Mięso, które kupujecie ma w opakowaniu podkładkę? Nie ma się czego obawiać. Oznacza to tylko, że producent zadbał o zabezpieczenie produktu przed zepsuciem i dodał materiał, który zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii. Jak dokładnie działa taka wkładka? Wyjaśniamy tajemnicę plastikowego dodatku. Z mięsa można przygotować wiele smacznych dań m.in. pyszne schabowe czy doskonały gulasz. Aby jednak gotowanie zakończyło się sukcesem, ważne jest odpowiednie przechowywanie składników. To właśnie dlatego producenci wyrobów pakowanych dołączają do nich tajemnicze podkładki.
Często gotujesz rosół? A wiesz, jak wykorzystać mięso po rosole? Zdradzimy ci pięć sprawdzonych patentów na łatwe i smaczne jego wykorzystanie. Będziesz zaskoczony, jakie rarytasy możesz przygotować na jego bazie. Gotowane mięso doskonale nadaje się na farsz do pierogów i krokietów, ale nie tylko. Poznaj inne jego możliwości. Rosół to jedna z ulubionych, polskich zup. Gotujemy go dość często, bo jest smaczny i dość łatwy do przygotowania. Podstawą esencjonalnego smaku tej zupy jest między innymi spora ilość różnorodnego mięsa. Niestety zwykle zostaje ono po zjedzeniu wywaru. Co z nim zrobić?Mięso z rosołu najlepiej po prostu od razu zjeść. Jest niezwykle smaczne, a przy tym lekkostrawne. A osoby gotujące nie pozostają z problemem, co z nim zrobić. Jeśli jednak mięso nie zniknie szybko z półmiska, trzeba je przerobić.
Pomysł na pyszne i aromatyczne danie z grilla? Przygotuj kaszankę pieczoną z cebulą w folii aluminiowej, dzięki czemu się nie przypali i będzie wyjątkowo smaczna. Poznaj przepis na grillową klasykę, czyli kaszankę z cebulą pieczoną w folii, nikt jej się nie oprze.Majówka kojarzy mi się przede wszystkim z długo wyczekiwanym sezonem grillowym, który trwa przez całe lato. Grilla traktujemy nie tylko jak sposób przygotowania wielu dań, ale jako sposób spędzenia weekendu z rodziną i przyjaciółmi. Czy jest coś lepszego od pysznego jedzenia w doborowym towarzystwie?Na grillu możemy przygotować dosłownie wszystko- od warzyw, po rybę, kiełbasy, kaszanki i karkówkę. Każde mięso i warzywa upieczone nad ogniem mają niepowtarzalny smak. Jednym z dań, które zawsze muszą pojawić się na grillu, jest właśnie kaszanka zapieczona z cebulką.Kaszanka jest delikatnym mięsem i jeśli upieczemy ją bezpośrednio nad ogniem, może się mocno się przypalić. Jest na to jednak pewien sposób- wystarczy owinąć ją folią aluminiową i zapiec z cebulką. Tak przygotowana kaszanka jest delikatna, soczysta i pełna smaku.Na grillu nie może zabraknąć również karkówki w musztardowej marynacie oraz lekkiej sałatki, która doda świeżości wszystkim potrawom. Gorąco polecam tradycyjną sałatkę grecką. Świetnym sposobem na podanie warzyw są również szaszłyki z cukinii, papryki, pieczarek i cebuli.
Co nowego dla klientów Biedronki? Już od 2 czerwca w popularnej sieci sklepów kupimy wiele produktów spożywczych w bardzo okazyjnych cenach. Promocja obejmuje między innymi pieczywo, mięso, ryby, warzywa, owoce. To również tydzień greckich smaków. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Poznaj czwartkowe promocje w Biedronce.Biedronka jest najbardziej popularną siecią sklepów w Polsce. Sieć co chwilę organizuje nowe promocje, a także przygotowuje tematyczne tygodnie, w których kupimy wiele pysznych produktów niemal każdej kuchni świata. W tym tygodniu przyszła pora na Grecję. Biedronka oferuje greckie produkty, z których przygotujemy wiele wyśmienitych dań. Papryki marynowane, oliwki, ser feta, halloumi i wiele innych produktów, w tym gotowych dań, jak moussaka, są w bardzo atrakcyjnych cenach.Szczególnie polecam ser halloumi, który urozmaici każdą sałatkę. Grillowany ser nie ma sobie równych. Dowiedz się, jak podawać ser halloumi i poznaj dwie propozycje wiosennych i lekkich sałatek.
