Jeśli marzą Wam się buraczki, które swoim smakiem przypomną Wam dzieciństwo, to ten przepis jest z pewnością dla Was. Tak zrobione buraczki w słoikach to dobry materiał na przekąskę na zimę. Wystarczą chęci i kilka składników. Zobaczcie sami, jakie to proste.
Henia ożywiła przepis na szarlotkę, używając zapomnianych nieco papierówek. Te małe, kruche jabłuszka pamiętamy jako owoc zrywany z przydrożnych dzikich drzew. Trudno je kupić, ale cały czas rosną w sadach i na ziemi niczyjej naszych wsi i miast.
Gołąbki z gęsiną to danie znajome z wyglądu, ale zupełnie odmienne w smaku od tych, które jadamy na co dzień. Rzadko jadamy inne rodzaje mięsa niż wieprzowina i drób, ale z pewnością warto poszerzać swój jadłospis. Zwłaszcza że gęsina ma w Polsce setki lat tradycji.
Koniec lipca to czas, by powoli żegnać się z bobem. Jedynym sposobem, by tego uniknąć, jest zamrożenie go. Warto wcześniej zblanszować fasolę i dobrze osuszyć – wtedy wytrzyma w naszej zamrażarce najdłużej.
Najlepszym sposobem drylowania, czyli usuwania pestek z wiśni czy czereśni, jest oczywiście odpowiednie urządzenie. Jednak w naszych kuchniach nie zawsze jest miejsce na dodatkowy sprzęt, zwłaszcza taki używany kilka razy do roku. Małe ilości wiśni równie łatwo wydrylować np. metalową słomką do picia.
W sierpniu nieuchronnie zaczynamy myśleć o zimie. Myślmy więc konstruktywnie: co będzie, kiedy skończą się pyszne świeże warzywa? Przygotujmy na ten czas przetwory, takie jak ta sałatka z bakłażana i papryki.
Ania Starmach wzbogaca przepis na ciasto z jagodami i kruszonką. Dodaje do niego bezę. Dzięki temu kwasowość owoców jest bardziej przełamana, a kontrast faktur – pełniejszy. Raz upieczesz to ciasto z jej przepisu i będziesz do niego wracać. My jesteśmy zachwyceni.
Kiedy mam mało czasu, przygotowuję na obiad tę zapiekankę. Zapiekanka makaronowa starcza mi nawet na 2 dni, co oszczędza dużo czasu i zachodu. Do tego wystarczą do niej jedynie 4 składniki. Prosto, szybko i pysznie- niczego więcej nie potrzeba.
Cukinia to wyjątkowo wdzięczne warzywo do przetworów. Chłonie jak gąbka aromat przypraw, dlatego świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na ostro. Nie każdy jednak wie, że da się z niej zrobić pyszną, domową musztardę.
Jeśli macie w domu air fryer, to koniecznie musicie poznać ten prosty przepis na deser z wiśniami. Szczególnie jeżeli lubicie słodkie przekąski, to ta jest właśnie dla was. Nie dość, że smaczna, to jeszcze do zrobienia w mgnieniu oka.
Jeśli lubicie proste i szybkie przepisy, to ten jest właśnie dla Was. Kluski przygotowane w mgnieniu oka to bardzo ciekawy dodatek do obiadu lub podstawa do stworzenia smakowitego dania. Zobaczcie, jak je zrobić.
Ogórki kiszone to przysmak, którego przygotowanie przypada właśnie teraz. Jednak, aby to zrobić poprawnie, potrzebny jest nie tylko odpowiedni przepis i składniki, ale przede wszystkim ich proporcje, które są w tej kwestii kluczowe. Wypróbujcie ten sposób, a ogórki wyjdą przepyszne.
Co może być lepszego od kotletów mielonych? Kotlety mielone z kurkami. Ania Zyśk ma dla nas przepis na to, jak wzbogacić tradycyjne danie o uwielbiane grzyby.
Przełom lipca i sierpnia to doskonały czas na przygotowanie dżemu z borówki amerykańskiej. Idealnie sprawdzi się on do naleśników, ciast i racuchów. Do jego wykonania wystarczą tylko 2 składniki.
