Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Owoce

ciasto z owocami
17.06.2024 18:25 Nie znam lepszego przepisu na sezonowe ciasto. Robi się błyskawicznie i wychodzi za każdym razem

Do tego prostego przepisu na ciasto z owocami będziesz wracać aż do jesieni. Bez względu na to, czym akurat kusić nas będą stragany, taki sposób podania królujących aktualnie owoców wyeksponuje w nich to, co najlepsze.

mrożone czereśnie
16.06.2024 20:13 Lepiej mrozić czereśnie z pestkami, czy bez? Warto być świadomym konsekwencji

Mrożenie owoców to doskonały sposób na zatrzymanie letnich smaków na dłużej. O ile jednak w wypadku np. truskawek jest to bardzo łatwe, o tyle mrożenie czereśni może nasuwać wątpliwości: czy można mrozić czereśnie z pestkami?

jagody
11.06.2024 23:42 Powoli rusza sezon na leśne jagody. Tyle można dostać za jeden słoik

Jedne z ulubionych darów lasu, leśne jagody, zaczynają pojawiać się w sprzedaży. Na razie cena nie napawa jednak optymizmem. Czy można liczyć na jej spadek?

czereśnie
10.06.2024 13:12 Sąsiadka dała mi przepis na kompot z czereśni w słoikach. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, jakie to proste

Korzystaj z sezonu na owoce, póki możesz. Dzięki temu przygotujesz z nich obłędne przetwory. Jednym z nich jest kompot z czereśni, który poleciła mi sąsiadka. Gdybym wcześniej wiedział, jakie to proste, robiłbym go już od dawna.

ciasto z jagodami
08.06.2024 22:49 Henia robi najlepsze ciasto z jagodami. Zawsze znika w mgnieniu oka

Ulubienica polskich kucharek Henia Foks pokazała kolejny sposób na proste ciasto z owocami. Dzięki niemu kilka minut poświęconych na zmieszanie prostych składników owocuje – dosłownie w przenośni – pysznym deserem. Ciasto jest gotowe dosłownie w niecałą godzinę.

sernik z borówkami
06.06.2024 10:12 Ten sernik z borówkami robię z 4 składników. Rodzina prosi o niego cały czas

Sernik pełen borówek robię bez piekarnika i bez jajek. Do jego przygotowania potrzebuję zaledwie 4 składników. Efekt już dawno oczarował moją rodzinę. Jest tak dobry, że robię go dosłownie co kilka dni.

ciasto z owocami
05.06.2024 17:13 To szybkie ciasto robię z kilku prostych składników. Wystarczy dodać owoce i mam deser, że palce lizać

Marzy ci się szybkie ciasto? Zrób je z owoców sezonowych. Wyjdzie deser, że palce lizać. Nawet nie zauważysz, kiedy zniknie z talerzy. 

ciasto bez pieczenia
04.06.2024 17:32 Truskawkowa chmurka to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Robię je w chwilę i zawsze się udaje

Niezwykle proste i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia wykorzystuje to, co najlepsze na przełomie wiosny i lata: dorodne polskie truskawki. Połączone z kilkoma prostymi składnikami zmieniają się w pyszny deser, który przypomina truskawki z bitą śmietaną. To galaretkowo-serowe ciasto może stać się hitem lata.

brzkwinbie zalane mlekiem skondensowanym
02.06.2024 19:32 Weź brzoskwinie z puszki i zalej je mlekiem skondensowanym. To najlepszy i najprostszy deser

Szukasz przepisu na smaczny i prosty deser? W takim razie świetnie trafiłaś. Z tym przepisem przygotujesz doskonałą, słodką przekąskę, która zachwyci każdego. Wypróbuj ten patent i zachwyć się smakiem brzoskwini, która dzięki połączeniu z innymi składnikami nigdy nie smakowała lepiej. 

gęsta zupa czereśniowa
02.06.2024 12:02 Prawdziwa wiejska zupa czereśniowa z przepisu babci. Najlepszy smak dzieciństwa

Nie wszystkie owocowe posiłki z dzieciństwa wspominamy z rozrzewnieniem, ale ta zupa czereśniowa to jedno z tych dobrych wspomnień. To praktycznie kompot na obiad – doskonały, sycący, letni i lekki. Kocha go każde dziecko – także to w nas.