Domowe parówki wieprzowe są świetną alternatywą dla gotowego, sklepowego produktu. Są smaczne, delikatne i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Parówki przygotujesz w prosty sposób i stworzysz z nich pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Jak zrobić domowe parówki?Czy wiesz, że w parówkach jest około 70-80% mięsa (czasem nawet mniej), a reszta to glutaminian sodu, woda i sól? Jeśli dodatkowo na opakowaniu zauważysz informację, że mięso jest oddzielone mechanicznie, pod żadnym pozorem nie kupuj takiego produktu. Mięso oddzielone mechanicznie to nic innego jak rozdrobnione resztki mięsno-kostne, które jest mocno rozdrobione i dodawane do produktów takich jak parówki. Jeśli koniecznie chcesz kupować parówki w sklepie, zawsze dokładnie czytaj skład. W sklepie mięsnym możesz poprosić o pokazanie etykiety.Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie parówek, które składać się będą w 100% z mięsa wieprzowego- podgardla i łopatki. Parówki doprawisz przyprawami, które z pewnością masz w swojej kuchni.Domowe parówki to produkt pewny, w którym nie znajdziemy glutaminianu sodu, czyli sztucznego wzmacniacza smaku, który w nadmiarze może powodować wiele groźnych chorób. Nie znajdziemy w nich również zmielonych resztek, a prawdziwe mięso.Parówki wieprzowe przygotowane w domu możesz podać z chlebem i pomidorem, możesz również ugotować na nich błyskawiczne spaghetti dla dzieci, a także zrobić aromatyczne leczo- tu poznasz przepis na leczo z parówkami, idealne na szybki obiad.
Bitki w sosie własnym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Bitki przepisu Jakuba Kuronia są idealnie miękkie, soczyste i delikatne. Danie będzie gotowe w niecałą godzinę, a z pewnością zachwyci swoim smakiem i niepowtarzalnym aromatem wszystkich domowników. Poznaj przepis Kuronia na pyszne bitki wieprzowe w sosie własnym.Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, mięsne danie, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Bitki w sosie własnym są świetne nie tylko na obiad w zwykły dzień, ale i również na święta i większe uroczystości. Podaj je wtedy z kluskami śląskimi i lekką surówką z kapusty czerwonej, a goście będą zachwyceni.Na szybki obiad doskonale sprawdzą się natomiast bitki z gotowanymi ziemniakami oraz z ogórkami kiszonymi lub burakami. Wyraźne w smaku dodatki doskonale komponują się z delikatnym, duszonym mięsem.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na schab pieczony w sosie własnym. Pieczeń jest niezwykle delikatna i aromatyczna, koniecznie musisz spróbować.
Dobrego smalcu nie odmówi sobie niejeden smakosz. Przygotowanie go w domu wymaga naprawdę niewiele wysiłku, a efekty przyjemnie zaskakują. Prosta receptura na ten tradycyjny rarytas jest na wyciągnięcie ręki. Musicie spróbować — z pewnością wam zasmakuje. Smalec można przyrządzać z wieloma dodatkami. Proponowaliśmy wam już niezawodne sposoby na ten smakołyk z gruszką oraz z rodzynkami. Tym razem wracamy do klasycznej odsłony ze słodkim jabłkiem. Owoc pysznie komponuje się pozostałymi składnikami, dzięki czemu posmarowane naszym rarytasem pieczywo zapewnia niezapomniane doznania smakowe.
