Pyzy są pysznym pomysłem na obiad, który idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy lodówce zalegają nam ugotowane ziemniaki. Aby jednak kluski się nie rozpadły, musimy pamiętać o jednym, istotnym szczególe — warzywa należy starannie przecisnąć przez praskę. To pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta. Pyzy nie rozpadną się przy gotowaniu. Po pyzy często sięgamy, gdy brak nam pomysłu na wykorzystanie zalegającego w lodówce purée ziemniaczanego. Jeśli dysponujemy przy tym mięsnymi kawałkami z niedawno gotowanego aromatycznego rosołu, pyszny ziemniaczany rarytas z dodatkiem mięsnego farszu sprawdzi się jako smaczny sycący posiłek.
Zapiekanka ma przede wszystkim dobrze nasycić i pysznie smakować - poniższa zapiekanka z mięsem mielonym właśnie taka jest. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dlatego można szybko cieszyć się obfitym obiadem po całym dniu pracy. Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywać się będą wspaniałe zapachy. Zapiekanka ziemniaczana to częsty wybór na nieskomplikowany obiad, który kosztuje niewielkie pieniądze i nie potrzebuje dużych nakładów wysiłku. Większość pracy wykonuje za kucharza i tak piekarnik - gotującemu zostaje jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Duży wpływ na smak zapiekanki ma rodzaj użytego sera. Najlepiej wybierać gatunki o ostrym i intensywnym smaku i dobrych właściwościach roztapiania. Polecamy użyć angielskiego miękkiego cheddara zmieszanego z odrobiną pecorino romano. Taki miks serów da smakowity efekt, a po upieczeniu ładnie się przyrumieni i będzie rozpływał się w ustach.
Rosół jest najpopularniejszą, polską zupą. I choć wszyscy go lubią, to każdy gotuje go w nieco inny sposób. A wiecie, na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Rodzaj i ilość użytych składników wpływa na smak i aromat tego wywaru. Liczy się też oczywiście czas gotowania. Podstawowymi składnikami rosołu jest mięso i warzywa. Zestaw warzyw używamy w zasadzie ten sam. Jest to zwykle marchewka, pietruszka, seler, por, cebula. Niektórzy dodają jeszcze kawałek kapusty włoskiej. Jeśli zaś chodzi o mięso, tu pole do popisu jest o wiele większe.
Policzki wołowe duszone w sosie własnym to pomysł na wykwintne i pyszne danie, jak z restauracji. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, aromatyczny sos i odpowiednie dodatki zachwycą swoim smakiem zarówno całą rodzinę, jak i wszystkich gości. Przygotuj policzki wołowe- podstawowy przepis dla każdego.Policzki wołowe to niezwykle delikatne mięso, uchodzące za prawdziwy rarytas. Poliki wołowe serwowane są w najlepszych restauracjach, możesz jednak zrobić je samemu, a efekt zachwyci wszystkich gości. Poliki wołowe podane w aromatycznym, gęstym sosie z puree ziemniaczanym lub dyniowym to pomysł na wykwintne i doskonałe danie.Policzki wołowe nie są trudne do przygotowania. Wystarczy dusić je z warzywami w winie, następnie zalać bulionem wołowym i gotować, aż zmiękną. Poliki wołowe kupuj wyłącznie w sklepie mięsnym, aby mieć pewność, że są świeże. Wybieraj ładne, różowe mięso. Policzki to kawałki bez kości, bez przerostów, bez tłuszczu.
Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym z tymiankiem, rozmarynem i białym winem to pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny, również na święta i większe uroczystości. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym.Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso pozbawione kości i przerostów. Polędwiczki smażone, następnie duszone z pieczarkami w winie są tak miękkie, że aż rozpływają się w ustach. Polędwiczki zyskują również wyjątkowy smak i aromat za sprawą dodatków, suszonego tymianku i gałązek rozmarynu.Do polędwiczek wieprzowych z pieczarkami idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane z chrzanem. Danie podaję również z fasolką szparagową lub szparagami. Cała potrawa jest bardzo aromatyczna, smaczna i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Polędwiczki możesz również podać z kopytkami lub włoskimi kluseczkami, gnocchi. Świetnym pomysłem na wieprzowinę w nowej odsłonie są również policzki wieprzowe w sosie grzybowym. Ten niezwykle delikatny kawałek mięsa również uchodzi za przysmak i jest podawany w najlepszych restauracjach.
