Szukasz pomysłu na szybkie i proste danie z orientalną nutą? Przygotuj kurczaka w sezamie. Danie jest błyskawiczne i proste w przygotowaniu- wystarczy kilka podstawowych produktów i zaledwie pół godziny wolnego czasu. Poznaj zachwycający przepis na kurczaka w sezamie.Kurczak w sezamie to danie rodem z chińskiego street foodu. Delikatne mięso doprawione pieprzem i sosem sojowym, obtoczone w mące, jajku i sezamie smakuje wyśmienicie podane z ryżem i posiekanym szczypiorkiem.Torebkę ryżu przed gotowaniem opłucz pod zimną, bieżącą wodą, dzięki czemu będzie idealnie sypki. Najlepszy będzie ryż basmati lub jaśminowy. Długie, białe ziarna nie sklejają się podczas gotowania i wyglądają bardzo apetycznie.Jeśli szukasz pomysłu na równie proste i smaczne danie chińskiej kuchni- tu poznasz przepis na ryż smażony po chińsku, jest idealny na obiad lub kolację na ciepło.
Lubicie dania z grzybów? W takim razie polecamy wam wyborne pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Są aromatyczne, pożywne i proste do zrobienia. Takie danie możecie zaserwować na każdą okazję. Sprawdzi się na co dzień, a także na uroczystym stole. A więc do dzieła.Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Co prawda grzyby leśne mają silniejszy aromat, jednak sezon na nie trwa bardzo krótko. Inaczej jest z niezawodnymi pieczarkami, które można kupić przez cały rok i po dobrych cenach. Co z nich zrobić? Zwykle je smażymy i dusimy w śmietanie, lubimy też pieczarkową zupę, a także zapiekanki z dodatkiem tych grzybów. Dziś jednak proponujemy wam potrawę, która może być przystawką lub daniem głównym. Wszystko zależy od tego, ile podacie sztuk. Będą to pieczarki faszerowane mięsem.
Typowym smakiem wiosny oraz lata jest grillowana na węglu karkówka - ten soczysty i aromatyczny kawałek mięsa często zdobi rozgrzane ruszty najlepszych restauracji. Aby uzyskać podobny smak, zamarynuj karkówkę w majonezie i jajku. Taka mieszanka sprawi, że mięso będzie kruche i delikatne, a jego smak zachwyci wszystkich. Karkówka jest wyjątkowo wdzięcznym w przygotowaniu kawałkiem mięsa z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. Dzięki niemu nawet długotrwałe smażenie czy grillowanie nie sprawi, że mięso będzie suche i żylaste. Wymoczenie karkówki z marynacie z mleka i majonezu spowoduje wyjątkowe zmiękczenie mięsa. W obu składnikach marynaty znajdują się enzymy, które rozluźniają włókna mięśniowe i zamykają w nich wilgoć. Sos sojowy oraz przyprawy użyte w marynacie zaromatyzują kotlety - efekt będzie przepyszny.
Pyzy są jedną ze smaczniejszych ziemniaczanych potraw. Jeśli po grillowaniu została wam upieczona kaszanka, a w lodówce macie ugotowane ziemniaki z obiadu, z łatwością przygotujecie wyjątkowo pyszne danie, które pozwoli wam zagospodarować pozostałości. Podajcie je z prostą okrasą z boczku lub z ziołową oliwą, a każdemu się spodoba. Pyzy można wypełnić dowolnym farszem. Podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyborną kompozycję z twarogu oraz wyśmienite nadzienie z mięsa mielonego. Tym razem sięgniemy po kaszankę. Mięsny rarytas możecie podsmażyć lub wykorzystać ten, który został wcześniej przyrządzony na grillu. W obu wariantach będzie wyśmienicie.
Grillowanie jest zdrową i przyjemną formą przygotowania posiłków. Warunkiem jednak jest przestrzeganie zasad, które zapewnią bezpieczeństwo. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wykorzystywanie tych samych sztućców do mięsa surowego i upieczonego. Takie działanie może mieć przykre konsekwencje. Wystrzegajcie się go. Grillowanie będzie bezpieczne, jeśli zachowamy pewne środki ostrożności. Wspominaliśmy już, jakie produkty na ruszt trafić nie powinny i w jakich miejscach lepiej grilla nie rozpalać. To jednak niejedyne zagrożenia, jakie wiążą się z tą formą przygotowania posiłków i spędzania czasu. Wiemy jak wyeliminować najpoważniejsze błędy.
