Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Piekarnik

Piekarnik

zapiekanka
25.01.2022 01:00 Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad i zostało Ci trochę wczorajszego chleba? Możesz zatem przygotować prostą i pyszną zapiekankę z czerstwego chleba. Nasz patent na niedrogi obiad, będzie też doskonałym sposobem na niemarnowanie żywności i zjadanie jej do ostatniego okruszka. Proponowana przez nas potrawa doskonale wpisuje się w styl Zero waste. Jest to dążenie do generowania jak najmniejszej ilości odpadów, a dzięki temu dbanie o środowisko. Nasze danie jest więc ukłonem w stronę ekologii, ale dobrym rozwiązaniem ekonomicznym. Możemy się bowiem najeść, wykorzystując to, co mamy w domu pod ręką.

sernik
25.01.2022 01:00 Przepis na sernik baskijski. Niebiańsko kremowy deser

Jeśli lubicie serniki, ten z pewnością pokochacie. Wystarczy, że zamiast twarogu dodacie mieszankę dwóch aksamitnych serów, a sernik wyjdzie obłędnie kremowy. Poznajcie przepis na sernik baskijski. Zapewniamy, że jak raz przygotujecie ten niebiańsko kremowy deser, będziecie do niego często wracać. Sernik można przygotować na wiele sposobów. Jednak zawsze oczekujemy od niego, że będzie delikatny i kremowy. Taki sernik jest bowiem najsmaczniejszy i tak właśnie smakuje sernik baskijski. Oryginalnie robi się go z mocno słonego sera, dzięki czemu ma ciekawy, słodko-słony smak. My jednak użyjemy mniej słonego odpowiednika i połączymy go z serkiem mascarpone. Dzięki temu sernik ma bardziej wysublimowany smak i dosłownie rozpływa się w ustach.

Pieczone pierogi szwedzkie
24.01.2022 01:00 Przepis na pyszne pierogi szwedzkie z pieczarkowym farszem

Pierogi szwedzkie mogą zrewolucjonizować sposób, w jaki większość z nas patrzy na to popularne danie. Nie wymagają one bowiem żadnego gotowania w wodzie, a zamiast tego piecze się je w piekarniku. Dzięki temu powierzchnia ciasta pysznie się karmelizuje i staje się chrupiąca. Do środka można włożyć każde nadzienie znane ze zwykłych pierogów. Pierogi szwedzkie wywodzą się z kultowego dla krakowian lokalu Pierogi Szwedzkie Svensson na ulicy Długiej. Od prawie 40 lat bar serwuje pieczone pierogi z ciasta drożdżowego w formie fast foodu. Dzięki temu mieszkańcy Krakowa mogą zjeść na mieście szybko i smacznie. Poniższa propozycja doskonale pasuje do klasycznego czerwonego barszczu, lecz równie dobrze można ją po upieczeniu zapakować w pergamin i wziąć do pracy czy szkoły. Odgrzewane pierogi szwedzkie smakują równie dobrze co świeże - najlepiej podgrzać je w piekarniku lub mikrofalówce.

Makowiec od Ewy Wachowicz
23.01.2022 01:00 Prosty makowiec według przepisu Ewy Wachowicz

Przepisów na makowca z pewnością jest wiele, jednak jednym z najlepszych jest ten opracowany przez Ewę Wachowicz. Prezenterka opisała go na swojej internetowej, gdzie zamieszcza wiele innych pysznych receptur. Makowiec w jej wersji jest tak dobry, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem tylko jednego kawałka, dlatego warto zrobić zapas ciasta. Makowiec jest wyjątkowym wypiekiem, którego smak i zapach mają mnóstwo wielbicieli w całej Polsce. Bez pokaźnej porcji makowca na świątecznym stole nie może obejść się żadna Wigilia. Ewa Wachowicz, jako znawczyni polskiej kuchni, stworzyła makowiec, który zachwyca każdego fana słodkich wypieków. Z pozoru może zdawać się, że receptura jest długa i skomplikowana, w praktyce jednak można łatwo ją opanować. Wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami, a każda próba pieczenia makowca zakończy się całkowitym powodzeniem.

