Kotlety mielone to danie, z którego słynie polska kuchnia. Aromatyczne przyprawy, świeże mięso ora inne składniki, które także robią robotę. Okazuje się, że wystarczy jeden dodatkowy produkt, a smak kotletów nie tylko odrobinę się zmieni, ale będą jeszcze pyszniejsze. Jest to z pewnością ciekawe urozmaicenie. Wystarczy jedno warzywo.
Obiad jest głównym i zarazem największym posiłkiem w ciągu całego dnia. Mamy w tej kwestii ogromne pole do popisu, ponieważ przepisów na dania obiadowe jest sporo, zarówno w książkach kucharskich, jak i w Internecie. Z pewnością znacie kotlety schabowe? Jeśli tak, to poznajcie ich ulepszona wersję.
Jeśli macie smaka na domowe masło, to ten przepis jest właśnie dla Was. Sklepowe jest wygodne i z pewnością wielu osobom smakuje, jednak takie samodzielnie zrobione jest o wiele smaczniejsze i przede wszystkim naturalne. Zobaczcie, jak je zrobić.
Czy znacie kogoś, kto nie lubi słodkich deserów? My też nie. Słodkie przekąski w postaci ciast, czy babeczek to wspaniałe wzbogacenie przyjęcia, imprezy, czy zwykłej popołudniowej kawy lub herbaty. Szczególnie jeśli są łatwe w przygotowaniu, a tym właśnie wyróżniają się pyszne babeczki z bananem, na które przepis chcemy Wam zaproponować.
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone, to musicie je jakoś urozmaicić. Istnieje wiele przepisów z różnymi dodatkami, które świetne wzbogacają to danie, jednak jeden z pewnością się wyróżnia. Zobaczcie, co warto dodać do tych kotletów, aby wydobyć ich pełnię smaku.
Zdarza Ci się tęsknić za smakiem niektórych dań z PRL-u? Poznaj przepis i przygotuj według niego zapiekankę. To zapomniane danie z ziemniaków polubi cała rodzina. Zrób je na obiad i przekonaj się o tym doskonałym smaku.
Ktoś powie: gołąbki jak gołąbki. Ale pikantny sos pomidorowy, inny niż zazwyczaj, robi świetną robotę. To zupełnie odmieniony, choć dobrze znany obiad.
Placki ziemniaczane to niewątpliwie tradycyjny przysmak polskiej kuchni, który wyróżnia się nie tylko swoim smakiem, ale również prostotą przygotowania. Można je podawać na wiele sposobów, a smak i tak utrzyma się na wysokim poziomie. Niekiedy zdarza się, że starte ziemniaki ciemnieją. Sprawdźcie, jak temu zaradzić.
Oto prosty sposób na domowy odstraszacz komarów. Wygląda kontrowersyjnie, ale w razie ataku tych paskudnych ssaków może być ostatnią deską ratunku.
Wygląda bardzo swojsko, jak klasyczna polska sałatka. Ale to amerykański klasyk – Cobb, stuletni przepis, który łatwo odtworzyć w domu. Sekretem jest kombinacja kilku składników.
Kotlety wszyscy dobrze znamy. Każdy z nas wie, jak się je przygotowuje. Często w zamrażarce mamy schowane mięso, które tylko czeka, aby zrobić z niego pyszne smakołyki. Jeśli jednak nie macie czasu, żeby poczekać na to, aż się rozmrozi, to jest inne wyjście. Poznajcie przepis na tarte kotlety.
Galaretkowiec śmietanowy to doskonale znane i uwielbiane ciasto. To świetny przepis na Dzień Dziecka. Jest szybki, wygląda jak zabawka i dostarcza mnóstwa frajdy przy jedzeniu.
Hortensje to kwiaty, które są nie tylko same w sobie piękne, ale także wspaniale kwitną. Czerwiec to jest ich czas, wtedy pokazują swoje najpiękniejsze oblicze, dzięki któremu są uznawane za jedne z najładniejszych kwiatów. Warto również wiedzieć, że istnieje domowy nawóz, który może wzmocnić wzrost hortensji i sprawić, że będą one jeszcze piękniejsze. Koniecznie sprawdźcie, jak go zrobić.
Oto sposób na drobiową meduzę do lornety. Tak chciałoby się powiedzieć, ale takie galaretki drobiowe to coś o wiele, wiele więcej niż tylko zakąska do dwóch setek. Oto przepis na tymbaliki w wersji, którą proponuje Magda Gessler.
