Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Mięso

Wędlina
24.01.2022 01:00 Jak wybrać dobrej jakości wędlinę w sklepie?

Lodówki w sklepach spożywczych wypełnione są najróżniejszymi wędlinami. dlatego wybranie najlepszej z nich może być trudne. Jak można przeczytać na portalu porady.interia, świetnym sposobem na rozpoznanie dobrej jakości szynki, jest jej dokładne obejrzenie. Zauważając mocno lśniącą i wilgotną powierzchnię, sięgnij po inny produkt. Może to być bowiem znak, że mięso wypełnione zostało barwnikami i chemią. Wędlina dla Polaków jest bez wątpienia istotnym elementem kanapek zabieranych przez ludzi do pracy czy szkoły jako drugie śniadanie. Smaczny posiłek, złożony z wartościowych produktów daje dużo energii pomiędzy kolejnymi obowiązkami. Niestety korzyści z jedzenia kanapek znikają, gdy pomiędzy kromki pieczywa pakuje się szynkę parszywej jakości, stworzoną z najgorszych składników. Dlatego tak ważna jest znajomość sposobów na szybką ocenę kupowanego mięsa. Niżej podpowiadamy, na co zwracać szczególną uwagę.

Słonina
23.01.2022 01:00 Domowa dojrzewająca słonina solona z czosnkiem. Babciny przepis

Domowa dojrzewająca słonia sprawdza się jako podstawa do przygotowania aromatycznych skwarek, czy kładzenia na kanapkach. Dzisiaj prezentujemy przepis na słoninę dojrzewającą z solą i czosnkiem. W porównaniu do surowego wariantu taka słonina zachwyca nawet największych smakoszy, którzy lubują się w takich wędlinach. Słonina dzisiaj stosowana jest głównie do wytapiania skwarek, którymi okrasza się wiele dań mącznych. Dawniej wielką popularnością cieszyło się dojrzewanie jej z solą i przyprawami - taki produkt jest pyszną i sycącą przekąską. Podstawą wędliny jest odpowiednia ilość soli, a także równomiernie pokrycie nią każdego widocznego fragmentu słoniny. Sól dzięki temu łatwo spenetruje wnętrze tłuszczu, co uchroni go przed zbyt szybkim zepsuciem się.

Projekt bez tytułu (11)
23.01.2022 01:00 Zasmucająca analiza grudniowych cen żywności

Miniony rok był wypełniony wieloma podwyżkami cen żywności, które odczuli wszyscy Polacy - szczególnie widoczne były w przypadku mięs i tłuszczy. Badacze wzięli pod lupę ceny promocyjne produktów, które jak się okazuje, wcale tak okazyjne w grudniu nie były. W porównaniu do grudnia 2020 r. produkty tłuszczowe zdrożały o 70%, z kolei mięsa o przeszło 25%. Ze wszystkich grup staniały jedynie produkty sypkie. Ceny widoczne na plakietkach przy produktach w sklepach spożywczych z miesiąca na miesiąc stają się coraz większe. Mnóstwo Polaków z niepokojem patrzy w przyszłość, zastanawiając się, do jakiego poziomu sieci będą przeprowadzać podwyżki. Dane przeanalizowane przez ekspertów nie są podnoszące na duchu. Raport "Indeks cen promocyjnych w sklepach" autorstwa Uce Reserach, Grupy BLIX i Hiper-Com Poland pokazał, że nawet promocje nie były w grudniu 2021 r. tak duże, jak wcześniej. W analizie wzięto pod lupę prawie 34 tysiące produktów.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
23.01.2022 01:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pomysł na niedrogi obiad

Zapiekanki ziemniaczane stanowią idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się ochoty lub czasu na długie gotowanie. Pod warstwą delikatnych, acz lekko chrupiących ziemniaków skrywa się soczyste mielone mięso, które rozpływa się w ustach. Podczas pieczenia zapach z piekarnika unosi się tak piękny, że nie można doczekać się, aż w końcu spróbuję się zapiekanki. Zapiekanka ziemniaczana jest wyjątkowo sycąca za sprawą samych ziemniaków, jak i sera oraz sosu śmietanowego. Takie połączenie gwarantuje doskonały smak i aromat, a także zapewni odpowiednią wilgotność po przygotowaniu. Dla ciekawskich polecamy eksperymentowanie z dodatkami oraz przyprawami. W takiej zapiekance pasują zapieczone czerwone papryki oraz kminek - dzięki nim smak dania przypomina bardziej swojskie klimaty.