Rękawica kuchenna
22.01.2022 01:00 Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Praktycznie każdego dnia korzystamy z rękawicy kuchennej, aby uchronić się przed oparzeniami od wysokiej temperatury. Naukowcy ostrzegają, że przed założeniem jej na dłoń koniecznie trzeba sprawdzić, czy nie jest zamoczona. W zetknięciu z nagrzanym metalem woda szybko paruje i przenika przez włókna materiału. W efekcie, pomimo noszenia odzieży ochronnej, skóra może zostać dotkliwie poparzona. Rękawica kuchenna jest najlepszym przyjacielem każdego fana pieczenia czy gotowania - bez niej w końcu wyjęcie ciasta z piekarnika nie byłoby tak prostym zadaniem. W czasie korzystania z rękawicy należy zachować jednak szczególną ostrożność. Mogłoby się wydawać, że używanie rękawicy z grubego materiału nie niesie ze sobą żadnego zagrożenia. Ma ona w końcu ochronić nas przed zbyt dużym gorącem. W praktyce łatwo zapomnieć o środkach ostrożności, co przekłada się na poważne zagrożenie.

proszek do pieczenia
21.01.2022 01:00 Czym różni się soda od proszku do pieczenia?

Do wielu ciast można zamiennie dodawać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Jedno i drugie doskonale spulchnia i sprawia, że wypieki są wyrośnięte. Czym jednak różni się soda od proszku do pieczenia? Czy rzeczywiście nie ma różnicy, który środek, do jakiego ciasta się dodaje?Soda oczyszczona i proszek do pieczenia to obok drożdży najpopularniejsze spulchniacze, używane do wypieków. Dzięki nim ciasta, bułeczki czy racuchy rosną, zyskują lekkość i pulchność. Są też miękkie i smaczne.

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
20.01.2022 01:00 Przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami

Silne wiatry, jakie odczuwają dzisiaj Polacy w całej Polsce, powodują, że o wychłodzenie nie trudno - dlatego na obiad dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Zapiekanka z ziemniaków i kapusty robi się również praktycznie sama, gdyż większość pracy wykonuje za gotującego piekarnik. Podając taki posiłek do stołu, wywołasz dużo pozytywnych emocji wśród swoich domowników. Zapiekanka z ziemniakami i kapustą syci jak mało które danie. Duża ilość mącznych kartofli, niewielkie kawałki boczku i wypełniona błonnikiem kapusta sprawiają, że uczucie głodu i ssania w żołądku znika na długie godziny.Niektórzy nie tolerują smaku zwykłej kapusty, więc aby wpasować się w ich gusta, zamień ją na młodą kapustę. Jest delikatniejsza i szybciej się gotuje. Polecamy także posypać zapiekankę przed włożeniem do piekarnika tartym żółtym serem - po roztopieniu i przypieczeniu będzie smakował i wyglądał obłędnie.

Projekt bez tytułu - 2022-01-20T160930.058
20.01.2022 01:00 Jak przygotować soczysty pieczony boczek?

Boczek, jak mało który kawałek mięsa, doskonale nadaje się do pieczenia. Jest to zasługą sporej zawartości tłuszczu, która chroni mięso przed wysuszeniem i w dużej mierze wytapia się w czasie pieczenia. Dziś powiemy wam jak przygotować soczysty, pieczony boczek. Będzie on pysznym dodatkiem do pieczywa, zwłaszcza w chłodne dni.Boczek, ze względu na sporą zawartość tłuszczu, z pewnością nie powinien zbyt często gościć w naszym menu. Jednak od czasu do czasu, jeśli nie macie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, możecie sobie pozwolić na taką pyszną ucztę. Bo czego, jak czego, ale smaku pieczonemu boczkowi nie można odmówić.

