Kotlety mielone to bardzo dobrze znana w Polsce potrawa, która charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i ma wielu sympatyków. Tradycyjne mielone są nieziemskie, jednak warto eksperymentować w kuchni i urozmaicać dania. Dodatek grzybów z pewnością podbije smak pysznych kotletów.
Święta Wielkanocne już niedługo, dlatego też warto już teraz zastanawiać się nad przekąskami, które podamy na wielkanocnym obiedzie. Oprócz tradycyjnych potraw warto też zaskoczyć czymś swoich gości. A to się uda, jeśli przygotujecie białą kiełbasę z cebulką, ale z dodatkiem jabłka. Sprawdźcie koniecznie przepis.
Ten przepis trudno nazwać w pełni PRL-owskim. Zawiera w końcu banany, a te w czasach słusznie minionych były rzadkim luksusem. Jednak łączy go z dawnymi czasami cały charakter improwizowanego deseru z prostych składników.
Nie kupuj gotowych wędlin na Wielkanoc. O wiele lepsze przygotujesz samodzielnie. Ta karkówka jest niezwykle prosta, soczysta i tak pyszna, że zachwyci całą rodzinę. Ten przysmak stanie się kultowy i będzie pojawiał się na stole co roku.
Niezależnie od tego, jakie danie miało zostać podane na dzisiejszy obiad, porzuć pomysł o jego przygotowaniu. Radzimy zainspirować się naszym przepisem i ulepić pierogi po góralsku. Danie na pierwszy rzut oka zwykłe, ale dzięki nietypowemu składnikowi farszu znakomite w smaku. Zrób je nawet dzisiaj, a na długi czas zapomnisz o innych pierogach.
Jak babcia coś ugotuje, to nawet najbardziej ekskluzywne specjały nie mogą się równać z domowymi potrawami. Tym razem przedstawiamy zupę fasolową z przepisu babci. Jest nie tylko obłędnie smaczna, ale też bardzo sycąca. Przygotowanie to pestka i poświęcenie każdej minuty na jej gotowanie jest tego warte.
Już nie tylko serniki i mazurki powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. Poznaj przepis na wiosenne ciasto z bezą i przygotuj je na święta. Goście zachwycą się nim już po pierwszym kawałku. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.
Przypominamy, że w Wielki Piątek obowiązuje post ścisły. Z tego powodu polecamy przepis na obiad bez mięsa. Przygotowane kotlety są smaczne, chrupiące, a składnik, z którego są zrobione, zaskoczy każdego. Dowiedz się, jak zrobić, a nikt w ten dzień na brak kotletów nie będzie narzekał.
Tradycyjna sałatka jarzynowa, choć jest smaczna, musi ustąpić tej z przepisu. Jej zaletą jest nie tylko smak, ale też prostota i szybkość przygotowania. Podaj ją na święta, a po zadowolonych twarzach gości upewnisz się, że jest obłędnie dobra.
Idealny, bo ekspresowy przepis na prostą, ale sycącą przekąskę. Ma wszystko, co lubimy najbardziej – niezbyt tłuste mięso, zapieczony żółty ser i pieczywo w postaci ciasta francuskiego. Można ją jeść palcami, jest więc świetna na różnego rodzaju imprezy.
Już niedługo będziemy przeżywać czas Świąt Wielkanocnych. Jest to bardzo ważne wydarzenie w świecie Kościoła. Ponadto jest to również okazja to spędzenia miłego czasu z rodziną, a w dodatku zjedzenia czegoś pysznego, zarówno słonego, jak i słodkiego. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne ciasto idealne na Wielkanoc.
To proste drożdżowe ciasto wnosi wiosenny powiew na każdy stół. Dlatego warto podać je na Wielkanoc. Lekkie, z chrupiącą kruszonką i owocowym posmakiem, będzie świetnym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Popularne mięso z wszechobecnej w naszej kuchni wieprzowiny to, wbrew pozorom, nie najlepszy wybór na gołąbki. Ci, którym przejadło się powszechne oblicze tego klasycznego dania, powinni wprowadzić tę zmianę. Z tymi propozycjami gwarantujemy niezwykły efekt.
