Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Przepis

Buraczki w słoikach
31.07.2025 16:44 Tak buraczki na zimę robiła moja babcia. Wychodziły słodkie jak ambrozja

Jeśli marzą Wam się buraczki, które swoim smakiem przypomną Wam dzieciństwo, to ten przepis jest z pewnością dla Was. Tak zrobione buraczki w słoikach to dobry materiał na przekąskę na zimę. Wystarczą chęci i kilka składników. Zobaczcie sami, jakie to proste. 

szarlotka
31.07.2025 14:34 Wyśmienita szarlotka z papierówek z przepisu Heni Foks. Idealna na weekend

Henia ożywiła przepis na szarlotkę, używając zapomnianych nieco papierówek. Te małe, kruche jabłuszka pamiętamy jako owoc zrywany z przydrożnych dzikich drzew. Trudno je kupić, ale cały czas rosną w sadach i na ziemi niczyjej naszych wsi i miast.

gołąbki w garnku
31.07.2025 12:42 Najlepsze mięso na gołąbki. Smakują lepiej nawet niż z mielonym

Gołąbki z gęsiną to danie znajome z wyglądu, ale zupełnie odmienne w smaku od tych, które jadamy na co dzień. Rzadko jadamy inne rodzaje mięsa niż wieprzowina i drób, ale z pewnością warto poszerzać swój jadłospis. Zwłaszcza że gęsina ma w Polsce setki lat tradycji.

bób
31.07.2025 08:01 Jak mrozić bób? Zachowa świeżość przez wiele miesięcy

Koniec lipca to czas, by powoli żegnać się z bobem. Jedynym sposobem, by tego uniknąć, jest zamrożenie go. Warto wcześniej zblanszować fasolę i dobrze osuszyć – wtedy wytrzyma w naszej zamrażarce najdłużej.

drylowane wiśnie
30.07.2025 19:14 Wiśnie dryluję błyskawicznie. Sposób doświadczonej kucharki

Najlepszym sposobem drylowania, czyli usuwania pestek z wiśni czy czereśni, jest oczywiście odpowiednie urządzenie. Jednak w naszych kuchniach nie zawsze jest miejsce na dodatkowy sprzęt, zwłaszcza taki używany kilka razy do roku. Małe ilości wiśni równie łatwo wydrylować np. metalową słomką do picia.

sałatka z bakłażanem
30.07.2025 18:03 Sałatka z bakłażana i papryki na zimę. Przetwory nie mają sobie równych

W sierpniu nieuchronnie zaczynamy myśleć o zimie. Myślmy więc konstruktywnie: co będzie, kiedy skończą się pyszne świeże warzywa? Przygotujmy na ten czas przetwory, takie jak ta sałatka z bakłażana i papryki.

Ciasto z jagodami przepisu Ani Starmach
30.07.2025 17:21 Przepis Ani Starmach na ciasto z jagodami i kruszonką

Ania Starmach wzbogaca przepis na ciasto z jagodami i kruszonką. Dodaje do niego bezę. Dzięki temu kwasowość owoców jest bardziej przełamana, a kontrast faktur – pełniejszy. Raz upieczesz to ciasto z jej przepisu i będziesz do niego wracać. My jesteśmy zachwyceni.

Zapiekanka z makaronem
29.07.2025 07:00 Taką zapiekankę robię z 4 składników. Ten obiad starcza na 2 dni

Kiedy mam mało czasu, przygotowuję na obiad tę zapiekankę. Zapiekanka makaronowa starcza mi nawet na 2 dni, co oszczędza dużo czasu i zachodu. Do tego wystarczą do niej jedynie 4 składniki. Prosto, szybko i pysznie- niczego więcej nie potrzeba.

musztarda z cukinii
28.07.2025 21:06 Żaden dżem i ketchup. Z cukinii robię inny przysmak

Cukinia to wyjątkowo wdzięczne warzywo do przetworów. Chłonie jak gąbka aromat przypraw, dlatego świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Nie każdy jednak wie, że da się z niej zrobić pyszną, domową musztardę. 