Zakręcone ziemniaki
17.01.2022 01:00 Kultowy przysmak - pieczone spirale z ziemniaków w boskich przyprawach

W wakacyjnych kurortach i miasteczkach spirale z ziemniaków są wyjątkowo popularną przekąską, która jest łatwa do zrobienia w domu. Wystarczy w odpowiedni sposób pokroić ziemniaki i doprawić mieszanką przypraw. Po upieczeniu w piekarniku stają się chrupiące, aromatyczne i intensywne w smaku - idealne do filmu czy serialu. Pieczone spirale z ziemniaków prezentują się wyjątkowo okazale z uwagi na swój specyficzny kształt. Komercyjnie uzyskuje się na specjalnych krajalnicach, jednak nie są one konieczne do ich zrobienia. Wystarczy w domowych warunkach długa wykałaczka oraz ostry cienki nóż. Polecamy eksperymentować z dodawanymi przyprawami oraz użytymi do podania sosami. Takie kartofle można aromatyzować najróżniejszymi smakami, aby móc odwzorować smaki różnych kultur. Niektórzy posypują je również serem żółtym, żeby jeszcze poprawić smak przekąski.

zapiekanka makaronowa
17.01.2022 01:00 Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Pyszny i niedrogi obiad

Zastanawiasz się, co zrobić na obiad? Mamy przepis na proste i tanie danie, a mianowicie na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Będzie to pyszny i niedrogi obiad, który zrobisz z zaledwie kilku składników. A z pewnością zachwyci się nim cała twoja rodzina. Co ważne, danie to doskonale nadaje się do odgrzewania.Mielone mięso i makaron to produkty, których nie powinno zabraknąć w kuchni osób zabieganych. Można bowiem z nich przygotować szybkie i pożywne danie. I co istotne, można to zrobić na wiele sposobów. Jednym z nich jest właśnie prosta zapiekanka.

Biszkopt z patelni
17.01.2022 01:00 Lekki jak obłok biszkopt z patelni bez pieczenia

Istnieje mnóstwo wersji klasycznych ciast, które nie wymagają pieczenia, lecz mało kto zdaje sobie sprawę, że można przygotować puszysty biszkopt bez piekarnika. Poniżej zdradzamy recepturę na biszkopt z patelni, który zachwyca delikatnością i puszystością. Idealnie nadaje się jako sposób na szybkie i smaczne śniadanie - możesz podać go z owocami, jogurtem oraz odrobiną miodu. Biszkopt z patelni może z początku wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak warto mieć go w zanadrzu z dwóch powodów. Po pierwsze można zrobić go w błyskawicznym tempie i nie potrzeba do tego ciasta dużej ilości pracy - w skrócie jest idealnym śniadaniem nawet dla zabieganych, którzy mają ochotę przy okazji na coś nowego. Co więcej, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, nie wymaga wsypania mnóstwa cukru. Jeśli więc chcesz ograniczyć jego obecność w swojej diecie lub zwyczajnie słodzisz ciasto innym słodzikiem, biszkopt z patelni przychodzi z pomocą. W smaku i fakturze jest nierozpoznawalny od zwykłego wypieku.

Anna Starmach, pieczona karkówka
15.01.2022 01:00 Prosty patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika

Jeśli macie ochotę na pieczone mięso, zdradzimy wam prosty patent Ani Starmach. Zobaczycie, jak znana jurorka przyrządza soczystą karkówkę z piekarnika. Jeśli raz przygotujecie mięso w taki sposób, z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Przekonacie się bowiem, że pieczenie jest bardzo proste. Mięso pieczone w kawałku to prosty sposób na smaczny i pożywny obiad. Wystarczy tylko odpowiednio wcześniej przyprawić karkówkę czy łopatkę, a potem włożyć do piekarnika i po mniej więcej 1,5 godziny cieszyć się jej smakiem. Jeśli czasami pieczone mięso wychodzi wam zbyt suche, przetestujcie patent Ani Starmach. Zamarynowane mięso piecze ona w foliowym rękawie. Dzięki temu mięso jest miękkie, soczyste i bardzo smaczne.

Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką
09.01.2022 01:00 Przepyszne pieczone ziemniaki z boską chrupiącą skórką

Znudziły wam się klasyczne frytki? Przygotujcie chrupiące ziemniaczane łódeczki. Wystarczy, że podgotujecie warzywo przed upieczeniem, a łatwiej będzie uzyskać pożądany efekt. Tak przyrządzone ziemniaczki możecie podać z ulubioną surówką lub zjeść solo. W każdej formie będą wyśmienite. Proponowaliśmy wam już przyrządzenie znakomitych ziemniaków z pieczarkowym nadzieniem i zdradzaliśmy jak zrobić obłędną marynatę musztardową, która z tym warzywem komponuje się idealnie. Tym razem podpowiadamy jak przygotować ziemniaczki, by uzyskać zniewalająco chrupiącą skórkę.

pieczone ziemniaki
07.01.2022 01:00 Przepyszne pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ

Ziemniaki w polskiej kuchni najczęściej serwuje się gotowane, jako dodatek do obiadu. Tymczasem można je też smażyć i piec i uczynić z nich nawet danie główne albo co najmniej treściwą przekąskę. Taką rolę mogą z pewnością pełnić pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ. Są przepyszne i nie wymagają żadnych dodatków. Pieczone ziemniaki kojarzą się z ogniskiem lub grillem. Jednak bez problemu można je też przygotować w piekarniku. Co prawda nie będą pachniały dymem, co jednak dla niektórych może się okazać zaletą. A jeśli je odpowiednio przyprawisz, będą smakować rewelacyjnie. Zastąpią ci nawet cały obiad, a z pewnością będą idealne na przekąskę.

Ziemniaki pieczone z farszem pieczarkowym
03.01.2022 01:00 Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki z farszem z pieczarek

Pieczone ziemniaki są doskonałą ciepłą przekąską, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Nafaszerujcie ziemniaczane łódeczki pieczarkami i serem, a staną się niezwykle sycącym daniem obiadowym, które na długo pozostanie w pamięci domowników. Przygotujecie je wyjątkowo szybko. Ziemniaki smakują doskonale zarówno w postaci chrupiących placków, jak i kopytek. Przyrządźcie je w piecu wypełnione aromatycznym grzybowym farszem, a również was zachwycą. Nie ma nic pyszniejszego niż delikatny ziemniaczany miąższ z dodatkiem ciągnącego się sera i duszonych grzybów.

Faszerowany bakłażan
30.12.2021 01:00 Szybka i lekka kolacja na ciepło - bakłażan faszerowany pieczarkami

Powrót do domu po całym dniu pracy i wizja konieczności gotowania dużego posiłku nie jest zbyt przyjemna. Pieczony bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem robi się w kilka chwil, więc jest idealnym rozwiązaniem na taki scenariusz. Można podawać bakłażana jako samodzielne danie lub jako dodatek - wszystko zależy od twoich preferencji. Szybka i smaczna kolacja jest marzeniem dla mnóstwa zmęczonych osób, które wracają z ciężkiego dnia pracy. Bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem, a następnie zapieczony w piekarniku wymaga wyjątkowo mało wysiłku do przygotowania. Jako nadzienie można użyć nie tylko pieczarek i ryżu, lecz wszystkiego, co ma się akurat w lodówce. Doskonale komponują się czerwona papryka, pomidory, fasola i inne produkty. Jeśli chcesz dodać do nich mięsny aspekt, przetestuj zwykłą wędzoną kiełbasę lub szynkę.

parówki w cieście
28.12.2021 01:00 Idealna przekąska na Sylwestra - parówki zapiekane w cieście francuskim