Żeberka
23.01.2022 01:00 Zachwycająco soczyste żeberka w obłędnym pomidorowym sosie z miodem

Ciężko wyobrazić sobie lepszy obiad po ciężkim dniu pracy niż soczyste pieczone żeberka. Jednym z najlepszych sposobów na ich przygotowanie, jest upieczenie ich w pomidorowo-miodowym sosie z dużą ilością intensywnych przypraw. Poniższa propozycja jest dodatkowo prosta i szybka, dlatego nawet najbardziej zabiegane osoby mogą jej spróbować. Żeberka wieprzowe są prawdziwym rarytasem, który na naszych stołach gości stosunkowo często. Delikatne i soczyste mięso potrafi smakować tak dobrze, że ślinka cieknie na samą myśl. Z pewnością zachwycisz i zaskoczysz swoich domowników kunsztem kulinarnym, decydując się zrobić na obiad żeberka w miodzie i pomidorach. Kwaśne pH pomidorów wpływa na delikatność i soczystość mięsa, a silny smak umami pozwala zwiększyć intensywność żeberek. Miód z kolei równoważy wszystko słodyczą i dodatkowo karmelizuje się od wysokiej temperatury, wytwarzając chrupiącą skórkę na powierzchni wieprzowiny.

Miękka i soczysta wątróbka
22.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Wątróbka musi być delikatna i krucha, by była smaczna. Istnieją sposoby, dzięki którym możecie przyrządzić właśnie takie danie. Wymoczcie podroby w mleku lub maślance, a będą soczyste i miękkie. Dowiedzcie się, co jeszcze możecie zrobić, aby wycisnąć z wątróbki maksimum smaku. Warto zapamiętać, że jeszcze przed pokrojeniem podrobów powinniśmy namoczyć je przez 10 minut w wodzie. Wiele jest przepisów na smaczną i soczystą wątróbkę. Proponowaliśmy wam już np. recepturę na ten rarytas duszony z jabłkiem czy przyrządzany w piecu z dodatkiem żurawiny. Tym razem wracamy z garścią porad, dzięki którym podroby nie będą twarde i niesmaczne. Unikając tych kilku błędów, uzyskacie wątróbkę tak pyszną, jak nigdy wcześniej.

bitki
22.01.2022 01:00 Jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie?

Duszone mięso jest dobrym pomysłem na obiad. Mamy bowiem od razu sos doskonały do polania kaszy lub ziemniaków. Dziś zdradzimy wam, jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie. Tak naprawdę, by sos nabrał niezwykłego aromatu, wystarczy jeden trick. Dzięki niemu danie zachwyci każdego.Bitki można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jednak najpopularniejsze są wołowe, cielęce i wieprzowe. Przyrządzenie ich nie jest trudne, warto jednak zwrócić uwagę na jedną rzecz, dzięki której pyszne będą nie tylko bitki, ale też sos, w którym są zanurzone. Ważne jest bowiem, by po obsmażeniu bitek, na patelnię wlać trochę wody. Gdy połączy się ona z resztkami mięsa, tłuszczem i sokiem z mięsa, trzeba ją wlać do garnka z bitkami. W ten sposób zachowamy w daniu to, co najlepsze i przygotowany sos będzie bardzo aromatyczny.

