Kabanosy to jeden z bardziej lubianych rodzajów kiełbasy. Świetnie sprawdzają się jako przekąska, a także jako suchy prowiant na wszelkie wyjazdy. Dzięki temu, że są suszone, dość dobrze przechowują się nawet bez lodówki. Czy jednak wiesz jak wybrać dobre kabanosy? Niektóre zbędne dodatki mogą wywołać zawroty głowy, migrenę, oraz reakcję alergiczną.Kabanosy to cienkie, długie kiełbaski z suchą, pomarszczoną skórką. Tradycyjnie robi się je z peklowanego mięsa wieprzowego, choć obecnie można też kupić kabanosy drobiowe, cielęce czy wołowe. Dzięki temu, że są wędzone i suszone, zawierają niewiele wody. To pozwala bezpiecznie przechowywać je nawet w temperaturze pokojowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wędliny dostępne w sklepach mogą wydawać się bezpieczne dla naszego zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Dowiedz się jak wybrać produkty najlepsze jakościowo. Większość niezbędnych informacji odnajdziemy na etykietach.Wiele wędlin oferowanych przez producentów zawiera znaczną ilość dodatków i substancji konserwujących. Nie wszystkie służą temu, by podnieść czy zachować na dłużej ich walory smakowe. Zdarza się też, że popularne szynki charakteryzują się niską zawartością samego mięsa. Trudno więc mówić tu o produkcie wysokiej jakości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka odrzuca ludzi głównie z dwóch powodów - należy do kategorii podrobów, a także po ugotowaniu niekiedy staje się gorzka. Na szczęście można uniknąć tego nieprzyjemnego smaku. Przed smażeniem należy wymoczyć ją w mleku z dodatkiem cebuli. Wątróbka smażona z cebulką oraz ewentualnie jabłkiem jest nie lada rarytasem dla mnóstwa smakoszy. Znajdują się jednak osoby, które nie tolerują jej smaku. Ten wyjątkowo zdrowy produkt powinien być spożywany przez praktycznie wszystkich, dlatego mamy sposób, dzięki któremu niejadki mogą zostać przekonane. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że rosół jest jedną z najbardziej kultowych zup naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby go z miłą chęcią. Uwielbiany rosół wyjdzie znacznie lepiej, jeśli wykorzystamy w nim różne rodzaje mięsa. Mowa o drobiu i wołowinie.Rosół z pewnością można zaliczyć do kulinarnych szlagierów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu tak często gości on na naszych stołach. Wielu wielbicieli swojskich specjałów doskonale zdaje sobie sprawę, że najważniejszym składnikiem zupy jest mięso. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlet cordon bleu przygotowywany jest z cielęciny, wieprzowiny lub drobiu. Niezależnie od rodzaju mięsa, potrawa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Nadzienie w postaci szynki i sera doskonale komponuje się z całym kotletem i złocistą panierką. Cordon bleu najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub frytkami i lekką sałatką z kapusty czerwonej lub pekińskiej.Cordon bleu to tradycyjny kotlet szwajcarski z cielęciny. Kotlet może być również przygotowany z wieprzowiny lub filetów z kurczaka. Przypomina devolay, ponieważ posiada farsz i złocistą, chrupiącą panierkę. Cechą charakterystyczną kotleta szwajcarskiego jest duża ilość nadzienia serowego, które wprost wylewa się z mięsa po przekrojeniu. Nie masz pomysłu na zwykły obiad lub głównie danie na rodzinną uroczystość? Cordon bleu jest świetną alternatywą dla klasycznego kotleta lub rolady. Jest wyjątkowo smaczny, soczysty, a jego przygotowanie jest proste i zajmuje tylko kilkanaście minut.
