Kotlety mielone mają jeden duży problem - są wyjątkowo tłuste, kaloryczne i ciężkostrawne. Dzisiaj zajmiemy się sposobem, dzięki któremu można wyeliminować te negatywne cechy. Zamiast smażyć je na patelni z dużą ilością oleju, upiecz je w piekarniku. Nie zapomnij dodać do nich odrobiny czosnku, który nada daniu niesamowitego aromatu. Kotlety mielone sprawiają ogromną radość każdemu fanowi klasycznej polskiej sztuki kulinarnej. Niestety z powodu ogromnej ilości kalorii, pochodzących głównie z tłuszczu do smażenia, nie powinno się jeść je zbyt często. Trzeba przyznać, że smak mielonych nie ma sobie równych, więc mnóstwo osób chce znać przepis na dietetyczną wersję. Poniżej pokazujemy najlepszą metodę na lekkie kotlety mielone. Aby ich smak był równie silny co klasycznych kotletów, dodaj do mięsnej masy kilka ząbków czosnku.
Soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone to pomysł na wyśmienity obiad. Polędwiczki doskonale sprawdzą się również jako bardziej wykwintne danie na święta lub podczas wizyty gości. Poznaj przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone.Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym mięsem, marynowana, następnie pieczona jest bardzo soczysta, miękka i pyszna. Aby polędwica miała idealny smak, zamarynuj ją w oliwie, miodzie, sosie sojowym i ziołach dzień przed pieczeniem.Mięso będzie jeszcze bardziej delikatne i soczyste, kiedy będziesz je piec w rękawie razem z dużą cebulą białą pokrojoną w piórka. Polędwicę wieprzową po upieczeniu pokrój w plastry i podaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z ziołami, puree dyniowym i lekką surówką z warzyw. Jeśli masz ochotę na wieprzowinę w orientalnym wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienitą wieprzowinę po seczuańsku z woka z warzywami i aromatycznym sosem.
Kotlet z mięsa wołowego smażony to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów przygotowywanych z wieprzowiny i bułką tartą. Kotlety wołowe z czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Poznaj przepis na kotlet z mięsa wołowego, idealny na obiad.Kotlety z mięsa wołowego mielonego mają wyraźny smak, lekko chrupiącą skórkę, są soczyste i doskonale doprawione. Samo mięso mielone z wołowiny jest o wiele smaczniejsze niż wieprzowe i bardziej esencjonalne. Do kotletów możesz wykorzystać gotowe mięso mielone, jednak gorąco polecam zmielić kawałek wołowiny samodzielnie w domu. Dwukrotnie mielona wołowina jest delikatna i bardzo aromatyczna i masz pewność, że mięso jest naprawdę świeże. Do kotletów doskonale sprawdzi się wołowina bez kości, jak ligawa, pręga, udziec. Kotlety z mięsa wołowego podaj z puree ziemniaczanym. Wołowina genialne komponuje się również z ogórkami kiszonymi, burakami tartymi i lekkimi surówkami warzywnymi. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić buraczki z chrzanem, idealne do obiadu.Z mięsa wołowego zrobisz również przepyszne zrazy wołowe, podaj je z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną, a wszyscy będą zachwyceni.
Gulasz wołowy z warzywami to pomysł na pożywne i rozgrzewające danie obiadowe. Gęsta, aromatyczna zupa z mięsem, papryką, cukinią, marchewką i groszkiem to wyśmienite połączenie, które posmakuje każdemu. Poznaj prosty przepis na gulasz wołowy z warzywami, idealny na zimę.Gulasz wołowy z warzywami to pełne smaku danie, które przygotujesz w prosty sposób. Wołowina gotowana w bulionie wołowym z włoszczyzną, groszkiem i papryką jest bardzo delikatna, miękka i niezwykle aromatyczna. Danie koniecznie dopraw natką pietruszki, która doda potrawie lekkości i świeżości.Warzywa przed dodaniem do bulionu podsmaż z przyprawami na oliwie, dzięki czemu wydobędziesz z nich najlepszy smak. Warzywa, podobnie jak mięso, będą idealnie miękkie i doprawione. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj również paprykę mieloną ostrą. Gulasz podaj z kromkami świeżego pieczywa, tak smakuje najlepiej.Wołowina doskonale łączy się z włoszczyzną i warzywami- tu poznasz przepis na wyśmienity, soczysty karczek wołowy pieczony z batatami, marchewką, pietruszką, idealny na drugie danie.