Wszyscy uwielbiamy ciasta i desery. W Polsce są one bardzo powszechne i przygotowywane na każdą okazję. Najczęściej na różne przyjęcia, Święta, czy imprezy. Jednak warto znać przepisy, które gwarantują taki przysmak nawet do popołudniowej kawy lub herbaty. Poznajcie jeden z nich.
Gołąbki są jednym z dań, które Polacy uwielbiają. Oczywiście jest to tradycyjna potrawa przygotowywana w naszym kraju, która zachwyca swoim smakiem i sposobem przygotowania. Najważniejszy jest przede wszystkim dobór składników, które muszą być oczywiście świeże. Zobaczcie zatem, z jakiej kapusty najlepiej przygotować gołąbki.
Nie ma nic lepszego niż smaczna sałatka z majonezem. Tym razem nie mamy na myśli słynnej jarzynowej, ale sałatkę z rzodkiewki i jajek. Kompozycja smaków jest wprost rewelacyjna, a przygotowanie proste i niezbyt czasochłonne. Poznaj przepis, a zachwycisz się nią od razu.
Szparagi w szynce to najbardziej znana forma podania sezonowego warzywa. Choć w tej wersji smakują wybornie, polecamy Wam przepis na szparagi zawinięte nie tylko w wędlinę, ale też w cieście francuskim. Wypróbuj sposób, a o doskonałym smaku dania przekonacie się sami.
Pierogi to tradycyjne polskie danie, które cieszy się niesamowitą renomą wśród obywateli naszego kraju. Truskawki natomiast to owoce o niesamowitym smaku, a do w sezonie rosną one w Polsce na potęgę. Co może wyniknąć z połączenia pierogów i tych czerwonych owoców? Zobaczcie wspaniały przepis na to danie, który zaproponowała Pani Henia.
Oto świetny, ekspresowy przepis na sernik bez pieczenia. Ciasto śmietanowe pokazane jest tu w klasycznym zestawieniu – z brzoskwiniami. To świetny, prosty deser na ciepłe dni.
Sezon na truskawki warto uczcić podając choć raz takie knedle. Ich ciasto jest miękkie i apetycznie jasne, a owoc zamknięty w środku jest dodatkową nagrodą za zaspokojenie apetytu.
Ciąg dalszy rozwijania palety naszych przetworów. Nie musimy ograniczać naszego menu do kiszonych ogórków i kapusty. Wiele warzyw świetnie sprawdza się w słoikach – na przykład rzodkiewka.
Cukinia to warzywo niezwykłe. Ma doskonały smak, a przy tym jest na tyle uniwersalne, że można przygotować z niego wiele potraw. Okazuje się także, że może smakować jak… grzyby. Wypróbuj przepis na marynowaną cukinię i przekona się na o tym na własnym podniebieniu. Sposób jest genialny i łatwy zarazem.
Oto doskonały sposób, by zakonserwować zioła, po które często sięgamy. Koperek, pietruszka czy lubczyk świetnie odnajdą się w zamrażarce w takiej właśnie formie. Poznaj sposób na liofilizowany koperek. Zachowa smak i świeżość na długi czas.
Roladki z mięsa mielonego to kusząca potrawa, jednak nie zawsze mamy pomysł, jak ją przygotować. Z pomocą przychodzi Anna Zyśk. Kucharka pokazuje swoją wersję, smażoną – czy raczej pieczoną – w papierze.
Ogórki małosolne w 15 minut? Oczywiście, że jest to możliwe. Wystarczy przygotować je według przepisu Heni Foks. Autorka licznych porad kulinarnych pokazała, jak zrobić przetwory z ogórków bez zalewy. Sposób jest łatwy, a ogórki wychodzą doskonałe.
Jak świat światem, potrawy z czerstwego chleba były sposobem na tanią i szybką kolację. Oto jeden z pomysłowych przepisów. Nawilżony i podgrzany, czerstwy chleb zmienia się nie do poznania.
Z pewnością wiele osób nie może się już doczekać własnych ogórków małosolnych. Sezon już niedługo się na nie zacznie, a to oznacza, że trzeba znać sprawdzoną metodę, na ich przygotowanie. Nie jest to skomplikowane i na pewno każdy sobie z tym poradzi. Trzeba tylko trzymać się kilku najważniejszych zasad.