Dobra sałatka nadaje się na każdą okazję. Podamy ją nie tylko na spotkanie towarzyskie, ale również stworzymy z niej lekką i smaczną przekąskę. Idealnie, jeśli poza walorami smakowymi niesie ze sobą również prostotę i szybkość przygotowania. Jeśli tego właśnie szukasz w sałatce, poniższy przepis jest dla ciebie.
Wiosenny wysyp mniszka lekarskiego to okazja, by przygotować zapas takiego doskonałego syropu. Wzmacnia on organizm i łagodzi problemy trawienne. A przy tym jego podstawowy składnik jest zupełnie darmowy.
Domowe posiłki to zdecydowanie znakomity wybór. Satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu lub przekąski jest ogromna, a smak niepodważalny. Jeśli macie ochotę na domowy salceson idealny na kanapki, to ten przepis jest właśnie dla Was. Koniecznie go wypróbujcie
Rabarbar to jeden z pierwszych sezonowych produktów, które po zimowej posusze pojawiają się na naszych straganach. Jak uczcić sezon na nie? Najlepiej prostym ciastem z tym dodatkiem na pierwszym planie.
Kotlety schabowe to prawdziwy przysmak Polaków. Mówi się, że są tradycyjnym daniem polskiej kuchni i dla wielu obowiązkiem podczas niedzielnego obiadu. Kluczowe są oczywiście składniki, szczególnie panierka. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na kotlety, lecz bez bułki tartej. Koniecznie go wypróbujcie.
Oto przepis na niezwykłą pastę ziołową, która zakonserwuje lubczyk na długie tygodnie. Dzięki niej tę kluczową w wielu przepisach przyprawę możemy mieć zawsze pod ręką. Zapakowana w małe słoiczki, będzie udoskonalała wiele potraw.
Szparagi to pierwszy wiosenny produkt, który tanieje w oczach i każe nam się jeść w każdej możliwej kombinacji. Oto jedna z nich – ekspresowe szparagi w cieście francuskim, doskonałe na przekąskę czy kolację.
Szukasz pomysłu na pyszny obiad lub kolację? Przygotuj danie inspirowane tradycyjnymi gołąbkami. Głównymi składnikami również są tutaj kapusta i mięso. Różnica tkwi w dalszym przygotowywaniu. Chrupiące danie zachwyci każdego.
Nie ulega żadnej wątpliwości fakt, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jest wiele opcji na przygotowanie porannego posiłku i z pewnością każda z nich gwarantuje smaczne danie. Czy wiedzieliście jednak, że można zrobić śniadanie z resztek ciasta drożdżowego? Jeśli nie, to koniecznie musicie poznać ten przepis, który pozwala na wykorzystanie ciasta po świętach.
Oto przepis na przyspieszoną karpatkę. Uwielbiane przez wielu ciasto z kremowym wypełnieniem i ptysiowym spodem można przygotować bez pieczenia. Wystarczy uciec się do prostych trików.
Chleb to dla wielu osób składnik codziennej diety. Niestety nastały takie czasy, że jego cena stale idzie w górę. Dlatego też warto poznać niesamowity i bardzo szybki przepis na domowe pieczywo. Zrobicie je bez problemu w domu, a jak wiadomo, domowe jedzenie jest najlepsze. Poznajcie przepis na pyszny chleb.
Resztki po świętach nie muszą trafić do kosza na śmieci. Poznaj sposób na wykorzystanie części z nich i na obiad przygotuj doskonałą zapiekankę. Jej smak zachwyci całą rodzinę.
Bigos to znane wszystkim danie. Tymczasem okazuje się, że na śląsku i w kilku innych regionach popularna była jego inna odmiana. Wrocławski bigos, bo o nim mowa, jest nietypowy, a przy tym bardzo smaczny. Z tym przepisem przygotujesz go w łatwy sposób.
Jeśli po świętach Wielkiejnocy masz dość mięsa, ale nie masz jeszcze dość jajek, możesz wykorzystać ten przepis. Przyda się do zużycia nadmiarowych jajek na twardo, pochodzących np. z pisanek.
Jajka na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Występują w różnej postaci, a tą najbardziej znaną są jajka faszerowane. W tym roku przygotuj je według prostego przepisu, a będziesz mieć pewność, że będą smaczne i zachwycą każdego.
