Lubicie gołabki? Tak. A czemu robicie je tak rzadko? Jeśli uważacie, że dużo przy nich pracy, mamy dla was doskonałą alternatywę. Możecie przygotować szybkie gołąbki niewymagające zmiękczania kapusty. Wyglądem bardziej przypominają klopsy, ale smak jest ten sam — wybornie gołąbkowy.Mielone mięso, ryż i kapusta. Oto podstawowe składniki gołąbków. Tych tradycyjnych, ale też w uproszczonej wersji. Czym się te wersje różnią? Ano tym, że w tych szybkich nie ma całej zabawy z kapustą. Nie trzeba wykrawać głąba, obgotowywać główki i ostrożnie ściągać liści, Kapustę wystarczy bowiem posiekać, wymieszać z mięsem i ryżem i prawie gotowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone są niewątpliwie dość szybkie do przygotowania. Zwłaszcza jeśli kupisz mięso już zmielone. Wystarczy je doprawić, uformować kotlety i przystąpić do smażenia. Czy za każdym razem, z takiego produktu wychodzą ci smaczne kotlety? O wiele lepszym rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa. Na mielone kotlety najlepsze jest mięso wieprzowe, np. z łopatki (kotlety wyjdą soczyste), z szynki (mielone będą nieco twardsze, ale też chudsze). Niektórzy preferują mieszankę mięsa wieprzowego z wołowym, bo ma wyraźniejszy smak. A liczący kalorie wybierają zaś mielone mięso indycze lub cielęcinę, bo to jest chude i delikatne. Planując przygotowanie kotletów mielonych, warto też rozważyć czy kupić gotowe mięso mielone, czy jednak zmielić je domu. Każda opcja ma swoje wady i zalety. Poznaj je i dokonaj wyboru.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone mają duże grono wielbicieli. Kochamy je za smak, a także łatwość i szybkość przygotowania. Teraz zaprezentujemy wam ich wyjątkowo smaczną wersję — kotlety mielone zawijane w plastry boczku. Są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne.Wędzony boczek jest tym dodatkiem, który swym wyraźnym aromatem potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jednocześnie zawarty w nim tłuszcz zwiększa soczystość wielu potraw. Plastrami boczku dobrze jest obłożyć potrawę przeznaczoną do pieczenia lub owinąć nimi produkty, które mają być smażone. Zawsze warto go piec lub smażyć do momentu, aż ładnie się zarumieni. Będzie wtedy przyjemnie chrupiący i wytopi się z niego nadmiar tłuszczu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli lubisz kotlety mielone, koniecznie spróbuj tych, z dodatkiem musztardy i startych pieczarek, polecanych przez Jakuba Kuronia. Sos doda kotletom ostrości, a grzyby soczystości i przyjemnego aromatu. Do przygotowania potrawy wystarczy 30 minut.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone znamy wszyscy. Ale czy próbowaliście kiedyś dodać do mięsnej masy trochę startych ziemniaków? Jeśli nie koniecznie to zróbcie, bo kotlety z ich dodatkiem są niezwykle soczyste i smaczne. Od kotletów mielonych oczekujemy chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. I właśnie ten drugi efekt pomagają nam uzyskać ziemniaki. Potrawa ta wywodzi się z kuchni Podlasia, w której kartofle zajmują ważne miejsce. Przetestujcie ten przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite kotlety mielone wiele razy wywoływały u nas autentyczny zachwyt. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym zagości kiszona kapusta. Kotlety mielone w mgnieniu oka znikną z talerzy.Kotlety mielone bez dwóch zdań można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Wszystko dzięki prostocie przygotowania i walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Tym razem kotlety mielone przygotujemy w zupełnie inny sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Podstawowymi składnikami tradycyjnych gołąbków jest kapusta, mięso i ryż. Ale jak się okazuje ryż bez problemu można zastąpić innym składnikiem, dzięki czemu klasyczne gołąbki zyskają pełniejszy smak. Zobacz jak przygotować bezryżowe, przepyszne gołąbki.Gołąbki kochamy za ich pożywność i bogaty smak. Jednak tak naprawdę ryż jest tutaj najbardziej neutralnym w smaku składnikiem. Gdy zastąpimy go bardziej wyrazistą kaszą jęczmienną lub gryczaną ta potrawa zyska prawdziwą głębię smaku. Dlatego zachęcamy do wypróbowania bezryżowych gołąbków.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Do gołąbków z kaszą warto też dodać trochę zrumienionego boczku albo suszonych grzybów. Te dwa dodatki doskonale harmonizują z kaszą i nie kłócą się z mięsem, ani kapustą.