Pyszny deser z wiśniami
28.07.2025 13:58 Ułóż wiśnie w foremce i wlej ciasto. Ostatnio to mój ulubiony deser

Jeśli macie w domu air fryer, to koniecznie musicie poznać ten prosty przepis na deser z wiśniami. Szczególnie jeżeli lubicie słodkie przekąski, to ta jest właśnie dla was. Nie dość, że smaczna, to jeszcze do zrobienia w mgnieniu oka. 

Ciasto na pyszne kluski
26.07.2025 10:59 Zrób ciasto i potnij nożyczkami prosto do wrzątku. Kopytka mogą się schować

Jeśli lubicie proste i szybkie przepisy, to ten jest właśnie dla Was. Kluski przygotowane w mgnieniu oka to bardzo ciekawy dodatek do obiadu lub podstawa do stworzenia smakowitego dania. Zobaczcie, jak je zrobić. 

Pyszne i zdrowe ogórki
26.07.2025 08:07 To najprostszy przepis na ogórki kiszone. Z tymi proporcjami zawsze się udają

Ogórki kiszone to przysmak, którego przygotowanie przypada właśnie teraz. Jednak, aby to zrobić poprawnie, potrzebny jest nie tylko odpowiedni przepis i składniki, ale przede wszystkim ich proporcje, które są w tej kwestii kluczowe. Wypróbujcie ten sposób, a ogórki wyjdą przepyszne. 

kotlety mielone
25.07.2025 14:18 Przepis na kotlety mielone z kurkami. Moja rodzina je uwielbia

Co może być lepszego od kotletów mielonych? Kotlety mielone z kurkami. Ania Zyśk ma dla nas przepis na to, jak wzbogacić tradycyjne danie o uwielbiane grzyby.

dżem
23.07.2025 20:22 Co roku o tej porze robię ten dżem. Nie używam żelifixów i wzmacniaczy smaku

Przełom lipca i sierpnia to doskonały czas na przygotowanie dżemu z borówki amerykańskiej. Idealnie sprawdzi się on do naleśników, ciast i racuchów. Do jego wykonania wystarczą tylko 2 składniki.

zmiękczanie kapusty
23.07.2025 17:42 Tak najlepiej zmiękczysz kapustę na gołąbki. Patent Strzelczyka to mistrzostwo

Parzenie liści kapusty na gołąbki może wydawać się uciążliwe. Ale Tomasz Strzelczyk pokazuje klasyczną metodę – parzenie we wrzątku – w taki sposób, że aż chce się spróbować. Może po jego instruktażu czas na gołąbki na obiad?

jeżyny
23.07.2025 11:10 Zbieram jeżyny i robię szybki obiad na słodko. Wszyscy uwielbiają to danie

Jeżyny właśnie teraz smakują najlepiej. Dodaję je do pampuchów, które z tymi pysznymi i zdrowymi owocami trafiają na mój stół. Dzieci zjadają taki szybki obiad do ostatniego kęsa i domagają się kolejnej porcji. 

pieczona cukinia
23.07.2025 08:38 Pokroiłem, obtoczyłem i wsadziłem do piekarnika. Ten przepis na cukinię to mistrzostwo świata

Klasyczne frytki z ziemniaków, choć smaczne, muszą ustąpić tym przygotowanym z cukinii. Sezonowe warzywo to idealny składnik na tę przekąskę. Zrób, a przekonasz się o jej doskonałym smaku. Na lato nie ma lepszego przepisu.

lody cytrynowe
22.07.2025 13:33 Po prostu połącz mleko z cytrynami. Najlepszy przepis na lody, jaki znam

Sekret pyszności lodów tkwi w ich prostocie. Dlatego wystarczą trzy składniki, a i tak lody będą idealne. Potężnie cytrynowe, sprawdzą się nie tylko jako deser.

jagodzianki
21.07.2025 22:00 Więcej owoców niż ciasta. Te jagodzianki są lepsze niż z cukierni

Sezon na jagodzianki oficjalnie się rozpoczął. A więc cukiernie, kawiarnie i sklepy wypełniły się tymi pysznymi smakołykami. A co jest jeszcze lepsze? Oczywiście domowe jagodzianki, które można bez problemu przygotować. Zobaczcie, jak zrobić to krok po kroku. 