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym na obiad to świetny pomysł na aromatyczne danie dla całej rodziny. Delikatna polędwiczka w musztardowo- miodowej marynacie zapieczone w sosie musztardowym posmakują każdemu miłośnikowi mięsa. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to jedno z prostszych i szybszych dań obiadowych. Do przygotowania obiadu potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Polędwiczki zwykle podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Mięso doskonale uzupełniają również warzywa blanszowane i lekka surówka z kapusty pekińskiej.Do sosu wykorzystaj dwa rodzaje musztardy- wyraźną w smaku, lekko ostrą musztardę sarepską i delikatną musztardę francuską z ziarnami gorczycy. Sos wzbogacony cebulką, czosnkiem i śmietaną ma świetny aromat, a upieczone w nim mięso smakuje doskonale.Polędwiczki wieprzowe to mięso, które podasz z wieloma świetnymi sosami, w tym artykule dowiesz się, jak zrobić polędwiczki w sosie kurkowym, idealne na jesień. Tu natomiast poznasz przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym, którego smak doskonale łączy się z mięsem.
Wołowina w sosie chrzanowym to pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso gotowane z warzywami jest doskonale miękkie, sos chrzanowy natomiast idealnie łączy się z wołowiną, dodając jej ostrości i bardzo wyraźnego smaku. Poznaj przepis na wołowinę w sosie chrzanowym, idealną na obiad.Wołowina w sosie chrzanowym to proste danie, które przygotujesz w 2 godziny. Wystarczy, że ugotujesz aromatyczny wywar na mięsie z warzywami. Sos chrzanowy również zrobisz w kilka minut. Wołowinę w sosie chrzanowym podaj z włoszczyzną, z którą gotowało się mięso. Do wołowiny z warzywami w aromatycznym sosie podaję puree z brokuła lub ziemniaków, kluski śląskie lub ziemniaki tłuczone z koperkiem. Każda wersja podania smakuje wszystkim i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Wołowinę w sosie chrzanowym przygotujesz z polędwicy, pręgi, udźca wołowego. Mięso musi być bez kości, może mieć lekkie przerosty tłuszczu, które są nośnikiem smaku. Pamiętaj, że świeża i smaczna wołowina ma zawsze różowy, jasny kolor. Jeśli masz ochotę na wołowinę w orientalnym stylu- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką i aromatycznym, ciemnym sosem na bazie sosu sojowego.
Pieczony kark wołowy w całości z warzywami to doskonały pomysł na obiad. Miękkie mięso w aromatycznej marynacie, podane z warzywami pieczonymi to danie, które zachwyci każdego swoim doskonałym smakiem i apetycznym wyglądem. Sprawdź, jak zrobić pieczony kark wołowy w towarzystwie warzyw.Pieczony kark wołowy w całości to jedno z bardziej aromatycznych mięs. Aby uzyskać najlepszy smak, zamarynuj karczek w ziołach dzień przed pieczeniem. Wołowina, która najdzie aromatem czosnku, cząbru, tymianku i liści laurowych będzie smakować wybornie.Karczek w towarzystwie warzyw to proste danie, które w całości zapieczesz w piekarniku. Pieczona marchew, pietruszka, bataty, czosnek i cebula będą idealnie pasować do wołowiny i doskonale uzupełnią całe danie. Piecznie karczku dzielę na dwa etapy: na początku całe danie piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmuję pokrywę, aby mięso i warzywa zyskały lekko chrupiącą skórkę i dobrze się podpiekły. Warzywa pieczone to świetny dodatek nie tylko do wołowiny- kurczak zapieczony z warzywami smakuje równie dobrze. Jeśli masz ochotę na rybny obiad- tu poznasz przepis na zdrową, pieczoną rybę z brokułem i papryką, idealną na obiad i kolację.