Sos żurawinowy z suszonej żurawiny to jeden z lepszych sosów do kaczki. Pieczone mięso podane z gęstym, słodkim sosem z wyczuwalną nutą rozmarynu i pomarańczy rozpływa się w ustach i każdy doceni niezwykły smak potrawy. Poznaj przepis na sos żurawinowy do kaczki z suszonej żurawiny.Kaczka jest jednym z lepszych gatunków mięsa drobiowego. Ma wyraźny smak, a jej mięso rozpływa się w ustach. Kaczkę przygotujesz na wiele sposobów, możesz upiec ją w całości i podać z kopytkami i buraczkami. Pieczone piersi z kaczki to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad. Kaczka doskonale łączy się z puree oraz słodkimi sosami, np. żurawinowym, śliwkowym, malinowym.Sos żurawinowy do kaczki przygotujesz w bardzo prosty sposób, a dzięki niemu kaczka nabierze doskonałego aromatu. Do sosu koniecznie dodaj gałązki rozmarynu i skórkę z pomarańczy, które podbiją smak suszonych owoców. Sos zblenduj i polej nim pieczoną i pokrojoną kaczkę, a danie będzie prawdziwym hitem. Z kaczki ugotujesz również pyszny i bardzo aromatyczny rosół- tu poznasz przepis na rozgrzewający rosół z kaczki, idealny w chłodne, zimowe dni.
Rozbratel wołowy to fragment mięsa z części grzbietowej. Jest to grube, włókniste mięso z lekkimi przerostami i tłuszczem. Rozbratel odpowiednio przygotowany ma doskonały smak, jest wyraźny, aromatyczny i bardzo sycący. Jak przygotować rozbratel wołowy?Rozbratel to prawdziwy rarytas wśród smakoszy wołowiny. Mięso przygotujesz na dwa sposoby: możesz dusić go w aromatycznym sosie lub zrobić z niego pyszne steki. Każdy z nich zachwyca swoim wyjątkowym smakiem.Duszoną wołowinę w sosie własnym z cebulką podaj z ziemniakami, kaszą, ogórkiem kiszonym, szparagami lub fasolką szparagową. Steki z rozbratla podaj natomiast z masłem czosnkowym, puree dyniowym, grillowaną papryką i brokułem, tak smakuje genialnie.
Kurczak to bardzo delikatne i uniwersalne mięso, dzięki któremu przygotujesz wiele smacznym dań. Odpowiednio doprawione i usmażone filety i pałki z kurczaka są soczyste w środku i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Jak zamarynować mięso drobiowe? Jak usmażyć kurczaka, żeby pozostał soczysty?Kurczak to jedno z delikatniejszych mięs. Jest soczyste, miękkie i świetnie łączy się z wieloma składnikami, tworząc wyśmienite potrawy dla całej rodziny. Smażone w całości filety z kurczaka z ziemniakami i mizerią to pomysł na prosty i sycący obiad. Filety z kurczaka doskonale sprawdzą się również w innych daniach, np. w pożywnych, ale lekkich sałatkach- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę grecką z kurczakiem, idealną na lunch w pracy, obiad lub kolację.Pałki z kurczaka i udka również są wyjątkowo soczyste i smaczne, kiedy przygotujesz do nich odpowiednią marynatę i prawidłowo je usmażysz, dzięki czemu mięso zachowa swoją strukturę i uwolni najlepszy smak. Pałki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami w ziołach i surówką z kapusty pekińskiej to jednej z moich kulinarnych hitów obiadowych, ponieważ wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.
Smalec jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Najczęściej jest serwowany wraz ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Dziś proponujemy wam dodanie do niego śliwki. Jej smak doskonale uzupełni aksamitne smarowidło. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już sekret wegetariańskiego smalczyku i podpowiadaliśmy jak mięsny specjał przyrządzić z jabłkiem. Słodki owoc, który dorzucimy tym razem to śliwka. Nada ona smalczykowi wyjątkowo przyjemnego aromatu i sprawi, że smak stanie się bardziej delikatny.