Oto superszybki przepis na świetną, pożywną sałatkę. Jest pełna białka i bardzo wiosenna, przez co sprawdzi się nie tylko na codzień, lecz także na Wielkanoc.
Oto prosty sposób na zapiekane mięso wieprzowe z dodanym ekstra smakiem. Dzięki prostej technice zapiekania z ziemniakami otrzymujemy łatwo pełne i sycące danie. Sprawdzi się ono zarówno na codzień, jak i od święta.
Ta prosta zapiekanka nie tylko pozwala wykorzystać niektóre obiadowe resztki. Co więcej, jest szybkim obiadem na kilka dni. Sprawdzi się więc w wielu sytuacjach, w których gotowanie to luksus, na który nie możemy sobie akurat pozwolić.
Macie ochotę na pyszny lunch, ale niestety nie macie czasu, aby go przygotować? W takim razie przychodzimy z pomocą, ponieważ mamy do zaproponowania przepis na przepyszną przekąskę, którą zrobicie w mgnieniu oka i to z podstawowych składników. Koniecznie musicie ją wypróbować.
Przygotowanie dobrego ciasta nie musi być skomplikowane. To owocowe z przepisu zrobisz z kilku składników, a w dodatku przygotujesz je na patelni. Nie zwlekaj, zrób je na wiosenny deser, a rodzina okrzyknie cię najlepszą cukierniczką. Przepis jest banalnie prosty.
Pierogi to tradycyjne polskie danie, które prawdopodobnie zna każdy obywatel naszego kraju. I nie tylko. Wielu obcokrajowców wymienia pierogi jako potrawę, którą znają. Nic dziwnego. Są one przepyszne, pięknie wyglądają i można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na pierogi, w których nie ma ani sera, ani ziemniaków, za to jest tajemniczy, niecodzienny skłądnik.
Kapusta to uniwersalny składnik. Możemy z niej zrobić między innymi gołąbki, ale również wiele innych, pysznych potraw, które wyróżniają się niesamowitym smakiem. Między innymi możemy przygotować pyszny bigos lub łazanki. Jednak ten przepis zdecydowanie Was zaskoczy.
Wśród swoich przepisów Ewa Wachowicz ma gulasz idealny na piątkowy obiad. Tradycyjnie tego dnia serwuje się rybę. I taki właśnie produkt jest bazą jej potrawy.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i kluczowe jest to, aby z samego rana zjeść pożywnego i pełnowartościowego. Istnieje wiele przepisów na bardzo smakowite posiłki, które dodadzą nam energii na dalszą część dnia. Co warto zjeść? Przedstawiamy Wam przepis na przepyszne śniadanie, które zrobicie w mgnieniu oka.
Kąpanie jajek w barwniku odchodzi do lamusa. Coraz częściej widzimy, jak łatwo przygotować jajka o fantastycznych mieszankach kolorów. Oto jeden ze sposobów wykorzystujących popularne urządzenie air fryer.
Oto superprosty przepis na obiad z kurczakiem. Sycąca, odświeżająca i warzywna, będzie świetnym obiadem na pierwszy dzień wiosny. A jej przygotowanie jest tak szybkie, że zostaje nam dużo czasu by cieszyć się słońcem dnia równonocy.
Dzisiejsza kolacja przejdzie do historii. Przygotowana z tego przepisu sałatka z kalafiora z całą pewnością zasmakuje domownikom. Dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę. Zrób i przekonaj się, że było warto.
Okazuje się, że żurek i barszcz biały to niejedyne zupy, jakie można podać na Wielkanoc. Poznaj przepis na tradycyjną zupę z Małopolski, a na pewno ugotujesz ją na te święta. Smak i konsystencja dania zachwyci całą rodzinę. Recepturą będziesz dzielić się na lewo i prawo.
Oto przepis na delikatny wielkanocny pasztet. W jego skład wchodzi kilka gatunków mięsa z zauważalnym udziałem drobiu. Danie jest delikatne, dobre zarówno do jedzenia widelcem, jak i smarowania.
Oto przepis na prostą warzywną zupę. Jest pełna smaku dzięki licznym składnikom – zwłaszcza warzywnym. Bogata w błonnik, jest także sycąca i bardzo smaczna. Nie może jej zabraknąć na twoim stole.