Zapomnij o przepisie na sernik, który znasz i wypróbuj sposób na szybki sernik na zimno. Przygotowanie jest łatwe, trwa właściwie chwilę, a smak… jest po prostu nieziemski. Zrób raz, a gwarantujemy, że przygotujesz doskonały deser, który będziesz przygotowywać przez całe lato.
Na piątkowy obiad bez mięsa postaw na knedle z truskawkami. Danie smaczne, lekkie, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu, co oznacza, że jest idealne także na lekki sezon. Nie zastanawiaj się, czy jest smaczne i czy warto przygotować je właśnie dzisiaj, tylko biegnij po truskawki, a potem sprawdź przepis.
Jesteśmy w połowie sezonu na truskawki, a okazuje się, że na rynku brakuje owoców. Niepokojące informacje na ten temat napływają prosto od handlarzy. Sytuacja ma bezpośrednie przełożenie na wysokie ceny owoców, które na ten moment nie ulegają spadkom.
Oto przepis na ciasto z galaretką owocową, następcę znanego w PRL-u ptasiego mleczka na biszkopcie. Kremowy spód jest świetną bazą przełamującą słodycz i kwasowość owoców.
Jakość ma swoją cenę. O prawdziwości tego porzekadła przekonali się klienci, którzy zdecydowali się na zakup truskawek prosto z plantacji w Piekarach Śląskich. Niektórzy w gigantycznej kolejce musieli spędzić nawet dwie godziny. Te jednak nie koniec. Na miejscu interweniowała straż miejska.
Początek czerwca to pierwsze dni sezonu na jagodę kamczacką. Mniej znana niż ich krewniaczki, jest zdecydowanie warta naszej uwagi. Coraz popularniejsze są samozbiory tego superowocu.
Choć kremowe, ciasto lodowiec jest bardzo letnie. A to dzięki wykończeniu owocami. Najlepiej smakuje w ciepłe dni do popołudniowej kawy.
Borówka amerykańska cieszy się wśród działkowców olbrzymim wzięciem. Nie każdy jednak wie, jak pielęgnować borówkę w czerwcu, czyli w najważniejszym momencie rozwoju rośliny. Jedna czynność jest niezbędna, bo zapewni krzewom wzrost i pozytywnie wpłynie na ich owoce. Niezastąpiony okaże się składnik, który w kuchni jest traktowany jako odpad, a który wspomaga roślinę.
Polskie truskawki od dłuższego czasu są dostępne na rynku. Jak wiadomo, z ich smakiem importowane owoce nawet nie mogą konkurować, dlatego warto pomyśleć o ich odpowiednim przechowaniu, aby owoce się nie zmarnowały. Swoim sposobem podzieliła się Ewa Wachowicz. Kucharka stosuje metodę, dzięki której owoce się nie zepsują i przez długi czas zachowają swój smak.
Uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami przepisu mojej babci. Ręczne wyrabianie takiego ciasta jest jednak czasochłonne i wymaga sporo pracy. Od jakiegoś czasu w kuchni wykorzystuję wielofunkcyjne urządzenie marki Zelmer. Postanowiłam więc sprawdzić, jak robot planetarny Zelmer ZKR2010 Super Silent poradzi sobie z wyrabianiem puszystego ciasta.
Pyszne i zdrowe smoothie to idealny pomysł na deser w upalny dzień. Bez najmniejszego problemu przygotujesz go w blenderze kielichowym Zelmer ZSB3200 Nutri. Orzeźwiający napój z uwielbianych owoców przypadnie go gustu całej rodzinie. Polubią go nawet wybredni.
Ceny truskawek wzbudzają olbrzymie zainteresowanie. Jest to jednak dość skomplikowany temat. Wkrótce przekonamy się, ile kosztuje sam surowiec, a ile jego zbiór, dzięki wycenom samozbioru.
Sezon na truskawki już trwa. Nie daj się nabrać na sztuczki sprzedawców i dowiedz się, jak rozpoznać, które owoce są z Polski. Te szczegóły są kluczowe, ciężko je przeoczyć.
Niepokojące informacje napływają z agencji pracy sezonowej. Pracodawcy zgodnie przyznają, że w tym sezonie brakuje rąk do pracy przy zbieraniu owoców. Według nich, jeżeli ktoś się znajdzie, za dzień swojej pracy ma żądać nawet 500 zł. Czy ta sytuacja wpłynie na rynek i ceny owoców?