Mięso w sosie chrzanowym smakuje doskonale. Przyrządźcie w nim ozorki, a na długo zapamiętacie taki obiad. Sekretem delikatności tego specjału jest długie gotowanie, które pozwala pozbawić mięso niejadalnych fragmentów. Sprawdźcie nasz przepis. Ozorów nie ugotujecie w pięć minut. By dobrze smakowały, muszą spędzić w wywarze przynajmniej godzinę. Dopiero wtedy będzie można usunąć z nich skórkę, która potrafi utrudnić rozkoszowanie się potrawą. Jeśli macie czas, zdecydowanie warto je przyrządzić.
Udziec wołowy pieczony to doskonały pomysł na obiad. Wołowina marynowana dobę w przyprawach i ziołach nabiera genialnego smaku, a pieczona w piwie przez 4 godziny jest idealnie miękka i soczysta. Jak przygotować pieczony udziec wołowy?Udziec wołowy pieczony to niezwykle soczyste i delikatne mięso, które dzięki bogatej marynacie i pieczeniu w piwie nabiera doskonałego smaku i jest tak miękkie, że aż rozpływa się w ustach. Pieczona wołowina to pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i wykwintne danie świąteczne i większe uroczystości.Wołowina jest mięsem, które musi być idealne świeże, aby było smaczne. Zawsze wybieraj różowe mięso, delikatne przerosty tłuszczu też są potrzebne, ponieważ są nośnikiem smaku. Wołowina, która ma blady kolor lub miejscami jest żółta nie nadaje się do spożycia. Do udźca wołowego pieczonego podaj pieczone ziemniaki z ziołami lub puree. Mięso doskonale smakuje również w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Do udźca podaj blanszowane warzywa, fasolkę szparagową z czosnkiem lub lekką surówkę. Świetną pieczeń przygotujesz również z wieprzowiny- tu poznasz przepis na pieczeń wieprzową, idealną na obiad.
Wołowina po chińsku to prosty przepis na wyśmienite, chińskie danie stir- fry. Mięso smażone w woku z warzywami i specjalną marynatą ma doskonały smak, jest idealnie usmażone i chrupiące. Poznaj przepis na wołowinę po chińsku.Strir- fry to tradycyjna metoda smażenia w woku, czyli głębokiej, żeliwnej patelni. Wszystkie składniki dań stir- fry smażone są kilka minut w bardzo wysokiej temperaturze, co nadaje im niepowtarzalnego smaku i niezwykłej chrupkości.Sekretem idealnej wołowiny po chińsku jest marynowanie jej w imbirze, sosie sojowym i innych składnikach przez minimum 6 godzin, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sama marynata podczas obróbki termicznej gęstnieje w woku, tworząc wyraźny sos.Wołowinę po chińsku z warzywami podaj z ugotowanym na sypko ryżem białym, sezamem i szczypiorkiem, dzięki czemu danie będzie wyglądać i smakować jak z chińskiej restauracji. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż na sypko do orientalnych potraw.Kuchnia Dalekiego Wschodu słynie z potraw przygotowywanych w woku- tu poznasz przepis na makaron chow mein z wołowiną, idealna na pożywny i aromatyczny obiad. Jeśli masz ochotę na doskonały bulion w japońskim stylu- tu poznasz przepis na japoński ramen, lepszego nie jadłeś.