Za oknem nieprzyjemny chłód. Pora więc na sycące i proste do zrobienia danie. Przedstawiamy wam nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku. Będzie pożywnie, pikantnie i rozgrzewająco. I co ważne, ta potrawa lubi odgrzewanie.Fasolka po bretońsku to pożywne danie z białej fasoli. Zwykle ma dodatek kiełbasy lub wędzonki oraz przecieru pomidorowego. Nie brakuje w niej też przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalnego charakteru. Nasza fasolka po bretońsku będzie nieco inna, bo dorzucimy do niej mięso i trochę ostrego chilli.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczony schab to idealny dodatek do kanapek - świetnie współgra ze świeżym chlebem, z którym smakuje najlepiej. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności. Jeśli chcesz, aby schab był aromatyczny, użyj dużej ilości przypraw i marynuj go przez dłuższy czas. Pieczony schab wręcz idealnie pasuje na kanapkach. Jest tak smaczny, soczysty i delikatny, że nie potrzebuje żadnych dodatkowych sosów czy składników. Ewentualnie można doprawić go odrobiną soli, aby smak był wyrazistszy. Pamiętaj, aby zacząć robić schab dzień wcześniej. Po obtoczeniu mięsa warto włożyć je do lodówki przynajmniej na całą noc - przyprawy będą miały możliwość lepszego spenetrowania mięsa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rolada śląska to tradycyjne danie, które uwielbiają wszyscy mięsożercy. Upieczona, miękka wołowina z kiszonym ogórkiem, boczkiem i przyprawami doskonale komponuje się z kluseczkami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą. Sprawdź, jak przygotować śląskie rolady wołowe, które zachwycą Twoją rodzinę i znajomych.Rolada od wielu lat gości na stołach niemal każdego śląskiego wesela czy uroczystości. Mięso często jest również podawane w restauracjach oraz podczas niedzielnego obiadu. Rolada śląska to kawałek wołowiny, w którą zawija się plaster boczku i kawałki ogórka kiszonego. Całość jest duszona w aromatycznym sosie.Przygotowanie roladek wołowych nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. To proste, ale wprost genialne danie, które sprawi, że obiad zniknie ze stołu w sekundę. Nawet największe niejadki proszą o dokładkę.
Od kotletów schabowych każdy oczekuje, że będą soczyste. Jak je więc przyrządzić, by zachwyciły jedzących? Pomysłów na to jest co najmniej kilka. My podajemy wam jeden z prostszych i niezawodnych — soczyste schabowe marynowane w maślance. Marynowanie mięsa to zabieg, który ma na celu poprawienia jego walorów. Dodaje mu smaku i aromatu, ale przede wszystkim ma za zadanie skruszyć mięso i sprawić by było soczyste po usmażeniu czy upieczeniu. Taki efekt pomagają osiągnąć m.in. składniki o kwaśnym smaku, np. wino, ocet jabłkowy, sok z cytryny. Jak działa taka marynata? Otóż kwasy powodują ścinanie białek mięsa, co z kolei zwiększa jego miękkość, kruchość i soczystość. Aby takie reakcje zaszły, potrzeba jest trochę czasu. Dlatego mięso należy umieścić w marynacie przynajmniej kilka godzin przed jego przyrządzaniem. Dokładnie takie samo działanie ma maślanka. Zawiera ona kwas mlekowy, który działa na mięso zmiękczająco. Zamarynowane w niej kotlety schabowe po usmażeniu są kruche i wyjątkowo soczyste. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Szwedzkie klopsiki zostały rozsławione przez sieć sklepów IKEA, gdzie w części restauracyjnej są jednymi z najczęściej kupowanych dań. Można je jednak przygotować samodzielnie w domu. Własnoręcznie zrobione klopsy smakują obłędnie. Szwedzkie klopsiki podbiły serca ludzi tam, gdzie jest dostępna IKEA. Niektórzy decydują się nawet na zrezygnowanie z zakupów meblowych i po prostu odwiedzają bufet serwujący to pyszne danie. Jeśli masz na nie ochotę, jednak do najbliższego sklepu z meblami masz bardzo daleko, prezentujemy przepis, dzięki któremu zrobisz ich lepszą wersję w domu. Każdy, kto ich spróbuje, będzie cię błagał o dokładkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone można robić na wiele sposobów. A czy próbowaliście je już nadziewać? Jeśli nie, podajemy wam prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem. Są pyszne, soczyste, a żółty ser przyjemnie się ciągnie. Żółty