Dopiero minęły Święta, a za chwilę koniec roku. Już dziś zaplanuj więc, co podasz domownikom lub zaproszonym gościom. Może będą to parówki zapiekane w cieście francuskim? Niewątpliwie są one idealną przekąską na Sylwestra. Proste do przygotowania, wszystkim smakują i szybko znikają z półmiska.Parówki same w sobie może nie kojarzą się z przyjęciem. Jednak jeśli przygotujemy potrawę z ich udziałem, zaprezentują się zupełnie nie śniadaniowo. A wcale nie trzeba wielkiego wysiłku. Wystarczy zawinąć je w ciasto francuskie. To połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta z pożywną parówką jest naprawdę smaczne.

Ciasto czekoladowe
25.12.2021 01:00 Jak zrobić najprostsze ciasto czekoladowe?

Dobre ciasto czekoladowe może być idealnym ukoronowaniem szykownego obiadu dla całej rodziny lub najbliższych. Wiele receptur jest dość skomplikowanych, dlatego tym razem pokazujemy przepis na banalnie proste i szybkie ciasto. W smaku jest intensywnie czekoladowe i aromatyczne, a dzięki dodaniu jednej łyżeczki proszku do pieczenia uzyskuje lekkość, jak chmurka. Ciasto czekoladowe kojarzy się większości z amerykańskim brownie, czyli niewyrastającym ciastem o wilgotnym środku i chrupiącej otoczce. Nie zawsze można mieć ochotę na takie wypieki, więc jeśli pragniesz wgryźć się w puszyste, a zarazem intensywne ciasto, nie mogłeś trafić lepiej. W składnikach zawarta jest gorzka czekolada, która znajduje się tam nie bez powodu. Całe ciasto jest bardzo słodkie, więc dodanie mlecznej tabliczki przesłodziłoby deser, a gorzka czekolada miło kontrastuje. Jest także specyficzną niespodzianką - zaraz po upieczeniu czekolada jest roztopiona, więc przepięknie wycieka po rozkrojeniu.

Keks
24.12.2021 01:00 Przepis na szybki keks świąteczny

Keks świąteczny jest świetnym ukoronowaniem wigilijnej wieczerzy zaraz obok klasycznego makowca. Słodkie ciasto z owocami jest proste w przygotowaniu, a także pięknie się prezentuje na stole. Możesz dodać do niego nie tylko rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, lecz i inne owoce - im bardziej kolorowe, tym lepiej. Oprócz pieczenia wystarczy poświęcić zaledwie 20 minut na przygotowania.Keks świąteczny nie jest lekkim i dietetycznym wypiekiem, jednak w czasie Bożego Narodzenia można sobie nieco pofolgować. Takich okazji do świętowania w ciągu całego roku nie ma bowiem zbyt wiele. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić - przejedzenie się nie jest przyjemne. Keks jest jednym z najłatwiejszych do zrobienia ciast, ponieważ tak naprawdę trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników. To od tego zależy czy keks wyrośnie i będzie lekki jak chmurka.

Projekt bez tytułu - 2021-12-22T213230.442
22.12.2021 01:00 Jaka strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia? Warto wiedzieć przed świętami

Przygotowanie potraw w piekarniku jest zdrowe, a często też niezwykle proste. Nierzadko wykorzystujecie wtedy folię aluminiową. Czy wiecie, że to, którą strona się ją ułoży, ma znaczenie? Dowiedzcie się jak poprawnie używać tego produktu. W piekarniku przyrządzimy zarówno ciasta, jak i dania wytrawne. Do zrobienia tych drugich często wykorzystujemy folię aluminiową. Wielu z nas jednak zawija produkty w sposób przypadkowy. Gdybyśmy zrobili to zgodnie ze sposobem, w jaki zaprojektowany został ten produkt nasze ziemniaki czy buraki gotowe były szybciej. Podpowiadamy jak poprawnie użyć folii.