Carpaccio wołowe to przepyszne danie w prawdziwie włoskim stylu. Cienkie plastry świeżej wołowiny podane z rukolą, kaparami, oliwą i cytryną to potrawa serwowana w najlepszych restauracjach, możesz przygotować ją jednak samodzielnie, będzie równie smaczna. Poznaj przepis na carpaccio wołowe, czyli włoską przystawkę z surowej polędwicy wołowej.Polędwica wołowa to delikatne i smaczne mięso. Niezależnie od tego, czy przygotujesz z niej carpaccio, czy tatara, polędwica wołowa musi być najwyższej jakości i świeżości, ponieważ mięso w daniach podane jest zupełnie surowe. Tu poznasz przepis na tatara z kaparami, czyli pyszną przystawkę w stylu włoskim.Świeża polędwica wołowa ma ładny, różowy, intensywny kolor. Blado różowe lub miejscami nawet żółte mięso nie jest już pierwszej świeżości, a spożyte na surowo może wywołać między innymi groźne zatrucie pokarmowe.Włoskie carpaccio podaj z rukolą i kaparami, danie skrop oliwą i sokiem z cytryny, podaj z płatkami parmezanu i świeżą bagietką, a każdy będzie zachwycony wyjątkowym smakiem przystawki. Wyśmienite carpaccio przygotujesz również z łosia, możesz także zrobić go w wersji wegańskiej- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić carpaccio z buraka z gruszką i orzechami, czyli lekką i elegancką przystawkę.
Mielone często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, skoro są proste w przygotowaniu i smaczne. Dodając do klasycznej wersji masy świeżo zmiażdżonego czosnku, uzyskamy kotlety o wyjątkowo przyjemnej pikantnej nucie. Koniecznie spróbujcie tej wersji. Choć przepis na mielone doczekał się już wielu wariantów — m.in. wersji z dodatkiem ziół — rarytas ten nigdy się nie znudzi. Zdradzaliśmy wam też co zrobić, by wyszły soczyste, a znany wielu kucharkom sekret wykorzystamy i tym razem, smażąc pełne charakteru mielone z dodatkiem czosnku.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z dodatkiem pieczarek, pietruszki i rozmarynu to pyszne i niezwykle aromatyczne danie obiadowe. Mięso duszone z grzybami jest miękkie i nabiera doskonałego smaku. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to smaczne, aromatyczne danie jednogarnkowe, które przygotujesz w godzinę. Do sosu możesz wykorzystać jeden rodzaj grzybów leśnych lub pomieszać kilka gatunków, aby urozmaicić smak. Danie koniecznie dopraw natką pietruszki i świeżym rozmarynem.Do polędwiczek w sosie świetnie pasuje kasza gryczana biała lub bulgur. Mięso równie dobrze smakuje podane z ziemniakami tłuczonymi lub puree z dodatkiem czosnku. Dodania możesz również przygotować warzywa na parze lub blanszowane. Polędwiczki przygotujesz na wiele sposobów- jednym z najsmaczniejszych są polędwiczki w sosie śliwkowym. Suszone śliwki rewelacyjnie łączą się z wieprzowiną, dzięki czemu ugotujesz wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Ostatnie podwyżki sprawiły, że robiąc zakupy, bacznie przyglądamy się cenom. Szukamy żywności dobrej jakości, ale przystępnej dla naszych kieszeni. Jeśli jednak chcecie się pocieszyć, że nie jest aż tak drogo, przeczytajcie nasz materiał. Dowiecie się z niego o zaskakujących cenach produktów spożywczych w luksusowych delikatesach w Warszawie. Jak podaje portal Kobieta WP, jedna z popularnych TikTokerek wybrała się do ekskluzywnych delikatesów w Warszawie. W swoim filmiku pokazała jaki poziom osiągają tam ceny niektórych produktów. Trzeba przyznać, że ceny z dyskontów brzmią przy nich dość śmiesznie.
