Cukinia jest smakołykiem, który odpowiednio przygotowany, jest bardzo smaczny. Wystarczy tylko dobry przepis, a będziemy mogli cieszyć się pyszną przekąską. Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację, to wypróbujcie ten patent na to warzywo, a na pewno się nie zawiedziecie.
Jeśli nie macie pomysłu na smaczny deser o tej porze roku, to przychodzimy z pomocą. Jak wszyscy dobrze wiemy, aktualnie trwa sezon na truskawki, a to oznacza jedno. Trzeba przygotować pyszne ciasto, które swoim smakiem zawróci w Waszych głowach, jak i Waszych bliskich. Poznajcie ten przepis.
Sałatka gyros bez kapusty pekińskiej? Brzmi jak czyste szaleństwo, ale przepis jest wart wypróbowania. Składnik, który zastąpi warzywo, zupełnie odmieni smak potrawy oraz jej formę. Zrób i przekonaj się, że wprowadzenie innowacji się opłaciło.
Nie masz pomysłu na kolację? Poznaj przepis na tanią kolację i podaj je na ostatni posiłek w ciągu dnia. Domownicy będą tym daniem zachwyceni i poproszą o dokładkę.
Choć zrobienie domowego chleba, może wydawać się trudne - ten przepis zaskoczy Cię swoją prostotą. Wystarczy kilka podstawowych składników, które na pewno masz w kuchni. Sprawdź jak łatwo można to zrobić!
Kotlety mielone w Polsce są tak popularny, że w niektórych domach pojawiają się na stołach w ramach obiadu co najmniej raz w tygodniu. Tradycyjny sposób przygotowania tej potrawy wszyscy znamy. Ale jak wiadomo, w kuchni trzeba eksperymentować. Zobaczcie zatem, co warto dodać do masy na mielone, aby urozmaicić ich smak.
Prawdziwa klasyka wśród ciast - zachwyca nie tylko wyglądam, ale i smakiem. Świetnie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Przy okazji dobrze się przechowuje i nie traci smaku - można zabrać go ze sobą do pracy czy do szkoły.
Ogórki konserwowe to prawdziwy przysmak Polaków. Oczywiście najlepsze są takie domowe, własnej roboty, które wcześniej można zerwać we własnym ogródku. Swój własny przepis zaproponował dobrze wszystkim znany ekspert kulinarny Tomasz Strzelczyk, który kolejny raz zachwycił swoich fanów świetnym przepisem, właśnie na ogórki konserwowe.
Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj przepis i ugotuj zupę z pora. Danie ma wszystko to, co mieć powinno, czyli bogactwo smaku oraz lekkość, co sprawia, że jest idealną potrawą na lato. Zrób i przekonaj się, że warto było wypróbować ten sposób.
Słupek rtęci w termometrze przekracza 20 stopni, więc jest to doskonała okazja, aby wypróbować przepis na obiad na upał. Przygotowane z niego danie jest lekkie, smaczne, a przy tym odpowiednio sycące. Dlatego wypróbuj sposób, a z całą pewnością będziesz przygotowywać je przez nadchodzące letnie miesiące.
Oto kolejny z serii ekspresowych przepisów, których niezwykła łatwość i tempo sponsorowane są przez ciasto francuskie. To uniwersalne narzędzie kuchenne do przyspieszania gotowania powinno znajdować się zawsze pod ręką. Także w sezonie na truskawki.
Oto przepis na obiad z kurczaka, ale nieco inaczej. Danie jest szybkie w przygotowaniu, a efekt jest całkiem odświętny. Dlatego można podać go na przykład na Dzień Ojca.
Oto łatwy przepis na skomplikowane ciasto. Krem śmietankowy zwieńczony bezą to doskonała kompozycja, która przypadnie do smaku wszystkim. Świetnie sprawdzi się w długi weekend, taki jak czerwcówka z Bożym Ciałem.
Niesamowicie prosty i pyszny sposób na udka z kurczaka. Po zamarynowaniu w cebuli i usmażeniu posłuży z powodzeniem jako obiad na 2 dni. Mięso wychodzi miękkie i bardzo aromatyczne.
