Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Kapusta

kaszanka
13.09.2022 22:15 Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę

Kaszanka jest prostym wyrobem wędliniarskim, składającym się z kaszy z dodatkiem krwi oraz podrobów. Okazuje się jednak, ze ten niepozorny składnik możesz prosto przemienić w niebanalną ciepłą przekąskę. Kaszanka zapiekana z kapustą kiszoną i jabłkiem zawojuje każdą imprezą.Kaszanka wyśmienicie komponuje się zarówno z kapustą jak i z jabłkiem. A jeśli połączyć ze sobą wszystkie trzy składniki na raz? Rezultat przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wszystkie składniki na pieczoną kaszankę najłatwiej jest upiec w jednej dużej formie. Jeśli jednak posiadasz odpowiednią ilość mniejszych naczyń żaroodpornych, możesz porcje kaszanki zapiekać w nich indywidualnie. Egzamin zdadzą też łódeczki uformowane z papieru do pieczenia. Podana w indywidualnych porcjach kaszanka będzie estetyczną i oryginalną propozycją na niezobowiązujące spotkanie czy imprezę.

gołąbki
13.09.2022 19:57 Babcia Roma dusi gołąbki do perfekcji. Na kapuście zna się lepiej niż Gessler i Kuroń razem wzięci

Gołąbki są jednym z tradycyjnych polskich dań, któremu wprost nie można się oprzeć. Sekretem przepysznych gołąbków jest odpowiednio długie duszenie ich na wolnym ogniu. Tego dania nie można pospieszać. W zamian odwdzięczy się nam wspaniałą delikatnością oraz cudownym, intensywnym smakiem.Najbardziej tradycyjna odsłona gołąbków to te wieprzowe, w pysznym sosie pomidorowym. Danie to można przyszykować zarówno z młodej jak i starej kapusty. Nasze gołąbki przygotowane są bez dodatku ryżu, przez co zachwycają intensywnym mięsnym aromatem.

kapusta faszerowana
11.09.2022 13:56 Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków

Kapusta włoska faszerowana jest pyszną propozycją obiadową, która z powodzeniem zastąpi wam gołąbki. Przygotowanie jest nieco prostsze, a smak urzeka od pierwszego kęsa. Jeżeli szukacie urozmaicenia klasyki — ten przepis zdecydowanie wam się spodoba. Przygotowanie gołąbków wymaga czasu. Kapustę należy podzielić na liście, a potem każdy liść należy wypełnić odpowiednią ilością farszu i starannie zawinąć. A gdyby tak pominąć ten krok i obgotowaną główkę kapusty po prostu wypełnić smakowitym nadzieniem? Będzie równie pysznie.

gołąbki po meksykańsku
09.09.2022 18:08 Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez garnka i wody? Mamy banalnie prosty sposób

Parzenie kapusty na gołąbki jest chyba najbardziej niewdzięczną czynnością niezbędną do przygotowania tego dania. Czy wiesz jednak, że aby uzyskać liście do zawijania farszu, wcale nie potrzebujesz garnka z wrzącą wodą? Kapustę na gołąbki z powodzeniem przygotujesz za pomocą kuchenki mikrofalowej. Do przygotowania kapusty na gołąbki w mikrofali, wybierz odpowiedni jej rodzaj. Najlepiej sprawdzą się odmiany delikatne, na przykład kapusta włoska lub pekińska. Ich liście są zdecydowanie cieńsze, niż te spotykane w zwykłej białej kapuście. Dzięki temu uda się je zmiękczyć bez użycia wody.

surówka z czerwonej kapusty
09.09.2022 14:45 Znakomita surówka z czerwonej kapusty. Moc zdrowia i zachwycający smak