Ossobuco wołowe - zic-przepisy
22.01.2022 01:00 Ossobuco wołowe - najlepszy przepis na zaskakujące danie

Ossobuco wołowe to pomysł na obiad w prawdziwie włoskim stylu. Aromatyczna, miękka wołowina z warzywami rozpływa się w ustach, jest delikatna, miękka i przepyszna. Poznaj przepis na ossobuco wołowe, czyli danie słonecznej Lombardii.Ossobuco wołowe to tradycyjne, włoskie danie jednogarnkowe. Gicz cielęca jest niezwykle delikatna, a duszona z warzywami, białym winem i rozmarynem nabiera doskonałego aromatu. Cielęcina ma lekkie przerosty, które są nośnikiem smaku.Ossobuco tradycyjnie podawane jest z gotowanym bobem lub pomidorami. Do wołowiny idealnie pasuje również zielone puree z groszku, ziemniaki pieczone z ziołami, szparagi. Ossobuco przygotuj na rosole drobiowo- wołowym, dzięki czemu całe danie będzie miało genialny smak i aromat.Po tak smacznym obiedzie pora na kawę i deser. Do aromatycznego espresso idealne będzie tradycyjne tiramisu. Zafunduj całej rodzinie obiad z deserem w totalnie włoskim stylu.

Wołowina wellington
21.01.2022 01:00 Wołowina wellington - mamy kultowy, najlepszy przepis

Wołowina wellington to pomysł na wykwintny obiad w brytyjskim stylu. Polędwica pieczona między innymi w cieście francuskim zyskuje doskonały smak, jest niezwykle soczysta i wygląda bardzo elegancko. Poznaj przepis na wołowinę wellington.Wołowina wellington to tradycyjna potrawa brytyjska, przygotowywana głównie na Boże Narodzenie i większe uroczystości. Delikatna polędwica wołowa zawinięta w masę pieczarkową, szynkę parmeńską i ciasto francuskie to prawdziwy przysmak, który przygotujesz w prosty sposób. W daniu najważniejsza jest polędwica, musi być najwyższej jakości. Świeża i smaczna polędwica ma różowe mięso i jest pozbawiona łykowatych części i tłuszczu. Nie kupuj wołowiny, jeśli będzie mieć inny kolor, blado różowe lub żółtawe mięso to znak, że wołowina nie jest już pierwszej świeżości.Wołowinę wellington podaje się z pieczonymi ziemniakami, lekką sałatką z sosem winegret i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina. Całe danie wygląda niezwykle elegancko i smakuje obłędnie.Jeśli szukasz pomysłu na wykwintne danie- tu poznasz przepis na pieczony cząber jagnięcy z czosnkiem, cebulą i rozmarynem, jak z najlepszej restauracji.

Policzki wołowe w winnym sosie
21.01.2022 01:00 Policzki wołowe w winnym sosie. Przepis krok po kroku

Policzki wołowe w sosie winnym to mięso rozpływające się w ustach. Policzki są miękkie, a sos winny z warzywami i ziołami nadaje im niezwykłego, pełnego smaku i aromatu. Poznaj przepis na policzki wołowe w winnym sosie, czyli pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny.Policzki wołowe to bardzo delikatne mięso pozbawione tłuszczu i przerostów. Policzki mają miękkie włókna, dlatego też duszona wołowina w sosie jest doskonale miękka. Danie duś w czerwonym, wytrawnym winie, następnie w bulionie wołowym, aby wzmocnić smak i zrobić idealny sos.Policzki wymagają długiego duszenia, jednak warto poczekać 3 godziny, aby zjeść jedno z najlepszych dań na świecie. Do policzków przygotuj puree z pietruszki lub kalafiora. Podane na puree mięso w winnym sosie zachwyci wszystkich swoim wyglądem i przede wszystkim smakiem. Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad z wołowiną? Tu poznasz przepis na ragout wołowe, czyli danie podobne do gulaszu w aromatycznym sosie.

Gulasz wołowy tradycyjny
21.01.2022 01:00 Gulasz wołowy tradycyjny. Niezawodny przepis