Przygotowanie mięsa często obejmuje rozbicie go przy pomocy tłuczka. Jak jednak zrobić to poprawnie? Okazuje się, że użycie nieodpowiedniej strony akcesorium może skończyć się uzyskaniem kotleta o mocno poszarpanej strukturze. Podpowiadamy jak tego uniknąć i dobrze przyrządzać mięsne potrawy. Mięso na kotlety schabowe czy z piersi kurczaka powinno zostać rozbite przed opanierowaniem. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że nie można zrobić tego w sposób przypadkowy. Takie podejście może zakończyć się trudnościami w dalszym przygotowaniu dań.
Kabanosy są mięsnym rarytasem, któremu nie oprze się wielu smakoszy. Przygotowanie domowego wyrobu nie będzie problemem, jeśli zaopatrzymy się w jelita tubowane. Wypełnienie ich jest niezwykle proste. Sprawdźcie nasz przepis koniecznie — wychodzą lepsze niż sklepowe. Kabanosy są kolejnym — po metce cebulowej czy białej kiełbasie — smakołykiem, który można przyrządzić w domowych warunkach. Wybierając wysokiej jakości boczek i mięso z łopatki oraz używając jelit tubowanych, przyrządzimy je bez trudu. Bliscy będą zachwyceni smakiem. Skusicie się?
Golonka z indyka to świetna alternatywa dla tradycyjnej golonki wieprzowej. Jest mniej tłusta, lżejsza i pełna smaku. Do golonki przygotuj marynatę z czosnku i kilku podstawowych przypraw, a będzie przepyszna. Poznaj przepis na soczystą i rozpływającą się w ustach golonkę z indyka.Indycza golonka jest pomysłem na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo soczysta i delikatna dzięki dwóm ważnym etapom przygotowania. Golonkę podaj z ziemniakami opiekanymi lub smażonymi na patelni, a także z lekką surówką, np. buraczków lub z pora.Golonka będzie idealna, kiedy zamarynujesz ją w przyprawach i wstawisz na całą noc do lodówki, aby naszła przyprawami. Mięso koniecznie wyjmij z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem. Golonka musi zagrzać się w temperaturze pokojowej. Nagła zmiana temperatury spowoduje, że mięso może stać się twarde.Z indyka przygotujesz również wiele pysznych dań: ugotujesz aromatyczną zupę, zrobisz sałatkę, potrawkę, gulasz, dania jednogarnkowe. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, proste i tanie danie- tu poznasz przepis na potrawkę z indyka z bukietem warzyw, rozpływa się w ustach.
Zastanawiasz się, jak wybrać w sklepie najlepsze mięso, które będzie jędrne, świeże i pyszne? Świeżość mięsa zdradza jego kolor. Przy zakupie produktu zawsze zwracaj więc uwagę na jego barwę. Jak wygląda świeże mięso i jak odróżnić je od starego produktu?Kupowanie mięsa nie jest trudne, wystarczy, że będziemy zwracać uwagę na kilka ważnych szczegółów, w tym przede wszystkim na kolor. Niezależnie od tego, czy mięso kupujemy w markecie, czy w sklepie mięsnym, musimy dokładnie je obejrzeć.W markecie zawsze zwracaj uwagę na datę ważności. Unikaj kupowania produktów, których data spożycia kończy się w dniu zakupów- takie mięso już nie będzie świeże. Produkty mięsne, które kupowane są z niewiadomych źródeł w znacznie niższej cenie, najprawdopodobniej nie są przebadane, a ich świeżość również pozostawia wiele do życzenia.Oprósz mięsa jedzmy również ryby, które są lżejsze i zdrowe. Niestety rybie mięso nie pachnie najlepiej, a po smażeniu długo jeszcze w kuchni unosi się intensywny zapach, jest jednak na to sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się mocnego zapachu ryby.