Eskalopki wieprzowe to delikatne i bardzo aromatyczne mięso, które duszone w sosie grzybowym i białym winie wytrawnym smakują genialnie. Eskalopki to proste danie, idealne na rodzinny obiad. Poznaj najprostszy przepis na eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym.Eskalopki wieprzowe to kawałki mięsa wieprzowego bez kości, które gotowane w aromatycznym sosie pieczarkowym i białym winie nabierają doskonałego smaku, są miękkie i soczyste. Sos zagęść śmietaną i oprósz posiekaną natką pietruszki, to proste ale i świetne wykończenie dania.Eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowym podaj z ziemniakami lub puree ziemniaczanym. Do mięsa możesz również podać ryż lub ulubioną kaszę, osobiście polecam białą kaszę gryczaną lub bulgur, które idealnie połączą się z sosem i eskalopkami. Danie świetnie smakuje także z ogórkami kiszonymi, burakami, tartą marchewką.Jeśli szukasz pomysłu na wykwintne danie z wieprzowiną- tu poznasz przepis na policzki wieprzowe w aromatycznym sosie grzybowym.
Polędwiczki wieprzowe to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Polędwiczki są soczyste, miękkie i delikatne, a podane z kluskami lub ziemniakami i ulubioną surówką stworzą wyśmienite danie, które błyskawicznie zniknie z talerzy. Jak zamarynować polędwiczki? Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie?Polędwica wieprzowa bez kości jest świetnym mięsem do pieczenia w całości. Odpowiednio zamarynowana i pieczona jest miękka, delikatna i soczysta. Mięso marynowane przez całą noc w ziołach i przyprawach ma rewelacyjny smak i jest idealnie doprawione. Polędwiczka będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy będzie miała lekko podpieczoną skórkę. Polędwiczki wieprzowe podaj z ziemniakami z wody lub pieczonymi w mundurkach. Kluski śląskie również dobrze komponują się z mięsem. Zbilansowany i pożywny obiad to również warzywa, przygotuj więc surówkę z kapusty pekińskiej lub ulubionych warzyw. Do polędwiczek możesz zrobić również sos na bazie wody po pieczeniu wieprzowiny- tu dowiesz się, jak zrobić aromatyczny sos do mięsa pieczonego.
Klasyczne bitki wieprzowe to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne, rozpływające się w ustach wieprzowina to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Klasyczne bitki podaj w aromatycznym sosie kurkowym, a stworzysz doskonałe, aromatyczne i pożywne danie. Jak zrobić klasyczne bitki wieprzowe?Bitki wieprzowe w sosie kurkowym to bardzo aromatyczna i prosta potrawa, którą przygotujesz w niecałe 2 godziny. Delikatna, miękka wieprzowina gotowana w bulionie warzywnym nabiera doskonałego smaku, a całość wykończona jest aromatem grzybów i sosem śmietanowym.Bitki wieprzowe podaj z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na ciepło, np. marchewką z groszkiem. Całe danie jest bardzo pożywne, smaczne i doskonale sprawdzi się zarówno w ciepłe, letnie dni, jak i chłodne, jesienne popołudnia. Sezon na kurki trwa od czerwca do końca listopada, dlatego też korzystajmy z nich jak najwięcej.
