To ciasto z PRL-u warto odkryć na nowo. Jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i składa się tylko z kilku produktów. Poznaj przepis i zrób je nawet zaraz. Na jednej dokładce na pewno się nie skończy.
Pomysłowość ludzka nie zna granic – stwierdzi każdy, kto pozna przepis na łatwy obiad. Przygotowane według niego kotlety z mięsa mielonego są nietypowe, i prawdopodobnie dlatego są tak dobre. Jeden ze składników z całą pewnością zaskoczyłby niejednego kucharza. Zrób je i przekonaj się, że było warto.
Oto prosty, ale najlepszy możliwy przepis na kompot z rabarbaru. Jest idealnym orzeźwieniem w upalne dni i świetnie komponuje się z jedzeniem – zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Tomasz Strzelczyk ma swój sposób na sezonowe racuchy. Po zamianie jabłek na truskawki otrzymujemy niesamowitą przekąskę zamiast zwykłego dania. Od teraz takie racuchy będziesz robić codziennie przez cały truskawkowy sezon.
Kotlety mielone i buraczki to połączenie obowiązkowe, jak hamburger z frytkami, jak Flip i Flap, jak PIN i zielony. Z tym przepisem na surówkę lepszą nawet niż z najlepszej restauracji podbijamy serca miłośników tradycyjnych polskich obiadów.
Krupnik to zupa przygotowywana od pokoleń. Przepis nie jest skomplikowany, a jej smak zdecydowanie wyróżnia się wśród innych zup. Czy gotowaliście kiedyś domowy krupnik na podrobach? Jeśli nie, to poznajcie ten przepis i go wypróbujcie.
Prosty przepis na waniliowe, kremowe w posmaku ciasto. Główną rolę gra w nim rabarbar. Jego cierpki, a jednocześnie słodki i owocowy posmak świetnie przełamuje delikatną bazę.
Z tej najprostszej i dobrze znanej techniki kulinarnej wychodzi niezwykła przekąska. Choć to po prostu ciasto francuskie z dodatkami, odmienność tych dodatków czyni z niego świetną, całkiem wystawną kolację.
Zupa pomidorowa to klasyk polskiej kuchni. Można ja podać z różnego rodzaju makaronem lub z ryżem. Świetnie nada się na niedzielny obiad. Krem z pomidorów to również bardzo dobra opcja, a my mamy na niego przepis. Koniecznie musicie go wypróbować.
Jeśli lubcie słodkie przekąski przygotowane samodzielnie w domu, to ten przepis jest właśnie dla Was. Smakowity krem pistacjowy idealnie pasuje do różnorodnych ciast i deserów. Zamiast kupować w sklepie, przyrządźcie go sami. Okazuje się, że nie jest to skomplikowane.
Do sezonu ogórkowego zostało jeszcze sporo czasu, ale pierwsze ogórki małosolne można zrobić już teraz. Jeżeli nie możesz doczekać się ich smaku, wypróbuj ten przepis, a pierwszym słoikiem ogórków będziesz cieszyć się już za kilka dni. Przygotowanie jest łatwe, niezbyt czasochłonne, a ogórki wychodzą wprost doskonałe.
Maj to miesiąc pierwszych komunii świętych. Na tę okazję przygotowuje się nie tylko obiady, ale też znakomite desery. Oprócz tortu nie może zabraknąć również innych ciast. Henia Foks, autorka przepisów kulinarnych, podzieliła się przepisem na sernik, który warto podać na to wydarzenie.
Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego nie czekaj ani chwili i korzystaj ile się da! Warto je zawinąć wraz z szynką w ciasto francuskie i włożyć do piekarnika. To proste danie sprawdzi się na przekąskę, podwieczorek lub kolację.
Oto prosty przepis na ciasto z truskawkami, które podkreśli smak, ale z pewnością nie przyćmi naszych ulubionych owoców. Lada moment będzie jak znalazł, kiedy stragany zaroją się od truskawek w różnych kalibrach, odmianach i stanie dojrzałości.