Kotlety mielone należą do jednych z najbardziej lubianych dań w Polsce, jednak wiele osób popełnia przy nich błąd. Bułki czerstwej nie powinno bowiem moczyć się w wodzie, a w mleku. Nabiał sprawia, że danie jest bardziej soczyste i smaczniejsze. Kotlety mielone są posiłkiem, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Każdy miłośnik polskiej kuchni kocha je tak samo jak kotlety schabowe, czy gołąbki. Niestety nawet najlepsi domowi kucharze nie do końca wiedzą, jakiego płynu należy użyć do namoczenia czerstwej bułki. Niżej wszystko wyjaśniamy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Tym razem sięgniemy po przepis na mięsny specjał z dodatkiem ryżu. Efekt powali na kolana nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Bez wątpienia kotlety mielone są kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy przyrządza je odrobinę inaczej. Dodatek w postaci ryżu sprawi, że kotlety będą jeszcze bardziej sycące. Ich smak pozostaje na długo w pamięci.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone to klasyk, który często gości na naszych stołach. Sprawdzony przepis sprawi, że zawsze wyjdą one idealnie soczyste i puszyste, a dodatek aromatycznego tymianku idealnie podkręci ich smak.Kotlety mielone należą do dań, które bardzo często pojawiają się w naszym menu. Jak je przyrządzić, aby były idealnie pulchne i soczyste, a przy tym niebywale aromatyczne? Polecamy najlepszy przepis!Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Łatwy sposób na puszyste kotlety mieloneSkładniki:kilogram mięsa mielonego2 jajka2 cebule4 ząbki czosnku1 sucha bułka100 ml mleka100 g bułki tartej2 łyżeczki tymianku i majerankusól i świeżo mielony pieprz do smakuSposób wykonania: Umyj mięso. Zalej bułkę mlekiem i odciśnij. Wymieszaj ze sobą bułkę i zmielone mięso. Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek i podsmaż je na tłuszczu, a następnie dodaj do mięsDopraw masę mięsną majerankiem i tymiankiem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wyrób ją ręką, a następnie wbij do niej jajka i dalej wyrabiaj.Zwilżonymi dłońmi podziel wyrobione mięso na porcje. Deskę posyp bułką tartą i obtocz w niej kotlety. Rozgrzej na patelni olej i smaż je z obu stron na złoty kolor! Smacznego!Na naszej stronie znajdziesz również wiele innych ciekawych przepisów na kotlety m.in. wyjątkowe staropolskie schabowe oraz nietypowe kotlety z brokuła.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Obłędna w smaku surówka z jabłekJak wykorzystać w kuchni wrotycz?Placki ziemniaczane z dodatkiem startej marchewkiźródło: wielkie żarcie Zapraszamy na nasz Instagram
Kotlety kojarzą nam się przeważnie z mięsnym daniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w warzywnej odsłonie. W tym zadaniu doskonale sprawdzają się przepyszne brokuły. Za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki, zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak.Nie da się ukryć, że kotlety z brokułów już same w sobie są nie lada specjałem. Tym razem wzbogacimy ją o niezwykle aromatyczną przyprawę, dzięki której specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się oprzeć.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone z kalafiora są nie lada specjałem. Smakołyk momentalnie zniknie z talerzy. Prośby o dokładkę są pewne. Wystarczy, że jedną część kalafiora ugotujemy, a drugą zostawimy surową. Efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Nie da się ukryć, że kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w jarskim wydaniu. W takim zadaniu dobrze sprawdzi się smakowity kalafior.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone są absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu nie sposób się oprzeć. W każdym domu przyrządza się je nieco inaczej. Dziś sięgniemy po kotlety mielone po węgiersku. Ich sekretem jest dodatek w postaci beszamelu.Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nie inaczej stanie się w przypadku węgierskiej odsłony kultowego dania. Efekt pozostaje na długo w pamięci.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone można wzbogacić o rozmaite dodatki. Niektóre z nich mogą wydawać się nieco kontrowersyjne. Dobrym przykładem są rzodkiewki. Okazuje się, że za ich sprawą kotlety mielone mogą wiele zyskać. Domownicy spałaszują je w mgnieniu oka.Smakowite kotlety mielone potrafią wywołać szczery zachwyt nawet u najbardziej wymagających wielbicieli kulinariów. Czasami warto dodać do nich mniej oczywiste dodatki. Kotlety mielone z rzodkiewką podbiją serca najbliższych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że kotlety mielone należą do grona swojskich specjałów, obok których ciężko przejść obojętnie. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem. Gwiazda wzbogaca kotlety mielone o buraki.Pyszne kotlety mielone potrafią przyprawić o szybsze bicie serca wielu smakoszy. Mięsny specjał przeważnie bazuje na dodatkach w postaci cebuli, namoczonej bułki i jajek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić danie o buraki. Efekt zaskoczy domowników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyśmienite kotlety mielone są jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone w bardzo prosty sposób. Okazuje się, że słynna restauratorka stawia na dodatek w postaci podsmażanej cebuli.Kotlety mielone od Magdy Gessler są nie lada specjałem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Gwiazda Kuchennych Rewolucji w przypadku tego dania stawia na prostotę. Z jej przepisem powinni sobie poradzić nawet mniej doświadczeni smakosze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wariacje na temat kotletów mielonych nie mają końca. Można je przyrządzać na wiele sposobów, wystarczy odrobinę zaszaleć ze składnikami czy wprowadzić eksperymenty w wyborze mięsa. Mielone po niemiecku zaskakują soczystością i chrupkością. Dzięki dodaniu do nich mleka i szynki, smak nabiera zupełnie nowych wymiarów. Mielone można zrobić właściwie ze wszystkiego, co mamy pod ręką, nawet z resztek po rosole. Powstało już bardzo wiele wersji tego klasycznego dania, po które sięgają osoby ceniące tradycyjne, swojskie potrawy.Ciekawą konkurencją dla klasycznych polskich mielonych są na pewno kotlety po francusku. Jednak dla amatorzy nietypowych smaków, ceniący wielowymiarowe dania, na pewno docenią kotlety mielone po niemiecku. To gratka dla wszystkich mięsożernych łasuchów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite kotlety mielone są jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Przeważnie dodaje się do nich bułkę namoczoną w mleku. Okazuje się, że zamiast niej równie dobrze możemy wykorzystać płatki owsiane. Efekt powala na łopatki.Kotlety mielone cieszą się sporym uznaniem u smakoszy, którzy lubują się w swojskich specjałach. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem postawimy na kotlety mielone z dodatkiem płatków owsianych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety z kaszy gryczanej zaskoczą nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Ich walory smakowe pozostają na długo w pamięci. Przepis jest banalnie prosty i nawet niedoświadczeni smakosze poradzą sobie z nim bez najmniejszych problemów. Kotlety można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie kojarzą nam się z daniem typowo mięsnym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kotlety przyrządzić z kaszy. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Trudno o większy obiadowy klasyk w Polsce niż kotlety schabowe. Każdy z nas doskonale zna ten smak i fakturę. Dlatego tym przyjemniej nam przedstawić cudowne urozmaicenie klasycznego przepisu. Tym razem do panierki dodamy nieco sezamu. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Tradycyjna panierka do kotletów schabowych ma mało charakterystyczny smak, a najbardziej uwielbiamy ją za jej fakturę.