Wołowina po burgundzku to prawdziwy przysmak kuchni francuskiej. Aromatyczna wołowina w mięsno-warzywnym sosie, podana z bagietką pszenną i czerwonym winem to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Wołowinę po burgundzku przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i większą uroczystość. Poznaj przepis na wołowinę po burgundzku.Wołowina po burgundzku to jednogarnkowe i proste danie o doskonałym smaku i wyraźnym aromacie. Potrawa oryginalnie przygotowywana jest z polędwicy, jednak możesz zastąpić ją tańszą ligawą lub pręgą. Te części mięsa wołowego również są pozbawione kości i są bardzo delikatne.Wołowina jest jednym z najlepszych rodzajów mięs. Jest wyraźna w smaku, aromatyczna i przygotujesz z niej wiele pysznych dań dla całej rodziny, między innymi policzki wołowe, steki, dodasz do rosołu. Wołowina po burgundzku jest tak miękka i delikatna, że aż rozpływa się w ustach. Danie ugotuj na bulionie wołowym, który dodatkowo wzmocni jego smak.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to wyśmienity pomysł na obiad. Delikatne mięso duszone w sosie z cebulką i przyprawami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sprawdź, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie własnym i stwórz wyjątkowy danie dla całej rodziny. Polędwiczki wieprzowe to proste i smaczne mięso, które przygotujesz w godzinę. Mięso smażone, następnie duszone z cebulą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem nabiera doskonałego smaku, cebula natomiast bardzo dobrze zagęszcza sos, dzięki czemu potrzebujesz odrobiny mąki pod sam koniec gotowania.Polędwiczki wieprzowe podaj z puree ziemniaczanym, ziemniakami tłuczonymi lub kluskami śląskimi. Do dania świetnie pasują również buraki tarte, surówka z kapusty pekińskiej i ogórki kiszone. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to jedno z moich ulubionych mięs, ponieważ na ich podstawie mogę stworzyć wiele smacznych dań, które smakują wszystkim.Wieprzowina to nie tylko polędwiczki, przygotuj również wyśmienite bitki wieprzowe, idealne na rodzinny obiad.
Wieprzowina po chińsku to prawdziwy przysmak, nie tylko w krajach Dalekiego Wschodu. Danie przygotujesz błyskawicznie, a rodzina i znajomi będą zachwyceni niecodziennym smakiem i chrupiącym mięsem i warzywami. Poznaj przepis na wieprzowinę po chińsku, czyli pomysł na orientalne danie. Dania z woka charakteryzuje niezwykły smak. Warzywa i mięso smażone w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka minut zyskają genialny aromat i chrupkość. Ze względu na krótki czas smażenia i bardzo rozgrzaną patelnię, wszystkie składniki przygotuj chwilę wcześniej, aby tylko dodawać je do woka.Świetny smak uzyskasz również przy pomocy imbiru i słonego sosu sojowego, który w Azji służy jako zamiennik soli, a jest bardzo esencjonalny i doskonale sprawdza się w daniach typu stir-fry, czyli przyrządzanych w woku.Do wieprzowiny po chińsku ugotuj ryż lub makaron ryżowy. Makaron po ugotowaniu możesz dodać do woka i całe danie przesmażyć jeszcze chwilę, aby nitki naszły smakiem sosu sojowego. Dania z woka są niezwykle smaczne i chrupiące. Przygotuj również kurczaka stir-fry z brokułami, a także wołowinę z orzechami. Poznaj chińską kuchnię i stwórz wyjątkowe dania dla całej rodziny.
Boczek jest specjałem, po który ze smakiem sięga wielu z was. Aby wyszedł smaczny i soczysty, warto przygotować go w piecu z dodatkiem aromatycznych przypraw. Będzie smakował nieziemsko ze świeżym pieczywem i warzywami. Sprawdźcie koniecznie ten przepis. Wyjaśnialiśmy już, czym różni się boczek od bekonu i podpowiadaliśmy jak przyrządzić idealny dodatek do sałatki, czyli boczek w łupinie cebuli. Tym razem zdradzamy niezawodną recepturę na przyrządzenie tego mięsnego kąska w piecu. Kupcie chudy boczek i przekonajcie się sami, jaki jest zachwycający.
Smaczny i sycący obiad jest często jedynym, na co mamy ochotę po ciężkim i długim dniu pracy. Dlatego poniżej prezentujemy przepis na kurczaka duszonego w sosie z sera pleśniowego, który idealnie rozgrzewa i eliminuje głód. Dużą zaletą tego dania jest prostota i szybkość przygotowania, ponieważ w kilka chwil można się cieszyć gotowym posiłkiem. Kurczak w sosie z sera pleśniowego należy do kategorii ciężkich i kalorycznych dań, przez co nie jest zbyt często jedzony. Czasem można pozwolić sobie jednak na nieco przyjemności i wygody, a uśmiech na twarzach domowników, którzy będą mogli spróbować twojego dzieła, wszystko ci wynagrodzi. Aby mięso z kurczaka nabrało jeszcze więcej silnego smaku, należy dodać do niego nieco mocnej wędliny. Idealnie sprawdzi się szynka parmeńska lub zwykły cienki boczek w plasterkach. Zawinięcie piersi z kurczaka w boczek lub szynkę spowoduje, że zwiększą się jego walory smakowe oraz wizualne.
