Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Mięso

Jak przygotować kiełbasę z grilla, żeby miała mniej kalorii? Sekret tkwi w 1 szczególe
08.07.2022 18:11 Jak przygotować kiełbasę z grilla, żeby miała mniej kalorii? Sekret tkwi w 1 szczególe

Czy potrawy z grilla mogą być mniej kaloryczne? Oczywiście! W prosty sposób możemy obniżyć kaloryczność kiełbasy z grilla, wystarczy odpowiednio ją naciąć. Jeśli przygotowujemy również inne dania, pamiętajmy o tackach aluminiowych, są niezbędne. Grillowanie to nasz sport narodowy. Trudno nam sobie wyobrazić ciepły, letni wieczór podczas weekendu bez grillowanej kiełbasy, karkówki i innych pyszności. Niestety dania z grilla do najlżejszych nie należą, jednak możemy w prosty sposób sprawić, że kiełbasa będzie miała mniej kalorii.Na grillu możemy przygotować niemal wszystko- od grzybów, po warzywa, ryby i różne rodzaje mięs. Każde danie przygotowywane nad ogniem ma genialny smak i aromat. Do dań z grilla podajmy również lekką sałatkę z sezonowych warzyw, a na talerzu będzie pysznie, zdrowo i kolorowo.Kiełbasa z grilla ma około 230- 250 kcal. Jest więc kaloryczną potrawą zwłaszcza, że na jednej kiełbasce chyba nikt jeszcze nie przestał jeść. Nacinanie kiełbasek sprawi, że będą miały około 50 kcal mniej. Dobrym sposobem na mniej kalorycznego grilla są również szaszłyki warzywne, grillowana cukinia, bakłażan i papryka.

Pieczony bakłażan po grecku
08.07.2022 11:18 Moussaka z bakłażanem. Obiad dla całej rodziny w greckim stylu

Moussaka to zapiekanka w greckim stylu z warzywami sezonowymi, serem i mięsem mielonym. Danie przygotujesz błyskawicznie, a cała rodzina będzie zachwycona. Zapiekanka jest pożywna i pełna smaku, jest idealna na obiad w upalny dzień.Zapiekanki z sezonowych warzyw to absolutny hit każdych wakacji. Zapiekanki są szybkie w przygotowaniu i możemy dodać do nich wiele składników i polać ulubionym sosem. Jedną z lepszych zapiekanek, jakie jadłam, jest właśnie pieczony bakłażan po grecku zapiekany z sosem beszamelowym.Pieczony bakłażan po grecku to pomysł na pyszny obiad, nawet w najbardziej zabiegane dni. Przygotowanie całej potrawy zajmuje mi dosłownie 20 minut. Zapiekanka będzie gotowa po 20- 25 minutach pieczenia. Moussaka doprawiona suszonymi ziołami i świeżą natką pietruszki smakuje wybornie.Przed przygotowaniem zapiekanki, bakłażana pokrój w plastry i oprósz solą, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru wody. Sos z mięsa mielonego i pomidorów dopraw również cukrem. Cukier uwalnia z warzyw najlepszy smak, a cały sos będzie bardzo aromatyczny.

Okrasa pokazał jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla. Sekretem jest marynata
06.07.2022 11:20 Okrasa pokazał jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla. Sekretem jest marynata

Tajskie szaszłyki na grilla przepisu Karola Okrasy są totalnym hitem i podbijają każdy stół. Indyk marynowany w mleku kokosowym grillowany z warzywami w glazurze i podany z niezwykle aromatycznym sosem błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Szaszłyki na grilla możemy przygotować na wiele sposobów, jednak jednym z najlepszych jest patent Karola Okrasy, który marynuje mięso w orientalnych przyprawach i mleku kokosowym, a do warzyw przygotowuje glazurę z miodu i sosu sojowego.To właśnie marynata jest sekretem doskonałych szaszłyków na grilla. Szaszłyki podajmy z orientalnym sosem na bazie marynaty. Przed podaniem oprószmy je solidnie świeżą kolendrą lub świeżą natką pietruszki, jeśli wolimi nieco łagodniejsze smaki.Do szaszłyków na grilla możemy podać również upieczone ziemniaki lub ryż. Jak ugotować ryż na sypko? Ryż basmati przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Płukanie sprawi, że ziarna nie posklejają się podczas gotowania.