Parzenie liści kapusty na gołąbki może wydawać się uciążliwe. Ale Tomasz Strzelczyk pokazuje klasyczną metodę – parzenie we wrzątku – w taki sposób, że aż chce się spróbować. Może po jego instruktażu czas na gołąbki na obiad?
Jeżyny właśnie teraz smakują najlepiej. Dodaję je do pampuchów, które z tymi pysznymi i zdrowymi owocami trafiają na mój stół. Dzieci zjadają taki szybki obiad do ostatniego kęsa i domagają się kolejnej porcji.
Klasyczne frytki z ziemniaków, choć smaczne, muszą ustąpić tym przygotowanym z cukinii. Sezonowe warzywo to idealny składnik na tę przekąskę. Zrób, a przekonasz się o jej doskonałym smaku. Na lato nie ma lepszego przepisu.
Sekret pyszności lodów tkwi w ich prostocie. Dlatego wystarczą trzy składniki, a i tak lody będą idealne. Potężnie cytrynowe, sprawdzą się nie tylko jako deser.
Sezon na jagodzianki oficjalnie się rozpoczął. A więc cukiernie, kawiarnie i sklepy wypełniły się tymi pysznymi smakołykami. A co jest jeszcze lepsze? Oczywiście domowe jagodzianki, które można bez problemu przygotować. Zobaczcie, jak zrobić to krok po kroku.
Termin „sałatka grecka” oznacza u nas oliwki, fetę i pomidory na sałacie. Jednak prawdziwa grecka sałatka jest o wiele ciekawsza i naprawdę warto choć raz jej spróbować. Po raz pierwszy spróbowałem jej podczas tegorocznego wyjazdu do Grecji, teraz nie wyobrażam sobie bez niej życia. Zresztą, każdy kto jej raz spróbuje później wraca do tego przepisu.
Pamiętacie agrest? Jeśli nie, przypomnijcie sobie o nim szybciutko. To świetne sezonowe urozmaicenie diety o niezwykłym smaku.
Letnie upały nie sprzyjają ciężkim daniom, dlatego coraz chętniej sięgamy po lekkie, orzeźwiające potrawy. Tomasz Strzelczyk - kucharz, autor popularnego kanału kulinarnego "Oddaszfartucha" - po raz kolejny udowadnia, że prosta kuchnia może być genialna w smaku. Tym razem sięgnął po klasykę: szczawiową, ale przygotował ją w wersji, która podbija serca i podniebienia. To zupa, którą chce się jeść niemal codziennie.
Oto nowatorski sposób na zapiekankę z kurczaka. Kotlety z piersi pieczemy tu razem z ziemniakami i dodatkami. W pół godziny mamy gotowy obiad ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.
Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na ziemniaki ugotowane na patelni. Wystarczy kilka składników – koper, czosnek i masło – by wydobyć z nich pełnię smaku. Złociste kuleczki są najlepszym sposobem na uczczenie sezonu na świeże polskie warzywa.
Oto bardzo prosty przepis na domowy chleb prosto od mojej mamy. Jest niezwykle łatwy do wykonania nie tylko ze względu na proste składniki, lecz także sposób wypieku. Bochenek przygotowujemy w garnku lub naczyniu żaroodpornym. Jest dużo lepszy, niż jakikolwiek kupny odpowiednik.
Znany z Youtube'a kucharz i były uczestnik Master Chefa pokazał swój sposób na tradycyjne polskie danie: faszerowaną cukinię. W jego wydaniu to niezwykła potrawa.
Lato to pora koktajli owocowych i warzywnych. Zelmer ma dla nas blender, który szybko przyrządzi ilość odpowiednią dla całej rodziny. Testujemy to świetne urządzenie.
Zapomnij o gotowych konserwach z puszek. Poznaj przepis na mięso w słoikach i zrób je w ramach zapasów. Przysmak to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z ogórkami kiszonymi powstaje przekąska na tyle smaczna, że chce się do niej wracać znacznie częściej.