1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Doskonała pogoda, słoneczne i ciepłe dni to idealna pora na grilla. Dowiedz się, jak dobrze grillować kaszankę, żeby była soczysta i pełna smaku.Majówka kojarzy nam się przede wszystkim z otwarciem grillowego sezonu, na który zawsze z utęsknieniem czekamy po długiej zimie. Coraz cieplejsze dni i wieczory aż proszą się o spotkania przy grillu z rodziną i przyjaciółmi.Grillowanie to nasz sport narodowy, karkówka, kiełbasa, kaszanka i warzywa przygotowane nad ogniem możemy jeść dziennie i nam się nie znudzą. Kaszanka doczekała się nawet swojego święta- 1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki.Święto początkowo obchodzono w okolicach Płocka, jednak szybko rozpowszechniło się w innych polskich miastach. Jak przygotować kaszankę z grilla, żeby była soczysta i pełna smaku? Poznaj przepis na wyśmienitą kaszankę, która będzie absolutnym hitem podczas majówkowego biesiadowania.
Rozpoczęła się majówka, a tym samym sezon na grillowanie. Sprawdźcie, w jakich miejscach można grillować, by nie popsuć sobie nastroju mandatem od straży miejskiej. Rozwiewamy wszystkie wątpliwości dotyczące aktualnych przepisów. Warto się do nich zastosować. Większość osób z utęsknieniem czekała na długi, majowy weekend. Wreszcie można odpocząć, tak, jak się lubi. A ponieważ pogoda całkiem dopisuje, większość z was z pewnością wybierze wypoczynek na świeżym powietrzu. Można będzie pospacerować, pojeździć na rowerze, a także pogrillować. Z tym ostatnim, a więc grillowaniem, nie będą miały większego problemu szczęśliwi posiadacze działek i przydomowych ogródków. Pozostali nim rozpalą grill w parku czy na polanie powinni zapoznać się z przepisami. Po co sobie szargać nerwy dyskusją ze strażnikiem miejskim lub policjantem albo — co gorsza — mandatem.
Sprawdźcie, jak grillować mięso, aby było soczyste. Prezentujemy garść najważniejszych porad. Oczywiście istotny jest rodzaj mięsa, marynata i technika pieczenia. Pamiętajcie też, by gotowemu kawałkowi dać odpocząć przed pokrojeniem. Dzięki temu zyska na smaku i soczystości. Co jeszcze jest ważne?Przełom kwietnia i maja oznacza zwykle początek sezonu grillowego. To wtedy, skuszeni ładną pogodą, wyciągamy ze schowków grille i zaczynamy biesiady na świeżym powietrzu. Na naszych rusztach ląduje przede wszystkim mięso i to w różnych odsłonach. Są więc kiełbaski, kaszanki, karkówki, porcje kurczaka, szaszłyki i burgery. Wszystkie bardzo smaczne, pod warunkiem, że odpowiednio się je przyrządzi. Jak? Oto kilka najważniejszych porad.
Grillowanie, choć popularne, wcale nie jest proste. Istnieje kilka zasad, których nie wolno łamać. Jedną z nich jest unikanie przygotowywania na ruszcie mięs peklowanych i wędlin. Produkty te pod wpływem wysokiej temperatury potrafią wydzielać substancje, o negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Grillowanie pozwala szybko przygotować pyszne mięso i warzywa. Nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się wydawać. Nie wszystkie produkty mogą być w ten sposób przyrządzone. Sprawdźcie, które z ulubionych specjałów nigdy nie powinny trafić na ruszt.
Karkówka jest jednym z częściej wybranych na grilla mięs. Warto zamarynować ją w aromatycznych przyprawach i musztardzie, by miała jeszcze więcej smaku. Już dwie łyżeczki wyrazistego sosu z gorczycy sprawią, że danie będzie soczyste i kruche jak nigdy wcześniej. Koniecznie spróbujcie. Marynowana karkówka z grilla przypadnie do gustu każdemu amatorowi dobrego pieczystego. Mięso nabierze wyrazistego smaku i będzie soczyste, gdy spędzi w aromatycznej mieszance minimum dobę. Dobrze jest więc przygotować ją z większym wyprzedzeniem.
Za chwilę wiele osób rozpocznie sezon grillowy. Na rusztach zwykle będziemy piec karkówkę, boczek czy hamburgery. A wiecie, dlaczego warto położyć kostkę lodu na mięso na grillu? Ten zaskakujący trick, będzie doskonałym rozwiązaniem na zbyt mocno spieczone mięso.Mięso grillowane jest bardzo smaczne, bo stanowi wypadkową smaku mięsa, przypraw i pieczenia na otwartym ogniu. Jednak właśnie pieczenie nad żarzącymi się węglami, może też sprawić sporo problemów. Nie możemy bowiem tak, jak w piekarniku szybko obniżyć temperatury pieczenia. Na szczęście są na to inne sposoby.
