzony na dobrej jakości mięsie specjał z kapusty obroni się sam. Zerknijcie na jej recepturę — jest prosta, a efekty pozytywnie zaskakują.
Golonka pieczona w kapuście jest tradycyjnym daniem, mającym swoje korzenie w kuchni niemieckiej. To właśnie z Bawarii przywędrował do nas zwyczaj pieczenia tej części mięsa wieprzowego. Mimo, że golonka kojarzona jest raczej z typowo męskim daniem, nasza przepyszna golonka pieczona w kapuście zasmakuje każdemu, niezależnie od płci.Golonka pieczona w kiszonej kapuście to proste i aromatyczne danie. Składa się z dużej porcji mięsa, która potrzebuje odpowiednio długiej obróbki termicznej. Zapewniamy jednak, że ta golonka pieczona w kiszonej kapuście jest warta każdej minuty oczekiwania.
Zupa zarzutka jest krewną bardziej popularnego kapuśniaku. Podobnie jak kapuśniak, przyrządza się ją z dodatkiem kiszonej kapusty. Ze względu jednak na uprzednie jej podsmażenie, zarzutka charakteryzuje się wyjątkowo bogatym aromatem.Zupę zarzutkę od kapuśniaku odróżnia sposób przygotowania kapusty. Do zarzutki bowiem warzywo jest podsmażane na rumiany kolor na tłuszczu pozostałym po smażeniu cebuli i boczku. Ten niezwykły smak, znany dobrze naszym babciom, możesz odtworzyć w swojej kuchni już dziś.
Kapusta zasmażana jest jednym z często podawanych dodatków do obiadu. Wersja góralska — zawierająca aromatyczny wędzony boczek — z pewnością przypadnie do gustu amatorom klasyki polskiej kuchni. Tak przyrządzone warzywo zachwyca niezwykłym aromatem. Spróbujecie? Jeśli macie ochotę na kremową, zachwycającą smakiem kapustę zasmażaną, góralska wersja z boczkiem wędzonym jest tym, czego szukacie. Receptura jest niezwykle prosta, a efekty zachwycą nawet najbardziej wybrednych. Równie pysznego dodatku do obiadu dawno nie jedliście.
Kotlety z kapusty włoskiej według siostry Anastazji to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Jarskie kotlety przygotujemy błyskawicznie, a dzięki odpowiednim składnikom danie posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.Kotlety z kapusty włoskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z mięsa. Kotlety z dodatkiem marchewki, sera żółtego i natki pietruszki smakują wyśmienicie i każdy będzie prosił o dokładkę. Kotlety z kapusty przepisu siostry Anastazji możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzi się puree ziemniaczane lub z kalafiora, frytki, kasza, ryż. Do kotletów podajmy również jarzyny, np. surówkę, warzywa gotowane na parze, warzywa sezonowe, będzie prosto, zdrowo i pysznie. Kotlety z kapusty mają delikatną, lekko chrupiącą panierkę z mąki krupczatki. Po uformowanie kotletów obtoczmy je w mące i usmażmy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu koniecznie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.