Robicie surówki z kapusty białej i pekińskiej? Skuście się na surówkę z czerwonej kapusty. Jest zasobniejsza w cenne składniki, a przy tym bardzo smaczna. Dziś proponujemy dodać do niej jabłko, marchew oraz cebulę i wymieszać całość z sosem i natką pietruszki. Powstanie pyszny i apetycznie wyglądający dodatek do niemal każdego obiadu.Surówka z czerwonej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem np. do pieczonego mięsa, rolad wołowych, pierogów, pyz, kopytek. Możemy podać ją również z plackami z ziemniaków i ulubionych warzyw, rybą pieczoną i każdym daniem, na jakie mamy ochotę.Do surówki koniecznie przygotujmy sos na bazie majonezu, oliwy z oliwek i octu. Doskonale podkreśli on smak całości i sprawi, że surówka nabierze charakteru. Po przygotowaniu surówki wstawmy ją do lodówki na godzinę. W tym czasie wszystkie smaki się poprzenikają i surówka będzie smaczniejsza. Mało kto wie, że czerwona kapusta nie dość, że ma mało kalorii, to jest również źródłem wielu witamin, między innymi witaminy C, K, witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i wapnia. Surówka jest szczególnie polecana w okresie jesienno- zimowym, żeby wzmocnić naszą odporność.

Jak ukisić kapustę w słoiku? Pyszny specjał nie tylko na zimę
09.09.2022 10:52 Jak ukisić kapustę w słoiku? Pyszny, domowy specjał nie tylko na zimę

Kiszonki są modne i zdrowe. A kiszona kapusta jest prawdziwą królową kiszonek. Można z niej przygotować wiele potraw i podać ją do obiadu. Dziś powiemy Wam, jak ukisić kapustę w słoiku. Pyszny, domowy specjał sprawdzi się nie tylko w zimę. Można po niego sięgnąć już tydzień po nastawieniu. A słoik kiszonki będzie idealną porcją na jeden raz. Producenci żywności czasami do kapusty kiszonej dodają środki konserwujące, a nawet ocet, dzięki którym kapusta długo utrzymuje swoje walory. Taka kiszonka nie ma jednak tych zalet, których oczekujemy. A ponieważ nastawienie kapusty do kiszenia jest bardzo proste, naprawdę możemy zrobić to własnoręcznie. W poniższym przepisie przetwarzamy 1 kg surowej kapusty. Jednak oczywiście proporcje możemy dostosować do swoich potrzeb. A kiszenie kapusty w słoiku jest naprawdę wygodne i kapusta nie zajmie wam dużo miejsca w kuchni. Nie przygotowujcie więc na raz wielu słoików. Pamiętajcie, że kapusta kiszona będzie gotowa mniej więcej po tygodniu.Podczas ubijania kapusty kiszonej w słoikach warzywo puści dużo soku. Kapusta poddawana procesowi fermentacji musi być całkowicie przykryta warstwą soku, w przeciwnym wypadku może się zepsuć.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Prosty przepis
07.09.2022 16:53 Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Maryla zdradza swój prosty sposób

Gołąbki są jednym z często goszczących na naszych stołach dań. Przygotowanie ich w piekarniku i bez zawijania w kapustę zajmie wam znacznie mniej czasu, a danie będzie równie smaczne. Patent Maryli jest niezawodny. Spróbujcie?Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie dobrych gołąbków. Kultowe danie warto przyrządzić z pominięciem zawijania mięsa w liście kapusty — wystarczy poszatkować warzywo, dodać je do farszu i uformować kotlety. Będzie równie pysznie, a pracy zdecydowanie mniej. Skusicie się?

Surówka chińska z białej kapusty - prosty przepis
04.09.2022 18:34 Przebojowa surówka chińska z białej kapusty. Wyjdzie lepsza niż z restauracji

Chińska surówka z białej kapusty jest świetnym pomysłem na pełen charakteru dodatek do obiadu. Sos z dodatkiem octu ryżowego sprawia, że warzywa są przyjemnie chrupiące i orzeźwiające, a smak niezwykle głęboki i wyrazisty. Koniecznie spróbujecie — będzie lepsza niż w niejednym „chińczyku".Prosta i pełna smaku surówka chińska świetnie pasuje do dań z ryżem i nie tylko. Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekty będą zachwycające. Zróbcie od razu dla całej rodziny, a na pewno poproszą o dokładkę.