Planujecie mięsną ucztę na świeżym powietrzu? Poznajcie najprostszą marynatę do karkówki na grilla. Dzięki niej mięso będzie soczyste jak marzenie, a także niezwykle kruche, miękkie i smaczne. Do jej przygotowania wystarczą popularne warzywa i sosy oraz trochę przypraw. Karkówka jest jednym z najbardziej lubianych kawałków mięsa, które trafia na ruszt. Dzięki temu, że zawiera trochę tłuszczyku, zwykle wychodzi smaczna i soczysta. By jednak mieć gwarancję, że będzie idealna, warto ją wcześniej zamarynować. W skład marynaty wchodzą zwykle przyprawy, zioła i kwaśny składnik. Ten ostatni sprawia, że mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i soczyste. Taką funkcję może pełnić wino, ocet czy też musztarda lub keczup, które ocet zawierają. Dopełnieniem marynaty jest olej lub oliwa, w których dobrze uwydatniają się smaki wszystkich dodatków.
Które kotlety są lepsze? Devolay z serem, czy masłem? Mamy jeszcze jedną opcję, tak przygotowane kotlety zawijane to absolutny hit, innych już nie zjesz. Poznaj przepis na najlepsze kotlety devolay w historii.Kotlety devolay to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych rolad z czerwonego mięsa. Delikatne roladki drobiowe w złocistej panierce z aromatycznym farszem z domowego masła czosnkowego i sera wprost rozpływają się w ustach.Devolay podaj z ziemniakami gotowanymi, opiekanymi lub frytkami. Nie zapomnij również o surówce, która rewelacyjnie uzupełni całe danie. Do roladek drobiowych polecam ogórki kiszone, warzywa blanszowane lub lekką surówkę z kapusty pekińskiej- tak podany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.
Co dziś upichcić? A może zapiekankę ziemniaczaną według pomysłu Ewy Wachowicz? Ten tani i prosty obiad, z pewnością was zaskoczy i na pewno wam posmakuje. Będzie też niezwykle sycący, bo oprócz ziemniaków zawiera także mięso i pomidory. Sekret specjału tkwi w soczystych klopsikach. Ewa Wachowicz wie co dobre.Zapiekanki są dobrym pomysłem na szybkie i smaczne danie. Ich bazą są zwykle ziemniaki, ryż, makaron lub kasza. Dodajemy też do nich wędlinę i warzywa. Jednak Ewa Wachowicz wzbogaca zapiekankę klopsikami i zapieka ją w sosie pomidorowym. Prawda, że brzmi smacznie i zachęcająco?
Metka to pomysł na wyśmienity dodatek do kanapek. Ten kultowy specjał PRL-u przygotujesz samodzielnie w domu. Do metki koniecznie dodaj prażoną cebulkę, a będzie przepyszna. Jak zrobić domową metkę?Metka to kultowe danie PRL-u- mięsna potrawka do chleba z surowej wieprzowiny i przypraw, najczęściej przygotowywana w formie kiełbasy, była hitem każdej imprezy i spotkań w większym gronie. Metkę możesz przygotować samodzielnie, wystarczy kilka prostych składników.Do metki koniecznie dodaj prażoną cebulkę, będzie jeszcze smaczniejsza. Potrawkę zrób w specjalnych osłonkach białkowych lub flakach, możesz również pominąć ten krok i przygotować metkę w formie smarowidła- wystarczy, że przygotowaną pastę włożysz do sparzonego słoika.
Flaki wołowe to pomysł na pożywne, aromatyczne i pyszne danie. Niestety wiele osób popełnia błąd, który sprawia, że mięso jest twarde, a sama zupa bez smaku. Jak przygotować flaki, żeby były miękkie?Flaki wołowe to jedno z tradycyjnych dań PRL-u. Aromatyczna, mięso- warzywna zupa z dużą ilością suszonego majeranku była przygotowywana na święta, imieniny i większe uroczystości. Flaczki są pyszne, niestety wiele osób popełnia ogromny błąd, który sprawia, że mięso jest twarde jak podeszwa buta, a cały wywar nie ma smaku.Bardzo ważne jest kilkukrotne płukanie flaków i krótkie gotowanie, zanim zaczniemy przygotowywać zupę. Flaki to czasochłonne danie, jednak naprawdę warto poświecić więcej czasu, żeby zjeść idealnie miękkie i doprawione mięso.