ser to prosty dodatek, który potrafi zdziałać cuda. Posypana nim zapiekanka czy pieczone kotlety nie wyschną i pięknie się przyrumienią. Dodany do zupy-krem podniesie jej smak, zwiększy gęstość i będzie się przyjemnie ciągnął. Kiedy kawałek żółtego sera zatopimy w mięsnej masie po usmażeniu całość będzie naprawdę pyszna i jeszcze to ciągnące się nadzienie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na kolację wcale nie trzeba dzień w dzień jeść kanapek lub nudnej jajecznicy. Zamiast nich doskonale sprawdzą się parówki zapiekane w cieście francuskim z dodatkami. Ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie, więc cała rodzina będzie mogła posilić się w krótkim czasie. Kolacja składająca się z bułek i ugotowanych w wodzie parówek to codzienność w wielu Polskich domach. Istnieje jednak doskonały i banalnie łatwy sposób, aby urozmaicić ten nużący zestaw. Wystarczy zawinąć parówki w ciasto francuskie z dodatkiem grzybów, warzyw i sera, a następnie zapiec je w piekarniku. W ciągu kilkunastu minut można się cieszyć smakowitym daniem, które syci, a także pięknie wygląda. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zasmażane buraczki niezmiennie wybierane są przez tysiące Polaków, jako ich ulubiony obiadowy dodatek. Jeśli jesteś ich ogromnym fanem, z pewnością zachwycisz się nietypową wersją z boczkiem. Intensywny smak mięsa oraz jego treściwość sprawiają, że buraczki nabierają nowego wręcz wymiaru. Zasmażane buraczki są popularnym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Często można je spotkać w towarzystwie pieczonej kaczki, kotletów schabowych czy karkówki z piekarnika. Urozmaicanie swoje jadłospisu pozwala cieszyć się swoimi ulubionymi daniami znacznie dłużej. Dlatego pokazujemy przepis na buraczki z boczkiem, które z pewnością zagoszczą w twojej pamięci na wiele dni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Posłanka z Lewicy, Anita Sowińska, zamieściła na swoim Twitterze post, w którym skarży się na posiłki oferowane przez Hotel Gołębiewski w Karpaczu. Placówka, jak się okazało, nie oferuje posiłków dla wegetarian. Biorąc pod uwagę ilość osób niejedzących mięsa w Polsce, jest to spora wpadka. Jedzenie w hotelach jest częstym tematem rozmów, które nierzadko kończą się ogromnymi emocjami - wiele osób uważa bowiem, że hotele nie oferują odpowiedniego wyboru dla określonych grup gości. Anita Sowińska jest posłanką z Lewicy, która bierze udział w Forum Ekonomicznym, mającym miejsce w Hotelu Gołębiewskim w Karpaczu. Choć pojedyncze warzywa są dostępne w bufecie, tak pełnoprawnego dania Sowińska nie znalazła. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gołąbki możemy przyrządzać na dziesiątki sposobów. Jedyne co nas ogranicza to nasza kreatywność. Nic jednak nie może się równać z babciną recepturą. Smak tradycji nie ma sobie równych i dziś pokażemy jak zrobić klasyczne gołąbki według babci Reginy.Sekret gołąbków babci Reginy tkwi w wyjątkowym sposobie przygotowania. Gotowe gołąbki są zapiekane nie w zwykłym piekarniku, ale w kultowym prodiżu. To właśnie niepozorny, elektryczny piekarnik sprawia, że nabierają smaku, którego nie sposób z niczym porównać.Oczywiście, gołąbki można przygotować także w garnku, albo w zwykłym piekarniku. Ale jeśli macie w domu cud techniki, jakim jest prodiż - koniecznie go wyciągnijcie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chcesz szybko przygotować obiad, a mięso jeszcze w zamrażarce? Poznaj najlepsze sposoby na rozmrażanie mięsa. Stosując je rozmrozisz polędwiczkę czy udka szybko, bezpiecznie i bez strat dla smaku.Jeśli już wieczorem masz zaplanowane co przyrządzisz na jutrzejszy obiad wystarczy, że kawałek zamrożonego mięsa umieścisz na talerzu i wstawisz na dolną półkę lodówki. Do rana, a tym bardziej do południa mięso spokojnie rozmarznie. Gorzej, jeśli na