Tradycyjny gulasz wołowy to doskonałe, mięsne danie, idealne na obiad lub kolację na ciepło, również podczas większych przyjęć czy spotkań. Duszona z warzywami wołowina nabiera genialnego smaku, jest również wyjątkowo miękka. Poznaj przepis na przepyszny gulasz wołowy tradycyjny. Gulasz wołowy to świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny. Podaj go z bagietką lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz stworzyć wyjątkowy obiad, do gulaszu przygotuj puree chrzanowo- ziemniaczane, idealnie łączy się z całym daniem.Gulasz wołowy przygotuj z karkówki, rostbefu lub antrykotu. Te rodzaje mięsa wołowego są najsmaczniejsze do przygotowania dania. Mięso jest delikatne, z lekkimi przerostami tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku. Mięso wołowe zawsze kupuj w sprawdzonym sklepie mięsnym, wołowina musi być świeża i różowa, abyś miał pewność, że ugotujesz najwyższej jakości gulasz. Stare kawałki wołowiny zmieniają kolor na blado różowy, a nawet żółty, a ich mięso jest niesmaczne, twarde i przede wszystkim niezdrowe.Z wołowiny przygotujesz również jedno z bardziej wykwintnych dań- policzki wołowe. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić policzki wołowe o zniewalającym smaku.

Projekt bez tytułu - 2022-01-21T181001.640
21.01.2022 01:00 Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Gulasz jest dość prostym i pożywnym daniem. W czasie duszenia z mięsa wytwarza się pyszny sos, który jest doskonały do polania kaszy czy ziemniaków. Dziś powiemy wam, jakie mięso jest najlepsze do gulaszu, bo wcale nie jest tak, że z każdego wyjdzie idealna potrawa.Przygotowanie gulaszu nie jest trudne. Mięso wystarczy pokroić, obsmażyć, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości. Nieodzownym dodatkiem do gulaszu są przyprawy, często też warzywa. To one nadają mięsu ciekawszego smaku i aromatu.

Kiszka ziemniaczana
20.01.2022 01:00 Jak zrobić domową kiszkę ziemniaczaną?

Kiszka ziemniaczana swojego czasu podawana była w domach mniej zamożnych Polaków - dzisiaj jedzona jest przez wszystkich. Przepis, który zdradzamy, jest banalnie prosty i z łatwością wykonasz go we własnej kuchni. Wszystkie składniki potrzebne do kiszki są tanie i ogólnodostępne, więc na tak pyszny i sycący obiad nie wydasz fortuny. Kiszka ziemniaczana najbardziej popularna jest w kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i innych pożywnych produktów Idealnie sprawdza się jako posiłek po dniu ciężkiej pracy, ponieważ szybko wypełnia brzuch i daje mnóstwo energii. Podczas wypełniania wieprzowych kiszek lub osłonek białkowych masą ziemniaczaną, nie przesadź z jej ilością. Podczas pieczenia farsz zwiększa swoją objętość i jeśli będzie go za dużo, może rozsadzić kiszki od środka, niszcząc całą twoją pracę.

Racuchy
20.01.2022 01:00 Przepis na wytrawne, sycące racuchy z kiełbasą

Każdy z nas doskonale rozpoznaje przysmak ze zdjęcia, czyli klasyczne racuchy - zazwyczaj przygotowuje się je na słodko z jabłkami. Dzisiaj prezentujemy jednak przepis na wytrawną wersję, która zawiera aromatyczną wędzoną kiełbasę. Takie placuszki mogą stanowić pyszny obiad dla całej rodziny, a także szybką przekąskę pomiędzy większymi posiłkami. Racuchy do dzisiaj często są przygotowywane przez osoby, które chcą zjeść prosty i tradycyjny posiłek z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Najczęściej są one podawane na słodko, przez co niektórzy mogą poczuć znudzenie. Ile razy można jeść w końcu takie samo danie bez żadnych modyfikacji?Dodanie kiełbasy nie tylko nadaje plackom niespotykanego do tej pory wędzonego posmaku, lecz również zwiększa ich wartości odżywcze. Po zjedzeniu kilku racuszków szybko poczujesz uczucie sytości, które utrzyma się na długie godziny.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler
20.01.2022 01:00 Idealne soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler

Polędwiczki wieprzowe pieczone w całości i podane w śmietanowym sosie kurkowym smakują wybornie i będą idealnym daniem zarówno na zwykły obiad, jak i święta i większe uroczystości. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler.Polędwica to jeden z najszlachetniejszych rodzajów mięsa, ponieważ nie zawiera tłuszczu i przerostów, a włókna są miękkie i delikatne. Polędwica wieprzowa pieczona w całości jest wilgotna i soczysta w środku, a podgotowana później z sosem kurkowym nabiera doskonałego smaku. Polędwiczki wieprzowe podaj z kopytkami, gnocchi lub puree ziemniaczanym, a Twoi bliscy i wszyscy goście będą zachwyceni. Polędwiczki smakują rewelacyjnie również z gotowany brokułem, fasolką zieloną i szparagami. Kurki są grzybami dostępnymi w sklepach przez większą część roku, ponieważ sezon na nie trwa od maja aż do końca listopada. Wykorzystaj więc ten czas i przygotuj wyśmienite danie, jak z najlepszej restauracji. Polędwiczki smakują świetnie również w sosie własnym- tu poznasz przepisz na duszone w sosie polędwiczki o wyraźnym, mięsnym aromacie.

Kotlet z wołowiny
20.01.2022 01:00 Kotlet z wołowiny. Pyszna propozycja obiadowa

Kotlet wołowy to świetny pomysł na obiad. Grillowane mięso czerwone smakuje doskonale, jest soczyste w środku i bardzo aromatyczne. Kotlety wołowe przygotujesz w prosty sposób z łopatki wołowej. Poznaj przepis na obłędny kotlet wołowy, lepszy niż tradycyjne mielone.Kotlety z wołowiny są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Grillowane na patelni grillowej są soczyste w środku i doskonałe w smaku. Kotlety wołowe podaj z ziemniakami pieczonymi z ziołami lub puree. Przygotuj również surówkę z pomidorów, warzywa blanszowane, szparagi lub buraki z chrzanem, a stworzysz doskonały obiad dla całej rodziny.Najsmaczniejsze kotlety wołowe uzyskasz, kiedy samodzielnie zmielisz kawałek świeżej wołowiny bez kości, np. łopatki wołowej. Świeża łopatka musi mieć ładny, różowy kolor i mieć delikatne przerosty z tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku. Gotowe mięso mielone wołowe nie będzie miało już tak wyraźnego aromatu.Jeśli masz ochotę na duszoną wołowinę- tu poznasz przepis na ragout wołowe, czyli duszoną w winie i sosie własnym wołowinę o zniewalającym smaku i aromacie.

Projekt bez tytułu (10)
19.01.2022 01:00 Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Parówki są częstym śniadaniowym wyborem Polaków, którzy najczęściej podają je swoim pociechom, spiesząc się do pracy. Niestety, wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu w Północnej Karolinie nie są pozytywne. Okazuje się nawet, że w trakcie obróbki termicznej stają się nawet jeszcze bardziej szkodliwe i niebezpieczne, z powodu dodawania do gorszych jakościowo parówek azotanów i azotynów.Parówki nie mają zbyt dobrej opinii już od wielu lat, lecz cały czas tysiące Polaków kupują je dla siebie, czy swoich dzieci. Prostota ich przygotowania, zawsze taki sam przyjemny smak oraz niski koszt skłaniają do częstego kupna. Tak jak w przypadku innych towarów żywnościowych, które są wysoko przetworzone, parówki również mają negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Mało kto jednak spodziewał się, że mogą skrywać w sobie aż tyle niezdrowych właściwości.

Wołowina po tajsku
19.01.2022 01:00 Niezwykły przepis na charakterną wołowinę po tajsku

