Co podać na deser w sierpniu? Polecam ciasto ze śliwkami, które nie ma sobie równych. Pyszne, soczyste i z przepisu prababci zawsze się udaje. Jest idealne na letni deser i szybko znika z talerzy.
TasteAtlas, międzynarodowy serwis przybliżający smakoszom dania z całego świata, wybrał najlepsze słodkie ciasto 2024 roku. Okazało się, że w tej kategorii medalistką została reprezentantka Polski. Wciąż popularna i uwielbiana szarlotka to ponoć najlepszy owocowy placek na świecie.
Z tym szybkim przepisem na pieczonego kurczaka jesteśmy o krok od świetnego letniego obiadu. Lekko, słodko-kwaśny i owocowo-pikantny mięsny obiad sprawdzi się doskonale w sierpniowe popołudnie.
Oto prosty przepis na owocowe ciasto jogurtowe. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i tak łatwe, że upiecze je nawet dziecko. W wersji z brzoskwiniami jest świetnym deserem na każdą porę roku.
Konfitura z jeżyn może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz ją z tym przepisem. Jeden dodatek sprawi, że konfitura nabierze wyjątkowego smaku. Wypróbuj ten sposób, a przetwory z tego owoce będą smakowały ci tak bardzo, że będziesz przyrządzać je tak za każdym razem.
Na ryneczkach pojawiły się jeżyny. Ten sezonowy owoc jest niezwykle smaczny, ale każda kucharka i kucharz stają przed poważnym problemem. Chodzi o to, jak usunąć pestki. Poznaj sprawdzony sposób, a będziesz stosować go za każdym razem.
To proste ciasto wychodzi bardziej puszyste i wilgotne niż tradycyjny biszkopt. Jest świetną bazą do placków ze śliwkami. Z tym przepisem uzyskasz doskonałe owocowe ciasto.
Goście zaraz wpadną na kawę lub masz po prostu ochotę na coś słodkiego? Zamiast biec do cukierni lub sklepu po ciastka, przygotuj wyśmienity deser. Przygotowanie go zajmie Ci dosłownie 15 minut. Głównym składnikiem jest twaróg i jabłka. Resztę produktów na pewno masz w domu.
Gdy za oknem praży słońce, a my ledwo zipiemy wylegując się na kanapie, nie ma nic lepszego niż schłodzony arbuz. Katarzyna Bosacka niedawno poradziła na swoim Instagramie, jak rozpoznać dobrego arbuza.Wyjawiła 3 najważniejsze zasady, którymi należy się kierować przy wyborze tego owocu. Stosując się do nich możemy być niemal pewni, że po rozkrojeniu przywita nas słodki i soczysty miąższ.
Henia Foks, autorka jednego z najciekawszych kanałów z tradycyjną polską kuchnią, zaprezentowała swój przepis na ciasto z wiśniami. Nie jest to zwykły placek z owocami, ale złożony, warstwowy deser. Mimo to jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu.
Wraz z powolnym końcem sezonu na truskawki na stragany owocowe zaczyna wchodzić bogactwo śliwek. Ten prosty przepis na placek pomoże uczcić te pyszne owoce tak, jak na to zasługują. Samo ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu.
Zapomnij o dżemie ze sklepu. Przygotuj domowy z sezonowego owocu, który nie ma sobie równych. Z tym przepisem dżem z borówek zrobisz nie tylko łatwo, ale też bez dodatku cukru. Smak zachwyci wszystkich i poproszą, abyś przyrządzała ten dżem znacznie częściej.
Uwielbiasz wiśnie? Teraz możesz przygotować z nich pyszny deser bez drylownicy. Sposób jest prosty, a pestek pozbędziesz się za pomocą przedmiotów, które na pewno masz w swoim domu. Wypróbuj go, a już nigdy nie zrobisz inaczej.