Powoli zbliża się lato, a co tym idzie, przez większość czasu będzie piękna pogoda, czyli słońce i ciepłe powietrze. To idealna okazja na ochłodzenie się smakowitymi lodami. Jednak nie takimi ze sklepu. Poznajcie ten genialny przepis na pyszne lody owocowe z mrożonych malin.
Jeśli na hasło „sezonowe pierogi na słodko” myślisz o wydaniu z truskawkami, czas pomyśleć jeszcze raz. Inny wczesnowiosenny przysmak pozwala na najwcześniejsze pierogi owocowe w sezonie. Mowa oczywiście o rabarbarze.
Wypróbuj ten przepis, a z dużym prawdopodobieństwem nie kupisz Nutelli ze sklepu. Okazuje się bowiem, że można przygotować ją samemu i to z truskawek. Rodzina będzie przecierać oczy ze zdumienia, ale o ten przysmak będą się domagać na okrągło.
Masz ochotę na szybkie ciasto do kawy? A może jesteś na diecie i szukasz pomysłu na mało kaloryczny i zdrowy deser? Ten sernik będzie strzałem w dziesiątkę. Słodki, puszysty, prosty, a bez masła i cukru. Wystarczą tylko 4 podstawowe składniki.
Oto prosty, ale najlepszy możliwy przepis na kompot z rabarbaru. Jest idealnym orzeźwieniem w upalne dni i świetnie komponuje się z jedzeniem – zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Prosty przepis na waniliowe, kremowe w posmaku ciasto. Główną rolę gra w nim rabarbar. Jego cierpki, a jednocześnie słodki i owocowy posmak świetnie przełamuje delikatną bazę.
Rabarbarowa chmurka to ciasto, które wiosną po prostu trzeba upiec. Kruchy spód, kwaśny rabarbar i słodka beza to połączenie, obok którego nie można przejść obojętnie. Poznaj przepis na najlepsze, wiosenne ciasto!
Dawniej rósł w każdym ogródku. Kojarzy się z wakacjami u babci. Niestety odchodzi w zapomnienie, a szkoda. Ma szereg prozdrowotnych właściwości. Agrest, bo o nim mowa, działa zbawiennie na cały organizm. Kompot z owoców doskonale nawadnia i działa jak najlepsze lekarstwo.
Nie każdy sprzedawca na ryneczku jest uczciwy. Dlatego dowiedz się, jak rozpoznawać polskie truskawki od tych importowanych. Wtedy na pewno nie dasz się oszukać i będziesz mieć pewność, że kupujesz polski, sprawdzony produkt. Metoda jest bardzo prosta.
Z tym prostym przepisem zmieniamy wiosenny, sezonowy rabarbar w zimowe wspomnienie lata. Wystarczą dwa składniki, a w gratisie mamy bombę odporności i doskonałego smaku. Zalewając rabarbar zimną wodą, przechowujemy w nim to, co najlepsze.
"Najtańsza Sobota" w Biedronce to akcja, z której aż żal nie skorzystać. Promocja trwa tylko do końca dzisiejszego dnia, tj. 26.04.2025r., więc warto się pospieszyć. Sieć sklepów przygotowała dla klientów wielkie obniżki cen. Można dodatkowo otrzymać voucher na zakupy!
Rabarbar to jeden z pierwszych sezonowych produktów, które po zimowej posusze pojawiają się na naszych straganach. Jak uczcić sezon na nie? Najlepiej prostym ciastem z tym dodatkiem na pierwszym planie.
Wytwory poprzedniej epoki wracają do łask. W ostatnich latach sporą popularnością cieszą się kryształy z PRL-u. Kolekcjonerzy w poszukiwaniu ciekawych okazów przemierzają targowiska, jarmarki staroci, a ich uwadze nie uchodzą nawet aukcje internetowe. Ceny są zróżnicowane, ale niektóre ozdoby są warte nawet kilkaset złotych. Sprawdź, czy wartościowych kryształów nie masz również w swoich zbiorach.
Słodkie, puszyste ciasto przełamane kwasowością owoców to jedna z naszych ulubionych kombinacji. Warto przekonać się, jak łatwe jest ono do przyrządzenia. Kto jeszcze nie próbował – niech da szansę malinowej chmurce.