rozmrożenie mięsa masz nie więcej niż godzinę albo kilka minut. Tu z pomocą przychodzą dwa niezawodne i sprawdzone sposoby. Stosując je rozmrozisz mięso szybko, nie narażając siebie i najbliższych na ewentualne zatrucie pokarmowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone są niewątpliwie dość szybkie do przygotowania. Zwłaszcza jeśli kupisz mięso już zmielone. Wystarczy je doprawić, uformować kotlety i przystąpić do smażenia. Czy za każdym razem, z takiego produktu wychodzą ci smaczne kotlety? O wiele lepszym rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa. Na mielone kotlety najlepsze jest mięso wieprzowe, np. z łopatki (kotlety wyjdą soczyste), z szynki (mielone będą nieco twardsze, ale też chudsze). Niektórzy preferują mieszankę mięsa wieprzowego z wołowym, bo ma wyraźniejszy smak. A liczący kalorie wybierają zaś mielone mięso indycze lub cielęcinę, bo to jest chude i delikatne. Planując przygotowanie kotletów mielonych, warto też rozważyć czy kupić gotowe mięso mielone, czy jednak zmielić je domu. Każda opcja ma swoje wady i zalety. Poznaj je i dokonaj wyboru.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Bez wątpienia zimne nóżki można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Przez wielu smakoszy specjał jest uznawany za jedną z najbardziej kultowych przekąsek. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie gotowanie wywaru. Najlepiej, jeśli będziemy go podgrzewać przez 3 godziny.Zimne nóżki wiele razy przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po tradycyjny przepis na zimne nóżki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, skorzystajcie z tego przepisu. Razem z nami przygotujecie obłędnie soczysty schab. Jest pieczony w plastrach ze wspaniałymi dodatkami — kapustą i pieczarkami. Nie wymaga dużo pracy — składniki wystarczy wrzucić do rękawa, upiec i gotowe. Schab to nie tylko kotlety czy kawał pieczonego mięsa. Ze schabu można wyczarować dużo więcej. To delikatne mięso jest smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Zwłasza, jeśli pokroi się go w plastry. Tak właśnie zrobiliśmy, aby skrócić czas pieczenia i by składniki doskonale się poprzenikały. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli lubisz kotlety mielone, koniecznie spróbuj tych, z dodatkiem musztardy i startych pieczarek, polecanych przez Jakuba Kuronia. Sos doda kotletom ostrości, a grzyby soczystości i przyjemnego aromatu. Do przygotowania potrawy wystarczy 30 minut.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W każdym domu rosół przygotowuje się odrobinę inaczej. Nie bez znaczenia jest rodzaj mięsa, o które wzbogacamy wywar. Dobrze sprawdza się drób, jednak najlepszy efekt osiągniemy wówczas, gdy dodamy także szponder wołowy. Mięso powinno się gotować przynajmniej przez 2 godziny.Nie da się ukryć, że rosół zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Warto wiedzieć, jak przygotować go idealnie. Dziś nasza uwaga skupi się głównie na kwestii mięsa, które dodajemy do zupy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Idealna, upieczona karkówka powinna być soczysta i miękka. By jednak taka wyszła ważna jest jakość kupionego mięsa, a także sposób jego przyrządzenia. Najważniejsza jest boska marynata, która błyskawicznie zmiękcza mięso. Karkówka jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej ląduje na naszych grillach. Ale lubimy też pieczoną w piekarniku. Sekretem jej popularności jest przede wszystkim to, że po upieczeniu potrafi być soczysta i rozpływająca się w ustach. Tu duży wpływ ma naturalnie występujący w niej tłuszczyk. Jednak już zakup właściwego mięsa w dużym stopniu przesądza o naszym sukcesie, znaczenie ma też właściwa jego obróbka.Kupując mięso wybieraj kawałki mięsa o różowej barwie, poprzerastane białym tłuszczem. Te cechy wskazują, że mięso pochodzi z młodej sztuki. Jeśli mięso jest jasnoróżowe zawiera dużo wody i po upieczeniu będzie twarde. Mięso o ciemnej barwie i żółtawym tłuszczu pochodzi zaś ze starszego zwierzęcia i też nie będzie miękkie. Kiedy już kupisz dobrej jakości mięso nie zepsuj go niewłaściwym przyrządzeniem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kaszanka jest produktem wywołującym sporo kontrowersji. Niektórzy bowiem uwielbiają jej smak, a inni krzywią się z niesmakiem na samą myśl. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować ją w najlepszy sposób, zdradzamy prosty przepis niżej. Kaszanka towarzyszy nad od wieków - dawniej wykorzystywanie podrobów nie było tak mało popularne jak dzisiaj. Dla tych, co chcą wrócić do pysznego smaku z dzieciństwa, zachęcamy do spróbowania. Kaszanka odrzuca głównie z powodu wykorzystania krwi i podrobów w czasie jej produkcji. Wędlina ta nie ma jednak żadnego nieprzyjemnego posmaku i w żadnym wypadku nie przypomina w smaku wątróbki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone znamy wszyscy. Ale czy próbowaliście kiedyś dodać do mięsnej masy trochę startych ziemniaków? Jeśli nie koniecznie to zróbcie, bo kotlety z ich dodatkiem są niezwykle soczyste i smaczne. Od kotletów mielonych oczekujemy chrupiącej skórki i soczystego wnętrza. I właśnie ten drugi efekt pomagają nam uzyskać ziemniaki. Potrawa ta wywodzi się z kuchni Podlasia, w której kartofle zajmują ważne miejsce. Przetestujcie ten przepis, a z pewnością będziecie do niego wracać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka może wyjść po usmażeniu gorzka, twarda jak podeszwa buta i zaskakująco sucha. Jeśli chcesz uniknąć takiej wpadki, nie przekraczaj 5 minut na liczniku podczas obróbki termicznej. Z kolei 3 minuty wystarczą, aby uzyskać krwisty stopień wysmażenia. Wątróbka jest zmorą z dzieciństwa dla wielu ludzi. Okazuje się jednak, że z wiekiem wiele osób, które w dzieciństwie nie było w stanie jej nawet przełknąć, zaczyna pałać do niej sympatią. Obecnie często podawana jest na obiad wśród osób starszych, którzy z biegiem lat polubili jej smak oraz konsystencję. Aby osiągnąć mistrzowski poziom w jej gotowaniu, należy trzymać się ścisłych ram czasowych podczas smażenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że golonka należy do grona najbardziej uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Tym razem golonkę wzbogacimy o kilka goździków.Smakowita golonka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie może wydawać się dosyć karkołomnym zadaniem, jednak przepis na mięsny specjał jest banalnie prosty. Każdy sobie z nim poradzi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbkę można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie stawiamy na dodatki w postaci cebuli i jabłek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wątróbka została wzbogacona o kuszące maliny. Efekt powala na łopatki.Nie da się ukryć, że wątróbka jest jednym z tych wyrobów mięsny, który często gości na naszych stołach. W każdym domostwie przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyśmienitą wątróbkę z malinami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli próbujesz ugotować flaczki, lecz ich smak cię nie satysfakcjonuje, prawdopodobnie popełniasz banalny błąd. Problem może tkwić w nieodpowiednim zagęszczeniu dania lub braku przypraw, które muszą znaleźć się w tym daniu. Flaki wraz z rosołem królują na polskich weselach, jednak to do flaczków wielu ludzi ma ogromną słabość. Ostry smak, delikatność mięska i wspaniały aromat sprawiają, że ciężko przejść obok nich obojętnie.Jeśli próbowałaś zrobić ją kilka razy, lecz zawsze kończyło się wylaniem ich do odpływu — mamy na to radę. Wystarczy zastosować się do naszych porad, a zupa stanie się twoją ulubioną. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: