Poznajcie przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Ten specjał sprawdzi się nie tylko na uroczysty obiad. Będzie też doskonały na codzienne kanapki. Do jego przygotowania potrzebujesz niemal tych samych składników, co na kotlety mielone. Powstaje z nich jednak smaczny dodatek do pieczywa. Do przygotowania pieczeni rzymskiej niezbędne jest mięso mielone. Możesz wybrać takie mięso, jakie lubisz. Pieczeń z wieprzowiny będzie soczysta i wilgotna, z mięsa drobiowego zaś zachwyci swą delikatnością i lekkostrawnością.
Planujesz obiad? Może dziś ziemniaki uczynisz jego podstawą? Przetestuj pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Są szybkie do przygotowania, a do tego syte i smaczne. Podaj je z surówką i sosem czosnkowym, a drugie danie będziesz mieć z głowy. Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni. Nie obędzie się bez nich większość zup, a i do drugiego dania nie ma lepszego dodatku. Jeśli jednak znudziły wam się już ziemniaki gotowane, zróbcie pieczone. Są pełne smaku i dostarczają wielu składników odżywczych, zwłaszcza jeśli wzbogacisz je kilkoma dodatkami.
Zapiekanka ryżowa jest szybkim i smacznym daniem, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Połączcie ryż z pomidorami i tartym serem, a uzyskacie naprawdę sycącą pozycję. Danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom.Zapiekanki stanowią sycącą i smaczną propozycję na obiad dla całej rodziny. Po pysznych przepisach z wykorzystaniem ziemniaków i kapusty oraz soczewicy wracamy z pomysłem, który pomoże wam wykorzystać uzbierane w kuchni resztki po poprzednich posiłkach.
Lubicie pieczony czosnek? A wiecie, jak go zrobić i z czym podawać? Ten produkt, w którym zakochał się cały świat, jest niezwykle zdrowy, smaczny i prosty do przygotowania. Oto kilka wskazówek, dzięki którym z pewnością pieczony czosnek na stałe zagości w waszej kuchni. Czosnek słynie ze swoich właściwości leczniczych. Najsilniejsze działanie wykazuje czosnek surowy, jednak nie zawsze można sobie pozwolić na jego jedzenie. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest upieczenie czosnku. Dzięki temu czosnek łagodnieje i staje się słodkawy, a po jego zjedzeniu nie zioniemy nieprzyjemną wonią.
Pieczona kapusta jest łatwym w przygotowaniu i smacznym pomysłem na nietypowy dodatek do obiadu. Wystarczy posmarować warzywo aromatyczną oliwą i upiec. Czosnek niedźwiedzi sprawdzi się tu doskonale. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Z białej kapusty przyrządzicie coś więcej niż tylko surówkę z marchewką czy tradycyjny bigos. To wyjątkowo zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w zdecydowanie prostszej odsłonie — zapieczone z dodatkiem aromatycznej oliwy z suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Skusicie się?
Cukinię można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej wybiera się napełnienie jej farszem i zapieczenie. Dzisiaj zajmiemy się niecodzienną wersją - do farszu dodaje się bowiem wątróbkę. Dzięki temu można w łatwy i skuteczny sposób przemycić nieco wątróbki do diety niejadka, a przy okazji podać do stołu tani obiad. Cukinia faszerowana wątróbką to przede wszystkim wyjątkowy pomysł na tani obiad, który zachwyca smakiem oraz aromatem. Zapach wydobywający się bowiem z piekarnika podczas pieczenia jest tak przyjemny, że ciężko powstrzymać się przed dokładką.
Szukasz pomysłu na szybki obiad z prostych składników? Polecamy zapiekankę ziemniaczaną ze szprotkami od Ewy Wachowicz. Ziemniaki z pewnością masz w domowych zapasach, a i puszka rybek z pewnością znajdzie się gdzieś w kuchennej szafce. Połącz je razem, dodaj jeszcze kilka składników i zapiecz. Otrzymasz bardzo pożywne danie.Rybki w puszce kojarzą się z wakacjami lub przekąską. Tymczasem Ewa Wachowicz uczyniła z nich dodatek do ciepłego dania. I jak się o tym zaraz przekonacie, całość doskonale smakuje, a zapiekanką naprawdę można się najeść.