Pyzy z mięsem z rosołu są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Niestety kluchy ziemniaczane z mięsnym farszem czasem rozwarstwiają się podczas gotowania. Jest jednak na to świetny sposób- ugotuj pyzy w piekarniku. Jak ugotować pyzy w piekarniku? Poznaj przepis na pyzy z mięsem, idealne na obiad.Pyzy z mięsem z rosołu to pyszne danie, które przygotujesz z resztek z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Wykorzystaj mięso rosołowe, ugotowane, wczorajsze ziemniaki i kilka podstawowych produktów, które z pewnością masz w domu, a wyczarujesz rewelacyjny obiad. Pyzy w piekarniku ugotujesz szybko i bez ryzyka rozklejenia kluch ziemniaczanych. Przygotowane pyzy przełóż na blachę do pieczenia, na dno urządzenia natomiast włóż naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Pieczenie przy pomocy pary wodnej to najlepszy sposób na pyzy, które wychodzą za każdym razem.Gotowe kluski z mięsem podasz na wiele sposobów: z gęstym jogurtem i szczypiorkiem, kefirem, okrasą z masła i cebulki, okrasą z masła i boczku, z samym masłem. Każda wersja smakuje rewelacyjnie. Z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia przygotujesz również pyszne placki- tu poznasz przepis na placki ziemniaczane z ziemniaków z wczorajszego obiadu, są przepyszne.
Pomysł na pyszny, lekki i jednogarnkowy obiad? Przygotuj soczysty schab w delikatnym sosie pieczarkowym z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Schab duszony z warzywami jest miękki i przepyszny. Poznaj prosty przepis na wieprzowinę w sosie z pieczarek, palce lizać.Schabowe duszone w aromatycznym sosie pieczarkowym są niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Danie przygotujesz w zaledwie godzinę, a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Schab w sosie sprawdzi się więc nie tylko na szybki obiad, ale również większe uroczystości i wizytę gości, każdy będzie prosił o przepis.Sos przygotuj na bazie wywaru warzywnego, który jest idealną podstawą do wszystkich dań tego typu. Mięso duszone w bulionie również nabierze doskonałego charakteru. Do schabu podaj ziemniaki, kluski śląskie, włoskie gnocchi, a także ulubioną jarzynkę. Świetnie pasuje tutaj mizeria, buraczki, lekka sałatka z rukolą i pomidorkami.Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami. Danie doskonale sprawdzi się również jako świąteczna potrawa, każdy będzie prosił o dokładkę.
Dziś proponujemy wam najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Ma idealny smak i konsystencję. Jest niezmiernie delikatny i soczysty za sprawą użytego mięsa. Możecie go podać jako zimną przystawkę na rodzinnym przyjęciu. Będzie też doskonały na kanapki. Pasztet pieczemy zwykle na święta. Jednak można go też upiec na różne uroczystości, a także zupełnie bez okazji. Taki domowej roboty jest niezwykle smaczny. Doskonale sprawdza się jako zimna przystawka. Świetnie będzie też smakował na chlebie, np. z kiszonym lub małosolnym ogórkiem. Tradycyjny pasztet piecze się z mięsa. Często jest to wieprzowina, która ze względu na sporą zawartość tłuszczu, nadaje potrawie soczystości. Smaczny i wyrazisty w smaku jest też pasztet z dodatkiem dziczyzny. O wiele delikatniejsze w smaku i konsystencji są pasztety cielęce, drobiowe czy z królika. Dziś właśnie przygotujemy ten ostatni.
Przepisów na ciasto na pierogi jest bardzo wiele, jednak nie każde wychodzi idealnie miękkie i elastyczne, a po ugotowaniu wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy jednak odpowiednia temperatura wody i łyżeczka soli, a pierogi wyjdą idealne. Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Wszyscy uwielbiamy pierogi, niezależnie od tego, czy postne, czy z mięsem, czy też na słodko z owocami sezonowymi, zawsze błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Czasem jednak najlepiej przygotowany farsz może zepsuć zbyt twarde i gumowate ciasto.Ciasto w pierogach odgrywa kluczową rolę. Musi być miękkie, delikatne i elastyczne, dzięki czemu rozwałkujesz je na cienki placek. Zbyt grube ciasto jest niesmaczne, mało elastyczne i twarde. Przyczyny są dwie- za gorąca woda i za mało soli.Nigdy nie dodawaj gorącej wody do ciasta na pierogi, ponieważ je sparzysz, a pierogi będą twarde. Kolejną istotną kwestią jest sól- na 500 g mąki zawsze dodawaj łyżeczkę przyprawy. Sól świetnie zmiękcza ciasto, a pierogi za każdym razem wyjdą idealnie.Sezon na truskawki w pełni, przygotuj więc najbliższym pyszną niespodziankę- wyśmienite pierogi z truskawkami. Danie podaj z kleksem śmietany lub oprósz cukrem, będą przepyszne.