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek
05.07.2022 12:57 Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Miękkie żeberka z grilla w aromatycznej marynacie i glazurze z miodu i musztardy to absolutny hit. Zrezygnuj z klasycznej kiełbasy, przygotuj żeberka, które zachwycą każdego miłośnika mięsnych potraw. Żeberka grillowane długo nad żarem będą tak miękkie, że mięso zacznie odchodzić od kości.Sekretem idealnie miękkich żeberek z grilla jest długie grillowanie. Nie grilluj mięsa bezpośrednio nad ogniem, a nad żarem. Temperatura musi być w miarę stała- między 110 a 150 stopni C. Glazurą nasmaruj mięso na około 20 minut przed końcem grillowania.Żeberka zamarynuj dzień wcześniej. Do marynaty koniecznie dodaj ocet, który zmiękczy twardą strukturę i włókna w mięsie, przez co żeberka po upieczeniu będą naprawdę miękkie i delikatne. Miękkie żeberka z grilla w aromatycznej marynacie i glazurze to gratka dla każdego smakosza Jak sprawdzić, czy żeberka są już idealnie miękkie? Gdy złapiesz za kość i delikatnie podniesiesz wieprzowinę, mięso powinno zacząć odchodzić od kości. To najskuteczniejszy sposób na sprawdzenie, czy żeberka są już idealne.

Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
03.07.2022 20:44 Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Gołąbki najlepiej smakują, gdy przygotowuje się je według sprawdzonej receptury. Przepis babci Hani jest prosty, a smak zanurzonych w pomidorowym sosie kapuścianych zawijasów z mięsem i ryżem spodoba się każdemu, kto ceni klasyki kuchni polskiej. Spróbujecie?Gołąbki z mięsem i ryżem prawdopodobnie są najczęściej serwowaną wersją faszerowanej kapusty. Choć często zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów, wiemy, że powrót do znanych z domu smaków bywa przyjemny. Wypróbujcie nasz przepis, a jeszcze nie raz się na niego skusicie.

Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
02.07.2022 09:59 Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat

Pomysł na tani i smaczny obiad, który będzie gotowy w kilka minut? Usmażmy kiełbasę z cebulą i majerankiem. Smażona kiełbasa z dodatkiem suszonego majeranku jest pyszna i sycąca, a jej przygotowanie zajmie nam dosłownie 15 minut.Kiełbasa z cebulą to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Danie jest bardzo smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jest również bardzo tanie, ponieważ składa się wyłącznie z dwóch składników. Do obiadu potrzebny będzie również suszony majeranek.Kiełbasę z cebulą możemy podać z chlebem lub z ugotowanymi ziemniakami. Pamiętajmy, że całe danie wymaga najpierw smażenia, później duszenia na wolnym ogniu, dzięki czemu wydobędziemy najlepszy smak.Jaka kiełbasa będzie najlepsza do smażenia? Każda. Do przygotowania dania wykorzystajmy ulubioną kiełbasę. Pamiętajmy jednak, aby mięso dokładnie ponacinać, dzięki czemu będzie o wiele smaczniejsze i bardziej chrupiące.

moczenie mięsa w mleku
29.06.2022 16:34 Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób

Marynujesz mięso w mleku tak, jak na zdjęciu? Dowiedz się, czy moczenie mięsa w mleku ma sens. Eksperci nie mają złudzeń — lepiej tak nie robić, bo można przypłacić to zatruciem pokarmowym. Poznajcie szczegóły i inne, o wiele lepsze produkty do marynowania mięs. Moczenie mięsa w mleku jest dosyć popularną praktyką. Wiele z was z pewnością moczy schab na kotlety w mleku z dodatkiem cebuli albo wątróbkę przed smażeniem. Dla wielu osób mięso dzięki temu staje się smaczniejsze, zyskuje delikatniejszy smak i większą kruchość. Co jednak na to eksperci?