Co kraj to obyczaj. Choć włoska kuchnia podpowiada nam dziesiątki sposobów na makaron, możemy sięgnąć także po taki. Ma on wiele szczególnych, nietypowych cech.
Oto prosty przepis na warzywne, wegetariańskie kotlety. W sam raz na piątek albo dla wszystkich, którzy ograniczają mięso w diecie. Choć pochodzą z delikatnego warzywa, są tak pełne w smaku, że nadają się na podstawę pełnego obiadu.
Majówka zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza rozpoczęcie sezonu grillowego. Z pewnością czeka na to wiele osób. Dlatego warto znać przepisy na pyszne przekąski, które idealnie będą pasować do mięsnych przysmaków z grilla. Przedstawiamy wam pomysł na jedną z nich.
Odbiegając od pysznych przekąsek na grilla, warto pomyśleć również o słodkich smakołykach, na które też jest duży popyt. Jeśli zapraszacie gości na majówkę, to warto przygotować coś, co ich zaskoczy. Świetną opcją będzie sezonowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. Sprawdźcie koniecznie ten przepis.
Oto zapiekanka inspirowana klasycznymi gołąbkami. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo „czysta” w porównaniu do oryginału, bo nie trzeba zawijać mięsa w kapustę. Wychodzi zaś smacznie i aromatycznie.
Soczewica to niezwykle wartościowy gatunek warzywa strączkowego. Jak przystało na produkt z tej kategorii, jest świetnym zamiennikiem białka zwierzęcego. Przyrządzona z niej zupa jest więc sycąca i starcza za cały posiłek.
Z tym prostym przepisem zmieniamy wiosenny, sezonowy rabarbar w zimowe wspomnienie lata. Wystarczą dwa składniki, a w gratisie mamy bombę odporności i doskonałego smaku. Zalewając rabarbar zimną wodą, przechowujemy w nim to, co najlepsze.
To nie jest zwykły rosół. To nawet nie jest zwykły rosół na pieczonym mięsie. To rosół na mięsie z grilla – nietypowy, niezwykły w smaku i ekstremalnie wiosenno-letni.
Mięsne czy wegetariańskie, w gotowane w pomidorach, smażone czy duszone – gołąbki potrzebują miękkich liści kapusty, w które je zawiniemy. Parzenie ich to najbardziej wymagająca czynność ich gotowania. Na szczęście da się ją przyspieszyć.
Poznaj przepis na szybkie ciasto, a już nigdy nie będziesz mieć wymówki, że nie masz czasu na przygotowanie deseru. Sposób jest łatwy, a cały proces wraz z pieczeniem może zająć mniej niż godzinę. Rodzina zakocha się w smaku ciasta od pierwszego kęsa, dlatego zrób i przekonaj się, że było warto. Smak uzależnia na tyle, że będziesz piec je na okrągło.
Anna Zyśk pokazała nam, że istnieje lepsza sałatka niż jarzynowa. Znana autorka porad kulinarnych przygotowała przepis na sałatkę z kalafiora i trzeba przyznać, że to całkiem udana kompozycja. Dlatego zapoznaj się z recepturą umieszczoną poniżej, a krok po kroku dowiesz się, jak ją przygotować.
Czas na kuchnię regionalną. Tym razem zwrócimy się w stronę Bieszczad, skąd pochodzą proziaki, czyli placki robione na sodzie oczyszczonej. Ich przygotowane jest banalne, a smak… po prostu nieziemski. Zrób i przekonaj się o tym na własnym podniebieniu.
Koniecznie upiecz to ciasto na majówkę, a zaskoczysz najbliższych. „Ananasowy szept”, o którym mowa, jest idealnym deserem na uczczenie nadejścia ciepłych miesięcy. Z przepisem, który dokładnie opisaliśmy, a którego autorką jest Henia Foks, ciasto przygotujesz w łatwy i szybki sposób.
Oto bodaj najlepszy produkt, jeśli nie chcemy rezygnować z kotletów mielonych, ale z czerwonego mięsa – jak najbardziej. To wydanie drobiu mogłoby częściej zastępować kurczaka. Jest pełne smaku, delikatne i soczyste.