Już niedługo mnóstwo Polaków wybierze się na majówkowy długi weekend z zamiarem relaksu i grillowania. Na ruszt najczęściej wykłada się przy takiej okazji soczystą karkówkę. Dzisiaj pokażemy Wam, jak przygotować najlepszą karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej. Receptura jest prosta, łatwa w wykonaniu i bardzo efektowna. Karkówka z grilla jest swojego rodzajem symbolem dla ogromnej liczby fanów majówkowego grillowania. Skwierczące na ruszcie mięso, z którego wytapia się pięknie pachnący tłuszcz to przyjemność sama w sobie. Jeśli chcesz, żeby mięso nabrało wyjątkowego smaku i zaskakującej soczystości, poświęć trochę czasu na marynowanie. Przyjmuje się, że minimalnie mięso powinno leżeć w marynacie 8 godzin - najlepiej smakuje jednak po przynajmniej 24 godzinach.
Przygotowujesz się na małą imprezę i zrobiłeś tatar, lecz ten szybko zaczął ciemnieć? Aby temu zapobiec, kluczowe są dwie zasady. Po pierwsze nie należy mieszać mięsa z siekaną cebulą przed podaniem, a po drugie trzeba dodać do mięsa odrobinę soku z cytryny. Poniżej zamieściliśmy więcej ważnych informacji na temat idealnego tatara. Tatar stanowi delikates, który ochoczo przygotowywany jest na szczególne okazje. Dlatego też tak ważny jest ładny i apetyczny wygląd dania - nikomu nie zależy bowiem, aby tatar odpychał swoją prezencją. Ryzyko ściemnienie mięsa po posiekaniu jest całkiem spore, lecz wystarczy zastosować się do dwóch zasad, aby zminimalizować to zagrożenie. Dzięki nim każda porcja mięsnej przekąski zachwyci.
W lodówce zostało nieco świątecznej pieczeni? Podpowiemy wam, jak wykorzystać resztki wielkanocnej pieczeni. Znamy obłędny patent na przysmak, którym zachwyci się cała rodzina. Poznajcie prosty przepis na wyborne krokiety z mięsnym farszem.Święta, święta i po świętach, a w naszych lodówkach zostało sporo niezjedzonych potraw. Tak to już zwykle bywa, bo mało kto potrafi idealnie przewidzieć ile i czego pójdzie w święta. Dziś jest najlepszy dzień, by zagospodarować te przysmaki. Część z wielkanocnych potraw możecie zamrozić i odgrzać, gdy nie będziecie mieć czasu na gotowanie. Niektóre z nich warto jednak przerobić na nowe, smaczne potrawy. Jedną z nich są krokiety, do których farsz można przygotować z powielkanocnej pieczeni.
Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie i pulchne? Mamy dla was garść praktycznych porad, dzięki którym za każdym razem osiągniecie taki efekt. Pierwszym krokiem do osiągnięcia sukcesu jest wybór odpowiedniego mięsa — najlepsze jest mieszane, np. wieprzowe z dodatkiem wołowego lub cielęcego. Takie połączenie zapewni kotletom doskonały smak, miękkość i soczystość.Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach, bo są szybkie i proste do przygotowania. Na dodatek smakują całej rodzinie. Tradycyjnie podajemy je z gotowanymi ziemniakami, ale dobrym dodatkiem jest też kasza i ryż. Jeśli ktoś nie przepada za jarzynką z buraków, może do nich podać dowolną surówkę.
Szukasz pomysłu na wykorzystanie świątecznych resztek? Przygotuj pastę z kiełbasy, boczku i kminku, jest idealna do chleba i każdy zje ją ze smakiem. Sprawdź, jak zrobić obłędną pastę z kiełbasy do chleba. Zwykle po świętach zastanawiamy się, co zrobić z potrawami, których przygotowaliśmy za dużo. Niektóre można zamrozić lub zawekować, inne sprawdzą się natomiast do zrobienia wyśmienitych past kanapkowych.Pasta do chleba z kiełbasą, wędzonym boczkiem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami smakuje wybornie i sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kanapki do pracy lub szkoły. Pasta to również świetny pomysł na dodatek do zimnej płyty, goście będą zachwyceni.