Wołowina po tajsku z woka to pomysł na mięso w orientalnym stylu. Aromatyczna wołowina marynowana w sosie sojowym, blanszowane warzywa, sezam i gęsty sos ostrygowy to genialne połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na wołowinę po tajsku, jak z najlepszej restauracji. Szukasz pomysłu na wyjątkowe danie w tajskim stylu? Przygotuj dla najbliższych wołowinę po tajsku, która zachwyci wszystkich swoim złożonym smakiem. Danie ma wyjątkowy, słodko-słony smak za sprawą sosu ostrygowego, który jest jednym z ważniejszych składników wołowiny po tajsku. Gotowanie w woku rządzi się swoimi prawami. Bardzo wysoka temperatura smażenia pozwala nam uzyskać w krótkim czasie doskonałe mięso i chrupiące, zblanszowane warzywa. Pamiętaj jednak, aby wszystkie składniki przygotować i pokroić wcześniej. Smażenie w woku musisz mieć pod kontrolą, aby nie spalić ani mięsa, ani warzyw.Wołowinę po tajsku podaj z sezamem i posiekanym szczypiorkiem, które zarówno ładnie udekorują całe danie, jak i dodadzą mu świeżej nuty. Wołowinę możesz podać jako samodzielne danie, możesz również wymieszać ją z makaronem jajecznym do smażenia w woku. Danie z woka możesz również przygotować z kurczakiem- tu poznasz przepis na stir- fry z kurczakiem, brokułami i marchewką, czyli równie szybkie i pyszne danie orientalnej kuchni.

Jak zrobić ragout wołowe?
19.01.2022 01:00 Jak zrobić ragout wołowe?

Ragout wołowe to mięsny, gęsty i ciemny gulasz. Wołowina duszona w winie z papryką, pomidorami, cebulą i świeżym tymiankiem jest delikatna, miękka i doskonała w smaku. Ragout wołowe to pomysł na pożywny i wykwintny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić ragout wołowe?Szukasz pomysłu na wyśmienity obiad dla najbliższych lub na wizytę gości? Koniecznie ugotuj ragout wołowe. Wołowina duszona z warzywami, przyprawami, świeżym tymiankiem i białym winem nabiera doskonałego smaku, jest miękka i bardzo aromatyczna. Nie musisz zagęszczać potrawy mąką- duszona cebula doskonale zagęszcza mięsne sosy.Ragout wołowe podaj z kopytkami lub włoskimi gnocchi, szczególnie polecam gnocchi dyniowe, ponieważ świetnie łączą się z aromatycznym, czerwonym mięsem. Danie możesz podać również z samą bagietką lub tradycyjnie- z ziemniakami i burakami. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie wołowiny- tu poznasz przepis na wyśmienite steki z antrykotu z masłem ziołowym, idealne na obiad i mięsną kolację.

Jak przyrządzić antrykot wołowy?
18.01.2022 01:00 Jak przyrządzić antrykot wołowy? Mamy niezawodny przepis

Stek z antrykotu podany z domowym masłem ziołowym i ulubionymi dodatkami to doskonały pomysł na wyśmienity obiad lub kolację. Delikatna wołowina doprawiona czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Jak przyrządzić antrykot wołowy?Antrykot to jedno z najlepszych rodzajów mięsa wołowego, pochodzącego z tuszy. Antrykot ma delikatne włókna i przerosty tłuszczu, które pod wpływem smażenia stają się idealnym nośnikiem smaku. Stek z antrykotu uważany jest za prawdziwy przysmak na całym świecie.Stek z antrykotu dostaniesz w każdej dobrej restauracji, ale możesz też przyrządzić go samodzielnie, będzie równie smacznie. Do antrykotu koniecznie przygotuj również masło ziołowe. Samo mięso przed smażeniem oprósz solą i pieprzem i odstaw na 15-20 minut, aby zagrzało się w temperaturze pokojowej.Antrykot doskonale smakuje podany również z ziemniakami pieczonymi, szparagami, warzywami z pary. Możesz przygotować także lekko słodkie puree dyniowe, które świetnie połączy się z mięsem, rozmarynem i masełkiem pietruszkowym.Jeśli chcesz przygotować steka inaczej- tu poznasz przepis na stek wołowy w aromatycznym sosie béarnaise, czyli sosie z octu, wina, estragonu i wielu innych składników.