Większość Polaków nawet nie zastanawia się nad tym zagadnieniem - są bowiem uczeni od dziecka, aby przed obróbką termiczną mięso dokładnie umyć. Eksperci z agencji amerykańskiej Centers for Disease Control and Prevention apelują, aby zrezygnować z tego zwyczaju. W trakcie mycia łatwo o roznoszenie bakterii z powierzchni mięsa na inne produkty czy przybory. Wystarczy wysoka temperatura podczas gotowania, aby zabić niechciane bakterie. Mycie produktów spożywczych przed ich zjedzeniem jest naturalnym i zdrowym odruchem, który chroni przed chorobami i zatruciami - szczególnie w przypadku owoców i warzyw jedzonych na surowo. Nie zaleca się jednak mycia mięsa, a szczególnie drobiu. Mimo iż może się to wydawać w jakiś sposób błędne, zaprzestanie płukania kurczaka czy schabu pod bieżącą wodą może wbrew pozorom przynieść znaczne korzyści. Jest to bowiem dodatkowy sposób na ochronę swojego zdrowia.
Małgorzata Rozenek słynie z kontrowersyjnych poczynań. Tym razem pochwaliła się fanom, że dieta wegetariańska przynosi jej wiele korzyści. Internauci skrytykowali jej wypowiedź, zarzucając celebrytce hipokryzję. Czy słusznie? Wiemy już, że Perfekcyjna Pani Domu i jej rodzina od dłuższego czasu nie sięgają po mięso. Celebrytka postanowiła pójść dalej i we wpisie na swoim Instagramie zaczęła namawiać odbiorców do porzucenia spożywania produktów odzwierzęcych.
Boczek jest jedną z najsmaczniejszych wędlin, który można jeść pod najróżniejszymi postaciami. Dzisiaj prezentujemy sposób na boczek gotowany w łupinach cebuli, dzięki czemu smakuje delikatnie, jakby był peklowany oraz wędzony. Co więcej, jego intensywny brązowy kolor pięknie się prezentuje na każdym półmisku. Boczek po ugotowaniu w łupinach cebuli zwykle jada się jako dodatek do sałatki jarzynowej oraz świeżego pieczywa. Można jednak podsmażyć go przed podaniem, co zwiększa jego walory smakowe, nadaje chrupkości i poprawia aromat. Boczek poza cebulowymi łupinami aromatyzowany jest licznymi przyprawami, które jeszcze bardziej wpływają na jego profil smakowy. Gdy postawisz taki boczek na stole, nikt nie będzie mógł się powstrzymać przed kolejną dokładką.
Pieczeń wieprzowa to pomysł zarówno na doskonałe mięso na obiad, jak i szynkę do kanapek na zimno. Wieprzowina pieczona jest wilgotna w środku, soczysta i niezwykle aromatyczna. Poznaj prosty przepis na pieczeń wieprzową, idealną do obiadu i na świeży chleb.Pieczeń wieprzową przygotujesz na rodzinny obiad, wykwintne danie świąteczne, a nawet pokroisz na kanapki. Pieczeń ma wyraźny smak i aromat ziół i przypraw i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Wieprzowinę zamarynuj dzień przed pieczeniem, aby zdążyła najść marynatą.Pieczeń do obiadu podaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Do pieczeni przygotuj również aromatyczny sos, idealny do wieprzowiny. Pieczeń często przygotowuję z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej. Całość polana gęstym sosem do mięsa smakuje całej mojej rodzinie i obiad znika w mgnieniu oka. Upiecz również niezwykle aromatyczny schab. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pieczeń ze schabu, kruchą i soczystą, idealną na obiad.