Azjatycka surówka z kapusty zachwyca smakiem. Idealne połączenie składników
03.09.2022 17:16 Azjatycka surówka z kapusty zachwyca smakiem. Idealne połączenie składników

Surówka z kapusty z dodatkiem miodu, sezamu i sosu sojowego będzie pysznym dodatkiem do obiadu, azjatyckich potraw, a także do dań z grilla. Surówka jest kolorowa i pełna smaku. Doprawiona szczypiorkiem lub świeżą kolendrą dosłownie rozpływa się w ustach.Surówka azjatycka zachwyca smakiem i charakterem. Orientalne dodatki świetnie łączą się z biała kapustą, marchewką i porem. Surówka jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że każdy będzie prosił o dokładkę.Do surówki koniecznie dodajmy kawałek świeżego imbiru. Imbir wzmocni smak całego dania. Przysłowiową wisienką na torcie jest sezam, który dodaje orzechowej, słodkiej nuty. Cała surówka jest doskonale wyważona i smakuje jak z chińskiej lub tajskiej restauracji.Kuchnia azjatycka słynie z wyraźnie dobrawionych, często pikantnych dań. Jeśli również lubimy pikantne potrawy, do surówki dodajmy posiekaną papryczkę chili. Surówkę po przygotowaniu podajmy od razu. Możemy przechowywać ją również w lodówce, jednak po czasie będzie o wiele pikantniejsza.

Gołąbki po śląsku bogactwem smaku deklasują inne. Prostota w najlepszym wydaniu
03.09.2022 14:11 Gołąbki po śląsku bogactwem smaku deklasują inne. Prostota w najlepszym wydaniu

Gołąbki po śląsku zachwycają wyraźnym, mięsnym farszem i wyśmienitym sosem pomidorowym. Gołąbki to danie, które przygotujemy naprawdę szybko, a cała rodzina będzie zachwycona z pysznej niespodzianki na obiad.Gołąbki po śląsku to gołąbki z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Całość dopełnia sos pomidorowy gotowany z bulionu i tłuszczu, który powstał podczas duszenia gołąbków na maśle. Tak przygotowany, domowy sos ma wyjątkowy smak.Do gołąbków wykorzystajmy kapustę białą. W sklepach możemy również znaleźć kapustę holenderską o spłaszczonej główce, ta odmiana również świetnie nadaje się do zawijania, a jej liście są równie jędrne i delikatne w smaku.Farsz na gołąbki doprawmy koniecznie suszonym majerankiem. Przyprawa rewelacyjnie podbija smak mięsa mielonego i ryżu, sprawiając, że danie będzie jeszcze lepsze i bardzo aromatyczne. Gołąbki najpierw dusimy na maśle, następnie wlewamy sos pomidorowy, tak przygotowane błyskawicznie znikną z talerzy.

coleslaw
02.09.2022 10:22 Kultową surówkę z KFC pokochały miliony. Zdradzamy, jak zrobić Coleslawa krok po kroku

Popularna surówka z białej kapusty jest dobrym dodatkiem do wielu dań. Pasuje do tradycyjnego obiadu, dań z grilla, ryb, drobiu a nawet jako dodatek do kanapek. Możesz w łatwy sposób przyrządzić ją w swojej kuchni. Wystarczy kilka kroków aby cieszyć się nią na swoim stole.Surówka z białej kapusty to sprawdzony a zarazem prosty przepis. Nie zawiera octu, więc jest delikatna w smaku. Samo przygotowanie jest szybkie, warto jednak schłodzić surówkę przed podaniem.

Surówka z białej kapusty i pomidorów. Dodatek do obiadu, który zrobisz w 10 minut
01.09.2022 17:55 Surówka z białej kapusty i pomidorów. Dodatek do obiadu, który zrobisz w 10 minut

Surówka z białej kapusty i pomidorów jest pysznym i oryginalnym dodatkiem do obiadu. Będzie gotowa błyskawicznie, a jej smak zachwyci wszystkich domowników. Surówka pasuje zarówno do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb.Obiad bez surówki nie będzie kompletny. Surówkę przygotujemy z każdego warzywa sezonowego, doprawimy świeżymi i suszonymi ziołami, oliwą, majonezem, ulubionym sosem. Surówka z białej kapusty i pomidorów to absolutny hit, jest prosta, lekka i bardzo smaczna.Do surówki nie potrzebujemy wielu składników, wystarczy kapusta, pomidory, cebula, szczypiorek lub koperek i oliwa z oliwek. Surówka jest delikatna, lekko słodka i wygląda bardzo apetycznie, koniecznie musisz jej spróbować.Surówkę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Cukier jest ważnym dodatkiem, ponieważ dzięki niemu posiekana cebula nie będzie aż tak intensywna i ciężka. Cukier dobrze wpłynie również na smak pomidorów i wydobędzie z nich to, co najlepsze.