Najprostszy przepis na domowy salceson wieprzowy. Każdy fan klasycznych wędlin zakocha się w jego smaku
24.06.2022 21:04 Najprostszy przepis na domowy salceson wieprzowy. Każdy fan klasycznych wędlin zakocha się w jego smaku

Salceson to rodzaj podrobów przygotowanych głównie z mięsa wieprzowego: z głów, ozorów, golonki i wywaru warzywnego, z którego robiona jest galaretka. Domowy salceson jest jeszcze smaczniejszy od kupionego produktu. Poznaj najprostszy przepis na domowy salceson wieprzowy.Salceson jest kultowym rodzajem podrobów, którego przygotujemy samodzielnie. Mięsna galaretka to świetny dodatek do zimnej płyty. Pokrój ją w plastry i podaj z kromką świeżego pieczywa, pomidorem i ogórkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Do przygotowania salcesonu, oprócz mięsa i warzyw, niezbędne są również przyprawy. Kminek, majeranek, sól, pieprz i spora ilość czosnku to gwarancja doskonałego smaku. Salcesonu nie zrobimy również bez specjalnej osłonki tekstylnej, która nada kształt produktowi.Salceson wymaga długiego gotowania, jednak naprawdę watro poświęcić więcej czasu, aby otrzymać wyśmienity dodatek do pieczywa i zimnej płyty. Najpierw gotujemy wywar, następnie przygotowujemy galaretkę mięsną i całość gotujemy ponownie w worku na salceson. Podroby po ostudzeniu wstawiamy do lodówki.

Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
24.06.2022 13:03 Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś

Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne kotlety z kurczaka w niezwykłej panierce bez dodatku bułki tartej. Kotlety drobiowe są soczyste, a podwójna panierka z mąki i jajek jest gruba i bardzo chrupiąca. Poznaj przepis na wyborne kotlety z kurczaka, lepszych nie jadłeś.Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety drobiowe w panierce przygotowanej wyłącznie z jajek i dwóch rodzajów mąki są bardzo soczyste w środku i jednocześnie chrupiące z zewnątrz.Kotlety z kurczaka doprawmy solą i pieprzem. Do rozmąconych jajek do panierowania dodajmy paprykę słodką mieloną i oregano. Możemy również dodać suszoną bazylię, curry, przyprawę gyros, czosnek granulowany- każda przyprawa wzbogaci smak drobiu.Kotlety smażmy na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ kotlety opiją się wtedy tłuszczu i będą ciężkie.

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem
23.06.2022 13:49 Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Myjesz surowe mięso przed krojeniem i gotowaniem? Popełniasz ogromny błąd i ryzykujesz swoim zdrowiem i zdrowiem najbliższych. Niebezpieczne jest zwłaszcza mycie surowego kurczaka. Jak przygotować mięso do gotowania? Surowe mięso jest produktem, które często pojawia się w naszej kuchni. Przygotujemy z niego wiele wyśmienitych dań, np. zup, sałatek, rolad, kotletów, makaronów. Mięso, które kupujemy w sklepie jest badane, jednak i tak namnażają się na nim bakterie.Niemal wszyscy popełniamy w kuchni błąd, za który możemy zapłacić naprawdę ciężkim zatruciem pokarmowym i poważnymi chorobami bakteryjnymi. Na surowym mięsie znajdują się bakterie, które giną w wysokiej temperaturze, a nie podczas mycia pod bieżącą wodą w kranie. Surowe mięso musi być odpowiednio przygotowane do gotowania. Bardzo ważne jest również umycie i zdezynfekowanie miejsc, które miały kontakt z surowym mięsem. Dzięki takim zabiegom będziemy mieć pewność, że się nie zatrujemy.

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit
22.06.2022 18:11 Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy

Klopsiki w sosie koperkowym są smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Wystarczy, że będziecie je gotować w bulionie do wypłynięcia, a wyjdą delikatne i soczyste. Warto spróbować. Klopsiki są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Te drugie często przyrządza się na patelni, a nie każdy może sobie pozwolić na tak ciężkie danie. Gotowane w delikatnym bulionie mięso będzie znacznie lżejsze, a dzięki dodatkowi aromatycznego kopru zachwyci was również smakiem.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym. Tani i pyszny obiad
22.06.2022 12:22 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym. Tani i pyszny obiad

Szukasz pomysłu na tani obiad? Przygotuj wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Zapiekankę polej domowym sosem serowym i wstaw do piekarnika na 30 minut. Tak zapieczone danie błyskawicznie zniknie z talerzy.Zapiekanki mięsno- warzywne zawsze sprawdzą się na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Szczególnie latem gorąco polecam tego typu dania z piekarnika, ponieważ wykorzystamy do nich świeże, sezonowe warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze.Jedną z moich ulubionych zapiekanek, jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Zapiekanka złożona jest z kilku prostych składników, a zapieczona z sosem serowym smakuje wygląda bardzo apetycznie. Sos zawsze doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowejWieprzowinę do zapiekanki doprawiam pomidorami, czerwoną cebulą, ziołami prowansalskimi i sporą ilością natki pietruszki, dzięki czemu zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym smakuje wyśmienicie i jest bardzo aromatyczna.