Wzrost cen żywności niestety nie wyhamował wraz z początkiem nowego roku. Dwa pierwsze tygodnie stycznia to czas, w którym koszt wielu produktów w hurcie nadal wykazywał tendencję zwyżkową. Wszystko przez ograniczoną podaż i słabsze zbiory. Ta sytuacja przełożyła się na jeszcze większe koszty zakupów spożywczych. Jak podała Rzeczpospolita, z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że w pierwszych dwóch tygodniach 2022 r. ceny w hurcie tylko rosły, czasami nawet wzrost był dwucyfrowy na przestrzeni tygodnia. Choć ceny masła się ustabilizowały, to coraz droższe są mięso, sery i olej. Analiza cen w sklepach nie jest optymistyczna.
Roladki wołowe z mięsem mielonym to wyraźne, mięsne danie o wyczuwalnym smaku i aromacie czosnku i świeżego tymianku. Roladki z wkładką mięsną to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Poznaj przepis na roladki wołowe z mięsem mielonym.Roladki wołowe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczne, duszone w czosnku i tymianku roladki wołowe z farszem z mięsa mielonego mają genialny smak. Całe danie uzupełnione jest mięsnym sosem, który przygotujesz na wodzie z duszonego mięsa.Do roladek wołowych z mięsem mielonym podaj ogórki kiszone- tu poznasz przepis na wyśmienite ogórki z liśćmi dębu, wiśni i innymi składnikami, dzięki którym ogórki zyskają niepowtarzalny smak. Roladki podaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi, są idealne do mięsnych dań. Przed smażeniem zabezpiecz roladki, aby nie rozleciały się pod wpływem wysokiej temperatury. W tym celu wykorzystaj wykałaczki lub nitkę, osobiście polecam nitkę, ponieważ łatwiej usmażysz rolady i bez problemu zdejmiesz ją zaraz po ugotowaniu mięsa.Z wołowiny przygotujesz również wiele wyśmienitych dań- tu poznasz prosty przepis na policzki wołowe jak z najlepszej restauracji.
Kotlet schabowy po zbójnicku to pomysł na schabowego w nowej odsłonie. Chrupiące kotlety w złocistej panierce utulone farszem z pieczarek, papryki ogórków kiszonych, zapieczone pod serową chmurką smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny kotlet schabowy po zbójnicku.Schabowy po zbójnicku to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety w panierce z mąki, jajka i bułki tartej podpieczone z warzywami i serem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Schabowe za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Mąka pszenna jest bardzo ważnym składnikiem panierki. Dzięki niej panierka nie odkleja się od kotletów podczas smażenia i zabezpiecza dodatkowo mięso, aby się nie przypaliło i było soczyste. Farsz do schabowych po zbójnicku zrobisz z pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Warzywa doskonale łączą się z mięsem wieprzowym.Schabowe po zbójnicku podaj z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami tłuczonymi z koperkiem lub puree ziemniaczanym. Do kotletów przygotuj również lekką sałatkę, np. z roszponką, aby dodać potrawie lekkości.Jeśli szukasz pomysłu na kotlety schabowe- tu poznasz przepis na schab w panierce z pieczarkami, podany z kapustą zasmażaną i ziemniakami.
Własnoręczne przygotowanie klasycznej kiełbasy wcale nie jest tak proste, jakby się mogło wydawać - dlatego prezentujemy przepis na wersję ze słoika. Do jej zrobienia nie potrzeba jelita, jest prosta i można ją długo przechowywać. Za smak w kiełbasie odpowiada połączenie majeranku i czosnku, które doskonale komponuje się z mięsem wieprzowym. Kiełbasa ze słoika idealnie sprawdza się w przypadku braku możliwości zrobienia zwykłej wędliny, do której często wymagana jest wędzarnia. Domowa wędlina ze słoika jest znacznie prostsza, a także tańsza i wytrzymalsza. Podstawową zasadą uzyskania przyjemnej konsystencji kiełbasy jest długie wyrabianie masy mięsnej. Po takiej obróbce zmielone mięso zaczyna przypominać konsystencją ciasto, co w czasie jedzenia jest pożądane przez wielu smakoszy.