ciasto drożdżowe
21.12.2021 01:00 Wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie

Od ciasta drożdżowego oczekujemy, że będzie puszyste i wilgotne. Wtedy bowiem jest najsmaczniejsze. Dlatego dziś podamy wam przepis na wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie. Dopełnieniem całości może być kruszonka. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić nieco kalorii, możecie ją pominąć. Ciasto drożdżowe należy do tych delikatniejszych i mniej tuczących. Nie ma w nim bowiem zbyt dużo tłuszczu i cukru. To ciasto kusi swoim zapachem, miękkością i maślanym smakiem. Lubimy, kiedy jest wilgotne, bo wtedy rozpływa się w ustach. Taki efekt można osiągnąć, dodając do niego jogurt i sezonowe owoce.

Keks cwibak Ani Starmach
20.12.2021 01:00 Cudowny, świąteczny keks - cwibak z przepisu Ani Starmach

Cwibak jest pyszną odmianą keksu. Tradycyjnie oprócz bakalii dodaje się do niego skórki z cytryny, a wyrosnąć powinien nawet mimo braku proszku do pieczenia w składzie. Wykonajcie wypiek według przepisu Ani Starmach a na pewno się uda. Domownicy poproszą o dokładkę.Świąteczne wypieki to nie tylko piernik, makowiec czy szarlotka. W wielu domach piecze się również keks. Ciasto to pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie przyrządza się je właśnie na Boże Narodzenie. W Polsce również rozgościło się ono na dobre i ma nawet swoje warianty. Wypróbujcie koniecznie tego lekkiego i słodkiego specjału.

Projekt bez tytułu - 2021-12-18T111313.943
18.12.2021 01:00 Jak zmiękczyć zbyt twarde pierniczki?

Pierniczki stwardniały? Zamiast wieszać je na choince lub wyrzucać wykorzystajcie nasze triki. Dzięki nim znów będą zdatne do spożycia. Metody, które proponujemy, nie będą wymagały specjalnych zakupów czy wyszukanych sprzętów. Sprawdźcie koniecznie. Piernik i pierniczki to desery, których przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości planowania. Jeżeli bowiem będziemy chcieli cokolwiek przyspieszyć lub zabierzemy się za pieczenie na ostatnią chwilę, może się okazać, że nasze wyroby są niejadalne. Co robić w takiej sytuacji?

Pierniczki
16.12.2021 01:00 Błyskawiczne pierniczki babci - najszybszy przepis na Boże Narodzenie

Pierniczki świąteczne wcale nie muszą leżakować kilku tygodni, aby stały się miękkie i pyszne. Pierniczki babci są przepisem na ciasteczka, które są gotowe zaraz po upieczeniu - istnieje więc szansa, że zdąży się wykonać je jeszcze przed Świętami. Poniżej pokazujemy całą recepturę krok po kroku, więc każdy może ją zrobić bez żadnych przeszkód. Pierniczki babci są zdecydowanie najszybszym przepisem na ich zrobienie. Wraz z wymieszaniem i wyrobieniem ciasta, cały proces można zmieścić nawet poniżej 30 minut. W smaku są bardzo intensywne i nie da się zauważyć różnicy, porównując je do pierniczków leżakujących w pudełku przez kilka tygodni. Pamiętaj, żeby przed dodaniem mokrych składników dokładnie przesiać mąkę oraz sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Jakiekolwiek grudki źle wpływają na konsystencję ciasta, co łatwo przekłada się na cukiernicze fiasko. Pierniczki robią się wtedy zbyt kruche i pękają pod najmniejszym dotykiem.