Jeśli szukacie pomysłu na proste, ale smaczne i efektowne danie obiadowe, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy mistrzowską, rozpływającą się w ustach karkówkę od Magdy Gessler. Przepis jest banalnie prosty, bo mięso wystarczy tylko wcześniej przyprawić, a potem upiec. A smakuje naprawdę doskonale. Karkówka pieczona w całości jest jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia i najsmaczniejszych mięs. Ponieważ zawiera sporo tłuszczu, w zasadzie nie da się jej zepsuć i upiec, tak by mięso wyszło suche. Dużą zaletą wieprzowiny jest fakt, że dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Lubi towarzystwo warzyw, owoców, ziół czy miodu. Przepis Magdy Gessler nie jest skomplikowany. Tak naprawdę karkówkę wystarczy zamarynować w przyprawach i warzywach, a potem piec, aż będzie miękka. Jednak słynna restauratorka nie byłaby sobą, gdyby nie dorzuciła zaskakującego składnika. Tym razem jest to czarnuszka, która dodaje pieczeni niezwykłego smaku.
Klasyczna makaronowa zapiekanka z kiełbasą jest pysznym pomysłem na późny obiad lub większą kolację dla całej rodziny. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, jest banalnie prosta i tania, a dodatkowo syci na wiele godzin. Poniżej zaprezentowany przepis sprawdzi się więc w sytuacji, gdy zabrakło czasu na większy posiłek. Zapiekanka makaronowa pozwala zaoszczędzić nie tylko czas, lecz również energię. Poza kilkoma czynnościami, które należy wykonać, przygotowanie całej potrawy od początku do końca wymaga od gotującego jedynie kilkudziesięciu minut faktycznej pracy. W poniższej recepturze zawarta jest papryka, lecz można zamienić je na inne ulubione warzywo czy grzyby. Eksperymentuj z dodatkami i przyprawami do zapiekanki, dzięki czemu znajdziesz swoją ulubioną kompozycję.
Kaszanka jest specjałem, na który niektórzy nie spojrzą, ale inni się nim zajadają. Niewątpliwie jest bardzo pożywna i potrafi smakować doskonale. A wiesz jak zrobić domową kaszankę? Taką pachnącą i superświeżą? Jak się okazuje, to wcale nie jest trudne. Kaszanę na tle innych wędlin podrobowych wyróżniają dwa charakterystyczne składniki. Jest to kasza i krew. Kaszę klasycznie dodaje się gryczaną, jednak jeśli ktoś woli kaszankę o mniej wyrazistym smaku, może użyć kaszy jęczmiennej. Obie kasze można też łączyć. Ważnym składnikiem kaszanki jest krew. Nietrudno o nią na wsi, gdy właśnie jest świniobicie. Jednak do kaszanki można też dodać krew np. kaczą. Składniki na kaszankę powinny być wyjątkowo świeże, bo po sparzeniu wędlinę tę można jeść surowo. Jednak najwięcej wielbicieli ma kaszanka grillowana czy pieczona. Zwłaszcza taka upieczona z cebulą i np. jabłkiem. Smakuje doskonale podana z musztardą i ketchupem.
Przepis na placki ziemniaczane inaczej? Placki z mięsem mielonym, suszonym majerankiem, podane z kwaśną śmietaną i natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i genialne w smaku. Jest również bardzo pożywne dzięki sporej zawartości mięsa. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z mięsem, idealne na rodzinny, niezwykły obiad.Placki ziemniaczane to smaczne, tradycyjne już danie, które często gości na naszych stołach. Danie przygotujesz na wiele sposobów: z cukrem, kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem mięsnym. Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to zupełna nowość w mojej kuchni, która szybko stała się hitem. Danie podaj z posiekaną natką pietruszki i śmietaną, a znikną błyskawicznie. Placki ziemniaczane przygotuj z dużych ziemniaków zeszłorocznych, najlepiej odmian mącznych typu B lub C, jak np. Orlik, Sante, Irys. Odmiany te mają małą ilość wody, a dużo skrobi, dzięki czemu placki są zwarte, nie palą się na patelni i są delikatne w środku z chrupiącą skórką. Z ziemniaków mącznych zrobisz również najsmaczniejsze kluski śląskie i pyzy z mięsem. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z gulaszem, które posmakują każdemu.