Befsztyk po angielsku to doskonały pomysł na polędwicę wołową w nieco innym wydaniu. Marynowane w winie, jałowcu i tymianku mięso ma doskonały smak, który uzupełniają duszone na bulionie warzywa. Cała potrawa jest idealna na obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na befsztyk po angielsku.Befsztyk po angielsku to jedno z najbardziej aromatycznych mięs. Wołowina marynowana w winie, czosnku i przyprawach nabiera genialnego smaku, a po usmażeniu jest lekko różowa w środku i bardzo miękka.Do befsztyku przygotuj potrawkę z duszonej cebuli, marchewki i pietruszki. Warzywa oprószone tymiankiem i duszone w bulionie warzywnym i winie doskonale pasują do wołowiny, są pożywne i pyszne. Danie podaj z puree ziemniaczanym, a stworzysz obiad jak z najlepszej restauracji. Z wołowiny przygotujesz również doskonale steki- w tym artkule dowiesz się, jak usmażyć idealnego steka z antrykotu.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Delikatne, miękkie mięso otulone aromatycznym, wyraźnym w smaku sosem grzybowym wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na obiad w weekend lub na wizytę gości. Podsmażone, następnie duszone mięso jest miękkie i delikatne. Sos do polędwiczek z kurek i suszonych grzybów doskonale uzupełnia smak polędwiczek i nadaje całemu daniu niezwykłego aromatu. Do polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym świetnie pasują pieczone ziemniaki lub ziemniaczane puree. Danie podane w ten sposób wygląda bardzo estetycznie, jak z restauracji, jest pyszne i za każdym razem ekspresowo znika z talerzy. Przed przygotowaniem dania suszone grzyby przełóż do miski i zalej zimną wodą. Grzyby muszą zmięknąć. Po godzinie będą już doskonałe do sosu, a woda nabierze grzybowego aromatu i wykorzystasz ją do duszenia mięsa. Jeśli szukasz pomysłu na polędwiczki wieprzowe- tu poznasz przepis na polędwiczki w sosie śmietanowo- musztardowym, idealne na rodzinny obiad.
Gulasz wołowy z pieczarkami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny, gęsty gulasz z dodatkiem marchewki i grzybów smakuje wyśmienicie, a samo mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na gulasz wołowy z pieczarkami. Gulasz wołowy z pieczarkami to proste danie, które przygotujesz w dwie godziny, najwięcej czasu zajmuje duszenie wołowiny, aby była idealnie miękka i soczysta. Gulasz jest genialnym pomysłem na wyraźny i mięsny obiad, jest sycący i rozgrzewający- idealny na zimę.Gotowanie gulaszu podziel na etapy, aby mieć pewność, że wołowina będzie idealna. Na początku duś samo mięso w przyprawach, dopiero później dodaj warzywa i resztę składników, całość duszona jeszcze chwilę nabiera doskonałego smaku. Do gulaszu wybierz świeżą wołowinę bez kości, może być to ligawa, polędwica, pręga. Mięso zawsze kupuj w sklepach mięsnych i tylko te kawałki, które mają świeży, różowy kolor. Jeśli wołowina jest blada lub zmienia kolor na żółty, oznacza to, że nie jest już pierwszej świeżości.Z wołowiny przygotujesz wiele doskonałych potraw- tu poznasz przepis na policzki wołowe w winnym sosie. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić ossobuco wołowe, czyli tradycyjne danie słonecznej Lombardii.