sałatka grecka
21.07.2025 16:55 Przepis na tę sałatkę podpatrzyłem na wakacjach. Teraz jest hitem w moim domu

Termin „sałatka grecka” oznacza u nas oliwki, fetę i pomidory na sałacie. Jednak prawdziwa grecka sałatka jest o wiele ciekawsza i naprawdę warto choć raz jej spróbować. Po raz pierwszy spróbowałem jej podczas tegorocznego wyjazdu do Grecji, teraz nie wyobrażam sobie bez niej życia. Zresztą, każdy kto jej raz spróbuje później wraca do tego przepisu.

garnek z owocami
21.07.2025 15:37 W czasach PRL jadło go każde dziecko. Dziś ten owoc jest prawie zapomniany

Pamiętacie agrest? Jeśli nie, przypomnijcie sobie o nim szybciutko. To świetne sezonowe urozmaicenie diety o niezwykłym smaku.

Zupa szczawiowa
19.07.2025 11:44 Strzelczyk zrobił zupę perfekcyjną. Latem jem co drugi dzień

Letnie upały nie sprzyjają ciężkim daniom, dlatego coraz chętniej sięgamy po lekkie, orzeźwiające potrawy. Tomasz Strzelczyk - kucharz, autor popularnego kanału kulinarnego "Oddaszfartucha" - po raz kolejny udowadnia, że prosta kuchnia może być genialna w smaku. Tym razem sięgnął po klasykę: szczawiową, ale przygotował ją w wersji, która podbija serca i podniebienia. To zupa, którą chce się jeść niemal codziennie.

kurczak w folii
18.07.2025 19:46 Zawijam kurczaka w folię i wkładam do piekarnika. To najlepszy obiad na weekend

Oto nowatorski sposób na zapiekankę z kurczaka. Kotlety z piersi pieczemy tu razem z ziemniakami i dodatkami. W pół godziny mamy gotowy obiad ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.

młode ziemniaki na patelni
18.07.2025 19:20 Strzelczyk pokazał, jak zrobić młode ziemniaki z patelni. To hit na lato

Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na ziemniaki ugotowane na patelni. Wystarczy kilka składników – koper, czosnek i masło – by wydobyć z nich pełnię smaku. Złociste kuleczki są najlepszym sposobem na uczczenie sezonu na świeże polskie warzywa.

chleb w naczyniu żaroodpornym
16.07.2025 21:00 Moja mama piecze chleb tylko w ten sposób. Przepis jest w moim domu od pokoleń

Oto bardzo prosty przepis na domowy chleb prosto od mojej mamy. Jest niezwykle łatwy do wykonania nie tylko ze względu na proste składniki, lecz także sposób wypieku. Bochenek przygotowujemy w garnku lub naczyniu żaroodpornym. Jest dużo lepszy, niż jakikolwiek kupny odpowiednik.

cukinia faszerowana
14.07.2025 19:30 Strzelczyk zawija cukinię w papier i dodaje farsz. Ten obiad to mistrzostwo

Znany z Youtube'a kucharz i były uczestnik Master Chefa pokazał swój sposób na tradycyjne polskie danie: faszerowaną cukinię. W jego wydaniu to niezwykła potrawa.

koktajle z Zelmera
14.07.2025 18:00 Pyszne i pożywne smoothie przygotujesz w kilka minut. Prościej się już nie da

Lato to pora koktajli owocowych i warzywnych. Zelmer ma dla nas blender, który szybko przyrządzi ilość odpowiednią dla całej rodziny. Testujemy to świetne urządzenie.

mięso w słoikach
14.07.2025 13:09 To mięso w słoikach mam zawsze pod ręką. Do kanapki z kiszonym ogórkiem nie ma nic lepszego

Zapomnij o gotowych konserwach z puszek. Poznaj przepis na mięso w słoikach i zrób je w ramach zapasów. Przysmak to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z ogórkami kiszonymi powstaje przekąska na tyle smaczna, że chce się do niej wracać znacznie częściej.