Jednym z najsmaczniejszych kawałków wieprzowego mięsa, są niewątpliwie żeberka. Jednak przyrządzenie odpowiednio miękkich, wcale nie jest takie proste. Zobacz, w jaki sposób upiec żeberka, żeby mięso samo odchodziło od kości. Takie danie z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Żeberka wieprzowe swój smak zawdzięczają zawartości tłuszczu, a także obecności błon i kości. To właśnie z nich w czasie pieczenia czy duszenia wydobywają się składniki, które nadają smaku całej potrawie. Mięso to doskonale nadaje się do duszenia, gotowania, grillowania i pieczenia. Żeberka przyrządzone dwiema ostatnimi metodami są najsmaczniejsze. Jednak jednocześnie najtrudniej jest przy tego rodzaju obróbce kulinarnej, uzyskać odpowiednią miękkość mięsa. Podpowiemy ci, jak to zrobić.
Mięso pieczone w rękawie jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na obiad. Zamarynowany z dodatkiem octu balsamicznego schab sprawdzi się doskonale zarówno na uroczystym obiedzie jak i jako element kanapek. Aromatyczny płyn nada mięsu kruchości i sprawi, że będzie wyjątkowo soczyste. Sposobów na pieczenie schabu zdradzaliśmy już kilka. Wystarczy wspomnieć schab w mlecznej marynacie czy idealny na kanapki schab pieczony. Tym razem na tapet bierzemy wyjątkowo aromatyczną marynatę z dodatkiem octu balsamicznego. Kwaskowy płyn sprawi, że pieczyste zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Boczek z pewnością nie jest zdrowy, ale potrafi być bardzo smaczny. Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Tomasza Strzelczyka na przepyszny gotowany boczek. Sekret smaku tego kawałka mięsa tkwi w wyjątkowej mieszance. Sprawdźcie jakiej. Boczek jest dość tłustym kawałkiem wieprzowego mięsa, które doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i wędzenia. Tomasz Strzelczyk proponuje ciekawy przepis na boczek gotowany, który wygląda jak wędzony. Ciekawe prawda? A jak doskonale smakuje!Smak boczku proponowanego przez Strzelczyka jest zasługą aromatycznej pasty. Znany kucharz przyrządza ją z czosnku, majeranku, soli i pieprzu. W naszym materiale prezentujemy kadry pochodzące z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Może przygotujesz zapiekankę? Dziś polecamy najlepszą, kultową zapiekankę ziemniaczaną z przepisu siostry Anastazji. W tej potrawie nie ma mięsa ani wędliny, ale oczywiście możesz je dodać według własnego uznania. Zapiekanki mają tę zaletę, że nie ma przy nich dużo pracy i robi się je z prostych składników. Tak naprawdę możemy w nich zestawić składniki, które mamy właśnie pod ręką. Siostra Anastazja proponuje zapiekankę warzywną z pysznym sosem jajeczno-śmietanowym. Będzie ona doskonałą odmianą od klasycznych dań mięsnych.
Czysty piekarnik ma tylko ten, co z niego nie korzysta lub ten, kto go regularnie czyści. A gdy często korzystasz z piekarnika, o zabrudzenia nietrudno. Nieraz wykipi ciasto, czasem pryśnie tłuszcz. Dziś powiemy wam, jak domowymi metodami wyczyścić przypaloną blachę z piekarnika. Zabrudzoną blachę z piekarnika warto wyczyścić od razu po użyciu. Inaczej resztki jedzenia zapieką się na niej i będą trudne do usunięcia. A trzeba przyznać, że takie zabrudzenia nie wyglądają zbyt elegancko, a co gorsza mogą się też w nich rozwinąć mikroorganizmy.