rabarbar pod kruszonką
02.06.2024 11:08 Rabarbarowa kruszonka na rodzinny deser. Od razu robię 3 razy więcej

Ten prosty deser, choć doskonały na gorąco, to kwintesencja wczesnego lata. Rabarbar podajemy tu zapieczony pod złocistą kruszonką. Taka przekąska świetnie sprawdza się z lodami i mrożoną kawą w letni dzień w ogrodzie.

czereśnie
01.06.2024 15:49 Nigdy nie wyrzucam ogonków z czereśni. Wywar z nich jest cenny dla zdrowia

Nie wyrzucaj ogonków z czereśni, tylko przygotuj z nich cenny wywar. To niezwykle prosty sposób, a przyniesie więcej korzyści, niż myślisz. Dowiedz się, na co wpłynie napar z ogonków czereśni i wypróbuj go sama. 

kolorowe porzeczki
30.05.2024 21:55 Biała, czarna czy czerwona? Wiemy, która porzeczka jest najzdrowsza

Czarne, czerwone i białe – nie wszystkie porzeczki są sobie równe. Choć każda odmiana ma swoją „specjalizację”, można pokusić się o wskazanie tej, którą warto jadać najczęściej. Oto próby wyłonienia zwycięzcy.

truskawki w łubiankach
30.05.2024 19:35 Jak rozpoznać polskie truskawki? Te szczegóły są kluczowe

Polskie truskawki. Czy na pewno? Choć etykieta zapewnia nas, że kupujemy krajowe owoce, rzeczywistość może być zupełnie inna. Na szczęście truskawki lokalnej produkcji da się rozpoznać po samych owocach, nie tylko po opakowaniu.

ciasto owocowe
25.05.2024 11:03 To ciasto bez pieczenia mogłabym jeść non stop. Wygląda bajecznie, a smakuje jeszcze lepiej

To ciasto wygląda tak, że aż szkoda je jeść. Okazały deser, który bajecznie prezentuje się na stole, zachwyca też smakiem. Ciasto zrobisz bez pieczenia i to w prosty sposób. 

ciasto z brzoskwiniami
20.05.2024 21:46 Pokrój brzoskwinie i wymieszaj je z mlekiem skondensowanym. Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto

Wszyscy kochają takie przepisy. Ekspresowe ciasto bez pieczenia składa się z kruchego, słodkiego spodu i śmietankowej masy. Sekret tego przepisu leży w gotowych produktach, które znacznie przyspieszają przygotowanie, nie psując jednocześnie efektu. Jesteście gotowi na taki specjał?

kiszony agrest
19.05.2024 08:48 Żadne ogórki, żadna kapusta. W sezonie robię kiszony agrest, rodzina za nim przepada

Kiszone… co? – zapytają niektórzy, nienawykli do przygotowywania słonych przetworów z owoców. Ale agrest przecież nadaje się doskonale do słoików, przygotowany podobnie jak ogórki – w końcu nie jest kwintesencją słodyczy, a ciekawą mieszanką kwaśnego, słodkawego i cierpkiego. Warto, choćby na próbę, przyrządzić raz taki agrestowy przysmak.

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
09.05.2024 21:10 Biorę truskawki, rabarbar i szybciutko robię kruche ciasto z kruszonką. Tak smakuje tylko w maju

Ta tarta z kruszonką łączy w sobie charakterystyczny, cierpki smak rabarbaru ze słodyczą truskawek. W tym krótkim, majowym momencie, kiedy truskawki są już słodkie, a rabarbar jeszcze młody, należy cieszyć się takimi połączeniami jak najczęściej.

brązowe banany
28.04.2024 14:22 Czy można jeść dojrzałe banany z brązowymi plamami? Opinia eksperta nie pozostawia złudzeń

Choć banany nie są odwiecznym elementem polskiej kuchni, doszliśmy już do momentu, w którym wojny kulinarne Polaków rozciągnęły się także na ten owoc. Jedni są zwolennikami jeszcze zielonkawych, inni – już brązowiejących. Którzy mają rację ze zdrowotnego punktu widzenia?

kawałek sernika z herbatników, jogurtu i owoców
26.04.2024 17:43 Spód zrób z herbatników, środek z jogurtu, wierzch z owoców. Ten sernik przygotujesz w 10 minut

