Mandarynki najlepiej smakują jesienią i zimą. Uwielbiamy ich słodki smak i soczystość. Jak wybrać idealne mandarynki? Jest skuteczny sposób na to, by w sklepie sprawdzić, czy te cytrusy są takie jak powinny.
Nadchodzi sezon zimowy, a wraz z nimi wysyp owoców cytrusowych. Mandarynki kupione w sklepie bywają słodkie i soczyste, ale zdarzają się też mdłe i suche. Nauczmy się je rozróżniać.
Mandarynkami zajadamy się jesienią i zimą. W takim wydaniu ich jednak jeszcze nie widziałaś. Połóż owoce na patelni, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Ten pomysł nie może czekać aż do świąt.
Dino, wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów. 31 października sklepy tej sieci będą czynne nieco dłużej. Dzięki czemu każdy zdąży zrobić zakupy przed dniem Wszystkich Świętych. Przypominamy, że w ten dzień (1 listopada) sklepy będą nieczynne.
Nie masz pomysłu na śniadanie lub lekki obiad? Poznaj nieskomplikowany przepis na szybkie danie, które zachwyci każdego. Wystarczy niewielka liczba składników, aby przygotować prawdziwy frykas. O tym, czym jest i jak go przygotować, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Chcesz szybko upiec ciasto, które jest pyszne i wyjątkowe? W takim razie zerknij na przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Poleca ona recepturę na ciasto półkruche ze śliwkami. Zrobisz je raz- dwa, a wypiek zachwyci smakiem.
Ewa Wachowicz zaskoczyła czytelników swojego bloga. Podzieliła się z nimi dosyć nietypowym przepisem. Przygotowana według jej sposobu musztarda z… pigwowca jest bardzo egzotyczna, ale przede wszystkim smaczna. Wypróbuj recepturę znane dziennikarki kulinarnej, a taki przysmak będziesz robić bardzo często.
Jesień to idealny moment, by przygotować przetwory na zimę. Dlatego warto już teraz przyrządzić znakomity dżem z pigwy i gruszek. Słodko-kwaśny rarytas wzbogaci smak wielu dań.
Oto przepis na niezwykłą konfiturę z żurawiny. Ten szczególny rodzaj przetworów odnajduje się w wielu zestawieniach. Z kilkoma dodatkami nabiera wyjątkowego charakteru.
Kilka lat temu wielką karierę zrobiło w Polsce słowo „jesieniara”, znaczące miłośniczka jesieni. Oto więc przepis na kotlety dla prawdziwych jesieniar i jesieniarzy. Uwaga! Nie jest to dyniowa latte.
Niektórzy sięgają po kompot przy każdej nadarzającej się okazji, ale w wielu domach to zaledwie odświętny napój. Może kogoś przekona więc taki prosty przepis na szybki, jednocześnie rozgrzewający i odświeżający napój. Jego atutem jest, że nie zawiera grama dodanego cukru.
Podczas zimy nie zapomnij o budowaniu odporności. Najlepszym sposobem będzie jedzenie owoców. Dowiedz się, jakie owoce należy jeść zimą oraz jakich witamin ci dostarczą.
Oto doskonały przepis na dżem. Niedrogi, bo jego podstawą jest dynia i gruszki. I pyszny – z tego samego powodu.
Śliwkami i jabłkami żegnamy sezon na polskie owoce prosto z drzew i krzewów. Aby uświetnić to pożegnanie, proponujemy proste ciasto śliwkowe. Nazywamy je sypanym i to słowo dobrze podkreśla prostotę tego przepisu.
Gruszki w occie to chętnie stosowane przy przygotowaniu przetworów połączenie. Ta słodko, kwaśna przekąska świetnie przełamuje pełny i słony smak mięsnych dań. U progu jesieni, kiedy gruszki są jeszcze odpowiednio twarde, warto przygotować kilka słoików takich przetworów.
Makaron z truskawkami czy naleśniki to klasyczne dania na obiad na słodko. Nie każdy wie, że na taki obiad można przygotować także austriackie knedle, niekoniecznie ze śliwkami. Danie skradnie serca wszystkich łasuchów. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować. Domownicy zachwycą się nimi od pierwszego kęsa.
Z tym przepisem wprost opłaca się nie dojadać arbuza do końca. Mniej słodkie części razem z zielonym pancerzem zmieniają się w niezwykły dżem. Odpowiednio zagęszczony sos będzie doskonałym smarowidłem i dodatkiem do deserów.
We wrześniu śliwki smakują najlepiej. Dlatego warto tak jak Danuta Martyniuk upiec ciasto z tymi lubianymi owocami. Prosty przepis zapewnia pyszny efekt na talerzu. Ciasto ze śliwkami będzie w sam raz na deser.
Przywykliśmy do tego, że desery z ciasta francuskiego są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ten jednak już naprawdę przesadza. Wystarczy dosłownie pięć ruchów ręką, by przygotować owocową przekąskę do popołudniowej kawy.
Śliwki lubię za ich smak i chętnie po nie sięgam. Jednak, co zrobić, gdy owoce są niedojrzałe? Stawiam na pewien trik, który każdemu polecam. Śliwki dzięki niemu będą w sam raz do jedzenia.
Z tym prostym przepisem przygotujesz dżem z dowolnej odmiany winogron. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie zawiera dodatkowego cukru. Wykorzystujemy tylko naturalne właściwości owoców.
Dżemy to jedne z moich ulubionych smakołyków. Smak letnich owoców zamknięty w słoiczkach przyda się zimą. Wtedy najchętniej sięgam po dżem z jabłek, gruszek i śliwek, który robi moja mama. Te owoce gwarantują pyszne połączenie.
Na ryneczkach zatrzęsienie śliwek jest takie, że szkoda ograniczać się tylko do ciast i knedli. Poznaj przepis i przygotuj z nich pierogi na słodko. Danie jest obłędnie dobre i co najważniejsze niezwykle smaczne. Wypróbuj sposób, a będziesz przyrządzać te pierogi nieraz.
Nie masz pomysłu na deser? Poznaj przepis i przygotuj tę słodką przekąskę. Śliwki w połączeniu z ciastem francuskim jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.
Sezon na borówki trwa. Okazuje się jednak, że ten pyszny owoc nie jest dla każdego. Borówka zjedzona przez osobę, która nie powinna go spożywać może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Czytaj dalej, a dowiesz się, kto nie powinien jeść borówki i dlaczego.
Dżemy są szczególnie lubiane w moim domu. Pyszne owoce zamknięte w słoiczkach najlepiej smakują zimą. Jednak ten dżem z jeżyn bez pestek nie ma sobie równych. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny.
Czasem zapominamy, że prosty placek z owocami nie wymaga piekarnika. Równie dobrze wyjdzie upieczony na patelni. Taki przepis to świetny sposób na deser np. w domku letniskowym z nie w pełni wyposażoną kuchnią. Jednak szybki deser sprawdzi się świetnie także w domowych warunkach.
Marzy ci smakołyk, od którego trudno się będzie oderwać? Upiecz ciasto agrestowe. Jego słodki, a zarazem świeży smak zachwyci każdego łasucha. Pyszny wypiek z bezą i apetyczną kruszonką będzie przebojem tego sezonu.