Makowiec
15.12.2021 01:00 Rewolucyjny makowiec japoński - bez zawijania

Jesteśmy przyzwyczajeni, że w Polsce makowcem nazywamy zawijane w roladę ciasto z nadzieniem makowym. Japończycy opracowali rewolucyjny przepis, który pozwala wykonać to ciasto bez zwijania. Taki wypiek jest znacznie prostszy w wykonaniu, smakuje obłędnie i doskonale pasuje na świątecznym stole. Poniżej prezentujemy sposób na jego przygotowanie.Makowiec kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy wiele domów wypełnionych jest zapachami przyprawy do piernika, maku oraz pieczonych ryb. Tradycyjnie ciasto to jest zawijane w roladę bądź nadzienie zamknięte jest pomiędzy dwoma warstwami ciasta. W Japonii makowca robi się jednak zupełnie inaczej i masę z maku od razu łączy się z ciastem. Dzięki temu należy włożyć w niego o wiele mniej pracy, smak maku jest równomiernie rozprowadzony po całym łakociu, a po polaniu go polewą wygląda doskonale i wyjątkowo apetycznie.

pieczone ziemniaki
12.12.2021 01:00 Ziemniaki pieczone z boczkiem - szybki i tani patent na obiad

Ziemniaki są naszym ulubionym, obiadowym dodatkiem. Zwykle je gotujemy, jednak doskonale smakują też upieczone lub usmażone. Dziś podamy wam przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem. Jest to doskonały patent na szybki i tani obiad. Przekonajcie się o tym sami. Pieczone ziemniaki mają zupełnie inną konsystencję niż gotowane. Zwłaszcza jeśli upiecze się je w skórce. Kto próbował, ten wie. Są bardziej wilgotne i zwarte. Zachowują też więcej składników odżywczych, bo nie wymywa ich woda. Jeśli zaś wzbogacisz je o dodatki smakowe, takie jak wędzony boczek, czosnek i cebulę, nabiorą doskonałego smaku i aromatu. Boczek sprawi też, że ziemniaki ładnie się przyrumienią i staną się chrupiące.

Obierki po jabłkach
09.12.2021 01:00 Sprytne sposoby na wykorzystanie obierek po jabłkach

Choć zaleca się jeść jabłka w całości razem ze skórką, nie zawsze mamy taką możliwość - do szarlotki owoce muszą zostać bowiem obrane. Jeśli zostało ci sporo obierek, nie wyrzucaj ich do kosza na śmieci. Zamiast tego możesz wykorzystać je do zrobienia pysznych cynamonowych przekąsek, czy kompotu ze skórek. Skórka z jabłek zawiera najwięcej wartości odżywczych w całym owocu, dlatego pozbywanie się jej jest wyjątkową stratą. Niektórzy nie lubią jej lekko gorzkiego smaku i specyficznej faktury - mamy na to idealny sposób. Więcej już nigdy nie zutylizujesz nawet jednej skórki. Obierki można dodać do kompotu, co nada mu więcej smaku, a także wypełni go witaminami i minerałami. Dzisiaj zajmujemy się mimo wszystko cynamonową przekąską, która sprawdza się jako coś do przegryzienia, a także na imprezach i innych wydarzeniach. Miseczka z chrupiącymi chipsami owocowymi dodatkowo pięknie wygląda i ozdabia podana do stołu.

zapiekanka z jajkiem
09.12.2021 01:00 Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków, jajka i sera

Lubisz pożywne śniadania? Masz ziemniaki z poprzedniego dnia i jajko? Przygotuj zapiekankę śniadaniową z ziemniaków. Tak naprawdę możesz do niej dodać jeszcze inne składniki, które masz pod ręką. Dzięki temu powstanie kolorowa i bardzo sycąca kompozycja. Ziemniaki może nie koniecznie kojarzą się ze śniadaniem, ale jajko już z pewnością tak. Jednak jedno z drugim doskonale idzie w parze, a przy okazji dobrze harmonizuje też z innymi dodatkami. Takie śniadanie najlepiej przygotować, gdy zostaną ci ziemniaki z poprzedniego dnia albo, gdy ugotujesz je wieczorem dzień wcześniej.