Galaretka drobiowa jest rarytasem, po który wielu smakoszy chętnie sięga. Jej przyrządzenie nie będzie wymagało używania żelatyny, jeśli dodamy kurze łapki. Specjał nada galaretce odpowiedniej konsystencji i sprawi, że jej smak będzie jeszcze głębszy. Koniecznie sprawdźcie tę recepturę.Galaretki mięsne zagoszczą na wielu stołach podczas Wielkanocy. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić ten specjał w kształcie jaj i podpowiadaliśmy co zrobić, aby były klarowne. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na przygotowanie go bez dodatku żelatyny. Dodajcie kurze nóżki i przekonajcie się sami, jak wpłyną na konsystencję dania.
Co można jeść w Wielki Piątek? Wielu Polaków nie do końca zdaje sobie sprawę, co tego dnia mogą spożywać, a jakich produktów powinni unikać. Dlatego rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjaśniamy, na czym powinien polegać post w Wielki Piątek.Dziś, 15 kwietnia, w kościele katolickim na pamiątkę męki i śmierci Jezusa Chrystusa obchodzony jest Wielki Piątek. Jest to przedostatni dzień Wielkiego Postu i tego dnia katolików obowiązuje post ścisły. Drugi dzień w roku, kiedy również obowiązuje post ścisły to Środa Popielcowa.
Na jakim mięsie ugotować żurek? Jeden wybór bije na głowę inne. Większość osób przyrządza bowiem żurek na wywarze z gotowania białej kiełbasy. Jednak jeśli chcecie, aby wasza zupa miała pełniejszy i wyraźniejszy smak, możecie też dorzucić inne kawałki mięsa i wędlin. Żurek jest pożywną zupą, serwowaną tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Jest sycąca dlatego, że podaje się ją zwykle z gotowanym jajkiem i kawałkiem białej kiełbasy. Jednak wywar, na którym się gotuje żurek, również podnosi jego kaloryczność i wartość odżywczą.
Gotowanie białej kiełbasy wydaje się proste. Jednak odrobina nieuwagi wystarczy, by specjał popękał i oddał smak do wody. Wystarczy delikatnie naciąć kiełbasę, by uniknąć przykrej niespodzianki. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić, by wyszła miękka i soczysta.Biała kiełbasa jest ważnym elementem wielkanocnego posiłku. Doskonale smakuje doskonale zarówno w żurku, jak i z sosem chrzanowym. Dobrej jakości specjał będzie zachwycał nawet po samym podgrzaniu. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad.
Zakupy spożywcze są coraz droższe. Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji zebrała dane, z których wynika, że ceny popularnych produktów rosną w dotąd jeszcze niespotykanym, szybkim tempie. Od początku roku produkty znacznie zdrożały. Rekordowo drogie są oleje roślinne, które podwoiły swoje ceny.Dane dotyczące średnich cen najpopularniejszych produktów nie nastrajają optymistycznie. Średnie ceny trafiających do naszych koszyków artykułów spożywczych szybują w górę w ostatnim czasie. Niekorzystne prognozy analityków niestety się sprawdzają.
Racuchy najczęściej jedzone są przez większość na słodko, z dodatkiem świeżych jabłek oraz cukru pudru. Tym razem zdecydowaliśmy się zaprezentować wersję wytrawną, zawierającą mięso oraz warzywa. Takie racuszki mogą zostać podane do obiadu jako główne danie, czy w formie przekąski na imprezie. Racuchy z mięsem są pyszną alternatywą dla zwykłych słodkich placuszków z jabłkiem. Tak duży powiew świeżości pozwala na nowo zakochać się w gotowaniu, a także odkrywać świeże smaki. Dużą zaletą racuchów wytrawnych jest możliwość dodania do nich najróżniejszych składników. Jeśli więc zalegają ci jakieś warzywa lub inne produkty w lodówce, śmiało umieść je w przepisie.
Już jutro kolejna Tania Sobota w Lidlu. Znów będziecie mieć szansę na kupienie pysznych i tanich smakołyków. Zobaczcie, co tym razem oferuje popularny dyskont w dobrych cenach. By mieć większy wybór, najlepiej wybierzcie się na zakupy przed południem. Do Lidla warto się wybrać każdego dnia, ale szczególnie w sobotę. Wtedy bowiem pojawia się kilka produktów w naprawdę dobrych cenach. Jeśli to właśnie tych produktów potrzebujecie, będziecie mogli sporo zaoszczędzić. Oczywiście prócz wyrobów oferowanych w ramach Taniej Soboty, znajdziecie jeszcze wiele innych w atrakcyjnych cenach.