Sos z serków topionych do makaronu to pomysł na szybki, ale przepyszny obiad dla całej rodziny. Gęsty, śmietanowy sos z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na najlepszy sos z serków topionych do makaronu.Jeśli masz ochotę na błyskawiczny obiad lub lunch do pracy, to sos z serków topionych jest właśnie dla Ciebie. Makaron w aksamitnym sosie z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem to rewelacyjne danie, które pokochasz już od pierwszego kęsa.Sos jest bardzo aromatyczny. Ma wyczuwalną nutę śmietankową, wyraźny smak oliwy, pomidorów suszonych, czosnku. Sam kurczak również ma świetny smak, a liście szpinaku nadają daniu lekkości i świeżości.Pomidory suszone kupuj zawsze w słoiku z oliwie z oliwek. Pomidory są o wiele smaczniejsze w towarzystwie oliwy, a samą oliwę wykorzystasz do smażenia kurczaka, warzyw, a nawet do polania sałatek, ponieważ jest o wiele bardziej aromatyczna od klasycznej.Jeśli masz ochotę na kremowy sos do makaronu- tu poznasz przepis na przepyszny sos z mascarpone i roszponką, idealny na obiad lub lunch.
Smażenie mięsa na patelni może wydawać się banalnie proste, lecz wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że popełniają często duży błąd. Mowa o pojawiającej się na patelni wodzie, która zaczyna wyciekać z mięsa. Powodem z reguły jest wyłożenie zbyt wielu kawałków i nagłe obniżenie temperatury tłuszczu. Aby tego uniknąć, należy smażyć je partiami. Choć coraz więcej Polaków decyduje się ograniczyć jedzenie mięsa, bądź całkowicie wyklucza je ze swojej diety, jego spożycie w dalszym ciągu jest wysokie. W związku z tym odpowiednia obróbka tego produktu jest istotna - nikt nie chce marnować w końcu swoich pieniędzy i żywności. Portal msn.com postanowił dokładnie dowiedzieć się, czym jest woda pojawiająca się na patelni, gdy smaży się na niej mięso. W tym celu redakcja przeprowadziła wywiad z Dr inż. Ryszardem Kowalskim z Katedry Technologii Mięsa, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ekspert odniósł się również do popularnej teorii, jakoby producenci mięsa nastrzykiwali je wodą, aby zwiększyć jego masę.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym to pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe. Miękkie, doprawione polędwiczki duszone z cebulką i czosnkiem w sosie śmietanowo- musztardowym to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika mięsnych i wyraźnych w smaku potraw. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym.Sos śmietanowo- musztardowy do polędwiczek to chyba najprostszy sos do mięsa, a z pewnością jednej z najlepszych. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy jest delikatna i świetnie łączy się z kwaśną śmietanką, tworząc gęsty i bardzo aromatyczny sos.Polędwiczki dopraw wyłącznie solą, pieprzem i mieloną papryką, nic więcej nie jest potrzebne, kiedy w grę wchodzi przepyszny sos. Mięso smaż, a następnie duś z cebulką i czosnkiem. Cebula duszona dodatkowo zagęści całe danie, dlatego też nie jest potrzebna mąką. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym podaj puree ziemniaczanym oraz zblanszowanymi lub ugotowanymi na parze warzywami, fasolką szparagową lub szparagami. Taki zestaw obiadowy skusi każdego. Polędwiczki możesz przygotować również w piekarniku- tu poznasz przepis na miękkie i delikatne polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Bitki wołowe w sosie grzybowym to doskonały pomysł na rodzinny, niedzielny obiad. Duszone w bulionie mięso jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach, a pieczarki i suszone grzyby tworzą doskonały, gęsty i aromatyczny sos. Poznaj prosty przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.Bitki wołowe to bardzo delikatne, aromatyczne i wyraźne w smaku mięso. Danie będzie najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz je z odpowiedniego kawałka wołowiny, np. ligawy, która oprócz delikatnego mięsa posiada lekkie przerosty, tłuszcz jest nośnikiem smaku.Bitki wołowe obsmaż chwilę, następie duś w bulionie wołowym lub drobiowo-wołowym, aby wydobyć pełny smak i aromat mięsa. Wołowina nachodzi również smakiem suszonych grzybów i pieczarek, które tworzą również sos o genialnym aromacie. Do bitek wołowych przygotuj puree ziemniaczane i fasolkę szparagową. Danie podane w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Do czerwonego mięsa w sosie doskonale sprawdzą się również kopytka i kluski śląskie, a także szparagi.