Zrazy wołowe zawijane - prosty przepis
18.01.2022 01:00 Zrazy wołowe zawijane - prosty przepis na kultowy obiad

Zrazy wołowe zawijane, inaczej roladki, to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Mięso sprawdzi się również na większe uroczystości i święta. Zrazy wołowe podane w aromatycznym, mięsnym sosie, ziemniakami i kapustą smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis na zrazy wołowe zawijane- idealne na obiad.Szukasz pomysłu na mięsny obiad, który swoim smakiem i wyglądem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości? Przygotuj zrazy wołowe z sosem, podane z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty, a wszyscy będą prosić o dokładkę i przepis.Zrazy wołowe zrób z wołowiny bez kości, idealnie sprawdzi się łopatka, którą bez problemu rozbijesz na cienkie kotlety. Tłucz w łopatce jest dodatkowym nośnikiem smaku, wzmacnia również aromat sosu i całej potrawy. Najprostsze zrazy przygotujesz z ogórkiem kiszonym, boczkiem i musztardą, wyjdą za każdym razem.Do zrazów doskonale będą również pasować kluski śląskie, zrób je nieco inaczej, a wyjdą obłędnie- tu poznasz przepis na kluski śląskie z dynią, lekkie, słodkie i doskonałe w smaku.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym
18.01.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Przepis krok po kroku

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest proste, szybkie, a jego smak i aromat zachwycą każdego miłośnika mięsa. Sprawdź, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym, idealne na pożywny i smaczny obiad.Polędwiczka wieprzowa jest jedynym z najsmaczniejszych mięs, nie ma kości, przerostów, nie jest łykowata, a jej mięso jest bardzo delikatne i odpowiednio przygotowane rozpływa się w ustach. Polędwiczka duszona w sosie śmietanowym jest tak pyszna, że każdy prosi o dokładkę.Sos przygotuj na bazie bulionu warzywnego. Duszona wieprzowina nabierze smaku warzyw i będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Do sosu koniecznie dodaj cebulę, która podczas obróbki termicznej naturalnie zagęszcza potrawę. Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym świetnie smakują podane z ziemniakami i burakami tartymi. Doskonałym pomysłem na przygotowanie całego dania jest również zielone puree z groszku i warzywa z pary. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie polędwiczek- tu poznasz przepis na wyśmienite polędwiczki w sosie pieczarkowym z tymiankiem i białym winem wytrawnym.

Projekt bez tytułu - 2022-01-18T113020.987
18.01.2022 01:00 Idealnie soczysta pierś z kurczaka w prostej marynacie na bazie miodu

Dobrze przyrządzona pierś z kurczaka potrafi być wyjątkowo soczysta i rozpływająca się w ustach. Poniżej pokazujemy przepis na marynowaną w miodzie i sosie sojowym pierś z kurczaka, która zachwyca aromatem oraz delikatnością. Idealnie pasuje do niej mieszanka mrożonych warzyw azjatyckich i ryż. Kurczak jedzony jest przez nas wyjątkowo często, dlatego przyrządzanie go cały czas w taki sam sposób może szybko doprowadzić do znudzenia. Prezentowana przez nas dzisiaj propozycja na pierś z kurczaka pozwoli wprowadzić duży powiew świeżości do twojego codziennego jadłospisu. W przypadku marynowania mięs najważniejszy jest odpowiednio długi czas, podczas którego mięso zanurzone jest w marynacie. Najlepiej pozostawić je w niej na 24 czy nawet 48 godzin - dla codziennego użytku jedna noc w zupełności wystarcza.

zapiekanka makaronowa
17.01.2022 01:00 Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Pyszny i niedrogi obiad

Zastanawiasz się, co zrobić na obiad? Mamy przepis na proste i tanie danie, a mianowicie na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Będzie to pyszny i niedrogi obiad, który zrobisz z zaledwie kilku składników. A z pewnością zachwyci się nim cała twoja rodzina. Co ważne, danie to doskonale nadaje się do odgrzewania.Mielone mięso i makaron to produkty, których nie powinno zabraknąć w kuchni osób zabieganych. Można bowiem z nich przygotować szybkie i pożywne danie. I co istotne, można to zrobić na wiele sposobów. Jednym z nich jest właśnie prosta zapiekanka.

Jak zrobić soczyste burgery wołowe?
17.01.2022 01:00 Jak zrobić soczyste burgery wołowe?