Kotlety mielone zazwyczaj przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej lub kajzerki namoczonej w mleku czy wodzie. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem wykonać je bez tych składników. Poniżej zdradzamy jak tego dokonać. Smażenie kotletów mielonych wydziela jedyny w swoim rodzaju aromat, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Jeśli nie chcesz dodawać do mięsnej masy bułki, nie musisz się obawiać - bez niej, kotlety są równie pyszne, Choć bułka stanowi często spoiwo, łączące resztę składników, poniższa receptura wykorzystuje w tym celu jajko. Po usmażeniu jajko ścina się, co zapobiega rozpadaniu masy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kotlety mielone są jednym z największych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że kultowe kotlety mielone będą jeszcze lepsze, jeśli zapieczemy je razem z plasterkiem sera. Efekt powala na łopatki.Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Tym razem warto sięgnąć po przepis na zapiekane mięsne specjały z dodatkiem sera. Prośby o dokładkę są niemal pewne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kotlety można przygotować na różne sposoby. Tym razem wypróbujemy przepis na specjał na bazie kurczaka i ananasa. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli oprzeć się takiej propozycji obiadowej.Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Przeważnie sięgamy po ich mieloną odsłonę lub kultowego schabowego. Czasem warto pokusić się na kulinarne eksperymenty.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Kotlety mielone jadasz praktycznie co tydzień i chcesz spróbować czegoś nowego? Przetestuj poniższą wersję z dodatkiem żółtego sera. Dzięki temu ich smak będzie jeszcze lepszy i bardziej intensywny. Kotlety mielone są prawie tak samo popularne jak kotlety schabowe, dlatego istnieje spore prawdopodobieństwo, że mogą się znudzić. Warto więc odmienić ich smak dodając odrobinę sera. Ser nie tylko sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste i delikatniejsze - jego intensywny smak pobudzi twoje zmysły, zwiększy apetyt i wywoła zachwyt w domownikach, których poczęstujesz takim rarytasem. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Kotlety mielone są jednym z najlepszych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Kultowe kotlety mielone wiele zyskają, jeśli wzbogacisz je o sos sojowy. Orientalne wydanie obiadowego klasyka z pewnością podbije serca najbliższych.Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że wyśmienite mięsne frykasy można przygotować odrobinę inaczej. Nowa wersja kotletów mielonych na długo pozostaje w pamięci.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kotlety mielone możemy przygotowywać na wiele sposobów. Każda pani domu posiada własną, niezawodną recepturę. Niżej zdradzamy recepturę na mielone z musztardą - dzięki niej, smak mięsa jest intensywniejszy, a faktura kotletów delikatna jak chmurka. Kotlety mielone to jedno z naszych ulubionych polskich dań. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu i mamy przed sobą prawdziwą ucztę. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, wystarczy dodać do mięsnej masy odrobinę musztardy. Jej właściwości pozwalają wzmocnić smak mięsa i innych składników, co przekłada się na większą przyjemność z jedzenia.
Bób jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Niektórzy mogliby go zajadać właściwie nieustannie. Mało kto spodziewałby się, że bób dobrze nadaje się na kotlety. Wystarczy zmieszać go z jajkami. Przepis jest banalnie prosty.Nie da się ukryć, że bób zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie po niego sięgają. Przeważnie po prostu go gotujemy i jemy z dodatkami takimi jak masło czy sól. Przekonaj się, w jaki sposób przekształcić bób w wyśmienite kotlety.
Kotlety mielone to niezawodny obiadowy klasyk, który cieszy się ogromną popularnością. Warto wypróbować jego sezonową wersję! Dodatek cukinii nie tylko podkręci smak popularnych mielonych, ale również sprawi, że staną się one idealnie pulchne i soczyste.Sposób na pulchne i soczyste kotlety mieloneChociaż kotlety mielone nie są zbyt skomplikowanym daniem, to warto znać kilka prostych tricków, dzięki którym zawsze wyjdą one po prostu idealne. Dobrym patentem jest dodanie do masy mięsa mielonego startej cukinii.Dodatek tego soczystego warzywa sprawi, że nasze kotlety nie będą zbyt suche, a przy okazji wyjdą idealnie pulchne i puszyste! Nie zwlekaj, chwyć za cukinię i stwórz najlepsze mielone, jakie jadłeś.Przepis na kotlety mielone z dodatkiem cukiniiLista składników:500 g mięsa mielonego1 bułka1 szklanka mleka1 cebula1 cukinia1 jajkobułka tartasólpieprzolej do smażeniaSposób wykonania:Przełóż bułkę do miski i zalej ją szklanką mleka, a następnie odstaw ją na około 10 minut. W tym czasie obierz drobno cebulę. Włóż ją do dużej miski wraz z mięsem mielonym oraz jednym rozbitym jajkiem.Odciśnij bułkę z nadmiaru mleka i przełóż ją do masy mięsnej. Umyj cukinię, odetnij jej końcówki i zetrzyj na dużych oczkach tarka, a następnie przełóż do miski.Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób na gładką masę. Następnie rozgrzej olej na patelni. Uformuj z masy kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron.Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Latem polecamy szczególnie zestaw z posypanymi koperkiem młodymi ziemniakami oraz mizerią lub ulubioną surówką.Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na kotlety. Pisaliśmy między innymi o: zachwycającym patencie Jakuba Kuronia na tradycyjne schabowe oraz dzieliliśmy się recepturą Karola Okrasy na niezwykłe wege kotlety.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Domowy sposób na ogromne zbiory ogórkówJak usunąć robaki z truskawek?Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizeriiźródło: newsy gotujmyZapraszamy na nasz Instagram