Soczysta i delikatna pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie
20.06.2022 16:48 Soczysta i delikatna pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie

Sezon na grilla trwa w pełni. Oprósz karkówki, kiełbasy i szaszłyków, przygotujmy również piersi z kurczaka w niezwykłej marynacie. Marynata na bazie jogurtu, czosnku i ziół sprawi, że kurczak z grilla będzie totalnym hitem- mięso za każdym razem wychodzi niezwykle soczyste, delikatne i pyszne.Długie, ciepłe wieczory i wolne dni aż proszą się o przygotowanie obiadu lub kolacji z grilla. Każde mięso i warzywa, przygotowane wcześniej i obtoczone w marynacie, na grillu zyskują fenomenalny smak i są bardzo soczyste.Pierś z kurczaka będzie idealnie soczysta i delikatna, kiedy przygotujemy do niej marynatę na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku, ziół, oliwy i innych przypraw. Tak przygotowane mięso musimy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby całość dobrze się przegryzła.Jogurtowa marynata, oprócz wspaniałego smaku, sprawia, że pierś z kurczaka jest niezwykle soczysta. Pamiętajmy, aby kawałki kurczaka grillować na tacce- w ten sposób większość marynaty pozostanie na mięsie. Tacki dodatkowo zapobiegają wysuszeniu potrawy.

Farsz na pierogi z mięsem
19.06.2022 22:37 Jak zrobić farsz na pierogi z mięsem, żeby nie był suchy? Wystarczy 1 prosty trik

Farsz na pierogi z mięsem czasem wychodzi suchy i bez smaku? Żaden problem. Pomoże nam prosty trik polegający na dodaniu do mięsnej masy odrobiny wody lub bulionu. Sprawdźcie koniecznie, nie pożałujecie. Pierogi z mięsem wyjdą idealnie. Nie da się ukryć, że farsz na pierogi z mięsem musi być odpowiednio wilgotny. Właściwej konsystencji nada mu wlanie do ugotowanego mięsa odrobiny bulionu. Warto spróbować — będzie pysznie. Pierogi w takim wydaniu zasmakują każdemu.

3 pomysły na grilla od Tomasza Strzelczyka
16.06.2022 14:38 3 pomysły na grilla od Tomasza Strzelczyka. W sam raz na długi weekend

Tomasz Strzelczyk zdradził swoje ulubione przepisy na grilla. Smakowita karkówka, bagietka z mięsem mielonym i sałatka ze świeżych, sezonowych warzyw będą idealne na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie dań wcale nie jest trudne, a ich smak z pewnością zachwyci gości. Spróbujecie?Tomasz Strzelczyk na grillowaniu zna się jak mało kto. Jego smakowita propozycja złożona z 3 smacznych rarytasów — grillowanej karków, bagietek z mięsem mielonym i sałatki warzywnej z aromatycznym sosem — spodoba się wielu amatorom letnich spotkań.

Jak długo smażyć kotlety schabowe?
16.06.2022 10:08 Jak długo smażyć kotlety schabowe? Wyjaśniamy krok po kroku

Niejeden smakosz na początku swojej kulinarnej przygody zastanawiał się jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista i zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest stopień rozbicia mięsa. Warto zrobić to dość cienko — łatwiej będzie uzyskać soczysty specjał. Nasze babcie wiedzą, jak długo smażyć kotlety schabowe. Odpowiednio przygotowane mięso wcale nie wymaga długiego czasu obróbki termicznej. Cienki, pokryty panierką rarytas będzie gotowy szybciej niż grubsze kawałki.