Oto świetny pomysł na nieszablonowy dodatek do zwykłego rosołu. W duchu wykorzystania resztek i w nowym obliczu, takie mięsne pulpeciki są świetną odmianą od makaronu, z którym serwujemy tę zupę na co dzień.
Surówka jest nieodłącznym elementem obiadu, a konkretnie drugiego dania. Istnieje wiele przepisów, które dzięki świeżym warzywom oraz różnego rodzaju sosom gwarantują niesamowity smak i aromat. Jako że mamy wiosnę, to warto poznać też wiosenną surówkę z młodej kapusty, idealna do obiadu.
Pisanki są symbolem Wielkanocy i jednocześnie jej nieodłącznym elementem. Fantastycznie ozdabiają stół i można je zrobić na wiele sposobów. Malowanie jajek to już tradycja, dlatego też poznajcie świetny patent na to, jak to zrobić. Wasze pisanki pięknie będą się prezentować na świątecznym stole.
Święta Wielkanocne to prawdziwa skarbnica niesamowitych przysmaków. Zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Z pewnością podczas przygotowań w naszej kuchni powstanie szarlotka sernik i mazurek. Jednak do pochrupania świetne będą również wielkanocne ciasteczka, które zrobicie w mgnieniu oka. Wypróbujcie ten prosty przepis.
Oto przepis na wielkanocny bigos z najbardziej klasycznym dla tego święta produktem – białą kiełbasą. To raczej zimowe danie, ale w bardzo wiosennej kompozycji, to oryginalny sposób na obiad. Choć młoda kapusta jest delikatna w smaku, cały obiad wychodzi bardzo charakterny.
Święta Wielkanocne to wspaniały czas, który jest okraszony wspaniałym klimatem, tworzonym przez rozmaite potrawy i piękne ozdoby. Co warto przygotować do jedzenia, aby Wasi goście byli nie tylko zachwyceni, ale też zaskoczeni? Roladki z szynki to fantastyczna propozycja, która z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole.
Jajka to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Szczególnie faszerowane, znajdziemy je praktycznie na każdym świątecznym stole, a także w żurku. Skupmy się jednak na tych pierwszych. Zwykłe jajka faszerowane z pewnością nie przyciągną takiej uwagi jak te w kształcie kurczaczków. Sprawdźcie jak je zrobić.
Przygotowanie babki na Wielkanoc to tradycja, którą trzeba dotrzymać. Nie każdy jednak wie, jak to znakomite ciasto przygotować, aby było smaczne, odpowiednio wilgotne i po prostu zachwycające. Poznaliśmy przepis na babkę drożdżową prowadzącej na platformie YouTube kanał Uwaga Babcia Gotuje. Dzięki jej poradom pieczenie ciasta zakończy się sukcesem.
Biała kiełbasa w nowej odsłonie. Zrobisz z niej ekspresową przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Przepis Ani Zyśk nie ma sobie równych. Zdradzamy, krok po kroku jak przygotować to proste danie.
Swoim wielkanocnym przepisem podzielił się Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz zdradził, jak przygotuje pieczony schab. Z jego poradami mięso będzie aromatyczne, smaczne i bardzo soczyste. Sekretem jest tutaj specjalna glazura. Poznaj sposób i podaj to znakomite mięso na wielkanocny stół.
Wielkanoc bez sernika to jak niedzielny obiad bez rosołu. W świątecznym menu z deserami po prostu nie może zabraknąć tego lekkiego i smacznego wypieku. Dlatego poznaj wyjątkowy przepis na sernik i przygotuj go nieco inaczej niż zwykle. Z całą pewnością się nie zawiedziesz, a bliscy będą prosili o podzielenie się recepturą.
Jeśli regularnie przestrzegacie ścisłego postu, a wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w Wielki Piątek to u Was tradycja, to ten przepis jest właśnie dla Was. Takie bezmięsne kotlety są świetną propozycją na obiad, którego smak na pewno Was nie zawiedzie.
Niepodważalnym faktem jest to, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bez niego lepiej nie wychodzić z domu. Nie zawsze jednak mamy rano czas, aby je przygotować. Wtedy z pewnością przydają się szybkie przepisy, a my przedstawiamy Wam jeden z nich. Poznajcie danie, jakim jest jaglanka z bananem.