Pączki nie bez powodu są tak pyszne, że ciężko zjeść tylko jedną sztukę - mnóstwo kalorii oraz smażenie na głębokim tłuszczu to smaczne połączenie. Dla dbających o linię proponujemy coś lżejszego, czyli pączki z piekarnika. Są idealnie puszyste i pełne smaku, a przy okazji można zjeść ich trochę więcej. Bez przynajmniej jednego zjedzonego pączka wielu Polaków uważa, że Tłusty Czwartek jest dniem straconym. Nie każdy jednak musi mieć ochotę na tłuste, smażone na głębokim oleju pączki. Takim smakoszom polecamy przygotowanie pączków z piekarnika wedle poniższej receptury. Usunięcie smażenia redukuje kaloryczność, która jest najczęściej wskazywanym mankamentem pączków.
Domowy smalec potrafi urzec swym smakiem. Jednak jego tradycyjny sposób przygotowania wymaga od nas sporo uwagi, a mieszkanie wypełnia wtedy charakterystyczna woń. Mamy na to rozwiązanie — przygotujcie błyskawiczny smalec bez nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania. Oto sprawdzona receptura. Wyobraźcie sobie kromkę świeżego chleba posmarowaną domowym smalcem i obłożoną plasterkami kiszonego ogórka. Macie na nią ochotę? Jeśli tak, za chwilę możemy wspólnie przystąpić do przygotowania smalczyku. Zgromadźcie tylko potrzebne produkty, według poniższego wykazu, a reszta zrobi się niemal sama. W jaki sposób?Zamiast zesmażać słoninę w garnku na kuchence, wytopimy ją w piekarniku. Dzięki temu tłuszczu nie trzeba będzie mieszać, a nieprzyjemne zapachy nie będą się rozprzestrzeniać po całej kuchni.
Szukacie pomysłu na smaczną i efektowną przystawkę? Przyrządźcie pieczarki faszerowane. Ich wykonanie jest proste, a smak grzybów będzie idealnie komponował się z podsmażonymi warzywami. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Pieczarki mają delikatny smak, który pasuje się do wielu dodatków. Podpowiadaliśmy wam już jak nadziać je papryką i zdradzaliśmy smaczny przepis na te grzyby wypełnione mięsem mielonym. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczny zestaw warzyw, który posypiemy serem. Będą tak, aromatyczne, jak nigdy wcześniej.
Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy. Dobre ciasto powinno bowiem być puszyste i nie może opadać ani pękać. Jednym z patentów, które pomogą się przed tym ustrzec, jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej. Sprawdźcie, z jakich jeszcze sposobów możecie skorzystać, a wasze wypieki zachwycą każdego. Serniki występują w wielu wariantach. O ile sernik krakowski czy wegański wypiek z kaszą jaglaną wyrastać zbytnio nie potrzebują, o tyle tradycyjnie przyrządzany specjał musi być lekki i puszysty. Wiemy co zrobić, by sernik nie pękł i nie opadł po upieczeniu.
Nie masz wiele czasu na przygotowanie obiadu? Skorzystaj z naszego przepisu na najszybszą zapiekankę z ryżu, kiełbasy i sera. Będzie doskonałym daniem obiadowym, sprawdzi się też jako pożywna kolacja. Wystarczy, że wymieszasz przygotowane składniki, posypiesz startym serem i zapieczesz.Zapiekanki są szybkim sposobem na pożywne danie. Ich podstawą są zwykle ziemniaki, makaron lub ryż. Dodatkami nadającymi smak i pożywność są wędliny, np. szynka, boczek, kiełbasa, a także warzywa świeże lub z puszki. Całość wystarczy posypać startym serem lub plasterkami sera pleśniowego albo mozzarelli i zapiec. Mało pracy, a efekt pyszny.
Pieczone udka kurczaka są prostym pomysłem na szybki obiad. By jednak wyszły smaczne, powinny mieć chrupiącą skórkę i soczysty środek. Jak to osiągnąć? Pomoże wam w tym tajny patent na chrupiące udka z kurczaka z soczystym wnętrzem. Będą smaczne jak nigdy dotąd.Udka z kurczaka czy też podudzia zwane pałkami, doskonale nadają się do pieczenia. Mięso to zawiera sporo tłuszczu, który sprawia, że potrawa zwykle wychodzi soczysta. Do szczęścia brakuje nam tylko chrupiącej skórki. Piekąc udka np. w żaroodpornym naczyniu zwykle część, która znajduje się u góry, jest spieczona, a ta od dołu wilgotna, bo pływa w sosie. Co prawda mięso możemy obrócić w czasie pieczenia, jednak i tak trudno będzie uzyskać idealnie chrupiącą skórkę na całej powierzchni.