Choć pestki z arbuza są jadalne, a nawet zdrowe, psują często przyjemność z jedzenia owocu. Zwłaszcza w sałatkach zaburzają strukturę dania i lepiej, by ich nie było. Na szczęście są sposoby, by łatwo się ich pozbyć.
Na letni deser koniecznie przygotuj ciasto z owocami i kruszonką. Sezonowe owoce nigdy nie smakowały lepiej. Połączenia ciasta, owoców i kruszonki zachwyci całą rodzinę. Przepis mojej mamy jest prosty i dzięki niemu ciasto wychodzi za każdym razem. Zdążysz zrobić je nawet dzisiaj.
Jeżyny to jedne z owoców, które kojarzą się z wakacjami i pysznym smakiem. Jednak usuwanie pestek z jeżyn może stanowić wyzwanie. Radzę sobie z tą czynnością dzięki sposobowi babci. Każdemu go polecam.
Sezon na wiśnie jeszcze trwa. To dobry moment, aby dowiedzieć się, jak zachować smak owoców na dłużej. Sposób jest łatwy i co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie przechowasz ich inaczej.
Ciasto z morelami jest nie tylko pyszne, ale też z łatwością je upieczesz. Kilka składników i niewiele pracy w kuchni gwarantują znakomity deser. Polubi go cała rodzina i poprosi o dokładkę ciasta pełnego owoców.
Sezon na borówki zaczyna się na początku lipca. Właśnie dlatego musisz poznać przepis na doskonały deser. Ciasto z borówkami, jakie z niego zrobisz, zachwyci wszystkich nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wielu twierdzi, że jest lepsze niż z najlepszych cukierni.
Czy zastanawiałaś się, jak przechowywać cytrynę, aby zachować jej świeżość? Wystarczy ją zamrozić, ale zupełnie inaczej niż inne produkty. Dzięki temu sposobowi owoc nie tylko zachowa doskonały smak, ale i stanie się genialnym produktem do wielu dań. Poznaj sposób, a już nigdy nie przechowasz cytryny inaczej.
Od kilku lat robię dżem z świdośliwy. Ten niepozorny owoc z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Przygotowany z niego dżem doskonale się sprawdza jako dodatek do racuchów lub naleśników.
Szukasz inspiracji na deser z sezonowymi owocami? Wypróbuj przepis na ciasto z wiśniami, które jest tak dobre, że wszyscy proszą o dokładkę. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje chwilę. Upiecz je nawet dziś. Połączenie pysznych owoców z ciastem zachwyci każdego.
Sok z wiśni należy do najbardziej cenionych przetworów. Właśnie trwa sezon na te owoce, dlatego zdradzamy jak go zrobić. Przepis, który podajemy nie wymaga również drylowania tych owoców.
Dżem z agrestu jest wspaniałym dodatkiem do kanapek lub naleśników. Robi się go tylko z dwóch składników. Przepis pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje.
Czarna porzeczka jest pełna smaku i doskonale wpływa na nasze zdrowie. Dlatego robię z niej syrop, który zwykle używam zimą. Receptura babci na ten zdrowy przysmak nie ma sobie równych.
To klasyczne – bo pieczone – ciasto bez grama mąki pszennej ani jej odpowiednika to bardzo ciekawy deser. Jest doskonałą bazą do owoców, a tych w sezonie nigdy dość. Owoce w śmietanowej bazie zapieczone są w masie jogurtowej, co czyni ten deser naprawdę niezwykłym.
Ciasto? Na śniadanie? Wiadomo, że bywają lepsze początki dnia. Ale ciasto z płatków owsianych zamiast mąki? To coś zupełnie innego.
Doskonałe pampuchy z sezonowymi owocami przypominają o zapomnianym zwyczaju jadania legumin – słodkich przekąsek o mączystym charakterze. Takie bułki na parze są tradycyjnym daniem na Kujawach, ale podbiły serca miłośników drożdżowego ciasta i owoców w całej Polsce. Oto jak łatwo je przyrządzić.