Obłędne połączenie boczku i pieczonej cebuli. Mamy przepis na sałatkę idealną dla mięsożerców
15.06.2022 18:01 Obłędne połączenie boczku i pieczonej cebuli. Mamy przepis na sałatkę idealną dla mięsożerców

Sałatka z chipsami z boczku, pieczoną cebulą i zielonym groszkiem to genialny pomysł na sycące danie dla każdego mięsożercy. Sałatkę polej wyraźnym sosem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i octu jabłkowego, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Boczek wędzony jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Dodany do jajecznicy, czy roladek wołowych doskonale podkreśla ich smak. Chipsy z boczku sprawdzą się natomiast doskonale w sałatkach i zupach kremach- dania wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.Sałatkę przygotujemy z kilku podstawowych składników, a jej aromat zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Połączenie boczku smażonego z pieczoną cebulą i resztą składników tworzy danie niezwykłego, którego trzeba spróbować.Do sałatki wykorzystajmy boczek wędzony parzony. Wystarczy, że podsmażymy go chwilę na patelni, a otrzymamy chrupiące i doskonałe w smaku chipsy. Cebulę czerwoną upieczmy w piekarniku z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy, a będzie miękka i pyszna.

Delikatne i soczyste pulpety na parze
15.06.2022 12:33 Delikatne i soczyste pulpety na parze. Lekka i smaczna wersja klasyki

Pulpety z kurczaka są smaczną propozycją obiadową. Zamiast smażyć mięso, warto przygotować je na parze. Będzie bardziej delikatne i niesamowicie soczyste, a po posiłku mniej zostanie do posprzątania. Koniecznie spróbujcie — specjał zachwyci was od pierwszego kęsa. Pulpety z kurczaka będą miłą odmianą od tradycyjnych mielonych czy schabowego. Gotowanie na parze nie tylko sprawi, że mięso nie wyjdzie suche, ale też nada mu niezwykle delikatnej i przyjemnej konsystencji. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie.

kiełbasa w słoiku
14.06.2022 21:03 Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę? Pamiętaj o 1 składniku, wiele zmienia

Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę i nie tylko? Pamiętaj o jednym składniku, który wiele zmienia. Jest nim zawiesina zrobiona z wody i żelatyny. Dzięki niej kiełbasa zyska odpowiednią konsystencję i pyszną galaretkę. Będzie idealna na kanapki, zwłaszcza w zestawie z kiszonym ogórkiem. W sklepach można kupić różne rodzaje kiełbasy, jednak ta zrobiona własnoręcznie zawsze smakuje najlepiej. Jeśli nie chce wam się trudzić z robieniem klasycznej kiełbasy w osłonce, zróbcie domową kiełbasę w słoiku. Zajmie to niewiele czasu, a potem można ją będzie otworzyć w dowolnym momencie.

Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis
14.06.2022 20:04 Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny, ale nie masz za dużo czasu na gotowanie, koniecznie przygotuj duszone żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Delikatne i soczyste mięso zachwyci najbardziej wymagającym smakoszy.Sekretem doskonałych żeberek są odpowiednie przyprawy i obróbka termiczna. Wieprzowina duszona przez półtorej godziny w aromatycznym bulionie z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i oczywiście miodu i musztardy, dosłownie rozpływa się w ustach. Do podlania żeberek możesz wykorzystać zarówno bulion warzywny, drobiowy, jak i wołowy. Możesz również dodać rosół, który został z poprzedniego dnia. Duszenie wieprzowiny w wodzie nie jest błędem, ale żeberka nie będą wtedy aż tak smaczne.Tak przygotowany obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Na przygotowanie żeberek i dodatków wystarczy poświęcić kilka chwil, a podczas duszenia co jakiś czas przemieszać całe danie. Duszone żeberka to jeden z naprawdę prostych i genialnych dań obiadowych.

Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
13.06.2022 14:05 Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej

Golonka wieprzowa przepisu Jakuba Kuronia jest niezwykle soczysta, miękka i tak smaczna, że nikt jej się nie oprze. Odpowiednio przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Do wywaru dodaj liście laurowe, a golonka będzie przepyszna. Poznaj przepis Kuronia na bajecznie soczystą golonkę, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.Golonka wieprzowa jest rewelacyjnym mięsem, jednak wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej będzie twarda i niesmaczna. Sekretem idealnie soczystego mięsa jest moczenie golonki przez 48 godzin, długie gotowanie na wolnym ogniu i pieczenie.Doskonały smak natomiast uzyskamy, kiedy dodamy do wywaru włoszczyznę, całą główkę czosnku oraz aromatyczne przyprawy- liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Do pieczenia golonki niezbędna będzie również bejca z miodu, musztardy i wywaru po gotowaniu mięsa.

Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
13.06.2022 13:05 Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii

Jak doprawić kurczaka na parze? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Jeśli jesteś na diecie, lub nie masz ochoty na smażone mięso, kurczak na parze jest idealnym pomysłem na obiad. Mięso doprawisz błyskawicznie i będzie przepyszne. Poznaj przepis na kurczaka bez grama tłuszczu, czyli lekko, szybko i zdrowo.Kurczak gotowany na parze może być równie smaczny, jak pieczony, czy smażony. Wystarczy, że natrzesz mięso odpowiednimi przyprawami i wstawisz do lodówki na minimum godzinę, aby kurczak dobrze się zamarynował. Mięso bez dodatku tłuszczu jest lekkostrawne, mało kaloryczne i zdrowe.Kurczaka ugotuj na parze razem z bukietem warzyw mrożonych lub sezonowych. Brokuł, kalafior, fasolka, marchewka i inne warzywa oprószone ziołami prowansalskimi smakują wyśmienicie z pary, są chrupiące i pełne witamin.Jak ugotować kurczaka razem z warzywami? Na sito w garnku do gotowania na parze najpierw połóż mięso i gotuj 2-3 minuty, następnie dodaj warzywa i gotuj, aż staną się miękkie, ale nie będą przegotowane. W ten sposób otrzymasz pyszny, zdrowy i zbilansowany obiad.Na parze przygotujesz nie tylko kurczaka, zrobisz również wyśmienitą rybę- tu poznasz przepis na dorsza z pary w orientalnym stylu z dymką, kolendrą i imbirem. Danie rozpływa się w ustach, jest również bardzo pożywne i lekkostrawne.

Najdoskonalsze ozorki w galarecie. Przepis babci Jagi
13.06.2022 07:59 Najdoskonalsze ozorki w galarecie. Przepis babci Jagi

Ozorki w galarecie to pomysł na pyszne danie rodem z PRL-u. Ozorki wieprzowe będą idealnie miękkie i delikatne, kiedy ugotujesz je w aromatycznym wywarze. Poznaj przepis babci Jagi na najdoskonalsze ozorki w galarecie, lepszych nie jadłeś.Ozorki w galarecie, podobnie jak zimne nóżki, to klasyka polskiej kuchni. W czasach PRL-u dania te były prawdziwym hitem, przygotowywanym na specjalne okazje. Delikatna, soczysta wołowina podana na zimno z galaretą z rosołu to gratka dla każdego smakosza. Aby ozorki były miękkie i soczyste, najpierw zalejmy je zimną wodą i odstawmy na 2 godziny, następnie dokładnie wyszorujmy i zacznijmy przygotowywać wywar. Bulion na bazie aromatycznych warzyw i przypraw będzie idealny.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na zimne nóżki. Danie podane z odrobiną soku z cytryny lub octem smakuje wybornie i błyskawicznie znika z talerzy. Zimne nóżki były obowiązkową potrawą na sylwestra, imieniny i większe uroczystości w czasach PRL-u.

Co nas czeka w tym tygodniu w Biedronce?
12.06.2022 12:37 Co nas czeka w tym tygodniu w Biedronce?

Już od jutra w sklepach sieci Biedronka czeka na klientów wiele ciekawych promocji. Atrakcyjne ceny obejmują między innymi mięso, ryby, owoce, warzywa, a także chemię gospodarczą i kosmetyki. Sprawdź nową ofertę Biedronki, która obowiązuje od 13 do 18 czerwca.Biedronka to jedna z najczęściej odwiedzanych przez Polaków sieć sklepów. Nic dziwnego, ciągłe promocje, atrakcyjne ceny i tematyczne tygodnie kulinarne, w których kupimy produkty spożywcze z najróżniejszych zakątków świata, przyciągają coraz więcej osób.Długi weekend to doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Coraz cieplejsze dni zachęcają do grillowania i to właśnie w Biedronce kupimy marynowane steki, karkówkę, boczek i kurczaka w bardzo atrakcyjnych cenach.Oferta, która zacznie się od jutra, obejmuje nie tylko gotowe dania na grilla, ale praktycznie cały asortyment. Zapoznajmy się więc z najnowszymi promocjami, aby zrobić zakupy taniej niż w innych sklepach.Sprawdź również, jak kupić idealny kalafior. Świeże warzywo jest nie tylko smaczne, ale i bogate w cenne wartości odżywcze, dlatego też nie powinno zabraknąć go w naszej diecie.