Czy jest coś smaczniejszego niż kruche ciasteczka podane do kawy? Tylko Walentynkowe serduszka z dżemem wiśniowym mogą być lepsze. Ten pyszny wypiek umili wyjątkowe spotkanie we dwoje. Jest prosty w przygotowaniu, więc do wieczora zdążycie. Koniecznie spróbujcie. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić kultowe ciastka baletki i pyszne, przywołujące wspomnienia, ciastka z maszynki. Na Walentynki proponujemy wam przygotowanie efektownych kruchych wypieków w kształcie serca z dodatkiem intensywnie czerwonego dżemu wiśniowego. Zachwycą was delikatnością i doskonałym smakiem.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną kolację, mamy dobry pomysł. Przygotuj przepyszne pieczone ziemniaki z serem. Przygotowanie ich i upieczenie zajmie nie więcej niż godzinę. Doskonale będą smakować podane z maślanką czy kefirem. Oto nasz prosty przepis.Bardzo lubimy ziemniaki. I to w każdej postaci. Zwykle podajemy je gotowane, jako dodatek do obiadu. Dziś jednak proponujemy, by zagrały główną rolę. Podgotuj je, nadziej prostym farszem i zapiecz. Niecodzienna, szybka kolacja gotowa.
Przygotowujecie ciasto, a zabrakło wam papieru do pieczenia? Jest na to sposób. Posmarujcie formę masłem i posypcie ją buka tartą, a gotowy deser wyjmiecie z niej bez problemu. A to nie jedyne rozwiązanie. Nie wszystkie domowe wypieki wymagają zastosowania papieru do pieczenia. Tak będzie na przykład w przypadku szarlotki na kruchym spodzie. Ciasto zazwyczaj zawiera wystarczająco dużo tłuszczu, by nie przywarło do naczynia. Z innymi wypiekami — np. z sernikiem — nie będzie już tak prosto.
Zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na niedrogi obiad lub kolację. Możecie do niej dodać składniki, które macie właśnie pod ręką. Dziś podamy wam przepis na prostą i smaczną zapiekankę z ziemniaków, boczku i cebuli. Te składniki doskonale się ze sobą komponują. Przekonajcie się o tym sami. Zapiekanki mają sporo zalet. Są tanie, robi się je szybko i nie ma przy nich dużo pracy. Rozdrobnione składniki wystarczy tylko umieścić w żaroodpornym naczyniu, przyprawić i zalać sosem. Resztę pracy robi za nas piekarnik.
Czy jest coś pyszniejszego niż chrupiące z wierzchu i delikatne w środku bułeczki? Przygotujcie je w domu, wykorzystując ugotowane ziemniaki, a wasze kanapki będą tak smaczne, jak nigdy wcześniej. Przepis jest naprawdę prosty. Jakiś czas temu pisaliśmy, jaki tłuszcz najlepiej jest stosować do smarowania pieczywa i zdradzaliśmy patenty na skuteczne zamrożenie chleba. Wracamy z recepturą na bułeczki ziemniaczane. Chrupiąca skorupka i doskonałe, mięsiste wnętrze oczarują was od pierwszego kęsa.
Jeśli szukasz pomysłu na prosty i pyszny obiad, mamy dobry pomysł. Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą. Nie ma przy niej dużo pracy, a składniki zapewne masz pod ręką. Podgotuj je tylko, pokrój w plastry, ułóż warstwami i polej prostą mieszanką. Tą potrawą nasyci się cała rodzina i to za grosze. Zapiekanki są dobrym pomysłem na szybkie danie. Wystarczy tylko zestawić kilka składników, polać sosem, zapiec i gotowe. Podstawą zapiekanki są zwykle ziemniaki, ryż, makaron lub kasza. Gdy dodasz do nich trochę warzyw, mięsa czy wędliny powstanie pożywne danie. Jego dopełnieniem będzie sos. Zrobisz go, łącząc śmietanę, jajko i przyprawy.
Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji z marmoladą i czekoladą to świetny pomysł na słodki podwieczorek lub pyszny deser do kawy i herbaty. Domowe, nadziewane rogaliki z ciasta drożdżowego oprószone cukrem pudrem błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji.Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji to proste i pyszne domowe słodkości, które sprawią najbliższym wiele radości. Do nadziewania rogalików wybierz ulubioną konfiturę i czekoladę. Najczęściej robię mieszankę rogalików z konfiturą brzoskwiniową, białą i mleczną czekoladą. Wszystkie znikają od razu po upieczeniu.Kruche ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania i wyrobienia, aby było puszyste i podwoiło swoją objętość. Na początku zawsze przygotuj zaczyn drożdżowy i odstaw go, aby drożdże ruszyły. Wyrobione ciasto również odstaw w suche i ciepłe miejsce, ale tym razem na godzinę, żeby ładnie wyrosło.Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturą pokojową, inaczej ciasto nie urośnie. Drożdże rozprowadź w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Wysoka temperatura również zabije delikatne drożdże. Jeśli lubisz korzenne, jesienne smaki- tu poznasz przepis na wyśmienite bułeczki cynamonowe, są idealne do kawy w chłodne, pochmurne dni.
Soda oczyszczona jest jednym z podstawowych produktów w każdym gospodarstwie domowym - najczęściej wykorzystuje się ją do pieczenia oraz sprzątania. Jeśli szukasz dobrych zamienników dla sody do pieczenia, sięgnij po amoniak piekarski bądź mąkę samo rosnącą. Dzisiaj mało kto korzysta z amoniaku, choć ten pozwala wykonać wyjątkowo chrupką fakturę. Soda oczyszczona to nieodłączny towarzysz wszystkich piekarzy, niezależnie czy są amatorami, czy profesjonalistami. Przy jej pomocy można było zrezygnować z użycia drożdży, co znacznie przyspieszyło produkcję wypieków. Niestety nie wszyscy mogą z niej korzystać, ponieważ niektórzy po jej spożyciu cierpią na zgagę i bóle brzucha. Dlatego dzisiaj prezentujemy substytuty, które nie tylko sprawdzą się zamiast sody, lecz również nadadzą wypiekom nowych właściwości.
Mikrofalówka potrafi znacznie przyspieszyć podgrzewanie jedzenia. Aby bezpiecznie z niej skorzystać, jedzenie należy umieścić w odpowiednim naczyniu. Sprawdźcie, na co należy uważać. Koniecznie należy wystrzegać się korzystania z niektórych opakowań z tworzyw sztucznych. Niedawno pisaliśmy o skutecznym sposobie na oczyszczenie mikrofalówki z brudu i przykrych zapachów. Tym razem na tapet bierzemy naczynia, które wykorzystujemy do odgrzewania potraw. Okazuje się, że tylko niektóre z nich pozwolą nam przeprowadzić proces bez szkody dla zdrowia.
Chipsy smakują praktycznie każdemu, są w końcu kaloryczną bombą z dużą ilością soli o intensywnym smaku, jednak częste jedzenie ich może doprowadzić do problemów ze zdrowiem. Dlatego prezentujemy smaczną i zdrową alternatywę - chipsy z jabłek. Zapieczone cienkie plasterki owoców z przyprawami są kruche i słodkie, więc doskonale sprawdzą się do podgryzania podczas oglądania filmu. Chipsy z jabłka bez żadnych kłopotów można kupić w większości sklepów spożywczych, lecz takie rozwiązanie jest odradzane. Kupne chipsy nie są tak dobrej jakości i często są wykonane jedynie z samych owoców. W domu możesz doprawić plasterki jabłek jakimikolwiek przyprawami, a więc dostosowanie smaku chipsów jest w 100% zależne od ciebie. Poniżej prezentujemy recepturę klasyczną, chipsy z korzennym aromatem.