Mąka niejedno ma imię. Ten przepis na ciasto wykorzystuje zamiennik pszenicy. W połączeniu z marchewką ciasto ze zdrowego zmienia się w superzdrowe.
Makłowicz na nowo odkrył kukurydzę z puszki. Okazuje się, warzywo, które traktowano jako dodatek do sałatek, jest niezbędnym składnikiem tajskiego dania. Poznaj przepis kucharza, a przygotujesz rewelacyjną i tanią przekąskę.
Oto przepis na zamiennik zwykłych gołąbków. Nie odchodzimy jednak (tym razem) daleko od pierwotnej idei. Sięgamy zamiast mięsa po rybę – doskonałą i na piątek, i na dietę.
Siostra Anastazja kolejny raz zaskoczyła bardzo ciekawym przepisem. Tym razem na kurki marynowane. Jeśli do tej pory nie wiedzieliście, jak się za to zabrać, to już macie na to odpowiedź. Cały proces nie trwa długo, a efekt w postaci niesamowitego smaku jest bardzo satysfakcjonujący.
Kotlety schabowe to prawdziwy polski przysmak. Tak naprawdę oprócz bigosu, pierogów, żurku i gołąbków właśnie z tego dania znany jest nasz kraj. Tradycyjną wersję wszyscy dobrze znamy. Teraz pora spróbować schabowych przygotowanych w ciekawej i jednocześnie smacznej marynacie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Obiad to jeden z najważniejszych i z pewnością najbardziej obfitych posiłków dnia. Istnieje wiele przepisów, którymi można uraczyć swoich najbliższych. Jednak niestety przez dość spory wybór, ludzie często mają kłopot dotyczący właśnie tego, co wybrać. Jeśli spotykacie się często z takim problemem, to mamy dla was rozwiązanie. Poznajcie ten przepis.
Żeberka to z pewnością danie, które wiele osób zamawia w restauracji ze względu na swój smak, wygląd, aromat i oczywiście prestiż. Jeśli jednak macie ochotę przygotować je samodzielnie, to jest prosty przepis na soczyste żeberka, który zaproponował Pan Damian z kanału na YouTube “DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI”. Koniecznie musicie go wypróbować.
Lada moment na ryneczkach i targowiskach pojawi się fasolka szparagowa. Jest to idealny moment, aby poznać przepis na idealną zasmażkę do tego warzywa. Jeden dodatek odmieni jej smak i sprawi, że fasolka sporo na nim zyska.
Oto przepis na banalnie prostą, ale niebanalną w smaku zupę z cukinii. Warzywo to jest całoroczne, ale najlepsze i najtańsze – właśnie latem. Lekko podbite aromatem chili i czosnku prezentuje się w pełnej krasie.
W typowej kuchni wciąż najlepszym komplementem dla wegańskiego dania jest ten, że doskonale naśladuje ono mięso. Niech więc będzie. Oto świetne danie bez grama mięsa, tak pełne w smaku, że zachwyci nawet mięsożerców.
Oto przepis na ciasto z galaretką owocową, następcę znanego w PRL-u ptasiego mleczka na biszkopcie. Kremowy spód jest świetną bazą przełamującą słodycz i kwasowość owoców.
Choć mamy dopiero początek czerwca, lada moment rozpocznie się sezon na grzyby. Warto pomyśleć więc, o tym, jak je przetworzyć. Zamiast mrożenia czy suszenia, przygotuj grzyby po kaszubsku. Marynowane przetwory nie mają sobie równych.
W niedzielę w polskich domach króluje rosół. Mięso i warzywa z wywaru wykorzystuję w poniedziałek do przygotowania prostego obiadu dla całej rodziny. I nie jest to ani pasztet, ani pierogi. Moja rodzina uwielbia to danie.
Choć kremowe, ciasto lodowiec jest bardzo letnie. A to dzięki wykończeniu owocami. Najlepiej smakuje w ciepłe dni do popołudniowej kawy.