Apetyczny pieczony schab według przepisu Kuronia. Sekret smaku? Wyjątkowa marynata
11.06.2022 21:04 Apetyczny pieczony schab według przepisu Kuronia. Sekret smaku? Wyjątkowa marynata

Pieczony schab według przepisu Jakuba Kuronia jest pomysłem na prosty, ale wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Sekretem wspaniałego smaku i niezwykle soczystego mięsa jest marynata. Poznaj przepis Kuronia na apetyczny schab pieczony, zachwyty są gwarantowane.Schab pieczony według Kuronia jest niezwykle soczysty i delikatny, a przy tym bardzo aromatyczny. Smakuje rewelacyjnie z każdymi dodatkami, np. z pieczonymi warzywami, ziemniakami gotowanymi w mundurkach, a także z ogórkiem kiszonym, surówką z kapusty pekińskiej i kiszonej.Sekretem doskonałego schabu jest marynata z czosnku, majeranku, oleju i musztardy. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać swoja ulubioną musztardę, może być delikatesowa, z ziarnami gorczycy, pikantna, średnio ostra, łagodna. Dlaczego marynowany w musztardzie schab jest tak soczysty? Ponieważ zawarty w musztardzie ocet rozpuszcza twarde włókna mięsa, sprawiając tym samym, że wieprzowina jest tak delikatna, że wprost rozpływa się w ustach.Im dłużej będziesz marynować mięso, tym będzie one bardziej delikatne i jednocześnie lepiej najdzie czosnkiem, majerankiem i innymi przyprawami, najlepiej więc wstawić schab w marynacie na całą noc do lodówki.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis Kuronia na kotlety mielone z pieczarkami. Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy.

Co nas czeka w tym tygodniu w Biedronce?
08.06.2022 13:02 Co nas czeka w tym tygodniu w Biedronce? Uwielbiane produkty w dobrej cenie

Nowy tydzień promocji w Biedronce jet okazja do uzupełnienia domowych zapasów. Za zakupy w markecie i tym razem zapłacimy mniej. W gazetce znalazły się specjalne oferty na słodycze, sezonowe owoce i mięso. Sprawdźcie, na co zwrócić szczególną uwagę. Biedronka znowu kusi wyjątkowo korzystnymi ofertami. W tym tygodniu do gazetki trafił szereg przydatnych produktów, z którymi przygotujemy niezwykłe dania dla całej rodziny. Znajdzie się też coś na deser.

Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
07.06.2022 17:31 Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata

Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Fileciki z kurczaka marynowane w jogurcie i obtoczone w rewelacyjnej panierce nie mają sobie równych. Poznaj przepis na sznycelki drobiowe, znikną z talerzy w mgnieniu oka.Sznycelki drobiowe zwykle przygotowujemy tradycyjnie- w panierce z jajka i bułki tartej. Oczywiście są bardzo smaczne, ale można zrobić je jeszcze lepiej w nieco inny sposób. Wystarczy zamarynować je w jogurcie i obtoczyć w niezwykłej panierce na bazie płatków kukurydzianych. Tak przygotowane sznycelki posmakują nawet największym niejadkom i możesz podać je na bardzo wiele sposób: z frytkami, ziemniakami opiekanymi, z ulubionym sosem, cebulką, kolendrą. Każdy sposób podania będzie wyjątkowy i wszyscy będą zachwyceni.Do marynowania wykorzystaj gęsty jogurt naturalny, aby dobrze trzymał się mięsa i nie spłynął z panierką podczas smażenia. Po usmażeniu przełóż sznycelki na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad- tu poznasz przepis na siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera, rozpływają się w ustach.

Jak prawidłowo gotować parówki?
07.06.2022 09:06 Jak prawidłowo gotować parówki? Wyjaśniamy krok po kroku

Parówki są częstym składnikiem śniadania. Mięsny wyrób nie zawsze jednak wychodzi tak, jak byśmy chcieli. Aby nie pękał podczas gotowania, należy wyjąć go z lodówki na pół godziny przed planowanym przyrządzeniem. Podpowiadamy, co jeszcze warto zrobić, by rarytas był pełen smaku. Parówki — obok kiełbasy czy kabanosów — są jednym z popularniejszych mięsnych produktów. Ich przygotowanie wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Wielu z nas wkłada je do wrzątku i podgrzewa przez kilka do nawet kilkunastu minut. Tymczasem gotowanie wyrobu powinno odbywać się zupełnie inaczej.