Kolejna świetna oferta Lidla na weekend. Od czwartku, 19.05 do soboty 21.05 w sklepach Lidla w całej Polsce obowiązuje totalna obniżka cen na produkty spożywcze, nawet o 50%. Warto w tym czasie przygotować listę zakupów- warzywa, owoce, pieczywo, mięso i wiele innych produktów będą kosztować znacznie mniej.Lidl jest siecią sklepów, w której Polacy lubią robić zakupy. Nic dziwnego, częste promocje i dedykowane oferty przyciągają miliony ludzi. Już od dzisiaj możemy skorzystać z kolejnej akcji promocyjnej Lida, jest o wiele taniej niż w innych sklepach.Tradycyjnie już w maju, Lid zachęca niższymi cenami na produkty, które chętnie kupujemy na grilla- mięsa w marynacie, kiełbasy, kaszanki kupimy w znacznie niższych cenach. Promocje obejmują również inne produkty spożywcze, w tym owoce i warzywa.Sprawdź, jakie promocje przygotowała sieć sklepów na te kilka dni i skorzystaj z cen, które zostały obniżone do 50%.
Udka z kurczaka bez pieczenia z dodatkiem świeżej kolendry, oliwek, kminu i szafranu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny w upalny, letni dzień. Kurczak po marokańsku jest prostym przepisem, a danie jest tak smaczne i świeże, że każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.Idzie lato, a wraz z nim coraz wyższe temperatury. Podczas upalnych dni idealnie sprawdzą się dania o świeżej, egzotycznej nudzie. Takie właśnie są nóżki z kurczaka, które przygotowane są na wzór kuchni marokańskiej- z szafranem, kuminem i oczywiście świeżą kolendrą, są przepyszne.Kurczaka po marokańsku podaj z ugotowaną kaszą bulgur lub opiekanymi ziemniakami. Świetnym dodatkiem, który uzupełni całe danie, jest również lekka sałatka z pomidora z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli, ostrej papryczki chili i posiekanej kolendry lub natki pietruszki.Ugotowaną kaszę bulgur przesmaż na oliwie z dodatkiem kilku suszonych pomidorów, będzie jeszcze smaczniejsza. Do smażenia polecam oliwę ze słoiczka z pomidorami, jest bardzo aromatyczna i dodatkowo podbije smak dania.
Prezentujemy prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Wystarczy, że uformowane kulki wrzucisz do sosu, a pod koniec dodasz posiekany koperek. W ten sposób powstanie pyszny obiad za niewielkie pieniądze. Pulpety podaj z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. I nie zapomnij o wiosennej surówce. Choć z mielonego mięsa zwykle robimy smażone kotlety, to można z niego wyczarować o wiele więcej. Mięso mielone doskonale nadaje się na zapiekanki, klopsy i pulpety. Dziś przygotujemy te ostatnie. Udusimy je w sosie z dodatkiem koperku, dzięki czemu zyskają doskonały, orzeźwiający smak.
Galaretka mięsna skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Specjał z łatwością przygotujecie, wykorzystując mięso i warzywa, które pozostały po niedzielnym rosole. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Już nigdy nie wyrzucicie użytych do przyrządzenia zupy składników. Galaretka mięsna jest kolejnym — po pysznym pasztecie z warzyw i mięsnej paście kanapkowej — pomysłem na smaczne i proste danie, które pozwoli wykorzystać pozostałości po tradycyjnej zupie. Zadbajcie o dodatki, a smak was zachwyci. Będziecie zaskoczeni jak niewiele trzeba, by resztki nabrały smaku.