bigos
30.08.2022 13:00 Szybki bigos w sam raz na ciepłe dni. Bez dodatku kiszonej kapusty

Zapraszamy na szybki bigos idealny na ciepłe dni. Robi się go bez dodatku kiszonej kapusty, dzięki czemu jest delikatniejszy w smaku. Miejsce suszonych grzybów zajmą w nim pieczarki, a mięsa — kiełbasa. Nasz bigos nie wymaga długiego gotowania, a wychodzi naprawdę smaczny. Bigos jest tradycyjną, polską potrawą kojarzoną głównie z porą jesienno-zimową. Nie obędą się bez niego Święta Bożego Narodzenia ani sylwestrowa impreza. Jego podstawą jest zwykle kiszona kapusta i duży dodatek mięs. Dzięki temu danie to jest sycące i bardzo smaczne. Jeśli jednak macie ochotę na bigos teraz, latem, możecie go przygotować w nieco lżejszej wersji. Oczywiście kupicie bez problemu kapustę kiszoną — świeżą lub jeszcze z poprzedniego sezonu. Jednak jeśli chcecie ugotować bigos szybciej i w lżejszej wersji, postawcie na zwykłą, słodką białą kapustę.

surówka z kapusty
25.08.2022 22:04 Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu

Polecamy pyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Będzie idealna do kotleta i nie tylko. Jest prosta i szybka w wykonaniu, bo wystarczy poszatkować kapustę i dodać do niej kilka składników. Surówka ma wyważony smak, więc z pewnością posmakuje każdemu.Kapusta jest wdzięcznym produktem na surówkę. Niewiele kosztuje i ma dość neutralny smak. Zwykle sięgamy po kapustę białą, ale można też po włoską, czerwoną czy pekińską. Ta ostatnia wyróżnia się delikatnością i chrupkością. Przygotuj z niej surówkę do dzisiejszego obiadu.

Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10
24.08.2022 20:03 Gołąbki łemkowskie są prawdziwą poezją smaku. 1 szczegół może zaskoczyć

Gołąbki po łemkowsku są smakowitym i sycącym daniem, które z pewnością spodoba się amatorom polskiej kuchni regionalnej. Przygotowuje się je z kiszonej w całości kapusty, a farsz stanowi lekkie mięso jagnięce, aromatyczne grzyby i kasza. Koniecznie spróbujcie — danie smakuje obłędnie i szybko znika z talerzy. Kiszona w całości kapusta jest produktem, który nieczęsto pojawia się w kuchni. Jako baza do gołąbków jest jednak znakomita, doskonale łącząc się z sycącym farszem z jagnięciny i dwóch pysznych kasz — jęczmiennej i gryczanej. Całości dopełnia dodatek aromatycznych prawdziwków i podgrzybków. Skusicie się?

Modra kapusta z jabłkiem
23.08.2022 08:13 Babcia Stasia wiedziała jak zrobić idealną modrą kapustę. Zawsze dolewała do niej 1 łyżkę wyrazistego dodatku

Modra kapusta jak u babci uświetni niejeden obiad. Miękka, soczysta i pełna smaku obiadowa klasyka wzbogacona o odrobinę octu spodoba się każdemu. Warto spróbować — ten smak na długo zostanie w waszej pamięci. Dobrze przyrządzona kapusta modra skusi nie tylko amatorów smakowitych dań regionalnych. Pasuje nie tylko do śląskiego obiadu, ale też do pieczonej kaczki czy gęsi. Wersja z dodatkiem chrupiącego boczku i odrobiny octu, którą dziś wam proponujemy, jest wyrazista i pełna aromatu.

Jarskie gołąbki z młodej kapusty z kaszą i pieczarkami. Pyszny obiad bez mięsa
20.08.2022 08:07 Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa

Jarskie gołąbki to pomysł na pyszny, prosty obiad dla całej rodziny. Farsz na gołąbki z kaszy, marchewki, pieczarek zawinięty w liście młodej kapusty smakują wybornie. Do gołąbków podaj sos pomidorowy lub pieczarkowy, a błyskawicznie znikną z talerzy.Farsz na gołąbki możemy przygotować na wiele sposobów. Jarskie gołąbki będą jednak najsmaczniejsze, kiedy ugotujemy je z farszem z kaszy gryczanej, marchewki, pieczarek i innych dodatków. Farsz jest doskonale doprawiony i bardzo aromatyczny, jarskie gołąbki posmakują nawet największym miłośnikom mięsa.Sekretem doskonałego smaku jest przesmażenie warzyw i natki pietruszki z kaszą, następnie duszenie w bulionie warzywnym. Prawdziwy bulion odgrywa w przepisie bardzo ważną rolę, nie dolewajmy więc do kaszy ani wody, ani wywaru z kostki rosołowej, ponieważ farsz nie będzie już tak smaczny.Liście młodej kapusty sparzysz błyskawicznie, wystarczy, że pogotujesz je przez pół minuty w osolonej wodzie. Liście po sparzeniu ostudź i odstaw na czas przygotowywania farszu. Farsz z kapustą muszą się jeszcze gotować pod przykryciem przez około 20 minut, wtedy gołąbki będą idealnie miękkie i delikatne.

Gołąbki siostry Anastazji
18.08.2022 22:33 Zachwycające gołąbki z ziemniaczanym farszem według przepisu siostry Anastazji

Pomysł na bezmięsny, rodzinny obiad? Poznaj prosty przepis siostry Anastazji na gołąbki z farszem z ziemniaków i cebulki. Gołąbki przygotujesz w prosty sposób, a danie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź, jak zrobić zachwycające gołąbki z ziemniaczanym farszem.Gołąbki nie muszą być wyłącznie z mięsnym farszem z dodatkiem ryżu lub kaszy. Danie przygotujesz również z totalnie innym nadzieniem- z ziemniakami i cebulką zeszkloną na maśle. Jarskie gołąbki będą smakować najlepiej, kiedy ugotujesz je w domowym, aromatycznym bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego.Robienie gołąbków często kojarzy nam się z długim gotowaniem kapusty i przygotowywaniem farszu. Kapustę sparzysz błyskawicznie aż na trzy różne sposoby, dzięki którym liście będą gotowe w kilka minut- w tym artykule dowiesz się, jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki.Gołąbki przepisu siostry Anastazji z jarskim nadzieniem podaj z sosem pomidorowym, będą tak smaczne, że błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę. Danie doskonale sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i wizytę gości.

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?
10.08.2022 13:46 Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. A gdyby tak zrezygnować z zawijania farszu w kapustę? Taka wersja tradycyjnej potrawy też jest pyszna. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek koperku, który nadaje daniu nieziemskiego aromatu. Spróbujecie? Przygotowanie tradycyjnych gołąbków polega na zawinięciu mięsno-ryżowego farszu w zmiękczone w gorącej wodzie liście kapusty. Ta czynności zajmuje całkiem sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Dlatego tym razem proponujemy wam wariant niewymagający żmudnej obróbki warzywa. Skusicie się?

gołąbki po kaszubsku
09.08.2022 13:06 Przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu

Przedstawiamy przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu, który stanowi w zasadzie całe gołąbki. Kaszubskich gołąbków nie zawija się w liście kapusty, tylko posiekane warzywo miesza się z mielonym mięsem i kilkoma składnikami, a z masy formuje się duże kotlety. Bez zbędnego parzenia liści kapusty i zawijania. Gołąbki w liściach kapusty lubią chyba wszyscy, tylko sporo przy nich pracy. Kapustę trzeba bowiem najpierw sparzyć, by uelastycznić jej liście, a potem zawinąć w nie farsz. Przyrządzenie klasycznych gołąbków wymaga więc trochę czasu i zręczności.Tym, którzy chcą przygotować gołąbki szybciej i bez problemów polecamy gołąbki po kaszubsku. Farsz do nich, a w zasadzie całe gołąbki robi się nie tylko z mielonego mięsa, ale też marchewki, pietruszki, cebuli i posiekanej kapusty. Uformowane gołąbki, które wyglądają niczym mielone kotlety, obsmaża się, a potem dusi w sosie pomidorowym. Proste, prawda?

jak sparzyć kapustę na gołąbki
08.08.2022 11:28 Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą

Zastanawiasz się, jak sparzyć kapustę na gołąbki? Mamy dla ciebie sprytny trik, dzięki któremu obędzie się bez garnka z wodą. Z powodzeniem zastąpi go kuchenka mikrofalowa. Liście kapusty zrobią się elastyczne, bez parzenia dłoni i ryzyka rozgotowania główki. Gołąbki w liściach kapusty są bardzo lubianą potrawą kojarzoną z domową kuchnią. Mimo że w ich środku znajduje się zwykle mięso i ryż, można je jeść bez końca. Są bowiem delikatne i lekkostrawne. Niestety nie przygotowujemy ich zbyt często, bo są dosyć pracochłonne. Najwięcej problemu przy robieniu gołąbków stwarza przygotowanie liści kapusty. Trzeba je sparzyć i ostrożnie zdjąć z główki, tak by ich nie uszkodzić. W elastyczne liście bez problemu da się zawinąć farsz. A w jaki sposób sparzyć kapustę na gołąbki? Jest na to kilka sposobów.

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności
06.08.2022 12:42 Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny farsz, miękka kapusta i domowy sos to rewelacyjne połączenie, które za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków?Gołąbki są prostym daniem, wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w sparzone wcześniej liście kapusty i upiec lub ugotować. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zwykle podaję z ugotowanymi ziemniakami i domowym sosem pomidorowym, wszyscy są zachwyceni.Jeśli nie przepadasz za klasycznym parzeniem liści kapusty, możesz przygotować je w inny sposób- liście włóż do mikrofalówki, ustaw najwyższą moc. Po około 4 minutach podgrzewania liście kapusty będą miękkie i jędrne, idealne do zawijania farszu do gołąbków.Do farszu do gołąbków dodaj również zioła. Osobiście polecam suszony majeranek, oregano lub natkę pietruszki. Zioła podkreślają smak i ryżu i mięsa, przez co gołąbki będą przepyszne i bardzo aromatyczne. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to danie, które wychodzi idealnie za każdym razem.

surówka z młodej kapusty
05.08.2022 22:38 Lekka i chrupiąca surówka z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań

Nie masz pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Polecamy lekką i chrupiącą surówkę z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań, bo jest dość neutralna w smaku. Oprócz kapusty zawiera marchewkę, zieleninę i wyborny sos. Szybko znika z talerzy, a można ją jeść nawet samą na przekąskę.Żywieniowcy uważają, że surówka jest najważniejszą częścią obiadu. Tymczasem często rezygnujemy z jej przygotowania, bo szkoda nam na to czasu. Nieraz nie mamy też zwyczajnie pomysłu na ten dodatek.A tak naprawdę zrobienie surówki nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Inspiracje znajdziecie zaś w naszym portalu. Teraz chcielibyśmy wam jednak zaproponować wybitnie letnią, lekką surówkę z młodej kapusty. Jest chrupiąca i po prostu przepyszna.

Jak zrobić idealne gołąbki?
02.08.2022 13:16 Jak zrobić idealne gołąbki? Najlepsze kucharki mają sprawdzone patenty

Czy wiecie, jak zrobić farsz do gołąbków, żeby nie był suchy? Okazuje się, że to wcale nie jest takie proste. Jednak jeśli do mięsa, ryżu i pomidorów dodacie nieco bulionu, nie ma szans, by wyszedł niesmaczny. Wywar nada nadzieniu soczystości i sprawi, że będzie przyjemniejsze w odbiorze. Spróbujcie koniecznie. Wielu smakoszy z pewnością zastanawia się jak zrobić idealne gołąbki. Niestety przyrządzenie tej potrawy wymaga nieco wysiłku. Nie wystarczy samo zmieszanie składników na farsz i zawinięcie ich w miękkie liście kapusty. Postępując w ten sposób, ryzykujemy, że danie będzie niesmaczne. Znamy kilka prostych trików, które sprawią, że potrawa zachwyci smakiem.

gołąbki z kapusty
31.07.2022 19:30 Zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Farsz skrywa niespodziankę

Zapraszamy was dziś na zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Ich farsz skrywa w sobie niespodziankę, którą jest świeża, posiekana mięta. Dzięki temu gołąbki mają orzeźwiający smak. Czym jeszcze wyróżniają się tureckie gołąbki? Są mniejsze niż nasze, więc można je podać nie tylko na obiad, ale też na przystawkę. Gołąbki to rodzaj potrawy składającej się z dwóch warstw. Zewnętrzną stanowi liść, zazwyczaj kapusty, ale też winorośli czy buraków. Wewnętrzną jest zaś farsz przygotowany np. z mięsa, mięsa i ryżu, ziemniaków.U nas najpopularniejsze są gołąbki z kapusty nadziewane farszem z mielonego mięsa i ryżu. O dziwo, podobne gołąbki znają też w Turcji. Są jednak mniejsze, a farsz do nich robi się z wołowiny i niegotowanego ryżu oraz kilku aromatycznych dodatków.

Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10
29.07.2022 14:45 Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10

Gołąbki z mięsem to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Aromatyczny farsz i delikatne liście kapusty polane sosem pomidorowym lub pieczarkowym to doskonałe połączenie. Nie wszyscy jednak wiedzą, jakie mięso jest najlepsze do gołąbków.Do gołąbków zwykle dodajemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo- wołowe. Najlepszy farsz do gołąbków przygotujemy jednak z mięsa drobiowego, a dokładnie z udźca z indyka. Mięso wystarczy zmielić z ryżem, cebulką, czosnkiem i masłem, a następnie doprawić do smaku suszonym tymiankiem i majerankiem.Tak przygotowany farsz nie ma sobie równych, jest idealnie doprawiony i delikatny, a sam indyk jest niezwykle soczysty. Wiele osób rezygnuje z przygotowania gołąbków ze względu na długie parzenie kapusty, kapustę możemy jednak sparzyć błyskawicznie w mikrofalówce.Do gołąbków z mięsem z indyka podajmy domowy sos pomidorowy lub pieczarkowy. Gołąbki możemy również podać z kwaśną śmietaną, ziemniakami, chlebem i każdym, ulubionym dodatkiem. Gołąbki będą gotowe po godzinie gotowania w bulionie.

Zachwycająca kiszona kapusta w nowoczesnym wydaniu według Darii Ładochy. Takiego efektu się nie spodziewasz
29.07.2022 14:29 Zachwycająca kiszona kapusta w nowoczesnym wydaniu według Darii Ładochy. Takiego efektu się nie spodziewasz

Kiszona kapusta przepisu Darii Ładochy to pomysł na pyszny dodatek obiadowy i przekąska dla całej rodziny. Kapusta z dodatkiem młodych buraków, sezamu, sosu sojowego i reszty składników jest niezwykle aromatyczna, lekka i pełna smaku.Daria Ładocha podzieliła się swoim pomysłem na pyszną kapustę kiszoną w niecodziennej, nowoczesnej odsłonie. Ładocha nie dodaje do kapusty ziela angielskiego, gorczycy, marchewki. Klasyczne składniki zamieniła na papryczkę chili, imbir, sezam, sos sojowy.Do kapusty kiszonej Daria Ładocha dodaje również młode buraki czerwone, dzięki którym kapusta nabiera ładnego koloru. Kapusta kiszona z sosem sojowym będzie gotowa po dwóch dobach i zachwyci każdego swoim niezwykłym smakiem.Do czego podać kapustę kiszoną w nowoczesnym wydaniu? Do każdego obiadu mięsnego, warzywnego i smażonej ryby. Pasuje zarówno do wołowiny, jak i drobiu, wieprzowiny, placków z cukinii. Kapusta będzie również pyszną i zdrową przekąską.

surówka z kapusty
29.07.2022 13:56 Wyjątkowa surówka jak z chińskiej restauracji. Kilka chwil, a rodzina oniemieje z zachwytu

Domowa surówka jak z chińskiej restauracji zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Jest lekka, pożywna, zdrowa, a zalewa na bazie oleju, octu ryżowego i cukru nadaje jej genialnego aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na prostą, ale pyszną surówkę, która odczaruje każdą potrawę, to surówka jak z chińskiej restauracji jest właśnie dla Ciebie. Poszatkowane warzywa w nowej odsłonie to absolutny hit. Surówka jak z chińskiej restauracji złożona jest z kliku podstawowych składników. Kiełki fasoli mung kupimy również w każdym markecie i sklepach z kuchniami świata. Surówka przygotowana z kapusty, papryki, ogórka, marchewki i zalewy jest prosta w przygotowaniu i przede wszystkim pyszna.Surówkę jak z chińskiej restauracji możemy podać nie tylko do obiadów z orientalną nutą. Będzie smakować wyśmienicie podana z kotletami schabowymi, pieczenią, a także szaszłykami drobiowymi i każdym, innymi daniem, również wegetariańskim.