Burgery wołowe to świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację dla całej rodziny. Bułka podana z idealnie przygotowanym i usmażonym mięsem, dodatkami i sosami smakuje rewelacyjnie. Jak zrobić soczyste burgery wołowe, jak z najlepszej burgerowni? Masz ochotę na wyśmienite burgery, ale nie wiesz, jak przygotować mięso, aby było idealnie miękkie, doprawione i usmażone? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jakie mięso jest idealne do burgerów wołowych, jak je przygotować, usmażyć i z jakimi dodatkami podać, aby stworzyć danie jak z najlepszej burgerowni.Przygotowanie kotletów wołowych do burgerów wymaga zachowania kilku zasad, aby nie były twarde i miały doskonały smak. Najważniejsze jest wyrabianie i smażenie. W burgerach nie może zabraknąć również warzyw i sosów. Do całego dania podaj frytki z batatów lub grube frytki belgijskie, są najlepszym dodatkiem do bułki z wołowiną.

Jak sprawdzić świeżość mięsa
17.01.2022 01:00 Jak szybko sprawdzić, czy mięso jest świeże?

Mimo iż spożycie mięsa z roku na rok staje się coraz mniejsze, cały czas spożywa się go duże ilości, dlatego warto znać skuteczną metodę, na sprawdzenie jego świeżości. Jedną z najlepszych, jeśli nie można otworzyć opakowania z mięsem, jest prosty test palca. Po naciśnięciu jego powierzchni powinno szybko powrócić na swoje miejsce - w innym wypadku nie jest już świeże. Już po kilku godzinach poza lodówką mięso zaczyna być dosłownie pożerane przez bakterie i grzyby, które doprowadzają do jego zepsucia. Nieodpowiednie przechowywanie na pierwszy rzut oka nie jest łatwo rozpoznawalne - z tego powodu polecamy stosowanie poniższego triku. Trzeba mieć na uwadze, że nawet delikatnie nadpsute mięso, które po ugotowaniu nie wykazuje oznak gnicia, może doprowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych. Szczególnie w przypadku osób o obniżonej odporności, które na takie czynniki są wyjątkowo czułe.

rolada z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami
17.01.2022 01:00 Genialna rolada z kurczaka z suszonymi pomidorami i kremowym kozim serem

Rolada z kurczaka pozwala cieszyć się wyjątkowo soczystym i aromatycznym mięsem, w które zawinięte są jeszcze smaczniejsze dodatki. Poniżej zdradzamy, jak zrobić roladę z kurczaka z kozim serem i suszonymi pomidorami. Podając taki obiad do stołu, zachwycisz wszystkich smakoszy i nie będziesz mógł odpędzić się od błagań o recepturę. Rolada z kurczaka to także sposób na wprowadzenie nieco świeżości do samego kurczaka, którego zwykle smaży się jako kotlety lub piecze w całości. Zaskakująco delikatne i soczyste mięso wysyca się aromatem suszonych pomidorów i staje się idealnym obiadem dla całej rodziny. Sekretną metodą, dzięki której roladki zachowują najwyższy poziom soczystości, jest pieczenie ich w intensywnym i esencjonalnym bulionie. Aby wytworzyć również chrupiącą skórkę, nie zalewaj roladek w całości - wystające ponad powierzchnie kawałki staną się przyrumienione i chrupiące.

baleron
16.01.2022 01:00 Przepis na domowy baleron bez wędzenia

Jeśli omijasz wędliny wielkim łukiem, bo obawiasz się ich składu, przygotuj je własnoręcznie. Dziś podamy ci przepis na domowy baleron bez wędzenia. Ta prosta receptura pozwoli ci przygotować pyszny, domowy specjał bez większego wysiłku. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie.Baleron, obok szynki i kiełbas jest w sklepach jedną z najpopularniejszych wędlin. Przygotowany z karkówki, wychodzi soczysty i bardzo smaczny. Szczególnie jeśli przygotujesz go w domowym zaciszu. Wtedy będziesz mieć pewność, co ta wędlina zawiera i jak została przygotowana. Robiąc baleron według naszego przepisu, pamiętaj by po umieszczeniu go w zalewie, wstawić pojemnik do lodówki. Niska temperatura zapewni odpowiednie warunki do peklowania i zapobiegnie psuciu się mięsa.