Spaghetti bolognese to tradycyjna, włoska potrawa, ciesząca się popularnością na całym świecie. Długi makaron z aromatycznym sosem bolońskim z mięsem mielonym, pomidorami i oregano, to pomysł na wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować najlepsze spaghetti bolognese przepisu samego Gordona Ramsay'a. Sos boloński to jeden z lepszych sosów do makaronu. Jest gęsty, pożywny, aromatyczny i niezwykle esencjonalny. Sos do spaghetti cechuje wyraźny smak mięsa i pomidorów, który jest przełamany słodką marchewką, cierpkim winem wytrawnym i aromatycznymi ziołami. Do sosu dodaj szczyptę cukru, który podbija smak pomidorów.Spaghetti bolognese przygotujesz z kilku składników, a całe danie zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę. Przed podaniem koniecznie posyp potrawę startą mozzarellą i dodaj świeże liście bazylii, aby dodatkowo wzbogacić smak potrawy. Makaron ugotuj al dente. Przegotowane nitki tracą smak i strukturę. Włosi słyną z zamiłowania do jedzenia i prostej, ale doskonałej kuchni. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie danie jak z włoskiej restauracji, przygotuj również spaghetti carbonbara z boczkiem i parmezanem.
Perliczka pieczona w całości to doskonały pomysł na świąteczne danie lub niecodzienny obiad dla całej rodziny, jak z najlepszej restauracji. Delikatne, soczyste, wilgotne mięso otulone aromatem ziół, przypraw, owoców, wina i boczku wprost rozpływa się w ustach, a podane z puree lub gnocchi z dyni tworzy jedno z najsmaczniejszych potraw. Jak przygotować perliczkę? Jak piec perliczkę, aby się nie wysuszyła?Pieczona perliczka uchodzi za jedno z bardziej wykwintnych dań. Wielkością mięso jest zbliżone do mięsa z kurczaka, jednak zawiera o wiele mniej tłuszczu i jest chudsze. Posiada również delikatny, piżmowy smak i aromat, który świetnie łączy się między innymi z jabłkiem, żurawiną, świeżymi ziołami.Perliczka staje się również coraz bardziej popularna, dlatego też kupisz ją w niemal każdym większym markecie. Cała tusza waży około 1-1,5kg, a jej cena waha się w granicach 50 zł. Z całej perliczki przygotujesz wyjątkowy obiad dla 4-5 osób, który będzie wyglądał i smakował jak z najlepszej restauracji. Perliczkę umyj, oczyść i natrzyj marynatą już dzień wcześniej, aby mięso przez noc naszło aromatem oregano, tymianku i czosnku. Aby mięso było soczyste i delikatne, perliczkę nadziej jabłkiem i żurawiną, a całą tuszę obłóż boczkiem wędzonym. Pieczenie również podziel na etapy, aby mięso zyskało jak najlepszy smak.
Z mięsa mielonego przygotujesz kotlety, pulpety, sos boloński, chili con carne i wiele innych smacznych potraw. Odpowiednio usmażone mięso mielone jest delikatne, miękkie i jest wyśmienitym składnikiem dań. Jak wybrać najwyższej jakości mięso? Ile smażyć mięso mielone?Mięso mielone jest składnikiem wielu dań na całym świecie. Dobrze doprawione i smażone zyskuje świetny smak i jest bardzo aromatyczne, miękkie, delikatne. Jednym z moich ulubionych dań z mięsem mielonym jest chili con carne, czyli zupa z czerwoną fasolą, kminem, chili, kolendrą, podana z ryżem smakuje wyśmienicie.Najważniejszy jest wybór odpowiedniego mięsa. Najsmaczniejsze i najbardziej świeże kupisz w sklepie mięsnym. Jeśli masz maszynkę do mięsa, kup kawałek łopatki wieprzowej i samodzielnie zmiel ją w domu. Będziesz mieć pewność, że mięso jest najwyższej jakości i pozbawione sztucznych konserwantów, które wydłużają datę ważności. Jeśli jednak wolisz kupić gotowe mięso mielone, zawsze zwracaj uwagę na to, czy mięso pochodzi z ekologicznych hodowli, bez GMO i sztucznych dodatków. Mięso mielone musi mieć również ładny, różowy kolor. Jeśli wieprzowina w sklepie ma kolor bladego różu lub nawet żółty, oznacza to, że mięso jest przeterminowane albo nafaszerowane antybiotykami.Jeśli chcesz usmażyć najsmaczniejsze kotlety mielone- w tym artkule dowiesz się, jak je przygotować i ile smażyć kotlety, aby mięso było zwarte, doskonale usmażone i nie zaczęło dusić się na patelni.