Smaczne ciasto w kilka minut? Wydaje się, że to niemożliwe, a jednak z tym przepisem na pewno się uda. W dodatku jego smak zachwyca. Dlatego wypróbuj ten łatwy przepis na smaczny i orzeźwiający przysmak, a nikt z domowników nie będzie zawiedziony. Tylko uważaj, bo ten smak uzależnia – na pewno poproszą o dokładkę. 

sałatka grecka z arbuzem
26.04.2024 17:20 Zastępuję pomidora arbuzem i mam najlepszą sałatkę na majówkę. Jej smak nie ma sobie równych

Arbuz w sałatce zamiast pomidora? Brzmi absurdalnie, ale smak tego połączenia jest obłędny. Poznaj przepis na tę wyśmienitą sałatkę i przygotuj ją na majówkę. Zrobisz ją w moment, a wszyscy będą nią zachwyceni.

zalewanie brzoskwiń
25.04.2024 08:01 Ułóż brzoskwinie z puszki i zalej tą masą. To ciasto mógłbym jeść bez przerwy, robię je w chwilę

To pomysłowe owocowe ciasto wykorzystuje brzoskwinie z puszki, które zawsze można mieć pod ręką. Dzięki przepisom takim jak ten można dosłownie w chwilę wyczarować deser, który przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym.

ciasto
22.04.2024 16:42 Ułóż kiwi i zalej tą masą. To najlepsze ciasto, jakie jadłam

Jeśli szukasz pysznego pomysłu na ciasto, to sięgnij po ten przepis. Wystarczy, że ułożysz kiwi i zalejesz tą masą. Wkrótce będziesz się cieszyć znakomitym smakiem ciasta z kiwi. Czegoś tak dobrego dawno nie jadłeś. 

lody z grillowanym ananasem
22.04.2024 08:37 To najlepszy sposób na ananasa. Świetnie pasuje i do lodów, i do mięsa

Poznaj niezwykłą metodę na przyrządzenie ananasa. Nada się nie tylko do lodowych deserów, ale także do mięs. Jego smak jest obłędny, a sposób przygotowania – banalnie prosty. Poznaj go i zaskocz domowych smakoszy. Będą wniebowzięci. 

ciasto z rabarbarem
17.04.2024 10:40 Ten przepis na ciasto z rabarbarem jest w mojej rodzinie do pokoleń. Robię je co roku o tej porze

Czas od drugiej połowy kwietnia do czerwca to okres, kiedy należy do granic wykorzystać sezon na rabarbar. To cierpkie, ale też pełne owocowej słodyczy warzywo-owoc świetnie sprawdza się do deserów. A takie ciasto maślankowe to świetna baza do wyeksponowania naszego sezonowego przysmaku.

czereśnie
15.04.2024 17:58 Na bazarkach pojawiły się pierwsze czereśnie z importu. Cena za kilogram jest trzycyfrowa

Na bazarki i ryneczki zawitały pierwsze importowane czereśnie. Cena tego uwielbianego owoce jest naprawdę wysoka. Przewyższa tę z zeszłego roku, ale do rekordu jeszcze daleko. Czy smak jest wart każdej ceny?

truskawki w łubiankach
05.04.2024 17:02 W warzywniakach pojawiły się pierwsze truskawki. Ceny odstraszają klientów

Chyba na żadne sezonowe produkty nie oczekujemy z taką niecierpliwością jak na prawdziwe czerwone owoce. Pierwsze w kolejce czekają truskawki. Właściwie już na początku kwietnia można znaleźć je w warzywniakach. Jest tylko jeden haczyk: cena.

sałata z burakami, fetą i pomarańczami
01.04.2024 11:46 Łączę buraki, fetę i pomarańcze. Ta odświeżająca sałatka to ratunek po świątecznym przejedzeniu

Pewne połączenia smaków brzmią dziwnie, ale kiedy faktycznie ich spróbujemy okazuje się, że pasują do siebie naprawdę doskonale. Tak jest w przypadku tej sałatki, gdzie łączy się egzotyczny owoc, rodzima bulwa i importowany ser. Efektem jest lekka i odświeżająca kombinacja słodkiego, słonego i warzywnego.