Przygotowujecie mięso na obiad, a potem okazuje się, że jest twarde i suche? Wiemy, co zrobić, by to zmienić. Warto wypróbować na przykład dodatek octu czy marynowanie w nabiale. Skorzystajcie z naszych porad, a już zawsze uzyskacie smaczne i soczyste potrawy. Po mięso sięga wielu smakoszy. Choć jego obróbka termiczna wydaje się prosta, zdarza się, że mimo starań, efekt nie zachwyca. Sposobów na uzyskanie delikatnego i smacznego specjału jest kilka. Są one banalnie proste. Koniecznie spróbujcie.
Potrawka z indyka jest tanim, szybkim i zbilansowanym posiłkiem, idealnym na obiad lub kolację na ciepło. Delikatne, soczyste mięso, bukiet warzyw i śmietana to danie, które pokocha każdy smakosz. Poznaj tani i szybki przepis na potrawkę z indyka z warzywami.Indyk jest bardzo delikatnym, chudym i zdrowym mięsem. Przygotujesz z niego wiele wyśmienitych dań, ale jedno z nich z pewnością zagości na Twoim stole wiele razy. Potrawka z indyka to danie szybkie, lekkie i pyszne, posmakuje więc nawet największemu niejadkowi.Potrawka z indyka to nie tylko mięso, to przede wszystkim warzywa- marchewka, groszek, papryka czerwona, ziemniaki, cebula i czosnek. To właśnie dzięki nim danie ma fenomenalny smak i wygląda rewelacyjnie na talerzu. Danie jest idealne na obiad w upalne dni lub kolację, kiedy nie mamy raczej ochoty na ciężkie dania z czerwonego mięsa. Potrawka jest idealnie zbilansowanym posiłkiem, jest lekkostrawna, mało kaloryczna i posmakuje każdemu.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na potrawkę z indyka z jabłkami i rozmarynem, jest doskonała.
Jak smażyć pierś z kaczki, aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady. Wśród nich istotna jest temperatura, w jakiej smażymy mięso. Odpowiednio dobrana zapewni kaczce soczystość i wyborny smak. Sprawdź, na co jeszcze należy zwrócić uwagę. Mięso kaczki charakteryzuje się specyficznym smakiem i uchodzi za wykwintne. Zwykle pieczemy kaczkę w całości, np. nadzianą jabłkami lub farszem z wątróbki. Popularne są też kacze uda, które można piec lub dusić. Jednak najbardziej szlachetnym kawałkiem kaczego mięsa jest pierś. To właśnie ona trafia na uroczyste stoły i zachwyca smakiem.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Proponujemy szybki i prosty smażony ryż z wołowiną. Nasz przepis sprawi, że do twojej kuchni zawita orientalny powiew świeżości. Zmiel tylko wołowinę i usmaż ją z kilkoma dodatkami, a zachwycisz bliskich pysznym daniem.Codzienne wymyślanie dań obiadowych nie jest proste. Często brakuje nam pomysłów, a i do sklepu nie chce nam się biegać po specjalne zakupy. Dlatego proste i szybkie dania z tego, co właśnie jest pod ręką, cieszą się największą popularnością.Jeśli więc macie w swoich zapasach wołowinę, możecie przyrządzić z niej smaczny i niepracochłonny obiad. Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania tego dania nie są zbyt wymyślne i jest duża szansa, że też macie je w zasięgu ręki. A zatem do dzieła.
Masz ochotę na wiosenny, lekki obiad? Przygotuj kotlety z piersi kurczaka. Delikatne, soczyste mięso, złocista, chrupiąca panierka to duet idealny. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, będzie prosto i przepysznie. Poznaj prosty przepis na obłędnie soczyste kotlety z piersi z kurczaka.Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego. Są delikatne i o wiele lżejsze. Kotlety najpierw namocz w mleku, a później obtocz w jajku i bułce tartej, a będą idealnie soczyste i będą miały pyszną, chrupiącą panierkę.Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją dania jest kurczak podany z domowymi frytkami z piekarnika i lekką sałatką z pomidora, ogórka, cebuli czerwonej i oliwek. Do kotlecików drobiowych równie dobrze będzie pasować ziemniaczane purée, buraki, ogórki kiszone.Podczas zakupów zwracaj uwagę na datę ważności i wygląd zarówno mięsa, jak i opakowania. Jeśli opakowanie z filetami z kurczaka ma skroploną wodę w środku, a samo mięso jest blade, oznacza to, że nie nadaje się do już do jedzenia. Świeże filety z kurczaka mają jasny, różowy kolor.
Lubisz słodkie i szybkie śniadania? Koniecznie unikaj tych produktów, ponieważ zawierają ogromne ilości cukrów i tłuszczy i są bardzo kaloryczne. Dowiedz się, czego nie jeść na śniadanie i co możesz zjeść w zamian, aby mieć energię na cały poranek.Często pomijamy śniadania w tygodniu lub jemy coś na szybko, ponieważ spieszymy się do pracy lub szkoły. W weekendy, kiedy mamy zdecydowanie więcej czasu, często również sięgamy po wysokoprzetworzone produkty, ponieważ są szybkie i smaczne.Niestety regularne spożywanie niektórych śniadań przyczynia się do nadprogramowych kilogramów i zwiększonej ilości cholesterolu, a w konsekwencji do nadwagi, otyłości, cukrzycy, miażdżycy i poważnych chorób serca. Sprawdź, czy jadasz jeden z wymienionych produktów i koniecznie zamień go na lekkie i pożywne śniadanie. Pamiętajmy, że śniadanie jest podstawowym posiłkiem dnia, nie dostarczajmy więc ogromnej ilości cukrów, tłuszczy i kalorii z samego rana, jedzmy zdrowo.
Sprawdźcie, co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna. Tak naprawdę wystarczy jeden prosty krok, czyli namoczyć ją w mleku z dodatkiem cebuli. Dzięki temu zabiegowi wątróbka zyska doskonały smak i nabierze aksamitnej konsystencji. Gwarantujemy, że będziecie się nią zajadać. Wątróbka to najpopularniejszy z podrobów, który ma licznych wielbicieli. Są też oczywiście i tacy, którzy nie wzięliby jej do ust, podobnie zresztą, jak i innych podrobów. Jednak wątróbce nie można odmówić walorów zdrowotnych, tj. wysokiej wartości odżywczej. Jest ona bowiem najzasobniejszym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, dostarcza też witaminy A, witamin z grupy B i białka.Niektórzy nie przepadają za wątróbką, ze względu na jej smak. Ma charakterystyczny, podrobowy, ale czasami wychodzi też twarda i gorzkawa. Zobacz, co zrobić, by uniknąć takiej niespodzianki.
Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, cebulką i boczkiem wędzonym. Roladki będą idealnie miękkie i soczyste, kiedy zastosujesz dwie kluczowe zasady. Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie?Zrazy wołowe to danie, które przygotujesz w prosty sposób, a dzięki kilku prostym trikom mięso będzie idealnie miękkie, smaczne i każdy będzie prosił o dokładkę. Zawijane mięso podaj z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Osobiście gorąco polecam kluseczki śląskie lub ziemniaki gotowane, a także ogórki kiszone lub modrą kapustę. Do duszenia zrazów wykorzystaj domowy bulion wołowy, jest świetną bazą do zup i sosów.
Zapiekanki są smacznymi daniami, które zachwycą niejednego smakosza. Makaronowa wersja z mięsem mielonym i pieczarkami nie zrujnuje waszego budżetu i nie będzie wymagała żmudnych przygotowań. Podajcie ją na obiad, a bliscy będą zachwyceni. Zapiekankę można przygotować na wiele sposobów. Podpowiadaliśmy już jak zrobić pyszną kompozycję na bazie ziemniaków z dodatkiem cebuli i boczku oraz sycący specjał z ryżem i mięsem mielonym. Tym razem przygotujemy wyjątkowo proste danie z makaronem. Składniki z pewnością macie w domu. Spróbujecie?