Karczek w kapuście kiszonej to pomysł na wyśmienite danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczona w kapuście z kminkiem i przyprawami karkówka nabiera doskonałego smaku i aromatu. Poznaj przepis na proste, ale przepyszne danie, czyli karczek w kapuście kiszonej.Karkówka w kapuście kiszonej to danie proste, szybkie i genialne w smaku. Przed przygotowaniem potrawy zamarynuj karkówkę na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Im karczek dłużej marynuje się w czosnku, oliwie i przyprawach, tym ma pełniejszy i bardziej wyraźny smak.Karkówka doskonale łączy się z kiszoną kapustą. Podsmaż ją wcześniej z cebulką, cukrem, kminkiem i zielem angielskim, a wydobędziesz z niej doskonały aromat. Do przygotowania karczku z kapustą potrzebujesz również bulionu warzywnego, może być również rosół z poprzedniego obiadu. Mięso pieczone z kapustą w piekarniku jest niezwykle miękkie, ma smak oliwy, czosnku, musztardy z wyczuwalną nutą kminku i innych przypraw, którymi karkówka najdzie podczas pieczenia. Danie podaj z ziemniakami tłuczonymi lub puree ziemniaczanym. Karkówka pieczona to jedno z lepszych i smaczniejszych mięs- tu poznasz przepis na karczek pieczony z marchewką i ziemniakami, czyli proste i szybkie danie dla całej rodziny.
Boeuf strogonow z wieprzowiny to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Gęsta, pożywna zupa z mięsem i warzywami jest pyszna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na proste i szybkie danie jednogarnkowe, czyli boeuf strogonow z wieprzowiny.Boeuf strogonow to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Danie przygotowywane jest z wieprzowiny lub wołowiny, każda wersja ma swój wyjątkowy charakter, smak i aromat. Strogonow podawany jest zwykle na święta i większe uroczystości, jednak jest tak smaczny, że często robię go bez okazji.Boeuf strogonow z wieprzowiny przygotuj na mięsie bez kości, np. łopatki, szynki, karkówki. Wybieraj świeże, różowe mięso, aby mieć pewność, że wieprzowina jest najwyższej jakości i ugotujesz na niej wyśmienite danie. Strogonow to nie tylko mięso, to również wiele warzyw, które podkreślają smak całej potrawy. Pieczarki, papryka, ziemniaki, czosnek, cebulka i ogórki kiszone są niezbędne, aby wydobyć pełny aromat. W daniu nie może zabraknąć również przypraw, jak papryki mielonej, liści laurowych i ziela angielskiego.W tym artykule dowiesz się również, jak przygotować tradycyjny gulasz wołowy, idealny na obiad. Gulasz to także świetny dodatek do placków ziemniaczanych- tu poznasz przepis na placek po węgiersku przepisu Magdy Gessler.
Pasztetowa swojego czasu często była wybierana przez Polaków jako główny dodatek do kanapek. Dawniej większość osób przygotowywała ją własnoręcznie, lecz teraz można kupić ją z łatwością w sklepach. Domowa pasztetowa jest jednak znacznie smaczniejsza, co udowadnia poniższy przepis. Dzięki niemu zrobisz pasztetową bez jelita - zamiast niego wystarczy słoik. Pasztetowa wywodzi się z kuchni niemieckiej, austriackiej i czeskiej, skąd przybyła do Polski i podbiła nasze kubki smakowe. Jej najważniejszym składnikiem jest wątróbka, która odpowiada za charakterystyczną konsystencję wędliny, dlatego warto kupić ją w najlepszej jakości. Klasyczna pasztetowa wymaga użycia jelita, aby zmielone produkty mogły zostać wygodnie zapakowane. Mamy na szczęście przepis, dzięki któremu można pozbyć się osłonek, co ułatwia przechowywanie i wydłuża przydatność do spożycia.